sandrynka 24.04.05, 09:13 Co sądzicie o imieniu Martin? Chcę tak nazwać mojego synka po babci Marcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Martin? 24.04.05, 10:55 Nie jest możliwe nazwanie syna po babci Marcie, gdyż imię to nie ma męskiego odpowiednika. Martin to zupełnie to samo, co Marcin, i brzmi w Polsce cokolwiek pretensjonalnie (IMO). Polecam zresztą gorąco lekturę tego postu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=19807617&a=19807617 Skoro nie ma męskich odpowiedników Marty, to może rzeczywiście nawiązać do Marty poprzez imię Marcin (tym bardziej, ze biorąc pod uwage bardziej archaiczną gramatykę polską "marcin" może oznaczać to samo, co "należący do Marty"), ew. inne podobne imię, jak Marcjan czy Marcjusz albo nawet Martynian. Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: Martin? 24.04.05, 11:07 A czy w takim razie żeńskim odpowiednikiem imienia Marcin jest Martyna ;-P? Mi wydaje się, że tak... Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Martin? 24.04.05, 11:08 forencja napisała: > A czy w takim razie żeńskim odpowiednikiem imienia Marcin jest Martyna ;-P? Mi > wydaje się, że tak... Chociaż - szczerze mówiąc, to imię mnie raczej nie zachwyca Forencja (Theodorka) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Martin? 24.04.05, 11:24 forencja napisała: > A czy w takim razie żeńskim odpowiednikiem imienia Marcin jest Martyna ;-P? Mi > wydaje się, że tak... Oczywista. Ewentualnie może być jeszcze Marcina, co podoba mi się o niebo bardziej od Martyny Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Martin? 24.04.05, 21:30 A nie mógłby być po prostu Marcinem?? W sumie podobnie a jednak bez skojarzeń ze zbytnim sileniem się rodziców na oryginalnosć... Odpowiedz Link Zgłoś
winnetka Re: Martin? 30.04.05, 05:25 A mi sie baaardzo podoba imie Martin! Bardzo slodko brzmi!Sama rozwazalam takie imie dla przyszlego synka, teraz co prawda raczej mysle o Wojtusiu lub Jasiu, ale Martin nadal bardzo mi sie podoba, moze nadamy z Mezem to imie malemu jako drugie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś