seducho 24.08.08, 11:15 Tak ma na imię jedna z brazylijskich siatkarek, zdziwiło mnie to wcześniej myślałam, że to jej nazwisko. Przeczytałam, że jej ojciec był zafascynowany Napoleonem i stąd to "imię". www.dziennik.pl/sport/article11635/Fani_siatkowki_kibicuja_Walewskiej_z_Brazylii.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Walewska 24.08.08, 11:28 Dawniej na Górnym Śląsku popularne było imię Waleska, oczywiście nic wspólnego z puszczalską Marysią W. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Walewska 24.08.08, 12:36 Waleska to normalnie imie (ewent pisane Valeska za granica). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Walewska 24.08.08, 12:37 I w artykule jest blad - nie Walewskiej (odmiana przymiotnikowa),a Walesce (odmiana rzeczownikowa). Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Walewska 27.08.08, 10:47 annajustyna napisała: > I w artykule jest blad - nie Walewskiej (odmiana przymiotnikowa),a Walesce > (odmiana rzeczownikowa). Ale ta siatkarka nie ma na imię Waleska tylko faktycznie Walewska. IMO to ewidentny przykład na nieumiejętne użycie zagranicznego "imienia". Odpowiedz Link Zgłoś