Dodaj do ulubionych

do milosnikow zwierzat !

IP: *.we.client2.attbi.com 24.06.02, 22:15
Prosze bardzo, zerknijcie na ROZMOWY , pozniej "Psychologia -o problemach i
radosciach" a poznien na temat : Dzien proby 1028 psow i 334 koty !!! -
Pomocy !! Moze cos razem zrobimy !!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: kluba1 Re: do milosnikow zwierzat ! IP: *.we.client2.attbi.com 25.06.02, 22:02
      Co sie dzieje, nikt nie jest zainteresowany ??? Dziwne !!!!
      • Gość: uważna Re: do milosnikow zwierzat ! IP: *.acn.waw.pl 25.06.02, 23:47
        Gość portalu: kluba1 napisał(a):

> Co sie dzieje, nikt nie jest zainteresowany ??? Dziwne !!!!

Kluba, jestem tym zainteresowana, podjęłam juz pewne działania, ale trochę głupio
        mi z tym obnosić się na forum. Może masz jakiś pomysł dodatkowych działań
        wspólnych? Chętnie się przyłączę.:-)
        Pozdrawiam.

• Gość: kluba1 Re: do milosnikow zwierzat ! IP: *.we.client2.attbi.com 25.06.02, 23:58
          Gość portalu: uważna napisał(a):

> Gość portalu: kluba1 napisał(a):
          >
          > > Co sie dzieje, nikt nie jest zainteresowany ??? Dziwne !!!!
          >
          > Kluba, jestem tym zainteresowana, podjęłam juz pewne działania, ale trochę głup
          > io
          > mi z tym obnosić się na forum. Może masz jakiś pomysł dodatkowych działań
          > wspólnych? Chętnie się przyłączę.:-)
          > Pozdrawiam.
          > Co proponujesz ? Gdzie jestes ???

• Gość: uważna Re: do milosnikow zwierzat ! IP: *.acn.waw.pl 26.06.02, 00:40
            Mnie jest łatwiej, bo ja jestem w Warszawie. Ty w Stanach. Myślę, że przy
            takiej odległości jedyne, co możesz zrobić, to wplacić im pieniadze na konto.
            Konto schroniska jest podane w jednym z postów wątku o tych biednych
            zwierzakach. Może masz w Warszawie, albo okolicy rodzinę, ktora ma niepotrzebne
            rzeczy przydatne dla schroniska? Mogę je odebrać i przekazać autorkom wątku,
            zeby nie musialy jeździć po całym mieście. Nie mam innych pomysłow. Moze Ty na
            coś wpadniesz?
            Pozdrawiam.
            • Gość: kluba1 Re: do milosnikow zwierzat !/ do Uwazna IP: *.we.client2.attbi.com 26.06.02, 02:45
              Gość portalu: uważna napisał(a):

> Mnie jest łatwiej, bo ja jestem w Warszawie. Ty w Stanach. Myślę, że przy
              > takiej odległości jedyne, co możesz zrobić, to wplacić im pieniadze na konto.
              > Konto schroniska jest podane w jednym z postów wątku o tych biednych
              > zwierzakach. Może masz w Warszawie, albo okolicy rodzinę, ktora ma niepotrzebne
              >
              > rzeczy przydatne dla schroniska? Mogę je odebrać i przekazać autorkom wątku,
              > zeby nie musialy jeździć po całym mieście. Nie mam innych pomysłow. Moze Ty na
              > coś wpadniesz?
              > Pozdrawiam.

Czesc!! Niestety, w Warszawie rodzina juz sie wykruszyla. Jesli chodzi
              oprzeslanie paczek z recznikami i innymi sprawami oraz przekaz na konto , to
              postaram sie cos zrobic ale nie wiem, czy od tego nie bedzie jakis oplat,
              podatkow itp. Nie chciala bym zrobic " niedzwiedziej przyslugi". Wiem, ze od
              pewnej wartosci paczek kiedys trzeba bylo placic clo a od darowizn oplaty.
              Mysle, ze moze napisze do organizacji tutaj. Sa takie, jak np. Alley Cat , nie
              wiem, czy oni cos miedzynarodowo robia , moze to by bylo lepsze, bardziej "
              oficjalne" . Co o tym myslisz? Mysle, ze zaczne od wyslania listu do osoby
              odpowiedzialnej za ten przytulek dla zwierzat i ustale co i jak. Czy ludzie w
              Polsce sa chetni do podjeciaj akcji zbierania na tego typu cele ? Daj znac !!!
              Pozdrawiam !! Fajnie, ze sie odezwalas !!!
              • Gość: uwazna Re: do milosnikow zwierzat !/ do Kluby IP: *.acn.waw.pl 26.06.02, 13:49
                Gość portalu: kluba1 napisał(a):

Jesli chodzi
                > oprzeslanie paczek z recznikami i innymi sprawami oraz przekaz na konto , to
                > postaram sie cos zrobic ale nie wiem, czy od tego nie bedzie jakis oplat,
                > podatkow itp.

Wg mojej wiedzy schroniska nie ponoszą oplat, ktorych sie obawiasz. Na wszelki
                wypadek zadzwonilam do schroniska w Celestynowie. Potwierdzili, że nie placa
                zadnego podatku od wplat na konto. Nie ponosza tez zadnych oplat przy odbiorze
                paczek z zagranicy. Mozesz wiec byc spokojna.

> Czy ludzie w
                > Polsce sa chetni do podjeciaj akcji zbierania na tego typu cele ? Daj znac !!

Niestety ostatnio nie bardzo. Kilka lat temu Gazeta Wyborcza zorganizowała
                wspaniala zbiorke na rzecz schroniska. Widzialam ich owczesna siedzibe na Nowym
                Swiecie zamieniona w wielki magazyn darow od ludzi. Byly poduszki, koldry, koce,
                karma, nawet zabawki. Mimo, ze byl to okres przedswiateczny przyszlo bardzo duzo
                darczyncow. Niektorzy ochotnicy rozwozili te dobra wlasnymi samochodami. A bylo
                tego tyle, ze nawet schroniska, ktore nie byly zaplanowane do tej akcji, tez
                dostaly dary. Niestety Gazeta nie powtorzyla juz takiej zbiorki.
                Z kolei pare miesiecy temu pewne poczytne czasopismo o psach, kotach itd.
                zamiescilo dramatyczny apel o pomoc dla jednego ze schronisk prywatnych. Po mniej
                wiecej 10 dniach pojechalam tam, zeby zawieźć troche rzeczy. Okazalo sie, ze
                bylam niestety jedyna osoba, ktora zareagowala na apel.
                W Polsce ludzie najchetniej daja na chore dzieci, domy dziecka, szpitale.
                Zwierzeta sa na szarym koncu. Pogorszyla sie sytuacja finansowa, jest bardzo duze
                bezrobocie, a to rzutuje na szczodrosc. Z kolei ci co maja pieniadze, czasami sa
                zbyt leniwi, by cos zrobic. No bo trzeba wypelnic przelew, albo cos kupic i
                zawiezc. Zawracanie glowy.
                Wg mnie najbardziej destrukcyjny jest brak jakiegos planu rozwiazania problemu
                przepelnionych schronisk ze strony wladz. Nic sie w tym kierunku nie dzieje. U
                nas zamiast zapobiegac to sie leczy z marnym zreszta skutkiem. Pare razy
                rozmawialismy o tym tu na forum.
                Pozdrawiam serdecznie.

• Gość: Garfield Re: do milosnikow zwierzat ! IP: *.pl 26.06.02, 12:02
        Myślę, że zainteresowani i chętni kontaktują się bezpośrednio ?
        Pozdrawiam.
    • Gość: esther Re: do milosnikow zwierzat ! IP: *.cw-visp.com 25.06.02, 23:09
      Kluba, ale gdzie to jest? Nie wiem jak to znalesc?
      • Gość: Melba Re: do milosnikow zwierzat ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.02, 23:26
        Już umieszczam nowy wątek. Dziękuję bardzo Kluba, jesteś kochany :)
      • Gość: kluba1 Re: do milosnikow zwierzat ! IP: *.we.client2.attbi.com 25.06.02, 23:53
        Gość portalu: esther napisał(a):

> Kluba, ale gdzie to jest? Nie wiem jak to znalesc?

Esther: na " menu " Forum, w srodkowej rubryce masz ROZMOWY, w tym
        jest "Psychologia..." Jest juz tutaj, w "zwierzetach" ale zapoczatkowane zostalo
        w Rozmowy-psychologia. Moze cos zrobimy wszyscy razem ??
        • iwa.ja Re: do milosnikow zwierzat ! 26.06.02, 11:07
          Jeżeli ktoś nie może znaleźć tego wątku na forum "Psychologia", to piszcie na:
          futrzaste@wp.pl
        • Gość: esther Re: do milosnikow zwierzat ! IP: *.cw-visp.com 26.06.02, 14:32
          Chetnie bym cos zrobila z Anglii - tutaj opieka nad zwierzakami jest wyjatkowo
          zaawansowana, kotki w schroniskach maja warunki lepsze niz niektorzy ludzie.
          Wzielam sama do domu tyle ile moglam, na trzeciego nie ma juz miejsca:) Moze
          ktos bedzie zainteresowany, napisze w pare miejsc. pamietam pare lat temu
          angielskie RSPCA chcialo pomoc schroniskom w Polsce poprzez fundowanie
          sterylizacji bezdomnych kotow. Odmowiono, mowiac ze to bezduszne. zamiast tego
          usypiano je.
          • Gość: kluba1 Re: do milosnikow zwierzat !/do Esther IP: *.we.client2.attbi.com 26.06.02, 17:30
            Esther, wspanialy pomysl !!! Dzieki !!!
            • iwa.ja Re: do milosnikow zwierzat !/do Esther 26.06.02, 22:52
              Jutro coś napiszę. Na razie podnoszę wątek!
              • Gość: kot Re: do milosnikow zwierzat IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 04:27
                Przeczytałem wszystko i, jak to mówią, zadumałem się... Problem zwierzaków w
                schroniskach nie jest nowy i nie dotyczy tylko Celestynowa. Codziennie przybywa
                więcej zwierząt, niż ubywa, co w końcu prowadzi do zapchania schroniska.
                Uważam, że schroniska, zwłaszcza w okresach, kiedy są lepiej sponsorowane, nie
                przywiązują dostatecznej wagi do problemu pozbywania się zwierząt, nie poprzez
                choroby i celowe uśmiercanie, a przez zorganizowanie i rozreklamowanie systemu
                adopcji. ( O ile moje informacje są prawdziwe, schronisko w Celestynowie było
                przez wiele lat sponsorowane przez Petrochemię Płock ). Akcje adopcyjne
                organizowane przez różne instytucje mają charakter właśnie akcyjny i problemu
                na stałe nie rozwiązują. Dorażna pomoc materialna również nie rozwiąże
                zasadniczego problemu - przyszłości zwierząt przebywających w tych
                przechowalniach.
                Mam konkretną propozycję: może znajdzie się osoba - ochotnik, lub lepiej kilka
                osób, które w porozumieniu z kierownictwem schroniska zorganizują prosty i
                wypróbowany system adopcji. Polega on na utworzeniu i uzupełnianiu bazy
                informacji o zwierzętach mających największe szanse adopcji i udostępnieniu
                własnego telefonu do odpowiedzi na ogłoszenia w prasie i w mediach.
                Pytanie - dlaczego takiego systemu ogłoszeń nie stosują schroniska? Może nie
                mają na to czasu? Sam chciałbym znać na to odpowiedż.
                Od wielu lat zajmujemy się taką działalnością, oddajemy rocznie kilkadziesiąt
                zwierząt, głównie kotów, z najbliższego otoczenia, również bezdomnych i również
                z prywatnych schronisk i fundacji. Dorosłe zwierzęta są wysterylizowane,
                oddając młode obiecujemy ulgową sterylizację, gdy dorosną. Przeprowadzamy
                wstępną selekcję zgłoszeń, osoby odpowiednie kierujemy do opiekunów. Każdy, kto
                bierze zwierzaka podpisuje umowę adopcyjną; może go zwrócić nawet bez podawania
                powodu, może też liczyć na telefoniczne porady i pomoc w razie potrzeby.
                Jakie są wady? Wiecznie zajęty telefon, wysokie rachunki, częste wizyty u
                podopiecznych i weterynarzy, czyli brak czasu na wszystko. Z tego też powodu
                nie proponuję swojej osoby do tego przedsięwzięcia. Jesteśmy i tak już
                przeciążeni... Może jednak znajdą się amatorzy takiej zabawy, zainteresowanym
                wyjaśnię szczegóły.
                Pozdrowienia.
                • tomi469 Re: do milosnikow zwierzat 27.06.02, 09:10
                  Dziekuje Ci KOt za mądrą wypowiedź - moim zdaniem schroniska w swoich apelach
                  skierowanych do ludzi dobrej woli proszą głównie o pieniądze i inne dary
                  zamiast skupić się na intresującym przedstawieniu znajdujących się tam zwierząt.
                  Do wyobraźni ludzi nie trafia taka informacja, że w jakimś schronisku znajduje
                  się 1234 psów i 345 kotów. Natomiast zamieszczone w mediach informacje
                  dotyczące kilku(nastu)najbardziej interesujących zwierzaków - krótki opis z
                  zdjęciem Misia, Fretki czy Miszki na pewno zwróci uwagę wielu osób. Niektóre z
                  tych osób przyjadą do schroniska po zwierzaka (a jak już przyjadą to pewnie
                  znajdą sobie jakiegoś - także wśród tych nieopisanych), inne niemogące z
                  jakichś powodów zaadoptować zwierzaka wpłacą parę groszy na rachunek
                  schroniska.
                • Gość: Melba Kot IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 09:56
                  Kot, dziękuję za obszerne informacje.Czy mógłbyś do nas napisać na skrzynkę :
                  futrzaste@wp.pl? dzięki raz jeszcze
                  • iwa.ja Re: Kot i Tomi 469 27.06.02, 15:13
                    Umowiłam się z panem ze schroniska, że za parę dni do niego zadzwonię.
                    Skrzętnie zapisuje sobie wszystkie Wasze pytania i propozycje. Myślę, że taka
                    np. wirtualna adopcja to bardzo ciekawy pomysł. Oczekujemy kolejnych
                    propozycji. Też uważamy (chociażby po mocno umiarkowanym odzewie na nasz apel),
                    że potrzebne jest podejście, nazwijmy to, strukturalne. Myślimy nad tym.
                    Podrzucajcie pomysły. Z góry dziękujemy!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka