Dodaj do ulubionych

Pierwsza cieczka

18.10.03, 11:06
Kiedy pierszy raz, czy są jakieś symptomy ją zapowiadające? Jak chronicie
Wasze suki? czy np. majtkami (jak takie majtki wygladją, czy sa jakieś
specjale,czy mogą być normalne dziecięce),sprayami? Czy to się sprawdza?
Obserwuj wątek
    • orvokki Re: Pierwsza cieczka 18.10.03, 11:14
      Na razie przeżyliśmy jedną i właśnie czekamy na drugą...
      Symptomy nadchodzącej: sunia bardziej interesuje się zapachami, częściej
      posikuje. Mojej brązowiał nos, ale to nie u wszystkich.
      Ja szczerze mówiąc nie stosowałam żadnych zabezpieczeń typu odstraszacze czy
      majtuchy, tylko po prostu pilnowałam jej na spacerach... tj. odganiałam od niej
      psy, spuszczałam ją ze smyczy tylko jak nikogo nie było w pobliżu (ale uwaga:
      ona jest bardzo posłuszna i wraca na wołanie, suka nieco gorzej wyszkolona może
      uciec i sama sobie poszukać kawalera). Ona sama zresztą broniła swojej cnoty:
      przez pierwsze kilka dni cieczki odganiała psy, potem przez parę dni się
      nadstawiała, a potem z powrotem goniła.
      Podobno przy pierwszej cieczce nie jest jeszcze najgorzej, tzn. psy nie latają
      tak bardzo...
      Gatki można kupić w sklepach zoologicznych (są różne rozmiary)albo przerobić z
      ludzkich. Ja nie stosowałam, bo moja krwawiła tylko trochę, a ja nie mam w domu
      dywanów, więc gdzie kapnęło, to od razu ścierałam i nie było problemu. Z
      różnych odstraszaczy skutkuje podobno tylko taki jeden z chlorofilem, dosyć
      drogi.
      • ap77 Re: Pierwsza cieczka 18.10.03, 11:36
        Dzięki,ja spróbuję z majtkami:) Tylko ogon się nie mieści, bo wczoraj
        mierzyliśmy:))) Ale napisz mi jeszcze czy od 6 miesiąca juz mozna oczekiwać
        cieczki. Moja suka ma 6,5 i czekamy.
        • Gość: eny Re: Pierwsza cieczka IP: *.net.autocom.pl 18.10.03, 11:46
          Pierwsza cieczka u suk pojawia się zazwyczaj w około 6 - 8 miesiącu. Występują
          jednak różnice w zależności od rasy i z reguły suki ras małych dostają cieczkę
          wcześniej niż suki ras dużych.
          Ale widzę, że u Ciebie pełna gotowość ;o)
          Pozdrawiam!

--
          :: www.zoo-planet.pl ::
          • ap77 Re: Pierwsza cieczka 18.10.03, 11:52
            Taaak:). Wolę się przygotować. U nas na osiedlu lata luzem pełno wygłodniałych
            psów, a słyszałam straszne historie o popędzie.
            Swoją drogą to ciekawe, czy taka młoda suczka, będąca przecież jeszcze
            szczeniakiem może zajść w ciąże za pierwszym razem?
            kliknij codziennie - www.pajacyk.pl!
            • Gość: eny Re: Pierwsza cieczka IP: *.net.autocom.pl 18.10.03, 15:11
              Znajomy opowiadał, że jego pies gdy poczuł sukę wyskakiwał przez ogrodzenie i
              uciekał. Nie zniechęciło go nawet to, że kilka razy po prosu zawiesił się na
              płocie i trzeba go było ściągać!
              A suczkę najlepiej kryć dopiero po drugiej lub trzeciej cieczce. Wcześniej
              jest niedojrzała do macierzyństwa (jak napisałaś to jeszcze szczeniak)i
              mogłyby wystątpić komplikacje zdrowotne.

--
              :: www.zoo-planet.pl ::
            • Gość: Dina Re: Pierwsza cieczka IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.10.03, 11:54
              Mialam wczesniej suczke kundelke, ktora zaszla w ciaze podczas pierwszej
              cieczki. Miala 7 miesiecy. Odchowanie 4 szczeniakow przyplacila swoim zdrowiem.
              Byla wychudzona, miala zadrapany brzuch. Niestety bylo to gdzies 21 lat temu,
              wiec nie bylo jakichkolwiek karm dla psow.
              Suczki potrafia byc niezwykle sprytne jesli chodzi o te sprawy.
              Suczka jest gotowa do krycia ok. 9-13 dnia, kiedy konczy krwawic. Wtedy
              spacerki doslownie na chwile, po to zeby suczka sie tylko zalatwila i do domu.
              Czasami dobrze jest miec cos w rodzaju kija, bo psy moga byc tak natarczywe, ze
              mozna miec problemy z ich odganianiem.
              Mysle ze najlepszym rozwiazaniem jest sterylizacja, ktora przedluza zycie o ok.
              2 lata, a na swiecie nie bedzie niechcianych pieskow.
              • orvokki Re: Pierwsza cieczka 19.10.03, 12:40
                No, ale wysterilizować można dopiero po pierwszej cieczce, więc przynajmniej
                jedną trzeba przeżyć.
                To nie jest tak, że suka przestaje krwawić, tylko ilość wycieku się zmniejsza,
                staje się jaśniejszy, bardziej śluzowaty w czasie dni płodnych (metody
                naturalne w wydaniu psim). Ale raczej trzeba patrzeć na zachowanie suki, bo są
                takie, które zaszły w ciążę na samym początku cieczki, albo np w ostatnim dniu.
                • Gość: Dina Re: Pierwsza cieczka IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.10.03, 10:16
                  Sa dwie "szkoly" jesli chodzi o sterylizacje.
                  Sterylizacja przed pierwsza cieczka zapobiega w 90% nowotworom gruczolu
                  mlekowego. W Polsce rzadko to sie praktykuje. Uwaza sie ze lepiej sterylizowac
                  jak suka osiagnie dojrzalosc plciowa.
                  Sterylizacja po 1 cieczce zapobiega w 50% nowotworom gruczolu mlekowego.
                  Dlaczego napisalam ze suka przestaje krwawic, dlatego ze jasniejsza wydzielina
                  nie jest juz tak widoczna jak krwista i przynajmniej u moich 2 suk nie byla
                  widoczna na podlodze czy dywanach.
                  Odnosnie zachowania suki. Zwykle na poczatku cieczki suka odgania wszelkich
                  adoratorow. Natomiast jesli jest gotowa do krycia, okazuje zainteresowanie psom
                  plci odmiennej i co jest charakterystyczne, przy kontakcie bezposrednim z psem
                  odchyla ogon na bok. Wyglada to, jakby suka sie nadstawiala.
        • l2m A dla ogona... 21.10.03, 12:52
          ...to należy po prostu wyciąć dziurkę. Nożyczkami. ;-) Moja koleżanka w ten
          właśnie sposób przerabiała dziecinne majtki na psie ;-)
    • asia.su Re: Pierwsza cieczka 18.10.03, 17:08
      Kiedy pierwszy raz to nie wiem - ale najbardziej widocznym objawem, jeszcze
      przed krwią, jest rozpulchnienie warg sromowych - stają się większe.
      Moja suka ma cieczkę co ok. 8 mcy, jest to terier -więc się ją strzyże - ja
      specjalnie wcześniej krótko ją strzygę, żeby zauważyć te zmiany.
      Moja używa czasami, bo mało krwi z niej leci, majtek chłopiecych z wyciętą
      dziurą na ogon. W sklepach zoolog. są specjalne majtki o różnych rozmiarach, ja
      z nich nie korzystam.
      Nie radzę spuszczać suki ze smyczy w tym okresie - zawsze może jej coś strzelić
      do łba i przyjdzie do domu po kilku godzinach. Ja już to przezyłam.
      Bardzo zależało mi aby nie było szczeniaków więc dostała zastrzyki. Od tego
      czasu bardziej jej pilnuję.
      To tylko jakieś 3 tygodnie- więc wytrzymacie.
      Powodzenia
      • orvokki Re: Pierwsza cieczka 18.10.03, 20:19
        U mojej pierwsza cieczka była w wieku 10 miesięcy (cocker spaniel), znam sunię,
        która dostała jak miała rok (labradorka), więc różnie to bywa. Statystycznie
        pomiędzy 7 a 9 miesiącem, ale...
    • Gość: Polly Re: Pierwsza cieczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.03, 22:47
      Moja sunia ma teraz dokladnie 9 miesiecy i tydzien.
      Na spacerach dotychczas zawsze przychodzila na wolanie,
      a od ostatniego tydonia, musze ja wolac dobrych pare razy...
      nie pomagaja zadne smakolyki- juz sie zaczelam martwic.
      Poza tym dzisiaj wygryzla sobie siersc z koniuszka ogona -
      ma dosc puszysty wiec troche tej siersci bylo...
      Czy mozliwe ze sa to objawy zwiazane ze zblizajaca sie cieczka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka