Dodaj do ulubionych

Dr Tomasz Roszkowski

02.07.03, 23:46
CO sądzicie na temat doktora Tomasza Roszkowskiego ? Myslicie ze jest dobrym
fachowcem ?
Obserwuj wątek
    • patyk.od.zosi Re: Dr Tomasz Roszkowski 03.07.03, 12:28
      Nie mam watpliwosci, ze jest.
      Masz inne zdanie?
      pozdr,
      • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski 03.07.03, 13:27
        nie wiem co do konca mam o nim myslec. Pewnie jest dobrym fachowcem w swej
        dziedzinie ale wizyty u niego tez nie licho kosztuja ..... jest nieraz bardzo
        bezposredni a czy to do konca jest takie dobre - tego nie bylabym taka
        pewna ...
        • mariajolanta1 Re: Dr Tomasz Roszkowski 03.07.03, 20:00
          Ja byłam z niego bardzo zadowolona. Miałam niby ciążę zagrożoną ze względu na
          wiek!! On był innego zdania - odpowiadał na wszystkie pytania. Fakt wizyta
          kosztuje ale wydaje mi się że warto zapłacić i wiedzieć wszystko!!!

Mariola
          • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski 03.07.03, 22:39
            ... a moze czasem nie warto sie za wczesnie denerwowac ....jesli lekarz nie do
            konca potrafi postawic diagnoze ....
            • patyk.od.zosi Re: Dr Tomasz Roszkowski 03.07.03, 22:49
              Ale akurat Roszkowski potrafi diagnozowac.
              Moze czasami jest za bezposredni, ale nie wszystkim musi sie podobac jego
              sposob bycia.
              • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski 04.07.03, 11:27
                ... nie bylabym do konca taka pewna ....
                • mariajolanta1 Re: Dr Tomasz Roszkowski 04.07.03, 12:13
                  ...a mnie się wydaje że lepiej wiedzieć od początku co się dzieje z dzieckiem.
                  Nawet taka wcześnie zdiagnozowana wada serca - to jest tylko przykład - wiesz
                  wcześniej to wtedy wybierasz już odpowiedni szpital położniczy gdzie
                  szybciutko zaopiekują się dzieckiem bo już wiedzą co jest grane. A
                  tak...przewożenie do innnego szpitala maluszka...dodatkowy stres rodziców.
                  Fakt, Roszkowski jest bardzo bezpośredni...ale jest tylu innych lekarzy że
                  napewno znajdziesz tego swojego do którego będziesz miała pełne zaufanie..a o
                  to tu chodzi.

Pozdrawiam Mariola
              • doraj Re: Dr Tomasz Roszkowski 23.09.03, 14:54
                Roszkowski świetnie diagnozuje, chyba że się pomyli. Jako fachowiec od USG i
                diagnozowania bez problemu powinien odróżnić poronienie płodu od ciąży
                pozamacicznej. Niestety nie udało mu się. Dzięki jego złej diagnozie w zeszłym
                roku przeszłam dwie operacje.
                Nie polecam go.
    • agis Re: Dr Tomasz Roszkowski 04.07.03, 13:19
      Uważam, że Roszkowski jest świetny. Odpowiada krótko, rzeczowo i nawet dowcip
      ma niezły. A najważniejsze dla mnie jest to, że inni lekarze wypowiadają się o
      nim z dużym szacunkiem. Wiem, że jest świetnym fachowcem od USG, zwłaszcza
      wczesnego rozpoznawania wrodzonych wad serca u płodu.

Po mojej drugiej (płatnej) wizycie u niego po skończonym 30 tygodniu ciąży,
      powiedział mi wprost, że wszystko jest w porządku i nie mam potrzeby do niego
      już przychodzić, skoro mam dostęp do dobrego lekarza i USG bezpłatnie. Bardzo
      fair.

Pozdrawiam
    • asiaasia1 Re: Dr Tomasz Roszkowski- ile kosztuje ? 04.07.03, 16:29
      Moja gine z Karowej polecila mi wlasnie dr. Roszkowskiego , poniewaz sama ma
      watpliwosci co do mojego USG . Czy mozecie udzielic mi informacji - ile
      kosztuje u dr.Roszkowskiego samo USG zwykle , " tradycyjne ", nie trowymiarowe.
      Moja gine powiedziala ,ze okolo 70 zlotych .Czy to prawda ? Czy mam sie
      nastawiac na wiecej ? I gdzie przyjmuje pan doktor ?
      Dziekuje za informacje .
      pozdrawiam
      asia , maja + 22 tygodniowy dzidzius .
      • kasiapro1 Re: Dr Tomasz Roszkowski- ile kosztuje ? 04.07.03, 18:14
        Roszkowski kosztuje ok. 200 bez wzgledu na rodzej usg-on robi tylko
        3D.Przyjmuje tam jeszcze jeden dr.-Turowski, on kosztuje 100zl.Na zdrowiu nie
        ma co oszczedzac a fachowcy kosztuja
      • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski- ile kosztuje ? 04.07.03, 20:17
        ode mnie wzial 200 zl za wizyte, najlepiej jak zawdzonisz do niego i wprost
        zapytasz sie ile moze kosztowac Cie wizyta z tego typu badaniem. Pozdrawiam

Neta
      • asiaasia1 Re: Dr Tomasz Roszkowski- ile kosztuje ? 04.07.03, 22:01
        200 zl to strasznie duzo . Rozumiem ,ze to fachowiec i wogole .Chodzi mi o
        to ,ze moja gine nie dala mi skierowania na USG , ktore mi "panstwowo sie
        nalezy "w szpitalu na Karowej miedzy 24 - 26 tyg . ciazy , tylko dala mi tel .
        domowy do faceta i powiedziala ,zebym umowila sie tylko na USG nie na "cala
        wizyte "i ze USG kosztuje u niego okolo 70 zl.No sorry ,ale tyle kasy (200zl )
        to dla mnie za duzo .Mam w wydatkach na ten miesiac zaplanowane pieluchy dla
        corki -no chyba dziecko nie bedzie sie zalatwiac na podloge ...Nawet stowe moge
        przelknac ,ale 200 to za duzo , a watpliwosci dotycza krwiaka , ktory na
        ostatnim USG podobno sie wchlonal ...
        Dziekuje za informacje . asia
        • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski- ile kosztuje ? 04.07.03, 22:27
          No wlasnie duzo i to bardzo ... no ale coz tak nieraz bywa. Jesli chodzi o
          skierowanie - niektorzy ginekolodzy nie potrzebuja skierowania tak jak Dr
          Roszkowski, ale zawsze mozesz je przy sobie miec w razie jakiejs kontroli. Wiem
          ze mozna rowniez zrobic USG w Centrum MEdycznym na Woli - w Warszawie i
          kosztuje to 600 zl ( ja robilam tam USG na poczatku ciazy gdzie wyszlo ze mam
          niewielka torbiel ktora juz dawno temu sie wchlonela ) z wizyty u Dr
          Przybylskiego bylam b, zadowolona. No tak wiec musisz sie na cos zdecydowac..
          moze uda Ci sie znalezc tanszego lekarza. POzdrawiam
          • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski- ile kosztuje ? 04.07.03, 22:28
            sorki nie 600 zl tylko 60 zl ech juz sie gubie w tych cyfrach
        • asiaasia1 Re: Dr Tomasz Roszkowski- ile kosztuje ? 04.07.03, 22:45
          Wiadomo ,ze do prywatnego lekarza nie potrzebuje skierowania ( tym bardziej ,ze
          mam jego tel . do domu zdaje sie )wystarczy ,ze mam kase i ide na wizyte .
          qrcze , nie rozumiem jednej sprawy - chyba te usg w II trymestrze "mi sie
          nalezy " : )z tego co wiem , to ustawowo kazdej pacjentce korzystajacej z uslug
          panstwowej sluzby zdrowia USG "sie nalezy "trzy razy w czasie ciazy . Chodze do
          szpitala na Karowa czyli chyba to nie byle jaki szpital : )Ode mnie zalezy czy
          chce sobie dodatkowo robic USG prywatnie u specjalistow i kiedy chce je robic ,
          prawda ? To dlaczego moja gine nie dala mi skierowania na panstwowe USG na
          Karowej , ktore mi " sie nalezy " miedzy 24-26 tygodniem ciazy , tylko podala
          mi tel . do faceta , owszem fachowca , ktory bierze za badanie 200 zlotych ???
          Moze miala dobre intencje ,ale mi cos tu nie gra . Na Karowej tez pracuja
          specjalisci od USG np. dr. Mrozek .Jestem w drugiej ciazy i nie mialam w
          pierwszej , rok temu takich " dylematow ". pozdrawiam asia smile
          • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski- ile kosztuje ? 05.07.03, 06:41
            ... a moze ta Twoja gine to dobra znajoma dr Roszkowskiego ... i tak wiesz po
            nitce do klebka ....znajomi znajomych - jedno - drugie poleca. No nic mam
            nadzieje ze uda Ci sie zrobic USG - bez placenia jakichkolwiek pieniedzy ...
            pa
            • asiaasia1 Re: Dr Tomasz Roszkowski- ile kosztuje ? 05.07.03, 12:03
              zadzwonie do niego w poniedzialek , zobaczymy jak sie sprawa potoczy i dam znac
              na forum o co w tym wszystkim chodzi ...pozdrowienia , asia .
              a tak na marginesie ...mysle ,ze warto do niego pojsc , skoro to dobry
              specjalista i w dodatku ma taki sprzet u siebie w gabinecie , ktorego nigdzie
              indziej w PL nie uswiadczysz ...ale wizyta jest na tyle kosztowna ,ze powinny
              byc do niego posylane te kobiety , ktore rzeczywiscie maja PROBLEMY w ciazy
              albo te , ktore chca miec 3D USG i maja na to kase ...pozdrawiam serdecznie ,
              asia ...
              • zuzia_i_werka Re: Dr Tomasz Roszkowski- ile kosztuje ? 05.07.03, 12:48
                Pozwolicie,ze dorzucę swoje trzy grosze.Wizyta u dr Roszkowskiego nie jest
                tania ale wiąze się to z kilkoma aspektami.Po pierwsze lekarz jest specjalistą
                i ma prawo się cenić-jest to normalne na całym świecie a u nas wciąż wzbudza
                dylematy(czasem odnoszę wrażenie,że wciąż pokutuje u nas opinia o służbie w tym
                zawodzie i związanej z nia gotowością do pracy za grosze)Po drugie taki sprzęt
                kosztuje majątek i wbrew pozoro szybko sie zużywa-duża część problemów
                związanych ze złym odczytanie USG wiąże się ze starością i zuzyciem
                aparatów.Prywatne gabinety często odkupują taniej sprzęt ale on już nie jest
                tak dobry jak nowy.jestem pewna tego co mówię bo akurat znam to środowisko
                bardzo dobrze.Jeśli lekarz tyle zainwestuje w sprzęt to musi jakoś na niego
                zarobić-czyż nie?A po trzecie zawsze mozemy uznać,że sa też inni dobrzy lekarze
                i pójśc do nich-ja tak zrobiłam bo mimo wszystko uznałam,że nie staćmnie na
                wizyty u dr Roszkowskiego i chodziłam do Mórawskiegosmile Nie chę tu absolutnie
                wypowiadać sie na temat kierowania mam na badania pryawtnie mimo iżmają prawo
                do darmowych-to już osobna kwestia etyki lekarza i dokładnego pinformowania
                mamy.
                Pozdrawiam serdecznie!
              • asiaasia1 Re: Dr Tomasz Roszkowski- ile kosztuje ? 06.07.03, 00:39
                Zdecydowalam ,ze do dr.R pojde , oczywiscie jezeli mnie przyjmie w miare
                rozsadnym terminie - slyszalam ,ze ma duzo chetnych pacjentek .
                Ok ,rozumiem ,lubie moja gine , na ostatniej wizycie zle sie czula , moze
                zapomniala - kazdy jest czlowiekiem , nie posadzam jej o zle intencje ... Cos
                mi wlasnie nie gralo , do tej pory , jesli chodzi o USG , dzieki niej bylam
                kilka razy panstwowo wlasnie na Karowej , kiedy mieli watpliwosci co do tego
                glupiego krwiaka ,poza tym wiem ,ze dr.R ma wystarczajaca ilosc chetnych i nie
                potrzebuje napedzania pacjentek ...tylko szkoda ,ze tak drogo ... ale za dobra
                jakosc sie placi .sorki za zamieszanie .
    • asiaasia1 Re: Dr Tomasz Roszkowski 05.07.03, 13:26
      Otoz to , nie mam nic przeciwko samemu panu doktorowi , bron boze . Mysle ,ze
      wielu kobietom , szczegolnie tym z niejasna sytuacja w ciazy ,bardzo pomogl ,
      dzieki temu ,ze jest jednak specjalista od ultrasonografii i ma w swoim
      gabinecie najlepszy sprzet . Oczywiste jest ,ze ten sprzet , gabinet i samego
      siebie musi utrzymac i stad te wysokie ceny za wizyty . Moja sytuacja jest
      jednak troche inna , opisalam to w poprzednich postach ... a sytuacje sluzby
      zdrowia znam niestety dobrze od obydwu stron - moja mama pracuje w szpitalu , w
      Centrum Zdrowia Dzieka , jest rowniez fachowcem w dziedzinie farmakokinetyki i
      chemii i zarabia grosze ...
      • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski 05.07.03, 19:36
        ... ech kobity kobity a i tak za nas nikt naszych dzidziusiow nie urodzi ...
        pozdrawiam
      • cola10 Re: Dr Tomasz Roszkowski 05.07.03, 22:27
        mysle ze pani gin nie miala zlych intencji. Przyjmujac w przychodni
        przyszpoitalnej - a rozumiem ze do takiej chodzisz czasem lekarze z zzabiegania
        i nadmiaru zajec (zawsze w tym samym czasie maja jeszcze oddzialy) zapominaja
        wypisac cos co jest oczywiste. Mysle ze polecenie Dr. R wynikalo napewno z
        troski o dobro twojej ciazy a nie ze znajomosci z doktorem bo nas lekarzy z
        Karowej Roszkowski szczegolnie nie lubi. Mysle ze jezeli zadzwonisz i poprosisz
        pania dr o skierowanie napewno je wypisze i zostawi w karcie lub odbierzesz je
        osobiscie.

Pozdrawiam

Cola
        • asiaasia1 Re: Dr Tomasz Roszkowski- do cola 06.07.03, 01:13
          Zdecydowalam ,ze pojde do dr.R. Rozumiem ,ze moja gine miala zly dzien i
          poprostu zapomniala , fakt zle sie czula na ostatniej wizycie ...Lubie kobiete
          i rzeczywiscie cos mi nie gralo
          -po pierwsze , jest chyba za mloda,zeby byc kumpela dr.R
          - po drugie ,nie sadze, zeby dr.R potrzebowal napedzania pacjentek skoro
          podobno trudno jest sie u niego umowic na przyzwoity termin , poniewaz ma tyle
          chetnych
          - po trzecie kobieta byla zawsze mila , kilka razy zrobila mi panstwowo
          USG we wczesnej ciazy , kiedy jeszcze byly watpliwosci co do krwiaka
          no dobra , to sorki za zamieszanie
          napisze jak bylo u dr.R
          pozdrowienia asia
          • kasiapro1 Re: Dr Tomasz Roszkowski- 06.07.03, 22:56
            dziewczyny,bez przesady,dr.Roszkowski na sprzet 3D,ale tez maja go inne
            placowki prywatne w W-wie.
            Wystarczy tylko miec kase a jesli nie,pzostaje normalne usg ktore tez do
            tanich nie nalezy.
            Dr.R ma takie ceny a nie inne a i tak nie narzeka na brak pacjentek-jest w
            pewnym sensie jak guru dla innych i wyrocznia w wielu sprawach.
            ja ide juz w te srode
    • agata_edziecko Re: Dr Tomasz Roszkowski 08.07.03, 16:14
      Chciałabym coś sprostować. Dr Roszkowski nie robi tylko USG 3D. Robi też 2D, za
      które zimą 2001 zapłaciłam 180 zł, więc możliwe, że teraz kosztuje 200.
      Trójwymiarowe zapewne kosztuje drożej.
      Ale myślę, że wszystko, albo prawie wszystko doktor jest w stanie odczytać z
      dwóch wymiarów, jest doskonałym fachowcem w swojej dziedzinie. Jeśli zaś chodzi
      o ceny, to z tego co wiem jest on specjalistą od ciąż patologicznych,
      skomplikowanych przypadków, więc prawdopodobnie jest to jedna z przyczyn
      wysokich cen u niego. Oczywiście przyjmuje też państwowo w szpitalu chyba na
      Czerniakowskiej.
      Robiłam u niego 2 USG, moich dwojga dzieci i za pierwszym razem błogosławiłam
      go, bo roziwał mi wątpliwości związane z wynikiem badania alfafetoproteiny
      (wyszło źle). Okazało się, że maluch jest zdrowy. A za drugim przekazał nam też
      same dobre wieści włącznie z tą, że będziemy mieli córeczkę.
      Pozdrawiam
      Agata
      • jagna_jagna Re: Dr Tomasz Roszkowski 10.07.03, 14:31
        agata_edziecko napisała:

> Chciałabym coś sprostować. Dr Roszkowski nie robi tylko USG 3D. Robi też 2D,
        za
        >
        > które zimą 2001 zapłaciłam 180 zł, więc możliwe, że teraz kosztuje 200.
        > Trójwymiarowe zapewne kosztuje drożej.

-----------> Kosztuje tyle samo (od maja 200 zł) ale to czy zrobi 3D zalezy
        tylko od niego. Ja byłam w 20 tygodniu i zupełnie zapomniałam się upomnieć o to
        3D i miałam robione normalne tylko, że o całe niebo (albo i dwa) wyraźniejsze
        niż państwowe. Z tego co wyczytałam w postach o nim robi 3D dopiero po 25
        tygodniu (nie wiem dokładnie dlaczego) albo w przypadkach, które uzna za
        wątpliwe jako metodę pomocniczą. I podobno się złości jak się go prosi o 3D. smile
        Sam z siebie stwierdził, że po 30 tygodniu zrobi mi trójwymiarową fotkę jak
        bedzie ładne ujęcie.

• izams Re: Dr Tomasz Roszkowski 09.07.03, 13:33
      Byłam na trzech wizytach USG u doktora R - wcześniej miałam poronienia , ciąża
      cała była zagrożona , ale też było mnie na to stać . Rzeczywiscie jest bardzo
      dobrym lekarzem ( ale to prawda , ze wielu jest dobrych lekarzy ) ja miałam
      bardzo dużo badań i pobytów w szpitalu w czasie ciązy i wszedzie gdzie
      pokazywałam m.innymi opis i USG od R. każdy lekarz brał je pod uwagę, mówiąc ,
      ze jest to jedno z najlepszych badań w W-wie.
      Dlaczego - podobno doc. R wraz z zespołem informatyków pracował parę lat nad
      opracowaniem tego programu.
      Sprzęt , który kupił nie dość , ze jest super kosztował majątek ( nie bęę
      pisała ile , bo może jednak to nieprawda ) i jest częściowo w kredycie,
      Wizyta no cóż - bardzo droga - ale ja na tamten czas chyba zrezygnowałabym z
      wielu rzeczy żeby......
      poz, Iza
      • kasiapro1 Re: Dr Tomasz Roszkowski 14.07.03, 11:07
        rzeczywiscie dr. R nie robi 3D z usmiechem na ustach.Mi sie udalo-mam
        zdjecia+kasete.Powiedzial,ze nie widzi potrzeby ogladania mnie wczesniej jak
        przed 32 tyg. chyba ze chce wpasc prywatnie i pogadac-mile.Nie staral sie
        naciagac.
        Dr. Turowski zrobi 3D bez problemu,lubi pogadac i jest polowe tanszy-100 zl.
        • jagna_jagna Re: Dr Tomasz Roszkowski 14.07.03, 11:31
          kasiapro1 napisała:

> rzeczywiscie dr. R nie robi 3D z usmiechem na ustach.Mi sie udalo-mam
          > zdjecia+kasete.Powiedzial,ze nie widzi potrzeby ogladania mnie wczesniej jak
          > przed 32 tyg. chyba ze chce wpasc prywatnie i pogadac-mile.Nie staral sie
          > naciagac.
          > Dr. Turowski zrobi 3D bez problemu,lubi pogadac i jest polowe tanszy-100 zl.

Czy dr Turowski przyjmuje w tym samym budynku / na tym samym sprzęcie?
          Po 30 tyg chciałabym tam sobie również zrobić USG ale bardziej ze wzgledu na
          sprzęt niż na samego doktora R (połówkowe robiłam specjalnie u niego żeby mieć
          poczucie, że prawdziwy specjalista obejrzał Ktosia i nie żałować ewentualnie
          potem, że coś się działo a ja nie zrobiłam co mogłam by to wykryć bo mi
          szkoda "na willę" dla doktora smile)
          • kasiapro1 Re: Dr Tomasz Roszkowski 14.07.03, 14:36
            Dr.Torowski przyjmuje dokladnie w tym samym pokoju i na tym samym sprzecie.
            Zapisac do niego mozesz sie przez sekretariat-polecam,jest mily i jak nazwal
            go dr.R-jest bawidamkiem i odpowiada na wszystkie pytania
            • ndowson Re: Dr Tomasz Roszkowski 15.07.03, 17:11
              Ja wlasnie wrocilam z usg u dr. R. Musze przyznac, ze bylam mile zaskoczona (po
              tym co o nim slyszalam), byl bardzo mily, odpowiadal na wszystkie pytania,
              zrobil sam 3D bez pytania mnie czy chce, a co najwazniejsze nie naciagnal na
              dalsze spotkania. Powiedzial, ze nie widzi zadnych wad, mam byc spokojna i ze
              teraz juz tylko z usmiechem na twarzy mam czekac na porodsmile Bardzo mile.
              Pozdrawiam
              Dorota
              • mtm6 Re: Dr Tomasz Roszkowski 16.07.03, 08:02
                pozdrowienia dla Dr Roszkowskiego ze stolicy polskiego yachtingu -uczestniczka
                kursu "sponsorowana".
                • marchewa3 Re: Dr Tomasz Roszkowski 17.07.03, 14:57
                  Bylam wczoraj u dr Roszkowkiego. tyle slyszalam o jego oschlosci, ze az balam
                  sie do niego wejsc. O dziwo byl bardzo mily i sympatyczny. Zabawne jest to, ze
                  bez USG powiedzial ze mam dziewczynke - okazalo sie, ze to prawda wink
                  • asia.t Re: Dr Tomasz Roszkowski 07.10.03, 11:05
                    z tą dziewczynką to chyba stały numer smile Mnie też tak powiedział, a ja na to:
                    super, będą dwie (bliźniaki). Ale jak wyciągnąl aparature, zobaczył już tylko
                    chłopców wink)) I na dziewczynke nie dał się naciągnąć sad(
    • bebia1 Re: Dr Tomasz Roszkowski 25.07.03, 17:06
      Ja do Pana dr Roszkowskiego trafilam państwowo, na Czerniakowską. Miałam
      skierowanie z Poradni Genetycznej na Sobieskiego ( wskazaniem był przypadek wad
      wrodzonych w rodzinie). Już wtedy wszyscy z którymi konsultowałam ciążę mówili
      że Roszkowski to geniusz w dziedzinie USG ciąży.
      Z jednej strony takie opinie innych specjalistów sprawiły że gdy doktor
      Roszkowski stwierdził "wad nieuwidoczniono" to wierzyłam że jest OK.
      Ale jest też druga strona medalu. Byłam u niego 2 razy. Za każdym razem był
      nieprzyjemny. W porządku nie musimy sie lubić ale powinniśmy trochę szanować.
      Już na wejściu, zostaliśmy z mężem poinformowani że to jest państwowa służba
      zdrowia i nie ma powodu żeby przyszły tatuś mi towarzyszył ( po krótkiej
      dyskusji udało nam się przekonać dr Roszkowskiego i mąż był obecny przy USG).
      W trakcie wykonywania badania lekarz nie zadbał o to żebym cokolwiek widziała i
      nie uznał za stosowne żeby mnie o przebiegu badania poinformować. O jego wyniku
      dowiedziałam się w zasadzie z opisu. Na moje pytanie czy z dzieckiem wszystko
      jest w porządku usłyszałam zdawkowe " nigdy nie jest wszystko w porządku"...
      Nie wiem czy Pan doktor jest przyjemniejszy na prywatnej wizycie, ale fakt że
      przyjmuje państwowo nie tłumaczy takiego zachowania.
      Dodam tylko że również na Czerniakowskiej byłam u innego lekarza, u Pana
      Jerzego Garwolińskiego. To ciepły i cierpliwy człowiek a od mojej pani
      ginekolog dowiedziałam się że również świetny specjalista od USG ciąży, podobno
      uczy już kolejne pokolenie studentów.
      Trochę się rozpisałam ale w trakcie lektury tego wątku powróciły wspomnienia i
      choć mój zdrowy i kochany synek ma już prawie 6 miesięcy to niesmak po wizytach
      u dr Roszkowskiego pozostał...
      Pozdrawiam serdecznie!
      Beata

• ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski 25.07.03, 17:51
        ... no wlasnie tez sie zastanawiam jak to jest z nim do konca .... bylam u
        niego na 2 wizytach - prywatnie z czego na pierwsza wizyte bylam przygotowana
        finansowo na druga srednio - druga wizyta miala opierac sie glownie na
        pogawedce w sprawie wyboru szpitala ....a skonczyla sie na kolejnym, moim
        zdaniem zupelnie niepotrzebnym badaniu USG za ktore ponownie zaplacilam 200 zl.
        Bylam troche wkurzona i rozstrzesiona bo przy okazji dowiedzialam sie ze nie
        podoba mu sie ustawienie nozek mojego dziecka i na ponowna wizyte skierowal
        mnie juz na Czerniakowska - jade tam w ten poniedzialek 28.07 i troche i boje
        co mi powie ... a co do jego oschlosci ... badajac prywatnie tej oschlosci
        jakos nie czuc nie wiem jak to bedzie po wizycie w szpitalu ... zobaczymy i
        opieszemy smile pozdrawiam
        • bebia1 Re: Dr Tomasz Roszkowski 25.07.03, 18:20
          Trzymam kciuki!!!! No i czekam na Twoje wrażenia.
          Pozdrawiam
          Beata
          • aldik1 Re: Dr Tomasz Roszkowski 26.07.03, 07:41
            Dopiszę się do tego wątku i ja. U Roszkowskiego byłam 2 razy, w 22 i 32 tyg.
            ciąży. Obydwie wizyty wspominam bardzo dobrze, na pierwszej był mało rozmowny i
            racze oschły, ale odpowiadał rzeczowo na wszystkie pytania, nagrał badanie na
            kasetę. Za usg zapłaciłam 180zł. Dowiedziałam się że na 100% będę miała
            dziewczynkę. Dodam że nie było jeszcze w gabinecie 3D. Drugie badanie było
            super. Dr. miał chyba dobry dzień, dużo ze mną rozmawiał, również o rzeczach
            nie związanych z ciążą. Zrobił zwykłe badanie i 3d. Bardzo się starał żeby
            zrobić fotkę mojej córeczce, ale ona nie miała na pozowanie ochoty i odwróciła
            się tyłem. nie pomogło pukanie i ugniatanie brzucha przez Roszkowskiego. Dodam,
            że na koniec lekarz powiedział, że służby publiczne trzeba wspierać (jestem
            policjantką), że nie zarabiam dużo i powiedział żebym zapłaciła tylko 100zł. A
            badanie trwało naprawdę bardzo długo, również z nagrywniem na kasetę. Dodam
            również, że koleżance, która do niego poszła z zagrożoną ciążą (wcześniejsze
            dziecko ma wady genetyczne)kazał przyjść do siebie do szpitala żeby nie musiała
            płacić za badania i tam jej robił usg. To naprawde wspaniały człowiek i
            fachowiec. Żeby takich ludzi było więcej to wszystkie dzieciaczki byłyby
            zdrowe. pozdrawiam.
            • bebia1 Re: Dr Tomasz Roszkowski 26.07.03, 09:28
              Zazdroszczę wrażeń. Być może miałam pecha i trafiłam na jego zły dzień.
              Niemniej jednak tak to zapamiętałam, niestety...
              Pozdrawiam
              Beata
    • madzia1233 Dr Tomasz Roszkowski 26.07.03, 19:15
      Ja też byłam u dr Roszkowskiego raz, wspomnienia mam miłe. Moja ginekolog
      równiez polecała mi dr Garwolińskiego i u niego byłam dwa razy na usg.
      Przyjmuje w tym samym miejscu co w/w, jest faktycznie ciepłym i sympatycznym
      człowiekiem no i również rzeczowym, USG kosztuje 120 zł. Z tego co mówią moje
      znoajome wynika, że rzeczywiście dr Roszkowski ma lepsze i gorsze dni, jak my
      wszyscy. No ale w końcu taka jego praca i na dodatek w gabinecie prywantm
      dobrze płatna, więc to minimum życvzliwości moim zdaniem powinno być okazane.
      Pozdrawiam!
      Neta napisz jak było w poniedziałek w szpitalu. W/W był przy moim porodzie i
      nie wspominam go z porodu sympatycznie, był oschły i nieprzyjemny również dla
      personelu, natomiast oczywiście fachowy i profesjonalny. Do personelu miał
      pretensje że wezwały go do tak łatwego porodu, na którym notabene był może ze
      trzy minuty.
      • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski 27.07.03, 00:11
        ... oczywiscie chetnie opisze jak bylo na wizycie u Roszkowskiego ale to
        dopiero w poniedzialek ... swoja droga to ciezko tego czlowieka rozgryzc bo ode
        mnie za pierwszym razem tez wzial "tylko" 100 zlotych jak sie wyrazil w ramach
        tego ze pracuje w Urzedzie Skarbowym. No ale na drugiej wizycie zapomnial o tym
        ze pracuje w budżetowce no i za badanie zaplacilam 200 zl. Podczas tej wizyty ,
        nie wdawal sie ze mna w glebsze dyskusje, byl jakis zmeczony i chyba nie do
        konca chcialo mu sie przykladac do badania ( takie mialam wrazenie ) zreszta
        moze i jest dobrym fachowcem ale mysle ze leci troche na opinii tak jak i jego
        ojciec. W koncu jego ojciec tez jest lekarzem tylko nie wiem czy specjalista
        ginekologiem. Pozdrawiam
        • magda6811 Re: Dr Tomasz Roszkowski 27.07.03, 12:30
          Cześć dziewczyny,
          czytając Wasze opinie postanowiłam w końcu też zabrać głos, zwłaszcza, że mam
          na "tym polu" bardzo bogate doświadczenia. Jestem pacjentką dr'a Roszkowskiego
          od kilku lat, teraz właśnie prowadzi mi ciążę, wcześniej prowadził ciąże kilku
          moim przyjaciółkom i znajomym. Mam do Niego całkowite zaufanie i - od razu to
          zaznaczam - jestem Jego fanką - uwielbiam to poczucie humoru i nieprzeciętną
          inteligencję. Kiedy dostajecie od Niego wydruk USG z opinią "wad nie
          uwidoczniono" to jest to najcenniejsza rzecz, jaką można mieć w ciąży - SPOKÓJ.
          Znam zbyt dużo przypadków badan u przemiłych lekarzy, gdzie niestety opis USG
          odbiegał rażąco od przykrej rzeczywistości odkrywanej dopiero po porodzie.
          Co do lepszych i gorszych dni - rozumiem z Waszych postów, że te "gorsze"
          zdarzają się głównie w szpitalu. On ma bardzo specyficzny sposób bycia,
          komentowania - mnie akurat ucieszyłaby sytuacja opisywana nieco wcześniej -
          gdyby narzekał, że wzywają go do takiego "łatwego porodu" (czytaj między
          wierszami - wszystko jest OK). Ja akurat lubię te Jego przewrotne komentarze i
          marudzenia, ale rozumiem, że może to razić. Neta - fakt, że kazał Ci przyjść na
          kolejne badanie do szpitala jest chyba najlepszą opinią, jaką możesz tu dodać!
          (przygotuj się na długie czekanie przed gabinetem).
          Jeszcze jedna rzecz - jakiś czas temu głos zabierała tu anonimowa lekarka z
          Karowej twierdząc, że dr T.Roszkowski nie lubi tamtejszych lekarzy. Nie wiem,
          czy "lubi", czy "nie lubi", ale kiedy musiałam jechać szybko do szpitala (na
          Czerniakowskiej był remont) kazał mi jechać właśnie tam. I to właśnie na
          Karowej pierwszą rzeczą jaką usłyszałam na Izbie Przyjęć były kąśliwe uwagi
          typu "To niemożliwe! - NAPRAWDĘ drT.Roszkowski kazał Pani przyjechać do nas?!!"
          po czym rozpowiadanie tego jako sensacji wśród personelu. Innych uwag Wam
          oszczędzę. Zaznaczam sprawiedliwie, że mimo tego "wilczego biletu" jakim okazał
          się być mój lekarz prowadzący na wstępie - opiekowano się mną bardzo życzliwie,
          wszystko tłumaczono i uspokajano, o samych warunkach (niewiarygodnie jak na
          Polskę komfortowych) nie wspominając.
          Pozdrawiam i życzę spokojnego oczekiwania - Magda

• patyk.od.zosi Re: Dr Tomasz Roszkowski 27.07.03, 12:46
            Magdo,

mamy takie same zdanie o dr Roszkowskim.
            Tez bylam jego pacjentka.
            Mam nadzieje kiedys jeszcze byc znowu.
            Odpowiada mi jego sposob bycia i humor.
            W sumie, komu to nie odpowiada, moze chodzic na wizyty, gdzie indziej, bo swoim
            narzekaniem doktora i tak nie zmieni...

pozdr,
            • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski 27.07.03, 12:53
              przeciesz tutaj nie chodzi o narzekanie tylko o podzielenie sie swoimi
              doswiadczeniami z wizytu u doktora .... to chyba normalne ze jednym spodoba sie
              jego sposob prowadzenie wizyt a w szczegolnosci jego sposob bycia a innym nie.
              Mysle ze to nie tylko dotyczy dr Roszkowskiego ale i tez innych specjalistow...
              a to nie ma nic wspolnego z jakims narzekaniem ......
            • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski 27.07.03, 22:46
              ... mam kolege ktory pracuje w sluzbie zdrowia i co nieco na temat
              Roszkowskiego slyszal ... a przeciesz jest tez wielu innych super specjalistow
              wiec dlaczego by zaraz wychwalac Roszkowskiego - nie widze powodow...
              • agata_edziecko Re: Dr Tomasz Roszkowski 07.08.03, 15:31
                Witaj Neta. Uśmiałam się zdrowo trafiwszy zupełnie przypadkiem na Twój post o
                doktorze Roszkowskim. Widzę, że Ty lubujesz się w takich "konkretach". Znowu
                ktoś co nieco słyszał, podobnie, jak o Damianie.
                Nie będę polemizować, bo widzę, że Ty po prostu masz taki styl. Nie będę też
                tym razem prosić o konkrety, bo ich się nie spodziewam.
                Byłam u Roszkowskiego 2 razy na USG w obu ciążach, jestem o nim jak najlepszego
                zdania. To tyle, ile mogę powiedzieć z mojego doświadczenia, ale to i tak
                więcej, niż Ty możesz powiedzieć.
                Przepraszam, ale rozbawiłaś mnie smile
              • agata_edziecko Re: Dr Tomasz Roszkowski 07.08.03, 15:35
                Małe przeprosiny - widzę, że miałaś kontakty z doktorem, więc też coś możesz o
                nim powiedzieć. Co nie zmienia faktu, że zarzuty wyrażane w takim stylu
                jak "kolega słyszał coś niecoś" są w kiepskim stylu.
                Mój post był spowodowany jedynie tym jednym Twoim postem, pod którym piszę, a
                że bardzo przypominał mi Twoją wypowiedź o Damianie, więc zareagowałam w ten
                sposób.
                Pozdrawiam
                agata
          • bebia1 Re: Dr Tomasz Roszkowski 27.07.03, 19:24
            Może po prostu jest tak, że trzeba mieć szansę się do jego sposobu bycia
            przyzwyczaić i wtedy wszystko jest OK. Z tego co piszesz to prawdopodobnie
            gdybym znała jego sposób bycia to faktycznie wszystkie uwagi i kometarze
            wzięłabym za żart a tak wydawało mi się że jestem niemile widzianym gościem...
            Pozdrawiam

Beata
          • ndowson Re: Dr Tomasz Roszkowski 28.07.03, 10:46
            Mam dokladnie takie samo zdanie, a co do Karowej, to jestem zadziwiona.. Kiedy
            dr. Roszkowski zapytal mnie gdzie mialam robiona amniopunkcjie i uslyszal
            odpowiedz Karowa, to powiedzial ze lepiej trafic nie moglam.
            Ja sobie bardzo chwale jego opinie i te cudowne slowa "bez wad". Wsrod
            specjalistow z Centrum zdrowia dziecka uwazany jest za najlepszego lekarza od
            patologii ciazy i ja tego sie trzymam. Nawet jesli przez 30 minut maialbym
            wysluchiwac nieprzyjemnosci (choc mnie osobiscie sie to nie zdarzylo), to i tak
            jest tego warte zdrowie dziecka i moj spokoj. Pozdrawiam
            • magda6811 Re: Dr Tomasz Roszkowski 28.07.03, 13:51
              Neta - ja akurat widzę powody żeby Go wychwalać, ale przecież Ty możesz mieć
              zupelnie inne zdanie i dobrze, że się nim z nami dzielisz. Jeszcze raz
              zaznaczam, że skoro nie jesteś Jego stałą pacjentką a mimo to zainteresował się
              Twoją córcią na tyle, że umówił Cię na kolejną wizytę do szpitala (żeby właśnie
              nie narażać Cię na koszty) - to opisując to dajesz mu niechcący najlepszą
              opinię, jaką można. Opinie kolegów ze służby zdrowia mnie nie interesują bo z
              moich doświadczeń wynika, że w tym środowisku, jak w każdym innym (a może
              szczególnie w tym właśnie) dużą rolę odgrywa zawiść zawodowa.
              Beata - jestem pewna, że masz rację - gdybyś znała Jego sposób bycia mogłabyś
              poród przeżyć zupełnie inaczej, w pełnym spokoju. Szkoda, że tak się nie stało,
              i że nie możesz tego
              miło wspominać. Ja rzeczywiście długo "trenuję" sposób bycia Doktora a i tak
              nie zawsze udaje mi się na luzie znosić te rozmaite uwagi. Wiem jedno - one
              dotyczą rzeczy tak naprawdę niegroźnych, błahych - w sprawach poważnych,
              zasadniczych jest On
              bardzo uspokajający, czuję zawsze pełne poczucie bezpieczeństwa.
              NDOWSON - co do Karowej, to ja też ni słyszałam od Doktora złego słowa na temat
              tego szpitala. I skoro tam kazał mi jechać to chyba można wyciągać wręcz
              przeciwne wnioski! Nawiązałam do tego wątku tylko dlatego, że tu właśnie (kilka-
              kilkanaście postów wyżej) lekarka z Karowej napisała, że Dr T.Roszkowski ich
              (czyli lekarzy z Karowej) "nie lubi". Z moich doświadczen wynika coś wręcz
              odwrotnego.
              Pozdrawiam Was wszystkie, zwłaszcza Ciebie NETA, bo penie dziś właśnie
              naczekałaś się długo w kolejce do Doktora na Czerniakowskiej. Mam nadzieję, że
              moje opinie pozwoliły Ci się lepiej do tej wizyty przygotować - Magda
              • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski 28.07.03, 18:16
                ... ech te upaly doprowadza mnie do szalu .... a poza tem to juz jestem po
                wizycie u dr Roszkowskiego i niestety nie rozwial moich watpliwosci. Nadal nie
                wiedzial co z Ta stopka do konca jest, czy jest to kwestia ulozenia dziecka czy
                jest to jakas niegrozna szpotawosc, wymagajaca rehabilitacji po porodzie. Co do
                dr zrobil swoje i juz. NIe wdawal sie w szczegoly ani mnie nie przetrzymywal,
                pewnie tez byl zmeczony upalem jak my wszyscy. Jesli chodzi o corcie to nie
                przejmuje sie tym zanadto bo co ma byc to bedzie a i tak bede kochac moje
                dzieciatko... pozdrawiam, a jesli trzeba bedzie rehabilitowac to raczej nie
                jest to az tak powazne by zalamywac rece.... pa
                • bebia1 Re: Dr Tomasz Roszkowski 28.07.03, 18:46
                  Oj, upał okropny. Jeśli mi jest gorąco to co Ty przezywasz!?
                  Trzymam kciuki za Ciebie i córcię! Kiedy maleństwo ma zawitać na Świecie?
                  Pozdrawiam
                  Beata
                  • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski 28.07.03, 21:01
                    mam termin na koniec sierpnia tj 29.08 ale marze w duchu by urodzic wczesniej i
                    miec juz to poza soba .... pozdrawiam i zycze wytrwalosci w te okropne upaly ..
                    • magda6811 Re: Dr Tomasz Roszkowski 29.07.03, 11:26
                      Neta - co do ewentualnej rehabilitacji polecam z doświadczeń znajomych
                      specjalistów w szpitalu na Kopernika. Ja miałam z moją córeczką problemy -
                      zwijała się i odwracała chtniej w jedną stronę. Nam akurat wystarczyła jedna
                      wizyta i nauka ćwiczeń, które robiłam z nią w domu, ale moja przyjaciółka
                      chodzi ze swoim dzieckiem na Kopernika już od kilku miesięcy i jest bardzo
                      zadowolona.
                      Gdybyś w przyszłości potrzebowała konkertnych rekomendacji (konkretnego
                      rehabilitanta) dzwoń - 0-501-730-690 to zdobędę dla Ciebie namiary.
                      Pozdrowaiam Was wszystkie - Magda
                      • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski 29.07.03, 13:02
                        Droga Magdo !!!
                        Dziekuje serdecznie za zainteresowanie ta sprawa, mam cicha nadzieje ze nie
                        bedzie potrzebna rehabilitacja ale gdyby co to chetnie skorzystam, jeszcze raz
                        dziekuje i pozdrawiam
    • majmar1 Re: Dr Tomasz Roszkowski 05.08.03, 14:18
      bardzo dziękuję wszystkim Wam za opinie, właśnie wybieram się do dr R. na USG,
      ponieważ jestem w 32. tyg. ciąży mam nadzieję że będzie to usg 3d. Co do Ojca
      Pana Tomasza, to słyszałam o Nim że to świetny specjalista, tak mówią kobiety
      z pokolenia mojej mamy. Jak do tej pory na dodatkowe usg chodzę do dr
      Garwolińskiego, o którym słyszałam w samych superlatywach i tylko mogę
      potwierdzić że jest b. ciepłym człowiekiem. odpowiada na wszystkie pytania,
      jest b. miły. Wizyty u dr Garwolińskiego mam w Nowum za 150 zł, tam też
      przyjmuje dr Roszkowski, niestety nie wiem za ile ale zapewne nie robi Usg 3d
      ( chyba nie ma odpowiedniego sprzętu) Z tego co pisałyście obaj Panowie muszą
      się znać, zresztą razem pracują naukowo i prowadzą kursy na AM i konferencje
      dla młodych lekarzy. Jedyne czego nigdzie nie mogę znaleźć to adres gabinetu
      prywatnego dr R. Od znajomej dostałam pewne namiary an Al. Solidarności, czy
      tam właśnie przyjmują Roszkowski i Turowski?
      • patyk.od.zosi Re: Dr Tomasz Roszkowski 05.08.03, 15:22

Dr Roszkowski przyjmowal w al. Solidarnosci do zeszlego roku, teraz ma gabinet
        na Saskiej Kepie, na ul. Finlandzkiej 9.

pozdr,
        • magda6811 Re: Dr Tomasz Roszkowski 05.08.03, 22:03
          Telefon do nowego gabinetu - (zawsze od 12.00) 616-13-87
          • majmar1 Re: Dr Tomasz Roszkowski 06.08.03, 14:44
            dziękuję bardzo Magdzie i Mamie Zosi za namiary na dr. R.
            Pozdr.
      • marudka76 Re: Dr Tomasz Roszkowski 13.08.03, 20:38
        to nie jego ojciec, ale stryj. syn tego roszkowskiego pracuje na karowej.
    • asja2 Re: Dr Tomasz Roszkowski 06.08.03, 13:36
      dziewczyny, a czy na usg dr rozwiewa tez wątpliwości co do zespołu Downa, czy
      samo usg nie jest w stanie tego stwierdzić i lepiej go nie pytac o to?
      aha , czy długie sa terminy do doktora?

pozdr.
      • sdomitrz Re: Dr Tomasz Roszkowski 06.08.03, 14:05
        Rozwiewa wątpliwości co do każdego schorzenia - ja byłam kompletnie załamana
        po przebytej ospie wietrznej w 10 tygodniu ciąży.
        Do niego trafiłam z polecenia w jakimś 18-19 tyg. Mało tego, że juz wtedy
        powiedział, jaka będzie płeć, to sprawdził dokładnie wszyściuteńko smile
        Przy tym bardzo uspokoił.... Jestem za to bardzo wdzięczna, bo im bardziej się
        martwi kobieta, tym bardziej nerwowe bedzie dziecko - wiadomo...
        • asja2 Re: Dr Tomasz Roszkowski 11.08.03, 14:40
          Sdomitrz bardzo dizekuję za odpowiedź i pozdrawiam
          asja
          • justakoko Re: Dr Tomasz Roszkowski 12.08.03, 20:53
            dziewczyny doraźdźcie!
            byłam już 2 razy u drRoszkowskiego na usg -w 12 tyg. i w 23 tyg.(wszystko
            OK).Teraz jestem w 34 tyg. i nie wiem czy iść jeszcze raz?Czy wy chodziłyście
            pod koniec ciąży? Doradźcie bo nie wiem co robić i w którym tyg. się najlepiej
            wybrać.
            pozdrawiam,
            Justa.
            • elzetka Pytanie do asiaasia1-gorąca prośba 13.08.03, 14:52
              Możesz mi napisać do jakiej ginekolog chodzisz z Karowej, bo zrozumiałam, ze do
              kobiety i że w przychodni przyszpitalnej, będę bardzo wdzięczna...
              • magda6811 Re: do Justakoko 13.08.03, 18:00
                Myślę, że warto się wybrać, choćby po to, żeby poznać wagę i dojrzałość
                dziecka. A co radzi Twój lekarz? Wiem, że większość dziewczyn robi jeszcze to
                badanie na tym etapie ciąży. Wczoraj byłam u Doktora i następna wizytę mam
                (jeśli dotrwam) 2 września. Zawsze robi mi Usg, ale to już oczywiście Jego
                specyfika prowadzenia ciąży. Problem polega na tym, ze On jutro wyjeżdż i
                bedzie właśnie dopiero od 2. września.
                Pozdrawiam Cię, Magda(6811)
                • eli8 Re: do Justakoko 14.08.03, 10:08
                  hmm, mowisz ze drugiego wraca? i przyjmuje?
                  na Finlandzkiej powiedzilaa babka ze dopiero 4 bedzie i to jest pierwszy trmin
                  po powrocie z urlopu
                  nio chyba ze w innym miejscu przyjmuje? 2 wrzesnia

pozdraiwam
                  Eli
                • justakoko Re: do Justakoko 14.08.03, 16:48
                  Magda dziękuję za odpowiedź.
                  Muszę porozmawiać z moim lekarzem,bo nie wiem jeszcze co radzi a idę do niego w
                  przyszłym tygodniu.On też robi mi usg co wizytę,ale nie jest to sprzęt dr R i
                  nie wiem czy da się na nim oszacować wagę dziecka.
                  Jeśli będzie we wrześniu to będzie mój 37 tydzień,powinnam dotrwać chociaż
                  nigdy nie wiadomo.
                  trzymam za ciebie kciuki-żebyś ty dotrwała.
                  pozdrawiam.
                  • magda6811 Re: do Justakoko 14.08.03, 19:00
                    Ja też trzymam za Ciebie...
                    Oszacowanie wagi jest chyba proste i nie tyle trzeba sprzętu co oka - podaje
                    się poszczególne wymiary i komputer liczy szacunkową wagę. Ja już sama nie wiem
                    czy chcę dotrwać do września (na szczęście nie mam tu nic do gadania) a sam
                    mistrz Roszkowski mówił mi w poniedziałek - jeszcze tydzień i już kończmy a we
                    wtorek, a może niech Pani na mnie poczeka... i bądź tu mądra. Wierzę, że nie
                    pozwoli mi "przenosić" ani rodzić naturalnie wyjątkowego grubaska a jak będzie -
                    zobaczymy.
                    Pozdrawiam Cię mocno, Magda
            • mamaadama4 Re: Dr Tomasz Roszkowski 15.08.03, 18:26
              Mnie dr Roszkowski robił amniopunkcję - oczywiście ze skierowania, nie
              prywatnie. Jego fachowość, kompetencja i umiejętności sprawiły, że właściwie
              nie czułam pobrania płynu. Bardzo mnie uspokoił i wszystko przebiegło ok. Na
              pewno nie jest z tych, co cmokaja i głaszczą po brzuszku ale myślę, że nie jest
              to najważniejsza cecha ginekologa.
              danka
              • grutkosia Re: Dr Tomasz Roszkowski 15.08.03, 20:22
                Cześć,
                trzykrotnie byłam na usg u dr Roszkowskiego. Po każdej
                wizycie byłam bardzo zadowolona. Pierwsze usg zrobiłam w
                prywatnym centrum medycznym w 8 tygodniu. Lekarz nie mógł
                znaleźć tętna dziecka, powiedział, że mieży ok. 5mm więc
                jest stanowczo za małe oraz, że mam tyłozgięcie macicy.
                Przerażona zapisałam się do dr R. w kolejnym tygodniu.
                Okazało się, że wszystko jest idealnie!!! dziecko było
                ptrawie dwókrotnie większe, serduszko waliło jak młot a
                macica była w ...przodozgięciu (!). pierwsze usg
                kosztowało mnie prawie 100pln a u dr Roszkowskiego 200.
                Co do fachowości obu lekarzy nie musze chyba nic pisać..
                • mszymcza Re: Dr Tomasz Roszkowski 17.08.03, 11:56
                  Koszt wizyty(badania usg) jest równiż uzależniony od ceny sprzętu.Z tego ,co
                  wiem dr Roszkowski ma wspaniały sprzęt, który kosztował ok.100 tys $,więc nie
                  dziwcie się ,że Usg kosztuje aż tyle.Pozdrawiam
    • smalgorzata Czy to dobrze? 21.08.03, 14:05
      Byłam w 19 tyg. u dra na Czerniakowskiej. Powiedział tylko: dzidziuś jest
      zdrowy. Nie dostałam wydruku ani żadnych inszych informacji.Może nie chciał
      odzywać się przy osobach w pokoju. Czy myślicie, ze to wystarczy?????
      • ja275 Re: Czy to dobrze? 21.08.03, 17:24
        nie dostalas pewnie dlatego ze przyjmowal Cie panstwowo jakbys mu dala
        prywatnie 200 zl to rozmowa pewnie bylaby zupelnie inna ... mysle ze powinien
        dac jakis wydruk ....
        • smalgorzata Re: Czy to dobrze? 21.08.03, 20:32
          Chodzę do niego prywatnie a w szpitalu byłam, bo tak mi akurat pasował termin.
          Chcialam zapłacić ale NIE CHCIAŁ WZIAĆ. Chyba żadna pacjentka w szpitalu nie
          wychodziła w wydrukiem, więc to pewnie kwestia oszczędności szpitala na
          papierze.
          • kasiam25 Re: Czy to dobrze? 22.08.03, 09:00
            Małgosiu,

Mi dr.Roszkowski został polecony przez mojego ginekologa i poszłam do niego
            prywatnie na Finlandzką. Zapłaciłam 200zł i rzeczywiście rozmowa była do
            rzeczy.Dostałam wydruk badania, zdjęcia i kasetę video z nagraniem USG. Dr.
            Roszkowski chciał mnie zobaczyć tydzień później ze względu na to ze miał
            jakieś wątpliwości i chciał by dzidzia ciut urosła więc kazał mi przyjśc do
            szpitala na czerniakowską.I tam też nic nie dostałam po badaniu - wręcz się
            wkurzyłam bo nic konkretnego nie powiedział !
            Takie widocznie są zasady ! Płacisz masz,nie płacisz- ... To w naszym kraju
            stało się normalne juz jakiś czas temu.

Pozdrawiam.

Kasia i bąbelek Karolinka.
          • bebia1 Re: Czy to dobrze? 22.08.03, 10:25
            JAk już pisałam wczesniej byłam u doktora na Czerniakowskiej dwa razy, nie
            płaciłam bo miałam skierowanie.
            Za każdym razem dostałam na papierze, podpisany przez niego, wynik badania.
            Nie wyobrazam sobie żebym miała wyjść z gabinetu z niczym.
            Pozdrawiam
            Beata
            • plomyk Re: Czy to dobrze? 22.08.03, 13:08
              Witaj,
              ja tez chodzilam do niego prywatnie i dostawalam wydruk. Nie wpadaj w panike.
              Dr Roszkowski jest bardzo dobrym i rozsadnym specjalista. Jesli byloby cos
              nieprawidlowego to NA PEWNO zlecilby kolejne badania i powiedzial co jest nie
              tak. On raczej mowi bardzoi bezposrednio, za co mozna go lubic lub nie,a le nei
              ukrywa prawdy. Tak samo starannie oglada dziecko w szpitalu i za pieniadze.
              Mysle, ze mozesz byc spokojnawink Nie wykluczam,z e akurat w szpitalu nie bylo
              papieru lub mozliwosci wydruku i dlatego nic nie dostalas.
              Nie martw sie, bo dzidzia sie denerwuje,
              pozdrawiam,
              Ania
    • smalgorzata do Płomyk i Kasiam 22.08.03, 14:47
      No właśnie tak się pocieszam, że jakby mialo być coś nie tak to powiedziałby.
      • asii Re: prowadzenie ciąży u dr. R 24.08.03, 11:10
        Czy każda wizyta u dr.R kosztuje 200zł, chodzi mi o prowadzenie ciąży (nie
        wizyte na badanie USG). Czytałam że kila z was właśnie u niego prowadziło
        swoje ciąże. Prosze odpiszcie.
        • patyk.od.zosi Re: prowadzenie ciąży u dr. R 24.08.03, 11:22
          Witam,

dr Roszkowski prowadzil moja ciaze ponad 2 lata temu i wizyty kolejne
          kosztowaly po 90 zl, a wowczas jednorazowe usg chyba ok. 130 zl.
          Jest taniej jak jestes stala "klientka" wink

pozdr,
          • magda6811 Re: prowadzenie ciąży u dr. R 25.08.03, 15:57
            Jestem w 38 tygodniu ciąży prowadzonej od początku przez Doktora (jestem Jego
            pacjentką od kilku lat) - wizyty kosztują 100 zł (zawsze jest USG). Wiem, że
            cena takiej normalnej wizyty=USG w ciąży, której Doktor nie prowadzi kosztuje
            200 zł.
            • asii Re: prowadzenie ciąży u dr. R 25.08.03, 20:54
              Madziu czy mogę prosić Cię o jakieś namiary na doktora?
              • magda6811 Re: prowadzenie ciąży u dr. R 26.08.03, 11:01
                Doktor przyjmuje na ul. Finlandzkiej 9, zapisy tel. 616-13-87 (od 12.00)
                Pozdrawiam, Magda
                • asii Re: prowadzenie ciąży u dr. R 26.08.03, 21:13
                  dziękuje smile
    • ewis Re: Dr Tomasz Roszkowski 05.09.03, 15:07
      Byłam wczoraj u niego na usg i mogę go polecić jako bardzo miłego i
      kompetentnego lekarza. Odpowiedział na wszystkie pytania, nawet na te
      niezadane wink Ja zazwyczaj dopiero po wyjściu od lekarza żałuję, że o coś tam
      go nie spytałam, a tym razem tak nie było, bo powiedział mi naprawde wszystko o
      moim dzidziusiu smile
      A jak ktoś chce znać płeć malucha, toteż go polecam. Ja powiedział: "u mnie nie
      ma - 'nie widać' - jak pacjentka, chce znać płeć, to nie ma prawa wyjść z
      mojego gabinetu bez tej informacji" smile
      Ogólne wrażenie bardzo dobre: sympatyczny, kompetentny, komunikatywny.

pozdrawiam smile
      kasia, mama ewiorka(ur.22.10.2001) i siostrzyczki ewiorka(~22.01.2004)
      • saia Re: Dr Tomasz Roszkowski 08.09.03, 14:28
        czy ktoś może podać namiar (adres telefon do tego lekarza?
        najchętniej nie w sz[pitalu na czerniakowskiej
        dzięki
        to pilne - dla koleżanki która jest w ciąży.
        piszcie na forum lub na saia2003@interia.pl
      • eli8 Re: Dr Tomasz Roszkowski 08.09.03, 14:57
        witam,
        my tez bylismy 4.IX , moze sie nawet widzielismy ihhihi
        my bylismy kolo 19-tej
        pozdrawiamy
        Eli
        • magda6811 Re: Dr Tomasz Roszkowski 08.09.03, 15:20
          -podaję raz jeszcze (namiary są już kilka postów wyżej) - 616 13 87, tel.
          czynny od 12.00, gabinet w willi na ul.Finlandzkiej 9
        • ewis Re: Dr Tomasz Roszkowski 09.09.03, 14:39
          raczej nie, bo ja byłam ok. 14.00 smile
          pozdrowionka smile
    • asja2 Re: Dr Tomasz Roszkowski 10.09.03, 09:08
      byłam zapisana na jutro do dr Roszkowskiego, czekałam ponad miesiąc, to 22
      tydz. ciązy-dlatego to takie wazne, zeby to usg zrobic w tym tygodniu, bo teraz
      najle[iej sa wykrywalne wady płodu, m.in wady serca;
      wczoraj dostałam telefon, ze dr jest w szpitalu i nie wiadomo kiedy będzie w
      pracy, zaproponowano mi dr Kucińską-ale ja nic nie wiem o tej pani dr, to miał
      byc ten słynny specjalista, a nie ktos z przypadku, jest jeszcze ewent. dr
      Kretowicz,z tymze juz na innym aparacie nie na 3D, wizyte mam miec dziś o 16.45.
      proszę podzielcie sie ze mna swoim dosw., moze znacie tych lekarzy, czy warto
      isc do nich lub moze macie jakich innych dobrych specjalistów od usg, których
      mogłybyscie polecic;
      czasu mam b. mało
      dzięki z góry
      asja + blixniatka
      • magda6811 Re: Dr Tomasz Roszkowski 10.09.03, 13:27
        Doktor Roszkowski rzeczywiście poważnie zachorował, pewnie to trochę potrwa.
        Robił mi to ważne USG w 24 tygodniu - sam kazał mi wtedy przyjść, więc nie
        denerwuj się masz jeszcze trochę czasu żeby znaleźć namiary na drugiego takiego
        speca w Warszawie a jest nim dr.Osóbka-Morawski. Szukaj w archiwum Forum lub
        zapytaj - na pewno ktoś Ci poda telefon. Po badaniu u niego możesz być również
        całkowicie spokojna. Pozdrawiam, Magda
        • soni Re: Dr Tomasz Roszkowski 10.09.03, 13:45
          dzieki za ostrzezenie, ja tez bylam zapisana do dr Roszkowskiego na przyszly
          tydzien i po przeczytaniu maila o jego chorobie zaczelam szybkie poszukiwania.
          Poniewaz traktuje to USG jako wyrocznie i strasznie sie trzese swe kroki
          rowniez skierowalam do Osóbki - Morawskiego, bo slyszalam juz o nim wczesniej
          od roznych osob. Ma jeszcze terminy w przyszlym tygodniu wiec spokojnie dzwon

podaje namiary - poradnia Diagmed, ul. Narbutta 41/43, tel. 849 88 37

powodzenia!

• patyk.od.zosi Re: Dr Tomasz Roszkowski 10.09.03, 14:08
        Wraz dr Roszkowskim przyjmowal w tym samym gabinecie tez bardzo dobry lekarz,
        dr Garwolinski. Moze sporbuj sie umowic do niego?

pozdr,
      • miska77 Re: Dr Tomasz Roszkowski 11.09.03, 15:54
        WItam !
        Ja bylam zapisana na 10.IX, zadzwonila Pani z sekretariatu i powiedziala, ze dr
        jest w szpitalu i moze mnie zapisac do kogos innego... Moja pani gin.
        powiedziala, ze Roszkowski albo Garwolinski (nauczyciel R.), tak wiec zapisalam
        sie na 17.10 w poniedzialek do dr G.
        Nie wiecie, czy dr Garwolinski nagrywa wizyty na video ?
        POzdrawiam,
        Ewa
    • asja2 Re: Dr Tomasz Roszkowski 10.09.03, 17:26
      bardzo dziękuje za odpowiedzi, dr Garwolinskiego znam, ale nie wiedizałam, ze
      tez przyjmuje w diagmedzie, zrobiłam szybki wywiad i dowiedziałam się o osobie
      dr Osóbki-Morawskiego i udało mi sie do niego zapisac jeszcze w tym tygodniu;
      dzięki serdeczne i pozdrawiam
      • patyk.od.zosi Re: Dr Tomasz Roszkowski 10.09.03, 19:17
        Zle sie widac wyrazilam, z tego co wiem dr Garwolinski przyjmuje (przyjmowaL) w
        gabinecie razem z dr Roszkowskim, a nie dr Osobka-Morawskim w Diagmedzie.

pozdr,
        • magda6811 Re: Dr Tomasz Roszkowski 12.09.03, 20:52
          Dobra wiadomość - Doktor w szybkim tempie wraca do zdrowia!
          • renka.gg Re: Dr Tomasz Roszkowski 14.09.03, 22:14
            Ja chodzę do dr. Kretowicza, prowadził też moją pierwszą ciążę i uważam, że
            jest bardzo dokładny i jest też dobrym specjalistom od usg (wiem, że razem z dr
            Roszkowskim jest współautorem ksiązki - coś właśnie o badaniach usg). Na
            szczęście nie miałam żadnych problemów, więc nie miał co wykrywać. Wiem jednak,
            że jest polecanym lekarzem i ma dużo pacjentek.
            Pozdrawiam,
            Renata
            • kasiapro1 Re: Dr Tomasz Roszkowski 16.09.03, 16:33
              dzieki wam dowiedzialm sie ze dr.Roszkowski nie bedzie przyjmowal jutro,na
              wizyte czekalam ponad miesiac.
              Babka z sekretariatu nie dodzwonila sie do mnie wiec chyba uznala za stosowne
              juz nie informowac mnie ze wizyty jutro nie bedzie!!W czw moja lekarz
              czekalaby jak kto dobry na wyniki usg a tu lipa!
              Uwazam to za nieetyczne zeby tak traktowac ludzi,po prostu ich olac.Podobno
              lekarz mial wrocic(wedle sekretarki) a ja tu czytam ze juz wiedzialyscie o tym
              ze go nie bedzie w zeszlym tygodniu
              Zapisala mnie do dr.Kretowicza i mam obiecane ze zrobi mi 3D-zobaczymy.
              Chyba teraz probuje wykrecic kota ogonem,ze lekarz mial byc i dzis sie
              dowiedziala ze go nie bedzie.
              fajny numer
              • magda6811 Re: Dr Tomasz Roszkowski 20.09.03, 10:19
                Podobno dr już przyjmuje - dziś chyba ma być - sprawdzcie.
                -Magda
              • sylviaj24 Re: Dr Tomasz Roszkowski 27.09.03, 14:57
                Dziewczyny ide do Roszka na wizyte 16.10.03. po skonczonym 22 tygodniu.

Czy wiecie on juz wrocil do zdrowia i przyjmuje normalnie?
    • grutkosia Re: Dr Tomasz Roszkowski 24.09.03, 12:30
      Wczoraj byłam u dr Roszkowskiego. Z tego co mi powiedziano w sekretariacie
      doktor jeszcze się leczy. Radzę wcześniej zadzwonić aby się upewnić czy będzie.
      Przy okazji polecam usg 3D! Rewelacja. Wyraźnie widać śliczną buźkę maleństwa,
      chyba można to porównać do silikonowego odlewu....tak mi się skojarzyło...w
      każdym razie naprawdę robi wrażenie. Cena ta sama więc polecam.
    • ewulka303 Re: Dr Tomasz Roszkowski 07.10.03, 16:10
      A czy możecie podać namiary na dr Roszkowskiego?
      • asii Re: Dr Tomasz Roszkowski 07.10.03, 16:45
        jaki jest czas oczekiwania na wizytę u dr. ... tzn. jeśli dziś bym się chciała
        zapisać to na kiedy są terminy?
        • ikpk Re: Dr Tomasz Roszkowski 08.10.03, 15:39
          Witam, ja dzisiaj sie zapisalam i termin wizyty mam za trzy tyg.
          To bedzie 23 tydzien ciąży, w zwiazku z tym mam pytanie do brzuchatek, ktore
          mniej wiecej w tym tygodniu mialy robione u p. dr. Roszkowskiego USG: czy
          nalezy poprosic o USG 3D jesli chcialoby sie miec zrobione takie, czy pan
          dr.sam robi 3D, czy bez prosby to zrobi zwykle - 2D. Chcialam tez nagrac na
          kasete. Czy w obu przypadkach - 3D i 2D nagrywa na przyniesiona kasete?
          Dzieki z gory za informacje.
          Pozdrawiam smile
          • 12345 Re: Dr Tomasz Roszkowski 09.10.03, 10:09
            Ja zapisałam się na USG na 20 października i to również będzie mój 23 tydz.
            Rozmawiałam z dziewczyną z rejestracji i ta powiedziała, że Doktor wykonuje
            badanie 3D w tygodniach 10-12 oraz 22-26 i ew. dalej.Na ile w tym jest prawdy
            to nie wiem, poniewaz nie rozmawiałam z Doktorem i nie byłam u niego na
            wizycie. Dziewczyny, które robiłyście u Dr Roszkowskiego badanie 3D - napiszcie
            w którym to było tygodniu ciąży.
            Dziękuję za info.
            Do IKPK - to jesteśmy prawie w tym samym momencie ciąży. Jak samopoczucie, na
            kiedy masz termin?
            Dorota i Dzidzia
            • ikpk Re: Dr Tomasz Roszkowski 09.10.03, 16:59
              Witam Cie Dorotko (12345) oraz Wszystkie Brzuchatki,
              Termin liczac od ostatniej miesiaczki wypada na 01/03/2004, natomiast jak
              patrzylam na wyliczanie terminu z książek o ciąży to wychodził 27/02/2004.
              To bedzie rok przestepny wiec moze zdarzy sie 29/02/2004 i urodziny co
              4 latasmile. A na kiedy Ty masz termin?
              Co do mojego samopoczucia to fizycznie (mam na mysli pobolewania itp.) to w
              porządku, czasami kłuje mnie brzuch ale to chyba więzadła macicy dają o sobie
              znać. Natomiast psychicznie troche sie zamartwiam, bo oddzieliło mi się
              częściowo łożysko w 13 tyg. i do tej pory borykam sie z krwiakiem, ktory nie
              chce sie wchlonąć. Wciąż jeszcze biore zastrzyki Kaprogest i tabletki Duphaston
              i mam zalecone leżenie. Udało mi się nie iść do szpitala, choc bylo
              skierowanie - lekarz kazal jeszcze kilka dni poczekac i gdyby nasililo sie
              krwawienie to mialam niezwlocznie w poniedzialek - to byl chyba moj 15 albo 16
              tydzien - udac sie do szpitala. Na szczescie krwawienie wtedy przerodzilo sie w
              plamienie, aby po jakims czasie ustac zupelnie, a krwiak zostal.
              Chcialam skonsultowac ten problem z p.dr. Roszkowskim - to dla mnie
              najwazniejsze. Co do zobaczenia dzidzi na USG 3D i nagrania tego to bedzie cos
              bardzo milego ale najwazniejsza jest dla mnie opinia doktora dotyczaca mojego
              problemu. Jesli dostane kasete nagrana to z pewnoscią bedzie dla mnie najlepszy
              film a na dodatek bede go mogla czesto ogladac smile.
              Pozdrawiam,
              Iwka i dzidzia (chlopczyk) smile
    • ja275 Re: Dr Tomasz Roszkowski 08.10.03, 22:20
      nasial paniki przy USG ze nie podoba mu sie stopka mojego dziecka a okazalo sie
      ze wszystko jest okey. Moja mala ma tak dlugie nogi ze hej smile dlatego tak
      ulozyla sobie stopki ... jak czegos nie jest pewien to nie powinien mowic takie
      jest moje zdanie....
      • magda6811 Re: Dr Tomasz Roszkowski 10.10.03, 12:16
        Neta - przecież Ci mówił, że nie jest pewny - miał wątpliwości, powtórzył za
        darmo badanie, ani razu nie powiedział, że jest coś NA PEWNO NIE TAK. Ciesz
        się, że wszystko OK! To chyba dobrze, że wykazał takie zaintresowanie - w Twoim
        wypadku wszystko się dobrze skończyło, ale nie zawsze tak jest i bywa, że
        taka "niepwność" pozwala na szybką reakcję po porodzie, czyli pomaga dziecku,
        prawda?
        -Magda
    • grutkosia Re: Dr Tomasz Roszkowski 11.10.03, 14:30
      Robiłam sobie 3D u doktora w 30 tygodniu ( polecam!!!), ale moja znajoma robiła
      w 24 tygodniu i nie było problemu . Jeżeli nie poprosisz do doktor zrobi 2D więc
      trzeba powiedzieć. Bez problemu nagrywa na kasetę zarówno 2D jak i 3D.
      • malgog Re: Dr Tomasz Roszkowski 14.10.03, 14:23
        Byłam wczoraj na USG prywatnie u dr. - 11 tydz. c. - jestem pod wrażeniem
        profesjonalizmu i poczucia chumoru.
        Namówił mnie na amniopunkcję (nie byłam zdecydowana), która i tak mi
        się "należy" ze względu na wiek - umówił już wstępnie amnio. w "swoim szpitalu"
        na 14 listopada . Zaproponował kolejne USG również w szpitalu w 22 tyg. ciąży -
        oczywiście bezpłatnie, stwierdzając, że "i tak mi się należy to umówmy się w
        szpitalu to nie będzie pani musiała płacić jak za wizytę prywatną".
        Byłam naprawdę zaskoczona - w dobie wiecznego naciągania lekarzy na przeróżne
        badania - dr. Roszkowski wychodząc z inicjatywą wykonania USG w szpitalu w
        ramach Kasy Chorych, oszczędził mi wydatku 200 PLN.
        Małgosia
        • ndowson Re: Dr Tomasz Roszkowski 14.10.03, 17:28
          Ja wlasnie dzis bylam na swoim drugim usg u dr. Roszkowskiego. Musze przyznac,
          ze jestem zaskoczona opinia o nim jako o gburze, malo przyjemnym i ponurym
          lekarzem. Mam wrecz przeciwnie doswiadczenie. Uwielbiam jego poczucie humoru,
          otwartosc, zyczliwosc i cierpliwosc kiedy zadaje mu tysiace pytan. Serdecznie
          polecamsmile
    • misianamisiana Re: Dr Tomasz Roszkowski 25.11.21, 16:27
      Spotkałam się z przemocą psychiczną ze strony tego lekarza! Skierował mnie do niego mój ginekolog po niepokojącym wyniku testu PAPP-A. Na USG nie widać było kości nosowej płodu - mój ginekolog chciał, by sytuację jeszcze raz ocenił specjalista, jakim podobno jest Roszkowski. Niestety, lekarz ten przyłożył mi do brzucha głowicę na minutę, może dwie, powiedział, że dziecko ma ręce, głowę i nogi, a on nic więcej nie będzie sprawdzać, bo badanie jest jego zdaniem bez sensu. Przed i w trakcie badania okrutnie wyszydzał mnie, kpił ze mnie i przewracał oczami. Na pytania - "dlaczego Pan mnie tak traktuje?" i "czemu Pan przewraca oczami? czemu to ma służyć?" - nie odpowiedział. Używał wulgarnych sformułowań - na pytanie, czy mogę pójść do toalety, usłyszałam, że co to za zwyczaje, żeby "pacjentka chodziła do sracza w trakcie wizyty". To wyczerpuje temat klasy tego Pana - chyba, że określenie "sracz" pasuje jego zdaniem do toalety w Centrum Medycznym Fertina, która faktycznie najczystsza nie była. Takie traktowanie pacjentki, która przychodzi z problemem i jest przerażona ryzykiem trisomii u dziecka jest okrucieństwem ze strony lekarza. Doktor zachowywał się wręcz agresywnie, zdecydowanie nie jak stabilna emocjonalnie osoba. Wisienką na torcie jest fakt, że na ekranie mogłam sobie przeczytać imię i nazwisko oraz datę urodzenia pacjentki, która była przede mną w gabinecie - widziałam ją i poznałam jej dane osobowe pozwalające na identyfikację. Ochrona danych osobowych pacjentów przez Roszkowskiego to jakiś żart. Mazał i kreślił bez pytania po moich wynikach badań i skierowaniu - to brak szacunku, to moje dokumenty, za których wydanie zapłaciłam i to nie jemu. Odradzam wizyty u tego specjalisty - być może kiedyś był faktycznie dobrym lekarzem, teraz dzieje się z nim coś bardzo niepokojącego.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka