Dodaj do ulubionych

IN VITRO- program rządowy Poznań/polna

14.07.13, 17:25
witam serdecznie,
jestem zakwalifikowana na invitro na polnej z programu rządowego. nie wiem kiedy co i jak będzie dalej.
może odezwą się osoby, które też są objęte tym programem w Poznaniu. będziemy sobie przekazywać informację na jakim etapie jesteśmysmile
Obserwuj wątek
    • zulandia78 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 22.07.13, 10:55
      witaj annstan,
      czy mogłabyś mi napisać, jak przebiega rozmowa "rejestracyjna"? o co pytają?
      pozdrawiam
      • annstan Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 22.07.13, 14:26
        Aby się zarejestrować musisz zadzwonić i umówić się na termin. o nic nie pytają w czasie rejestracji. podpisujesz z mężem/partnerem zgodę na przystąpienie do programu, zgodę na przetwarzanie danych itp. po tej wizycie zapisujesz się na wizytę kwalifikacyjną. i tu musisz mieć pokserowane wypisy ze szpitala, dokumenty potwierdzające starania- np. ocenę jajeczkowania, inseminację itp. konieczny jest też wynik AMH i FSH ( zrobiony 2 lub 3 dnia cyklu) jeśli chodzi o kobietę, zaś mężczyzna musi mieć badanie nasienia. Wszystkie wyniki ważność mają 6 miesięcy.
    • marakuja28 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 25.07.13, 12:34
      Witam. Też się zakwalifikowałam.Mój mail: asik200179@interia.pl
    • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 31.07.13, 10:58
      Kurcze dziewczyny. Jak to możliwe, że już jesteście zakwalifikowane. Ja byłam się zarejestrować zaraz w pierwszym tygodniu (czyli w Poznaniu po 8.07) i mam pierwszą wizytę dopiero na 14 sierpnia - czyli po miesiącu. To ile się czeka na tą drugą? Tylko kilka dni? Jeśli tak to miło smile
      • sylwiabuzka_25 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 31.07.13, 21:56
        Hej dziewczyny ! No właśnie ja też się zastanawiam, że niektóre osoby są już zakwalifikowane, ale to supersmile))) Ja byłam na rozmowie rejestracyjnej 8 lipca i chciałam do profesora Pawelczyka, ale Pani wpisała nas na listę oczekujących, gdyż Pana profesora nie było i na dodatek nie wiadomo kiedy będzie dostępny, gdyż jak wiadomo sezon urlopowy trwa w pełni- i mieli się z nami skontaktować. Ale ja zaczęłam się denerwować i sama zadzwoniłam do szpitala po tygodniu i powiedziano nam, że nie wiadomo kiedy Pan profesor będzie dostępnysad((( a że mi zależy na czasie to Umówiliśmy się do innego lekarza, i teraz jadę na wizytę kwalifikacyjną 2 sierpniasmile) Ot i cała moja historiasmile)))) zaczynam się denerwować, jak to będzie i jeśli się zakwalifikuję to jak długo będę musiała czekać na kolejny etapsmile)

• arkiniunia Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 31.07.13, 22:55
      super, ze sie udalo!!! smile
      program to tak naprawde kropla w morzu potrzeb, ale dobrze,ze choc tych 15 000 par skorzysta! moze opiszesz jak to dokladnie wygladalo?
      • annstan Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 04.08.13, 00:20
        bylam pierwszego dnia sie zarejstrowac i w piatek juz mialam kwalifikacyjna wizytę. miałam przygotowaną całą dokumentację, o której mówiła mi moja prowadząca lekarka. badanie AMH,chlamydia igg itp. w poniedziałek dorzucę tylko aktualne badanie FSH bo to mi brakowało gdyż poprzednie straciło ważność.
        19 sierpnia mam w prywatnie wykonywanie skrobanie endometrium, a od września zaczynamy już działać lekami, punkcja i mam nadzieje transfer.
        musimy dziewczyny być cierpliwe. wszystko będzie dobrze.
        marakuja28 jest już na lekach, trzymam za nią kciukismile)
        • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 04.08.13, 08:36
          Annstan, a to endometrium to sobie zazyczyli na wizycie kwalifikacyjnej, czy mialas z tym jakis problem?
          • annstan Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 04.08.13, 11:46
            lekarz prowadzący mnie zdecydował że to wykona w cyklu poprzedzającym stymulację. mam pcos i w tutaj niekiedy endometrium nie złuszcza się w czasie miesiączki do końca więc jest ryzyko że będzie zbyt grube.
            A ty na jakim etapie jesteś?
            • annstan Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 04.08.13, 11:48
              sylwiabuzka_25 jak tam po wizycie kwalifikacyjnej? u kogo byłaś?
              • sylwiabuzka_25 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 04.08.13, 18:05
                annastan witaj, ja już po wizycie, byłam u profesora Spaczyńskiego- bardzo sympatyczny lekarzsmile wwszystkie warunki spełniam, żeby się zakwalifikować, tylko muszę jeszcze powtórzyć badanie AMH, gdyż wyszło mi 15, 89 i lekarz stwierdził, że takich wysokich wartości nie ma, że musiała być pomyłka laboratorium coś spartaczyłosad( a u Ciebie jak tam?
                Pozdrawiam
            • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 04.08.13, 23:11
              Ja tak jak pisalam wyzej ide piereszy raz za 10 dni i boje sie, ze bede musiala na kolejna wizyte czekac znowu miesiac (a czas leci sad) a najgorsze jak powiedza ze wcale sie nie kwalifikuje bo " za krotka dokumentacja" albo za daleko mieszkam albo co innego
              • annstan Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 04.08.13, 23:17
                moje AMH straciło ważność 18 czerwca i też musiałam szybko robić powtórkę. u mnie na ten czas spokój- czekam do połowy sierpnia na ten mini zabiegsmile
                sylwiabuzka_25 rozumiem że musisz mieć wynik badania AMH żeby ruszyło wszystko dalej? co mówił lekarz?
                calineczka_11 a ty idziesz na wizytę rejestrującą za 10 dni?
                • sylwiabuzka_25 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 05.08.13, 13:43
                  annastan tak muszę powtórzyć badanie AMH bo to co miałam było podwyższonesad ale przy kwalifikacji powiedział, że się kwalifikuję, tylko muszę dostarczyć to badanie. I znowu czekanie , a czas lecisad( ciekawe, jaki teraz będzie wynik, strasznie się denerwuję. Pozdrawiam wszystkie dziewczyny, trzymajcie sięsmile))
                • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 05.08.13, 14:12
                  Nie wiem czy to masz na mysli - w pierwszym tygodniu bylam ma polnej i pani zapisala mnie na 1 wizyte dopiero na 14 sierpnia. Takze mam nadzieje, ze jak przyjde ze wszystkimi papierami ktore mam, to od razu mi powiedza czy tak czy nie i zaczmiemy juz dzialac (jak cos). Bede miala "swierze" wyniki i cala mase starych. Takze czekam tego dnia jak kania dżdżu. Oby sie idalo smile
                  • ane7777 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 07.08.13, 11:01
                    Hej!
                    Dziewczyny, czy możecie mi powiedzieć, czy wizyty na które się udajecie odbywają się w szpitalu czy w prywatnych gabinetach profesorów?
                    Problem polega na tym, że zależy mi na przyspieszeniu wizyty, a termin wizyty (dopiero) kwalifikacyjnej wyznaczony został na 30 września.
                    Pozdrawiam
                    • wp_7 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 07.08.13, 11:48
                      wszystko odbywa sie w szpitalu smile
                      • ane7777 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 07.08.13, 11:51
                        Dzięki za szybką odpowiedź smile
                        A czy któryś z 3 profesorów był waszym lekarzem wcześniej, czy w szpitalu to była pierwsza wizyta?
                        Pzdr
                        • wp_7 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 07.08.13, 11:53
                          ja poszlam do tego, ktory obecnie przyjmuje aby nie czekac

czy badania, ktore sa wymagane w projekcie robilyscie na swoj koszt czy mozna to bylo zrobic w kasy nfz?
                          pytam bo ja zaplacilam z wlasnej kasy sad
          • wp_7 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 06.08.13, 20:16
            hej dziewczyny smile

jestem po pozytywnej wizycie kwalifikacyjnej na polnej ,zostalam zapisana na kolejna wizyte w pazdzierniku (usg, wyniki estradiol, fsh)

mam prosbe do dziewczyn,ktore pojda na wizyte we wrzesniu dajcie prosze znac na forum czy to prawda, ze w ramach tego programu na polnej bezplatnie wykonane zostana te badania

pzdr

k.
            • annstan Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 07.08.13, 10:42
              wczoraj dowiozłam brakujący mi wynik FSH i dostałam skierowanie dla męża na wszystkie badania. ja zrobiłam je prywatnie aby przyspieszyć wszystko ( tak doradziła mi lekarka)
              hiv, kiła, hpv, chlamydia iGg- chyba takie robiłam- koszt w synevo 165 zł
              • sylwiabuzka_25 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 13.08.13, 19:26
                Hej dziewczyny,
                Na jakim etapie jesteście? Dzisiaj mój mąż dowiózł powtórzony wynik AMH i jestem umówioną na 19 września na wizytę stymulacyjną, czy któraś już na takiej była i na czym ona polega?
                Pozdrawiam
                • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 14.08.13, 09:51
                  Hej sylwiabuzka_25 a jaki miałaś wynik AMH (jeśli to nie tajemnica). Ja swój powinnam mieć jeszcze dziś i ciekawa jestem o jakich wartościach można powiedzieć, że są "dobre"
                  • sylwiabuzka_25 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 14.08.13, 15:01
                    Hej calineczka, pierwsze AMH wyszło mi 14 i lekarz kazał mi powtórzyć to badanie. Więc powtórzyłam i wyszło 13. Dowiozłam wynik i powiedział, że widocznie już takie musi byćsmile wizytę kolejną wyznaczył mi na wrzesień. A jak u Ciebie? Czy to jest twoje pierwsze podejście do in vitro? Trzymam za Ciebie kciukismile)) Powodzenia
                    • agniieecha Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 14.08.13, 15:38
                      Moje AMH 16,50 trochę się przeraziłam sad FSH w normie, PCO nie stwierdzone. Czy ktoś miał taki przypadek? We wrześniu mam spotkanie kwalifikujące do in vitro. po 7 inisminacja straciłam nadzieje. Endometrium max 8 mm a zazwyczaj 4 mm.
                      • sylwiabuzka_25 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 14.08.13, 15:46
                        Witaj, nie załamuj się, będzie dobrzesmile) ja też mam wysokie AMH a fsh w normie, bez PCO. Lekarz jak zobaczył mój wynik to kazał powtórzyć badanie, ale drugie też wyszło wysokie. Ale najważniejsze, że zostałam zakwalifikowanasmile) a do jakiego lekarza idziesz na wizytę?
                        Pozdrawiam
                        • agniieecha Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 14.08.13, 22:15
                          nie wiem do kogo sad 16 września się okaże smile już nie mogę się doczekać. A Ty już po, to teraz kiedy stymulacja? jak to wygląda z kosztami za leki ?
                          dzięki za otuchę smile
                          • sylwiabuzka_25 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 14.08.13, 22:38
                            agniieecha, Ja jestem po wizycie kwalifikacyjnej! We wrześniu idę na kolejną wizytę gdzie będę miała robione usg i wtedy mi rozpisze leki. A co do kosztów to nie wiem, zależy jaki protokół mi ustali długi czy krótki, ale przy wysokim amh stosuje się krótki protokół, żeby nie przestymulować. Mam nadzieję, że przy krótkim koszt leków będzie niższysmile) Trzymaj się, wszystko będzie dobrze, myśl pozytywniesmile)
                            • agniieecha Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 15.08.13, 09:55
                              to mnie pocieszyłaś smile ja idę 16 września ale dopiero na kwalifikacyjną. Daj znać jak po wizycie, trzymaj się
                    • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 14.08.13, 16:10
                      Hej sylwiabuzka_25 tak to moje pierwsze starania o podejście do invitro.
                      I tu jestem trochę załamaną szybkością działania tego programu rządowego. Ty piszesz że już jesteś po wizycie kwalifikacyjnej i masz kolejną na wrzesień. A ja byłam dziś na Polnej na wizycie, na którą czekałam ponad miesiąc i okazało się, że to była DOPIERO wizyta rejestracyjna, na której bardzo miła skądinąd Pani przyjęła nasze oświadczenia i zapisała nas na ... uwaga .... na 28 października na wizytę kwalifikacyjną (czyli praktycznie dopiero za 2,5 miesiąca się dowiem czy się kwlifikuję). No jestem w ciężkim szoku, bo przecież te papiery mogłam wypełnić już miesiąc temu. Teraz przywiozłam wszystkie wyniki (AMH mi jeszcze mama wysyłała faksem tuż przed wizytą (bo przyszły dziś rano)), a tu d...pa. Jestem w tym momencie totalnie rozżalona, bo wynika z tego że od momentu pierwszego (osobistego kontaktu) będę wiedziała czy "tak" czy "nie" praktycznie dopiero po 5 miesiącach.

A ja już w nadziei, że wszystko będzie względnie szybko zaniechałam innych metod (np.: wspomaganej owulacji, bo wiem że po clo np.: ją mam na pewno, a bez czasami nie), żeby ewentualnie nie marnować jajeczek, a tu ściana.
                      Jednym słowem od nowego cyklu wracam do "starań" na dotychczasowych zasadach, bo szkoda marnować tyle czasu.
                      • sylwiabuzka_25 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 14.08.13, 17:56
                        Hej calineczka_11, z tego co piszesz to ja jestem w ciężkim szokusad(( ja byłam na wizycie rejestracyjnej 8 lipca zaraz tego pierwszego dnia i podczas tej wizyty Pani zapisywała na kolejną wizytę kwalifikacyjną i pytała do którego Pana doktora chcielibyśmy się zapisać. No to zapisaliśmy się do prof Pawelczyka, ale okazało się, że Pani będzie do nas dzwonić bo Pan profesor miał iść na urlop i nie wiedziała kiedy będzie dostępny. Czekałem tydzień na telefon a tu nic..... Więc się już zaczęłam denerwować i sama zadzwoniłam. Pani mi odpowiedziała, że nie wiadomo kiedy będzie profesor( żenada) i zapisałam się do tego lekarza co przyjmował, czyli do Spaczyńskiego. Pojechałam na wizytę i tam lekarz dokonywał kwalifikacji na podstawie dokumentacji i wyników badań, co prawda kazał mi powtórzyć badanie AMH i dostarczyć, ale zakwalifikował nas i kolejną wizytę wyznaczył na wrzesień. Kurcze nie wiem od czego to zależysad a Ty kiedy byłaś na tej pierwszej wizycie rejestrującej?
                        Pozdrawiam
                        • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 14.08.13, 19:02
                          Ja byłam 10 lub 11 lipca. Kobieta zapisała nas w kajeciku na 14 sierpnia. Przychodzę dziś do szpitala, a tam okazało się (tak jak napisałam), że zapisywałam się dopiero na wizytę rejestrującą. No załamałam się i tłumaczę tej Pani, że jak to możliwe, to ile tych wizyt rejestrujących (?), itd. A ona, że tak jest i że jest dużo pacjentek i takie tam. Aż się poryczałam ze złości, jak wyszłam z gabinetu. Takie nerwy czy będą wszystkie dokumenty, stawanie na głowie, a tu się okazuje że zupełnie niepotrzebnie.
                          Zaczynam żałować, że nie pojechałam do Gdyni do prywatnej kliniki, która też ma kontrakt. Przynajmniej cała ta otoczka byłaby bardziej cywilizowana, a nie: oświadczenia wypełniane na kolanach w tłumie osób, lekarka spóźniona o ponad pół godziny (bo wezwaną ją na oddział) i może nie byłoby tych całych przekrętów z zapisami, listami, wizytami widmo. Sama nie wiem co o tym sądzić.

Notabene Pani dr na moje zapytanie, dlaczego takimi błahostkami (jak przyjmowanie formularzy) zajmuje się lekarz, a nie sekretarka lub pielęgniarka, z rozbrajająca szczerością że koleżanka jest chora.
                          • sylwiabuzka_25 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 14.08.13, 19:32
                            calineczka_11 słuchaj tak mogło być jak piszesz. Ja jak byłam tego 8 lipca to było tyle par, że aż się przeraziłam, kolejka była ogromna. I wtedy ta Pani co przyjmowała powiedziała, że przyjmie tylko 30 par , a reszta ma podejść do okienka i zapisać się na 1 wizytę rejestrującą. Więc zgadza się, ty jak przyszłaś tego 10 czy 11 lipca to zapisali Ciebie na tą pierwszą wizytę rejestrującą, czyli na dzisiaj, a kolejna to już będzie ta kwalifikacyjna, czyli masz ją na październik. A lekarze to tam notorycznie się spóźniają, ja też czekałem, aż lekarz przyjdzie. A w Gdyni to nie wiem jak to wygląda. Poznań to wszystko przerosła, bo jak zobaczyli tego 8 lipca tyle par to nie wiedzieli jak to zrobić logistycznie i dlatego taki bałagan.
                            Ale jak byłam na tej wizycie kwalifikującej to lekarz nam powiedział, że kwalifikacja odbywa się też w prywatnych gabinetach tych lekarzy, którzy tam pracują i stąd u innych tak to szybko idzie.
                            Pozdrawiam
                            • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 14.08.13, 23:10
                              Sylwia, a czy znasz nazwiska tych lekarzy? Bo ja nie jestem z Poznania tylko z Olsztyna i moze tez pojde prywatnie, jak da rade te kwalifikacje w ten sposob przyspieszyc.
                              • sylwiabuzka_25 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 14.08.13, 23:56
                                calineczka_11 kwalifikacji dokonują prof Pawlczyk on przyjmuje też prywatnie, prof Spaczyński i dr Jędrzejczak. Ja nie leczyłam się prywatnie u żadnego z nich, ale niektóre dziewczyny tak zwłaszcza u Pawelczyka, on zresztą jest szefem kliniki niepłodności na polnej w szpitalu.. Wejdź sobie na stronę szpitala w Poznaniu( wpisz szpital polna Poznań) i tam w aktualnościach z dnia 2 lipca jak się nie mylę są podane podstawowe informacje i kto kwalifikuje też.
                                Pozdrawiam
                                • annstan Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 15.08.13, 00:08
                                  cześć dziewczynysmile ale się tu dzieję a mnie nie masmile)
                                  w poniedziałek idę na scratching endometrium do gabinetu prywatnego i po rozpisanie leków.
                                  jestem w połowie cyklu więc plus minus na początku września zacznę stymulację.
                                  wiem że kilka dziewczyn jest już stymulowanych... więc jest nadzieja.
                                  dlaczego takie teraz kolejki? myślę sobie że mają pulę zabiegów do końca roku i muszą to jakoś rozłożyć... myślę że trudno też im przewidzieć ile par zajdzie w ciąże za pierwszym razem a ile będzie powtarzać wszystko.
                                  najważniejsze że jest możliwość.
                                  mnie na ten czas 200 zł wyniosły badania ( mąż dostał skierowanie na projekt- więc zaoszczędziliśmysmile) no i w poniedziałek 500 zł zabiegsad( leki myślę że ok 3000 zł...
                                  więc 4000 zł pęknie jak nic, ale zawsze to mniej niż 12.000sad((
                                  • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 19.08.13, 16:08
                                    Chcialam skorzystac z porad i zapisac sie na wizyte prywatna do jedego z lekarzy (Pawelczyka), ale dzis pani w recepcji mnie oswiecila, ze do konca roku nie ma terminow. Zatem w sumie powinnam sie "cieszyc" z tej koncowki pazdziernika. Łomatko uncertain
                                    • wp_7 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 20.08.13, 10:51
                                      hej

ja umawialam sie 6 mies. wczesniej, mam wizyte na listopad jesli sie uda z in vitro to chetnie odstapie ci miejsce smile

pzdr

k.
                                      • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 20.08.13, 14:09
                                        Dziękuje za propozycję smile , ale tak jak pisałam ja mam wizytę w szpitalu na koniec października, więc urządza mnie tylko wcześniejsza wizyta prywatna (listopad to już po ptakach)
                                        • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 20.08.13, 16:04
                                          hej dziewczynysmilejestem tu nowa też staram się o dzidziusia bez skutecznie jestem po 5 inseminacjach i nic.Leczę się u profesora Pawelczyka .Byłam na wizycie rejestracyjnej i potem u lekarza prowadzącego niestety muszę powtórzyć badanie AMH ponieważ wyszło bardzo niskie 0,29.CZeka tydzień na wynik i z tym wynikiem do profesora i mam nadzieję że to jakiś błąd bo to blokuje mnie do zaklasyfikowania do invitro. Gdzie w poznaniu robiłyście AMH?
                                          • sylwiabuzka_25 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 20.08.13, 17:15
                                            anitt81 - ja robiłam badanie AMH w Poznaniu w Diagnostyce na Solidarności, tak mi kazał lekarz bo też musiałam powtórzyć (powiedział, że tam są najbardziej miarodajne) ale oni nie robią tego na miejscu tylko wysyłają do Krakowa. Nie wiem czy gdzieś w Poznaniu robią na miejscu bez wysyłania sad pozdrawiam
                                            • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 20.08.13, 21:06
                                              no ja pierwsze badanie tez robiłam w diagnostyce a mi profesor powiedział że mam iśc teraz zrobić Synevo więc tam poszłam ale tydzień musze czekac za wynikiemsad tak się denerwuje że znowu wyjdzie taki niski ten wynik!!a Ty na jakim etapie jesteś? u jakiego lekarza?
                                              • sylwiabuzka_25 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 20.08.13, 21:27
                                                anitt81 ja poszłam do tego, który przyjmował czyli do prof Spaczyńskiego. Teraz idę na wizytę we wrześniu, będę miała robione usg i mam nadzieję, że już rozpisze mi leki smile)
                                                Pozdrawiam
                                                • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 20.08.13, 21:44
                                                  to super trzymam kciukismile a długo staracie się już o dziecko? miałas inseminację? wiesz jak długo będzie trzeba brac leki? przepraszam że tak wypytuje ale każda informacja jest cennasmile
                                                  • annstan Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 20.08.13, 21:51
                                                    hej dziewczyny
                                                    wczoraj miałam robiony scratching i dostałam już recepty z rozpisaną stymulacją. czekam na okres i ruszam do bojusmile)
                                                  • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 20.08.13, 21:54
                                                    super!!!i trzymam kciukismilea jak długo będziesz musiała brac leki?
                                                  • sylwiabuzka_25 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 20.08.13, 22:00
                                                    anitt81- my staramy się już 7 lat, miałam kilka inseminacji i nicsad(( Nie wiem jak długo trzeba będzie brać leki bo to moje pierwsze in vitro, ja mam wysokie AMH więc z tego co mówił lekarz to będę miała krótki protokół. Ale wszystkiego dowiem się we wrześniu, mam nadziejęsmile)
                                                    Pozdrawiam
                                        • wp_7 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 21.08.13, 12:54
                                          ok moze komus innemu sie przyda smile
                                        • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 21.08.13, 16:20
                                          Jeju Dziewczyny, ale się ucieszyłam. Podczytuję wątek dziewczyn z sierpniowego invitro (pewnie tak jak i Wy wink ), a tam wczoraj i dziś takie super nowiny. Aż mnie samą oblała fala nadziei, że może wreszcie się uda.
                                          • koralik35 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 21.08.13, 16:23
                                            A co się ma nie udać! Uda się smile na marginesie też bym się mogła tu u Was wpisać, bo też na Polnej podchodziłam, na Polnej czeka na mnie moja śnieżynka, w razie co - odpukać, na Polnej też się będę starała o program rządowy. Tzn mam wizytę u mojego lekarza na początku września - a co dalej zobaczymy. Anyway - wszystkim z Polnej wyjątkowo mocno życzę pięknych BET wink
                                          • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 21.08.13, 17:25
                                            musimy mieć nadzieję smileale też tak mam że jak czytam o udanej próbie to zaczynam wierzyc że w końcu się uda!!!
                                            • annstan Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 21.08.13, 21:46
                                              głowy do górysmile) musi się udaćsmile))) jest nas dziewczyny tyle...
                                              pytałam lekarkę ile komórek pobierają..odpowiedziała mi że muszą pobrać wszystkie które będą w jajnikach,ale tylko 6 zostanie podane próbie zapłodnienia..
                                              co zatem z resztą? są 3 wyjścia:
                                              - można zamrozić te komórki- proces odpłatny
                                              - można wyrzucić
                                              - można przekazać do laboratorium do badań
                                              nie wiem czy można przekazać jako dawca dla innej kobiety.
                                              co planujecie zrobić z tym nadliczbowym poborem?
                                              • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 21.08.13, 23:52
                                                ja myślę że zamrożę bo przecież nie wyrzucę!!!
                                              • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 22.08.13, 01:00
                                                Ja raczej zamrożę, w razie czego nie będzie potrzebna kolejna symulacja. Ale oczywiście wolałabym żeby nie była potrzebna big_grin A najbardziej to bym wolała, żeby zdarzył się cud i zaciążyła naturalnie big_grin big_grin big_grin I tego wszystkim życzę, bo do mojego podejścia jeszcze ze 3 miesiące więc staranka na pewno nie pójdą w kąt (bo to i przyjemne przeca wink )
                                                • kina_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 22.08.13, 08:59
                                                  Cześć dziewczyny jestem nowa na tym forum też się zapisałam do tego programu wizytę kwalifikacyjną mam październiku już nie mogę się doczekać. Mam nadzieję że się zakwalifikuje.

• anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 22.08.13, 10:51
                                                  ja generalnie co miesiąc liczę na cudsmilea wiem że takie się zdarzająsmileJak leżałam w szpitalu na inseminacji to nasłuchałam się wielu rzeczy i naprawdę niektórym się udaje!!!Także kobietki uszy do góry przecież musi się nam udac!!!!
                                              • wp_7 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 22.08.13, 10:48
                                                hej

wiesz/wiecie ile kosztuje mrozenie w ramach projektu?

pzdr

k.
                                                • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 22.08.13, 10:56
                                                  pojęcia nie mam no ale przecież nie miliony smilenie jestem jeszcze na taki etapie ale muszę zapytać profesora o to.
                                                • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 22.08.13, 13:34
                                                  Znalazłam takie info z invimedu:
                                                  16. Witryfikacja i przechowywanie zarodków i/lub komórek jajowych przez pierwszy rok 900 zł
                                                  17. Przechowywanie zamrożonych zarodków, komórek jajowych (każdy następny rok) 400 zł
                                                  18. Przechowywanie zamrożonych zarodków (przez kolejne 3 lata) 800 zł
                                                  21. Mrożenie komórek jajowych (2 szt.) (witryfikacja) 250 zł
                                                  22. Przechowywanie komórek jajowych 400 zł

Ale tak szczerze to nie za bardzo bez tłumaczenia orientuje się o co chodzi. Bo czym się różni przechowywani komórek od mrożenia.
                                              • gg0039 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 21.09.13, 22:29
                                                Cześć dziewczyny ja już jestem 3 tygodnie po in vitro na Polnej. Niestety nie udało się. Co do komórek to nikt tam się nie pyta co chcesz z nimi robić. W ogóle to jest jakiś meksyk nikt Ci nic nie mówi dobrze że są tam świetne pielęgniarki i to one o nas dbają a nie lekarze no może źle się wyraziłam dokładnie chodziło mi o profesora Pawelczyka którego nigdy nie ma i nie masz z nim kontaktu - jakaś masakra. Jak możecie to umawiajcie się do Jędrzejczaka albo Spaczyńskiego - przynajmniej się Wami zajma.
      • beata8426 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 25.06.14, 22:18
        Cześć dziewczyny

Sledze już ten watek jakiś czas i chciałabym się dowiedzieć od jednej z Was jak to dokładnie wygląda. Chodzi o to że ja już jestem po jednym in vitro które zakończyło się dla mnie szczęśliwie (jedna próba i trafione) ale wyglądało zupełnie inaczej tzn nie było tylu leków tylko hormony i już. Zakwalifikowałam się do prof. P i biore już omegamed i acard. Zaraz mam zacząc brac Encorto ( i tu moje wachania) po co ten steryd ładować co on ma pomóc. Pozniej jeszcze ten antybiotyk i dopiero terapia hormonami. Błagam napiszcie mi po co to wszystko bo ja jestem pełna obaw szczególnie jeśli chodzi o Encorton
        • kaja663 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 26.06.14, 00:00
          Witaj Beato smile Wskocz na forum cz.3, bo tu możesz już nie uzyskać odpowiedzi. Powiem Ci tylko, że u P. te leki to standard, więc się nie stresuj wink Pozdrawiam
    • izabella1975 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 23.08.13, 09:43
      witam
      Jestem zapisana na 14 października , druga wizyta , i być może załapię się jeszcze w tym roku na in vitro , chętnie będę podczytywała ten wątek i poinformuję was o moich poczynaniach związanych z in vitro , obecnie jestem po inseminacji chyba 16-nastej smile staram się jeszcze w taki sposób do końca a nuż się uda , bynajmniej zaoszczędzimy z mężem parę tysięcy , bo refundacja to ci żadna jak dla mnie jeśli tyle pieniędzy trzeba dołożyć z własnej kieszeni jeszcze na leczenie , 3-4 tyś. Wiadomo leprze to niż nic ...
      Pozdrawiam i powodzenia w staraniach
      • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 23.08.13, 12:02
        a długo starasz się o dziecko? do jakiego lekarza chodzisz? ja miałam 5 inseminacji i też nic a niby wszystko jest ok. ze mną i z mężem tylko AMH mi wyszło bardzo niskie 0.29 ale powtórzyłam badanie i czekam za wynikami i strasznie się denerwuje...bo to badanie zaważy czy mnie profesor zakwalifikuje. Ja mam 9.09 wizytę i wtedy się wszystkiego dowiem czy tak czy nie. Ale do tej pory próbujemy inseminacje. Powodzenia!!!
        • izabella1975 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 23.08.13, 22:59
          hej anitt
          nie martw się będzie dobrze , słyszałam już takie historie że nie do wiary aby kobiety przekreślone z powodu swojej niepłodności rodziły i to jedno po drugim i nawet ze słabym amh. Ja dopiero idę na to badanie i też się martwię..
          ja mam już córkę 16 lat ma : ) kiedy wyszłam za mąż nie myślałam o dziecku bo moja córka z pierwszego związku już była a i nam się do drugiego nie śpieszyło , ale latka zleciały, córka dorosła a my się obudziliśmy z mężulkiem że czas na drugie , staram się chyba z 3 lata z leczeniem łącznie i u dr. Kormana , a wcześniej u innych patałachów tak określam lekarzy którzy ciągnęli ode mnie kasę za nic. Miałam już wszystkie badania wykonane , hsg , laparo, i wyszło że mam zrosty i to konkretne , lewy jajowód całkowicie niedrożny, porażka i wyrok od lekarzy że tylko in vitro mi zostało , deczko się załamałam bo chciałabym urodzić mojemu mężowi dziecko .. wychował moją córkę jak swoje , ale pewnie chciałby swoje też własne ...
          Ale póki co chodzę jeszcze na inseminacje , mój doktorek stwierdził że mogę starać jeszcze w taki sposób bo prawy jajowód został uwolniony ze zrostów . Może się uda ; ) cuda się zdarzają

• annstan Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 24.08.13, 10:11
            izabella1975 podziwiam Ciebie że przeszłaś już 16 inseminacji... ja bym chyba załamała się....
            po drugie zastanawiam się który lekarz tym kieruję? mi na oddziale lekarze mówili że robi się 6inseminacji , prof Pawelczyka pacjentki miały po 10sad( dla mnie osobiście strata czasu i sił..miałam 4 inseminacje po laporoskopii ( też jedną stronę mam w zrostach, więc pozostaje tylko lewastrona)
            nie mogę doczekać się września..chce to wszystko mieć już za sobą. kilka z dziewczyn już jest po wszystkim ale nie odzywają się na forum..szkoda sad
            • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 24.08.13, 13:10
              dokładnie szkoda ze dziewczyny które sa już po wszystkim w ogóle nie odzywają się na forum...sada przecież każda informacja dla nas oczekujących jest na wagę złota. Więc apeluję do wszystkich dziewczyn które już sa po transferze dajcie nam iskierkę nadziej że się udało!!!!
            • izabella1975 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 25.08.13, 03:32
              hej
              anastan mi lekarz powiedział że mogę korzystać z inseminacji dotąd jak zechcę ale oczywiście zrezygnowałam ze stymulacji bo jajniki by mi wysiadły, nie wiem jak to jest do końca z ilością zabiegów , ja mieszkam tak blisko szpitala że mogę chodzić ile się da : ) korzystam bo wiadomo że każda insema to okazja do upragnionej ciąży .. głowa do góry dziewczęta , jeszcze maleństwa dadzą wam o sobie znać nie jednej nocy, a te wpisy będą tylko wspomnieniem ..
              jak zrobię badanie amh to napiszę , póki co robiłam fsh i wynik ok

• hela2212345 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 03.09.13, 21:52
                Witam,
                Wizytę kwalifikującą umówiłam telefonicznie. W piątek 2.08 bez kolejki wypisaliśmy wszystkie papiery. Znajoma Pani pielęgniarka (lata leczenia) poradziła nam wizytę prywatną u prof. Pawelczyka. Tak zrobiliśmy. Zrobiłam badania (AMH 0,96, fsh w normie). Wizyta 30.08. Zaczynamy od cyklu we wrześniu ok. 17. W międzyczasie muszę zrobić laparoskopię (mam małego mięśniaka), ale to tylko formalność. Mam już rozpiskę leków. Kolejną wizyta u prof. 3.10. Powiem tak z tego co wiem umawiając się prywatnie przyśpieszamy procedurę. Koszty rosną, ale trudno. Koszt całości to ok. 4000zł + prywatne wizyty.
                • doniaczka Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 04.09.13, 08:25
                  Hej smile
                  Też jestem w programie rządowym in vitro. Skierowana jestem od dr Pawelczyka. Aktualnie jestem na decapeptylu depot 3,75 mg i visanne do 05.09. Cierpię na endometriozę.Wyniki mojego M. w normie. Tylko ze mną jest problem. Mam w zrostach całą lewą stronę. Prawa czyściutka. Od 25.09. startuję z stymulacją. Mam nadzieję, że nam się uda. Pozdrawiam smile
                  • sylwunia330 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 02.11.13, 08:08
                    Witam!
                    Jestem tu nowa. Mam pytanie odnośnie kwalifikacji do programu rządowego w prywatnych gabinetach. Czy ktoś wie czy już na pierwszej wizycie u profesora są podpisywane niezbędne dokumenty czy to odbywa się dopiero w szpitalu. Wizyte mam 14 października i nie wiem czy zabierać ze sobą męża do składania podpisów czy to następuje dopiero później. z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam wszystkie starające się.
                    • nataliaa28 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 02.11.13, 08:32
                      Sylwunia dokumenty podpisaliśmy w szpitalu a u prof na pierwszej wizycie wskazał badania jakie mamy zrobić. Z tego co się orientowałam program najwcześniej ruszy po nowym roku. U jakiego lekarza się leczysz ?
                      • marika.5 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 02.11.13, 13:12
                        Judytka,moja przyjaciółka zrobiła betę w 10dpt i wyszła jej 700,natomiast na usg kazał jej lekarz przyjechać dopiero w 6tc,czyli 2-3 tygodnie od wykonania beta HCH,ponieważ bardzo żadko się zdarza,żeby ujrzeć ciąże na usg w 3-4 tc. Niczym się nie denerwuj i poczekaj do tego badania, ewentualnie powtórz sobie betę,czy ci przyrasta.jeśli tak, to znaczy że to jest ciąża smile
                        • judytka_3 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 02.11.13, 13:20
                          dziękuje w poniedziałek rano zrobię bete i dopiero lekarz powie kiedy na usg mam tylko nadzieje że przyrost będzie na razie wszystko jest ok biorę luteine i nie plamie wiec tylko przetrwać do poniedziałku ale zaraz do pracy więc czymś myśli zajmę
                      • sylwunia330 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 02.11.13, 17:12
                        Hej. Ja leczę się u Profesora Pawelczyka. Ja już wszystkie badania mam porobione. AMH wysokie bo 8.46. Inne hormony w normie. Niestety odnawia mi się endometrioza. Myślałam, że wszystkie dokumenty podpiszę już u prof w gabinecie no ale trudno. Ale może nie jest to niemożliwe. Czy ktoś miał taką sytuację, że podpisywaliście w gabinecie prywatnym.
                        • ewka292 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 02.11.13, 17:40
                          hej, bina jestem z Tobąsmilez tą nospą to trudno powiedzieć, wiem, że panie mówiły, zeby brać, ale z drugiej strony, jeśli byłby ona tak istotna, to lekarz zwracałby uwagę na jej branie prawda?ty chodzisz do p.P?
                          • bunia28 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 02.11.13, 23:46
                            ewka292 jeśli mnie pytasz to tak , chodzę do profesora P.
      • kina_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 25.08.13, 21:33
        izabella1975 hej ja też na 14 października mam drugą wizytę, już się nie mogę doczekać bo jestem ciekawa czy się zakwalifikujemy
        pozdrawiam
        • izabella1975 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 26.08.13, 14:53
          hej kina_11
          mój lekarz powiedział że kwalifikuje się ale tak jak piszesz wszystko okaże się 14 października ,
          w moim przypadku tylko jeszcze musi być dobry wynik amh i będzie ok
          • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 26.08.13, 17:54
            hej izabella1975
            mam nadzieje że AMH wyjdzie Ci ok.ja też miałam być zakwalifikowana a AMH wyszło mi 0,29 bardzo niskie i to mnie wykluczasad powtórzyłam badanie bo profesor powiedział że to aż nie możliwe i czekam na wynik jakoś na początku przyszłego tygodnia powinnam mieć i strasznie się denerwuje!!!
            • kina_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 26.08.13, 21:22
              anitt81 a ile powinien wynieść prawidłowy wynik?
              • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 26.08.13, 21:35
                U mnie na wyniku norma jest miedzy 1 a 8. Ale sam wynik moze byc jeszcze wyzszy (jak pisaly dziewczyny), ja mam 9,4. Ponizej 1 rezerwa jajnikowa jest znikoma, wiec faszerowanie hormonami jest pewnie malo sensowne, ale wiem ze niemozliwe.
                • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 26.08.13, 21:38
                  Chcialam napisac "nieniemozliwe" tyle tylko, ze szanse powodzenia sa odpowiednio mniejsze, a w programie chodzi o to, zeby pomoc tym osobom, ktore maja jeszcze "duzo jajeczek" bo ich szanse sa sporo wieksze.
                  • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 26.08.13, 22:07
                    hej calineczka_11
                    wiem tylko mnie to dziwi bo mam owulacje regularnie miesiączkuje i zawsze z 4-5 pęcherzyków wyhoduje wszystkie zazwyczaj pękają rosną duże bo po 22 także z tym u mnie nie ma problemów a AMH wyszło mi takie niskie...
                    • marakuja28 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 27.08.13, 20:20
                      Witajcie Dziewczynki.Chciałyście kogoś ,kto jest po - jestem. Mój Kropeczek ma dziś 4dobę.Jak było, w moim przypadku dość ciężko, ale to i wszystko wokół to sprawa indywidualna. Pieniążków straciliśmy więcej niż przypuszczałam, wydłużył mi się cykl,to jedno,potem dochodzi to że zastrzyki wciąż dokupujesz i często lekarz zmienia(zwiększa)dawkę.Robienie samej sobie,jak było w moim przypadku zastrzyków to masakra- bo wcześniej mdlałam przy pobieraniu krwi.Ale kobieta to chodząca Siłasmile Przy końcu drżały mi już ręce...AMH - zależy,ja miałam ładne,ale były dziewczyny z naprawdę bardzo niskim i się dostały,mało tego wyrosła im masa pęcherzyków.Od 6dnia cyklu-kontrole przeważnie co2 dni.Najpierw miałam 3,potem nagle 8,potem...15jajeczek.Brzusio jak u słonicy,to też sprawa indywidualna. Punkcja jajników - narkoza krótka,sam zabieg trwa ok15minutek. Nic strasznego. U mnie wystąpiły komplikacje w postaci dziwnych,silnych bóli w okolicy macicy więc musiałam zostać w szpitalu pod kroplówkami. Na punkcję bierzesz papucie,tuniczkę,leginsy i takie tam,coś do zjedzenia i picie,bo potem pozwalają.Leżysz do ok13 godz,jak jest ok to Cię puszczają.Na 3dobę jak zarodeczki są- transfer.W moim przypadku były nerwy i wielka niewiadoma bo estradiol okazał się za wysoki,zatrzymywała mi się woda w środku.Wchodząc na gabinetu była wielka niewiadoma,nogi mi się trzęsły.Z 8 pobranych,6(tak zawsze robią) zapłodnili - zapłodniły się wszystkie.Pomimo ryzyka(woda) pan profesor zrobił transfer 1(mam34lata),od35 lat podają 2 jak jest wskazanie.Całe napięcie w końcu minęło,uffff....bałam się płakać,żeby mi się macica nie spinałasmile Transfer-podobny do insemki,w zasadzie niewiele czułam.Dostajesz też pokój z łóżeczkiem i do 13 można poleżeć,wskazane.Teraz czekam 2 tygodnie i beta.No i mam nadzieję,że reszta zarodeczków przetrwa do piątej doby-wtedy mrożą(bezpłatnie) i w razie W jest perspektywa.Co jeszcze Wam napisać....Cała atmosfera w ośrodku pomimo że dla nas to ciągłe nerwy i olbrzymi stres- fantastyczna,wszystko ze spokojem tłumaczą,warto pytać.Lekarze,myślę że wiedzą co robią i dbają o dobro Twoje,podejście ludzkie.Moim lekarzem prowadzącym jest dr.Korman- uwielbiam go, a tam zajął się mną prof.Jędrzejczak,ponieważ działo się nieciekawie jego decyzje były rozsądne,a nie na siłę tylko odwalić i następna proszę...czułam się pewnie i że jestem w dobrych rękach.Dwie panie położne pielegniarki -panie Ela i Monika-kochane kobiety,ich podejście i uśmiech rozświetlał nam tam te ciężkie dni.Najlepiej bym ich wszystkich wyściskała za to.Jak się teraz czuję- no nie za ciekawie,biorę masę leków,które wciąż kosztują to jedno,poza tym czuję się kiepsko po nich- zaparcia,wielki brzuch bo znów zatrzymuje się woda,nudności,siusiu co godzinę......ale co tamsmileLeżę sobie i odpoczywam póki co,jutro zamierzam pójść z mężem na miły spacereksmile Pamiętajcie-każdy organizm jest inny,może Wy przejdziecie przez to lekko?smile ja pewnie jestem ciężki przypadek i tyle.Nieważne jak było,jest i będzie trzeba być silnym....przecież to moje największe pragnienie i marzenie- mieć swojego Skarbasmile I tego Wam wszystkim życzę.Głowa do góry,walczcie!!!bez walki nie ma nic. Pozdrawiam cieplutkosmile
                      • kina_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 27.08.13, 20:36
                        Marakuja28 , fajnie że to wszystko opisalas , przynajmniej wiadomo jak to przebiega
                        Pozdrawiam
                      • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 27.08.13, 21:48
                        hej marakuja28
                        bardzo Ci dziękuje za tak obszerna wiadomośc i oczywiście z całych sił trzymam kciukismile)))koniecznie napisz jak wyszła beta!!!!a powiedz mi jeszcze po wszystkim trzeba leżec czy normalnie pracować masz L4?
                        • marakuja28 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 28.08.13, 16:09
                          Odnośnie L4 po transferze - oczywiście L4 bez problemu wypisują, niektóre dziewczyny brały,inne nie bo bały się że ktoś zobaczy pieczątkę i załapie o co chodzi.Zawsze można iść załatwić od rodzinnego 2 tygodnie aż do betysmile Zalecany oszczędny tryb życia,bez dźwigania,sprzątania,chodzenia po schodach i takie tam.....Ciąża to nie choroba,jednak jak już tyle się walczy to moim zdaniem warto zwolnić i wyluzować trochęsmile
                      • 2nowinka Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 02.09.13, 14:59
                        witaj kochana - ja również zostałam zakwalifikowana czekam na wizytę usg i rozpisanie leków, mogła byś o niej trochę opowiedzieć tzn protokół długi czy krótki leczenia miałaś i jakie koszty leków poniosłaś????? niektóre dziewczyny piszą o ok 2000 zł a na rozmowie się dowiedziałam ze od 3000 do 6000 i sama nie wiem jaka jest prawda sad często musiałaś jeździć na monitoring???? Pozdrawiam Cię seredecznie i trzymam kciuki za Twoją kropeczkę smile
                      • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 04.09.13, 10:38
                        hej marakuja28smile jak tam nastroje?
                        jeszcze pare dni i robisz betę nie? mocno trzymam kciuki i czekam na wieścismile))
                      • leda123 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 27.12.13, 23:27
                        Część,jestem nowa i wszystko mnie ciekawi ponieważ dopiero myślę o podejściu do in vitro!!! Chciałabym się dowiedzieć Jak najwięcej i o kosztach związanych tym????proszę napisz co u Ciebie i jakie były poczatki!!!!!
            • gosiago28 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 28.08.13, 14:13
              hej przeczytałam wszystkie wiadomości w tym wątku szukajac odpowiedzi o AMH...sad tez staram sie dostac do program na polnej moim lekarzem prowadzącym jest dr, Derwich... czekam na wyniki reszty badań, dzisiaj dostałam wynik AMH- 1 ng/ml niski ?pisałyście wczesniej ze miałyście 15 i 13 ng/ml a ja 1 ng/ml to az tak ze mną źle??? a FSH 8,24. jeszcze nie wiem kiedy mam wizyte, teraz Pan dr jest na urlopie mam pisac sms, prawdopodobnie wizyta ok 9 wrzesnia,,,,chyba osiwieje do tego czasusad strasznie sie bojesad o dziecko staram sie 8 lat miałam 5 inseminacji.
              • marakuja28 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 28.08.13, 16:11
                Gosiago28 - były dziewczyny naprawdę z niższym AMH, nie denerwuj się na zapas.A dr.Derwich to dobry specjalista i w razie czego tak Cię poprowadzi ,że i tak wystymuluje Ci całą masę pęcherzykówsmile
              • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 28.08.13, 18:03
                nic się nie przejmuj 1 to nie jest taki zły wynik ja mam 0,29 a 32 latasad((masakra powtórzyłam badanie i czekam za wynikami też strasznie się denerwuje ale koleżanka pisała że też dziewczyny się dostawały z takim niskim AMH.więc musimy być dobrej myślismile))
                • kina_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 28.08.13, 19:36
                  hej
                  ja dzisiaj odebrałam wynik FSH, mój wynik to 3,47mlU/ml
                  nie wiem czy to dobrze czy źle. wiecie jaki powinien być dobry wynik?
                  • annstan Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 28.08.13, 22:03
                    FSH zależy w jakim dniu cyklu robiłaś. do programu zalecają 3 dzień cyklu. wtedy norma to 3-12

ja wciąż czekam na okres, dziś 27 dzień cyklu. myślę, że do weekendu się pojawi.
                  • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 28.08.13, 22:14
                    ja robiłam w 3 dc i mam 4,7 i profesor nic nie mówił także chyba to ok.wynik
                    • sylwia2027 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 29.08.13, 16:28
                      witajciesmile
                      ja też podchodzę do in vitro refundowanego w poznaniu.
                      Obecnie jestem na etapie czekania za miesiączką gdyż od 3 dc zaczynam stymulacje gonalem f w dawce 225, już nie mogę się doczekać kiedy ona przyjdzie tym bardziej że na poprzednią @ czekałam 40 dni, myślałam że zwariuje
                      pozdrawiam
                      PS wczoraj przeczytałam całe forum i pomyślałam sobie że będę miała w Was wsparcie, zrozumienie i radę oraz podzielicie się swoimi doświadczeniami.
                      • annstan Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 29.08.13, 23:47
                        hej dziewczynysmile dziś pierwszy dzień cyklu. jestem po badaniu progesteronu- ktory pozwala jutro zaczac stymulacje. wielkie nerwy, obawy ale trzeba walczyć. jutro pierwszy zastrzyksmile) pozdrawiam ciepło
                        • sylwia2027 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 30.08.13, 12:05
                          annstan trzymam kciuki za Ciebiesmile
                        • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 30.08.13, 13:58
                          Trzymam kciuki i "zazdraszczam" bo u mnie to nawet nie wiadomo kiedy, nie wspominając o tym, czy w ogóle confused Ale fajnie, że choć ktoś ma szansę. Buźka.
                          • agniieecha Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 30.08.13, 16:46
                            Calineczka _11 a dlaczego mówisz że możesz w ogóle się nie załapać do programu? Byłaś już na wizycie kwalifikującej. Widziałam że Twoje AMH jest wysokie tak jak moje mój lekarz ginekolog mówi że lepiej mieć wyższe niż niższe. Ja 16 września idę na wizytę kwalifikacyjną i mam nadzieje że załapie się do programu chyba że będą chcieli wykonać laparoskopie przez in vitro. Dziewczyny które się zakwalifikowały czy miałyście w swojej diagnostyce laparoskopie???
                            Calineczka będzie dobrze tylko się nie poddawaj smile w końcu zaciążymy
                            • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 30.08.13, 18:11
                              hej ja miałam laparoskopię robioną ale był to jeden z pierwszych zabiegów który miałam zrobiony żeby zdiagnozować brak ciąży.sad
                              • gosiago28 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 30.08.13, 18:40
                                ja tez miałam laporoskopie...3 lata temu jak sie poźniej okazało nie potrzebnie.
                                • agniieecha Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 30.08.13, 20:17
                                  kurcze to pewnie nie zakwalifikuje się do programu sad laparoskopie mam wyznaczoną dopiero na 27 listopada
                                  • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 30.08.13, 21:10
                                    nie mów tak musisz mieć udokumentowane że dwa lata się leczysz a przecież nie każda dziewczyna miała lapo. u jakiego lekarza jesteś??
                                    • agniieecha Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 01.09.13, 08:49
                                      Mi powiedziano że muszę mieć udokumentowane że leczę się rok. Ja leczę się u doktora Kądziołki z polnej już prawie 2 lata. Nie miałam robione laparo dopiero został wyznaczony termin. Wszystkie badania które mogliśmy zrobić (nie operacyjne) wyszły pozytywnie.
                                      • gosiago28 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 01.09.13, 09:09
                                        27 listopad a dlaczego tak długo?? masakra!!!.... ja byłam na wizycie w poniedziałek a w środe miałam juz zabieg... w czwartek do domu. w warunkach do dostania sie do programu nie ma żadnej informacji ze trzeba miec jakies operacje-zabiegi.(laparoskopie,czy resekcje klinowa jajników) tylko udokumentowane 2 lata lub 1 rok starania sie o bobasa. a tak na pocieszenie...laparoskopia to tez diagnoza... i po niej dziewczyny bez niczego zachodzą w ciąże...także mozne in-vitro bedzie nie potrzebnesmile głowa do góry tak czy tak bedzie dobrze....jest jeszcze sporo miejsc także spokojniesmile
                                        • agniieecha Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 01.09.13, 13:40
                                          takie są kolejki w szpitalu na laparoskopie i tak dostałam szybko termin bo niby już nie zapisują na rok obecny. Niby nie ma wymogu laparoskopi ale mój lekarz obecny do którego chodzę mówi że mogę się nie zakwalifikować bez diagnostyki operacyjnej jaką jest laparo. Zobaczymy co powiedzą na rozmowie kwalifikacyjnej.
                                          • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 01.09.13, 16:20
                                            Oj z tymi badaniami to wlasnie wielka niewiadoma. Ja nie mialam laparo (tylko hsg i jest ok). A z tymi kwalifikacjami to masakra (co klinika to inna polityka, mimo ze przepisy takie same). Mam wrazenie, ze w tych prywatnych to chcac zarobic, wzieli swoje klientki i "zapisali" na program. A w panstwowych jak widac wszystko sie wlecze niemilosiernie. No i jak mnie juz ewentualnie zakwalifikuja, to potem jeszcze badania ( hivy i inne kiły) i pewnie wszystko "zacznie" sie po nowym roku. Osiwieje sad, albo "zajde" do tej pory wink
                                            • agniieecha Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 01.09.13, 16:38
                                              calineczka ale te badania kiły i inne trzeba zrobić jeszcze przed rozmową kwalifikacyjną, tak mi powiedziano jak byłam na wstępnej rozmowie w celu podpisania zgody na program.
                                              • sylwia2027 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 01.09.13, 18:27
                                                zgadza się ja również musiałam mieć już te badania (na choroby zakaźne) zrobione i mój mąż także
                                                • kina_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 01.09.13, 20:55
                                                  Dziewczyny jak się idzie na wizytę kwalifikacyjną to jak się zostanie zakwalifikowanym to przepisza leki od razu czy kolejną wizytę wyznaczaj.
                                              • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 01.09.13, 23:01
                                                No to ładnie. Widze ze za badania, za ktore im placa z programu to jeszcze sama mam bólic. Tyle, ze tym pismie, ktore mam napisane jest jak wól - z ostatnich 6 miesiecy cytuje "jesli byly wykonywane". Wiec niech mnie nie wkurzaja. Bo o ile chlamydie mam (bo robilam zeby znalezc, przyczyne) tak na inne hivy nie (bo i po co). Oni to pozniej chca zeby bylo wiadomo przy zabiegach, czy pilegniarki maja uwazac czy nie (bo nie jest napisane ze jak sie jest nosicielem to won).
                                                No nic w srode sie zapytam.
                                              • kasik070 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 07.09.13, 10:14
                                                jeszcze jedno pytanie,kiedy mam zrobic badanie AMH ,czy w 3dc czy obojetnie kiedy.bo to jakos tak jest przekazane przy rejestracji ze juz sama sie pogubilam pozdr.
                                                • sylwia2027 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 07.09.13, 13:32
                                                  ja robiłam w 2 dc bo tak mi kazał lekarz
                                              • beciaa12 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 17.09.13, 16:01
                                                Witam, również jestem w programie. Dzisiaj wzięłam pierwszy zastrzyk i od razu mam pytanie. otóż w 2 dniu cyklu mam wykonac badanie hormonów jak i badanie usg jajników. Czy któras z Was miała usg w 2 DNIU CYKLU?! TO STRASZNIE KRĘPUJACE
                                              • izabella1975 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 18.09.13, 19:24
                                                Witam serdecznie,

Jestem redaktorem i pracuje nad serialem dokumentalnym o tematyce niepłodności. Celem tego serialu jest edukacyjne przedstawienie tematyki niepłodności, w tym in vitro . Poszukując osób, które byłby chętne do rozmowy, natrafiłam na Państwa wpis na forum kafeteria.pl i dlatego pozwoliłam sobie napisać.
                                                W dokumencie pragniemy pokazać pary, które leczą się na niepłodność, ale także przypadki kobiet lub mężczyzn, którzy decydują się na oddanie komórek rozrodczych przed chemioterapią.
                                                Serial realizujemy już od czerwca, przez najbliższe miesiące.
                                                Nasz serial dokumentalny realizujemy wraz z kliniką zajmującą się leczeniem niepłodności.
                                                Każda para, która zgodzi się na udział w dokumencie uzyska bezpłatne leczenie niepłodności w klinice z in vitro włącznie.
                                                Osoby, które byłby zaintresowane, bardzo proszę o kontakt na:

a.sawicka@tvn.pl

- wklejam to by ktoś mógł skumać o co chodzi...
                            • 0pytka Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 18.10.13, 14:48
                              WITAM!DLACZEGO NA FORUM NIE MA NOWYCH WPISÓW ?
                              • keki84 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 18.10.13, 14:59
                                0pytka, to forum dziwnie działa. Spróbuj zmienić sortowanie z DRZEWKA na OD NAJSTARSZEGO lub OD NAJNOWSZEGO. Posty pojawiają się codziennie smile
    • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 02.09.13, 13:17
      dziewczyny odebrałam wynik AMH 1,0 czy któraś taki miała?sprawdzałam normy i niby ok.smile ale ulga tak się cieszę!!!9,09 idę na wizytę i pewnie mnie zakwalifikuje!!!!
      • 2nowinka Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 02.09.13, 16:44
        Marakuja 28 ja również zostałam zakwalifikowana czekam na wizytę usg i rozpisanie leków, mogła byś o niej trochę opowiedzieć tzn protokół długi czy krótki leczenia miałaś i jakie koszty leków poniosłaś????? niektóre dziewczyny piszą o ok 2000 zł a na rozmowie się dowiedziałam ze od 3000 do 6000 i sama nie wiem jaka jest prawda często musiałaś jeździć na monitoring???? Pozdrawiam Cię seredecznie i trzymam kciuki za Twoją kropeczkę
      • gosiago28 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 03.09.13, 14:14
        anitt81 napisał(a):

> dziewczyny odebrałam wynik AMH 1,0 czy któraś taki miała?sprawdzałam normy i ni
        > by ok.smile ale ulga tak się cieszę!!!9,09 idę na wizytę i pewnie mnie zakwalifiku
        > je!!!!
        anitt81 hejsmile AMH mamy identycznesmile tez mam 1,0 . ja mam wizyte 12-09. bardzo proszęi koniecznie daj znac jak po wizycie. TRZYMAM KCIUKI!!! POWODZENIAkiss
        • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 03.09.13, 16:41
          oczywiście zaraz dam znaćsmile ale mega się denerwuje bo czytałam gdzieś że 1,4 minimum trzeba mieć ale różnie piszą.
          • gosiago28 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 03.09.13, 17:09
            anitt81 napisał(a):

> oczywiście zaraz dam znaćsmile ale mega się denerwuje bo czytałam gdzieś że 1,4 mi
            > nimum trzeba mieć ale różnie piszą.
            w którym poście wcześniej ktoś pisał ze AMH było 15 a pozniej 13 nie wiem od czego to zalezy.gdyby nie było takie drogie zrobiłabym jeszcze raz....tez sie strasznie boje tego przeklętego AMH...ale chyba juz nic nie zmienimy... co ma byc to będziesmilebądzmy dobrej myśli!!
            • gosiago28 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 03.09.13, 17:12
              forum.gazeta.pl/forum/w,191,139392105,139392105,tragiczne_AMH_pocieszcie.html
              tu piszą o jeszcze niższym AMH i stymulacja sie udaje.
              • sylwia2027 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 03.09.13, 20:08
                w programie jest napisane że amh musi być powyżej 0,5 a więc napewno się dostaniesz smile
                pozdrawiam
                • anitt81 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 03.09.13, 22:03
                  dzięki za takie wieścismile))
            • mazaczek88 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 04.09.13, 00:00
              Tutaj masz napisane dokładnie, jak to jest z AMH w kontekście programu rządowego - niestety wygląda na to, że poniżej 0,5 faktycznie nie mają szansuncertain
              • annstan Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 04.09.13, 19:51
                cześć dziewczyny. jestem już w 7 dniu cyklu, i 6 dzień stymulacji. jutro jadę na kolejne usg i badanie estradiolu.biorę na ten czas tylko gonal f i doszły mnie słuchy że pierwsze ciąże już sąsmile
                życzę wszystkim nam spełnienia tego marzenia i dam jutro znać co i jaksmile)
                • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 04.09.13, 20:59
                  No to juz jestes na polmetku. Jeszcze z tydzien lub krocej i bedzie punkcja. Fajnie smile
                  A ja bylam zapytac o te badania kily i hiv no i dostane skierowanie, wiec nie musze ich robic sama. To dobrze, bo wszystkie do tej pory robilam prywatnie - a na amh zreszta nfz nie przysluguje. No i nie trzeba miec poswiadczonych min. 4 inseminacji (jak ktos sugerowal) w wieku > 35, ani laparo.
                  • kina_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 04.09.13, 21:11
                    Calineczka_11 - to na tą wizytę kwalifikacyjną trzeba mieć AMH, FSH i badanie nasienia tak?
                    • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 05.09.13, 00:34
                      kina_11 a Ty juz skladalas oswiadczenia o przystapieniu do programu? Jesli tak to musialas dostac taka kartke, na ktorej jest napisane co trzeba miec na kwalifikacje (czyli historie "leczenia", zaswiadczenia o zabiegach, itp), no i wlasnie aktualne wyniki na fsh i amh. A te pozostale badania sa juz na skierowanie ze szpitala (u nich w labie).
                      Jesli jednak nie podpisywalas jeszcze oswiadczen, to wlasciwie te badania sa na dzien dobry zbedne (bo tak ich nie analuzuje nikt), trzeba swoje odczekac.
                      • kina_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 05.09.13, 08:40
                        Calineczka_11 podpisywalam już oświadczenia i dostałam tą kartkę z badaniami, ale czytając te wszystkie wpisy to już zwatpilam wink
                        • calineczka_11 Re: IN VITRO- program rządowy Poznań/polna 05.09.13, 21:44
                          Wiem, bo dziewczyny sugerowly, ze trzeba juz miec, a ja bylam wczoraj i powiedzieli ze jak sie zakwalfikuje to dostane skierowanie. Bo na ich wyniki nie maja wplywu na kwalifikacje. No chyba ze jestes pewna tego ze sie zalapiesz to "mozesz" zrobic je sama i zabrac na kwalifikacje bedzie od razu wiadomo, czy wszystko z Toba ok. Ja to tak rozumiem, bo normalnie to oni musza Ci te badania sfinansowac (dostaja na to kase w programie dla ciebie). Ty placisz tylko za hormony.
                          • annstan