chemiafizyczna 15.02.21, 07:22 Jestem ciekawa Waszych opinii o Alastorze, bo jak dotąd nie doczekał się osobnego wątku. Spodziewamy się synka i mąż intensywnie mnie na niego namawia. Ja nie mam szczególnych skojarzeń z tym imieniem, ale sama nie wiem, co sądzić. Lubię nietypowe imiona, to jest jednak skrajnie rzadkie, nie wiem, czy aż nie za rzadkie. Czy w ogóle by przeszło w urzędzie?? I jak ze zdrobnieniami, naturalnym byłby chyba Alek (którego zresztą lubię, ale szczerze mówiąc zawsze widziałam go jako zdrobnienie od Aleksego). Co sądzicie?? Czy bylibyście skłonni polubić to imię?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukrecja001 Re: Alastor 15.02.21, 13:37 Kurcze, ja chyba nie bylabym sklonna to plubienia tego imienia. Pewnie kwestia lubie-nie lubie sprowadza sie tu do tego czy komus odpowie ono brzmieniowo czy nie. Mi tak srednio, takie przekombinowane mi sie wydaje i takie troche nie wiadomo skad. Bardzo podoba mi sie Alek jako zdrobnienie od Aleksego albo od Aleksandra poprostu. Znam Aleksandra zdrabnianego do Alka (zamiast do Olka) i sprawdza sie swietnie. Napewno Alastor bedzie budzil wszedzie zdumienie czy lekkie zdziwienie, jesli wam to nie przeszkadza to czemu nie, chlopczyk byc moze bedzie sie przedstawial jako Alek poprostu ale w szkole bedzie wyczytywany z dziennika jako Alastor. Jesli mialabym sie zdecydowac na takie imie to tylko w wypadku jesli bylabym w nim naprawde zakochana. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Alastor 15.02.21, 15:56 Nadajac bardzo rzadkie imie to trzeba je naprawde uwielbiac. Nie znalazlam tego imienia wsrod tych nadanych do ubieglego roku. W urzedzie pewnie przejdzie poniewaz mozna nadawac wszystkie imiona, a to jest z mitologi greckiej. Wedlug mnie jest niezle. Dobrze przystosowane do jezyka polskiego, ale tobie musi sie podobac poniewaz to twoj synek. CO do zdrobnien to to moze byc rowniez Astor. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Alastor 15.02.21, 17:54 Mogłabym polubić. Brzmieniowo podoba mi się bardziej niż np Kacper czy inny Fabian i wieeele innych masowo nadawanych 🙂. Tym, że Alek jest zdrobnieniem Aleksego nie przejmowałabym się. Jeśli Ci pasuje- może być także zdrobnieniem Alastora. A poza tym zdrobnienia wychodzą "w praniu", szczególnie w przypadku imion mniej popularnych. Jestem bardzo ciekawa, czy zdecydujecie się na Alastora. Mąż optuje za nim na serio? Pytam, bo mój ma specyficzne poczucie humoru i przy I córce opowiadał wszystkim, że to będzie Scholastyka lub Hermenegilda. Niektórzy dawali się nabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
chemiafizyczna Re: Alastor 22.02.21, 07:11 Tak, mąż forsuje go mocno i już się właściwie na niego nastawił. Sam nosi rzadkie imię i nie narzeka 🙂 Inne propozycje męża to był Syriusz i Feliks, ale na Syriusza z kolei nie zgodzę się ja. O inne propozycje ciężko go ciągnąć za język, bo te są jego najkochańsze i mimo, że zdrobnienia Alkowe bardzo chwytają za serce, to nadal się zastanawiamy. Dzięki za opinie 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Alastor 15.02.21, 19:15 Też lubię nietypowe imiona, jeśli takie bardzo rzadkie naprawdę by mi odpowiadało i się podobało, to mogłabym nadać (np. Nehemiasza, który miałby obecnie tylko 12 imienników). Może nie jestem wielbicielką imion z mitologii, ale myślę, że mogłabym polubić Alastora (zwłaszcza, gdybym jakiegoś sympatycznego poznała). Zdrabniałabym jak najbardziej do Alka Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Alastor 15.02.21, 22:17 Teraz niestety zapewne większości (zwłaszcza młodszych) kojarzy się nie z mitologią, ale z książkami o Harrym Potterze - tam był mag o tym właśnie imieniu, o ile dobrze pamiętam... A co do samego imienia: w Polsce bym nie nadała. Właśnie przez skojarzenie z "pop-literaturą". Tak jak nie nadałbym Kaspiana, Arweny czy temu podobnych - choć są rodzice, którzy nadają i w USC "przechodzi". Odpowiedz Link Zgłoś
chemiafizyczna Re: Alastor 22.02.21, 07:18 Faktycznie, był tam Alastor 🙂 Nehemiasz brzmi ciekawie, Kaspian za to również nie leży w moim guście. Tym Alastorem nie chcemy się silić na przesadną oryginalność, po prostu ma w sobie coś, co nas urzekło. Myślisz, że byłby od razu kojarzony z Harrym Potterem?? Jednoznacznych skojarzeń raczej byśmy chcieli uniknąć... Choć pewnie ilu ludzi, tyle skojarzeń Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Alastor 22.02.21, 07:23 Jak napisałaś: ilu ludzi tyle skojarzeń. Mi np Alastor kojarzył się mitologicznie. Ale ja starsza pani jestem. Za to rozmawiałam z kilkoma osobami mlodszymi, "z pokolenia potterowego" i WSZYSCY pierwsze co to "Jak ten czarodziej?"... Więc, niestety, myślę, że dla sporej części skojarzenie będzie oczywiste, tym bardziej, że któryś z tomów Harry'ego Pottera był chyba nawet lekturą szkolną uzupełniającą... Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Alastor 22.02.21, 08:08 Kocynder, ja też jestem z "pokolenia potterowego", ale Alastor kojarzył mi się raczej mitologicznie Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Alastor 15.02.21, 19:34 Nigdy nie myślałam o tym imieniu, ale bardzo mi się podoba. Kojarzy mi się z gwiazdami, nie wiedzieć czemu. Podoba mi się zarówno pełna forma (idealny balans siły i melodyjności), jak i zdrobnienia (np. Alek). Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Alastor 15.02.21, 20:29 Myślę, że byłabym skłonna polubić to imię. Bardzo ciekawe, nietypowe, podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Alastor 15.02.21, 20:43 Ciekawe, niespotykane, nietypowe. Jednak nie w moich gustach. Odpowiedz Link Zgłoś
penelloppa Re: Alastor 15.02.21, 21:10 Dla mnie istotne jest znaczenie imienia, a w przypadku Alastora byłoby zdecydowanie na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Alastor 15.02.21, 22:10 Lubię imiona ultrarzadkie, Alastor brzmi ciekawie, jednak wikipedia podaje, że potoczne znaczenie słowa alastor to zloczynca skalany nieprzebaczalna zbrodnia, co dla mnie zdyskwalifikowałoby to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
chemiafizyczna Re: Alastor 22.02.21, 07:31 Znaczenie akurat nie przeszkadza nam kompletnie, w końcu imię to nie horoskop. Zresztą mało kto wie w ogóle, co jakie imię oznacza, a i są w obiegu inne o mało szczęśliwych znaczeniach, chociażby Jonasz czy zdrobnienia Melanii. Właściwie to Jonasz podoba mi się bardzo, podsunę go mężowi 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Alastor 28.03.21, 15:38 W takim razie podrzucę zdrobnienie Torek Nie miałam na myśli horoskopu tylko znaczenie słowa, które dla MNIE dyskwalifikowało by to imię. Dla Was nie musi Nie miałam skojarzeń z Harrym, bo go nie czytałam ani nie oglądałam, ale jeśli Alastor był postacią pozytywną, to chyba nie trzeba się tak bardzo martwić. Musicie mieć jednak na uwadze, że skojarzenia u dużego procenta społeczeństwa wystąpią bo Potter jest jednak popularny. A Jonasz jest super😉 Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Alastor 16.02.21, 11:04 Nie mam pewności. Brzmieniowo średnio mi pasuje. Trochę jak imię dla jakiegoś stwora, fantastycznego bohatera, egzotycznej ryby, no nie wiem ... no ale nie dla dziecka. Do tego znaczenie, o którym wspominają na wikipedii i wszystko składa mi się w odpowiedź na "nie". Z drugiej strony - imię nie jest chyba jakieś obraźliwe (bo osobiście nie spotkałam się w potocznej mowie z użyciem go w znaczeniu z wikipedii), można ładnie zdrobnić, jakoś tam dopasowuje się do polskiego języka. Pytanie jeszcze jak brzmi z nazwiskiem? Ogólnie doceniam niecodzienne pomysły. Z drugiej strony między Alastorem a wyskakującym z lodówki Antkiem jest cała masa innych imion, może mniej "dziwnych" Więc ja tak trochę na "nie", a trochę na "obojętne". Jakoś nie potrafię się jednoznacznie opowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
chemiafizyczna Re: Alastor 22.02.21, 07:36 Z rybą już lepiej niż z demonem 😉, no i właśnie, jako że nikt nie używa tego słowa w faktycznym znaczeniu to nas to w ogóle nie odrzuca, traktujemy je neutralnie. Z nazwiskiem wg mnie współgra płynnie, a nawet na upartego znaczeniowo 😉 Dzięki za opinię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alastor 21.02.21, 13:02 Brzmieniowo ładne, nie doczekał się wątku, bo był raczej imieniem mitologicznym i literackim. Jeśli jesteście zdecydowani, to oczywiście nadawajcie, zawsze ktoś przeciera szlaki. Na pewno wybór jest odważny. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Alastor 22.02.21, 16:53 Alastor brzmieniowo jak dla mnie w porządku. Raczej miałabym problem z wymyśleniem fajnego zdrobnienia, ale pełna forma jak najbardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczekrocze Re: Alastor 22.02.21, 19:30 Kojarzy mi się z postacią z Harry'ego Pottera. Odpowiedz Link Zgłoś