sara35 03.11.04, 14:16 Z ostatniego roku: Luiz Olgierd Sławosz Cyryl Kewin Nergis Borys Klaudiusz Kornel Alan Brajan Kasper Mitko Oliwier Alwaro Lena Hanna Melania Maryla Nadia Dobrosława Faustyna Miranda Nela Miriam Marita Liwia Anastazja Annuarita Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 03.11.04, 14:34 Oprocz Luiza, Negrisa, Mitka i Annurity sa to calkiem znane i jak dla mnie normalne imiona. Na przyklad Anastazja, Borys, Lena, Hanna. Nie wiem skAd masz te dane, ale ja sie tym imionom nie dziwie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 03.11.04, 14:51 Jeśli chodzi o Miriam, to mogę cię przebić, bo znałam na studiach Mirjam przez 'j'. Część to imiona sprowadzone nie wiadomo po co - Kewin, Alan, Brajan, Alwaro i Luiz (w dodatku niepoprawnie zapisany, bo powinien byc Luis, a jeszcze lepwiej Ludwik). Annuarita (czy ma coś wspólnego z "corocznie"?), Nergis i Mitko są wyjątkowo dziwne, ale może mają obce pochodzenie (przynajmniej można miec taką nadzieję - bo wyżej wymienieni chłopcy na pewno nie mają). Marita i Miranda też są z importu, ale ostatecznie pewnie ujdą. Miranda ma przynajmniej literackie pochodzenie. Reszta to imiona dość rzadkie, ale spotykane. Ja mam jeszcze problem z Oliwierem, który mi się po prostu nie podoba, ale to już indywidualna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
tatjana Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 03.11.04, 15:22 Ja wiem, czy wszystkie są takie oryginalne? Hanna, Maryla są nawet popularne. Nie wiem, po co importować takiego np. Kewina, Nergisa, Alwaro, czy Annuaritę, na której można sobie język połamać Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 03.11.04, 18:44 Właśnie; skąd, Saro, masz dane? Bardzo mnie to interesuje, bo ostatnie mam z 2001 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
sara35 Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 04.11.04, 09:02 Imiona są z 250 tys. miasta. Są to pojedynczo występujące imiona akurat w 2003 roku. Może niektóre nie są zbyt oryinalne ale w moim mieście są to pojedyncze dzieciaczki o takich imionach. Można powiedzieć, że rodzice mieli oryginalne pomysły w stosunku do powtarzających się Jakubów i Julii. Dane są pewne. Źródła chyba nie zdradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 04.11.04, 14:37 Niektóre, jak Dobrosława czy Melania znane od dawna, niektóre cudzoziemsko brzmiące, co w połaczeniu z polskim nazwiskiem, zwłaszcza rzeczownikowym lub przymiotnikowym, może brzmieć głupio. Luiz Wałek Olgierd Pietruszka Sławosz Buk Cyryl Ogórek Kewin Sieczka Nergis Kowalski Borys Jasny Klaudiusz Dolny Kornel Socha Alan Miednica Brajan Gwóźdź Kasper Wierny Mitko Pożarny Oliwier Noga Alwaro Ptak Lena - raczej pasuje do wszystkiego Hanna - hm, Hanna też pasuje do wszystkiego Melania Mąka Maryla - też dość normalne Nadia Kopeć Dobrosława Ciołek Faustyna Kurek Miranda Kwiatek Nela Stopa Miriam Kawalec Marita Kwiecień Liwia Kowal Anastazja Florek Annuarita Stołek Ładnie? ))) Odpowiedz Link Zgłoś
sara35 Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 04.11.04, 15:09 Fajnie. Ale ja spotkałam się z zestawieniem,które przebija je wszystkie jak przypuszczam ; Róża Kiełbasa. Na szczęście wyszła za mąż i zmieniła nazwisko! Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 05.11.04, 15:07 sara35 napisała: > Fajnie. Ale ja spotkałam się z zestawieniem,które przebija je wszystkie jak > przypuszczam ; Róża Kiełbasa. Na szczęście wyszła za mąż i zmieniła nazwisko! Wiesz do tego nazwiska malo ktore imie pasuje. Anna Kiełbasa, to tez nie tak pieknie. Po prostu dziwne nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 05.11.04, 18:08 No prawda, ale Anna Kiełbasa albo Marta Kiełbasa nie brzmi tak idiotycznie, jak Sandra albo Izaura Kiełbasa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 05.11.04, 19:54 minerwamcg napisała: > No prawda, ale Anna Kiełbasa albo Marta Kiełbasa nie brzmi tak idiotycznie, jak > > Sandra albo Izaura Kiełbasa. Nie AŻ TAK idiotycznie, ale jednak cokolwiek idiotycznie. Niedawno słyszałam o rodzinie Kiełbasów, która zmieniła sobie nazwisko korzystając z możliwości zmiany nazwisk ośmieszających. Co ciekawe, okazuje się, ze mona też zmienić na inne nazwisko o brzmieniu imienia (tzn. Witek, Jurek, Marek, Adam td.), bo ustawodawca uznał (słusznie moim zdaniem), że tego rodzaju nazwisko może powodowac konfuzję. Nb. oprócz Marka Jurka znanego z hm, działalnosci publicznej (za przeproszeniem), zetknęłam się jeszcze z Jerzym Markiem i Jerzym Jurkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 07.11.04, 21:54 A czy sa jakies przepisy dotyczace nowego nazwiska? Czy musi sie kojarzyc ze starym? Pytam, bo slyszalam o kims, kto nazwisko Starodub zmienil sobie na Starodubski, co brzmi, moim zdaniem, jeszcze smieszniej. Czy na przyklad panna Kielbasa moglaby nazywac sie Slaska lub Krakowska (w koncu tez kielbasa - byle nie Zwyczajna...)? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 07.11.04, 22:07 Może być dowolne (zaproponowane przez zainteresowanego), o ile nie jest to nazwisko historyczne (np. Radziwiłł, Piłsudski itp.). Rzecz jasna mówimy o sytuacji wymyślania sobie nazwiska, a nie o przyjmowniu nazwiska mamy, babci itp. bo wtedy przyjęcie nazwiska historycznego jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 08.11.04, 09:25 Dzieki! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adam.michnig Re: Imiona oryginalne i zarejestrowane 09.11.04, 18:05 A Dablju nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś