Dodaj do ulubionych

ciagle glodny szczeniak

04.09.06, 22:28
Frodo ma 7 tyg.karmie go 5 razy dziennie,dieta roznorodna,sucha karma Nutra,
puszka dla szczeniat,gotowany ryz z marchewka i miesem,twarog.Maly jest caly
czas glodny,zjada i po godzinie znow domaga sie jedzenia.Piesek nie ma
robakow,byl dwukrotnie odrobaczany.Co robic?Dawac mu kiedy chce jesc,czy
odczekac i dawac o stalych porach?
Obserwuj wątek
    • mmk9 Re: ciagle glodny szczeniak 05.09.06, 08:35
      Ależ spytaj hodowcy.
    • blue.berry Re: ciagle glodny szczeniak 05.09.06, 09:11
      dawać o określonych porach zgodnie z iloscia przeznaczona co do wielkosci i
      wieku psa.
    • pierozek_monika Re: ciagle glodny szczeniak 05.09.06, 09:21
      mam ten sam problem, ale daję tak jak pisze blue.berry - wydzieloną ilość o
      stałych porach. Gdybym pozwoliła mu zjeść tyle ile chce, to by ledwo chodził
      żarłoczek.
    • studentka83 Re: ciagle glodny szczeniak 05.09.06, 12:09
      alez pytalam hodowcy,twierdzi,ze powinien miec stale dostepne jedzenie-z czym
      sie nie zgadzam,poza tym nie jest to mozliwe poniewaz mam drugiego psa,ktory by
      mu wyjadal.
      • mmk9 Re: ciagle glodny szczeniak 05.09.06, 13:09
        Bo widzisz, czasem to chodzi jeszcze o to, żeby psiaczek nie urosł za duży. Ja
        po swojemu to bym tak zrobila, że zwiekszyłabym troszkę porcje, bo to
        zostawianie żarcia na stale też mi się nie bardzo podoba.
      • blue.berry Re: ciagle glodny szczeniak 05.09.06, 13:13
        przyznam szczerze ze wogole nie akceptuje opcji 'staly dostep do jedzenia'.
        pozniej takie psy na spacerach 'toczą sie' zamiast isc. poza tym staly dostep
        moze spowodowac tez ze pies zrobi sie grymasny i zacznie kombinowac i
        wybrzydzac:)) jesli dla ludzi zdrowe zywienie to przede wszystkim regularne
        posilki bez podgryzania w trakcie to mysle ze dla psow rowniez:) niektorzy
        weterynarze to nawet zalecaja aby psu raz w tygodniu, czy raz na dwa tygodnie
        zrobic dzien bez jedzenia.

przy szczeniakach ras duzych warto pamietac ze pies nie moze za szybko rosnac i
        przybierac na wadze. i lepiej aby byl za chudy niz za gruby.
        • pierozek_monika Re: ciagle glodny szczeniak 05.09.06, 13:19
          Pino do kastracji miał stały dostęp do jedzenia i był szczuplutki - jadł tylko
          tyle ile mu było potrzeba, na dodatek, to spokojny, zrównoważony, uległy pies.
          Po kastracji zmieniłam mu sposób żywienia, dostaje 2 razy dziennie, bo dostał
          wilczego apetytu. Teraz znowu je tyle ile mu konieczne, nie więcej ale zasady
          karmienia 2x dziennie już nie zmieniłam.
          Ten drugi mały widzę, że ile bym mu dała, tyle by zjadł. I tak mi się wydaje za
          tłusty - ciekawe jak weterynarz dziś go oceni. Jemu na pewno nie udostępnię
          jedzenia do dyspozycji, bo nie dość że ma niepohamowany apetyt, to jeszcze
          charakterek.
          Co pies, to inny charakter, inne potrzeby.
    • i_wont_hold_you_back to oznaka zdrowia-jeśli nie 05.09.06, 14:30
      zauważasz przy tym żadnych niepokojących objawów-jeśli maluch jest aktywny i
      wszystko jest w porządku to z ogromnego apetytu należy się tylko cieszyć - moje
      potworki - mają już 5 miesięcy i są wiecznie głodne- bądź konsekwentna i karm
      go tak, jak trzeba karmić szczeniaka w jego wieku - sprawdź tylko ile gram
      potrzebuje dziennie- to zależy od tego, czy piesek jest przedstawicielem dużej,
      małej, czy średniej rasy.
      Pozdrawiam
      • i_wont_hold_you_back jestem przeciwna stałemu dostępowi do jedzenia 05.09.06, 14:33
        jedna z moich Szkotek została kiedyś sama na 30 minut w samochodzie ( była
        godzinę po obiedzie) - na tylnym siedzeniu leżał 5kg worek z karmą - moja suka
        włamała się do worka i zjadła jakieś 1,5 kg - kiedy wróciłam -moim oczom ukazał
        się spuchnięty Pokemon, który oczami błagał o pomoc- wet powiedział, że
        niektóre rasy tak maja - są wiecznie nienajedzone - moja suka dostała kilka
        zastrzyków, zakaz picia wody przez 15 godzin i nakaz dłuuugiego spaceru :)
        • haska-mi Re: jestem przeciwna stałemu dostępowi do jedzeni 05.09.06, 16:23
          Pokemon:D:D:D
          Ja zaufałam naturze, moje mają dostęp non stop i jedzą tyle ile potrzebują -
          wyglądają doskonale, piękne futra, świetna kondycja i sylwetka...no ale to
          husky, a psy tej rasy potrafią nie jeść przez parę dni wogóle, więc z
          przejadaniem się nie ma problemów:)
    • studentka83 Re: ciagle glodny szczeniak 05.09.06, 16:32
      ten maly glodomor to American Stafordshire
      Terrier,siedmiotygodniowy.Uwazacie,ze warto kupic mu jakies witaminy?czy karma
      jest wystarczajaco bogata w witaminy i skladniki mineralne?z suplementow
      dostaje Algolith-meczke z alg morskich,na pigmentacje kinola:)gdybyscie chcialy
      go zobaczyc to jest tu!:D
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=47884467&a=47884467
      • i_wont_hold_you_back Re: ciagle glodny szczeniak 05.09.06, 16:58
        Ale masz pięknego Dzieciaka :)
        Skoro to Terier to zapomnij o pełnej miseczce-dostępnej przez cały dzień ;)
        Co do karmy- zależy jaka podajesz - najważniejsze to, aby nie popadać w
        przesadę i nie być zbyt monotematycznym w kwestiach żywienia;
        podawać różne jedzonko-ale zapomnieć o czekoladzie, wszystkim, co zawiera kakao
        ( trujące dla psa) cebuli, grzybach, ziemniakach..hmm pewnie o czymś
        zapomniałam :)

polecam Tobie forum molosów- www.forum.molosy.pl/ - jest tam duuużo
        artykułow odnośnie żywienia, zdrowia itd.
    • piss.doff Re: ciagle glodny szczeniak 06.09.06, 05:15
      zbadaj mu kupke, tzn pgrzeb poatyczkiem czy cos bialawego (takie nitki i
      sznureczki) siew tej kupeczce nie rusza. Podejrzewam albo robaczki albo
      tasiemczyka. Na wszelki wypadek myj rece przed jedzeniem.
      • mmk9 Re: ciagle glodny szczeniak 06.09.06, 08:17
        Piss.doff, jestes niezwykle przenikliwy, ale zapomniałeś przeczytać posta
        studentki.
        • teba18 Re: ciagle glodny szczeniak 06.09.06, 11:44
          A propo karmienia i stałego dostępu do miski- pies koleżanki przewrócił ostatnio
          pojemnik i zjadł 3 kilogramy karmy bez zawachania- wieczorem upominał się o
          kolację :)

niektóre psy muszą mieć wyznaczoną porcję i już. Poza tym karmienie szczeniaka 5
          razy dziennie to bardzo często. Myśle, że w tym wieku można się ograniczyć do 3
          posiłków + 1 lunchu (czyli 3 do syta i jeden jako zapomoga)
    • carolinascotties częstotliwość podawania posiłków 06.09.06, 16:03
      myślę, że dobrze go karmisz- 5 razy dziennie-
      od 3 miesiąca 4 razy dziennie
      od 4 miesiąca do roku 3 razy dziennie , potem 2 razy dziennie- takie karmienie
      zaleca mój Wet.
    • studentka83 Re: ciagle glodny szczeniak 06.09.06, 16:49
      dziekuje Wam za odpowiedzi i rady, w imieniu swoim i malego glodomorka:)
      • mysiam1 A młoda, nienażarta wprost bokserka???? 06.09.06, 20:13
        Właśnie taką mam delikwentkę...Ma ok. 5 miesięcy, jest szczuplutka (jako maluch
        trafiła do mnie w strasznym stanie), dostaje jeść 3-4 razy dziennie suchą karmę
        (Eukanubę albo Royala) - na pewno więcej, niż przewidują tabelki i....na każdą
        porcję jedzenia rzuca się jakby od paru dni nie jadła. W dodatku zjada swoje,
        jeśli jej się uda, zjada porcję drugiego psa i wyżera jeszcze kotom z miseczek.
        Po czym wcale nie jest najedzona. Psie ciasteczka na spacerze zjada mi niemal z
        palcami, w kuchni ściąga z szafek i ze stołu, co się da - niedawno zrzuciła
        bochenek chleba i zjadła prawie połowę.
        Czy ten typ tak ma? Czy może ma jakieś niedobory żywieniowe? ;-)))
        • i_wont_hold_you_back Re: A młoda, nienażarta wprost bokserka???? 06.09.06, 21:24
          może troszkę nie na temat-ale radzę odstawić Eukanubę...
    • ontarian Re: ciagle glodny szczeniak 06.09.06, 20:25
      wyglada na to, ze ty swiniaka tuczysz
      • azaheca Re: ciagle glodny szczeniak 06.09.06, 22:13
        z psami jest jak z ludźmi,są bardzo różne i chyba też trzeba indywidualnego
        podejścia,nie ma jednoznacznej recepty.Spróbuj może podawać mniej smaczną karmę.
    • studentka83 odkrylam....to nie glod,to lakomstwo:) 07.09.06, 19:42
      No wiec okazalo sie o co chodzi,maly glodomor je chetnie wszystko co jest
      inne,nowe.Dzisiaj gdy nasypalam mu tylko jego Nutre,to powachal i odszedl i
      stalo tak to jedzenie ze 3 godziny w misce,nie tknal.Inaczej sprawa sie miala
      gdy dodalam do tego troche "mokrego" dla szczeniat,to sie rzucil i wyzarl
      wszystko,tak jadl,ze az sie biedactwo zaczal krztusic.Tak wiec moj maly AST
      wcale tak glodny nie jest tylko...LAKOMY:)Dlatego teraz nie ma wybacz,jest
      suche - nie je,trudno,zje przy nastepnej turze karmienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka