Dodaj do ulubionych

Peselem po mapie - imiona żeńskie

09.02.21, 17:22
Czytam sobie i czytam dane z bazy pesel i łapię ciekawostki.
Na pewno jakieś przeoczyłam, sporo tego. Część imion może mieć inne pochodzenie, jak macie jakieś informacje, podzielcie się. Trochę miszmasz w kategoriach, pisałam z doskoku.
Źródło: imiona pierwsze z uwzględnieniem osób zmarłych.
Wątek nie ma na celu wyśmiewania.

Geograficzne:
Africa (4), Alabama (2), America (3), Argentina (6), Brytania (3), Dakota (14), Dania (40), Estonia (2), Eyerusalem (2), Filadelfia (2), Florence (92), Florencia (98), Florencja (55), Florida (9), Floryda (5), France (2), Germana (106), Germania (13), Guadelupe (5), Havana (7), India (96), Indiana (7), Irish (3), Irlanda (2), Israela (2), Jaffa (2), Jamuna (2), Jordan (11), Jurata (52, w sumie mitologiczne), Jurate (6), JŪRATĖ (8), Liberia (2+warianty), Libia (6), Louisiana (2), Lurdes (5+warianty), Malajka (3), Marsylia (2), Montana (3), Nordyka (2), Nubia (2), Oceana (2), Odessa (4), Oran (4), Ormiana (2), Paris (30), Polonia (16), Prowidencja (3), Rio (6), Ruska (2), Sahara (3), Sawanna (4), Sewilla (4), Siena (14), Skye (25), Sydney (32), Talin (2), Trinidad (6), Verona (2), Volha (1407), Wenecja (22), Werona (2), Winona (6), Wisła (2)

Antyczne, Mitologiczne itd.:
Afrodita (5), Afrodite (2), Afroditi (22), Afrodyta (153), Agapi (9), Agripina (3), Agrippine (2), Agrypina (196), Amaranta (6), Andromeda (6), Androna (29), Andronika (17), Antygona (4), Aphrodite (2), Apollina (3), Apolline (14), Apollonia (53), Ariadna (421), Artemida (87), Aspazja (10), Atena (77), Athena (40), Athina (54), Ceres (2), Cleopatra (10), Clio (4), Cora (21), Durga (4), Egida (2), Eneida (4), Eris (2), Ginevra (30), Ginewra (3), Ifigenia (5), Iliada (3), Ishtar (2), Ismena (414), Iunona (2), Junona (16), Kaliopi (13 + warianty), Kalipso (2), Kasandra (655+warianty), Kasjopea (3), Kora (127), Leda (7), Medea (14), Mesalina (3), Muza (13), Nauzyka (2), Nefreteta (2), Nemezis (3), Nimfa (15), Odyseja (2), Owidia (4), Pandora (11), Parysada (6), Penelope (42+warianty), Persefoni (4), Safona (4), Sybilla (869), Temida (13), Urania (11), Venus (9)

Kwiaty, owoce i inne rzeczowniki (bez Róży):
Abbey (6), Akacja (2), Amaryllis (2), Amber (160), Ambra (21), Amor (2), Amore (2), Analiza (17, od Anne Lise pewnie), April (31), Aria (99), Arnika (83), Bajka (2), Bazylia (49), Begonia (3), Blessing (13), Brandy (4), Branka (9), Coral (20), Czeremcha (2), Diuna (2), Domino (2), Dorkas (5, też imię biblijne), Dulce (8), Emalia (5), Eden (75), Eter (7), Euforia (3), Eulogia (3), Evangelia (18), Ewangelia (12), Fanta (3), Fara (2), Fern (3), Fleur (17), Floor (2), Ginger (4), Haeven (2), Hiacynta (352), Higiena (2), Hope (14), Ikra (2), Indigo (2), Iris (168), Irys (11), Iskra (13), Jade (37), Jagoda (38448), Jagódka (2), Jarzębina (5), Jarzyna (2), Jasmina (569+dużo wariantów imienia), Jaśmina (1724), Jerzyna (26), Jeżyna (6), June (17), Justice (4), Jutrzenka (10), Kalina (12999), Kalinka (10), Kalla (3), Kaszmir (3), Konwalia (4), Koral (2), Kula (10), Lady (4), Lama (11, pewnie wariant od Lamia), Leszczyna(2), Lilac (2), Lilia (5394+warianty), Lipa (4), Lira (8), Liska (2), Luna (315), Lupita (3), Maciejka (6), Magnolia (19), Malwa (9+ warianty, w tym Malwina), Marzenia (5), Melisa (609+warianty), Melodia (6+warianty), Memory (4), Milady (2), Miłość (2), Mimoza (6), Miracle (2), Narcyza (709), Nasturcja (6), Nirwana (2), Nunufar (2), Nuta (2), Olcha (31), Olimpiada (26), Olszyna (11), Opal (2), Orchidea (2), Panna (2), Papryka (2), Paradise (4), Patience (12), Pearl (7), Pelagonia (2, bez r), Pepper (2), Perła (2+warianty, w tym Perla), Poppy (14), Precious (10), Primrose (2), Princess (12+warianty), Queen (7), Raven (4), Rezeda (5), River (3), Rubina (20+warianty), Rumiana (7), Sapphire (3), Sasanka (3), Robin (23), Sion (2), Sky (6), Sonata (25), Storm (4), Sunny (7), Sunshine (7), Tiara (7), Topaz (4), Triada (5), Willow (11), Windy (3), Wilga (4), Zorza (5)

(Pop)kultura:
Ariana (699), Ariel (73), Arwen (8), Arwena (14), Arya (39), Baladyna (2), Balladyna (20), Bronwyn (6), Cataleya (71+warianty), Cinderella (4), Cindyrella (2), Cirilla (23), Cleo (18), Daenerys (4), Elza (1006, większość pewnie retro), Enola (6), Hermiona (5), Hermione (3), Jonka (2, a na serio, nie wiem co to za imię, skojarzyło mi się z Kleksem), Kajra (7), Karioka (9) Kendall (5), Khaleesi (2), Koralina (8), Kozetta (2), Leonidas (2), Lolita (148), Madonna (9), Moana (2), Ofelia (111+warianty), Orlanda (6), Otella (2), Padme (2), Papusza (5), Polianna (47), Pollyanna (16), Renesmee (5+warianty), Rilla (2), Romea (11), Siri (8), Szecherezada (5), Szeherezada (4), Śnieżka(16+ cała historia z wariantami), Trinity (8), Vesper (2), Yennefer (2), Zelda (19)

Inne:
Apostolia (5), Betania (2), Biblianna (9), Bieruta (20), Capucine (12), Cherubina (17), Concepcion (4), Corazon (2), Czarna (5), Darwina (2), Diamanta (5), Diamante (3), Dior (3), Epifania (3), Escada (11), Eskada (3), Favour (5), Femina (3), Genesis (4), Gryzencja (2), Han Sol (2, nie związane ze Star Wars, ale jakoś tak mnie rozczula), Jasna (11), Joanna D'Arc (2), Kara (15), Kropela (2), Krucza (2), Krupa (2), Kruszyna (6), Lenina (4), Likieria (6+warianty), Loyola (2+warianty), Mao (6), Markiza (27), Maybelline (2), Miła (83), Noga (112, co to za imię? Jidysz?), Nova (6), Prada (2), Remedios (3), Romantika (2), Smaragda(2), Stalina (3), Swarna (2), Swietłana (879+dużo wariantów), Sczęsna (40), Wigilia (2)
Obserwuj wątek
    • chayah Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 09.02.21, 20:28
      boy_named_sue napisał(a):

> Noga (112, co to za imię? Jidysz?)

Możliwe. Trochę znam jidysz i faktycznie, brzmienie jakoś przypomina ten język...
      • annthonka Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 11.02.21, 15:36
        W jednym z izraelskich seriali była dziewczynka o imieniu Noga.

Behindthename zeznaje, że jest to imię hebrajskie, oznacza "światłość". Obecnie nadawane głównie jako żeńskie, chociaż stanowi współczesną transkrypcję biblijnego męskiego imienia Nogah, które nosił jeden z synów króla Dawida w Starym Testamencie.
        • chayah Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 11.02.21, 15:38
          Czytałam kiedyś książkę, której autorka miała siostrę Nogę i tak mi się przypomniało. Autorka pochodziła właśnie z Izraela.
    • eleanor_tilney Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 09.02.21, 21:49
      Ciekawe jak się czuja ze swoim imieniem panie Staliny i Leniny...
      Mam nadzieje, ze imię Siri ma jakieś umocowanie kulturowe.
      • eleanor_tilney Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 09.02.21, 21:51
        Uśmiechnęłam się do Panny i Rumiany. Imiona tworzą ładny zestaw. Panna Rumiana Kowalska
      • annthonka Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 11.02.21, 15:40
        Na studiach miałam wykładowczynię, Rosjankę, o imieniu Władilena. Rodzice musieli mieć mocno wyprane mózgi.

A Siri to może jacyś fanatycy urządzeń Apple'a? wink
        • boy_named_sue Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 11.02.21, 16:13
          To możliwe, z tą Siri smile Ale w sumie pewnie po prostu skandynawskie klimaty smile
          • humbelina Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 12.02.21, 08:03
            Jest seria książek dla dzieci o Siri smile
        • misha.parajanov Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 25.12.24, 12:09
          > Na studiach miałam wykładowczynię, Rosjankę, o imieniu Władilena.

Poznałam wczoraj przez FB pana o imieniu Vladilen (udziela się w grupie, którą kiedyś obserwowałam). Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że grupa poświęcona była Związkowi Radzieckiemu...

> A Siri to może jacyś fanatycy urządzeń Apple'a? wink

Coś w tym może być. Zetknęłam się kiedyś w Internecie z jedną Siri, niestety nie pamiętam, z jakiego kraju pochodzi. Akurat w tych grupach, które obserwuję, udziela się dużo cudzoziemców i już mi się te kraje mylą...
          • emnilda.wolna Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 25.12.24, 15:48
            Według BTN Siri to zdrobnienie Sigrid.
    • humbelina Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 11.02.21, 08:32
      India to chyba normalnie nadawane imię? Jaki nastolatka byłam w nim zakochana
      • boy_named_sue Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 11.02.21, 15:12
        Ja też. Marzyłam o zestawie India i Saskia (nie mam pojęcia czemu, w sumie big_grin ) Wiele z tych imion jest zupełnie zwyczajnych, tylko albo rzadkich, albo popularnych zagranicą, a nie w PL.
      • miaumia Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 30.09.24, 22:00
        India jest dość popularna za granicą. Podobne dźwiękowo to Indila i Indiana.
    • humbelina Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 11.02.21, 08:34
      Nie widzę Maliny, a wiem, że ma też sporo nadań
      • boy_named_sue Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 11.02.21, 15:10
        ooo, umknęło. 1176 nadań na pierwsze.
    • humbelina Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 11.02.21, 08:35
      I jeszcze dodam, słyszałam o chłopcu kilkuletnim o imieniu Islam
      • boy_named_sue Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 11.02.21, 15:09
        To całkiem popularne imię na świecie. W PL jest/było 202 Islamów (na pierwsze).
    • gaudencja Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 13.02.21, 14:37
      Był kiedyś taki wątek - Pasjonaci smile

America to w niektórych językach żeński odpowiednik Amerigo, czyli Emeryka. Ameryka swą nazwę wzięła od imienia Vespucciego.

Filadelfia - był święty Filadelf, a Filadelfię można uznać za jego żeński odpowiednik

Florence - normalne, popularne imię we Francji, jego odpowiednikiem w innych językach jest Florencia, a w polskim - Florencja

France - może to Francuzki, tam nadaje się np. Marie-France

Germana - żeński odpowiednik imienia German, były średniowieczne święte o tym imieniu; Germanię można uznać za to samo, tylko z literówką

Jordan - tak miał na imię pierwszych biskup polski

Liberia - regularny żeński odpowiednik Liberiusza (był taki papież)

Libia - może Liba z literówką? była taka święta

Ruska - jeśli to nowe nadania, to może chodziło o gruzińskie zdrobnienie od Rusudan? Jedno z nich tak właśnie brzmi

Akacja - nie wiem, czy nie chodziło o zepsutą Achację

Analiza (17, od Anne Lise pewnie) - zapewne, ale brzmi jak dla dziecka laborantów

Eulogia - był św. Eulogiusz i to imię jest jego żeńskim odpowiednikiem

Fleur - czyli Flora

Hiacynta - jak najbardziej jest takie imię

Higiena - przypuszczam, że powinna to być Hygina (żeński odpowiednik imienia Hygin)

Miłość - Wiara, Nadzieja i Miłość to trzy cnoty teologalne, jako imiona są bardziej popularne w świecie prawosławnym - Wiera, Nadieżda i Lubow'

Narcyza - jest takie imię

Perła (2+warianty, w tym Perla) - chyba z jidisz

Ariana (699) - był św. Arian, można uznać, że to jego odpowiednik. W większości przypadków jednak zapewne rodzicom bardziej chodziło o żeński odpowiednik Ariadny w niektórych językach

Ariel (73) - był nawet taki anioł wink

Cirilla - to swojska Cyryla

Cleo - zdrobnienie Kleopatry

Hermiona - była też taka postać mitologiczna

Leonidas - to normalny Leonid

Biblianna - zepsuta Bibianna

Bieruta - zepsuta Biruta

Cherubina - był święty Cherubin, a to - żeński odpowiednik jego imienia

Epifania - była św. Epifania

Likieria (6+warianty) - to Gliceria (w językach wschodniosłowiańskich)

Noga (112, co to za imię? Jidysz?) - tak

Smaragda - żeński odpowiednik tego imienia: www.santiebeati.it/nomi/Detailed/3631.html

Swietłana (879+dużo wariantów) - nornalne imię w świecie wschodniosłowiańskim, z pokolenia mniej więcej Krystyny

Sczęsna - nie: Szczęsna? zwykły odpowiednik imienia Szczęsny.

Wigilia - była taka święta.
      • chayah Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 13.02.21, 20:20
        Cirilla, nie wiedzieć dlaczego, zalatuje mi "Wiedźminem" tongue_out
        Bieruta jakoś nie brzmi mi jak zepsuta Biruta, tylko jak wspomnienie czasów Bolesława B. tongue_out
        A biskupa Jordana pamiętam z lekcji historii, jeszcze z gimnazjum, młodzież mówiła o nim "Dżordan" tongue_out
      • boy_named_sue Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 24.02.21, 10:38
        Hej, dzięki! Znam pochodzenie większości tych imion, nie wypisałam ich, bo uznałam za dziwactwa, tylko z przyjemności zauważania ich w spisie, na ogół giną przytłoczone popularniejszymi smile Ale na etymologię Smaragdy bym nie wpadła.
        Perla wg mnie na pewno jidysz, to było popularne imię, co nie ma chyba odzwierciedlenia w bazie Pesel, tak jak reszta jidysz, albo zapisywano inaczej, albo nigdy nie trafiły do spisu.
        Dzięki, że je opisałaś, teraz to ma większy sens.
      • dymfna Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 29.08.22, 15:48
        gaudencja napisała:

> Filadelfia - był święty Filadelf, a Filadelfię można uznać za jego żeński odpow
        > iednik

Ciotka Jane Austen miała tak na imię.
      • miaumia Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 30.09.24, 21:57
        Noga na polskim gruncie niepoważna i brzydka.
        Podobają mi się za to przeróżne imiona hebrajskie na N.
      • misha.parajanov Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 25.12.24, 12:00
        > France - może to Francuzki, tam nadaje się np. Marie-France

Może... wink

> Ruska - jeśli to nowe nadania, to może chodziło o gruzińskie zdrobnienie od Rusudan? Jedno z nich tak właśnie brzmi

Oby! tongue_out Bardzo lubię to imię.
    • kachnab Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 17.02.21, 08:06
      Spotkalam sie, wprawdzie w Holandii, ale u osoby o polskich (w polowie) korzeniach i bardzo polskim nazwisku, z imieniem Lotna. Brzmienie calkiem ladne.
      • gaudencja Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 21.02.21, 13:42
        Tak, tylko jak klacz u Żukrowskiego... Kiedyś opowiadanie o tym tytule było, o ile pamiętam, lekturą szkolną i całe pokolenia je czytały.
    • aledziwok Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 26.02.21, 02:09
      Oczywiście większości wymienionych imion bym nie nadała, abstrahując również od polskich tradycji imienniczych brzmieniowo podobają mi się: India, Fleur, Narcyza, Iris, Daenerys, Ofelia, Florence, Eris.
      • gaudencja Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 15.03.21, 16:44
        Narcyza i Ofelia jak najbardziej mieszczą się w polskich tradycjach imienniczych smile Flora też.
    • remigia1 Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 07.07.22, 01:25
      Był kiedyś wątek, w którym pisano, że imiona mitologiczne są nieco ekscentryczne. Zgadzam się z tym, ale mimo tego brzmieniowo podobają mi się np. Hestia, Leda, Rea/Reja, Kalipso, Artemida.
    • remigia1 Emeryka 29.09.24, 09:45
      Podoba mi się imię America, ale po polsku to Emeryka
    • sulimira Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 30.09.24, 00:36
      Nie nadalabym, ale taka Odessa, Ormiana, Polonia czy Wisła podobaja mi sie jako zenskie imiona.
      Nadalam imie mitologiczne i moglabym nadac ponownie wiele innych.
      Noga na gruncie polskim jest fatalna. Brzmienie nieciekawe, znaczenie do niczego, a skojarzenia dla dziewczynki wcale nie lepsze.
      Sporo rzeczownikowych ladnie brzmi jak CZeremcha czy Jarzebina, z nadaniem srednio bez jakis konkretnych powodow.
      • misha.parajanov Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 30.09.24, 22:40
        A wiesz, Sulimiro, że pomyślałam dokładnie to samo, zwłaszcza o pierwszej czwórce wink Też bym raczej nie nadała tych imion, ale podobają mi się one brzmieniowo i budzą we mnie miłe odczucia.

Pierwsza rzuciła mi się w oko Wisła, która skojarzyła mi się nie tyle z naszą najdłuższą rzeką, co raczej z Wisławą, która jest jedną ze stosunkowo nielicznych żeńskich "sław", którą naprawdę lubię. Mimo, że z twórczością Szymborskiej mam raczej nieprzyjemne wspomnienia, głównie ze względu na formę, w jakiej zapoznawała nas z nią moja polonistka (przywoływałam ją wielokrotnie na forum jako jedną z trzech regularnie wspominanych przeze mnie przy okazji zabawy kalendarzowej "osób, które chciałabym wyrzucić z życia"), to jednak wobec Wisławy jako imienia samego w sobie mam raczej ciepłe uczucia. Dla swoich córek rozważałabym jednak imiona bez polskich znaków, ponieważ na obecnym etapie życia coraz częściej towarzyszy mi myśl o emigracji i wolałabym, aby imiona moich dzieci nie zawierały "ł", "ż", dwuznaków ani żadnych innych liter i dźwięków, których wymowa czy pisownia mogłaby sprawić trudność osobom nieposługującym się na co dzień językiem polskim - zwłaszcza, że mam w otoczeniu kilkoro cudzoziemców i dla części z nich prawidłowa wymowa imion z dwuznakami czy "ł" wymaga nie lada gimnastyki, w związku z czym słyszymy ze znajomymi na co dzień szereg łamańców językowych, w których niekiedy trudno się domyślić, co było formą podstawową i na potrzeby jakiego języka zostało uproszczone tongue_out

O Polonii pomyślałam w pierwszej kolejności jako o alternatywie dla Apolonii, którą teoretycznie mogłabym rozważyć, gdyby nie stopniowo zalewający mnie wysyp Pol jako "samodzielnej", pełnej formy, w którym Apolonia z pewnością by utonęła. Polonia jako imię (już wcześniej zdarzało mi się przeczytać czy usłyszeć o przypadkach rejestrowania tego "imienia") zawsze nierozerwalnie kojarzyła mi się z emigracją, z Polakami mieszkającymi na stałe za granicą, trochę też z polonezem (utworem muzycznym, nie samochodem) - a skoro z tym ostatnim, to i z Chopinem, do którego na pewnym etapie życia miałam sentyment, pewnie po obejrzeniu tego filmu z Adamczykiem (miał premierę dzień po moich narodzinach, może stąd ta słabość). Czy mogłabym rozważyć dla córki?... Raczej nie, może właśnie przez te skojarzenia polsko-patriotyczno-chopinowskie (uraz do niektórych gałęzi polskiej sztuki, z którym skończyłam liceum, powraca ostatnio do mnie jak bumerang, stopniowo pogłębiany przez kilka osób z najbliższego otoczenia, których, niestety, chwilowo nie jestem w stanie z niego wyrzucić), choć brzmieniowo sama w sobie mi się podoba...

Spośród całej czwórki, Odessa z kolei budzi moje najcieplejsze uczucia. Teoretycznie nie jestem miłośniczką imion "geograficznych" (oprócz Florencji, którą uwielbiam pasjami, ale jako osoba zakochana w (prawie) wszystkich formach Florkopodobnych nie jestem i nie umiem być obiektywna w tej kwestii), ale gdyby Odessa rzeczywiście była imieniem, które można rejestrować w urzędach, na 99% trafiłaby na moją listę lubianych. Do Odessy jako miasta mam dość osobisty, ale ciepły stosunek, bo od dzieciństwa (miałam chyba z 8 lat, kiedy dowiedziałam się, że istnieje takie miasto) kojarzyła mi się z bardzo ważną dla mnie osobą ze świata kultury (niestety, już nieżyjącą). Wychowałam się na twórczości tego artysty, do dziś bardzo chętnie do niej wracam. Samo imię tej osoby (oraz używane wobec niej zdrobnienie, specyficzne jednak tylko dla kultury, z której się wywodził) również budzi we mnie bardzo pozytywne uczucia i w sumie mogłabym rozważyć je dla potencjalnego syna (ale tylko jako drugie imię), gdyby nie polski znak i jednoznaczne skojarzenia, jakie to imię budzi w obecnej sytuacji politycznej. Samej Odessy jako "imienia" nie umiem jednak odseparować zarówno od tego artysty (chwilowo nie chcę wymieniać go z nazwiska, zwłaszcza, że podejrzewam, że część czytelników mogła powoli zacząć się domyślać, o kogo chodzi), jak i od wizerunku tego miasta, które, poprzez przywołanie w jego twórczości, stało mi się bliskie. Odnośnie liczby jej nadań, początkowo przypuszczałam, że będzie mniejsza...

Z kolei Ormiana początkowo budziła we mnie mieszane uczucia, choć, w miarę oswajania się z tym "imieniem" stopniowo zaczęła budzić moją sympatię. Nie ukrywam, że kultura ormiańska, z którą w pierwszej kolejności skojarzyło mi się to imię, jest mi szczególnie bliska, do czego wielokrotnie się przyznawałam w swoich wpisach, przywołując ulubione imiona ormiańskie czy podkreślając znaczenie twórców pochodzących z tamtejszego kręgu kulturowego dla rozwoju mojego zainteresowania sztuką (sama moja sygnaturka jest w pewnym sensie hołdem złożonym jednemu z ulubionych artystów ormiańskich, a przy zmianie nicka rozważałam właśnie wybór imienia popularnego w Armenii, właśnie w celu podkreślenia mojego przywiązania do tego kraju, ostatecznie jednak zdecydowałam się na taki, który stanowiłby połączenie nazwisk ulubionego reżysera i jego najbliższego przyjaciela). Na różnych etapach życia przechodziłam okresy fascynacji różnymi kulturami, jednak z żadną nie czułam się tak blisko związana, jak właśnie z kulturą ormiańską (można, że w pewnym stopniu zaczęłam się z nią utożsamiać), i bardzo mi zależy, żeby w jakiś sposób móc podkreślić tę więź. Dodatkowo to imię przywodzi mi na myśl bardzo bliskiego znajomego, właśnie Ormianina, malarza o (jak dla mnie) ponadprzeciętnym talencie. Pisałam o nim w którymś wątku, niestety nie mogę sobie przypomnieć, w którym, ale z pewnością nie był to wątek Remigii o najpopularniejszych imionach w Armenii, w którym regularnie zostawiałam wpisy, które długością mogłyby przypominać fazę przejściową między równikiem a ostatnią pracą domową z hiszpańskiego. Czy byłabym w stanie rozważyć dla córki?... Raczej nie, pomimo ładnego brzmienia... Chociaż, jak już wspominałam, bardzo zależy mi na podkreśleniu mojego związku z Armenią i tamtejszą kulturą, to jednak wolałabym to zrobić w inny sposób, i są momenty, kiedy myśl, że z różnych przyczyn nigdy nie będę miała podstaw do nadania dziecku imienia wywodzącego się z tego kręgu kulturowego, staje się dla mnie po prostu nie do zniesienia - tym bardziej, że, jak już pisałam, nadaniem większości z tych imion mogłabym w pewien sposób upamiętnić szereg ważnych dla mnie osób ze świata kultury (pewnie połowa osób na tym forum wie to aż za dobrze, upamiętnianie ważnych dla mnie artystów to moja niedająca się nijak wyleczyć obsesja, która w pewnym stopniu pomaga mi oswoić się z myślą, że większość z nich już odeszła, niektórzy nawet przed moimi narodzinami). Imienia tego znajomego też nie mogłabym rozważyć, ponieważ jest to imię mocno zakorzenione w tradycji biblijnej, jednoznacznie kojarzące się ze Starym Testamentem, co, niestety, jest dla mnie minusem, mimo że samo imię budzi we mnie bardzo ciepłe skojarzenia. Wracając do Ormiany... Tak, może przez skojarzenie z M. przekonałam się jednak do tego imienia...

Odnośnie imion mitologicznych, to ja osobiście bardzo je lubię, przeważnie te żeńskie, choć na wiele z nich brakuje mi odwagi, stąd też w kwestii imion dla potencjalnej córki obracam się prawie wyłącznie w kręgu złożonym z Florkopodobnych, Feli, Adelki, Rozalki i Matyldy big_grin

Z Nogą zetknęłam się już wcześniej, na etapie zainteresowania kulturą żydowską. Pamiętam, że jako nastolatka dostałam w prezencie książkę, poświęconą świętom żydowskim, i w dedykacji autorka (pochodząca z Izraela) przywoływała właśnie swoją siostrę Nogę. Już wtedy dziwnie odbierało mi się to imię, nawet osadzone w tamtejszej kulturze. Nie wiem, czy nie czytałam też kiedyś jakiejś innej książki, w której mogła się pojawić bohaterka o tym imieniu.

Żem się znowu rozpisała. Czas pomyśleć o blogu.

pozdrowionka późnowrześniowe,
        Misza Bez Widoku Na Florencję
    • misha.parajanov Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 25.12.24, 11:56
      Fajny wątek, sporo całkiem ciekawych imion (o ile można to nazwać "całkiem ciekawymi imionami") tongue_out

Spodobały mi się:
      - Florencja (nawet mam na liście ulubionych)
      - Marsylia (aż mi z tyłu głowy gra "Marsylianka")
      - Odessa (mam sentyment do tego miasta)
      - Skye (choć myślę, że w dzisiejszych czasach część osób odbierałaby ją nie jako inspirowaną geografią, lecz jako inspirowaną pewną popularną bajką o pieskach... wink)
      - Volha (kojarzę z FB dziewczynką o tym imieniu)
      - Wisła (kojarzy mi się z Wisławą - jedną z nielicznych żeńskich "sław", którą naprawdę lubię)
      - Agrypina (w dzieciństwie miałam na liście ulubionych)
      - Andronika (aczkolwiek wolę męski odpowiednik)
      - Ariadna (nie wiem, czy nie kojarzę jakiejś Ariadny z Internetu, aczkolwiek mogłam się mylić)
      - Artemida
      - Aspazja (jako nastolatka napisałam opowiadanie, w którym jedna z bohaterek miała tak na imię)
      - Kasandra
      - Medea (trafiłam ostatnio na ResearchGate na artykuł napisany przez panią o tym imieniu)
      - Temida

Wiem, że w obecnej sytuacji politycznej nie wypada się do tego przyznawać, ale do Swietłany mam sentyment...

Kiedyś bardzo lubiłam Ofelię, ale już mi przeszło. tongue_out

Leonidas to (chyba) ulubione imię mojego wykładowcy - prawie za każdym razem, kiedy tłumaczy nam gramatykę na przykładzie konkretnego zdania, podmiotem w rzeczonym zdaniu jest Leonidas... tongue_out

pozdrowionka świąteczne,
      Misza
      • misha.parajanov Re: Peselem po mapie - imiona żeńskie 25.12.24, 11:56
        Pominęłam Hiacyntę, a ją też bardzo lubię!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.