Dodaj do ulubionych

Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia

20.04.24, 14:58
Dawniej częste było nadawanie imion z kalendarza. W myśl tej zasady robimy sobie taki właśnie kalendarz, w którym codziennie odnotowujemy DWA imiona – męskie i żeńskie, które nadalibyśmy, gdyby był przymus nadawania imion z kalendarza właśnie.
Nawet jeśli nie będzie danego dnia imienia, które by nas zachwycało, to z konieczności wybieramy jedno pasujące najbardziej, zamiast szukać fajnych w okolicy.

Imieniny obchodzą: Agnieszka, Amalia, Antonin, Berenika, Czesław, Jagna, Nawoj, Marcelin, Marcjan, Sekundyn, Sewerian, Sulpicjusz, Szymon, Teodor, Teotym, Ursycyn, Wiktor, Zenon i Zotyk.
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 20.04.24, 15:02
      Berenika i Wiktor

Nie wiem tylko, jak zdrabniać Berenikę, bo nie lubię zdrobnień beniowych ani (z zasady) ucinających początek. Jednak w pełnej formie Berenika wygrywa.
      • kaga9 Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 20.04.24, 18:06
        Znam Berenikę zdrabnianą do Biki. Bika, hm. Kwestia gustu 😉
        • miaumia [...] 20.04.24, 18:33
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • decadent46 Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 20.04.24, 15:03
      Jagna i Antonin.

Patrzę na dzisiejsze żeńskie - wcale nie jest tak źle wink Pomimo niechęci do Reymonta i "Chłopów", lubię Jagnę. Lubię też Amalię, ale obawiałabym się przekręcania na Amelię, a Amelek spotykam zdecydowanie za dużo. Jedyne z dzisiejszych żeńskich, którego nie mogłabym nadać, to Berenika, do której nie umiem się przekonać (mimo skojarzenia z opowiadaniem Poego "Berenice", które bardzo lubię). Kiedyś pewnie wybrałabym Agnieszkę, po jednej Agnieszce, którą lubię. Niestety, jest to też imię osoby, którą chciałabym wyrzucić z mojego życia. Ta osoba przypomina mi się ostatnio zdecydowanie zbyt często, niestety uraz jest jeszcze za świeży. Do dziś nie mogę pojąć, jak ktoś, kogo uważałam za autorytet w dziedzinie literatury, nie potrafił uszanować faktu, że każdy ma prawo mieć odmienny gust w tej kwestii. To właśnie przez rzeczoną osobniczkę pogorszył się mój odwieczny wstręt do polskiego romantyzmu. No cóż. Trzeba się przyzwyczaić do bycia krytykowaną za moje upodobania artystyczne. Niestety, pomimo kilku lubianych przeze mnie Agnieszek z mojego otoczenia (ulubiona wykładowczyni, nauczycielka z liceum, dawna sąsiadka), nie jest to najlepszy czas na nadawanie tego imienia, właśnie przez tę akcję z pseudo-autorytetem i sypaniem komentarzami, z których jad wylewał się niczym z kobry, i to kobry na sterydach. W zeszłym roku to diabelstwo dosięgało mnie częściej niż w poprzednich latach i ze zdwojoną siłą, a wszystko zaczęło się właśnie od tej kobiety. Co do męskiego... Męskie bardzo chętnie. Antonin kojarzy mi się z Antoninem Artaudem, a jest to postać szczególnie mi bliska, wielokrotnie odwoływałam się do niej w swojej twórczości. Biedak nacierpiał się za życia, z pewnością umarł w zapomnieniu (jak gazyliony innych twórców), więc chcę, żeby przynajmniej teraz ktoś o nim pamiętał...

Za 5... 4... 3... 2... 1... "gratulacje, to chłopiec!" big_grin
    • aequoreavictoria Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 20.04.24, 15:06
      Jagna i Nawoj
      • sulimira Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 21.04.24, 01:00
        Tez myslalam o takiej parze, swietna!
    • paula.anna Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 20.04.24, 15:20
      Berenika i Nawoj.
    • mrawka Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 20.04.24, 15:45
      Jagna i Marcjan
    • dasza_dm Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 20.04.24, 15:47
      Berenika i Wiktor (Jagna też fajna)
    • niii Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 20.04.24, 16:12
      Amalia Agnieszka i Wiktor Szymon
    • niii [...] 20.04.24, 16:24
    • niii [...] 20.04.24, 16:30
    • miaumia [...] 20.04.24, 16:51
    • wloczykijka55 Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 20.04.24, 16:56
      Berenika i Teodor
    • annthonka Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 20.04.24, 17:42
      Agnieszka Berenika i Zenon.

Z braku wyboru wśród imion męskich pokierowałam się względami sentymentalnymi, bo tak miał na imię mój dziadek.
    • miaumia [...] 20.04.24, 18:51
    • kocynder Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 20.04.24, 19:57
      Agnieszka, Amalia, Berenika czy Jagna? Sama Agnieszka w sumie jest ok, ale znałam w życiu dwie Agnieszki i obie były... No cóż, nie najlepiej mi swoje imię zapisały. Amalia każdemu po milion razy musiałaby tłumaczyć, że Amalia a nie Amelia, a Amelia jest dość modna, w każdym razie w mojej okolicy. Berenika nie budzi we mnie ani pozytywnych odczuć, ani negatywnych. Ot, dźwięk. Jagnę lubię. Mimo bohaterki "Chłopów" (których nie znoszę jako lektury i jej samej jako postaci). Więc dziś wybieram Jagnę.
      Dla syna wybór między dwoma imionami: Marcjan i Wiktor. Wiktora bardzo lubię, ale nadawałam w zabawie już kilka razy. A Marcjan, jedyny, którego znam to taki w 100% słoneczny, szczęśliwy i pogodny człowiek. Więc dziś, na dobrą wróżbę - Marcjan.
      Jagna i Marcjan. W sumie nawet gdyby padło na bliźnięta to nie brzmi jakoś kuriozalnie. Całkiem udany dzień!
      • decadent46 Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 20.04.24, 21:24
        kocynder napisała:

> Jagnę lubię. Mimo bohaterki "Chłopów" (których nie znoszę jako lektury i jej samej jako postaci). Więc dziś wybieram Jagnę.

Oł noł! I jeszcze to nas ze sobą łączy? tongue_out
        • kocynder Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 21.04.24, 07:54
          Daaawno temu, jeszcze na studiach będąc miałam pracę pisemną na temat "Symbolika kolorów w stroju ślubnym Jagny, w "Chłopach" Reymonta."... Brrrr... Do tej pory wspominam jako jeden z gorszych koszmarów! I to będąc osobą, która rozprawki mogła pisać w sumie w dowolnych ilościach i np w tzw "okienku" (tak powstała praca "zaliczeniowa" na romantyzm "Krwiopijca - Książę Ciemności" - o literaturze wampirycznej, czyli pierwszych horrorach - z odniesieniami do Goethe'ego, LeFanu, Gogola, Tołstoja, Mickiewicza). big_grin
          • emnilda.wolna Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 21.04.24, 09:19
            > Symbolika kolorów w stroju ślubnym Jagny, w "Chłopach" Reymonta

Jaki ciekawy temat! big_grin
            • kocynder Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 21.04.24, 10:44
              Koszmarny! big_grin
            • kaga9 Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 21.04.24, 13:13
              emnilda.wolna napisała:

> > Symbolika kolorów w stroju ślubnym Jagny, w "Chłopach" Reymonta
              >
              > Jaki ciekawy temat! big_grin

Fantastyczny! A do tego uwielbiam „Chłopów“ 🤩
              • kocynder Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 21.04.24, 20:43
                To napisz. wink Podrzucę pani profesor i może mi poprawi ocenę... wink
                • kaga9 Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 21.04.24, 21:42
                  A mogłabym napisać 😁 Choć od 25 lat raczej sprawdzam to, co piszą inni 😉
                  • kocynder Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 22.04.24, 06:35
                    Ja też studia skończyłam z ćwierć wieku temu. big_grin To możesz zadać innym do napisania, będziesz mieć przyjemność czytania. wink
                    • kaga9 Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 22.04.24, 13:13
                      Nie mogę zadać, autorzy przychodzą z gotowymi tekstami 😉 I z przyjemnością czytania jest zaiste różnie 😁
    • sulimira Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 21.04.24, 00:57
      Berenika i Nawoj
    • niwius Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 22.04.24, 10:59
      Agnieszka i Ursycyn
    • sulika Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 17.05.24, 02:35
      Jagna Berenika i Wiktor
    • gaudencja Re: Zabawa kalendarzowa - 20 kwietnia 15.10.24, 16:44
      Berenika i Ursycyn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.