abiela 20.05.06, 20:51 Jesr kilka nadan w Polsce, co sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Herma 20.05.06, 20:58 Cóż... piękne zdrobnienie długaśnej Hermenegildy Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Herma 20.05.06, 21:03 theodorka napisała: > Cóż... piękne zdrobnienie długaśnej Hermenegildy A mnie sie raczej wydaje, ze to pochodna Herminy... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Herma 20.05.06, 22:16 Mnie też się wydaje, że to pochodna raczej od Herminy - a moze od Hermesa? W kazdym razie Hermina czy Hermiona podobają mi się bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
corleinne Re: Herma 17.10.06, 22:27 Herma się niezbyt podoba. Kojarzy się z Helgą i Bertą. Ciężkie, przysadziste i niezręczne. Podoba się natomiast Hermia Jedno małe zmiękczenie, a ile zmienia... Teoretycznie podoba się również Hermiona, ale za bardzo uszkodzona w akcji. Zresztą, pierwsze skojarzenie z Hermą to skrócenie Hermiony właśnie, pojawiające się bodajże w piątym tomie Harry'ego Pottera w polskim tłumaczeniu (tak mi się wydaje, proszę poprawić jeśli zmyślam). Odpowiedz Link Zgłoś