Dodaj do ulubionych

Drapak dla kota

17.12.02, 12:06
Mój kocurek zaczyna mi dewastować oparcia krzeseł, więc postanowiłam, że
zakupię mu drapak. Ponieważ mam małe mieszkanie, chciałabym, żeby był jakiś
bardziej skomplikowany - widziałam takie z budką (nogi były typowym
drapakiej, a budka miękka i wyściełana), a nawet dwoma budkami i podestami w
połowie. Była to istna kocia willa i kosztowała 250 zł. Chciałabym zapytać
właścicieli kotów, czy to się sprawdza? Czy kot będzie się wdrapywał do budki
i czy zrobi mu to frajdę? Napiszcie proszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wenus Re: Drapak dla kota IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.12.02, 16:35
      Naturello, mam, podobnie jak Ty, male mieszkanie i od 4 lat zamieszkuje je wraz
      ze mna kot. Tez swego czasu myslalam o podobnej budce dla mojego Gaspara, bo
      czegoz to czlek nie zrobi dla zwierzaka, na punkcie ktorego ma chysia.
      Zrezygnowalam jednak, glownie ze wzgledu na CENE, a poza tym: zwykla deseczka
      (opleciona tym samym sznurkiem co budka, ktora opisalas), przybita do szafki
      kuchennej, sprawdzila sie u mnie w 100%!!! Moj kot rasy brytyjski-niebieski ma
      umiarkowany temperament, totez nie ma nawykow skakania po meblach, szafkach,
      zaslonach, tudziez choinkach w okresie swiatecznym. Totez byl to kolejny
      argument za tym, by z budki zrezygnowac. Jesli twoj kocurek jest rozbrykany
      znacznie bardziej niz moj i lubi "sie przemieszczac", to byc moze budka jest
      dobrym rozwiazaniem - w koncu lepiej niech skacze po budce niz po zaslonach.

pozdrawiam
    • Gość: kluba1 Re: Drapak dla kota IP: *.we.client2.attbi.com 17.12.02, 18:42
      naturella napisała:

> Mój kocurek zaczyna mi dewastować oparcia krzeseł, więc postanowiłam, że
      > zakupię mu drapak. Ponieważ mam małe mieszkanie, chciałabym, żeby był jakiś
      > bardziej skomplikowany - widziałam takie z budką (nogi były typowym
      > drapakiej, a budka miękka i wyściełana), a nawet dwoma budkami i podestami w
      > połowie. Była to istna kocia willa i kosztowała 250 zł. Chciałabym zapytać
      > właścicieli kotów, czy to się sprawdza? Czy kot będzie się wdrapywał do budki
      > i czy zrobi mu to frajdę? Napiszcie proszę.
      Tak, mam takie kocie " kondominium" i 5 kotow!! Tylko jeden lubi spac na
      najwyzszym poziomie - reszta w zasdzie ignoruje. Konstrukcja obita jest
      chodnikiem i to moim zdaniem jest problemem.Koty szarpia wykladzine pazurami,
      zaczynaja wystawac z wykladziny wlokna , takie jakby nitki plastykowe i koty
      lubia to sobie obgryzac co moze doprowadzic do problemu z oplatanym jelitem.
      Ja "slupki" komdominium oplotkam szeroka naturalna lina i teraz wszystko sie
      trzyma kupy, nic sie nie rozpada , koty lubia szorstkosc tej liny bo sie o nia
      ocieraja. Przynajmniej raz w tygodniu zsypuje "budke" obita wykladzina soda,
      wcieram szczotka a pozniej wyciagam odkurzaczem. Oczyszcza to powierzchnie i
      likwiduje zapach kota. Po pewnym czasie, gdy " zaznacza" juz jedno miejsce
      lubia one przenosic siie w inne, nie zaznaczone. Powodzenia !!
    • mrrruk Re: Drapak dla kota 17.12.02, 22:44
      Czesc. Wiadomo, nawiekszy problem z kotami- pazurki. Ja za podpowiedzia
      znajomej nabylam drapak, typowy: deseczka opleciona sznurkiem. Wiem, wiekszosc
      kotow ignoruje "to cos". Ale... na poczatek polozylismy drapak na podlodze(dwa,
      trzy dni), az koty sie przyzwyczaily do drapania go. Dopiero potem "zawisl" na
      scianie. I ... nie mamy problemu z meblami. Czego i Tobie zycze.
      Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: Ania Re: Drapak dla kota IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 18.12.02, 09:35
        Mój kotek podrapał tapetę w kuchni ,strzępy zwisały długo czekałam aż skończy
        roczek,toż to dla niego frajda;-)
        Ostatnio wymieniłam na nową, na razie nie drapie (chyba wie,że niewskazane;-)
        Firanek i mebli nie rusza(na szczęście)
    • roseanne Re: Drapak dla kota 18.12.02, 17:09
      moje kocie dostalo kolek obity wykladzina, przymocowana do deski.
      Przez pierwsze dni ignorowala zupelnie, Za porada panie ze sklepu zoologicznego
      nataralam kocimietka (catnip) i problem z obszarpanym fotelem sie rozwiazal.
      Troche sie boje ,co bedzie z choinka, ciagle jeszcze nie ubrana
      • kotmanka Re: Drapak dla kota 18.12.02, 20:08
        moje trzy koty maja tez taki wlasnie kolek i jest to dla nich wrecz punkt
        spotkan, takie wazne miejsce nie tylko do drapania...
    • Gość: Ika Re: Drapak dla kota IP: *.dialog.net.pl / localhost 18.12.02, 20:10
      cześć. Ja osobiście nabyłam dla mojej kici takie cudo, ale za nieco
      rozsądniejszą cenę, bo 80 zł. Drapak składa się z solidnej postawy obitej
      futerkiem, pięterka z rurką (też obite), a na samej górze jest budka
      (wyściełana futrem oczywiście) całość trzyma się na solidnej rurze oplecionej
      sizalowym sznurkiem - fantastycznym do drapania. Co na to kicia? Bardzo
      chętnie skacze po tym, wyczynia najdziksze swawole i drapie. Niestety ma
      jeszcze jedno miejsce w domu, które sobie upodobała i mimo drapaka nie chce
      zrezygnować, choć za każde użycie drapaka dostaje nagrodę. Mam jednak
      nadzieję, że w końcu zrezygnuje i przerzuci się wyłącznie na drapak. Moja
      rada: nie inwestować za dużo, są naprawdę fajne zestawy w rozsądnych cenach -
      poszukaj w hurtowaniach z art. dla zwierząt (ja właśnie w takim miejscu toto
      kupiłam).
    • Gość: Ika Re: Drapak dla kota IP: *.dialog.net.pl / localhost 18.12.02, 20:11
      cześć. Ja osobiście nabyłam dla mojej kici takie cudo, ale za nieco
      rozsądniejszą cenę, bo 80 zł. Drapak składa się z solidnej postawy obitej
      futerkiem, pięterka z rurką (też obite), a na samej górze jest budka
      (wyściełana futrem oczywiście) całość trzyma się na solidnej rurze oplecionej
      sizalowym sznurkiem - fantastycznym do drapania. Co na to kicia? Bardzo
      chętnie skacze po tym, wyczynia najdziksze swawole i drapie. Niestety ma
      jeszcze jedno miejsce w domu, które sobie upodobała i mimo drapaka nie chce
      zrezygnować, choć za każde użycie drapaka dostaje nagrodę. Mam jednak
      nadzieję, że w końcu zrezygnuje i przerzuci się wyłącznie na drapak. Moja
      rada: nie inwestować za dużo, są naprawdę fajne zestawy w rozsądnych cenach -
      poszukaj w hurtowaniach z art. dla zwierząt (ja właśnie w takim miejscu toto
      kupiłam).
      • naturella Re: Drapak dla kota 19.12.02, 08:49
        Dzieki za wszystkie rady:) Dzisiaj chyba prowizorycznie obetnę kocurkowi
        pazurki - robiłam to już raz i przez parę dni był spokój - jak ma krótsze
        pazury, to przerzuca się na drapanie dywanu, co jest ok i nikomu nie szkodzi. A
        drapak, o jakim pisze Ika chyba nabędę, ale rzeczywiście poszukam czegoś
        tańszego. Gdzie można kupić kocimiętkę?
        • Gość: Ika Re: kocimiętka IP: *.dialog.net.pl / localhost 19.12.02, 20:21
          W każdym większym sklepie z art. dla zwierząt. Jest dostępna w spray'u i w
          proszku. Ta w spray'u kosztuje ok. 20 zł, ale jest jej baaardzo dużo.
    • spaghetti120 Re: Drapak dla kota 23.01.23, 15:32
      Mój kot lubi korzystać zarówno z budki jak i hamaka. Drapaki dla kotów posiadają często takie piłeczki doczepione do podestów, to też jest niezła frajda dla kota. Ja kupowałam na stronie Unizoo i jestem zadowolona trwałością. Kot zresztą tez :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka