hanna73 29.09.04, 12:53 Czy zna ktos kogos o takim imieniu? Ja znam jednego faceta, bardzo sympatycznego zreszto. Jestem ciekawa, czy istnieje więcej Marzenków. Nie znalazłam tego imienia w żadnym kalendarzu, ani w "Naszych imionach". Czyzby był to wymysł mamy Marzenka, zrozpaczonej, że urodził sie synek a nie córeczka? Nadmienię, że imię nie podoba mi sie szczególnie. Niezbyt dorosłe. Żeby chociaż Marzen. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
forencja Re: 29.09.04, 14:19 Cysiu, dla mnie również - w przeciwieństwie do żeńskiego odpowiednika. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: Marzenek 29.09.04, 18:07 Biedak... Rymut podaje, że jest tylko jeden Marzenek - wyjątkowy biedak zatem Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Marzenek 29.09.04, 19:04 Imie naprawde szokujace. Chetnie bym sie dowiedziala, czemu mama Marzenka, nadala takie imie dla swojego dziecka?! Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Marzenek 29.09.04, 19:13 Oj, bez urazy dla Twojego znajomego, ale imię jest naprawdę okropne . Podobnie jak Szczekuszkę, intryguje mnie, skąd taki wybór. Czy Marzenek nie zastanawiał się nad zmianą imienia np. na Marzen albo inne? A może jest z niego zadowolony (w końcu jest unikalne). Ciekawa jestem Twoich odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Marzenek 29.09.04, 20:25 Orginalne jest, trzeba przyznac. Plus za orginalnosc. Jednak nawet ja lubiaca orginalnosc i swoje imie, krzywie sie na mysl ze mezczyzna ma na imie Marzenek. Uszlo by w formie Marzan, a nawet dosc dobrze gdyby nikt nie wiedzial o zenskiej wersji (jedynej?) tego imienia. Facet musi miec duzo tupetu zeby ujsc w gronie swoich kolegow. Tu plus dla niego Jakie reakcje spotyka sie z imieniem Maria nadawanym chlopcom? Wynika z tego ze meskie imiona mozna feminizowac, ale zenskich imion nie mozna zmezac. Czy moze sa jakies przyklady ktore by sprzeczyly powyzsze zsumowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Marzenek 03.10.04, 10:42 Dziewczyny Ten facet jest moim dyrektorem, więc nie mam zbytnich okazji rozmawiania z nim o jego imieniu. Ale kiedys zdaje sie, że to on sam mi powiedział, że miała być z niego Marzenka (jest z bliźniaków, brat bliźniak ma jak najzwyklejsze imię). Widocznie mama tak się nastawiła na Marzenkę, że dała mu tak dziwaczne imię. Ale jako, że facet ma silny charakter i naprawdę z niego równy gość, to dzielnie nosi swoje imię (choć nie przepada za nim - pewnie nie raz dało mu w kość). Dobra stroną takiego imienie niewątpliwie jest to, że się człowiek wyróżnia. Ha, byc jedynym Marzenkiem w Polsce, to może i lepiej niż być jednym z tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Marzenek 03.10.04, 21:48 > Ale jako, że facet ma silny charakter i naprawdę z niego równy gość, to > dzielnie nosi swoje imię (choć nie przepada za nim - pewnie nie raz dało mu w > kość). Dobra stroną takiego imienie niewątpliwie jest to, że się człowiek > wyróżnia. Ha, byc jedynym Marzenkiem w Polsce, to może i lepiej niż być jednym > z tysięcy. A ludzie sie do niego zwracaja "panie Marzenku", czy raczej nie uzywaja imienia?! Twoj dyrektor chyba zakceptowal swoje nietypowe imie, bo gdyby bylo mu z nim naprawde zle, to moglby je w kazdej chwili zmienic. Nie zrobil tego, wiec na pewno czuje sie dobrze jako Marzenek. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 DO SZCZEKUSZKI - zaległa odpowiedź 10.10.04, 22:14 Ojoj, Szczekuszko przegapilam twoje pytanie i dopiero teraz odpowiadam. Moj dyrektor nie przepada za swoim imieniem, ale jest na tyle silny, że się go nie wstydzi. Koledzy mówią do niego : Marzen (i mysle, że to juz brzmi całkiem nieźle). A przy okazji, idąc za radą Gaudencji użyłam wyszukiwarki i okazało sie, że pytałas kiedys o Zefirynę. Nie mogę juz odpowiedzieć na tamtego twojego posta bo jest zarchiwizowany (jak mi napisało), więc robię to tu. Ja znam jedna Zefirynę (kolezanki mówią do niej "Zefirko"). Czadowa babka. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Marzenek 03.10.04, 10:43 Monikaj co to za Rymut? Podaje najrzadziej spotykane imiona?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Marzenek 03.10.04, 11:21 Rymut podaje wszyściuteńkie imiona z systemu PESEL i ich liczebność na 1994 rok. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Rymut 03.10.04, 11:43 O, przydałby się zaaktualizowany Rymut. A mogłybyście mi podać, ile w 1994 było w Polsce Hann, Andrzejów, Piotrów i Jędrzejów? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rymut 03.10.04, 12:25 hanna73 napisała: > O, przydałby się zaaktualizowany Rymut. > A mogłybyście mi podać, ile w 1994 było w Polsce Hann, Andrzejów, Piotrów i > Jędrzejów? To Ci nawet mogę podać na 2001 rok, bo dane dotyczące imion nadanych ponad 200 razy są w nowszym "Słowniku imion" Grzeni. Andrzej - 734 724 osób (trzecie co do popularności imię męskie) Piotr - 720 254 osób (piąte co do popularności imię męskie) Hanna - 100 331 osób (58 co do popularności imię żeńskie) Jędrzej - 5 968 osób (mam dane tylko zbiorcze dla obu płci - 323 co do popularności imię). Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Rymut 03.10.04, 12:45 Dzieki, Gaudencjo. A powiedz mi, kto wyprzedził Piotra? Napisałaś, że to piąte pod względem popularnosci imię męskie, ale w "Naszych imionach" Grzenia podaje je jako czwarte. A z ciekawości jeszcze spytam. Jest tam Gaja? Mieliśmy mieć Gaję, wyszedł Jędrzej (hehe, nie Gaj A dane u Rymuta mnie ciekawią z tego względu, że chciałam wiedzieć, ilu naszych imienników przybyło przez te kilka lat. gaudencja napisała: > To Ci nawet mogę podać na 2001 rok, bo dane dotyczące imion nadanych ponad 200 > razy są w nowszym "Słowniku imion" Grzeni. > > Andrzej - 734 724 osób (trzecie co do popularności imię męskie) > Piotr - 720 254 osób (piąte co do popularności imię męskie) > Hanna - 100 331 osób (58 co do popularności imię żeńskie) > Jędrzej - 5 968 osób (mam dane tylko zbiorcze dla obu płci - 323 co do > popularności imię). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rymut 03.10.04, 13:11 Ahaaa, w takim razie niepotrzebnie podałam Ci dane, które już miałaś. "Nasze imiona" oparte są na tych samych danych, co "Słownik imion" Grzeni, a ja się oczywiście pomyliłam z Piotrem - jest czwarty. Rymut podaje oprócz czystej liczebnosci imion liczebnosć w poszczególnych województwach (dawnych) oraz liczbę nadań w poszczególnych dekadach. Słownik Rymuta jest jeszcze do kupienia w księgarni internetowej PAN w Krakowie (był na forum podawany link) za 12 złotych. Zasadniczo nie są to liczby w 100% wiarygodne, bo w 1994 roku nie wszyscy jeszcze chyba mieli numer PESEL. Andrzej - 715 tys. (od lat 30. do przynajmniej 80. było co najmniej 27 tys. nadań w każdej dekadzie; szczyt nastąpił w latach 50. - 242 tys. nadań, ale i w innych dekadach bywało i ponad 100 tys. nadań). Gaja - 33 nadania; zaczęło się dopiero od lat 70., wcześniej Gaj nie było Hanna - 97 081 nadań Jędrzej - 3862 nadań Piotr - 655 389 nadań Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Rymut 04.10.04, 09:34 dzieki, gaudencjo. usiluje kupic ten slownik, ale pokazuje mi jakis błąd Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rymut 04.10.04, 18:10 hanna73 napisała: > usiluje kupic ten slownik, ale pokazuje mi jakis błąd Bo to kwestia linku. Trzba wejsć na stronę (ogólną) księgarni, a dopiero potem jeszcze raz na stronę słowników. Wtedy powinno się udać. Z jednym małym zastrzeżeniem: ostatnio wysyłało mi automatycznie formularz na nie do końca właściwy e-mail. Kiedy mi formularz wrócił, odesłałam go in extenso pod adresem wskazanym w nagłówku strony księgarni i wtedy już ksiażki przyszły (szybko i sprawnie). Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Rymut 04.10.04, 19:41 uff, juz prawie sie udalo. a jakie sa koszty przesylki? bo nic tam nie ma na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Rymut 04.10.04, 20:29 Wydaje mi się, że gdzieś były podane koszty przesyłki, ale ostatnio nie zwracałam na to uwagi. Parę złotych pewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-ewa Re: Marzenek 03.10.04, 13:26 Kiedy chodzilam do podstawówki, mialam dyrektora o tym imieniu. Skoro jest tylko jeden Marzenek w kraju, to musi być ten sam Imię jest tragiczne i, niestety dla tego czlowieka, zawsze wywoluje uśmiech innych i pewną sensację. Rodzice się nie popisali... Odpowiedz Link Zgłoś