Dodaj do ulubionych

Imiona oryginalne i zarejestrowane

03.11.04, 14:16
Z ostatniego roku:

Luiz
Olgierd
Sławosz
Cyryl
Kewin
Nergis
Borys
Klaudiusz
Kornel
Alan
Brajan
Kasper
Mitko
Oliwier
Alwaro

Lena
Hanna
Melania
Maryla
Nadia
Dobrosława
Faustyna
Miranda
Nela
Miriam
Marita
Liwia
Anastazja
Annuarita

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • szczekuszka Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 03.11.04, 14:34
      Oprocz Luiza, Negrisa, Mitka i Annurity sa to calkiem znane i jak dla mnie
      normalne imiona. Na przyklad Anastazja, Borys, Lena, Hanna.
      Nie wiem skAd masz te dane, ale ja sie tym imionom nie dziwie.
    • aniadm Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 03.11.04, 14:51
      Jeśli chodzi o Miriam, to mogę cię przebić, bo znałam na studiach Mirjam
      przez 'j'.

Część to imiona sprowadzone nie wiadomo po co - Kewin, Alan, Brajan, Alwaro i
      Luiz (w dodatku niepoprawnie zapisany, bo powinien byc Luis, a jeszcze lepwiej
      Ludwik). Annuarita (czy ma coś wspólnego z "corocznie"?), Nergis i Mitko są
      wyjątkowo dziwne, ale może mają obce pochodzenie (przynajmniej można miec taką
      nadzieję - bo wyżej wymienieni chłopcy na pewno nie mają). Marita i Miranda też
      są z importu, ale ostatecznie pewnie ujdą. Miranda ma przynajmniej literackie
      pochodzenie.

Reszta to imiona dość rzadkie, ale spotykane. Ja mam jeszcze problem z
      Oliwierem, który mi się po prostu nie podoba, ale to już indywidualna sprawa.
    • tatjana Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 03.11.04, 15:22
      Ja wiem, czy wszystkie są takie oryginalne?
      Hanna, Maryla są nawet popularne.
      Nie wiem, po co importować takiego np. Kewina, Nergisa, Alwaro, czy Annuaritę,
      na której można sobie język połamaćsad
      • monikaj1 Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 03.11.04, 15:38
        Co to za dane?
        • gaudencja Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 03.11.04, 18:44
          Właśnie; skąd, Saro, masz dane? Bardzo mnie to interesuje, bo ostatnie mam z
          2001 roku...
          • sara35 Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 04.11.04, 09:02
            Imiona są z 250 tys. miasta. Są to pojedynczo występujące imiona akurat w 2003
            roku. Może niektóre nie są zbyt oryinalne ale w moim mieście są to pojedyncze
            dzieciaczki o takich imionach. Można powiedzieć, że rodzice mieli oryginalne
            pomysły w stosunku do powtarzających się Jakubów i Julii. Dane są pewne. Źródła
            chyba nie zdradzę.
    • minerwamcg Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 04.11.04, 14:37
      Niektóre, jak Dobrosława czy Melania znane od dawna, niektóre cudzoziemsko
      brzmiące, co w połaczeniu z polskim nazwiskiem, zwłaszcza rzeczownikowym lub
      przymiotnikowym, może brzmieć głupio.

Luiz Wałek
      Olgierd Pietruszka
      Sławosz Buk
      Cyryl Ogórek
      Kewin Sieczka
      Nergis Kowalski
      Borys Jasny
      Klaudiusz Dolny
      Kornel Socha
      Alan Miednica
      Brajan Gwóźdź
      Kasper Wierny
      Mitko Pożarny
      Oliwier Noga
      Alwaro Ptak

Lena - raczej pasuje do wszystkiego
      Hanna - hm, Hanna też pasuje do wszystkiego
      Melania Mąka
      Maryla - też dość normalne
      Nadia Kopeć
      Dobrosława Ciołek
      Faustyna Kurek
      Miranda Kwiatek
      Nela Stopa
      Miriam Kawalec
      Marita Kwiecień
      Liwia Kowal
      Anastazja Florek
      Annuarita Stołek

Ładnie? smile)))
      • sara35 Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 04.11.04, 15:09
        Fajnie. Ale ja spotkałam się z zestawieniem,które przebija je wszystkie jak
        przypuszczam ; Róża Kiełbasa. Na szczęście wyszła za mąż i zmieniła nazwisko!
        • szczekuszka Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 05.11.04, 15:07
          sara35 napisała:

> Fajnie. Ale ja spotkałam się z zestawieniem,które przebija je wszystkie jak
          > przypuszczam ; Róża Kiełbasa. Na szczęście wyszła za mąż i zmieniła nazwisko!

Wiesz do tego nazwiska malo ktore imie pasuje. Anna Kiełbasa, to tez nie tak
          pieknie. Po prostu dziwne nazwisko.
          • minerwamcg Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 05.11.04, 18:08
            No prawda, ale Anna Kiełbasa albo Marta Kiełbasa nie brzmi tak idiotycznie, jak
            Sandra albo Izaura Kiełbasa.
            • gaudencja Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 05.11.04, 19:54
              minerwamcg napisała:

> No prawda, ale Anna Kiełbasa albo Marta Kiełbasa nie brzmi tak idiotycznie,
              jak
              >
              > Sandra albo Izaura Kiełbasa.

Nie AŻ TAK idiotycznie, ale jednak cokolwiek idiotycznie. Niedawno słyszałam o
              rodzinie Kiełbasów, która zmieniła sobie nazwisko korzystając z możliwości
              zmiany nazwisk ośmieszających. Co ciekawe, okazuje się, ze mona też zmienić na
              inne nazwisko o brzmieniu imienia (tzn. Witek, Jurek, Marek, Adam td.), bo
              ustawodawca uznał (słusznie moim zdaniem), że tego rodzaju nazwisko może
              powodowac konfuzję. Nb. oprócz Marka Jurka znanego z hm, działalnosci
              publicznej (za przeproszeniem), zetknęłam się jeszcze z Jerzym Markiem i Jerzym
              Jurkiem.
              • kachnab Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 07.11.04, 21:54
                A czy sa jakies przepisy dotyczace nowego nazwiska? Czy musi sie kojarzyc ze
                starym? Pytam, bo slyszalam o kims, kto nazwisko Starodub zmienil sobie na
                Starodubski, co brzmi, moim zdaniem, jeszcze smieszniej.
                Czy na przyklad panna Kielbasa moglaby nazywac sie Slaska lub Krakowska (w koncu
                tez kielbasa - byle nie Zwyczajna...)?
                • gaudencja Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 07.11.04, 22:07
                  Może być dowolne (zaproponowane przez zainteresowanego), o ile nie jest to
                  nazwisko historyczne (np. Radziwiłł, Piłsudski itp.). Rzecz jasna mówimy o
                  sytuacji wymyślania sobie nazwiska, a nie o przyjmowniu nazwiska mamy, babci
                  itp. bo wtedy przyjęcie nazwiska historycznego jest możliwe.
                  • kachnab Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 08.11.04, 09:25
                    Dzieki!
                    Pozdrawiam
    • adam.michnig Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 09.11.04, 18:05
      A Dablju nie ma?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.