Dodaj do ulubionych

Polecam lekturę książek Normana Davies'a

IP: 217.99.0.* 09.05.01, 22:29
Jeżeli nie czytaliście "Bożego igrzyska" to
przeczytajcie, ale i zajrzyjcie, proszę, do
najnowszego (w Polsce) zbioru esejów N.D. pt "Smok
wawelski nad Tamizą". Fragmenty można przeczytać pod
adresem:
http://bestseller.onet.pl/1,1055,0,,ksiazki.html.
Może owe lektury choć trochę przyczynią się do
podniesienia poziomu dyskusji o sprawach polsko-
żydowskich i żydowsko-polskich...
Obserwuj wątek
    • Gość: Leszek S Re: Polecam lekturę książek Normana Davies'a IP: *.jajones.com 09.05.01, 23:19
      ABSOLUTNIE!
      Dorzucmy do tego "W srodku Europy", druga Historie Polski tegoz autora. Naszych
      przewrazliwionych na punkcie honoru Ojczyzny zapewnijmy przy okazji, ze obydwie
      ksiazki sa wybitnie przychylne Polsce. Polecam rowniez "Europe" tegoz autora, z
      pewnoscia juz sie dawno temu ukazala w Polsce.

Przydaloby sie rowniez pare opracowan z dziedziny historii Zydow. Jesli cos
      znajde, dostepnego w Polsce, zarekomenduje.

Leszek S.
      • Gość: metsys Re: Polecam lekturę książek Normana Davies'a IP: 207.154.140.* 10.05.01, 02:23
        Hej, sam czytalem tylko "Igrzysko " i naprawde nie wiem co tej ksiazce ma byc
        takiego super? Moze cos przeoczylem? Odkrywcze tezy? Rewelacyjna metodologia?
        Nowe nieznane zrodla? Blyskotliwy dowod? Facet jako historyk jest cienki, jako
        pisarz nie dorasta Jasienicy do jajek.
        • Gość: asd Re: Polecam lekturę książek Normana Davies'a IP: *.wroclaw.tpnet.pl 10.05.01, 10:25
          Lepszy byc moze Davis przedstawiajacy nas w historii jako romantycznych utopistow niz niebyt Polski w
          historiografii zachodu ( Polska najwyzej jako klopot, bekart itp.).

• Gość: motek Re: Polecam lekturę książek Normana Davies'a IP: *.home.cgocable.net 19.05.01, 02:09
          Nie wiem co bylo w 'Igrzysku', czytalem tylko 'Europe' i tylko po angielsku.
          Wydaje mi sie, ze wyjatkowe w pewnym sensie jest przedstawienie Europy
          skladajacej sie nie tylko z Anglii, Francji, Wloch, Hiszpanii i Niemiec.
          Dodatkowo inne spojrzenie na Rzeczpospolita niz typowe 'szkolne', uczone w
          Polsce wydalo mi sie ozywcze.
          Poza tym, wedlug mnie (gusta i gusciki) bardzo dobrze sie czyta.
          -m-
    • Gość: Jurek Re: Polecam lekturę książek Normana Davies'a IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 10.05.01, 10:37
      Szkoda, Twojego pisania. Przeczytają to i odpowiedzą tylko ludzie, którzy nie
      hańbią się wypisywaniem bredni. Ten portal stał się azylem dla wszelkiego
      rodzaju pseudofaszystów (pseudo bo jak ich zapytasz na czym polega ideologia
      faszyzmu to usłyszysz bełkot, albo wyzwiska). To jest grrupa ludzi, która chyba
      nawet bzdur Tejkowskiego nie przeczytała. Przyjrzyj się stylistyce i ortografii
      95% wypowiedzi. Uważam, że w większości przypadków autorami wypowiedzi są
      małolaty, których rajcuje, że mogą komuś nawrzucać bez żadnych konsekwencji.
      zastanawiam się czy nie jest to ewolucja kawałów telefonicznych, które niejeden
      z nas robił 20 czy 30 lat temu. Niestety są tutaj też ludzie dojrzali wiekowo,
      bo na pewno nie społecznie, którzy wypowiadają się w takim samym
      szowinistycznym tonie. Ci ludzie nie widzą, że ktoś nimi manipuluje. W Polsce
      rozgorzały antysemickie "dyskusje" i nie jest to przypadek. To jest temat
      zastępczy gdy wali się budżet, gdy rośnie bezrobocie, gdy powoli dajemy się
      skolonizować przez UE. Naród ma swoje igrzyska i nie zajmuje się patrzeniem
      władzy na ręce. Zawsze uwielbialiśmy wynajdywać sobie wrogów wszędzie tylko nie
      w nas samych.
      • Gość: Tom Re: Polecam lekturę książek Normana Davies'a IP: 213.77.14.* 10.05.01, 10:54
        A ja polecam "Kalendarz historyczny" Jerzego Łojka, czyta się zapaparym tchem,
        dużo swobodniej niż Davisa, obala wiele mitów. Zwłaszcza: Sobieskiego, Zygmusia
        Wazonika, Kościuszki i arcych...a Stasia Poniatowskiego.
        • Gość: goral Re: Do wszystkich IP: 216.172.6.* 10.05.01, 18:03
          Chcialem dodac ze Norman Davis mial klopoty za pozytywne nastawienie do
          o Polski i Polakow. Otoz w latach osiemdziesiatych byl profesorem w Stanfordzie
          i jego podanie o tenure (stala pozycje) zostalo odrzucone za przedstawianie
          Zydow w Polsce nie tak jakby to niektorzy chcieli na tej liscie (tzn bez plucia
          na Polakow za antysemityzm, pisanie ze Polska byla krajem goscinnym i ze w
          pewnym momencie 80% Zydow z calego swiata mieszkalo w Polsce. Wiec albo byli
          masochistami albo nie bylo im az tak zle).

Poniewaz sprawa byla jawnie polityczna,
          Davies wzial Stanford do sadu. Stanford spanikowal i wyplacil mu kilkaset
          tysiecy dolarow odszkodowania zanim doszlo do procesu. Czy Davies jest
          obywatelem Polski (przynajmniej honorowym?). Bo przeciez to jest najmniej
          wdziecznosci ile mu mozna okazac.

Przy okazji: Davies wcale nie gloryfikuje Polakow szczegolnie w interakcjach
          z Prusami.
        • Gość: jaski Re: Polecam lekturę książek Normana Davies'a IP: *.chicago-01-02rs.il.dial-access.att.net 11.05.01, 03:07
          Dlaczego arcy? O Stasiu trudno pisac jak o bohaterze, ale nie mozemy zapomniec
          o realiach. Jaki czas taki narod, jaki narod taki krol. Stas nie mial za duzego
          pola manewru, geniuszem polityki nie byl, na wojnie sie nie znal, a Kasia
          przeciez byla ze trzy razy zdolniejsza. Nie mysle , ze mogl cos wiecej. Jezeli
          porownac go z krolami ktorzy mieli wieksze mozliwosci a potrafili wszystko
          spieprzyc, Stas niewatpliwie jawi sie jako dosc sprytny gosc, co to wie na czym
          mu dupa siedzi.
      • Gość: emilian Re: Polecam lekturę książek Normana Davies'a IP: *.efekt.pl 19.05.01, 08:48
        rozumiem ze jak ktos ni kocha zydow to od razu jest "pseudofaszysta".
        Trzeba miec juz mozg calkiem przezarty poprawnoscia polityczna aby cos takiego
        napisac.
        Ja wiec, jak wielu innych "pseudofaszystow", nie potrafie odpowiedziec gladko
        i "slownikowo" na czym polegal faszyzm, a i wcale mnie to nie ciekawi.
        Piszesz jeszcze ze "gdy wali sie budzet i rosnie bezrobocie wladze serwuja nam
        antysemityzm jako temat zastepczy", czyli jednym slowem jest to prowokacja
        ktorej ulegamy.
        To ja sie ciebie spytam, co wedlug ciebie jest prowokacja, czy jest to
        czolobitnosc w stosunku do zydow Kwasniewskich, Buzkow i
        innych "przepraszaczy". Niewiedzialem ze przepraszaja dlatego zeby wywolac
        nastroje antysemickie. A moze to Gross i GW sa tymi prowokatorami.
        Po twoim tekscie wnioskuje ze "spiskowa teoria dziejow" tak samo dotknela filo
        jak i anty - semitow.
        Jeszcze jedno, nie wieszaj na nikim kogo naprawde nie znasz plakietek typu
        rasista czy faszysta bo moze to byc dla kogos bardzo krzywdzace.
    • Gość: Jakob Re: Polecam lekturę książek Normana Davies'a IP: 206.112.106.* 11.05.01, 03:57
      Wydaje mi sie , ze z niezbyt pochlebna opinia spotka sie ten temat.

To dopiero poczatek,ale za kilka dni Norman Davies stanie sie ANTYSEMITA na tym
      Forum.

Wiekszosc tu zagladajacych, nie zaleznie o prawdy, nie toleroje nikogo , kto
      nie jest PRO-ZYDOWSKI.

Aby byc zaakceptowanym, przez pewna grupe uczestnikow (tego Forum), trzeba
      pisac pochlebnie o ZYDACH, lecz skutecznie prowadzic nagonke na wszystko co ma
      cos wspolnego z POLSKA.

Jakby, ktos napisal tu ,ze prof.GROSS to postac , wiarygodna, o wielkiej
      Kulturze i Osobowosci, SWIATOWEJ SLAWY HISTORYK.
      To , moze liczyc nawet i na Dyplom "SPRAWIEDLIWY W SROD NARODOW SWIASTA", w
      przeciwnym raziem mozna oberwac po glowie i zostac ANTYSEMITA.

Ale, nie zaleznie od wszystkiego, ja rowniez polecam lekture Normana Davies'a,
      jest to cos odmiennego i bardziej obiektywnego, niz dziela WSPOLCZESNYCH
      HISTORYKOW NARODU WYBRANEGO.

Zaznaczam, jest to wylacznie moje osobiste odczucie.
      Jesli kogos tu urazilem, osobiscie przepraszam, i prosze nie zadac przeprosin
      od NARODU POLSKIEGO.

Z powazaniem, Jakob

• Gość: pershing Re: Polecam lekturę książek Normana Davies'a IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.01, 23:38
      Najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to ze Norman Davies(notabene sam Zyd)
      poprzez swoja Ksiazke wielu wrogow w kregach zydowskich zyskal.
      • Gość: Leszek S Re: Polecam lekturę książek Normana Davies'a IP: *.jajones.com 19.05.01, 01:09
        Gość portalu: pershing napisał(a):

> Najsmieszniejsze w tym wszystkim jest to ze Norman Davies(notabene sam Zyd)
        > poprzez swoja Ksiazke wielu wrogow w kregach zydowskich zyskal.

Pierwsze slysze, ze Norman Davies to Zyd. Skad ta informacja? Z tego co mi
        wiadomo Norman Davies, poddany krolowej brytyjskiej, to Walijczyk. Slyszalem to z
        jego wlasnych ust na spotkaniu w ambasadzie polskiej w Waszyngtonie w 1998 roku
        zorganizowanym z okazji wydania w USA jego ksiazki Historia Europy. Czyzby sie
        podszywal pod Celtow?

Co do narobienia sobie wielu wrogow w kregach zydowskich to jest to z pewnoscia
        prawda lecz do pewnego tylko stopnia. Jak wszedzie indziej rowniez wsrod Zydow, w
        tym i historykow, nie brak fanatykow, ktorzy nie cierpia wszystkiego co polskie i
        kazdego Polaka maja za skonczonego antysemite. Co wcale nie przeszkodzilo
        amerykanskiej sieci telewizji publicznej (PBS) zorganizowac cykl dokumentalny,
        bodaj dziesiecio-odcinkowy, o historii Polski oparty wlasnie na ksiazce
        Davies'a "Boze igrzysko". Serial, ktorego kilka odcinkow ogladalem i wszystkie
        podobaly mi sie, byl na ogol bardzo dobrze przyjety przez tutejsza Polonie. A
        pisze o tym bo w PBS jak i we wszystkich innych mediach w USA "od Zydow az sie
        roi".
        • Gość: asd Re: Polecam lekturę książek Normana Davies'a IP: *.wroclaw.tpnet.pl 19.05.01, 08:19
          Gość portalu: Leszek S napisał(a):

> Serial, ktorego kilka odcinkow ogladalem i wszystkie
          > podobaly mi sie, byl na ogol bardzo dobrze przyjety
          >przez tutejsza Polonie. A pisze o tym bo w PBS jak i we
          >wszystkich innych mediach w USA "od Zydow az sie
          > roi".

Panie Leszku S.
          Czytajac inne Pana posty w tym watku rowniez,
          wierze Panu, ze serial bardzo sie Panu podobal.
          Nie mam watpliwosci, ze podobaly sie Panu rowniez Shtetl
          i Lista Schindlera i kilka rodzimych seriali.
          Po prostu nie jest Pan przeczulony w sprawach polskich.
          Martwi mnie tylko Pana wlasne sformulowanie, ze podobal
          sie "na ogol" widzom polonii.
          Zawsze te filmy na ogol sa fajne a przemycaja tylko kilka
          scen jak na przyklad krecaca sie karuzele z rozesmianymi
          "polaczkami" za murami getta. Scena ta funkcjonuje
          obrazujac polski antysemityzm, mimo niezbitych dowodow
          o falszu.
          Wiem, ze Panu to nie przeszkadza a martwi sie Pan
          bardziej o zbyt skapa wiedze o narodzie zydowskim
          Falszowana przez bolszewikow historia Polski i
          potezny zmasowany atak medialny na zachodzie jakby Pana
          obchodzily nieco mniej.
          Chce Pana pocieszyc, ze juz sa i beda szkolenia
          nauczycieli do osobnego przedmiotu przez pewien Instytut
          oplacany oczywiscie z mojej kieszeni.
          W mediach podano, ze przeszkoleni nauczyciele nie chcieli
          rozmawiac na ten temat.
          Z powazaniem i wyrazami szacunku dla odczuwajacych
          inaczej.
          asd
          • Gość: Leszek S Re: Polecam lekturę książek Normana Davies'a IP: *.215.152.184.Dial1.Washington1.Level3.net 20.05.01, 01:59
            Gość portalu: asd napisał(a):

> Po prostu nie jest Pan przeczulony w sprawach polskich.

> ...jak na przyklad krecaca sie karuzele z rozesmianymi "polaczkami" za murami getta. Scena ta
            funkcjonuje obrazujac polski antysemityzm, mimo niezbitych dowodow o falszu
            .
            > Falszowana przez bolszewikow historia Polski i potezny zmasowany atak medialny na zachodzie jakby
            Pana obchodzily nieco mniej.

> Chce Pana pocieszyc, ze juz sa i beda szkolenia nauczycieli do osobnego przedmiotu przez pewien
            Instytut oplacany oczywiscie z mojej kieszeni.

1. Ma Pan 100% racji twierdzac, ze nie jestem przeczulony w sprawach polskich. Otoz to, nie jestem p r z
            e c z u l o n y.

2. Symbol krecacej sie karuzeli z rozesmianymi dziecmi obok murow warszawskiego getta wystepuje,
            jesli mnie pamiec nie myli, w wierszu Czeslawa Milosza ilustrujacym obojetnosc wiekszosci Polakow
            na
            tragedie Zydow. Jako poetycka przenosnia moze to nie miec pokrycia w faktach, ale co do obojetnosci...

3. Fakt istnienia cenzury za czasow PRL i to, ze historia byla falszowana dla celow ideologicznych nie
            podlega watpliwosci, nikt tego nie kwestionuje wiec i nie ma potrzeby na ten temat dyskutowac. Jednym
            z
            aspektow tego falszowania historii bylo wlasnie przemilczanie kwestii zydowskiej.

4. "Zmasowany atak medialny na zachodzie". Jaki zmasowany, jaki atak? Mieszkam w USA od 18 lat,
            sledze prase w miare dokladnie. Zadnego zmasowanego ataku medialnego na Polske nie ma! Jesli
            jakis fanatyk zydowski z Nowego Jorku pusci w podrzednym pismie tekst w czambul potepiajacy
            wszystko
            co polskie z tego jeszcze nie wynika, ze mamy do czynienia ze zmasowana "kampania oszczerstw i
            kalumni". Przy okazji sprawy Jedwabnego w The New York Times czytale dwa duze artykuly: jeden
            to byl reportaz streszczajacy tamtejsze wydarzenia wedle relacji prof. Grossa a nastepnie relacjonujacy
            reakcje opinii publicznej w Polsce, w tym wypowiedzi roznych polskich historykow (rowniez prof.
            Strzembosz) oraz przedstawiajacy wypowiedzi roznych przedstawicieli spolecznosci zydowskiej,
            wcale bynajmniej nie jednolicie brzmiace. Drugi artykul to byl esej Adama Michnika, ten sam co
            drukowany w Gazecie Wyborczej. Cokolwiek by o Michniku nie powiedziec, zadnego ataku na Polske
            tam
            tez nie widzialem.

5. Bardzo sie ciesze, ze nauczyciele w Polsce sa szkoleni. Niech Pan jeszcze postawi kropke nad "i" i
            powie wprost o jaki nowy przedmiot chodzi i jaki instytut to organizuje. Po co sie kazac domyslac?

Z powazaniem, Leszek Strzelecki, Waszyngton, USA
    • do_gory Re: Polecam lekturę książek Normana Davies'a 28.04.02, 11:36
      • don_carpio Ostrzegam 29.04.02, 22:48
        Drogo Davisa kosztowala ta polemika z Zydami.
        W ostatniej chwili, nieoczekiwanie Uniwersytet Stanforda zerwal z nim umowe o
        prace jeszcze przed jej podjeciem.
        Stalo sie cos podobnego jak z Finkelsteinem po opublikowaniu slynnej ksiazki o
        holocauscie.
        Niech zyje Ameryka, kraj ludzi wolnych, ciekawych prawdy, zawsze otwartych na
        dyskusje !!!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka