Dodaj do ulubionych

Izabela - do tych co noszą to imię lub mają córki

30.06.09, 10:49
...albo jakiś znajomych o tym imieniu.
Moja 10-cio miesięczna już córcia ma tak na imię, a mnie co jakiś
czas nachodzą wątpliwości co do tego imienia, stąd moje pytanie do
tych z Was, które same mają tak na imię, albo mają córeczki o tym
imieniu lub kogoś w najbliższym otoczeniu... Czy czujecie się dobrze
z tym imieniem? lubicie je? jak jest ono odbierane przez inne osoby?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jestem.mama Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 12:57
      ja mam w rodzinie dwie Izabele: dorosłą i 3 latkę. Mam też znajomą o
      tym imieniu. Imię podoba mi się tylko w pełnej formie. Zdrobnienia
      Iza wprost nie znoszę. Niestety znajome posiadaczki tego imienia
      funkcjonują niemal we wszystkich swoich środowiskach jako Izy
      właśnie. Mam raczej neutralne skojarzenia z tym imieniem, gdyby nie
      fatalne zdrobnienie, to zaliczyłabym je do wdzięcznych i bardzo
      kobiecych imion.
    • Gość: ada77 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c IP: *.cdma.centertel.pl 30.06.09, 12:58
      miałam kolezanki o tym imieniu i kiedyś go nie lubiłam, teraz moja córka ma
      przyjaciółke Izę i podoba mi się to imie, ale nie lubie jak mówią Izzzka brrrr
      • luna333 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 13:31
        mam na imię Izabela i nie cierpię swojego imienia.
        Moja nauczycielka w szkole zaczynała zdanie od.. I ZAczynamy pracę,
        zresztą to dość częste, I zawsze, I zaraz, etc więc siłą rzeczy
        człowiek się odwraca bo reaguje na to iza... / Oczywiście wszystkim
        tłumaczę że jestem izabela przez jedno L a i tak w połowie świstków
        wpisują mi izabella smile Poza tym wszystkie Izy które znam to
        dziwaczki smile
    • lana.777 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 13:55
      Osobiscie uwazam Izabele za jedno z najladniejszych imion. Znam kilka
      dziewczynek o tym imieniu. Kilka lat temu tym bardziej mi sie podobalo, gdyz
      pewna rodzina wolala swoja corke Bela, zamiast Iza. Bardzo podoba mi sie to
      zdrobnienie, ale niewiele osob na to wpadnie.
    • aneladgam Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 14:46
      bardzo, bardzo lubię
    • panda74 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 14:54
      Moja 7-letnia córka tak ma na imię - dla mnie i męża oczywiście to
      najpiękniejsze imię na świecie smile W związku z powyższym zupełnie mnie nie
      interesuje, co inni o nim myślą. Ogólnie chyba jest pozytywnie odbierane,
      przynajmniej przez naszych znajomych.
      U nas jest odwrotny problem niż któraś z dziewczyn napisała: moja córa to
      Izabella i ja z kolei muszę zaznaczać to drugie "l" za każdym razem w urzędach.
      Ale w sumie to drobiazg.
      Pozdrawiam smile
    • quasi.modo Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 15:14
      Mi się całkiem podoba. Nie jest jakieś nieprzytomnie wyszukane, ale powszechne
      też nie jest. I ma bardzo ładny dźwięk. Anglosaskie zdrobnienie "Izzy" podoba mi
      się bardziej niż rodzima "Iza", ale w sumie i do tej ostatniej nie można się
      przyczepić.
      • luna333 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 15:24
        Izzy? mnie angole zdrabniali do Isa smile Mama zaś nazywała mnie
        belinda smile
        • quasi.modo Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 15:26
          Z takim zdrobnieniem się spotkałam, choć faktem jest, że w filmach. Znana mi
          mieszkająca w USA Polka o tym imieniu dla znajomych jest po prostu "Izabela".
          • czarna-dalia Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 21:53
            Znam cztery Izy i zawsze mi się to imię podobało, zarówno w pełnej wersji, jak i zdrobnieniu. Nosicielki imienina też je lubią. Jeśli jednak czujesz, że chyba nie wybrałaś odpowiednio, to może pomyśl o zmianie, póki córka ma dopiero 10 miesięcy.
            • tami46 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 30.06.09, 22:29
              Jakos przez całe życie nie jestem "fanką"tego imienia.
            • jowita-28 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 01.07.09, 10:23
              myślałam nad tymsmile ale mój mąż się nie zgadza... twierdzi, że jak
              sórce imię się nie będzie podobało to sobie sama podejmie decyzję o
              zmianie, a zresztą on nie słyszał o przypadku zmiany imienia dla
              dziecka i nie będzie pajaca z siebie robiłwink takie zostało wybrane i
              takie jest. koniec kropka. w sumie może i ma rację, rodzince imię
              się podoba i chyba ja jestem jedyną osobą, która ma jakieś "ale"...
              • olianka Jowito, 01.07.09, 10:32
                zmniejsz sygnaturkę!
                Sygnaturka nie powinna mieć więcej niż 4 linijki tekstu (jeśli będzie to obrazek, nie powinien być większy niż orientacyjne cztery linijki tekstu).
              • martynika74 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 01.07.09, 19:21
                jowita-28 napisała:

> myślałam nad tymsmile ale mój mąż się nie zgadza... twierdzi, że jak
                > sórce imię się nie będzie podobało to sobie sama podejmie decyzję o
                > zmianie, a zresztą on nie słyszał o przypadku zmiany imienia dla
                > dziecka i nie będzie pajaca z siebie robiłwink takie zostało wybrane i
                > takie jest. koniec kropka. w sumie może i ma rację, rodzince imię
                > się podoba i chyba ja jestem jedyną osobą, która ma jakieś "ale"...

Ja również mam podobny problem. Zresztą poprzednim razem również mieliśmy
                trudność z wyborem imienia.
                Co do imienia Izabela to odbieram je bardzo pozytywnie, gdyby nie to, że mamy w
                bliskiej rodzinie małą Izabelkę to pewnie sama bym nadała to imię mojej córeczce.
                • donmari-2 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 01.07.09, 19:33
                  Izabela mi się podoba. Nie zmieniaj. A jeśli chciałabyś zmienić to
                  na jakie?
              • gaudencja Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 02.07.09, 00:45
                Może zacznij ją nazywać np. Izolda, niby żartem, a jak będzie
                chciała sobie zmienić imię, będzie miała na jakie.
    • Gość: orzeszkowa Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.09, 23:53
      moja kuzynka tak dala swojej corci uwazam ze sliczne imie wink
      • Gość: bluemoon Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c IP: *.gemini.net.pl 05.07.09, 07:18
        Bardzo lubię to imię. Może sama nadam je kiedyś swej potomce smile Nie znoszę
        jedynie zdrobnień: Izia, Izka.
    • ariana1 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 05.07.09, 10:46
      Nie lubię w żadnej formie. A juz zdrobnienia: Bela, Belka są
      straszne.
    • ik_ecc Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 05.07.09, 18:28
      Moja corka ma tak na imie, z tym, ze w wersji anglo - Isabella (maz
      anglo, nie mieszkamy w Polsce). Nie wybralabym tego imienia w Polsce,
      bo nie znosze zdrobnienia "Iza", ktore wydaje sie nie do wyplewienia.
      Podoba mi sie jedynie pelna forma plus ewentualnie zdrobnienia
      "odbellowe" czyli np. Bella, Besia. Imie jest b. pozytywnie odbierane
      tu gdzie mieszkam, jest tez jakoby popularne, ale jeszcze nie
      spotkalysmy zadnej innej Isabelli (corka ma 4 lata).

Podobnie jak Ty dosyc dlugo nie bylam przekonana. Moj maz nie
      akceptowal zadnego z imion, ktore mi sie na prawde podobaly, Isabella
      byla naszym wspolnym kompromisem, spelniajacym tez warunki
      miedzynarodowe. Teraz jednak nie wyobrazam sobie corki funkjonujacej
      pod innym imieniem, ona sama tez bardzo swoje imie lubi.
    • Gość: magbea Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c IP: 213.25.120.* 05.07.09, 19:04
      wszystkie Izabele jakie znam są, delikatnie mówiąc, dziwne ;p może to sprawia,
      że imie zupełnie mi się nie podoba - w żadnej formie.
    • uma_mama Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 05.07.09, 20:01
      Bardzo lubię swoje imię. W dzieciństwie (a mam blisko 30 lat) byłam
      jedyna Izabelą w okolicy. Jedyne czego serdecznie nie znoszę, to
      zdrobnienia "Izabelka", brrr... Wszelkie pozostałe zdrobnienia są
      dla mnie jak najbardziej akceptowalne.
    • kropeczka1989 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 06.03.22, 00:20
      Hej smile moja córeczka ma 4 latka i mam podobny problem. Imię Izabela uwielbiam, ale już Iza drażni mnie sad ale ja nazywam Córeczkę Bella, Belcia i Ona tak też lubi gdy się do Niej mówi najbardziej. Tak też nazywa się Izabela Łęcka w Lalce czy Isabella w Zmierzchu, to jest normalne zdrobnienie tego imienia, jednak mniej popularne. Przykro mi tylko, bo np moja mama, czyli babcia Córeczki pomimo Jej prośb nadal wola Iza, Izunia, ale teraz już ja się tym zajmę i wezmę Ja na dywanik. Póki co przez to, że Coreczka jest mała i jeszcze nieśmiała, a większość osób mówi do Niej Iza to choć woli Bella to przedstawia się Iza, ale będę nad tym cały czas pracować by wypracowac w Niej tą pewność siebie. Będą Ją tak wszędzie przedstawiać smile co już robię. Panie w przedszkolu mówią na Nią Bella, Belcia zgodnie z moja prośba smile a taka forma jest prześliczna, więc i Tobie polecam moją taktykę smile zaczęłam Ja dopiero po 3 roczku Córeczki, bo dopiero wtedy się rozeznalam w tym zdrobnieniu, ponieważ uparnie wszyscy zdrabniaja i nie chca mówić Izabela czy Izabelka.
    • kropeczka1989 Re: Izabela - do tych co noszą to imię lub mają c 06.03.22, 00:22
      Gdzieś w środku wpisu opisałam swoją historię. Teraz widzę, że wpis jest z bardzo v dawna. Ciekawa jestem jak teraz sprawa wygląda smile 794168413 chętnie dowiem się nawet smsem smile pozdrawiam! Moja Córcia Izabela bardzo lubi zdrobnienie Bella smile i wierzę, że tak też będą do Niej mówić w przyszłości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.