Dodaj do ulubionych

piesek z felerem

26.09.05, 07:45

Kupiłam małego pekińczyka.W domu okazało się że ma jakby zajęczą wargę.
Sprzedający nic o ty nie powiedział, a ja (moja wina) nie zauważyłam. Dzis
idę do weterynarza,żeby powiedział,czy pieskowi nie będzie to przeszkadzało,
lub czy można to skorygować jakoś. Może mieliście pieski z takim felerem?Ico
można z tym zrobić. Tak poza tym piesek jest strasznie milusi taka
przylepka.Nie chciałaby m go oddawać(zresztą nie wiem czy z powrotem by go
przyjęli) mimo że nas oszukano.Poradźcie co robić?
Obserwuj wątek
    • pierozek_monika Re: piesek z felerem 26.09.05, 09:14
      Zapytaj na forum Weterynaria:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=525
    • blue.berry Re: piesek z felerem 26.09.05, 09:25
      zostalas oszukana i powinnas dochodzic swoich praw. oczywiscie nie mowie tu o
      oddaniu psa czy zamianie go na innego (choc niektorych cos takiego zadowala)
      ale hodowca powinien pokryc koszty ew leczenia lub tez obnizyc cene za psa.
      jesli ta hodowla jest zarejestrowana w ZK to zglos ze zostal ci sprzedany pies
      z wada (choc gwarancji ze ZK cos zrobi nie ma zadnej). tak czy inaczej powinnas
      choc sprobowac odzyskac czesc peiniedzy. tak dla zasady. a i na ew leczenie
      psieska sie przydadza.

pozdrawiam
      • titu_titu Re: piesek z felerem 26.09.05, 10:02
        Blue, o jakim hodowcy Ty piszesz?? Sądząc z szybko podjętej decyzji i braku
        wcześniejszych uważnych oględzin psa, zwierzak jest kupiony od rozmnażacza a
        nie u hodowcy. I jeszcze - jeśli ktokolwiek zauważy wadę u psa kupionego z
        hodowli, to przede wszystkim i w pierwszej kolejności zgłasza to hodowcy, a nie
        od razu biegnie do ZK. Hodowca mógł czegoś nie zauważyć, lub wada może pojawić
        się z czasem.
        I pytanie do autorki wątku: Możesz dokładniej opisać, co masz na myśli
        pisząc "zajęcza warga"? Czy pies ma normalnie uformowane wargi pod nosem, tylko
        one są jakby zbyt krótkie i odsłaniają siekacze? Czy raczej coś się odwija? To
        co opisujesz wcale nie musi być wadą, tylko właściwością rasy.
        • alexxja Re: piesek z felerem 26.09.05, 10:44

Połowa wargi do noska jest dobra a druga krótsza i widać z jednej strony takie
          niewykształcone ząbki. Jak biegał i języczek ma na wierzchu to prawie nie
          widać,ale jak zamknie mordkę to jest widoczne.Awiedzieć to wiedzielo bo
          wieczorem jak zadzwoniłam z informacją to pani powiedziała że zapomniała
          powiedziec!
          • titu_titu Re: piesek z felerem 26.09.05, 11:34
            Jeśli dobrze rozumiem - patrząc na wprost całość jest asymetryczna? Jeśli tak,
            to jest to ewidentna wada. Co do zębów - nie wiem ile piesek ma, może rosną
            akurat i stąd różnica np. między mleczakami a stałymi. Możesz pertraktować z
            osobą od której psa kupiłaś i żądać gratyfikacji (np. zwrotu części pieniędzy,
            lub zamiany na zdrowe zwierzę). Ale jak to z pseudohodowcami bywa - zawsze może
            Ci odpowiedzieć, że przecież "widziały gały co brały"... Od człowieka to
            zależy... Jeśli to wada zgryzu, raczej nie będzie psu przeszkadzać, może się
            będzie np.nadmiernie ślinił ale myślę że w jedzeniu nie przeszkodzi. Mam
            nadzieję, że podniebienie jest zbudowane normalnie. Trudno ocenić na ile wada
            jest poważna, tylko z opisu.
          • ela.kowalik Re: piesek z felerem 26.09.05, 13:18
            To może oznaczać kłopoty z przyjmowaniem pokarmu, a poza tym nie wiadomo, czy
            nie towarzyszą temu jakieś inne wady wrodzone. Bardzo często pieski w typie
            pekińczyka mają również epilepsję i bywają niezrównoważone, co przejawia się
            np. bardzo wysokim poziomem agresji lub autoagresji (atakują wszystkich wkoło
            lub gryzą same siebie - wygryzają sobie do krwi łapy, ogony itp.) Zrobiłaś -
            przykro mi to pisać, ale może uchroni to innych - poważny błąd, kupując pieska
            od pseudo-hodowcy. W żadnym wypadku nie należy tego robić!
    • b-beagle Re: piesek z felerem 26.09.05, 12:48
      Oczywiście,że cię oszukano.Hodowca sprzedając psa ma obowiazek poinformować
      kupującego o jego ewntualnych wadach.Nie znam sie na pekińczykach i być może to
      nic takiego.W każdym razie proponowałabym upomnieć sie o ewntualny zwrot
      kosztów leczenia, jeżeli pies bedzie tego wymagał.Nie oddawajcie go jednak bo
      to przeciez żywa istota a nie buty które można sobie wymienić
      • don2 Re: piesek z felerem 26.09.05, 13:08
        Ludzie,nie wpychajcie kobiety w problemy.kupila psa felernego.zaplacila za
        zdrowe zwierze bez wad.Z jakiej racji ma za swoje pieniadze miec felernego psa?
        Powinna natychmiast go oddac hodowcy i albo pieniadze albo innego.I nie
        przesadzajmy ani pies ani ona jeszcze nie zdazyli sie do siebie przyzwyczaic.
        I z jakiej racji rozprzestrzeniac niepelnowartoscowe psy? tak nie postepuje
        prawdziwy milosnik psow rasowych.Gdzies jest granica oszolomstwa,trzeba zachowac
        realizm.czy uwazacie ,ze sedzia oceniajac psa i odrzucajac go z konkurencji z
        powodu nie wypelniania wymog standardu nie ma serca? Czy jest swiadomym
        milosnikiem psow rasowych,nie dopuszczajacych do obiegu marne wgzemplarze,ktore
        moga dac jeszcze marniejsze potomstwo itd oddaj czym predzej psa do sprzedawcy
        i znajdz lepszy egzemplarz u innego-uczciwego profesjonalisty.
        • titu_titu Re: piesek z felerem 26.09.05, 13:47
          don2, w większości się z Tobą muszę zgodzić. Jednak prawie dotykasz problemu
          rasowy = rodowodowy. Niestety większość ludzi uważa, że "chcę mieć pieska rasy
          X, ale rodowód mi niepotrzebny bo to fanaberia". Dlatego potem właśnie takie
          historie jak ta się zdarzają, bo do rozrodu są dopuszczone osobniki które ocen
          hodowlanych by nie zdobyły. Jednak trudno ludzi namawiać, aby
          kupowali "droższe" psy tylko w hodowlach....
          • don2 Re: piesek z felerem 26.09.05, 14:04
            moze nie trudno namawiac,tylko rezultat marny I dokladnie tak jak piszesz,to
            kwestia ekonomii.nie mam nic przeciw mieszancom ale jak sie juz ma miec psa,to
            lepiej rasowego.Z kolei sa takie opinie ,ze psy mieszane sa zdrowsze tak
            fizycznie jak i mentalnie.Wybor nalezy do szukajacego psa.by tylko te psy byly
            zdrowe i posiadacza stac na ich trzymanie.Pies rasowy bez rodowodu nie musi byc
            gorszy od posiadajacego ten papierek.Ale kupujac " rasowego" jest przesada
            oszczedzac na rodowodzie.nigdy nic nie wiadomo w przyszlosci,do czego ten
            papierek moze sie przydac
    • marikaso Re: piesek z felerem 26.09.05, 13:56
      nie wiem jak to jest u pekinczyków, ale moja sąsiadka kupiła pare miesiecy temu
      buldoga angielskiego z zajeczą wargą. Wada ta w niczym mu nie przeszkadza, poza
      tym, ze nie bedzie miała papierów hodowlanych i nie bedzie mógł byc nigdy
      reproduktorem. Oczywiscie sąsiadka wiedziła o wadzie i pies kosztował
      duuuuuuuuuzo mniej niz jego rodzeństwo bez wad.
      • don2 Re: piesek z felerem 26.09.05, 14:07
        tym, ze nie bedzie miała papierów hodowlanych i nie bedzie mógł byc nigdy
        reproduktorem.

he he he a kto zabroni uzywac go jako reproduktora? Juz go wykastrowali?
        co ma papierek z reprodukcja?
        • marikaso Re: piesek z felerem 26.09.05, 14:29
          nikt nie zabroni go rozmnażać, tak jak nikt nie zabroni rozmnażać psów zbyt
          agresywnych, ślepych itp.....Po prostu potomstwo tego psa nie dostanie papierów
          (stad potem ogłoszenia typu "piesek bez rodowodu, ale po rodowodowych
          rodzicach"....ciekawe czemu pieski nie dostały rodowodów, no nie???).
          A jeśli pytasz kto zabroni uzywac go jako reproduktora-zabroni ZK.
          Jasne, że sąsiadka psa wykastruje.
          • don2 Re: piesek z felerem 26.09.05, 14:38
            Wybacz ale zle pojmujesz slowo "reproduktor " ZK moze mi nagwizdac w kwestii
            pokrywania moim psem,ktory nie posiada rodowodu,ma jedno oko,sepleni gdy
            szczeka i jego pan nie jest nawet czlonkiem ZK. Zrozumialas teraz ,kto to
            reproduktor ? :)))))
            • marikaso Re: piesek z felerem 26.09.05, 15:21
              ja wiem, co znaczy reproduktor, myślałam po prostu, ze chodzi o psy rasowe,
              gdzie na miano reproduktora pies musi zasłuzyć;))))
              Wsród psów nierasowych nie ma to rzecz jasna żadnego znaczenia...
              • don2 Re: piesek z felerem 26.09.05, 17:39
                WRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR zawarczal pies na takie tlumaczenie:

ja wiem, co znaczy reproduktor, myślałam po prostu, ze chodzi o psy rasowe,
                gdzie na miano reproduktora pies musi zasłuzyć;))))

zasluzyc mozna na nagrode,baty,medal.zakwalikowany jako odpowiedni material na
                reproduktora jest poprawnie :)))
          • titu_titu Re: piesek z felerem 26.09.05, 14:39
            marikaso, piszesz: "jeśli pytasz kto zabroni uzywac go jako reproduktora-
            zabroni ZK."
            Rzecz w tym, że ZKwP nie może niczego zabronić. Jeśli członek ZK rozmnaża psy
            niezgodnie z regulaminem, to może być co najwyżej zawieszony lub wykluczony z
            tej organizacji. Pod warunkim, że Związek w ogóle zostanie o tym powiadomiony
            (ale "uprzejmi" sąsiedzi się zdarzają). A jeśli ktoś nie jest członkiem ZKwP,
            to może rozmnażać psy na prawo i lewo wszerz i wzdłuż i nikomu nic do tego.
            Więc tak naprawdę bokser Twojej sąsiadki może mieć liczne potomstwo jeśli ona
            tego zapragnie, prawo tego nie reguluje.
            • marikaso Re: piesek z felerem 26.09.05, 15:16
              OK, moze go rozmnażać, ale szczeniaki po psie, który nie ma w rodowodzie wpisu
              PIES REPRODUKTOR (a suka wpisu SUKA HODOWLANA)nie dostaną rodowodów-a wiec z
              punktu widzenia ZKWP beda kundelkami!
              I nie bokser, a buldog;)))
              Na szczescie sąsiadka jest mądra babeczka i nie bedzie uskuteczniac produkcji
              kundelków;)
              • titu_titu Re: piesek z felerem 26.09.05, 15:35
                same wpisy "suka hodowlana/pies reproduktor" nie wystarczą, jest jeszcze kilka
                innych warunków do spełnienia, aby szczeniaki otrzymały rodowody, ale to już
                szczegóły.
                I sama nie wiem, skąd mi się ten bokser zrobił z buldoga :)
                • marikaso Re: piesek z felerem 26.09.05, 15:39
                  wiem, wiem, ale nie chciałam całej listy tu wywalać;)
      • alexxja Re: piesek z felerem 26.09.05, 14:14
        Własnie najbardziej mnie wkurza,że nawet 20 zł nie chcieli spuścić z ceny-
        wytargowalismy tylko 10 zł.Piesek nie jest rasowy ale rodzice pieska byli na
        miejscu- bardzo ładne pieski.Na rasowego mnie stać-no ale teraz wydam jeszcze
        pewnie sporo na weta- moze dałoby radę jakos to zszyć? Kiedy mu ząbki urosną to
        bedzie bardzo widać.Tak poza tym jest bardzo żwawiutki i pieszczoszek - mam go
        dopiero od soboty- dziś popołudniu idziemy do weterynarza
        • don2 Re: piesek z felerem 26.09.05, 14:23
          O ! psia krew ,to ile on kosztowal,ze wy chcieliscie 20 a poszli na 10zl ?
          I ty twierdzisz ,ze stac cie na rasowego ? a kupujesz kundla`? i to felernego?
          • majenkir Re: piesek z felerem 27.09.05, 02:18
            a podobno naiwnych nie sieja... :P
            Ciekawe, ilu jeszcze cwaniakow nabije sobie kase sprzedajac takie "pekinczyki"
            A nie lepiej bylo isc po psa do schroniska? tam tez sa "pekinczyki". Kto wie,
            moze nawet z tej samej "hodowli"? Ech, szkoda gadac. Tylko psow szkoda. :((((
    • ela.kowalik Re: piesek z felerem 26.09.05, 18:27
      Nie wiem czy wiesz, ale wielu hodowców godzi się sprzedać pieska z rodowodem,
      ale nie hodowlanego (ze względu na odstępstwa od wzorca znacznie mniej
      drastyczne iż zniekształcona szczęka) - dużo taniej, albo/i na raty. I lepiej
      parę miesięcy odkładać po parędziesiąt złotych - niż te same kwoty ładować
      potem w leczenie, być świadkiem cierpienia psa i pluć sobie w brodę, że zostało
      się nabranym. Sorry za pouczanie po szkodzie. Być może pieskowi da się pomóc
      operacyjnie - gdyby sprzedający był człowiekiem o elementarnej przyzwoitości,
      to powinieć przynajmniej częściowo sfinansować ten zabieg. Ale z tego co
      piszesz, raczej wydaje się, że nie masz co na to liczyć. :-(
      • alexxja Re: piesek z felerem 27.09.05, 07:48

Witam,wczoraj byliśmy z pieskiem u weta, obejrzał go dokładnie, piesek jest
        zdrów,wada nie jest duza na razie wychodza mu zabki więc ma trochę spuchnięte
        dziąsło z jednej strony.Jest taki kochany,musi mieć mnie w zasięgu wzroku cały
        czas, jest strasznie wesolutki i dzieci i tak by go nie oddały.A w poprzednim
        poscie źle napisałam że mnie stać, bo miałam napisać ze mnie nie stać na
        rasowego .A za tego dałam 350.
        • tessciowa Re: piesek z felerem 27.09.05, 16:23
          Nawet jeśli kupiłaś psa bez rodowodu to nie poinformowanie o jego wadzie bardzo
          źle świadczy o hodowcy, a raczej pseudohodowcy. Od dawna jestem zwolennikiem
          sporządzania umowy zakupu lub też wpisu hodowcy w książeczce zdrowia psa, że
          pies jest kupiony od niego. Dobrze że wada jest niewielka :)
          • alexxja Re: piesek z felerem 28.09.05, 07:38

Witam byliśmy u drugiego weta, stwierdził ,że wada wrodzona, był nawet mały
            rozszczep podniebienia ale albo sam się zrósł, lub nawet miał to zszyte jak był
            malutki- jest taka blizna. Jednak jeśli do tej pory piesek żyje i jest zdrowy ,
            to nie powinno to mu przeszkadzać. Dzwoniliśmy do tej pani, stwierdziła ze
            pieniędzy i tak nie odda a piesek to nie dziewczynka i nie musi być ładny,
            w ogóle była niemiła, rzuciła słuchawkę i nie chciała rozmawiać. Tak, ze mam
            kota
            ładnego do oglądania i psa do kochania.
            • titu_titu Re: piesek z felerem 28.09.05, 07:52
              dlaczego mnie to wcale nie dziwi...?..
              • venus22 Re: piesek z felerem 28.09.05, 10:23
                No trudno stalo sie, oszukali cie.

Tylko pamietaj za pol roku lub troche dluzej koniecznie pieska wykastruj.

Venus

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka