kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 12.10.25, 08:39 Wczoraj w centrum handlowym "na oko" 6-7 letni Alfred. Imię może nie jakieś ekstremalne, ale chyba nigdy nie spotkałam żadnego nosiciela. A szkoda, bo na serio ładnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 17.10.25, 07:30 Yehuda Prokopowicz - jeden z trzech Polaków zakwalifikowanych do III etapu XIX Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 17.10.25, 07:33 Najpierw pomyślałam, że rodzice bardzo wcześnie zdecydowali o jego artystycznej przyszłości, później - że może to pseudonim. Jednak niekoniecznie, w Polsce imię zarejestrowano aż 81 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 17.10.25, 23:54 W internecie znalazłam informację, że urodził się w Izraelu. Podoba mi się imię Yehuda. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.11.25, 20:50 katarzynkaa napisała: > W internecie znalazłam informację, że urodził się w Izraelu. Podoba mi się imię > Yehuda. To Judasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 18.10.25, 05:20 Wg mnie na 100% pochodzi z żydowskiej rodziny, imię mi się kojarzy jednoznacznie (m.in. z Ehudem Barakiem, ex premierem Izraela). Na marginesie, niesamowicie utalentowany jest ten chłopak, żałuję że nie wszedł do finału. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 18.10.25, 14:04 Mnie się jednoznacznie kojarzy z Yehudim Menuhinem, uznałam, że chłopak z muzycznej rodziny i to na cześć skrzypka. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 17.10.25, 23:58 W warszawskim tramwaju mama nazywała kilkuletnią dziewczynkę Teresa. Miała jeszcze dwoje dzieci, ciekawe, jakie imiona noszą. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 19.10.25, 17:43 Poznałam dziś żonę znajomego. Kamelia. Lat ok 30 (+/- 2). Bardzo piękne imię, czysto brzmieniowo. Czy bym nadała? Chyba jednak nie. Zbyt mi się kojarzy z Małgorzata Gautier z "Damy Kameliowej" Dumasa... Ale nigdy się z tym imieniem nie spotkałam. Chociaż są Róże, Jagody, Lilie, Dalie, Jaśminy, to w sumie czemu nie Kamelia? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.10.25, 00:32 Bardzo mi się podoba Kamelia, znacznie bardziej niż np. Kamila. Ale też bym nie nadała, bo dom pogrzebowy w mojej okolic ma taką właśnie nazwę i praktycznie funkcjonuje ona jako synonim tego zakładu (czyli jak ktoś mówi "przyjechała do nich Kamelia" zamiast "przyjechał do nich samochód z zakładu pogrzebowego" to wszyscy wiedzą o co chodzi)... Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.10.25, 08:54 > Zbyt mi się kojarzy z Małgorzata Gautier z "Damy Kameliowej" Dumasa... Mnie też. Nie wykluczam, że to w tej książce po raz pierwszy zetknęłam się z tym kwiatem, więc skojarzenie nie do wymazania. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.10.25, 00:49 Aleksandra Hortensja Dąbek - polska pianistka Przy okazji nasunęła mi się refleksja w temacie poruszanym tu niedawno w innym wątku, tym o łączeniu z nazwiskami zagranicznych/oryginalnych imion. Otóż, gdybym spotkała się z połączeniem "Hortensja Dąbek" na, że tak to ujmę, zwyklej śmiertelniczce, to wydawałoby mi się pretensjonalne a nawet komiczne (no wypisz wymaluj Hiacynta Bukiet albo Genowefa Pigwa), ale już na nosicielce, która jest pianistką jakoś mnie nie razi. Po prostu całkiem dobrze się to komponuje z artystyczną personą, a przynajmniej ja to tak odczuwam. (Oczywiście nie bez znaczenia jest tu też pewnie fakt, że to tylko drugie imię, a w przypadku drugich tolerancja dla oryginalnych czy nawet osobliwych wyborów jest generalnie większa.) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.10.25, 08:59 Mnie to imię w ogóle nie razi samo w sobie, Hortensja Kownacka u sprzedawczyni czy księgowej brzmiałoby ujmująco. Nie lubię natomiast połączeń roślinnych. O ile pianistka Aleksandra Dąbek zyskuje na dodaniu Hortensji, o tyle też Hortensja Dąbek zyskuje na dodaniu Aleksandry. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.11.25, 20:51 mysz_w_malinach napisała: > ym spotkała się z połączeniem "Hortensja Dąbek" na, że tak to ujmę, zwyklej śmi > ertelniczce, to wydawałoby mi się pretensjonalne a nawet komiczne Jednak połączeniu kwiatu z drzewem jest ryzykowne. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 22.10.25, 23:34 Blandyna – przeorysza warszawskiej wspólnoty Mniszek Benedyktynek od Nieustającej Adoracji Najświętszego Sakramentu (sakramentek) Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 22.10.25, 23:42 Ja kieeedyś spotkałam kobietę imieniem Blanda. I twierdziła ona, że Blanda to "pierwsza", pełna forma którą zdrabniano do Blandyna. Możliwe że to prawda, w sumie językowo by pasowało. Maria - Maryna, Blanda - Blandyna. Widzę równowagę. Z tym, że bardzo na mnie nietypowo zdrobniale Blandyna podoba mi się bardziej niż pełna Blanda Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.11.25, 20:48 kocynder napisała: > mie językowo by pasowało. Maria - Maryna, Maryna jest żeńską formą męskiego imienia Maryn (jak Marin Marais). Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.12.25, 00:19 W czasach gdy Maria była w Polsce praktycznie nienadawana ze względów religijnych, zastępowano ją często Maryną, zwłaszcza na terenach wiejskich. Stąd np. Maryna w "Janosiku". W księgach kościelnych ma formę Marina, bo wtedy prowadzono je przeważnie po łacinie (a w każdym razie w Galicji). Mam w drzewie sporo Marin/Maryn właśnie, głównie w czeskich liniach, m.in. z roczników: 1750, 1768, 1688, 1714, 1700, 1697. W późniejszych latach już dominowała Marianna/Mariana, aż wreszcie w początkach XX wieku spopularyzowała się Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.12.25, 00:20 Jeszcze dodam, że moja prababcia Marianna (1892) była przez bliskich nazwana Marynką. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.12.25, 15:14 mysz_w_malinach napisała: > Jeszcze dodam, że moja prababcia Marianna (1892) była przez bliskich nazwana Ma > rynką. Zaciekawiłaś mnie: W jaki sposób ta wiedza dotrwała do naszych czasów? Pamiętniki, listy, przekaz ustny? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_w_malinach Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.12.25, 18:40 Prababcia zmarła w 1937 kiedy babcia miała 11 lat, więc zapamiętała jak nazywano jej mamę i wiem to od niej (babcia dożyła 91 lat, zmarła w 2017). Natomiast te Maryny z XVII i XVIII wieku i inni dawni krewni w drzewie to już efekt mrówczej pracy mojej lub innych pasjonatów genealogii w rodzinie i ślęczenia w skanach dokumentów z tych czasów (+ Geneteka oczywiście, ale to już tylko w polskich gałęziach). Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 27.10.25, 13:30 Anatol - na oko 5-6 lat Rodzeństwo: Bianka, Inka i Pola (nie wiem, czy to pełne formy) Jaśmina (I kl.), Lutek (IV-V kl.) i Mietek (liceum?) Krysia (I kl.) i Zosia (starsza) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 27.10.25, 13:31 Zosia nieciekawa ale Krysia w tym pokoleniu chyba tak. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 01.11.25, 12:26 Jurand Drop - podsekretarz stanu w Ministerstwie Finansów Odpowiedz Link Zgłoś
muezza Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 07.11.25, 06:39 Malutki Serafin (mama prowadzi konto na insta) Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 09.11.25, 17:42 Jasper Sołtysiewicz - ur. 1997 w Warszawie, aktor Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 11.11.25, 21:42 Maurycy Popiel, celebryta Nazwisko: Daniel Śmieciński, dziennikarz TV Republika Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 12.11.25, 01:22 Dziś na spacerze około czteroletnia Leokadia. Niby imię nie jest jakieś zupełnie nieznane, ale nie znam ani jednej! Odpowiedz Link Zgłoś
nokturnus Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 14.11.25, 19:41 Ja też nie znam żadnej i to jeszcze w takim wieku! Opiekun (?) mówił pełnym imieniem czy jakoś zdrobniale? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 14.11.25, 20:36 Była z mamą, ja i mama siedziałyśmy na tej samej ławce w parku. Dziewczynka się bawiła w pobliżu i mama zawołała ją "Lodka". Zaciekawiło mnie i dopytałam. Stąd wiem, że Leokadia. Mama zresztą przy rozmowie "imienniczej" wyraziła swoje rozżalenie, bo ona jest zwykłą Patrycją (a to w jej roczniku (1995) jedno z najpopularniejszych imion, to postanowiła, że jej córka będzie miała oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.11.25, 14:50 Piętnastolatka imieniem Amra. Matka Małgorzata, ojciec Sławomir, nazwisko polskie. Niby imię niezłe, dźwięczne, zwarte, nieźle brzmi w pełnej formie, można zdrabniać do Ami, Misi, Rysi, ale jakoś... No, nie do końca jestem przekonana. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.11.25, 21:13 Znam Amrę z Bośni. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 29.11.25, 06:46 Zenomena - ur. 1926 w Górach Luszowskich, prof. psychologii Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 06.12.25, 22:00 Lubię Zenonę i Zenobię, ale Zenomena jest już zbyt odjechana jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 08.12.25, 15:17 Ja nie przepadam za Zeniami, a Zenomena rzeczywiście zadziwiająca. Na plus, że nie brzmi odmęsko. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 03.12.25, 23:33 Onosława - w gazecie (sędzia). Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 04.12.25, 13:28 Wenesa - dr psychiatrii Szukając jej w internecie natrafiłam na inną Wenesę - dawne miejsce zatrudnienia to Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego Polskiej Akademii Nauk. W Polsce zarejestrowano aż 76 kobiet o tym imieniu - zaskoczyło mnie to. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 06.12.25, 23:04 Dionizy - z nekrologu. Dotyczy pana niemal stuletniego. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 19.03.26, 22:24 Też natknęłam się na Wenesę ale myślałam, że to zniekształcona Vanessa na początku. Wenesa , jak od weny, podoba mi się również ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 06.12.25, 21:56 2-letnia Olimpia. Odpowiedz Link Zgłoś
seryeen Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 16.12.25, 19:39 Lenard, Ligia, Sylweriusz, Dionizy - z nekrologów Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 17.12.25, 11:30 Anida - 45+ lat, dr pedagogiki Pierwszy raz stykam się z tym imieniem. Tymczasem zarejestrowano je aż 411 razy. Wirginia - dr hab. na wydziale farmacji Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Anida 26.12.25, 17:07 emnilda.wolna napisała: > Anida - 45+ lat, dr pedagogiki > > Pierwszy raz stykam się z tym imieniem. Tymczasem zarejestrowano je aż 411 razy Zastanawiające. Niewiele można znaleźć na jego temat. Szczyt popularności przypadł na lata 60. i w mniejszym stopniu 70., dominujące województwo (w dawnym podziale) to Opolskie, w mniejszym stopniu Katowickie i Kieleckie. W BTN mowa o tym, że jest to imię bośniackie, ale nie sądzę, żeby stąd się ono wzięło w Polsce. Może jest to samodzielnie utworzony polski wariant ros. Anissy (prawidłowo - Anizja), przyjęty tak jak Iris - Iryda, Izis - Izyda? Na Opolszczyznę byli przesiedlani Ukraińcy w ramach akcji "Wisła". A może to jakaś forma niemiecka? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 19.12.25, 10:42 Jedenastoletnia Noemi. Z dziennika szkolnego, więc "oficjalnie". Jakoś nie jestem przekonana... Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.12.25, 13:09 Mirona Hołda - dziennikarka TV Republika Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.12.25, 11:57 Siostra Gaudia Skass - imię pewnie zakonne, bo w rejestrze go nie odnotowano. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.12.25, 12:02 Aczkolwiek tu siostra jest wspomniana obok współsióstr o imionach Miriam, Stella i... Nicola. Zakładam, że wszystkie te imiona mają ten sam status. A że trudno mi sobie wyobrazić, by Nicola było imieniem zakonnym, to może to wszystko imiona zarejestrowane? www.faustinum.pl/pl/wybor-nowej-przelozonej-generalnej-i-zarzadu-zgromadzenia/ Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 23.12.25, 12:05 Za szybko piszę, zamiast dłużej pomyśleć. Skoro w zakonach pozwalano siostrom przybrać imię Bonawentura (a tak bywało), to może i na Nicolę przez c przymknięto by oko? Przecież nie wszyscy podchodzą do imiennictwa tak pieczołowicie jak my. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 26.12.25, 17:11 Te siostrzyczki mają bardzo "nowoczesne" imiona, jest tez siostra Eliana - autorka wiadomości. To chyba bardzo postępowy zakon (tylko nie wiem, czy w dobrym sensie postępowy). Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 2 20.01.26, 11:18 Nie dawno koledze urodził się syn - nadali mu imię Samuel. Nie jest to może jakieś ekstremum, ale mam wrażenie, że jednak nie jest typowe? Nie wiem ani ilu jest obecnie Samuelów w Polsce ani jak się kształtuje nadawalność w ostatnich latach, ale ja - poza tym jednym "okruszkiem" - nie znam ani jednego. Odpowiedz Link Zgłoś