Dodaj do ulubionych

odrobaczanie-tabletka-kot-problem

31.05.06, 19:36
Mój kiciuś wzorowo połykał antybiotyki. Za każdym razem, jak chcę mu podać
żółtą tabletkę na robale, to się ślini, wypluwa, przymykam mu w takim momencie
pyszczek, ale niestety nie pomaga, szkoda mi go tak męczyć...Znacie jakieś
inne sposoby na odrobaczenie?

Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • neufahrwasser_in Re: odrobaczanie-tabletka-kot-problem 31.05.06, 19:54
      Są środki odrobaczające w emulsji. Są w specjalnych podajnikach przypominających
      strzykawki. Pakujesz kotu końcówkę pomiędzy szczękę a żuchwę jak najbliżej
      gardła i wyciskasz dawkę odpowiednią do wagi. Zamykasz pycha, zatykasz nos i
      czekasz aż przełknie.
      Zresztą z tabletkami robi się tak samo. Samo przytrzymanie pycha nic nie da,
      jeśli nie zatkasz mu nosa.
      • mist3 Re: odrobaczanie-tabletka-kot-problem 31.05.06, 20:28
        Moja kotka też nie lubi drontala - bo to chyba jest ta żółta tabletka. Ostatnio
        byłam u weterynarza, i jako że moja pani weterynarz wie jaka to rozkosz podawać
        mojemu kotu tabletkę (a tę szczególnie) zaproponowała mi nowy lek - profender.
        Zakrapia się go na kark i już. Może z tym będzie lepiej.
        Od razu dodaję, że pasta odrobaczająca jest na robaki mojego kota za słaba.
    • boykotka Re: odrobaczanie-tabletka-kot-problem 01.06.06, 06:59
      Mojej kotce podano ostatnio środek na odrobaczanie firmy bayer w emulsji na
      skórę. Zabieg drogi - ok 40zł. ale jak się nie ma innych sposobów, warto
      chwycić się tego.
    • crrazy Re: odrobaczanie-tabletka-kot-problem 01.06.06, 08:25
      wystarczy tabletkę wsadziś w środek kulki ulepionej z kawałka pasztetu... ;-)
      wypróbowane na dobermanie który żadnych tabletek nie chciał widzieć ;-)
    • kirke18 Re: odrobaczanie-tabletka-kot-problem 01.06.06, 08:34
      zobacz na forum.miau.pl/viewtopic.php?t=27018, ale doświadczenie mówią,
      że należy włożyć tabletkę w kulkę masła, potrzymać w zamrażalniku (żeby
      stwardniała) i podać podobno działa. pozdrawiam
      • ida37 Re: odrobaczanie-tabletka-kot-problem 01.06.06, 08:42
        Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam serdecznie:))))
        • kitek1555 Re: odrobaczanie-tabletka-kot-problem 01.06.06, 21:09
          Podając kotu leki do pyszczka, postępuj stanowczo, ale łagodnie. Na początku
          złap go dobrze, aby sie nie wyrwał. Jedną reką złap górną szczękę tak, aby
          znalazła sie pomiedzy kciukiem i resztą palców, jednoczesnie nasuwając wargi na
          zeby. Odchyl głowę do tyłu, a drugą ręką, w której trzymasz tabletke, odciagni
          żuchwę w dół, nastepnie umieść lek najgłębiej na języku. teraz szybko zamknij
          pyszczek,trzymając nadal głowę do tyłu, lekko pomasuj gardło. gdy to zje
          nagrodź przysmakiem
          A teraz tak z własnego doświadczenia... moj kot z pasztetu wyciaga tabletke i
          chowa ją :P
          • ida37 Re: odrobaczanie-tabletka-kot-problem 01.06.06, 21:21
            Ja się do takich zabiegów nie nadaję, bo zaraz panikuję i strasznie robi mi się
            szkoda mojej kochanej kitulki:) nie mogę patrzeć, jak się męczy, wtedy sobie
            odpuszczam:(
            • ida37 akcja "odrobaczanie" powiodła się:))))))))))) 02.06.06, 23:02
              Kupiłam dzisiaj pastę w strzykawce - wcisnęłam kocurkowi do pyszczka - chyba mu
              nawet smakowała:) Nie uciekał, nie ślinił się, więc zabieg mogę zaliczyć do
              udanych:) Kiedy muszę powtórzyć odrobaczanie?
              • ida37 nie do końca:(((((((((( 03.06.06, 08:51
                w nocy kiciuś zwymiotował zawartość brzuszka:( Czy w tej sytuacji lekarstwo
                wchłonęło się? Poradźcie proszę:)
                • capuccino_days Re: nie do końca:(((((((((( 03.06.06, 11:42
                  zależy chyba od tego, o której godzinie dałaś mu lek i o której zwymiotował, i
                  na ile ten specyfik spowodował wymioty - zadzwoń może do weta, póki kliniki
                  jeszcze otwarte
                  • ida37 Re: nie do końca:(((((((((( 04.06.06, 20:57
                    Dzwoniłam. Wszystko jest ok. Preparat wchłania się już po ok. 30 mim:)
    • agness1992 Re: odrobaczanie-tabletka-kot-problem 04.06.06, 20:19
      wymieszaj muz pokarmem :)) ale jakims dobrym :D na pewno zje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka