Dodaj do ulubionych

NIK krytycznie o prawie podatkowym

IP: *.zabrze.net.pl 22.06.04, 16:33
Pożyczyłem będącej w strasznwej sytuacji finansowej znajomej małą kwotę
2500.0 zł i zostałem wezwany do uiszczenia 2% podatku czyli 50-ciu
złotych.Jak można być bezdusznym i nie pomóc ludziom w przejściowych
kłopotach i jak można za ludzkie podejście być karanym 2% podatkiem. Czy mamy
patrzeć jak kolejne ekipy rządowe na biedę i nędze i nie pomagać ludziom? To
prawo wymaga zmian Państwo się nie wzbogaciło a ściągając 2% od kwoty
pożyczki drobnej chce zapewne by obywatele stali się bezdusznymi nieczuli na
czyjąś krzywde, biede.nerwus49@op.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: zib Re: NIK krytycznie o prawie podatkowym-to odprysk IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 22.06.04, 16:43
      Przykry,lecz tylko odprysk,skutek działania złego prawo,tworzonego w oparciu o
      błędne założenia,przez zwolenników maksymalnego fiskalizmu Państwa, z Guru
      Balcerowiczem na czele.Nie reforma,lecz śmietnik,a MF jak najdalej od tworzenia
      nowego prawa.
    • indris ????? 22.06.04, 16:53
      A skąd fiskus wiedział, że coś komuś pożyczyłeś ? Jeżeli dla Ciebie 2500 zł to
      mała kwota (gratuluję) to mogłeś wyjąć z portfela albo z banku (gdzie też nikt
      nie może Ciebie pytać o cel wypłaty) i dać znajomej do ręki. Czegoś tu nie
      rozumiem. Chyba, że żyjesz z pożyczek na procent.
    • Gość: toruńskie papiery POLSKIE PRAWO NA ZAMÓWIENIE ! IP: *.torun.mm.pl 22.06.04, 17:03
      Drobnym istotnie szkodzą ale tym wielkim po prostu bardzo dobrze sluża! To
      wielcy lobbingują i kształtuja prawo"gaszczu" wszak to raj wręcz kajmany dla
      nich. Wyposazeni w najlepsze kancelarie, rozgrywaja od lat swoje. Im bardziej
      skomlikowane vaty i inne pity, tym skuteczniej mozna rozgrywac z fiskusem!
      Wszak gros kontroli i tak neka raczej tych małych i słabych. Ci wielcy bardzo
      skutecznie unikają, kontrolerzy staraja sie omijąc herosów polskiego prywatnego
      biznesu tak samo jak majątku członków mafii! Po cóż inpektor ks ma ugrzęznąć w
      wieloletnie procesy i spory z krezusami za którymi stoja renomowane,
      kompetentne i dobrze ułozone w świadku prawniczym kancelarię. Wieloletnie
      procesy,opinie profesorskie naprzeciw często niestety prymitywnym i nie -
      douczonym kontrolerom.Gęstwina prawna to bezpieczny często azyl dla wielkich.
      Czasem tak jak b. szefa Optimusa na zlecenie polityków stara sie dopaśc jakis
      US ale to wyjątek.Niechlujne prawo to "specjalizacja" wielu posłow, którzy juz
      odmkilku kadencji w komisjach a potem we wnioskach mniejszości lub większości
      przemycaja wygodne dla części biznesu zapisy a zmeczeni , niedouczeni i często
      nieświadomi skutków posłowie podniesioną ręka lub chipem dopełniaja tej reszty.
      A jak nie wystarczy to i cuda sie zdarzają z tekstem uchwalonym między sala
      sejmową a drukarnią Monitora czy Dz U! A ile zajęcia maja wtedy n.p twórcy
      ustawy vat p. prof. Modzelewski i pani Óżóg!Czy małe firmy/ te do 10
      pracowników/ stać na tych mędrców, "obróńców" przed zakusami UKS? Tak więć to
      prawo , takie prawo jest częścią polskiego systemu, który słuzy
      najbogatszym.Oni narzekaja na te rozwiązania bo tak wypada!Oni bardzo dobrze
      radza sobie w tym gąszczu! Moim dłuznikiem od kilku lat/ ; zalega mi z
      wynagrodzeniem za pracę która wykonałem na jego osobiste zlecenie/jest jeden
      ze znaczących i sprytnych graczy giełdy. Gdyby rozwiazania prawne towarzyszace
      giełdzie, skupu akcji nie były "gaszczem" a zapisami jednoznacznymi i
      precyzyjnymi to nadal do dzisiaj zbierałby złom na swoich punktach skupu a nie
      robiłby zyskowne interesy na giełdzie.Oczywiście ten przykład tylko ilustruje
      problem "gaszczu prawnego" w Polsce i jego beneficjentów!Mam swiadomość,że moje
      opinie, wnioski i spostrzeżenia są momentami karkołomne! ALE TO ZŁE PRAWO,TEN
      GĄSZCZ TO PRAWO UCHWALONE POD OKRESLONE ZAMÓWIENIE! za duże pieniądze!To złe
      prawo tak jak złe rządy, korupcja to rak toczący polska rzeczywistość
      gospodarczą!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka