theodorka 23.07.06, 12:49 Wygląda trochę, jak Ilona Lidia - imiona, które obecnie u wielu forumowiczów są na "czarnych listach", ale etymologia jest zupełnie inna . Męski odpowiednik: Ilidiusz. pl.wikipedia.org/wiki/Ilidia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Ilidia 23.07.06, 13:11 Ilidia jest, ze tak powiem, "prawomyślnym" imieniem, ale z brzmienia dalej mnie nie przekonuje, choć zdecydowanie bardziej niż Ilona. Ilidia jest w Polsce jedna (aż!). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Ilidia 23.07.06, 13:13 No, rzeczywiście aż! Ale rodzice pewnie nie byli świadomi, jakie imię jej nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ilidia 23.07.06, 14:20 Na pewno byli świadomi; informacja o tego typu imionach jest żadna, o ile nie studiujesz martyrologiów. B. ciekawe są takie pojedyncze nadania imion różnych świętych, często są tylko w wersji żeńskiej utworzonej od imienia męskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ilidia 24.07.06, 11:36 Mnie na pierwszy rzut oka pomyliła się z Idalią. Raczej mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś