Dodaj do ulubionych

nie chce jeżdzić samochodem

24.04.06, 08:05
Błagam pomóżcie mój 7 miesięczny labek nie chce jeżdzić samochodem. Zapiera
się wyskakuje zanim zdążymy się zorientować. Zawsze myślałam że psy uwielbiają
jazdę samochodem a tu nawet "przekupstwo" nie pomaga, Nie wiem co robić tym
bardziej że my często jeżdzimy na wycieczki, na działkę na wakacje ...
chcielibyśmy zabierać ze sobą pieska a tu masz ci los....
Macie jakieś propozycje jak go przekonać?
Obserwuj wątek
    • blue.berry Re: nie chce jeżdzić samochodem 24.04.06, 09:17
      po pierwsze ciepliwosc i lagodnosc. byc moz epies sie boi lub tez jest mu w
      samochodzie niedobrze. najlepiej zeby na poczatku ktos jezdzil z nim na tylnim
      siedzeniu, zeby mial bezposrednio mozliwosc uspokojenia go. mozna
      robic "pozorowane", krotkie trasy. czyli np przejechac sie dwa razy dookola
      bloku a potem pojsc na dlugi spacer:)) zeby psu samochod zaczal sie kojarzyc
      jako zapowiedz jakies milego wydarzenia. tylne siedzenie mozna zascielic
      ulubionym kocem i wlozyc jakies zabawki.
      sporo psow boi sie lub nie lubi jedzic samochodem. sporo tez cierpi na chorobe
      lokomocyjna. do takich psow trzeba cierliowsci a przy poznaniu powodu niecheci
      do samochodu czasem leki lub srodki uspokajajace.
      • weisefrau Re: nie chce jeżdzić samochodem 24.04.06, 11:14
        Przydał by się pas bezpieczeństwa dla psa: szelki z pasem zakończonym typowym
        kluczem do pasa bezpieczeństwa. Wpięty pies nie może uciec, skakać po całym
        wnętrzu samochodu, nie spada z siedzenia. Nawet jeśli boi się tak samo, to z
        pewnością jazda jest bezpieczniejsza.
        • magjug Re: nie chce jeżdzić samochodem 24.04.06, 11:55
          a gdzie takie szelki można kupić?? pytam, bo mój pies (choć lubi jazdę
          samochodem - nareszcie!!!) to jednak lubi sobie usiąść na siedzeniu, a że to
          wielkie psisko, to zasłania dokumentnie tylne lusterko... no i prawie całą
          szybę.... już pomijam to, że kładzie pyszczydło na moim ramieniu i to całym
          ciężarem... za nic nie chce leżęć...
          • dorcik_wk Re: nie chce jeżdzić samochodem 24.04.06, 12:06
            W każdym sklepie zoologicznym za około 70 zł. Taniej w sklepach interneetowych
            np. www.animalia.pl za około 40 zł.
          • jita Re: nie chce jeżdzić samochodem 24.04.06, 12:08
            magjug napisała:

> a gdzie takie szelki można kupić??

W sklepach internetowych. Ale nie zmuszą one psa do spokojnego leżenia.
            • ariella Re: nie chce jeżdzić samochodem 24.04.06, 15:53
              moja suka (lab, 2 lata) uwielbia jazde samochodem, choc na poczatku byly
              slinotoki, drgawki i jeki, ale jakos samo przeszlo. Teraz jest tak, ze jak
              otwieram drzwi albo bagaznik, to pies jest pierwszy, nawet laduje sie na
              miejsce kierowcy!
              Moze to u nas rodzinne - moj dziadek mial malenka sunie, ktora tez uwielbiala
              jezdzic autem i kiedys zaginela. Nie bylo jej dwa dni! Znalazla sie w
              samochodzie w garazu. Musiala wskoczyc do srodka jak on wychodzil, nie zauwazyl
              i zatrzasnal ja tam. Ku przestrodze
              pozdr
              • pacjent21 Re: nie chce jeżdzić samochodem 26.04.06, 08:36
                pocieszyłaś mnie ale ja nie wiem co robić teraz zbliża się długi weekend potem
                wakacje a ja dalej nie wiem jak przekonać go do jazdy samochodem
                • blue.berry Re: nie chce jeżdzić samochodem 26.04.06, 09:14
                  przeciez dostales podopowiedzi. takie jakie mozna bylo dac na postawie
                  niewielkich informacji. bo tak naprawde nadal nie wiemy czy pies sie boi bo
                  generalnie jest plochliwy, bo cos sie przytrafilo, bo ma chorobe lokomocyjna,
                  bo do tej pory samochodem jechal ze 3 razy. wiec powtorze - jazdy probne na
                  male odleglosci, osoba z psem na tylnym siedzeniu, ulubiony kocyk i zabawki,
                  mozna rzeczywiscie zapiac psa w szelki i w pas zeby nie wedrowal po
                  samochodzie. i mozna podac aviomarin - anwet jesli pies nie ma choroby
                  lokomocyjnej to troche sie przytlumi i uciszy. (aviomarin podaje sie pol
                  godziny przed podroza do wagi psa)
                • kicia7 Re: nie chce jeżdzić samochodem 26.04.06, 09:15
                  Wywalić z samochodu wszystkie choineczki zapachowe itp., dobrze autko
                  wywietrzyć, żeby psu nie śmierdziało spalinami. Na początek zwabić psiaka do
                  stojącego samochodu, wygłaskać, dać smakołyk, wypuścić. Stopniowo przytrzymywać
                  coraz dłużej. Jak już się przyzwyczai do siedzenia w samochodzie, postepowac
                  jak pisał ktoś wyżej - króciutka przejażdżka, a po niej dłuuugi spacer. I
                  stopniowo wydłużać przejażdżki. Niestety, troche to wszystko razem potrwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka