nati_28 31.10.12, 08:27 Wczoraj opowiadałam Ignasiowi bajkę o Serafinie i Tycjanie. Tak sobie potem nawet pomyślałam, że fajne byłoby rodzeństwo: Serafinka i Tycjanek i że Tycjan to całkiem ciekawe imię, które wcześniej nawet nie przyszło mi do głowy. Syna pewnie bym tak nie nazwała, bo mam swoje "typy", ale imię mi się spodobało. A co Wy o nim myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Tycjan? 31.10.12, 08:31 Podoba mi się, nawet bardzo. Znam jednego Tycjana (artystę plastyka zresztą ), wiem też, że koleżanka Oblubionego chciała tak nazwać młodszego synka, ale jej mąż się nie zgodził. Mówiła, że wciąż żałuje i teraz namawiałaby jeszcze mocniej. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Tycjan? 31.10.12, 08:40 Tycjan bardzo mi się podoba (dla mnie jest w takim złotym środku mało popularne imię, ale jednak w miarę osłuchane). Serafin i Serafim - oba imiona też lubię, jednak nie są w czołówce moich ulubionych Serafina - wersja kobieca jakoś nie przypadła do mojego gustu Nati a jak tam malutka? na jakie imię się zdecydowaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Olininko 31.10.12, 10:02 Najprawdopodobniej zostaniemy przy Antonii (tzn. dokonamy kosmetycznej zmiany w akcie urodzenia z Antoniny, która jakoś do mnie nie przemawia). Nigdy nie sądziłam, że tak trudno będzie nam (a zwłaszcza mnie) wybrać imię. Ja wierzę w to, że dziecko przychodzi do nas z imieniem, które należy wyczytać na jego twarzy. Stąd imiona, które mi sie podobają, niekoniecznie pasują do mojej córeczki. Kiedyś było fajnie, gdy wybierano imię dopiero po jakimś czasie. Nie chcę już mieszać, ale gdybym dzisiaj rodziła to moja córka miałaby jeszcze inne imię. I gdyby tylko mąż się zgodził, nawet nie pytałabym o to czy pasuje do nazwiska, czy się podoba. Nadałabym to trzecie imię, które przyszło do mnie wczoraj w nocy i do córeczki pasowałoby idealnie. Gdybym natomiast nie pisała tych postów, w których mam tyle wątpliwości co do imienia własnej córki, a czytałabym je, patrząc na nie z boku, nie uwierzyłabym, że ktoś może się tak długo wahać. Cóż, nigdy nie należy innych krytykować, bo samemu można znaleźć się w takiej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Olininko 31.10.12, 10:19 nati_28 napisała: Nadałabym to trzecie imię, które przyszło do mnie w > czoraj w nocy i do córeczki pasowałoby idealnie. Nati_28 a możesz zdradzić to imię? Pytam z ciekawości, oczywiście jeśli nie chcesz to nie zmuszam Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Olininko 31.10.12, 10:30 Imię może nie z tych oryginalnych i super rzadkich, ale to ono byłoby TYM imieniem. Matylda (Matylka, Matysia). Zwiewne, a jednocześnie z charakterem i takie dla mojej córki. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Tycjan? 31.10.12, 10:56 Kiedyś nawet lubiłam to imię, ale od pewnego czasu kojarzy mi się baaardzo (x100) negatywnie z pewną osobą, dlatego dla mnie to imię jest nie do przełknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Tycjan? 31.10.12, 11:05 Podoba mi się, ale znacznie bardziej podoba mi się żeńska forma. A jeśli chodzi o Serafinę, to należy ona do grona moich najukochańszych imion Serafina też bardzo lubię, ale nie tak bardzo jak Serafinę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Tycjan? 31.10.12, 12:38 Zupełnie nie w moim stylu. Dla mnie jest raczej z gatunku tych niemęskich, razem z Kasjanem czy Felicjanem np. Nie mniej, tak jak pisałam przy okazji ostatniego WnŚ, doceniam jego oryginalność. PS: Serafina z kolei baaardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Tycjan? 02.11.12, 13:24 Tycjan srednio, Tizian mi bardziej lezy, ale wiadomo na polskie warunki sie nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: Tycjan? 02.11.12, 16:26 bardzo mi się podoba tylko widzę go rudym Odpowiedz Link Zgłoś