jowita-28 30.06.09, 10:49 ...albo jakiś znajomych o tym imieniu. Moja 10-cio miesięczna już córcia ma tak na imię, a mnie co jakiś czas nachodzą wątpliwości co do tego imienia, stąd moje pytanie do tych z Was, które same mają tak na imię, albo mają córeczki o tym imieniu lub kogoś w najbliższym otoczeniu... Czy czujecie się dobrze z tym imieniem? lubicie je? jak jest ono odbierane przez inne osoby? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jestem.mama Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 12:57 ja mam w rodzinie dwie Izabele: dorosłą i 3 latkę. Mam też znajomą o tym imieniu. Imię podoba mi się tylko w pełnej formie. Zdrobnienia Iza wprost nie znoszę. Niestety znajome posiadaczki tego imienia funkcjonują niemal we wszystkich swoich środowiskach jako Izy właśnie. Mam raczej neutralne skojarzenia z tym imieniem, gdyby nie fatalne zdrobnienie, to zaliczyłabym je do wdzięcznych i bardzo kobiecych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada77 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c IP: *.cdma.centertel.pl 30.06.09, 12:58 miałam kolezanki o tym imieniu i kiedyś go nie lubiłam, teraz moja córka ma przyjaciółke Izę i podoba mi się to imie, ale nie lubie jak mówią Izzzka brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 13:31 mam na imię Izabela i nie cierpię swojego imienia. Moja nauczycielka w szkole zaczynała zdanie od.. I ZAczynamy pracę, zresztą to dość częste, I zawsze, I zaraz, etc więc siłą rzeczy człowiek się odwraca bo reaguje na to iza... / Oczywiście wszystkim tłumaczę że jestem izabela przez jedno L a i tak w połowie świstków wpisują mi izabella Poza tym wszystkie Izy które znam to dziwaczki Odpowiedz Link Zgłoś
lana.777 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 13:55 Osobiscie uwazam Izabele za jedno z najladniejszych imion. Znam kilka dziewczynek o tym imieniu. Kilka lat temu tym bardziej mi sie podobalo, gdyz pewna rodzina wolala swoja corke Bela, zamiast Iza. Bardzo podoba mi sie to zdrobnienie, ale niewiele osob na to wpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 14:46 bardzo, bardzo lubię Odpowiedz Link Zgłoś
panda74 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 14:54 Moja 7-letnia córka tak ma na imię - dla mnie i męża oczywiście to najpiękniejsze imię na świecie W związku z powyższym zupełnie mnie nie interesuje, co inni o nim myślą. Ogólnie chyba jest pozytywnie odbierane, przynajmniej przez naszych znajomych. U nas jest odwrotny problem niż któraś z dziewczyn napisała: moja córa to Izabella i ja z kolei muszę zaznaczać to drugie "l" za każdym razem w urzędach. Ale w sumie to drobiazg. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 15:14 Mi się całkiem podoba. Nie jest jakieś nieprzytomnie wyszukane, ale powszechne też nie jest. I ma bardzo ładny dźwięk. Anglosaskie zdrobnienie "Izzy" podoba mi się bardziej niż rodzima "Iza", ale w sumie i do tej ostatniej nie można się przyczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 15:24 Izzy? mnie angole zdrabniali do Isa Mama zaś nazywała mnie belinda Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 15:26 Z takim zdrobnieniem się spotkałam, choć faktem jest, że w filmach. Znana mi mieszkająca w USA Polka o tym imieniu dla znajomych jest po prostu "Izabela". Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 21:53 Znam cztery Izy i zawsze mi się to imię podobało, zarówno w pełnej wersji, jak i zdrobnieniu. Nosicielki imienina też je lubią. Jeśli jednak czujesz, że chyba nie wybrałaś odpowiednio, to może pomyśl o zmianie, póki córka ma dopiero 10 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 22:29 Jakos przez całe życie nie jestem "fanką"tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita-28 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 01.07.09, 10:23 myślałam nad tym ale mój mąż się nie zgadza... twierdzi, że jak sórce imię się nie będzie podobało to sobie sama podejmie decyzję o zmianie, a zresztą on nie słyszał o przypadku zmiany imienia dla dziecka i nie będzie pajaca z siebie robił takie zostało wybrane i takie jest. koniec kropka. w sumie może i ma rację, rodzince imię się podoba i chyba ja jestem jedyną osobą, która ma jakieś "ale"... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Jowito, 01.07.09, 10:32 zmniejsz sygnaturkę! Sygnaturka nie powinna mieć więcej niż 4 linijki tekstu (jeśli będzie to obrazek, nie powinien być większy niż orientacyjne cztery linijki tekstu). Odpowiedz Link Zgłoś
martynika74 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 01.07.09, 19:21 jowita-28 napisała: > myślałam nad tym ale mój mąż się nie zgadza... twierdzi, że jak > sórce imię się nie będzie podobało to sobie sama podejmie decyzję o > zmianie, a zresztą on nie słyszał o przypadku zmiany imienia dla > dziecka i nie będzie pajaca z siebie robił takie zostało wybrane i > takie jest. koniec kropka. w sumie może i ma rację, rodzince imię > się podoba i chyba ja jestem jedyną osobą, która ma jakieś "ale"... Ja również mam podobny problem. Zresztą poprzednim razem również mieliśmy trudność z wyborem imienia. Co do imienia Izabela to odbieram je bardzo pozytywnie, gdyby nie to, że mamy w bliskiej rodzinie małą Izabelkę to pewnie sama bym nadała to imię mojej córeczce. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 01.07.09, 19:33 Izabela mi się podoba. Nie zmieniaj. A jeśli chciałabyś zmienić to na jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 02.07.09, 00:45 Może zacznij ją nazywać np. Izolda, niby żartem, a jak będzie chciała sobie zmienić imię, będzie miała na jakie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzeszkowa Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.09, 23:53 moja kuzynka tak dala swojej corci uwazam ze sliczne imie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c IP: *.gemini.net.pl 05.07.09, 07:18 Bardzo lubię to imię. Może sama nadam je kiedyś swej potomce Nie znoszę jedynie zdrobnień: Izia, Izka. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 05.07.09, 10:46 Nie lubię w żadnej formie. A juz zdrobnienia: Bela, Belka są straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 05.07.09, 18:28 Moja corka ma tak na imie, z tym, ze w wersji anglo - Isabella (maz anglo, nie mieszkamy w Polsce). Nie wybralabym tego imienia w Polsce, bo nie znosze zdrobnienia "Iza", ktore wydaje sie nie do wyplewienia. Podoba mi sie jedynie pelna forma plus ewentualnie zdrobnienia "odbellowe" czyli np. Bella, Besia. Imie jest b. pozytywnie odbierane tu gdzie mieszkam, jest tez jakoby popularne, ale jeszcze nie spotkalysmy zadnej innej Isabelli (corka ma 4 lata). Podobnie jak Ty dosyc dlugo nie bylam przekonana. Moj maz nie akceptowal zadnego z imion, ktore mi sie na prawde podobaly, Isabella byla naszym wspolnym kompromisem, spelniajacym tez warunki miedzynarodowe. Teraz jednak nie wyobrazam sobie corki funkjonujacej pod innym imieniem, ona sama tez bardzo swoje imie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magbea Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c IP: 213.25.120.* 05.07.09, 19:04 wszystkie Izabele jakie znam są, delikatnie mówiąc, dziwne ;p może to sprawia, że imie zupełnie mi się nie podoba - w żadnej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
uma_mama Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 05.07.09, 20:01 Bardzo lubię swoje imię. W dzieciństwie (a mam blisko 30 lat) byłam jedyna Izabelą w okolicy. Jedyne czego serdecznie nie znoszę, to zdrobnienia "Izabelka", brrr... Wszelkie pozostałe zdrobnienia są dla mnie jak najbardziej akceptowalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kropeczka1989 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 06.03.22, 00:20 Hej moja córeczka ma 4 latka i mam podobny problem. Imię Izabela uwielbiam, ale już Iza drażni mnie ale ja nazywam Córeczkę Bella, Belcia i Ona tak też lubi gdy się do Niej mówi najbardziej. Tak też nazywa się Izabela Łęcka w Lalce czy Isabella w Zmierzchu, to jest normalne zdrobnienie tego imienia, jednak mniej popularne. Przykro mi tylko, bo np moja mama, czyli babcia Córeczki pomimo Jej prośb nadal wola Iza, Izunia, ale teraz już ja się tym zajmę i wezmę Ja na dywanik. Póki co przez to, że Coreczka jest mała i jeszcze nieśmiała, a większość osób mówi do Niej Iza to choć woli Bella to przedstawia się Iza, ale będę nad tym cały czas pracować by wypracowac w Niej tą pewność siebie. Będą Ją tak wszędzie przedstawiać co już robię. Panie w przedszkolu mówią na Nią Bella, Belcia zgodnie z moja prośba a taka forma jest prześliczna, więc i Tobie polecam moją taktykę zaczęłam Ja dopiero po 3 roczku Córeczki, bo dopiero wtedy się rozeznalam w tym zdrobnieniu, ponieważ uparnie wszyscy zdrabniaja i nie chca mówić Izabela czy Izabelka. Odpowiedz Link Zgłoś
kropeczka1989 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 06.03.22, 00:22 Gdzieś w środku wpisu opisałam swoją historię. Teraz widzę, że wpis jest z bardzo v dawna. Ciekawa jestem jak teraz sprawa wygląda 794168413 chętnie dowiem się nawet smsem pozdrawiam! Moja Córcia Izabela bardzo lubi zdrobnienie Bella i wierzę, że tak też będą do Niej mówić w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś