Jeden z największych proszczepionkowców świata.
Pan Brahmdeo Mandal, 85-letni emerytowany listonosz z północnoindyjskiego stanu Bihar, chętnie podzielił się informacją, że przyjął już 12 dawek szczepionki przeciw covid...
Powiedział, że swoją pierwszą dawkę otrzymał 13 lutego w lokalnej klinice i od tego czasu nie przestał. Zapisał w kieszonkowym notesie datę i lokalizację każdego ukłucia. Powiedział, że jego dziewiąta szczepionka miała miejsce 24 września o godzinie 12:32. w szpitalu w Kalashan w dystrykcie Madhepura.
„Czułem, że to pomaga mojemu ogólnemu zdrowiu” – powiedział w rozmowie telefonicznej. „Poprawił się mój ból pleców, poprawiło się ogólne osłabienie i poprawił się apetyt”.
„Zawsze szukałem nowych punktów szczepień i chodziłem tam” – powiedział Mandal. „Nikt mnie nie rozpoznał”.
Dr Amarendra Narayan Shahi, jego lekarz w Madhepurze, powiedział, że rozmawiał z panem Mandalem, który opowiedział mu o jego dążeniu do zdobycia większej ilości dawek, ponieważ wierzy, że wyleczy to jego dolegliwości, wiele z nich naturalnych w jego wieku.
www.nytimes.com/2022/01/07/world/india-12-booster-shots.html?fbclid=IwAR2b1RGHHZC3oAS4zkRtSGvrfFgUy2wqswCqXWUhWoF8LO6n6lRHp-HCmA4
wyborcza.pl/7,75399,27983545,85-latek-uzalezniony-od-szczepionek-na-covid-przyjal-11-dawek.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza&fbclid=IwAR0ht3RHFwxLaDHxAxMC0NXQJNOU0GqUIAZV0TVeWr1Yok2UkdeotFVJ7mg&disableRedirects=true