myszewa
10.03.14, 11:25
Witam, kilka lat temu byłam aktywną uczestniczką forum. Moja historia w skrócie
05.2005 diagnoza PCO
09.2005 - poronienie zatrzymane 14 tc
01.2006 - poronienie samoistne 6tc
stwierdzona trombofilia (niedobór antytrombiny III i białka C), dodatnie przeciwciała przeciwjądrowe i przeciwtarczycowe, V Leiden ujemny, reszta badań łącznie z kariotypami ok
03.2007 urodziłam synka, ciąża na clexanie, acardzie, encortonie, metformaxie i luteinie, donoszona, synek 10 punktów. Rozwój małego początkowo przebiegał prawidłowo, potem coraz bardziej odbiegał od normy, w wieku 2,5 roku zdiagnozowano autyzm
kolejne lata skupiliśmy się na synku, ale w zeszłym roku stwierdziliśmy, że jesteśmy gotowi na 2 dziecko, niestety w lutym znów poroniłam (samoistne, brak zarodka w 8 tc). Lekarz zlecił badanie na mutację protrombiny i MTHFR, wyniki MTHFR dodatni typ C677T homozygota. Po prawie 10 latach wszystko zaczyna układać się w spójną całość, być może wreszcie mamy wyjaśnienie zarówno poronień, mojej trombofilii, jak i zaburzeń rozwojowych naszego synka. Jesteśmy umówieni do genetyka, homocysteiny jeszcze nie badałam, z moim lekarzem rozmawiałam tylko telefonicznie, mówił o konieczności suplementacji kwasem foliowym w specjalnej formie, przewertowałam internet. Mam teraz pytanie - czy są tu dziewczyny w podobnej sytuacji? Jak wygląda prowadzenie ciąży? Czy są dostępne na polskim rynku suplementy z kwasem foliowym metylowanym i w jakiej dawce je się przyjmuje? Czy są jakieś zalecenia odnośnie przyjmowania leków - czytałam w jednej publikacji, że metformina może nasilać objawy, brałam ten lek w ciąży z synkiem. Czy kwas foliowy w zwykłej formie jest szkodliwy? W jednej z publikacji czytałam, że zwykły kwas foliowy w przypadku homozygoty jest nie tylko nie przyswajalny, ale wręcz może być szkodliwy i należy go unikać, natomiast gdzie indziej czytałam, że kobietom z tą mutacją zaleca się 15 mg kwasu foliowego i nic nie było o tym, że w specjalnej formule. Mam bardzo duży mętlik w głowie, niby wizyta u ginekologa i genetyka powinna wszystko wyjaśnić, ale lata doświadczeń nauczyły mnie, że to często internet bywa najlepszym źródłem informacji.