Dodaj do ulubionych

golden retriever

16.06.06, 17:44
Pomocy!!!!
Planuję zakup Goldena R. i nasłuchałam sie strasznych rzeczy na temat ich
zdrowia. Alergie, łysienie i inne koszmary. Czy ktoś może coś na ten temat
powiedziec? Czy to prawda, czy nie jest przypadkiem tak, że wszystkie te
objawy to efekt złego żywienia lub coś w tym stylu?????
Obserwuj wątek
    • kinga707 Re: golden retriever 16.06.06, 20:39
      Mam 6-cio letniego goldka i nie zauwazylam u niego zadnego łysienia ani
      alergii. Jedyny "defekt" jaki ma ,to wrazliwy żołądek,ale nie jest to jakoś
      szczególnie uciążliwe.Wystarczy dobra karma.Pamiętaj zeby psa kupic w dobrej
      hodowli (ja po swojego jechałam pół Polski:))i dowiedz się czy rodzice
      szczeniaka są wolni od dysplazji,to naprawdę bardzo ważne.
      Tych "strasznych rzeczy" vel głupot już nie słuchaj:))
      Swietny wybór,goldki to przecudne psy:))))
      • 09kkk Re: golden retriever 16.06.06, 20:51
        Dzięki za odp. już myślałam, ze nikt nie napisze. Wszystko sprawdziłam jak
        chodzi o hodowlę, przynajmniej tak mi się wydaje :)
        O jedzeniu oczywiście też słyszalam, że trzeba uważać czym się karmi. Jako
        doświadczona właścicielka może podpowiesz co dawałaś jeść szczeniakowi :) żeby
        nie miał sensacji? CZy to może jest indywidualna sprawa psa?
        pozdrawiam
        • blue.berry Re: golden retriever 16.06.06, 20:57
          to z czym goldeny maja problem to niestety dysplazja. dlatego wazne jest aby
          pies pochodzil z dobrej hodowli, a rodzicie najlepiej zeby mieli zrobione
          przeswietlenia w kierunku dysplazji. rasa golden retriver w przeciagu paru lat
          zostala w polsce dosc "popsuta". duzo psow jest drobnych i malych.
          to co w prowadzeniu goldenow jest bardzo wazne to madre wychowanie od samego
          poczatku. goldeny sa to inteligentne psy ale jest to inetlegencja ktora wymaga
          kasztaltowania i caly czas aktywnej stymulacji. psy te uwielbiaja sie uczyc,
          wypelniac zadania i polecenia. golden ktory ma odpowiednia ilosc ruchu
          fizycznego i aktywnych zajec jak rowniez dobry kontakt z wlascicielem to
          wspanialy pies. golden ktorego wychowanie zanidbano to glupawy wesolek ktorego
          ciezko okielzac.
          pozdrawiam
          • 09kkk Re: golden retriever 16.06.06, 21:13
            dziękuję za informacje. szczerze mówiąc doczekać się nie mogę :) psiny w domu.
    • kinga707 Re: golden retriever 16.06.06, 21:29
      Fokker przez pierwszy rok jadł "eukanube",pózniej "obraził" się na nią i
      dostawał "purine".Teraz je "acane" i wyjątkowych sytuacjach może też
      zjeść "chappi".Gotowanie u nas się nie sprawdziło,były rewolucje żołądkowe:(
      • 09kkk Re: golden retriever 16.06.06, 21:31
        no tak. mam od kilku lat dwa koty i wiem coś na
        temat "wybrzydzania"...:).Pewnie będę próbowała różnych rzeczy aż "trafimy".
        pzdrw.
        • dorcik_wk Re: golden retriever 19.06.06, 08:39
          Zapraszam na Listę Miłośników Golden Retrieverów.
          Jest tam nas 250 ludziów, zakręconych właścicieli goldków. Uzyskasz wiele
          cennych rad, spotkasz się z nami na spacerkach goldenowych i zlotach.

groups.google.pl/group/goldeny?lnk=srg&hl=pl
          • 09kkk Re: golden retriever 19.06.06, 23:03
            dzięki.
            pozdrawiam
    • jita Re: golden retriever 19.06.06, 14:18
      > Planuję zakup Goldena R. i nasłuchałam sie strasznych rzeczy na temat ich
      > zdrowia

Ja się podpisuję. Jeśli nie jesteś przygotowana na wydanie fury kasy na
      leczenie, nie bierz goldena. Owszem, możesz trafić na zdrowy egzemplarz,
      prawdopodobieństwo trafienia jest trochę większe niż w totka ;-) Kupienie psa w
      dobrej hodowli (badania: dysplazja stawów biodrowych i łokciowych, oczy, serce)
      zwiększa to prawdopodobieństwo, ale go nie niweluje. Ja mam psa z bardzo dobrej
      hodowli i wyszła dysplazja, alergia, wnętrostwo i parę innych pomniejszych
      choróbsk. Mimo zdrowych rodziców (uwaga: ważne, by przebadani byli również
      dziadkowie - to zmniejsza prawdopodobieństwo dysplazji), właściwego prowadzenia
      psa i dobrej karmy...

Co więcej, sprowadzony z zagranicy pies z rewelacyjnymi wynikami badań przodków
      też może zapaść na dysplazję czy inne choroby. Bierzesz psa - ponosisz ryzyko.

Niestety dziedziczenie tych świństw jest poligeniczne i do końca nie zbadane -
      stąd nasze próby obrony są właśnie tylko nieudolnymi próbami...
      • 09kkk Re: golden retriever 19.06.06, 23:05
        no i tego się obawiam właśnie.
        • jita Re: golden retriever 20.06.06, 09:06
          Tak jak napisałam: kupując psa z dobrej hodowli zmniejszasz ryzyko chorób, ale
          go nie znosisz całkiem. Ja mam wrażenie, że czym więcej zachodu tym pech
          większy. Ale ja to mam takie szczęście ;-) W każdym razie trzeba wziąć pod
          uwagę, że pies może zachorować.
          • blue.berry Re: golden retriever 20.06.06, 11:18
            prawda jest taka ze kazdy pies moze okazac sie chorowity. i ten rasowy i
            nierasowy. i z dobrej hodowli i od chodoffcy. biorac psa nalezy absolutnie brac
            to pod uwagę. jesli chce sie posiadac konkretna rase warto wiedziec na jakie
            choroby zapada najczesciej i co bywa tego powodem jak rowniez jakie sa objawy.
            wiedza ta pomaga potem zapobiegac zamiast leczyc lub leczyc we wczesnych
            stopniu choroby.
            Golden na liscie ras najczesciej zapadajacych na dysplazje jest na 32 miejscu:(
            • jita Re: golden retriever 21.06.06, 11:29
              blue.berry napisała: [...]

O! :-)

ps.
              > Golden na liscie ras najczesciej zapadajacych na dysplazje jest na 32 miejscu
              Podejrzewam, że w Polsce statystyki byłyby bardziej przerażające...
              • dorcik_wk Re: golden retriever 21.06.06, 12:03
                A skąd masz info o przerażąjących statystykach dot dysplazji u goldenów?
                Ja znam wiele goldków z dysplazją i jeszcze więcej bez.
                • jita Re: golden retriever 23.06.06, 10:07
                  dorcik_wk napisała:
                  > A skąd masz info o przerażąjących statystykach dot dysplazji u goldenów?

No właśnie nie mam, bo takowych nie przeprowadzano. Przecież
                  napisałam "byłyby". Ale już sam fakt jak mało psów jest badanych świadczy o
                  tym, że dysplazja będzie się rozprzestrzeniać, bo nie robi się NIC, by ją w
                  jakikolwiek sposób kontrolować i zapobiegać.
                  • dorcik_wk Re: golden retriever 23.06.06, 10:25
                    jita napisała:

>Ale już sam fakt jak mało psów jest badanych świadczy o
                    > tym, że dysplazja będzie się rozprzestrzeniać, bo nie robi się NIC, by ją w
                    > jakikolwiek sposób kontrolować i zapobiegać.

I tu się mylisz. Robi się coraz więcej w tym kierunku, chociażby uświadamia się
                    potencjalnych nabywców goldenów o żądaniu badań nie tylko na dysplazję, ale i
                    na serce czy oczy od hodowcy, od którego zamierza sie kupić goldka. Poza tym
                    wiele robi Klub Goldena i Lista Miłośników Golden Retrieverów - na liście jest
                    ponad 250 psów, których właściciele przebadali swoje pociechy i wiedzą już, że
                    nie wszystkie mogą być przeznaczone do hodowli.
                    Poza tym odpowiedzialny właściciel szczeniaka, u którego stwierdzono dysplazję
                    kontaktuje się z hodowcami i ich o tym informuje, a także prosi o kontakt do
                    pozostałych właścicieli szczeniaków z danego miotu.

Robi się wiele w celu zapobiegania, ale najlepiej zrobi potencjalny nabywca,
                    szukając sprawdzonej hodowli i pytając innych właścicieli goldków. Po to jest
                    Lista Miłośników Golden Retrieverów i Klub Goldena
                    • jita Re: golden retriever 26.06.06, 10:57
                      Ja bym powiedziała, że się mówi, nie robi... Niestety.
                      Dlaczego znalazłam zaledwie 9 polskich hodowli, w których wszystkie psy mają
                      badania na "obie" dysplazje, oczy, serce i są kryte również tak przebadanymi
                      psami?
    • z-zgrzyt tyle jest biednych psów w schroniskach 27.06.06, 13:39
      może i jakiegoś Guldena tam znajdą, handlarze psów robią im wielką krzywdę
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka