Dodaj do ulubionych

Ptsd a druga ciąża

19.05.15, 12:14
Dzień dobry,

po pierwszym porodzie, w wyniku barbarzyńsko wykonanego łyżeczkowania, przez rok miałam objawy ptsd (nie zostałam formalnie zdiagnozowana, ale objawów było sporo i mocno uciążliwych, wolałabym nie wchodzić w szczegóły, ale jeśli to konieczne mogę napisać trochę więcej). Poradziłam sobie z tym, teraz (17 miesięcy po porodzie) jest juz całkiem nieźle, chociaż wspomnienia wciąż wywołują u mnie mdłości, panikę i napady płaczu. Planujemy jednak drugą ciążę i juz widzę, że gdy tylko zbliża się czas "testowania" emocje zaczynają wracać. Boje się, że po pierwsze stres będzie przeszkodą w zajściu w ciążę, a po drugie, że gdy już się uda i poród stanie się realny, że znów się rozsypię. Tym razem rodzic będę w uk, a nie tam gdzie poprzednio, co trochę (być może irracjonalnie) mnie uspokaja. Zastanawiam się jednak czy mogę coś juz teraz zrobić, przygotować się jakoś, aby stres potem był mniejszy. Obawiam się jednak, że spotkanie z psychoterapeutą nie wchodzi w grę (prywatnie mnie nie stać, na nhs bardzo ciężko się dostać). Czy mogę liczyć na podpowiedzi?
Obserwuj wątek
    • justyna_dabrowska Re: Ptsd a druga ciąża 19.05.15, 22:27
      A w jakim mieście Pani mieszka? Chciałabym przynajmniej spróbować kogoś dla Pani poszukać (bezpłatnie) by było łatwiej się przygotowywać:)
      Pozdrawiam
      Justyna Dąbrowska
      • kjut Re: Ptsd a druga ciąża 19.05.15, 22:47
        Dziękuję za odpowiedz :) Niestety mieszkam za granicą, w Wielkiej Brytanii.
        • kjut Re: Ptsd a druga ciąża 19.05.15, 22:51
          Miasto nazywa się Hemel Hempstead.

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
    • justyna_dabrowska Re: Ptsd a druga ciąża 23.05.15, 10:51
      Proszę napisać do Anna Freud Centre i zapytać i kogoś kto mógłby Pani udzielić pomocy konsultacyjnej a mieszka w Pani okolicy. W sekretariacie pracuje przemiła osoba
      Marta.Wojciechowska@annafreud.org
      Terapeutki z AFC konsultują na miejscu ale mają sieć kontaktów w UK. Jeśli nikogo nie znajdą, prosze dac znać, będę jeszcze szukać. Czy bywa Pani w Polsce? Jesli tak, to zapraszam także do nas na konsultację, obmyślimy wspólnie plan działania.
      Pozdrawiam ciepło
      JD
      • kjut Re: Ptsd a druga ciąża 23.05.15, 11:55
        Dziękuję Pani ogromnie! Nie spodziewałam się takiej pomocy, to naprawdę niesamowite. Dziękuję bardzo.

W Polsce niestety bywam bardzo sporadycznie.

Jeszcze raz dziękuję.
        • justyna_dabrowska Re: Ptsd a druga ciąża 23.05.15, 20:59
          Proszę koniecznie napisać czy cos sie udało, dobrze?
          Pozdrawiam serdecznie
          JD
          • kjut Re: Ptsd a druga ciąża 23.05.15, 21:54
            Oczywiście. Maila juz napisałam, teraz poczekam na odpowiedz. Dziękuję.
            • blue_meerkat Re: Ptsd a druga ciąża 26.05.15, 21:06
              Moze jednak sprobuj porozmawiac z GP o skierowaniu do psychologa, czy probowalas juz i byly z tym jakies trudnosci? W czesci NHS trusts sa takze specjalistyczne perinatal mental health services - pracuja z kobietami przed i po porodzie.
              • kjut Re: Ptsd a druga ciąża 26.05.15, 21:34
                Przyznaje, że nie rozmawiałam z gp. Byłam u kilku w innych sprawach i wierz mi, że żaden nie wzbudza zaufania.

Natomiast znalazłam jakiś nhs service do którego można się samemu zgłosić. zgłosiłam się, oddzwonili, na przyszły tydzień mam umówioną rozmowę telefoniczną. Zobaczymy co z tego wyniknie.
                • blue_meerkat Re: Ptsd a druga ciąża 27.05.15, 21:21
                  Nie wiem jak jest u was - u nas skierowania na terapie wystawia glownie GP, raczej nie robia problemow. Trzymam kciuki za rozmowe.
          • kjut Re: Ptsd a druga ciąża 26.05.15, 21:36
            Pani Justyno,

Dostałam odpowiedz od Pani Marty, że przekazała mojego maila do osób, które być może będą mogły mi pomóc. Zapewniła, że da znać w ciągu kilku dni.

Jeszcze raz dziękuję.
          • kjut Re: Ptsd a druga ciąża 27.05.15, 18:51
            Pani Justyno,

otrzymałam odpowiedz od pani Marty. Niestety nie mogą mu pomóc. Natomiast tak jak wspomniałam jest szansa, że otrzymam pomoc w zakresie nfz. Będę wiedziała w przyszłym tygodniu czy są na to szansę. Myślę, że nie będę Pani kłopotać swoją sytuacją przynajmniej do decyzji z tamtej strony :) dziękuję jeszcze raz z pomoc.

Pozdrawiam.
    • ela.dzi Re: Ptsd a druga ciąża 29.05.15, 11:08
      Kjut, nie wiem co czujesz, bo nigdy w takiej sytuacji nie byłam, ale postaraj się pamiętać, że każdy poród jest inny. Moja mama miała bardzo ciężki poród, wręcz dziwię się, że mam siostrę. Drugi poród to była naprawdę bajka :) W UK jednak jest trochę inaczej niż w Polsce i tego się trzymaj. A może poród w domu ?
      • kjut Re: Ptsd a druga ciąża 29.05.15, 11:20
        Powiem Ci, że w Polsce rodziłabym chyba tylko w domu. Ale tutaj nie bardzo jest jak. Mieszkam daleko od szpitala, 20 minut minimum, a często są korki. Poza tym to wynajmowane mieszkanie, cienkie ściany a ja krzyczała przy pierwszym porodzie jak opetana :D no i nie bardzo byłoby co z dzieckiem na ten czas zrobić :D przede wszystkim ten pierwszy argument tutaj gra rolę. Ale tak ogólnie to ja już pierwszy poród w domu chciałam :) będę gadać z położna i mężem jak juz przyjdzie co do czego :) chociaż tutaj są domy narodzin powszechne, blisko szpitali, wiec pewnie wybór na taki dom padnie :)
        Mnie pociesza, że tutaj jednak są one standardy około pogodowe. Ale tak naprawdę ten lek nie jest całkiem racjonalny. Takie coś napada Cie w środku nocy i nic nie jesteś w stanie zrobić :(
        • ela.dzi Re: Ptsd a druga ciąża 29.05.15, 13:09
          W UK jak dobrze pamiętam to spotykasz się z położną, więc może warto zawczasu poszukać takiej, której będziesz bezgranicznie ufać ? To naprawdę wiele daje psychicznie. A może nie zdołasz dojechać na czas ;) ? Znam taką historię sprzed miesiąca, musiałabym Ci opowiedzieć, bo dosłownie komicznie wyszło :)

Kto wie czy znów nie będziemy mieć dzieci w podobnym wieku. Oby :) Czekam na te magiczne 2 kreski.
          • kjut Re: Ptsd a druga ciąża 29.05.15, 14:01
            Ela, Ty odbierasz gazetawego maila? :)
            • ela.dzi Re: Ptsd a druga ciąża 29.05.15, 17:13
              Nie posiadam gazetowego, ale jak coś, to pisz : ela_sak@o2.pl
              • kjut Re: Ptsd a druga ciąża 29.05.15, 18:27
                poszo. Mozemy sie na priv przeniesc teraz :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka