Dodaj do ulubionych

Augustyn, August ?

30.11.13, 23:22
Co myslicie o tych imionach?
Obserwuj wątek
    • liliowewzgorze Re: Augustyn, August ? 01.12.13, 00:28
      kojarzy mi się z miesiącem wink a nie zwazając na to bzrezmieniowo mnie nie przekonuje
    • angelina7-83 Re: Augustyn, August ? 01.12.13, 12:14
      Również mimo skojarzeń z miesiącem, podoba mi się zarówno August jak i Augustyn smile, mam je na swojej liście. Najbardziej zaczęło mi się podobać po obejrzeniu filmu "August Rush".
      Poza tym, pierwszy cesarz rzymski miał na imię Oktawian August smile i imię pochodzi od przymiotnika "augustus", nadanego przez Senat Oktawianowi jako przydomek oznaczający "dostojny, boski, majestatyczny, poświęcony, święty, czcigodny, pomyślny, wzniosły".
      Owe skojarzenie z sierpniem jakoś nie powinno działać na minus, bowiem popularna Maja także ma takie skojarzenie (Maja – imię wywodzące się od imienia nimfy, której imieniem nazwano miesiąc maj) i jakoś nikomu to nie przeszkadza wink
    • meggan79 Re: Augustyn, August ? 01.12.13, 12:31
      Jak dla mnie są takie sobie i odbieram je jako b.rzadkie,choć moja Ida ma w klasie Augusta właśnie.Wolę Gustawa z Gucio-podobnych imion smile
    • meggan79 Re: Augustyn, August ? 01.12.13, 12:32
      Dla mnie:1.Gustaw,2.August,3.Augustyn
    • dalenia Re: Augustyn, August ? 01.12.13, 14:19
      Ja mam problem z tymi imionami. Tzn. oba mi się podobają u kogoś, doceniam je. Nie mniej wciąż nie wpisałam ich na listę, bo jakoś nie widzę swoich synów z takimi imionami. Z "Guciów" dużo bardziej wolę Gustawa smile Zastanawiam się, który odpowiada mi bardziej i chyba nie mogę tak wybrać. W Auguście przeszkadzają mi takie 'Poniatowskie" skojarzenia, przez to imię wydaje mi się być dość wyniosłe. Z kolei Augustyn narzuca mi bardzo religijne skojarzenia.
    • florianne Re: Augustyn, August ? 02.12.13, 11:53
      Podobają mi się w pełnej formie,zwłaszcza Augustyn.Ale jednak nie mogę przekonać się do zdrobnień w stylu Gutek,Gucio.
    • rosynanta Re: Augustyn, August ? 02.12.13, 12:12
      Brzmieniowo ok, ale ogólnie wolę Gustawa, chociaż przy obu jest ryzyko, że ktoś zdrobni do Gustlika (brrr, aż mną potrząsnęło, jak to napisałam!).
      • dolcevita007 Re: Augustyn, August ? 02.12.13, 15:02
        Nie pomyslalam o Gustliku, bardzo zabawne zdrobnienie. Mi Augustyn kojarzy sie ze swietym, ale nie jest to jakies zle skojarzenie wrecz przeciwnie. Z sierpniem moze troszke, ale to piekny wakacyjny miesiac wiec dlaczego nie? Jest takie dostojne krolewskie i zarazem uduchowione i duzo mniej popularne niz np Aleksander. Coraz bardziej mi sie podoba.
        • rosynanta Re: Augustyn, August ? 04.12.13, 13:04
          dolcevita007 napisał(a):

> Nie pomyslalam o Gustliku, bardzo zabawne zdrobnienie.

Dla jednych zabawne, dla innych okropne smile
          • dalenia Re: Augustyn, August ? 04.12.13, 14:47
            rosynanta napisał(a):
            > Dla jednych zabawne, dla innych okropne smile

A dla jeszcze innych świetne - ja tam uwielbiam Gustlika wink
    • adriankaa.s Re: Augustyn, August ? 03.12.13, 16:46
      Tylko dla sierpniowego chłopca... coś jak Kwieta z kwietnia i Maja z maja...
    • gaudencja Re: Augustyn, August ? 03.12.13, 21:25
      Są w porządku, ale własnego syna bym tak nie nazwała.
    • abiela Re: Augustyn, August ? 04.12.13, 09:40
      August podoba mi się szalenie!
      • fruzielka27 Re: Augustyn, August ? 07.12.13, 01:57
        A mnie Augustyn smile Znam Augustyna, najpierw jak usłyszałam to imię, to przeżyłam zdziwienie cóż to za imię, teraz uważam, że jest w porządku. Tylko ze zdrobnieniem ciężko. U nas Augustyn był zawsze Augustynem.
    • czarna.perla Re: Augustyn, August ? 08.12.13, 01:09
      Augustyna uwielbiam, dla mnie to normalne choć niepopularne imię, zdrabniane oczywiście do Gucia. Bez problemu mogłabym dać tak na imię synowi. Coś mi się kojarzy, że tu na forum była mama Augustyna.

Za to August brzmi mi tak jakoś niekompletnie, jakby był niedokończony (jak Wincent zamiast Wincenty), ta forma zdecydowanie mi się nie podoba.
    • ksiezna_pani1 Re: Augustyn, August ? 08.12.13, 21:34
      Z tych 2 najbardziej podoba mi się August. Augustyn jest dla mnie nieco niemęski.
    • milak13 Re: Augustyn, August ? 09.12.13, 00:33
      Jestem szczęśliwą babcia małego Augustyna i dla nas to imię jest najpiękniejsze na świecie, bo to imię naszego największego Skarbu. Wywołuje raczej pozytywne emocje, chociaż, trzeba przyznać, że pierwszą reakcją jest zaskoczenie. To imię nie wzięło się znikąd, lecz jest mocno zakorzenione w rodzinie taty malucha. Zdrobnień jest mnóstwo: Gucio, Gustek, Gust, Gunio, Aguś itd., ale dla mnie najpiękniej brzmi pełna forma, czyli Augustyn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.