Dodaj do ulubionych

Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważnien...

IP: *.bracz.edu.pl 15.05.04, 13:58
Przykro mi, podjęto słuszną decyzję
Obserwuj wątek
    • Gość: dojrzaly spacer po swiezym powietrzu dobrze im zrobi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.04, 14:13
      przed kolejnym podejsciem do matury. ciekawe czy tym razem tez beda padac
      blagalne pytania na serwisie sciaga.pl "macie jakies pewniaki? jak tak to
      podajcie" czy zaczna wreszcie polegac na sobie... na tym bowiem polega
      dojrzalosc.
      • create Re: spacer po swiezym powietrzu dobrze im zrobi 15.05.04, 14:45
        lepiej zapytaj kuratora, na czym polega dojrzałość - czy na tym żeby być
        odpowiedzialnym za to co się robi, czy na tym żeby wogóle nie brać na siebie
        odpowiedzialności za złe działania
        • Gość: ja Re: spacer po swiezym powietrzu dobrze im zrobi IP: *.core.lanet.net.pl 15.05.04, 15:12
          Równocześnie z unieważnieniem egzaminu kurator powinien podać się do dymisji. Niestety to on odpowiada za swoich pracowników.
          A swoją drogą, dziennikarze, kuratorium, nauczyciele, robicie straszną szopkę z tymi egzaminami maturalnymi. Egzamin jak egzamin, jeśli ktoś zaczyna studiować zauważa, że matura jest jednym z łatwiejszych egzaminów w życiu. Ale dla was, kuratorium i nauczyciele, to jakieś niezdrowo podniecające przeżycie. Po co ludzi tak stresować?
          Gdzieś się tematy zapodziały, komuś na serwer wpadły, no i co? Co roku nie potraficie ich upilnować. Co roku można je kupić, ale zazwyczaj nikt nie robi takiej śmiesznej afery. Boli was, że ludzie mają was generalnie tam, gdzie światło nie dociera? Tak bardzo chcecie żeby was ktoś dostrzegł, że jesteście, że istniejecie, że macie jakąś dziwnie rozumianą władzę? Przerost ambicji, czy niezaspokojona potrzeba akceptacji? Tematy się pokazały, ale generalnie zostały zignorowane. Każdy zdający maturę przed egzaminem trafia na jakieś tematy, ale nikt nie zwraca na to większej uwagi, bo nie da się UWIARYGODNIĆ ŹRÓDŁA. Dlatego fakt przecieków jest traktowany jak ciekawostka przyrodnicza, a nie jako sposób na zdanie matury. Są lepsze sposoby na zdanie matury, niż poznanie tematu. Lepiej sprawić aby "cudownie" wyciekły z sali, a pod koniec czasu wróciły jako gotowa praca. To codzienność matur. Jak to jest, że przed zakończeniem pisania po Internecie, po rozgłośniach radiowych, ludzie dyskutują na temat aktualnych tematów i porównuja je między województwami?
          • Gość: glos z xsyza Mają rację to wina urzędnikówSLD i Samomniejszości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 16:05
            Jak ukarać tę gangrenę Polski, zupełnych partyjnych jołopów bez wiedzy!
            • Gość: świr Re: Mają rację to wina urzędnikówSLD i Samomniejs IP: *.core.lanet.net.pl 15.05.04, 16:26
              Problemem nie jest AleśmyWszystkoSpraprali, Samogwałt, SojuszLewiznyDupokratycznej, PajacykISamozwaniec, PłaczObywateli, PrymitywnaStronaLudu, ListaProstychRoślin, MniejszośćNiewiększość czy inna grupka widzących inaczej lepszą przyszłość, ale brak u ludzi "na stołkach" poczucia odpowiedzialności. Co by władzia nie zmontowała, wybiórcy i tak oleją i na nich zagłosują. Ilu politykierów aktualnej "awangardy ludu" nie było już u władzy? A ludzie dalej na nich głosują i politykę gdzieś mają. Spiteczeństwo nie interesuje się polityką, toteż władzia nie czuje się przed nim odpowiedzialna. Robi co chce, bo nic jej praktycznie nie grozi.
            • Gość: olek Re: Mają rację to wina urzędnikówSLD i Samomniejs IP: *.acn.pl 15.05.04, 17:24
              Do idioty o pseudonimie głos z xsyza. MASZ DOWODY NA TO CO WYPISUJESZ? JEŻELI
              CI KTÓRZY DEMONSTRUJĄ MAJĄ CZYSTE SUMIENIE TO 19 MAJA NAPISZĄ EGZAMIN Z
              J.POLSKIEGO A 20 MAJA Z WYBRANEGO PRZEDMIOTU. WNIOSEK JEST TYLKO JEDEN
              WIĘKSZOŚĆ Z PROTESTUJĄCYCH MA JEDNAK COŚ NA SUMIENIU.
              • Gość: ali Re: Mają rację to wina urzędnikówSLD i Samomniejs IP: *.ozimek.net.pl 15.05.04, 17:42
                Jak ty nic nie rozumiesz...uncertain Az słów brak uncertain Ja brałam udział w tym proteście
                właśnie dlatego, że pisałam uczciwie! ten protest miał na celu pokazanie, że
                nie wszyscy oszukiwali... Gdyby każdy potulnie zgodził się z decyzją kuratora,
                to byłoby to równoznaczne z faktem, że każdy zgadza się z zarzutem, że znał
                tematy przed maturą ... Tak nie było!!!
                • losiu4 Re: Mają rację to wina urzędnikówSLD i Samomniejs 15.05.04, 22:05
                  Gość portalu: ali napisał(a):

> Jak ty nic nie rozumiesz...uncertain Az słów brak uncertain Ja brałam udział w tym
                  proteście
                  > właśnie dlatego, że pisałam uczciwie! ten protest miał na celu pokazanie, że
                  > nie wszyscy oszukiwali... Gdyby każdy potulnie zgodził się z decyzją
                  kuratora,
                  > to byłoby to równoznaczne z faktem, że każdy zgadza się z zarzutem, że znał
                  > tematy przed maturą ... Tak nie było!!!

w porządzku. Ty nie oszukiwałaś. Niestety mnóstwo innych ludzi oszukiwało. I
                  nikt nie zgłosił, że coś jest nie tak. Przecież skoro tylu ludzi wiedziało, że
                  jest przeciek, czemu nikt nie dał znać, ze nastapiło oszustwo?

Losiu
                  • Gość: Mr.D Re: Mają rację to wina urzędnikówSLD i Samomniejs IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 00:24
                    Co roku są przecieki i nikt nie robi afery. Tym razem było inaczej. Dlaczego?
                    MOże dlatego że media zwąchały sensacje? A może to wszystko to jedna wielka
                    prowokacja polityczna w której to maturzyści są (nieświadomym) narzędziem.
                    Czemu działacze innych partii tak bardzo pragną dymisji kuratora, który
                    najprawdopodobniej miał z tym wszystkim najmniej wspólnego. On ostatni chciał
                    ponownej matury! Prawdopodobnie został zmuszony do tej decyzji.
                    • independent-girl Re: Mają rację to wina urzędnikówSLD i Samomniejs 16.05.04, 00:29
                      zgadzam sie z opiniami,ze Ci uczniowie (wiekszosc) nieczemu nie są winni,ale na
                      dobrą sprawę...co im szkodzi napisac drugi raz? tongue_out
                      Ci co umieja - napiszą, a Ci co nie mają o tym pojęcia - tez napiszą (tak to
                      już z maturami jest big_grin )
                      nerwy? stres? hehe już dwa dni matur mieli, więc najgorsze za nimi

PS. Pewnie jakbym to była ja w ich szeregach to też bym sie buntowala, no
                      ale... tongue_out
              • Gość: ja Re: Mają rację to wina urzędnikówSLD i Samomniejs IP: *.core.lanet.net.pl 15.05.04, 17:52
                Jakie ty masz dowody na to, że wszyscy maturzyści byli nieuczciwi, że wszyscy mają być ukarani? Jeżeli ktoś umie, to zda. Ale przez kilku pajaców będzie miał więcej stresu, co zdrowe nie jest. Swoją drogą zupełnie nie wiem dlaczego buduje się taką atmosferę stresu wokół matur, bo egzamin jest całkiem prosty, ale tak już jest. A karanie przypadkowych ludzi (dodatkowym stresem) jest dalece nieuczciwe.
                Chociaż zgodnia z tą filozofią, jak zgubię portwel, ciebie ukaram, bo nie masz z tym nic wspólnego, poza znalezieniem się w niewłasciwym miejscu w niewłaściwym czasie.

Gość portalu: olek napisał(a):

> Do idioty o pseudonimie głos z xsyza. MASZ DOWODY NA TO CO WYPISUJESZ? JEŻELI
                > CI KTÓRZY DEMONSTRUJĄ MAJĄ CZYSTE SUMIENIE TO 19 MAJA NAPISZĄ EGZAMIN Z
                > J.POLSKIEGO A 20 MAJA Z WYBRANEGO PRZEDMIOTU. WNIOSEK JEST TYLKO JEDEN
                > WIĘKSZOŚĆ Z PROTESTUJĄCYCH MA JEDNAK COŚ NA SUMIENIU.
          • Gość: ines Re: spacer po swiezym powietrzu dobrze im zrobi IP: 81.15.189.* 15.05.04, 21:41
            To jest tak, że tematy są tajne do określonej godziny (chyba 2 godziny po
            otwarciu kopert czyli do 11). Dlatego w mediach tematy pojawiają się już po 11.
            Na kartach egzaminacyjnych widnieje jednak napis, że "objęte tajemnicą
            egzaminacyjną do dnia(tu dzień egzaminu)do godziny 9.00" czyli jeszcze
            łagodniej potraktowano tajność. Wiec nie dziw sie że po tej godzinie toczą się
            dyskusje w necie o tematachsmile A z tym stresowaniem przez nauczycieli to nie
            przesadzaj. Sama uczę i też nie mogę zrozumieć dlaczego uczniowie robią tyle
            szumu wokół matury tym bardziej że zdać na 2 jest naprawdę łatwo. Siła
            tradycji? Tak ma być, że przed maturą trzeba poobgryzać paznokcie,żeby było co
            opowiadać dzieciom i wnukom? Pewnie tak.
            A maturzystom z Opola współczuję. U mnie w szkole uczniowie przed maturą
            przychodzą pytać o "przecieki", ale przecież wiemy że chodzi tu o przeczucia,
            typy, przewidywania a nie o prawdziwy przeciek. Kto przestudiuje tematy ze
            wszystkich wojewodztw na przestrzeni kilku lat zauważy, że temat sprzed 5 lat w
            woj. X pojawił się w woj. Y 3 lata temu. Takich przykładów jest sporo. I co,
            jakby udało się trafić to też "przeciek" i ukaranie młodzieży?
          • Gość: Mirakaz Re: spacer po swiezym powietrzu dobrze im zrobi IP: *.home.cgocable.net 16.05.04, 02:48
            Odpowiadam na Twoj post, ale rownie dobrze moglbym napisac to po innych
            postach. Wydajesz mi sie byc dosc typowym reprezentantem tych, co uwazaja, ze
            sciaganie nie jest niczym zlym. Niestety jest. A jak juz sie robi cos zlego, to
            odrobina przyzwoitosci nakazuje nie chwalic sie tym.
            Niestety, polska mentalnosc jest, jaka jest i z dnia na dzien, ani nawe z roku
            na rok nikt nie zmieni. Stad znalazla sie osoba, a raczej osoby, ktore nie
            widzialy nic zlego w KRADZIEZY tematow i ich opublikowaniu. Pozniej
            nauczycielka "chwali sie" gazecie, ze w przeddzien matury proszono ja o
            przygotowanie gotowca, ale nie uznala za stosowne zadzwonic do kuratorium, ze
            byl wyciek tematow. Gdyby zadzwonila, matura bylaby zablokowana, tematy
            zmienione i nikt nie musial by pozniej powtarzac. Uczniom i ich rodzinom tez
            jakos to nie przeszkadzalo, ze ich matury beda nieuczciwe.
            W polskich realiach mozna by rozwazyc dwa wyjscia: albo wogole zrezygnowac z
            matur, bo i tak ocena maturalna ma sie nijak do pozniejszych sukcesow w zyciu,
            albo duzo wczesniej oglosic np. 50-100 tematow, z ktorych np. trzy na pewno by
            sie pojawily na maturze, ale ktore, to kurator sam rozsylal by e-mailem na
            godzine, lub dwie przed matura. Bylo by jeszcze dosc czasu, zeby powielic to na
            ksero, zeby kazdy uczen dostal.
            • Gość: ja Re: spacer po swiezym powietrzu dobrze im zrobi IP: *.core.lanet.net.pl 16.05.04, 12:59
              Nie pisze, że ściąganie nie jest złe. Ale to co się stało w Opolu, nie ma nic z tym wspólnego. Właśnie się maturzyści dowiedzieli, że nie warto przychodzić uczciwie na egzamin. Ktoś postąpił nieuczciwie, a reszta za to odpowiada (zostaje ukarana). Uważasz, ze to jest właściwe? Po co być uczciwym? Czy się jest, czy nie jest, po dupie się obrywa, a nieuczciwie przychodząc z gotowcem ma się większą szansę na sukces. Zbiorowa odpowiedzialność w Europie przeminęła z Adolfefem H. i Józefem S. Ale widać nie w Polsce. Polsak jako państwo prawa teoretycznie wyznaje zasadę domniemania uczciwości. Tymczasem w Opolu zastosowano zasadę do domniemania nieuczciwości. Skoro działano w interesie uczciwych uczniów, dlaczego nie zorganizowano szybko małego referendum, niech uczniowie zdecydują, czy w ich interesie jest unieważnić egzamin.

PS: Czy powołano już p.o. kuratora opolskiego?
              PS2: Skoro odpowiedzialność ma być zbiorowa, to wnoszę o dyscyplinarne zwolnienie z pracy całego kuratorium oraz wszystkich nauczycieli, którzy przed otwarciem kopert mmogli znajdować się w odległości od nich mniejszej niż 100m.
              PS3: Idzie niż demograficzny, więc może nikt nie zauważy braku nauczycieli i kuratorium, zaś uczyć się będzie na tajnych kompletach wink

Gość portalu: Mirakaz napisał(a):

> Odpowiadam na Twoj post, ale rownie dobrze moglbym napisac to po innych
              > postach. Wydajesz mi sie byc dosc typowym reprezentantem tych, co uwazaja, ze
              > sciaganie nie jest niczym zlym. Niestety jest. A jak juz sie robi cos zlego, to
              >
              > odrobina przyzwoitosci nakazuje nie chwalic sie tym.
              > Niestety, polska mentalnosc jest, jaka jest i z dnia na dzien, ani nawe z roku
              > na rok nikt nie zmieni. Stad znalazla sie osoba, a raczej osoby, ktore nie
              > widzialy nic zlego w KRADZIEZY tematow i ich opublikowaniu. Pozniej
              > nauczycielka "chwali sie" gazecie, ze w przeddzien matury proszono ja o
              > przygotowanie gotowca, ale nie uznala za stosowne zadzwonic do kuratorium, ze
              > byl wyciek tematow. Gdyby zadzwonila, matura bylaby zablokowana, tematy
              > zmienione i nikt nie musial by pozniej powtarzac. Uczniom i ich rodzinom tez
              > jakos to nie przeszkadzalo, ze ich matury beda nieuczciwe.
              > W polskich realiach mozna by rozwazyc dwa wyjscia: albo wogole zrezygnowac z
              > matur, bo i tak ocena maturalna ma sie nijak do pozniejszych sukcesow w zyciu,
              > albo duzo wczesniej oglosic np. 50-100 tematow, z ktorych np. trzy na pewno by
              > sie pojawily na maturze, ale ktore, to kurator sam rozsylal by e-mailem na
              > godzine, lub dwie przed matura. Bylo by jeszcze dosc czasu, zeby powielic to na
              >
              > ksero, zeby kazdy uczen dostal.
          • Gość: mycha Re: spacer po swiezym powietrzu dobrze im zrobi IP: *.gdc.pl / *.godula.net 16.05.04, 10:16
            szanowny(a) "ja" chciałam Ci podziękować bo rzadko ktos wypowiada się tutaj
            logicznie i popiera argumentami (solidnymi) swoją wypowiedź.Nareszcie ktoś z
            oświaty czytając te wszystkie komentarze może nie tylko się usmiać po pachy ale
            także zastanowić na d sobą i całą tą mało zorganizowaną i zakompleksioną
            instytucją!!!!
        • losiu4 Re: spacer po swiezym powietrzu dobrze im zrobi 15.05.04, 16:17
          create napisał:

> lepiej zapytaj kuratora, na czym polega dojrzałość - czy na tym żeby być
          > odpowiedzialnym za to co się robi, czy na tym żeby wogóle nie brać na siebie
          > odpowiedzialności za złe działania

trochę racji masz. W tym przypadku powinni odpowiedziec ludzie czuwający nad
          poprawnościa przebiegu egzaminu (od tworzenia tematów po ich odczytanie na
          sali), absolutnie ci, co dopuścili sie kradzierzy tematów, oraz niestety
          wszyscy, którzy dane tematy zdawali, niezależnie od tego czy ściagali, czy nie.
          Moze w końcu oduczy to wszystkich kombinatorstwa.

Pozdawiam

Losiu
      • Gość: hegemon Re: spacer po swiezym powietrzu dobrze im zrobi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 15:56
        dobrze tak gnojom
        powinno sie zabronic im kandydowanie na studia dla calego wojewodztwa w tym roku
        poprzez ustalenie nowego terminu na styczen
        • Gość: ali Re: spacer po swiezym powietrzu dobrze im zrobi IP: *.ozimek.net.pl 15.05.04, 17:43
          Ja się nie czuję żadnym gnojem! Pisałam uczciwie , wstępu na studia to chyba
          tobie powinni zabronić, bo to co tu wypisujesz o dojrzałości z pewnością nie
          świadczy!!!
          • Gość: js Re: spacer po swiezym powietrzu dobrze im zrobi IP: *.core.lanet.net.pl 15.05.04, 18:33
            Stres maturalny jeszcze Cię widać trzyma wink

Gość portalu: ali napisał(a):

> Ja się nie czuję żadnym gnojem! Pisałam uczciwie , wstępu na studia to chyba
            > tobie powinni zabronić, bo to co tu wypisujesz o dojrzałości z pewnością nie
            > świadczy!!!
      • Gość: matura10lat-temu Re: spacer po swiezym powietrzu dobrze im zrobi IP: *.proton.net.pl 15.05.04, 21:57
        a ja im współczuje! mam nadzieje ze nie będą musieli jeszcze raz zdawać!!
      • Gość: butt W Wielkopolsce to samo, a wszyscy...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 01:03
        .... dowalili się tylko do Opola.

www.sciaga.pl/forum/read.html?f=3&i=72409&t=72409
      • Gość: Rozsadek Ktoś tu pieprzy bez sensu z tym uniewaznieniem IP: *.umcs.lublin.pl 16.05.04, 12:51
        Gość portalu: dojrzaly napisał(a):

> przed kolejnym podejsciem do matury. ciekawe czy tym razem tez beda padac
        > blagalne pytania na serwisie sciaga.pl "macie jakies pewniaki? jak tak to
        > podajcie" czy zaczna wreszcie polegac na sobie... na tym bowiem polega
        > dojrzalosc.

Jestem rowniez dojrzaly i moze dlatego wydaje mi sie, i chyba slusznie, ze nie
        uczniowie sa tu winni. W koncu nie uczniowie ukladali te pytania i nie oni
        sprawowali nad nimi piecze do dnia egzaminu. Kurator zamiast odwolywac mature,
        pownen natychmiast podac sie do DYMISJI, poniewaz to on, jako zwierzchnik nie
        zapobiegl przeciekowi tematow. Jego bezczelnosc polega na tym, ze obwinia
        innych za swoj blad!!!

• Gość: Rzywwy Sam idź na spacer i przemyśl jaką decyzję połamał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.04, 14:50
        Wytłumacz to komuś kto zdał już tą tegoroczną maturę bez ściągania, a nie zda
        tej co będzie we wtorek lub w środę, bo np.przejął się za bardzo. Na miejscu
        wojewody zapewniłbym kuratorowi ochronę z CBŚ czy czegoś,bo ja to bym chyba
        faceta połamał jakby mi się takie coś przytrafiło.
      • Gość: mmmmeeeeeeeeee mmmmmmmmmmmmmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 16:32
    • Gość: polonistka Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 14:16
      popieram was protestujcie poprawilam 40 prac czy mam nimi wytapetowac
      mieszkanie?
      • Gość: warum Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.04, 14:32
        Jesli ktoras z tych prac byla "wybitna"... nalezaloby ja uwiecznicsmile
        • Gość: x Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 14:33
          ROTFL smile
      • Gość: tom Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 14:33
        Mysle, ze w tym momencie chyba juz mozesz to zrobic wink.

Co do protestu - lepiej, jesli ludzie wykorzystaliby ten czas na douczenie sie
        do egzaminu. I tak nie ma juz innego wyjscia - "decyzja jest nieodwołalna".
        • create Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni 15.05.04, 14:45
          decyzje zawsze sa odwołalne.
          • losiu4 Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni 15.05.04, 16:22
            create napisał:

> decyzje zawsze sa odwołalne.

ale o czym tu dyskutowac. Był przeciek? - był. To matura do powtórki. I tyle. A
            z szukaniem winnych to inna sprawa: należy ich znaleźć i przykładnie ukarać.

Pozdrawiam

Losiu
            • kozaczek3 Karuzela niekompetencji Kuriatorjum ruszyła. 15.05.04, 18:25
              A jak znów będzie przeciek??
              To będzie powtórka powtórki itd.
              Żeby tylko zdążyli do pażdziernika.
              Pozdrawiam.
              Amen.
              • Gość: li Re: Karuzela niekompetencji Kuriatorjum ruszyła. IP: *.chello.pl 15.05.04, 19:23
                O to samo chciałem zapytać: Przy kolejnych przeciekach piszą do skutku czy jest
                jakiś limit. Moja rada: piszcie, a potem zaskarżyć kuratora (bo to on
                odpowiada) za stres i straty moralne.
                • losiu4 Re: Karuzela niekompetencji Kuriatorjum ruszyła. 15.05.04, 22:22
                  Gość portalu: li napisał(a):

> O to samo chciałem zapytać: Przy kolejnych przeciekach piszą do skutku czy
                  jest
                  >
                  > jakiś limit. Moja rada: piszcie, a potem zaskarżyć kuratora (bo to on
                  > odpowiada) za stres i straty moralne.

szczerze? z tego co się patrzy: powinny być takie szwindle wypalone do ziemi.
                  Kurator - i owszem. Ale i wszyscy ci, którzy widzieli przeciek ale nikomu go
                  nie zgłosili. No i w ogóle: jesli chcemy, by egzaminy były uczciwe, nie powinno
                  być takich rzeczy. Po prostu: jak ktoś wie o przecieku winien go zgłaszać, a
                  nie liczyć na to, że a nuż się uda... w tej sytuacji sprawa jest jasna: matura
                  do powtórki. Może w końcu dotrze do ludzi, że oszustwo nie popłaca.

Pozdrawiam

Losiu
            • create Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni 16.05.04, 00:00
              no właśnie - winny jest - kurator - niema o czym dyskutować - a nie maturzyści.
            • Gość: AFERA UKARAC ZGODNIE Z PRZEPISAMI PRAWA !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 01:52
              No nie, jeszcze jeden co sie madrzy jak Ci z poprzedniej epoki: ..."przykladnie
              ukarac"...
              Az trudno w to uwierzyc jak sie takie slowa czyta - jak z przemowien "ze
              starych dobrych" lat PRL-u.
        • Gość: AFERA ..."decyzja jest nieodwołalna"... na jakiej podsta IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 01:49
          A na jakiej to podstawie decyzja ta jest nieodwolalna? Moge sie dowiedziec?
      • Gość: kotkubus Re: przeciek a tapetowanie mieszkania IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.04, 14:57
        Nie, p.Polonistko, pracami maturalnymi, nawet z unieważnionego egzaminu,
        tapetować mieszkania na pewno nie należy, a chyba nawet byłoby to sprzeczne z
        prawem. A wracając do meritum: jakie inne wyjście Pani widzi, skoro stało się
        to, co się stało? Bo że przeciek był i byli też uczniowie, którzy z niego
        skorzystali, to pewne. Np. na wczorajszy forum inna Polonistka informowała, że -
        ku swemu zdumieniu - przeczytzła b. błyskotliwą pracę b. przeciętnego ucznia.
        Czy uwierzy Pani, że taki to właśnie na maturze przeżył szczególne illuminatio?
        Na pewno wielu maturzystów (może nawet zdecydowana większość) napisało egzamin
        uczciwie. Rozumiem ich rozgoryczenie i nawet nie dziwię się protestowi, ale
        innej decyzji być nie mogło.Współczuję też Polonistom, których ciężka praca
        poszła na marne, zwłaszcza, że - o ile wiem - nie otrzymują oni ekstra
        wynagrodzenia za sprawdzanie prac.
      • losiu4 Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni 15.05.04, 16:20
        Gość portalu: polonistka napisał(a):

> popieram was protestujcie poprawilam 40 prac czy mam nimi wytapetowac
        > mieszkanie?

jesliś naprawde polonistką z tamtego rejonu jest, to chyba oczywiste, ze
        powinnas jeszcze raz poprawiac. Bo to Twój obowiazek. A prace maturalne na
        tapetę się raczej nie nadaja (to taka życzliwa rada)

Losiu
        • Gość: AFERA Losiu obowiazki reguluje umowa o prace IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 01:58
          to tak dla wyjasnienia, bo cos mi sie wydaje, ze o tym to ty jeszcze nie wiesz.
          W skrecie dodam, ze za prace trzeba zaplacic. W kazdym szanujacym sie zakladze
          placi sie za godziny nadliczbowe! A kto zaplaci nauczycielom?
          Wszystko w zyciu kosztuje! Nawet smierc nie jest za darmo - za nia placi sie
          zyciem!

Pzdr
          • losiu4 Re: Losiu obowiazki reguluje umowa o prace 17.05.04, 11:42
            Gość portalu: AFERA napisał(a):

> to tak dla wyjasnienia, bo cos mi sie wydaje, ze o tym to ty jeszcze nie
            wiesz.

oczywiście. I wcale bym się nie zdziwił, gdyby było tam napisane coś o
            poprawianiu klasówek itp. Na maturze jest komisja, i jak znam życie za to
            pieniadze jakieś bierze.

> W skrecie dodam, ze za prace trzeba zaplacic. W kazdym szanujacym sie
            > zakladze placi sie za godziny nadliczbowe! A kto zaplaci nauczycielom?

a nie zapłaci się?

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: AFERA ..."poprawilam 40 prac"... IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 01:46
        Szanowna Pani,

poniewaz prace uczniow to wazne dokumenty tapetownie nimi (obojetnie czego) nie
        jest wlasciwym rozwiazaniem. Ja spojrzalbym do umowy o prace i ewentualnie tam
        szukal odpowiedzi na pytanie dlaczegomam jeszcze raz poprawiac prace maturalne.

Lacze wyrazy szacunku

AFERA
    • Gość: Majka Niech się lepiej zaczną uczyć IP: *.sasiedzi.pl 15.05.04, 14:37
      Kurcze, ludzie i co z tego, było ściąganie, niech poiwtarzają- inaczej będzie
      nie fair... Większość ludzi uznaje zasady fair-play i niech tak zostanie...
    • Gość: fantomas i dobrze, trzeba umiec byc dyskretnym IP: *.bmj.net.pl 15.05.04, 14:41
      jak juz podawac pewniaki dalej to przez maiala lub gg i tylko zaufanym osobom a
      nie umieszczac na stronach internetowych.. mysle ze to bylaby dobra nauczka...
      ps. bylaby bo za rok "nowa" matura wiec to chyba zadna nauczkasmile
      • Gość: kotkubus Re: i dobrze, trzeba umiec byc dyskretnym IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.04, 15:18
        Dlaczego uważasz, że z "nowej" matury tematy nie będą wyciekać? Optymista!
      • Gość: chilum Re: i dobrze, trzeba umiec byc dyskretnym IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 18:24
        > jak juz podawac pewniaki dalej to przez maiala lub gg i tylko zaufanym osobom a
        > nie umieszczac na stronach internetowych.. mysle ze to bylaby dobra nauczka

Prawda,jacy niekumaci!
        Mają pewne tematy i nie wiedzą,że w Net`cie wszyscy się otym dowiedzą!

Widzę,ze trzymasz stronę tych,którzy w zciąganiu i oszukiwaniu nie widzą nic złego.
        Byle dobrze to zrobić,ni enarobić przypału i zostawić po sobie wrażenie błyskotliwego ucznia.
        To,ze taka praca oceniona wysoko może komuś zablokować miejsce na studia(średnia ocen) to już nic,nie.
        Jak się nie umie zakręcic wokól swoich spraw,lamuch jeden,to niech spada.
        Ja tematy miałem i spoko!
        Po co się wysilać.

Nie wiem,czy jesteś tegorocznym maturzystą,czy z Opola.
        To co piszę ma mieć wydźwięk ogolny,nie osobisty.
        Oprócz pierwszych dwóch zdań.

Jak ja zdawałem maturę(dawno temu) nikt nie słyszał i nie dopuszczał takich sytuacji z wyciekami tematów.

Stop War on Drugs
    • Gość: TLJ Kurator powinien się podać do dymisji !!! IP: *.chello.pl 15.05.04, 14:42
      Skoro kurator unieważnił matury, sam też powinien podać się do dymisji, bo
      przecież to on niedopełnił swoich obowiązków i nie zadbał o to aby do wycieku
      tematów maturalnych nie doszło, a nie maturzyści , ale czy ma na tyle cywilnej
      odwagi... ?
      • losiu4 Re: Kurator powinien się podać do dymisji !!! 15.05.04, 16:26
        Gość portalu: TLJ napisał(a):

> Skoro kurator unieważnił matury, sam też powinien podać się do dymisji, bo
        > przecież to on niedopełnił swoich obowiązków i nie zadbał o to aby do wycieku
        > tematów maturalnych nie doszło, a nie maturzyści , ale czy ma na tyle
        cywilnej
        > odwagi... ?

nie wiem czy powinien ustąpić. Nie znam zakresu odpowiedzialnosci kuratorium.
        Ale mature po prostu trzeba powtórzyć.

Losiu
        • Gość: AFERA Kurator a decyzja o powtorce egzaminow IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 02:02
          Losiu,

czytac jak widze umiesz pisac tez! To ci sie chwali! A glowe to ty tez masz? No
          to zacznij jej uzywac nie tylko do noszenia czapki!
          Poczytaj przepis, pomysl a potem pisz! OK?
          • losiu4 Re: Kurator a decyzja o powtorce egzaminow 17.05.04, 11:47

> Losiu,
            >
            > czytac jak widze umiesz pisac tez! To ci sie chwali! A glowe to ty tez masz?
            > No to zacznij jej uzywac nie tylko do noszenia czapki!
            > Poczytaj przepis, pomysl a potem pisz! OK?

mo własnie napisałem, że nie wiem. Liczyłem na to, że ktoś mądrzejszy podpowie.
            Co zachowania kuratora i osób nadzorujących przebieg matury: IMHO winni podać
            się do dymisji. A matura do powtórki. Tak dyktuje zdrowy rozsądek.

Pozdrawiam

Losiu
    • create podjęto słuszną decyzję? 15.05.04, 14:43
      kurator, nie zabezpieczył należycie tematów, on powinien zrzec się swojego
      stanowiska. Słusznie ze protestują.
      • Gość: kotkubus Re: kurator do dymisji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.04, 15:14
        Oczywiście, że kurator (a chyba nie tylko kurator) powinien stracić stanowisko!
        Prokurator też ma tu coś do zrobiena.
        A czy w przyszłości władze nie mogłyby również sprawdzać w internecienie
        ewentualnych przecieków i odwoływać egzaminu w przypadku stwierdzenia takowych?
        Odwołanie egzaminu z powodu przecieku byłoby czymś fatalnym, ale nie aż tak
        złym, jak uieważnienie już napisanego egzaminu i to na pewno w większości
        wyadków napisanego uczciwie. Z drugiej strony - innej decyzji podjąć nie można
        było.
        • Gość: sas01 Re: kurator do dymisji IP: *.ny325.east.verizon.net 15.05.04, 16:48
          Tak, zdymisjowac wszystkich...Od kuratora do woznego w kuratorium! Malo tego,
          za kuratora odpowiada wojewoda. Zdymisjowac wojewode! Za wojewode - kto?
          Premier? Zdymisjowac premiera! Za premiera sejm? Zdymisjowac sejm! Sejm
          wybieralismy my! Zdymisjowac nas. Wszystkich! Bledne kolo! Glupota! Nie - to
          jest dno glupoty!
          Tematy przeciekly. Byly sciagi co widac po pracach. Dla dobrego ucznia
          napisanie matury jeszcze raz to pryszcz. Na studiach takie matury zdaje sie co
          semestr. Potraktowac to jako zaprawe to pozniejszej rzeczywistosci!
          Protestuja ci ktorzy sciagali!
          Powodzenia za drugim razem!
          • Gość: li Re: kurator do dymisji IP: *.chello.pl 15.05.04, 19:26
            To może order dać kuratorowi, że ma burdel w swoim województwie?
        • Gość: ROB Re: kurator do dymisji IP: 213.199.238.* 15.05.04, 18:45
          dlaczego nie można było podjąć innej decyzji???
          Na 11,5 tyś.zdających tematy miało na pewno 10 góra100osób (a to tylko moje
          przypuszczenia osoby nie zainteresowanej pośrednio ani bezpośrednio)więc
          o co ten cały raban.
          Zbiorowa odpowiedzialność nie prowadzi do niczego dobrego,wiemy to z histori
          Władze Opola dały się "wpuścić w kanał" brzydko mówiąc i wyszła na jaw ich
          ignorancja i zachowawczy sposób w sprawowaniu władzy.
          Tak postępują terroryści,a nie demokratycznie wybrana władza!
          • Gość: Ubarka Re: kurator do dymisji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 01:43
            Słusznie protestują.
            Ten kurator to jakis zadufany w sobie bufon, który juz nie pamieta ze sam musiał
            przez to przechdzić (albo pamięta i chce innym tez dokopać).

Co to za brednie ze kazdy jak zaobaczy w necie przeciek przed Maturą powinien go
            zglosić. Ktoby przy zdrowych zmysłach w taki przeciek wioerzył, zawsze jest
            pełno róznych "przecieków", no tym razem ten okzazał się prawdziwy i co z tego?
            nic z tego przypadek . Nikt nie wierzy tym przeciekom, mogą się przydać,
            oczywiście jako takie tematy cwiczebne, ale to wszystko.
            A co do madrzenia się ze na studiach co sesja jest wiecej niz taka matura. To ja
            jako student 2 roku informatyki chcialłbym powiedziec ze to nie jest tak do
            końca bo: 1) matura to PIERWSZY tak poważny egzamin 2) jest taka a nie ina
            atmosfera dookoła neij 3) w przeciwieństwie do SESJI nie ma poprawek. Ok moze
            tam po pół roku mozna jeszcze raz pisac, ale studia po drodze się odsuwają a
            poza tym jest ogólnie bardzo nieprzyjemnie. 4) wszyscy liczą ze zdasz maturę (i
            to dobrze) no nie mozesz ich przecierz zawieść.
      • losiu4 Re: podjęto słuszną decyzję? 15.05.04, 16:29
        create napisał:

> kurator, nie zabezpieczył należycie tematów, on powinien zrzec się swojego
        > stanowiska. Słusznie ze protestują.

owszem, słusznie, jesli chca odwołania kuratora. Ale maturę winni zdawac
        jeszcze raz.

Losiu
    • jan.szulc Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni 15.05.04, 14:45
      Jesli umieja, to napisza i drugi raz. Sam pisalem w Warszawie i nie sciagalem.
      Nie chce, aby moja ciezka praca i nauka przec caly rok poszla na marne !
      • create Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni 15.05.04, 14:50
        a co ma do tego Twoja matura?
        Oni chca jedynie stabilnosci systemu maturalnego, żeby odpowiadal ten kto
        spaprał sprawę- czyli ten kto nie dopilnował, a nie ludzie którzy już napisali
        swoją maturę a teraz mają inne plany (przygotowanie do egzaminów wstępnych). Ale
        ich traktuje się jak powietrze, mogą napisać jeszcze raz - my
        pseudo-polska-edukacja zagospodarujemy tym szczeniakom czas, a to że mieli inne
        plany - co nas to obchodzi - odpowiedzą za nasze błedy.
        • losiu4 Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni 15.05.04, 16:35
          create napisał:

> a co ma do tego Twoja matura?

w bezpośredni sposób nic. W pośredni i owszem. On i jego koledzy zdawali mature
          uczciwie.

> Oni chca jedynie stabilnosci systemu maturalnego,

z artykułu wynika, ze chca uznania matury. Vide hasło na transparentach: "Uznać
          maturę". A stabilnosć będzie... jak sie w końcu wsród normalnych zdajacych
          mature ludzi uczciwosć pojawi, a nie kombinatorstwo

> żeby odpowiadal ten kto
          > spaprał sprawę- czyli ten kto nie dopilnował, a nie ludzie którzy już napisali
          > swoją maturę a teraz mają inne plany (przygotowanie do egzaminów wstępnych).

owszem, odpowiedzieć powinni prsde wszystkim ci, którzy umożliwili przeciek.
          Ale jak się takowy pojawił, matura winna byc powtórzona.

> Ale ich traktuje się jak powietrze, mogą napisać jeszcze raz - my
          > pseudo-polska-edukacja zagospodarujemy tym szczeniakom czas, a to że mieli
          > inne plany - co nas to obchodzi - odpowiedzą za nasze błedy.

no niestety, trza było nie korzystac, tylko zgłosic przeciek do kuratorium i po
          kłopocie byłoby. Czy ktos ze zdajacych to zrobił?

Losiu
          • Gość: odbyt Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni IP: *.core.lanet.net.pl 15.05.04, 18:28
            Ty jesteś kretyn?

> no niestety, trza było nie korzystac,
            A udowodniono komukolwiek, ze korzystał?
            Skoro tak bardzo chcesz sprawiedliwości, to może cała Polska powtórzy egzamin, co? Dlaczego tylko ci co byli uczciwi w Opolu, mają zostać ukarani? Niech wszyscy uczciwi w całej Polsce zostaną ukarani. To jest dalece niesprawiedliwe, że ktoś musi odpowiadać za cudze błędy. Trochę Stalinowską zasadę odpowiedzialności zbiorowej przypomina.
            • losiu4 Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni 15.05.04, 22:40
              Gość portalu: odbyt napisał(a):

> Ty jesteś kretyn?

nie wiem. Do tej pory tylko Łosiem mnie tytułowano smile

> > no niestety, trza było nie korzystac,

> A udowodniono komukolwiek, ze korzystał? Skoro tak bardzo chcesz
              > sprawiedliwości, to może cała Polska powtórzy egzamin,
              > co?

chłopcze, sprawa jest jedna: był przeciek, i dlatego powinien być egzamin
              powtórzony. Jeśli tak chcesz sprawiedliwosci, szukaj winy wśród tych, którzy
              przeciek umożliwili. I wśród tych, którzy o nim wiedzac, nie powiedzieli komu
              trzeba o nieprawidłowościach, licząc na to, ze im sie uda.

> Dlaczego tylko ci co byli uczciwi w Opolu, mają zostać ukarani? Niech
              > wszyscy uczciwi w całej Polsce zostaną ukarani. To jest dalece
              > niesprawiedliwe, że ktoś musi odpowiadać za cudze błędy. Trochę Stalinowską
              > zasadę odpowiedzialności zbiorowej przypomina.

no niestety, to jest tak, jak podczas podejrzenia epidemii.. wszystkich się
              izoluje i sprawdza. By innym nie zaszkodzić. Może w końcu to normalnych czegos
              nauczy. Mianowicie tego, że jak widzą szwindel, do odpowiedich organów
              zgłaszać, a nie liczyć na to, że sie uda. Stalina do tego nie mieszaj, bo tu
              niestety uczciwosć maturystów, którzy wiedzieli że sa pzecieki, zawiodła. Smutne

Losiu
              • Gość: AFERA ..."jak podczas podejrzenia epidemii"... IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 02:16
                Losiu,
                dla wyjasnienia (bo moze to do ciebie nie dotarlo) EPIDEMII NIE MA!
                Jest prawo a to reguluje wyraznie kto i na jakiej podstawie moze podjac decyzje
                o powtarzaniu egzaminu dojrzalosci!
                Czy to do Ciebie dotarlo?
                • losiu4 Re: ..."jak podczas podejrzenia epidemii"... 17.05.04, 09:02

> Losiu,
                  > dla wyjasnienia (bo moze to do ciebie nie dotarlo) EPIDEMII NIE MA!

owszem jest. Jest to epidemia nieuczciwości i kombinatorstwa. I postępuje sie
                  tak samo: izolując i sprawdzając.

> Jest prawo a to reguluje wyraznie kto i na jakiej podstawie moze podjac
                  > decyzje o powtarzaniu egzaminu dojrzalosci!
                  > Czy to do Ciebie dotarlo?

owszem. Dla przypomnienia:

"Uczeń (słuchacz) lub absolwent może, w terminie 2 dni od daty odpowiednio
                  sprawdzianu, odpowiedniej części egzaminu gimnazjalnego, egzaminu maturalnego w
                  części ustnej lub pisemnej z danego przedmiotu albo etapu pisemnego lub
                  praktycznego egzaminu zawodowego, zgłosić zastrzeżenia do dyrektora komisji
                  okręgowej, jeżeli uzna, że w trakcie sprawdzianu albo egzaminu zostały
                  naruszone przepisy dotyczące jego przeprowadzania.

2. Dyrektor komisji okręgowej rozpatruje zgłoszone zastrzeżenia w terminie 7
                  dni od daty ich otrzymania. Rozstrzygnięcie dyrektora komisji okręgowej jest
                  ostateczne.

3. W razie stwierdzenia naruszenia przepisów dotyczących przeprowadzania
                  sprawdzianu, egzaminu gimnazjalnego, egzaminu maturalnego lub egzaminu
                  zawodowego, na skutek zastrzeżeń, o których mowa w ust. 1, lub z urzędu,
                  dyrektor komisji okręgowej, w porozumieniu z dyrektorem Komisji Centralnej,
                  może unieważnić dany sprawdzian albo egzamin i zarządzić jego ponowne
                  przeprowadzenie. Unieważnienie może nastąpić w stosunku do wszystkich uczniów
                  (słuchaczy) albo absolwentów w danej szkole lub szkołach, a także w stosunku do
                  poszczególnych uczniów (słuchaczy) albo absolwentów.

4. W przypadku niemożności ustalenia wyników sprawdzianu, egzaminu
                  gimnazjalnego, egzaminu maturalnego w części pisemnej albo etapu pisemnego
                  egzaminu zawodowego, z powodu zaginięcia lub zniszczenia prac egzaminacyjnych,
                  dyrektor komisji okręgowej, w porozumieniu z dyrektorem Komisji Centralnej,
                  unieważnia sprawdzian albo egzamin danych uczniów (słuchaczy) albo absolwentów
                  i zarządza jego ponowne przeprowadzenie.

5. W przypadku stwierdzenia podczas sprawdzania arkuszy egzaminacyjnych,
                  niesamodzielnego rozwiązywania zadań przez uczniów (słuchaczy) albo
                  absolwentów, dyrektor komisji okręgowej, w porozumieniu z dyrektorem Komisji
                  Centralnej, unieważnia sprawdzian albo egzamin tych uczniów (słuchaczy) albo
                  absolwentów i zarządza jego ponowne przeprowadzenie.

6. Termin ponownego sprawdzianu albo egzaminu, o którym mowa w ust. 3-5, ustala
                  dyrektor Komisji Centralnej."

to cytat z zarządzenia. Nie wiem, może coś się pozmieniało w tzw. międzyczasie.

Pozdrawiam

Losiu
          • Gość: AFERA Losiu a podaj prosze podstawe prawna! IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 02:12
            Losiu,
            podaj prosze podstawe prawna na jakiej powinna byc powtorzona matura!
            • losiu4 Re: Losiu a podaj prosze podstawe prawna! 17.05.04, 09:04

> Losiu,
              > podaj prosze podstawe prawna na jakiej powinna byc powtorzona matura!

odpowiedź powyzej smile jeśli nie jest wystarczająca, przejrzyj:

www.menis.gov.pl/
              masz tam ustawy i rozporządzenia.

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: AFERA JASIU siedz w warszawce i nie mac IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 02:10
        Znalazl sie zainteresowany! Nie sciagal! Ty chyba nie bardzo wiesz o co biega?
        Az taki stres ta matura? Specjalnie dla ciebie Jasiu wyjasnienie: w tej sprawie
        chodzi o ujawnienie tematow niezgodnie z przepisami! Teraz wszystko jasne?

No to sie ciesze, ze sie rozumiemy!
    • Gość: glomek Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni IP: *.tychy.net.pl / *.media-com.com.pl 15.05.04, 14:45
      dlaczego powtarzane sa tylko polski i matematyka?
      czy to ze pytania z innych przedmiotow nie pojawily sie w sieci jest
      wystarczajacym dowodem na to ze tez nie "wyciekly"?
      jesli reszta byla przygotowana w tej samej drukarni i calosc odbyla sie w
      ramach tych samych procedur to chyba mozna podejrzewac ze tez paru cwaniakow je
      mialo
    • Gość: Lusesita Niech się w końcu wezmą za naukę. IP: 81.15.212.* 15.05.04, 14:47
      Najlepiej to się nie uczyć i mieć gotowe pytania. Niech podejdą do matury jak
      dojrzali ludzie a nie szukają po internecie gotowców. Jak ściągali to niech
      piszą jeszcze raz.
    • Gość: max Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.04, 14:48
      KTOŚ Z OSÓB KTÓRE MIAŁY DOSTĘP DO TEMATÓW CHCIAŁ DOROBIĆ DO MARNEJ PENSJI I
      PEWNIE SPRZEDAŁ TEMAT. A DRUGI IDIOTA ,KTÓRY KUPIŁ ZAMIAST SIEDZIEĆ CICHO TO
      OZNAJMIŁ TO CAŁEMU ŚWIATU.
      TYLKO DLACZEGO TYLE UCZNIÓW MA CIERPIEĆ. DLACZEGO NIE KARA SIE TYCH, KTÓRZY
      FAKTYCZNIE ZAWINILI. GDYBY KTOŚ NIE SPRZEDAŁ TEMATU NIE BYŁO BY SPRAWY.
      ALE U NAS W KRAJU TO NORMALNE ZAWSZE KARA SIE TYCH KTÓRYCH NAJPROŚCIEJ UKARAĆ.
      A CI CO NA GÓRZE TO NIE DO RUSZENIA.
      I TAK MŁODZI LUDZIE WCHODZĄC W DOROSŁE ŻYCIE ODBIERAJĄ PIERWSZĄ LEKCJE, ŻE
      JEŻELI SIĘ JEST U WŁADZY TO JEST SIĘ NIE DO RUSZENIA NIEZALEŻNIE JAKIE SIĘ
      PRZEKRĘTY ROBI.
      SZKODA PISAĆ PEWNIE I TAK TEKS SIE NIE UKAŻE ALBO GO PRZECZYTAJĄ NIELICZNI
      • Gość: Many Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni IP: *.interecho.com / 62.233.170.* 15.05.04, 14:50
        Co to za sprawiedliwosc, gdzie zachowanie mniejszosci (ci co znali tematy)
        decyduje o losach wiekszosci (ci ktorzy nie znali).
        Niech sad udowodni na poczatku komukolwiek wine, a pozniej niech osoby za to
        odpowiedzialne straca stanowiska.
        Dlaczego za bledy urzednikow maja cierpiec uczniowie??
    • create stosujecie kryteria odpowiedzialności zbiorowej 15.05.04, 14:52
      nie zauważacie że ich jest tam 2 tyś - i więdkszość z nich napewno nie ścigała.
      Chcą ufać w system edukacyjny, ale jak mają skoro błąd popełnił kurator
      nienależycie zabezpieczając tematy, a oni ponoszą odpowiedzialność
    • Gość: Travel Prymitywny system odpowiedzialności zbiorowej. IP: *.acn.waw.pl 15.05.04, 14:58
      Jak zwykle w Polsce, w polskiej szkole nie jest ważne kto jest ukarany, tylko,
      żeby był UKARANY PRZYKŁADNIE.

Tak było zawsze we wszystkich szkołach, do których chodziłem.

Zapewne przygniatająca większość abiturientów, jakieś 99% pisała egzamin
      uczciwie. Teraz oni przez jakiegoś głupka, i jeszcze większych głupków z
      kuratorium być może wskutek tej decyzji będą mieli osłabione szanse na
      egazminach wstępnych.

Pragnę podkreślić, że opolscy abiturienci NIE MIELI ŻADNEGO WPŁYWU NA TO, CO
      SIĘ STAŁO, a ich jedyną winą jest to, że...ZDAWALI W WOJEWÓDZTWIE OPOLSKIM.

Ludzie z epoki PRL-u. Postępujcie tak dalej.
      Tylko nie dziwicie się, że 90% młodych ludzi w tym kraju chce stąd dać nogę.
      Kto wtedy będzie pracował na wasze emerytury?
      • losiu4 Re: Prymitywny system odpowiedzialności zbiorowej 15.05.04, 17:29
        Gość portalu: Travel napisał(a):

> Jak zwykle w Polsce, w polskiej szkole nie jest ważne kto jest ukarany,
        tylko,
        > żeby był UKARANY PRZYKŁADNIE.

to nie tak. To raczej tak, jak z karantanną przy podejrzeniu wystąpienia
        epidemii na danym terenia. Wtedy winny, czy niewinny winien sprawdzeniu się
        poddać.

Losiu
        • Gość: AFERA EPIDEMIA IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 02:25
          Losiu,

jeszcze raz powtarzam - stanu wyjatkowego pod postacia epidemii nie ma!
          A nawet gdyby byl to nie kurator moze podejmowac decyzje w tej sprawie czy
          egzamin jest do powtorzenia czy nie! Taka decyzja nie lezy w ramach jego
          kompetencji!
          • losiu4 Re: EPIDEMIA 17.05.04, 09:07

> Losiu,
            >
            > jeszcze raz powtarzam - stanu wyjatkowego pod postacia epidemii nie ma!

no cóż, widac nie rozumiesz pewnych zabiegów językowych, które staram się
            wprowadzić, by zilustrować problem smile Pewnie za mało się staram, przepraszam.

> A nawet gdyby byl to nie kurator moze podejmowac decyzje w tej sprawie czy
            > egzamin jest do powtorzenia czy nie! Taka decyzja nie lezy w ramach jego
            > kompetencji!

leży w kompetencji dyrektora egzaminacyjnego, czy jak mu tam.

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: AFERA ..."Kto wtedy będzie pracował na wasze emerytury". IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 02:22
        Travel,

ja to bym w tym miejscu przypomnial jeszcze o roli jaka spelniaj w
        spoleczenstwie zanim przejda na emeryture! Bo przykladem to "nie swieca".

Pzdr
    • Gość: grzyb Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni IP: *.airnet.opole.pl / 82.160.18.* 15.05.04, 15:04
      coz trudno, jak sie zle zorganizowali i wyszlo na jaw....
      • create Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni 15.05.04, 15:06
        kolejny zacofany, co traktuje tych maturzystów, jak jakies jedno ciało, wszyscy
        maturzysci z opolskiego słuchaj się zorganizowali, co do jednego. Brawo!
    • Gość: nikt ważny "Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 15:07
      Tak krzyczycie, że słuszną decyzję podjęto, że maturzyści sami sobie winni, że
      niedojrzali etc. Zapewne ktoś kto dopóścił do ujawnienia tematów był dojrzalszy
      od maturzystów. Prawda? Wina nie leżly po stronie maturzystów. Owszem,
      wykorzystali (nie wszyscy jednak) możliwość, ale gdyby nie "odpowiedzialni"
      dorośli, nie poznaliby tych tematów. Czyście wszyscy zapomnieli z jakim stresem
      wiąrze się matura? Tonący brzytwy się chwyta. Wykożysta każdą okazję.
      Ale co ja mówię. Przecież Wy macie prawo rzucać kamieniami w maturzystów. Wy
      nigdy nie ściągaliście. Nie baliście się matury, nie byliście na studniówce,
      nie byliście przed matura przesądni, nawet Wam przez głowę nie przeszło by na
      matrze ściągać. Zdaliście ją uczciwie wszyscy.
      • Gość: kotkubua Re: "Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.04, 15:26
        Ależ oczywiście, że zawinili dorośli!!! I to w dodatku - dorośli, którzy mają
        czelność uważać się za wychowawców młodzieży. Wstyd! Wstyd mi za was, panowie i
        panie, zwłaszcza, że też jestem nauczycielem.
        • Gość: AFERA Maturzysci mala 18 lat! IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 02:30
          Taka prawda. Zdajacy egzamin dojrzalosci sa w chwili zdawania egzaminu
          pelnoletni - wiec zgodnie z panujacymi w PL przepisami odpowiedzialni w
          majestacie prawa.
          I zgodnie z prawem powinny byc osadzane ich czyny!

• losiu4 Re: "Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamie 15.05.04, 22:46
        wiesz co chłopie(?) jak się nie czepiam ortografów, popracuj, bo z maturą
        będziesz miał kłopoty

Losiu
    • Gość: beavis Decyzja jest _zgodna_ z prawem !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 15:14
      Decyzja kuratora jest jak najbardziej zgodna z prawem! Proszę przeczytać
      odpowiednie rozporządzenia MEN w tej sprawie.

Natomiast śmieszna jest wypowiedź jednego maturzysty, którą prezentuje dzisiaj
      TVN24, jakoby to nie był przeciek, ale zbieg okoliczości, bo "co roku są
      typowane jakieś pewniaki". Bez przesady, kolego - nie ośmieszaj się. Jaki to był
      niby pewniak ?smile Czy możliwe jest przewidzieć tematy maturalny w całości? Chyba
      nie za bardzo. Mówi on także, że decyzja jest niezgodna z prawem - widać nie
      powinien zdawać matury, bo zanim coś kłapnął dziobem powinien poczytać przepisy.
      Już nie raz matura była powtarzana. Bolesne to, ale jedyne słuszne.
      • Gość: Landah Re: Decyzja jest _zgodna_ z prawem !!!!! - ROTFL IP: *.prawo.uni.wroc.pl 15.05.04, 15:20
        co roku na maturze pewna grupa zna pytania więc mi tu nie chrzań, że to jest
        niemożliwe

ludzie! to ostatni rok starej matury, matury która nikomu do niczego nie jest
        potrzebna!! liczą się i tak egzaminy na studia, więc po co znowu ich stresować i
        kazać im pisać coś co im się nie przyda?

Niech polecą ze stołków winni ewentualnych niedopatrzeń!

a dziennikarze wyborczej już zapomnieli jak to sami maturę pisali i skupiają się
        na kreowaniu sensacji
        • Gość: sas01 Re: Decyzja jest _zgodna_ z prawem !!!!! - ROTFL IP: *.ny325.east.verizon.net 16.05.04, 04:49
          Jak matura jest Ci do niczego niepotrzebna to o co Ci chodzi. Olej sprawe!
      • Gość: tercjan z LO Re: Decyzja jest _zgodna_ z prawem !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.04, 17:57
        Decyzja o powtórce matur ,jest nie zgodna z Konstytucją.
        Kurator do dymisji,a matura jest ważna.
        ZNAJOMOŚĆ KONSTYTUCJI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: m3m Podstawy prawne IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 15.05.04, 18:31
          Czy ktoś może podać podstway prawne na jaakich przzeprowadza się matury i
          jeżeli istnieje uzasadnienie decyzji kuratora.
          Tylko w oparciu o przepisy prawa mozna próbować obalić decyzje tego jegomościa.
          Razem coś wymyślimy.
          pzdr
          m3m
        • losiu4 Re: Decyzja jest _zgodna_ z prawem !!!!! 17.05.04, 09:11
          Gość portalu: tercjan z LO napisał(a):

> Decyzja o powtórce matur ,jest nie zgodna z Konstytucją.
          > ZNAJOMOŚĆ KONSTYTUCJI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

może paragrafem rzuciłbyś jakimś miast sie wydzierac?

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: aaateistaaa Re: Decyzja jest _zgodna_ z prawem !!!!! IP: *.resetnet.pl 15.05.04, 19:50
        A czy w konstytucji nie ma zapisu, że nie wolno stosowac odpowiedzialności
        zbiorowej? Wydaje mi sie, że jest.
        • Gość: m3m Odpowiedzialnośc zbiorowa. IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 15.05.04, 20:02
          Nie ma wątpliwości, że nie wolno stosować odpowiedzialności zbiorowej. Obawiam
          się, że w Konstytucji RP takiego zapisu jednak nie ma. Jeżeli sie myle to podaj
          proszę numer arykułu. Żadanie powtórnego pisania matury z prawnego punktu
          widzenia niestety nie może byc uznana za karę. Oczywiście to żądanie tego
          jegomościa jest bardziej dolegliwe od niektórych kar.
          Wyznaję zasadę, że jedyna droga pomocy tym biedakom prowadzi poprzez
          znalezienie w konkretnych zapisanch prawa uchybień formalnych, które ten
          jegomość popełnił i na tej podstawie zakwestionowanie jego decyzji.
          W ciemo twierdzę, że ten jegomość ma obowiązek zawiadomić o swojej decyzji
          pisemnie wszystkich których ona dotyczy. Namawiałbym wszystkich maturzystów do
          wysłania w poniedziałek listów do dyrektorów swoich szkół, że nie przyjmuja do
          wiadomości podawanej w mediach wiadomości o powtórce matur, a ewentualnie
          zakomunikowaną in szkołach informacje o tym fakcie prosza na piśmie z
          uzasadnieniem poprzez podanie podstawy prawnej.
          pzdr
          m3m
          • Gość: kotkubus Re: Odpowiedzialnośc zbiorowa. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.04, 22:31
            Opanuj się, m3m, co Ty owym biedakom, już i tak przez los pokaranym, wodę z
            mózgów robisz! Na pewno istnieje przepis o konieczności powtórzenia egzaminu,
            gdy doszło do przecieku, a jeśli masz rację w kwestii pisemnego informowania,
            to domaganie się tego przez zainteresowanych obróci się przeciwko nim. Może
            nawet wywalczą owe pisma z odnośną informacją, ale w takiej sytuacji termin
            ponownego egzaminu może wypaść gdzieś we wrześniu (konieczny czas na pisemne
            powiadomienie). A wtedy - adieu wyższe studia, przynajmniej w r.ak. 2004/2005.
            • Gość: AFERA A wtedy - adieu wyższe studia IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 02:39
              Kotkukubusiu,
              za niwydolnosc i nieprzestrzeganie prawa odpowiada Kuratorium!
              I jeszcze jedno prawo nie da sie "naginac" jak sie komu podoba!
              • Gość: kotkubus Re: ... odpowiada kuratorium IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.04, 03:16
                Masz rację, AFERO, toż to samo napisałam wyżej. Tyle, że na okoliczność
                przecieku też istnieje przepis, a ten jest przykry dla maturzystów. Zwracałam
                także uwagę na fakt, że zbyt długie "chandryczenie się", może im wyjść bokiem.
                O ile, oczywiście, myślą o zdawaniu na studia jeszcze w tym roku.
                • Gość: FERA Re: ... odpowiada kuratorium IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 19:42
                  Hallo,

to co sie stalo niestety sie juz "nieodstanie".
                  Problem w tym, ze nadal przepisy sa tak stosowane "jak sie komu rzewnie
                  podoba" - tutaj mam np. na mysli decyzje wydana ..."pod naciskiem"... Pani
                  Rutkowskiej.
                  Przepisy prawa nalezy stosowac i egzekwowac!
                  I w tym jest problem. Z tego co widze to probuje sie "odwrocic kota ogonem".
                  To Maturzysci sa winni bo wykorzystali niedopuszczalne pomoce - wiec zostana
                  ukarani. A ajk wiemy to nie w tym problem.
                  Image jaki ma i bedzie mail tegoroczny egzamin maturalny jest no powiedzmy
                  nieco nadszarpniety. Z tym maturzysci pojda w swiat. Kiedy przyjda na uczelnie,
                  do pracy itd. wszyscy beda mieli w pamieci "AFERE W OPOLU". I dlatego trzeba
                  zrobic wszystko, zeby sytuacje jaka powstala conieco poprawic!
                  To oznacz, jak dla mnie, ze jesli egzaminy maja byc powtorzone to trzeba zaczac
                  od tego, ze decyzja musi tam zapasc, gdzie zapasc powinna itd.

Lacze wyrazy szacunku

Afera
          • Gość: AFERA Podstawa prawna IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 02:36
            To brzmi rozsadnie!
      • Gość: AFERA Re: Decyzja jest niestety niezgodna z prawem IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 02:33
        Kurator nie jest (zgodnie z prawem) upowazniony do podejmowania decyzji o
        powtornym przeprowdzeniu egzaminow dojrzalosci. Decyzje taka moze podjac tylko
        Przwodniczacy Centralnej Komisji Egzaminacyjnej.
    • Gość: ANIA Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni IP: *.aine.pl 15.05.04, 15:16
      Ja zadawałam maturę 11 lat temu. Oczywiście przed maturą dużo się dyskutowało o
      tym co może być, ale takie słowo jak "przeciek" w ogóle nie funkcjonowało. Nikt
      nawet nie myślał o tym, że może się pojawić jakiś temat, który wypłynął z
      kuratorium. A z tego co sobie poczytałam na sciaga.pl wielu maturzystów w
      obecnych czasach właśnie na to liczy najbardziej (o ile nie jedynie). Nie na
      szczęście, nie na wiedzę... ale na przecieki.

Polscy uczniowie są coraz gorsi.... staczacie się coraz bardziej na dno!!!

• Gość: maturzysta2001 buahahahaha żałosna wypowiedź IP: *.prawo.uni.wroc.pl 15.05.04, 15:23
        a poza tym nie kilkaset tylko 2 tysiące, 11 lat temu nie trzeba było umieć
        czytać ze zrozumieniem widzę
        • Gość: ANIA Re: buahahahaha żałosna wypowiedź IP: 195.150.115.* 15.05.04, 17:51
          Dziecko... a Ty z kolei w ogóle nie umiesz czytać.
          W którym miejscu ja użyłam słowa "kilkaset"? Poza tym widzę że masz problemy
          poprawną z budową zdania.
        • losiu4 Re: buahahahaha żałosna wypowiedź 15.05.04, 22:52
          Gość portalu: maturzysta2001 napisał(a):

> a poza tym nie kilkaset tylko 2 tysiące, 11 lat temu nie trzeba było umieć
          > czytać ze zrozumieniem widzę

Jezus Maria, Ty jesteś naprawdę na prawie (sądzac po IP)? i nie potrafiłes
          zrozumieć, co poprzedniczka napisała? Zgroza...

Losiu
    • Gość: darek Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 15:19
      Decyzja pewnie słuszna chociaż to kara zbiorowa. Ukarać trzeba jednak
      urzędników, którzy rządzą oświatą. Przez ichtępe mózgi nie przejdzie żaden nwoy
      pomysł jak zapobiec wyciekom (to pierwsza możliwość) albo - jak każdy urzędnik -
      chcą mieć władzę i robić z niej użutek (ujawniać tzw. swoim). Co stoi na
      przeszkodzie aby w moemncie rozpoczęcia matury rozesłac tematy Internetem. Że
      zawodne? Wątpię. W takim razie jest zabezpieczenie - rozgłośnie regionalne
      radiowe i TV. Moga podać te tematy też o tej samej godzinie (otrzyamją je z
      kuratorium chwile wczesniej). Inne możliwości: proszę bardzo - teletekst w
      regionalnych stacjach TV,faksy z komputera (nie ręczne, bo za długo). Tylko
      nikomu się nie chce albo mają w tym ineteres. Urzędnicy.
    • Gość: Marek Powinni im zalacic za stracony czas IP: *.chello.pl 15.05.04, 15:32
      Powinni im zaplacic za czas i stres stracony przy pierwszym egzaminie.
      Oczywiscie z pieniedzy tych, co pytania opublikowali smile
      • Gość: kotkubus Re: Powinni im zalacic za stracony czas IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.04, 22:43
        A wiesz, Marku, że to dobry pomysł. Rzeczywiście, ci maturzyści mają prawo
        domagać się odszkodowania, z powództwa cywilnego. Uważam, że powinni to zrobić.
    • Gość: mee... Re: MOZG SIE NIE MECZY... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 15.05.04, 15:42
      ...tylko cialo takie krabrne...jutro zaprotestuja cyganie...jeden z nowych
      tematow powinien brzmiec...przyslowia a kolki na glowie cygana po rozwaleniu
      wozu...
      • Gość: Lechoo Re: MOZG SIE NIE MECZY... IP: *.gdynia.mm.pl 15.05.04, 15:53
        Ponieść karę powinno kuratorium, a nie uczniowie. Czym oni zawinili???? To
        ludzie, którzy doprowadzili do wycieku tematów powinni odpowiedzieć "głową" za
        tą sytuację. Sytuacja jest conajmniej absurdalna. Wycieranie sobie geby
        uczniami. To jest karygodne. Dodam, ze nie mam nic wspólnego z Opolem ani
        tegoroczna maturą. Mieszkam w Gdyni, a maturę zdałem 4 lata temu. Koledzy i
        koleżanki - protestujcie i trzymam kciuki, zeby wam się udało.
        • Gość: mee... Re: MOZG SIE NIE MECZY... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 15.05.04, 16:02
          ...lechoo...witam gdynie... mee sopot...wracajac do tematu gdy tak patrzysz z
          perspektywy czasu...czy nie bylo-by fajnie jeszcze raz ten dreszczyk poczuc bo
          podobno matura w polsce niesie ze soba niezapomniane wrazenia...nie badzmy tacy
          dretwi juz na starcie zycia...strajki, glodowki, nazekania...pachnie mi tu
          brakiem kreatywnosci...i stawiania czola trudnosciom...
          • Gość: Lechoo Re: MOZG SIE NIE MECZY... IP: *.gdynia.mm.pl 15.05.04, 16:36
            Dreszczyk dreszczykiem, ale bez przesady. Weilu z nich czeka jeszcze ustny
            egzamin ,a to jeszcze wiekszy stres. Współczuje maturzystom z opolszczyzny.
            Sters czy dreszczyk nie jest niczym przyjemnym. A pozatym taki dreszczyk będa
            mogli sobie poprzeżywać co pół roku jeżeli wybiora sie na studia.

Fakt matura to niezapomniane wrażenia, ale jeżeli pisze się ja RAZ, bo raz
            drugi to juz przesada.

Pozdrawiam sopot.
            • Gość: mee... Re: MOZG SIE NIE MECZY... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 15.05.04, 17:12
              ...przyznaje ci racje chociaz...mee- podchodze do zycia w sposob rozrywkowy i
              rozumie to zniecierpliwienie i protesy ...,widze te zwisajace jezyki od
              krzykow...wiec sie nie dziwie, ze maturzysci napili-by sie piwa w slonecznym
              sopocie na deptaku...oczywiscie ci co nie wybieraja sie studiowac tylko ci co
              wyjada za praca za granice...nie zapomnijcie zeby tam tez zaprotestowac jak wam
              bedzie zle...lub jak zalapiecie sie li tylko na niska place...zycie jest
              brutalne...dlatego polecem je konsumowac w sposob rozrywkowy...
          • Gość: Piotrus Re: MOZG SIE NIE MECZY... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 17:05
            > ...czy nie bylo-by fajnie jeszcze raz ten dreszczyk poczuc bo
            > podobno matura w polsce niesie ze soba niezapomniane wrazenia...nie badzmy
            tacy
            >
            > dretwi juz na starcie zycia...strajki, glodowki, nazekania...pachnie mi tu
            > brakiem kreatywnosci...i stawiania czola trudnosciom...

he, he. po raz pierwszy musze sie zgodzic z mee.
            • Gość: mee... Re: MOZG SIE NIE MECZY... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 15.05.04, 17:50
              ...Piotrus...podales mi dobra mysl i niejako oniesmieliles mee...wiec bede w
              sopocie w piatek -9 lipca w ktorym z ogrodkow na koncu deptaku ...na dole...kto
              przyjdzie z napisem ...mee...zapraszam szczegolnie wrogow...napijemy sie
              piwa...piwa tyle ile kto zapragnie (zakaz wynoszenia piwa do domu)...ja
              finasuje...do zobaczenia ps...to ogloszenie juz nigdzie i nigdy wiecej sie nie
              ukaze...
    • Gość: Labirynt Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.04, 15:54
      Zupełnie nie rozumiem jaki jest udział "drukarni" w przygotowywaniu zadań
      maturalnych. Uważam, że zadania mogą być wydrukowane na drukarce laserowej
      jakiegoś doktora habilitowanego, a następnie skserowane. Wcale się nie dziwię,
      że dochodzi do przecieków, już w roku ubiegłym pracownica drukarni zabrała
      sobie jedną kopię testów gimnazjalnych dla swojego synka i także wówczas
      kurator zarządził powtórne egzaminy dla gimnazjum.
    • Gość: student A myślicie, że w Warszawie nie było przecieków? IP: *.chello.pl 15.05.04, 16:05
      A myślicie, że w Warszawie nie było przecieków? Ja już dwa dni przed miałem
      tematy z polskiego i geografii dla znajomych.
      • Gość: pkacz Wszystko to wina atmosfery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 08:56
        Cała ta sytuacja, powtarzająca się rokrocznie, jest moim zdaniem sztucznie
        wykreowana. Maturę przedstawia się jako potwornie ciężki egzamin, choć tak
        naprawdę zdaje ją miażdżąca większość uczniów. Z tego co wiem w tym roku był
        próg zaliczania 40% a w przyszłym ma być 30%. Przecież gdyby takie progi
        zaliczenia zobaczył jakiś student to padł by ze śmiechu. Zdarzały mi się
        egzaminy gdzie jedno nie wyczerpanie tematu na kilkanaście pytań odsyłało na
        poprawkę. Poza tym co zrobią Ci wszyscy abiturienci mający 2 pisemne i 3 ustne
        w ciągu 3 tygodni (i to nieszczególnie ciężkie, bo nie ukrywajmy że większość
        nauczycieli pomaga deliktnie na maturach) gdy na pierwszej sesji będą mieli np,
        5 ustnych i 5 pisemnych? Zdanie matury nie jest wielkim problemem więc jeśli
        ktoś decyduje się na naukę w liceum to powinien mieć dość świadomości by
        przebrnąć przez maturę bez przekupstwa... Bo inaczej będzie już płacił do końca
        edukacji za wiedzę na miernym poziomie, bo żeby się dostać do płatnej, DOBREJ,
        szkoły to trzeba też coś umieć.
    • losiu4 Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni 15.05.04, 16:13
      Gość portalu: roosvelt napisał(a):

> Przykro mi, podjęto słuszną decyzję

ano słuszną. Mam nadzieję, że na przyszłosc nauczy to ewentualnych sciagaczy
      uczciwości. Chociaż patrza na to, co się rok w rok dzieje, problem nie zniknie.
      Nie wiem, może w naszym narodzie jest juz jakis taki gen kombinatorstwa...
      szkoda...

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: BENY Re: MACIE PECHA JEST W SROD WAS CZARNA OWCA IP: *.gdynia.mm.pl 15.05.04, 16:23
      • Gość: Alfons Jutro 21.45 POD NAPIECIEM kolo 2LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 17:08
        A JAK TO NIE POSKUTKUJE TO W PONIEDZiAŁEK :
        W PONIEDZIAŁEK O 11.00 NA PLACU KOŁO RATUSZA SPOTYKAJĄ SIĘ WSZYSCY MATURZYŚCI
        ABY PODPISAĆ TO PISMO DO WOJEWODY NIC NIE POWTARZMY!PRZEKAZ WSZYSTKIM INFO O
        SPOTKANIU
        SZANOWNA PANI WOJEWODO : Domagamy się natychmiastowej decyzji o odwołaniu
        powtórzenia egzaminu maturalnego. Trzeba obiektywnie popatrzeć na fakty i
        odpowiedzieć sobie na cztery podstawowe pytania:1) Kto jest odpowiedzialny
        za układanie pytań na egzaminy maturalne ?2) Kto jest odpowiedzialny za
        dochowanie tajemnicy zawartej w kopertach z pytania?3) Co winni są
        uczniowie, że ta informacja wyciekła z kuratorium?4) Dlaczego większość
        maturzystów, którzy skrupulatnie i uczciwie przez lata przygotowywali się do
        egzaminu dojrzałości musi ponosić karę za skorumpowane i nieudolne kuratorium?
        Powiedzmy sobie prawdę. Prawdopodobnie kurator, lub ktoś z jego bliskiego
        otoczenia „puścili farbę” swoimi „znajomym”cryingprawdopodobnie z korzyścią
        majątkową),a teraz chcą„umyć ręce”! Chcemy oficjalnie poinformować, że jeżeli
        decyzja o powtórzeniu matur nie zostanie natychmiast odwołana – wniesiemy
        wniosek do prokuratury o wyciągnięcie konsekwencji w stosunku do kuratora
        oświaty o świadome manipulowanie pytaniami maturalnymi.Następnie jeżeli z Pani
        strony nie zostaną podjęte natychmiastowe działania o unieważnienie tej decyzji
        wyślemy oficjalną skargę do Rzecznika Praw Obywatelskich i Premiera
        Rzeczypospolitej .Uprzejmie informujemy również, że w wyznaczonych terminach
        powtórkowych egzaminu dojrzałości, żaden maturzysta się na niego nie stawi!
        Całe środowisko młodzieżowe z solidaryzowało w tym trudnym dla nas okresie, i
        jeszcze raz powtarzamy :Nie zamierzamy ponosić odpowiedzialności za nieudolne,
        skorumpowane i przynoszące wstyd Opolszczyźnie kuratorium, z którego śmiej się
        cała Polska.
        Paweł (16:59)
        Ostateczna wersja poniedziałkowego przemarszu maturzystów:
        1) 12:00 spotykamy się pod ratuszem
        2) przemarsz pod kurwatorium
        3) Idziemy pod siedzibę NTO największego szmatławca w kraju. Niech każdy weźmie
        jeden numer NTO... przechodząc koło ich siedziby każdy rzuci gazetą w stronę
        siedziby... ODDAMY IM to czym zrobili nam wkoło d..
        Jeśli nie uda nam się nic zdziałać, to przynajmniej pokarzemy, że nie jesteśmy
        obojętni wobec tej sprawy! BĄDŹCIE!
        podaj dalej
        + Pod Napieciem, jutro o 21:45 pod 2 LO
        • Gość: kotkubus Re:żaden maturzysta nie stawi się na powtórkę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.04, 03:49
          Dzieciaki, nie róbcie głupstw! W zaistniałych okolicznościach egzamin MUSI być
          powtórzony. Tak jest - i zawsze było - na całym świecie, gdy stwierdzono
          ujawnienie tematów przed czasem. Powtórny egzamin nie jest uważany za karę, ale
          za zwykły sprawdzian, już nie budzący podejrzeń o nieuczciwość. Nie macie szans
          wygrać, nawet jeśli niewłaściwa osoba podjęła decyzję. (Potwierdzi ją ta
          właściwa.) A bez matury żadna wyższa uczelnia nie będzie z Wami rozmawiać.
          Jedyne co możecie zrobić, to domagać się odszkodowania za straty moralne (i
          wszelakie inne, jakie Wam zdolny prawnik podpowie) od winnych zaistniałych
          okoliczności, na drodze sądowej, z powództwa cywilnego, najlepiej pozwem
          zbiorowym. Apeluję również do Rodziców: jeśli chcecie, żeby Wasze dzieci
          jeszcze w lipcu zdawały na studia, przkonajcie ich o tym!
    • Gość: Piotruś Re: Kilkuset uczniów protestuje przeciw unieważni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 16:28
      matura niewiele ma wspólnego z prawem karnym w którym nie ma czegoś takiego jak
      odpowiedzialność zbiorowa. zresztą tu też nikt nie mówi , że "wszyscy"
      maturzyści oszukiwali.

ale matura to rodzaj pewnego certyfikatu. więc jeżeli cokolwiek ma potwierdzać,
      musi być przeprowadzona prawidłowo i uczciwie ze strony wszystkich uczestników
      tego egzaminu: egzaminujących i egzaminowanych. te warunki zostały rażąco
      złamane.

skoro nie ma możliwości wskazania uczniów którzy znali pytania a którzy nie,
      nie ma też innej możliwości jak powtórzenie egzaminu przez wszystkich. gorzkie
      i przykre - mysle o tych uczciwych maturzystach. ale konieczne i innej
      mozliwosci nie widze. inaczej swiadectwo maturalne byloby tylko jakims nic nie
      znaczacym i nic nikomu nie potwierdzajacym swistkiem papieru.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka