Dodaj do ulubionych

Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2

• seryeen Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 11.10.25, 09:46
      Litosława
    • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 12.10.25, 08:39
      Wczoraj w centrum handlowym "na oko" 6-7 letni Alfred. Imię może nie jakieś ekstremalne, ale chyba nigdy nie spotkałam żadnego nosiciela. A szkoda, bo na serio ładnie brzmi.
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 17.10.25, 07:30
      Yehuda Prokopowicz - jeden z trzech Polaków zakwalifikowanych do III etapu XIX Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 17.10.25, 07:33
        Najpierw pomyślałam, że rodzice bardzo wcześnie zdecydowali o jego artystycznej przyszłości, później - że może to pseudonim. Jednak niekoniecznie, w Polsce imię zarejestrowano aż 81 razy.
      • katarzynkaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 17.10.25, 23:54
        W internecie znalazłam informację, że urodził się w Izraelu. Podoba mi się imię Yehuda.
        • gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.11.25, 20:50
          katarzynkaa napisała:

> W internecie znalazłam informację, że urodził się w Izraelu. Podoba mi się imię
          > Yehuda.

To Judasz.
      • mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 18.10.25, 05:20
        Wg mnie na 100% pochodzi z żydowskiej rodziny, imię mi się kojarzy jednoznacznie (m.in. z Ehudem Barakiem, ex premierem Izraela). Na marginesie, niesamowicie utalentowany jest ten chłopak, żałuję że nie wszedł do finału.
        • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 18.10.25, 14:04
          Mnie się jednoznacznie kojarzy z Yehudim Menuhinem, uznałam, że chłopak z muzycznej rodziny i to na cześć skrzypka.
    • katarzynkaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 17.10.25, 23:58
      W warszawskim tramwaju mama nazywała kilkuletnią dziewczynkę Teresa. Miała jeszcze dwoje dzieci, ciekawe, jakie imiona noszą.
    • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 19.10.25, 17:43
      Poznałam dziś żonę znajomego. Kamelia. Lat ok 30 (+/- 2). Bardzo piękne imię, czysto brzmieniowo. Czy bym nadała? Chyba jednak nie. Zbyt mi się kojarzy z Małgorzata Gautier z "Damy Kameliowej" Dumasa... Ale nigdy się z tym imieniem nie spotkałam. Chociaż są Róże, Jagody, Lilie, Dalie, Jaśminy, to w sumie czemu nie Kamelia?
      • mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.10.25, 00:32
        Bardzo mi się podoba Kamelia, znacznie bardziej niż np. Kamila. Ale też bym nie nadała, bo dom pogrzebowy w mojej okolic ma taką właśnie nazwę i praktycznie funkcjonuje ona jako synonim tego zakładu (czyli jak ktoś mówi "przyjechała do nich Kamelia" zamiast "przyjechał do nich samochód z zakładu pogrzebowego" to wszyscy wiedzą o co chodzi)...
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.10.25, 08:54
        > Zbyt mi się kojarzy z Małgorzata Gautier z "Damy Kameliowej" Dumasa...

Mnie też. Nie wykluczam, że to w tej książce po raz pierwszy zetknęłam się z tym kwiatem, więc skojarzenie nie do wymazania. wink
    • mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.10.25, 00:49
      Aleksandra Hortensja Dąbek - polska pianistka

Przy okazji nasunęła mi się refleksja w temacie poruszanym tu niedawno w innym wątku, tym o łączeniu z nazwiskami zagranicznych/oryginalnych imion. Otóż, gdybym spotkała się z połączeniem "Hortensja Dąbek" na, że tak to ujmę, zwyklej śmiertelniczce, to wydawałoby mi się pretensjonalne a nawet komiczne (no wypisz wymaluj Hiacynta Bukiet albo Genowefa Pigwa), ale już na nosicielce, która jest pianistką jakoś mnie nie razi. Po prostu całkiem dobrze się to komponuje z artystyczną personą, a przynajmniej ja to tak odczuwam. (Oczywiście nie bez znaczenia jest tu też pewnie fakt, że to tylko drugie imię, a w przypadku drugich tolerancja dla oryginalnych czy nawet osobliwych wyborów jest generalnie większa.)
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.10.25, 08:59
        Mnie to imię w ogóle nie razi samo w sobie, Hortensja Kownacka u sprzedawczyni czy księgowej brzmiałoby ujmująco. Nie lubię natomiast połączeń roślinnych. O ile pianistka Aleksandra Dąbek zyskuje na dodaniu Hortensji, o tyle też Hortensja Dąbek zyskuje na dodaniu Aleksandry.
      • gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.11.25, 20:51
        mysz_w_malinach napisała:

> ym spotkała się z połączeniem "Hortensja Dąbek" na, że tak to ujmę, zwyklej śmi
        > ertelniczce, to wydawałoby mi się pretensjonalne a nawet komiczne

Jednak połączeniu kwiatu z drzewem jest ryzykowne.
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 22.10.25, 23:34
      Blandyna – przeorysza warszawskiej wspólnoty Mniszek Benedyktynek od Nieustającej Adoracji Najświętszego Sakramentu (sakramentek)
      • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 22.10.25, 23:42
        Ja kieeedyś spotkałam kobietę imieniem Blanda. I twierdziła ona, że Blanda to "pierwsza", pełna forma którą zdrabniano do Blandyna. Możliwe że to prawda, w sumie językowo by pasowało. Maria - Maryna, Blanda - Blandyna. Widzę równowagę.
        Z tym, że bardzo na mnie nietypowo zdrobniale Blandyna podoba mi się bardziej niż pełna Blanda
        • gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.11.25, 20:48
          kocynder napisała:

> mie językowo by pasowało. Maria - Maryna,

Maryna jest żeńską formą męskiego imienia Maryn (jak Marin Marais).
          • mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.12.25, 00:19
            W czasach gdy Maria była w Polsce praktycznie nienadawana ze względów religijnych, zastępowano ją często Maryną, zwłaszcza na terenach wiejskich. Stąd np. Maryna w "Janosiku". W księgach kościelnych ma formę Marina, bo wtedy prowadzono je przeważnie po łacinie (a w każdym razie w Galicji). Mam w drzewie sporo Marin/Maryn właśnie, głównie w czeskich liniach, m.in. z roczników: 1750, 1768, 1688, 1714, 1700, 1697. W późniejszych latach już dominowała Marianna/Mariana, aż wreszcie w początkach XX wieku spopularyzowała się Maria.
            • mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.12.25, 00:20
              Jeszcze dodam, że moja prababcia Marianna (1892) była przez bliskich nazwana Marynką.
              • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.12.25, 15:14
                mysz_w_malinach napisała:

> Jeszcze dodam, że moja prababcia Marianna (1892) była przez bliskich nazwana Ma
                > rynką.

Zaciekawiłaś mnie: W jaki sposób ta wiedza dotrwała do naszych czasów? Pamiętniki, listy, przekaz ustny?
                • mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.12.25, 18:40
                  Prababcia zmarła w 1937 kiedy babcia miała 11 lat, więc zapamiętała jak nazywano jej mamę i wiem to od niej (babcia dożyła 91 lat, zmarła w 2017). Natomiast te Maryny z XVII i XVIII wieku i inni dawni krewni w drzewie to już efekt mrówczej pracy mojej lub innych pasjonatów genealogii w rodzinie i ślęczenia w skanach dokumentów z tych czasów (+ Geneteka oczywiście, ale to już tylko w polskich gałęziach).
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 27.10.25, 13:30
      Anatol - na oko 5-6 lat

Rodzeństwo:
      Bianka, Inka i Pola (nie wiem, czy to pełne formy)
      Jaśmina (I kl.), Lutek (IV-V kl.) i Mietek (liceum?)
      Krysia (I kl.) i Zosia (starsza)
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 27.10.25, 13:31
        Zosia nieciekawa wink ale Krysia w tym pokoleniu chyba tak.
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 01.11.25, 12:26
      Jurand Drop - podsekretarz stanu w Ministerstwie Finansów
    • muezza Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 07.11.25, 06:39
      Malutki Serafin (mama prowadzi konto na insta)
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 09.11.25, 17:42
      Jasper Sołtysiewicz - ur. 1997 w Warszawie, aktor
    • remigia1 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 11.11.25, 21:42
      Maurycy Popiel, celebryta

Nazwisko:
      Daniel Śmieciński, dziennikarz TV Republika
    • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 12.11.25, 01:22
      Dziś na spacerze około czteroletnia Leokadia. Niby imię nie jest jakieś zupełnie nieznane, ale nie znam ani jednej!
      • nokturnus Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 14.11.25, 19:41
        Ja też nie znam żadnej i to jeszcze w takim wieku!
        Opiekun (?) mówił pełnym imieniem czy jakoś zdrobniale?
        • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 14.11.25, 20:36
          Była z mamą, ja i mama siedziałyśmy na tej samej ławce w parku. Dziewczynka się bawiła w pobliżu i mama zawołała ją "Lodka". Zaciekawiło mnie i dopytałam. Stąd wiem, że Leokadia. Mama zresztą przy rozmowie "imienniczej" wyraziła swoje rozżalenie, bo ona jest zwykłą Patrycją (a to w jej roczniku (1995) jedno z najpopularniejszych imion, to postanowiła, że jej córka będzie miała oryginalne.
    • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.11.25, 14:50
      Piętnastolatka imieniem Amra. Matka Małgorzata, ojciec Sławomir, nazwisko polskie. Niby imię niezłe, dźwięczne, zwarte, nieźle brzmi w pełnej formie, można zdrabniać do Ami, Misi, Rysi, ale jakoś... No, nie do końca jestem przekonana.
      • remigia1 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.11.25, 21:13
        Znam Amrę z Bośni.
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 29.11.25, 06:46
      Zenomena - ur. 1926 w Górach Luszowskich, prof. psychologii
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 06.12.25, 22:00
        Lubię Zenonę i Zenobię, ale Zenomena jest już zbyt odjechana jak dla mnie wink
        • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.12.25, 15:17
          Ja nie przepadam za Zeniami, a Zenomena rzeczywiście zadziwiająca. Na plus, że nie brzmi odmęsko. wink
    • gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 03.12.25, 23:33
      Onosława - w gazecie (sędzia).
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 04.12.25, 13:28
      Wenesa - dr psychiatrii

Szukając jej w internecie natrafiłam na inną Wenesę - dawne miejsce zatrudnienia to Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego Polskiej Akademii Nauk. W Polsce zarejestrowano aż 76 kobiet o tym imieniu - zaskoczyło mnie to.
      • gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 06.12.25, 23:04
        Dionizy - z nekrologu. Dotyczy pana niemal stuletniego.
      • miaumia Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 19.03.26, 22:24
        Też natknęłam się na Wenesę ale myślałam, że to zniekształcona Vanessa na początku.
        Wenesa , jak od weny, podoba mi się również ;/
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 06.12.25, 21:56
      2-letnia Olimpia.
    • seryeen Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 16.12.25, 19:39
      Lenard, Ligia, Sylweriusz, Dionizy - z nekrologów
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 17.12.25, 11:30
      Anida - 45+ lat, dr pedagogiki

Pierwszy raz stykam się z tym imieniem. Tymczasem zarejestrowano je aż 411 razy.

Wirginia - dr hab. na wydziale farmacji
      • gaudencja Anida 26.12.25, 17:07
        emnilda.wolna napisała:

> Anida - 45+ lat, dr pedagogiki
        >
        > Pierwszy raz stykam się z tym imieniem. Tymczasem zarejestrowano je aż 411 razy

Zastanawiające. Niewiele można znaleźć na jego temat. Szczyt popularności przypadł na lata 60. i w mniejszym stopniu 70., dominujące województwo (w dawnym podziale) to Opolskie, w mniejszym stopniu Katowickie i Kieleckie. W BTN mowa o tym, że jest to imię bośniackie, ale nie sądzę, żeby stąd się ono wzięło w Polsce. Może jest to samodzielnie utworzony polski wariant ros. Anissy (prawidłowo - Anizja), przyjęty tak jak Iris - Iryda, Izis - Izyda? Na Opolszczyznę byli przesiedlani Ukraińcy w ramach akcji "Wisła".

A może to jakaś forma niemiecka?
        • gaudencja Re: Anida 26.12.25, 17:09
          Oczywiście chodziło mi o ros. Anisję.
    • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 19.12.25, 10:42
      Jedenastoletnia Noemi. Z dziennika szkolnego, więc "oficjalnie". Jakoś nie jestem przekonana...
    • remigia1 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.12.25, 13:09
      Mirona Hołda - dziennikarka TV Republika
    • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.12.25, 11:57
      Siostra Gaudia Skass - imię pewnie zakonne, bo w rejestrze go nie odnotowano.
      • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.12.25, 12:02
        Aczkolwiek tu siostra jest wspomniana obok współsióstr o imionach Miriam, Stella i... Nicola. Zakładam, że wszystkie te imiona mają ten sam status. A że trudno mi sobie wyobrazić, by Nicola było imieniem zakonnym, to może to wszystko imiona zarejestrowane?

www.faustinum.pl/pl/wybor-nowej-przelozonej-generalnej-i-zarzadu-zgromadzenia/
        • emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.12.25, 12:05
          Za szybko piszę, zamiast dłużej pomyśleć. Skoro w zakonach pozwalano siostrom przybrać imię Bonawentura (a tak bywało), to może i na Nicolę przez c przymknięto by oko? Przecież nie wszyscy podchodzą do imiennictwa tak pieczołowicie jak my. wink
        • gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 26.12.25, 17:11
          Te siostrzyczki mają bardzo "nowoczesne" imiona, jest tez siostra Eliana - autorka wiadomości. To chyba bardzo postępowy zakon (tylko nie wiem, czy w dobrym sensie postępowy).
    • kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.01.26, 11:18
      Nie dawno koledze urodził się syn - nadali mu imię Samuel. Nie jest to może jakieś ekstremum, ale mam wrażenie, że jednak nie jest typowe? Nie wiem ani ilu jest obecnie Samuelów w Polsce ani jak się kształtuje nadawalność w ostatnich latach, ale ja - poza tym jednym "okruszkiem" - nie znam ani jednego.
    • seryeen Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.01.26, 15:45
      dwuletni Tytus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.