29.09.04, 12:53
Czy zna ktos kogos o takim imieniu? Ja znam jednego faceta, bardzo
sympatycznego zreszto. Jestem ciekawa, czy istnieje więcej Marzenków. Nie
znalazłam tego imienia w żadnym kalendarzu, ani w "Naszych imionach". Czyzby
był to wymysł mamy Marzenka, zrozpaczonej, że urodził sie synek a nie
córeczka?
Nadmienię, że imię nie podoba mi sie szczególnie. Niezbyt dorosłe. Żeby
chociaż Marzen.
Obserwuj wątek
    • cysia.b Re: Marzenek 29.09.04, 13:55
      Dla mnie to imię jest okropne!
    • forencja Re: 29.09.04, 14:19
      Cysiu, dla mnie również - w przeciwieństwie do żeńskiego odpowiednika.
    • gaudencja Re: Marzenek 29.09.04, 15:52
      Ojoj sad
      Nieszczęśnik.
      • monikaj1 Re: Marzenek 29.09.04, 18:07
        Biedak...
        Rymut podaje, że jest tylko jeden Marzenek - wyjątkowy biedak zatemsmile
    • szczekuszka Re: Marzenek 29.09.04, 19:04
      Imie naprawde szokujace. Chetnie bym sie dowiedziala, czemu mama Marzenka,
      nadala takie imie dla swojego dziecka?!
    • tawananna Re: Marzenek 29.09.04, 19:13
      Oj, bez urazy dla Twojego znajomego, ale imię jest naprawdę okropne wink.
      Podobnie jak Szczekuszkę, intryguje mnie, skąd taki wybór. Czy Marzenek nie
      zastanawiał się nad zmianą imienia np. na Marzen albo inne? A może jest z niego
      zadowolony (w końcu jest unikalne). Ciekawa jestem Twoich odpowiedzi smile
      • mgna Re: Marzenek 29.09.04, 20:25
        Orginalne jest, trzeba przyznac. Plus za orginalnosc. Jednak nawet ja lubiaca
        orginalnosc i swoje imie, krzywie sie na mysl ze mezczyzna ma na imie Marzenek.
        Uszlo by w formie Marzan, a nawet dosc dobrze gdyby nikt nie wiedzial o
        zenskiej wersji (jedynej?) tego imienia. Facet musi miec duzo tupetu zeby ujsc
        w gronie swoich kolegow. Tu plus dla niego smile

Jakie reakcje spotyka sie z imieniem Maria nadawanym chlopcom?

Wynika z tego ze meskie imiona mozna feminizowac, ale zenskich imion nie mozna
        zmezac. Czy moze sa jakies przyklady ktore by sprzeczyly powyzsze zsumowanie?
    • hanna73 Re: Marzenek 03.10.04, 10:42
      Dziewczyny
      Ten facet jest moim dyrektorem, więc nie mam zbytnich okazji rozmawiania z nim
      o jego imieniu. Ale kiedys zdaje sie, że to on sam mi powiedział, że miała być
      z niego Marzenka (jest z bliźniaków, brat bliźniak ma jak najzwyklejsze imię).
      Widocznie mama tak się nastawiła na Marzenkę, że dała mu tak dziwaczne imię.
      Ale jako, że facet ma silny charakter i naprawdę z niego równy gość, to
      dzielnie nosi swoje imię (choć nie przepada za nim - pewnie nie raz dało mu w
      kość). Dobra stroną takiego imienie niewątpliwie jest to, że się człowiek
      wyróżnia. Ha, byc jedynym Marzenkiem w Polsce, to może i lepiej niż być jednym
      z tysięcy.
      • szczekuszka Re: Marzenek 03.10.04, 21:48
        > Ale jako, że facet ma silny charakter i naprawdę z niego równy gość, to
        > dzielnie nosi swoje imię (choć nie przepada za nim - pewnie nie raz dało mu w
        > kość). Dobra stroną takiego imienie niewątpliwie jest to, że się człowiek
        > wyróżnia. Ha, byc jedynym Marzenkiem w Polsce, to może i lepiej niż być
        jednym
        > z tysięcy.

A ludzie sie do niego zwracaja "panie Marzenku", czy raczej nie uzywaja
        imienia?! Twoj dyrektor chyba zakceptowal swoje nietypowe imie, bo gdyby bylo
        mu z nim naprawde zle, to moglby je w kazdej chwili zmienic. Nie zrobil tego,
        wiec na pewno czuje sie dobrze jako Marzenekwink.

• hanna73 DO SZCZEKUSZKI - zaległa odpowiedź 10.10.04, 22:14
          Ojoj, Szczekuszko przegapilam twoje pytanie i dopiero teraz odpowiadam. Moj
          dyrektor nie przepada za swoim imieniem, ale jest na tyle silny, że się go nie
          wstydzi. Koledzy mówią do niego : Marzen (i mysle, że to juz brzmi całkiem
          nieźle).
          A przy okazji, idąc za radą Gaudencji użyłam wyszukiwarki i okazało sie, że
          pytałas kiedys o Zefirynę. Nie mogę juz odpowiedzieć na tamtego twojego posta
          bo jest zarchiwizowany (jak mi napisało), więc robię to tu. Ja znam jedna
          Zefirynę (kolezanki mówią do niej "Zefirko"). Czadowa babka.
    • hanna73 Re: Marzenek 03.10.04, 10:43
      Monikaj
      co to za Rymut? Podaje najrzadziej spotykane imiona??
      • gaudencja Re: Marzenek 03.10.04, 11:21
        Rymut podaje wszyściuteńkie imiona z systemu PESEL i ich liczebność na 1994 rok.
        • hanna73 Rymut 03.10.04, 11:43
          O, przydałby się zaaktualizowany Rymut.
          A mogłybyście mi podać, ile w 1994 było w Polsce Hann, Andrzejów, Piotrów i
          Jędrzejów?
          • gaudencja Re: Rymut 03.10.04, 12:25
            hanna73 napisała:

> O, przydałby się zaaktualizowany Rymut.
            > A mogłybyście mi podać, ile w 1994 było w Polsce Hann, Andrzejów, Piotrów i
            > Jędrzejów?

To Ci nawet mogę podać na 2001 rok, bo dane dotyczące imion nadanych ponad 200
            razy są w nowszym "Słowniku imion" Grzeni.

Andrzej - 734 724 osób (trzecie co do popularności imię męskie)
            Piotr - 720 254 osób (piąte co do popularności imię męskie)
            Hanna - 100 331 osób (58 co do popularności imię żeńskie)
            Jędrzej - 5 968 osób (mam dane tylko zbiorcze dla obu płci - 323 co do
            popularności imię).
            • hanna73 Re: Rymut 03.10.04, 12:45
              Dzieki, Gaudencjo.
              A powiedz mi, kto wyprzedził Piotra? Napisałaś, że to piąte pod względem
              popularnosci imię męskie, ale w "Naszych imionach" Grzenia podaje je jako
              czwarte.
              A z ciekawości jeszcze spytam. Jest tam Gaja? Mieliśmy mieć Gaję, wyszedł
              Jędrzej (hehe, nie Gaj wink
              A dane u Rymuta mnie ciekawią z tego względu, że chciałam wiedzieć, ilu naszych
              imienników przybyło przez te kilka lat.

gaudencja napisała:

> To Ci nawet mogę podać na 2001 rok, bo dane dotyczące imion nadanych ponad
              200
              > razy są w nowszym "Słowniku imion" Grzeni.
              >
              > Andrzej - 734 724 osób (trzecie co do popularności imię męskie)
              > Piotr - 720 254 osób (piąte co do popularności imię męskie)
              > Hanna - 100 331 osób (58 co do popularności imię żeńskie)
              > Jędrzej - 5 968 osób (mam dane tylko zbiorcze dla obu płci - 323 co do
              > popularności imię).
              • gaudencja Re: Rymut 03.10.04, 13:11
                Ahaaa, w takim razie niepotrzebnie podałam Ci dane, które już miałaś. "Nasze
                imiona" oparte są na tych samych danych, co "Słownik imion" Grzeni, a ja się
                oczywiście pomyliłam z Piotrem - jest czwarty.

Rymut podaje oprócz czystej liczebnosci imion liczebnosć w poszczególnych
                województwach (dawnych) oraz liczbę nadań w poszczególnych dekadach. Słownik
                Rymuta jest jeszcze do kupienia w księgarni internetowej PAN w Krakowie (był na
                forum podawany link) za 12 złotych.

Zasadniczo nie są to liczby w 100% wiarygodne, bo w 1994 roku nie wszyscy
                jeszcze chyba mieli numer PESEL.
                Andrzej - 715 tys. (od lat 30. do przynajmniej 80. było co najmniej 27 tys.
                nadań w każdej dekadzie; szczyt nastąpił w latach 50. - 242 tys. nadań, ale i w
                innych dekadach bywało i ponad 100 tys. nadań).
                Gaja - 33 nadania; zaczęło się dopiero od lat 70., wcześniej Gaj nie było
                Hanna - 97 081 nadań
                Jędrzej - 3862 nadań
                Piotr - 655 389 nadań
                • hanna73 Re: Rymut 04.10.04, 09:34
                  dzieki, gaudencjo.
                  usiluje kupic ten slownik, ale pokazuje mi jakis błąd sad
                  • gaudencja Re: Rymut 04.10.04, 18:10
                    hanna73 napisała:

> usiluje kupic ten slownik, ale pokazuje mi jakis błąd sad

Bo to kwestia linku. Trzba wejsć na stronę (ogólną) księgarni, a dopiero potem
                    jeszcze raz na stronę słowników. Wtedy powinno się udać. Z jednym małym
                    zastrzeżeniem: ostatnio wysyłało mi automatycznie formularz na nie do końca
                    właściwy e-mail. Kiedy mi formularz wrócił, odesłałam go in extenso pod adresem
                    wskazanym w nagłówku strony księgarni i wtedy już ksiażki przyszły (szybko i
                    sprawnie).
                    • hanna73 Re: Rymut 04.10.04, 19:41
                      uff, juz prawie sie udalo. a jakie sa koszty przesylki? bo nic tam nie ma na
                      ten temat.
                      • gaudencja Re: Rymut 04.10.04, 20:29
                        Wydaje mi się, że gdzieś były podane koszty przesyłki, ale ostatnio nie
                        zwracałam na to uwagi. Parę złotych pewnie.
    • aga-ewa Re: Marzenek 03.10.04, 13:26
      Kiedy chodzilam do podstawówki, mialam dyrektora o tym imieniu. Skoro jest
      tylko jeden Marzenek w kraju, to musi być ten samwink Imię jest tragiczne i,
      niestety dla tego czlowieka, zawsze wywoluje uśmiech innych i pewną sensację.
      Rodzice się nie popisali...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.