Dodaj do ulubionych

hovawart...?

IP: *.pl 06.10.02, 17:43
proszę o opinie na temat tej rasy w Polsce.
Właśnie wyczytałam,że ta rasa została bardzo zepsuta w Polsce (głównie z
hodowli czeskich) i te nieliczne , ktore są, mają zaburzenia. Może to
upraszczam, ale taki był mniej więcej sens.
Napiszcie, co wiecie o tych pieskach. Przyznam,że na mnie robią jak najlepsze
wrażenie.
Czy mogę liczyć na to, że takiego psa będę mogała znaleźć we Francji?
Dzięki i pozdro...
Obserwuj wątek
    • Gość: Gośka Re: hovawart...? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.10.02, 11:13
      Gość portalu: piko napisał(a):

> proszę o opinie na temat tej rasy w Polsce.
      > Właśnie wyczytałam,że ta rasa została bardzo zepsuta w Polsce (głównie z
      > hodowli czeskich) i te nieliczne , ktore są, mają zaburzenia. Może to
      > upraszczam, ale taki był mniej więcej sens.
      > Napiszcie, co wiecie o tych pieskach. Przyznam,że na mnie robią jak najlepsze
      > wrażenie.
      > Czy mogę liczyć na to, że takiego psa będę mogała znaleźć we Francji?
      > Dzięki i pozdro...

Właśnie jestem na etapie poszukiwań odpowiedniej hodovli Hovawartów też chętnie
      przeczytam opinie na ten temat.
      Ale zauważyłam że tylko niektóre polskie hodowle krytkują czeskie, a inne z
      powodzeniem kryją swoje suki czeskimi psami. Nie wiem jak to jest ale
      mailowałam z czeską hodowlą i wszystko teoretycznie jest OK - badania na
      dysplazje, testy psychiczne.
      Piko, a o jakie zaburzenia Ci chodzi ????
      Podejrzewam że najlepsze psy są z niemieckich hodowli, na temat francji nic
      niesłyszałam.
      pozdrawiam

• Gość: piko Re: hovawart...? IP: *.pl 07.10.02, 12:07
        Zaburzenia-agresja, lękliwośc, letargizm (?) i reakcja lękowa na strzał. To
        jest , zdaje się, jedno z kryteriów w badaniu psa. Nie znam się zupełnie na
        tym wszystkim. Więc nie wiem czy te informacje oznaczają, ze rasa została tu w
        Polsce zepsuta, i można się spodziewac, ze w wiekszości te pieski moga być
        takie, czy moze sie zdarzyć, na zasadzie prawdopodobieństwa.Piszą jakoś źle o
        hodowcach czeskich. Ale nie wiem, o co chodzi w tym wszystkim.Czy to wynika z
        niechęci do Czechów w ogole ;) Ja tam lubie Czechów. :))))
        Pozdrawiam i proszę tzrymajmy się razem. Bede pisać wszystko, co wiem. Ale
        zdaje sie, ze ty wiesz więcej. wiec pisz.
        Pa
        Ja chce takiego czarnego podpalanego, a Ty?
        • Gość: Gośka Re: hovawart...? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.10.02, 12:48
          Ja juz zaczęłam jako tako rozeznawać się w polskich hodowlach, wczoraj byłam na
          wystwie w Nowym Dworze i tam obejrzałam kilka sztuk. Przepiękny był czarny
          samiec, ale klase otwartą wygrała blond suka, szczerze mówiąc nie wiem z jakiej
          hodowli !!!
          Ja chce psa też o podpalanym umaszczeniu, chociaż ten "wczorajszy" czarny był
          naprawdę piękny.
          Ciągle czekam na info od znajomej o jakości czeskich hodowli, jak tylko coś
          będę wiedziała to dam znać :))
          pozdrawiam
        • Gość: Gośka Re: hovawart...? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.10.02, 12:53
          A zapomniałabym, chyba obecne na wystwie Hovki były pod względem psychiki OK
          bo to był jeden z najspokojniejszych ringów na wystawie - żadnego szczekania,
          warczenia, walk. Ale nie były też ospałe czy ślamazarne (biegały świetnie).
          Wyglądały na bardzo grzeczne i opanowane psy :))
          • Gość: piko Re: hovawart...? IP: *.pl 07.10.02, 13:02
            Gosiu,
            ja dzisiaj zobaczyłam , gdzies w sieci, że była wystawa :((((
            Załuję, że nie pojechałam.
            Napisałam mejla do jednej hodowli>Zobaczymy, co odpiszą.
            Miałas wcześniej pieska? Ja jako dziecko, ale to bardziej mama go miała.;))
            Pozdrawiam
            • Gość: Gośka Re: hovawart...? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.10.02, 15:13
              Hovi to będzie mój trzeci pies, teraz mamy jeszcze trzy i pół letnia buldożkę
              francuską :))
              Pierwszym psem w moim domu był pudel przywieziony przez moją mame z
              Zakopanego, miałam wtedy niecałe 5 lat, przeżył z nami 14 lat. Zanim jeszcze
              odszedł pudel, trafił do nas wspaniały rudy, znaleziony, 9 miesięczny psiak,
              był niesamowicie podobny do Hovów, tylko był bardziej rudy i zakręcał mu się
              ogon. To był wyłącznie mój pies - bronił mnie na każdym kroku, nawet nie
              pozwalał podchodzić mojej mamie do łóżka kiedy spałam. W gruncie rzeczy był
              okropny, uciekał mi, rzucał się na każdego niemalże psa, ale był najukochańszy.
              Byl ze mna 5 lat. Niestety zostawiłam go kiedyś u Teściów poza Warszawą, mieli
              sie nim opiekować i pilnować jak oka w głowie, ale niestety nie upilnowali,
              zginął :(( wielomiesiączne poszukiwania nie przyniosły skutku :(
              Po jakimś pół roku postanowiliśmy z mężem znów wziąć psa i padło na Buldożkę,
              miała być rodowodowa z dobrej hodowli ale traf chciał że jest najpiekniejszą
              buldożycą ale bez papierów (oj kolejna długa historia). Teraz przenosimy się
              już do własnego mieszkania i postanowiliśmy sprawić Tekli przyjeciela, poza tym
              chcę psa z którym będe mogła iść na rower, rolki, trenowac agility, Tekla jest
              strasznie żywym buldogiem i chętnie by to wszytko robiła, ale dla jej dobra nie
              możenmy na to pozwalać, juz i tak miała opracje na zerwane więzadła.
              Oj ale się rozpisałam ....... tak więc nie będzie to mój pierwszy pies !!!
            • Gość: Gośka Re: hovawart...? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.10.02, 15:19
              A do której Hodowli pisałaś ?????
              • piko2002 Re: hovawart...? 07.10.02, 17:19
                gosiu-przejdźmy może na priv.
                piko2002@gazeta.pl
                pozdrawiam i czekam
    • beacik Re: hovawart...? 09.10.02, 12:54
      Ja też zamierzam kupić Hovka. Czy dowiedziałyście się czegoś więcej na temat
      tych hodowli. Bardzo proszę o jakąś wiadomość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka