nikita0 12.08.04, 17:25 dziewczyny, co powinnam wziąć, będę miała cesarkę 1 raz w życiu i nie wiem, co powinnam zabrać?? Jakie wyniki badań muszę wziąć ze sobą? dziekuję za pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kin2 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 12.08.04, 17:37 miałam cc co prawda nie planowaną (wyszlo w praniu) ale wydaje mi się że takie jak do normalnego porodu. tzn. aktualne WR, ostatnia morfologia i analiza, podbita legitymacja ubezpieczeniowa, może dowód osobisty?. i trzymaj się nie jest tak strasznie ( boli ale ból kiedyś mija...) Odpowiedz Link
driadea Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 12.08.04, 22:14 E, wcale tak nie boli. Weź ostatnie bad. moczu i morfologię, WR, oznaczenie grupy krwi (z pieczątką odp. instytucji), HBS, i inne badania, jakie robiłaś w ciąży. Legitymacja ubezp. i karta chipowa NFZ (jeśli jesteś ze Śląska ), dowód osobisty. Koszule do karmienia (ze 3, możesz troszkę pokrwawić, a w szpitalu będziesz dlużej niż po porodzie sn), stanik do karmienia lub inny miękki (przyda się gdy piersi staną się ciężkie i obrzmiałe), wkładki laktacyjne; podpaski lub podkłady bella (polecam, przez pierwsze dni nie będziesz ubierala majtek, więc nie bedzie do czego przykleić podpaski) - to zal. od szpitala (wybierz się wcześniej i popytaj), termometr, przybory toaletowe, ręczniki. Może się przydać laktator, ale to nie jest niezbędnik. No i rzeczy dla dziecka (pieluszki, ubranka, chusteczki, krem). Gdzie będziesz rodziła, wiesz już? Aga, z pozdrowieniami Odpowiedz Link
driadea Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 12.08.04, 22:17 Jeszcze: kapcie, klapki pod prysznic, golarkę jednorazową (lub ogol się w domu) chyba, że szpital zapewnia, ale wtedy to pielęgniarka Cię ogoli, wodę mineralną. Jak mi się coś przypomni to dopiszę Odpowiedz Link
nikita0 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 13.08.04, 10:41 Dradea rodzę tam gdzie ty!!! W klinice na Ligocie!!! dzieki za informacje, acha a te podkłady kupuje sie w aptece??? Odpowiedz Link
nikita0 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 13.08.04, 10:44 Acha, a ubranka dla dzidziusia mam brac? jesli tak to jakie? IRodze okolo 20 go wrzesnia, jak ubrac malego jak bede wychodzic??? nie lubie nadopiekunczych mam i babc, ktore ubieraja dziecko z przesadą, aby nie zmarzlo...... Odpowiedz Link
driadea Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 13.08.04, 11:35 Nikitko, świetny wybór! Nie wiem, jak wyglądają tam porody naturalne, ale cc to prawdziwa rewelacja! Weź w takim razie dla dziecka: 5 body (lub kaftaników), tyle samo śpioszków (albo pajacyki)nie za grube, bo tam jest ciepło- będziesz w szpitalu 5 dni, a dziecko musi być czysto ubrane Weź skarpetki dla maluszka, czapeczkę cieniutką, pieluszki jednorazowe (polecam pampersy newborn), krem p/odparzeniom, krem do buźki, chusteczki nawilżane, rożek i/lub kocyk, rękawiczki dla noworodka, żeby nie podrapał się długimi paznokietkami (albo nożyczki/obcinacz), oliwki i balsamy zostaw w domu, w szpitalu się nie przydadzą. Myślę że na wyjscie ze szpitala wystarczy body/kaftanik+śpioszki, czapeczka i kocyk, jeśli wracacie samochodem. Te podklady z belli można kupić w przyszpitalnej aptece, ale jeśli chcesz kupić wcześniej to dostaniesz w chyba każdej innej. Nie zapomnij karty ciąży, skierowania do porodu i dokumentacji z ew. leczenia podczas ciąży (lub sprzed, jeśli to choroba poważna). Weź też szlafrok i skarpetki dla siebie, gumkę do wlosów, jeśli masz długie (wiem, niby nic takiego, ale rozpuszczone bardzo przeszkadzają), chusteczki higieniczne (jakby dopadł Cię babyblues). No, chyba już wszystko Oczywiscie, jakbym sobie jeszcze coś przypomniała, dopiszę. Pozdrawiam i życzę szczęśliwego rowiązania, Aga Odpowiedz Link
nikita0 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 13.08.04, 12:35 Driadea! dzieki!!! już drukuję wszystko, co mi napisałaś!!!!Wielkie dzieki!!!!! Odpowiedz Link
nikita0 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 13.08.04, 12:39 Jeśli możesz to podaj jeszcze nazwę kremu do buźki i przeciw odparzeniom! Narazie jestem zielona, nie wiem czy potrafię dzidzie sama ubrac Odpowiedz Link
driadea Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 13.08.04, 16:25 Nie martw się, wszystko Ci w szpitalu położne pokażą Ja też myślałam, że jestem zielona, a okazało się, że wszystko jest takie... oczywiste Nie wiem,jakich chcesz używać dla dziecka kosmetyków, ale ja Ci polecam maść bepanthen, będziesz nią smarowała pupę dziecka i sobie brodawki. Potem możesz kupić już inny, ale na pierwsze dni ten "2w1" będzie najlepszy Do buziulki możesz kupić bambino, jest bardzo fajny i niedrogi. Na życzenie dostaniesz środek przeciwbólowy, położne i pielęgniarki chętnie służą radą, dziecko będzie z Tobą cały czas. Wszystko będzie w porządku, pamiętaj, że będziesz w świetnych, fachowych rękach Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link
alusia_mama_kubusia Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 13.08.04, 21:31 najlepszy na odparzenia -bepanten Odpowiedz Link
alusia_mama_kubusia Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 13.08.04, 21:33 będziesz go mogła stosować też w przypadku kłopotów z sutkami Odpowiedz Link
driadea Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 13.08.04, 21:33 Tak, najlepszy. Dlatego polecam Odpowiedz Link
nikita0 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 17.08.04, 12:00 driadea mam jeszcze pytanie: mówisz, że przez kilka dni będę cewnikowana, czyli nie będę mogła wstać z łóżka??? nie wyobrażam sobie aby z cewnikiem latać po korytarzu przecież? Poza tym powiedz, kto zmienia mi nieświeże podkłady, czy mogę to zrobic sama lub może mi pomóc mąż? czy robi to siostra? zaczynam panikować.......... pozdrawiam Odpowiedz Link
driadea Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 17.08.04, 14:58 Podkłady przez pierwszą dobę (kiedy nie można podnosić głowy) będą Ci zmieniąć pielęgniarki, może to oczywiście zrobić mąż czy ktoś z rodziny. Po około 20 godzinach wstaniesz i pójdziesz się umyć (położna pójdzie z Tobą!) i będziesz w ręku trzymała worek z cewnika Będziesz raczej zbyt slaba, aby "chodzić po korytarzu", wrócisz spod prysznica i będziesz w lóżku (ju będzie można siedzieć, chodzić przy łóżku, ale w tym cewnik nie przeszkadza) Jeszcze w tym samym dniu lub na następny dzień wyjmą Ci cewnik i - uwaga- od tej pory będziesz się już sama zajmowała dzieckiem (przebieranie, przewijanie, wyjmowanie z wózeczka i td.). Jeszcze jedno: na oddział bez problemu można w chodzić i odwiedzać mamusie z dziećmi, do mnie przychodził nie tylko mąż, ale i mama, siostry, kuzynka. Oczywiscie nie wszyscy naraz, ale bywało, że 4 osoby naraz były i nikt nie miał nic przeciwko. I dzidziuś też będzie cały czas z Tobą. I nie panikuj, wszystko będzie dobrze Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link
driadea Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 18.08.04, 10:10 Nikita, zapomniałabym: koniecznie weź papier toaletowy Odpowiedz Link
nikita0 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 18.08.04, 13:03 dradea jeszcze jedno pytanie: czy podczas operacji cc mam coś (jakąś rurkę) w buzi??? Czy oddycham samodzielnie? przepraszam za naiwne pytania, to mój pierwszy w życiu pobyt w szpitalu..... Dziekuję za wszystkie informacje! Odpowiedz Link
driadea Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 18.08.04, 17:54 Nikitko, nie będziesz miala żadnej rurki w buzi! Taką rurkę intubacyjną daje się przy głębokiej narkozie (wtedy, gdy podłącza się respirator),a Ty będziesz całkiem swiadoma. Będziesz oddychala samodzielnie i ktoś będzie Cię zabawial rozmową (najpewniej psycholog), całość trwa ok. 40 minut. Wszystko będzie dobrze Odpowiedz Link
nikita0 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 19.08.04, 12:16 driadea czy będę miała lewatywe ? Odpowiedz Link
driadea Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 19.08.04, 14:01 Tak. Ale to nie jest takie okropne, jak zwykło się o tym mawiać! Odpowiedz Link
nikita0 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 20.08.04, 13:05 Dradea, napisz jak to jest już po przyjściu do domu? czego mi nie wolno robić, z uwagi na bliznę? Czy powinnam mieć jakiś specjalny pas (coś o tym czytałam) , a może majtki ściągające??? czy raczej jest tak, że skóra na brzuchu wróci sama do normy? Po jakim czasie będę mogła ucieszyć się z wyglądu mojego brzuszka? dziękuję z góry za odpowiedzi moja Odpowiedz Link
driadea Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 20.08.04, 17:08 Z wyglądem brzuszka to różnie bywa, zależy od tego, ile przytyłaś w ciąży, jakie masz predyspozycje i td. Ja jestem 10 miesięcy po cc, a nadal mam parę kilo z ciąży, no ale b.dużo przytyłam (34kilo!!!) i rozstępy. Ale, co tam Ja nie nosilam pasa poporodowego, ale podobno nie tylko pomaga odzyskać figurę, ale przede wszystkim podtrzymuje mięśnie brzucha, a to w przypadku cc może okazać się bardzo pomocne, jednak nie wiem tego z całą pewnością. Czego nie można po cc? Na pewno przemęczać się, dźwigać i wszystkiego tego, co mogłoby spowodować rozejście się macicy w miejscu niedawnego cięcia. Najlepiej nie rób niczego, czego nie musisz, zajmij się wyłącznie dzieckiem Pozdrawiam, Aga P.S. Jakby co, pisz na gg 802708 Odpowiedz Link
marzek2 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 26.08.04, 08:58 Tak sobie myślałam co jeszcze i wymyśliłam ) - chusteczki do odświeżenia twarzy zanim wstaniesz na dobre; - butelkę wody mineralnej z dzióbkiem, żeby Ci było wygodnie pić, kiedy Ci w końcu pozwolą; - nie wiem dlaczego w niektórych szpitalach nie pozwalają włożyć "nic" między nogi, ja miałam dwa razy cc i za każdym razem były dozwolone specjalnie majtki siatkowe-jednorazowego użytku (chociaż ja je potem prałam i też było ok), do kupienia w aptekach; - ja bym jednak doradzała wziąć laktator, mnie pomagał na pobudzenie laktacji bo u mnie po tych cc pokarm przychodził później, kapało wprawdzie tylko troszkę kropelek siary ale moim zdaniem to pomagało; - może to śmieszne, ale są dziewczyny, które nie mogą usnąć w jakimkolwiek hałasie i ja do nich należę ), więc obowiązkowo zabieram do szpitala korki do uszu ) pozdrawiam- marzek - dwukrotna "cesarzowa" teraz czekające na trzecie cc w listopadzie Odpowiedz Link
neti74 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 26.08.04, 11:40 Nikito, wygląda na to, że spotkamy się na porodówce Również rodzę w Ligocie, mam teoretycznie termin na 22 września, ale będzie wcześniej. W szpitalu mam się zglosić ok. 10-15. Prawdopodobnie też będzie cc. Leżałam już kiedyś w Ligocie, ale na ginekologii. Potwierdzam, że personel jest tam bardzo mily i pomocny. Do cesarki jestem nastawiona pozytywnie, ale przerażają mnie 2 rzeczy - cewnikowanie i lewatywa. Lewatywę mialam robioną podczas poprzedniego pobytu - jak dla mnie malo przyjemne i upokarzające. Nigdy nie mialam zakladanego cewnika i nie wiem, czy to bolesne, pewnie mało przyjemne. To mój pierwszy poród, pierwsza cesarka (logiczne) i też jestem zielona, tak więc poniższe wskazówki też mi bardzo pomogły. Być może do zobaczenia i powodzenia! Odpowiedz Link
nikita0 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 26.08.04, 13:26 Ja idę do lekarza po skierowanie 9go wrzesnia. Termina mam na 26go, ale sądzę że będzie wczesniej. Nie wiem czy Ty też ale ja już mam ciągnienie, bóle krocza. Zastanawiam się czy nie iść do lekarza wcześniej. Byłoby miło, gdybyśmy się spotkały, tym bardziej, że ja najbardziej boję się ( a raczej wstydzę) lewatywy i cewnika, tak jak Ty!!!Poczekaj na mnie )) Olga Odpowiedz Link
bei Dziewczyny- dziękuję Wam za wpisane tu posty...... 26.08.04, 22:47 dowiedziałam się tak wiele .....tylko biernie czytałam.....rodziłam już tak dawno- czasy sie zmienily- mam teraz wiedzę- co muszę - i co mogę zabrać...i co jest specjalnie ze względu na cc..... Wielkie dzięki Pozdrowionka Odpowiedz Link
neti74 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 27.08.04, 17:23 Mam podobne objawy! Ciekawe czy się spotkamy? Byłoby miło pobać się razem. Do zobaczenia!Anita Odpowiedz Link
nikita0 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 30.08.04, 19:37 a może jakoś damy znać jak juz któraś z nas będzie w szpitalu? Np. ping na komórkę? :0 Co Ty na to? Razem raźniej!!! Odpowiedz Link
neti74 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 31.08.04, 13:40 Nikita! Wyslalam Ci na skrzynkę swój numer. Mam nadzieję, że się spotkamy. Do zobaczenia. Anita Odpowiedz Link
nikita0 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 01.09.04, 10:34 napisałam na Twoją skrzynkę @gazetową!!! olga Odpowiedz Link
ivetka1 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 31.08.04, 11:56 Witam ! Czytam , czytam , poniewaz tez mnie to interesuje, tez bede miala cc, i tak sie zastanawiam ..., ktoras z was pisala, zeby zabrac ze soba podklady bella, ale po co ???, czy po cc tez trzeba lezec na lozku bez majtek, czy po cc, tez moge miec jakies no nie wiem uplawy czy cos w tym stylu, myslalam ze takie rzeczy jak podklady czy jednorazowe majtki sa potrzebne ale po porodzie silami natury!!!, czy moze mi to ktos wyjasnic ??????? Bede wdzieczna, pozdrawiam !! Odpowiedz Link
driadea Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 31.08.04, 12:24 Witaj Ivetko1, tak, po cięciu też oczyszcza się macica (złuszcza wyściółka, która narastała przez całe 9 miesięcy ciąży), co objawia się początkowo krwawieniem, potem plamieniem z dróg rodnych. Trwa to około 6 tygodni, czyli porównywalnie z porodem sn. Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link
ivetka1 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 31.08.04, 12:52 dziekuje barzdo za odpowiedz, czyli jednak podkaldy bede musiala zakupic Pozdrawaiam! Odpowiedz Link
nikita0 Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 01.09.04, 10:35 Ja kupiłam takie fajne duże podkłady z Seni, mogą potem także służyć dla dziecka jak będzie leżał z gołą pupką i cos zrobił. One nie przemakają i są bardzo estetyczne. Odpowiedz Link
driadea Re: Co wziąć do szpitala do CC???? 01.09.04, 12:33 I tak prawdopodobnie będziesz musiala zaopatrzyć się w te pieluchy z belli (wyglądają jak duże podpaski), przez pierwsze doby będą bardzo często wyminiane, oglądane (czy odchody są prawidłowe), poza tym są chłonne A te podkłady Seni, to coś na kształt podkładu do przewijania (taka coś jak pielucha z ceratką pod spodem)? Jeśli tak, to możesz je, oczywiście, położyć sobie na prześcieradło (a raczej kogoś o to poprosić), ale to nie wystarczy. Nic się nie matrw, wszystko Ci jeszcze powiedzą na oddziale Pozdrawiam i trzymam kciuki!! Agnieszka Odpowiedz Link