Dodaj do ulubionych

Gówniarstwo.

03.10.12, 18:52
Jeszcze godzinę temu, skłonny byłem uważać, że reakcja warszawskiego oddziału SDP, domagającego się odwołania Skowrońskiego z funkcji prezesa jest przesadzona.
Prowadzenia przez Skowrońskiego PiSowskiego cyrku z premierem nie pochwalam, ale przynajmniej w budynku SDP miało to jakieś usprawiedliwienie.
Po relacji z posiedzenia w tej sprawie, zmieniłem zdanie. Nie dlatego, żebym uważał, że prezesem SDP nie może być zwolennik PiSu. W końcu każdy jest zwolennikiem jakiejś partii. Chodzi mi o zwoływanie na wewnętrzne zebranie organizacji, która tego człowieka obdarzyła zaufaniem, tabunu staruszek z miasta, które wrzaskiem wyznaczać miały rytm obrad wygodny Skowrońskiemu. *)
To jest zwykłe gó...arstwo. A prezesem SDP nie powinien być gó...arz.

*) znam to z relacji świadka, a nie GW.
Obserwuj wątek
    • marouder.com.pl Re: Gówniarstwo. 03.10.12, 19:16
      No i masz calkowita slusznosc, zgadzam sie z Toba w calej rozciaglosci, acz co ma z tego wynikac? Za Skowronskiego przyjdzie kto inny, milosnik innej doktryny, ktory byc moze nie bedzie musial tlumaczyc sie przed ta, czy inna Rada oraz szukac wsparcia u staruszek.
    • pikrat Re: Gówniarstwo. 03.10.12, 21:27
      Nie slyszales nigdy wczesniej o Skowronskim? Toz to zdeklarowany pisowiec.
    • snajper55 Re: Gówniarstwo. 03.10.12, 22:33
      dachs napisał:

> Nie dlatego, żebym uważał, że prezesem SDP nie może być zwolennik PiSu. W końcu każdy
      > jest zwolennikiem jakiejś partii.

Ale bycie zwolennikiem takiej a nie innej partii ma swoje konsekwencje. Jeśli ktoś jest zwolennikiem partii bolszewickiej, to będzie pochwalał i stosował bolszewickie metody. Skąd więc zdziwienie, że zwolennik PiS związanego z RM akceptuje posługiwanie się staruszkami i sam do takich metod sięga? Ciesz się, że jakiejś trumny nie przytargał.

S.
      • oleg3 Oczywiście Snajper 04.10.12, 07:38
        Skowroński jest bolszewikiem, a Janina Paradowska niezależną dziennikarką.
        • jaceq Re: Oczywiście Snajper 04.10.12, 07:44
          oleg3 napisał:

> Skowroński jest bolszewikiem

Dość - że tak powiem - śmiały pogląd wyraziłeś.
          • oleg3 Re: Oczywiście Snajper 04.10.12, 07:52
            jaceq napisał:

> Dość - że tak powiem - śmiały pogląd wyraziłeś.

Przetłumaczyłem.
            • jaceq Re: Oczywiście Snajper 04.10.12, 08:00
              A niby - co przetłumaczyłeś?
              • oleg3 Re: Oczywiście Snajper 04.10.12, 11:14
                jaceq napisał:

> A niby - co przetłumaczyłeś?

Snajpera. Czytać jak sądzę potrafisz.
                Snajper używa specyficznej retoryki znanej jako snajperowanie. Dyskusja z nim to jak rzeźbienie w gó...e. Dlatego trzeba czasem przenieść formę zastosowaną przez Snajpera w jego ulubionym tworzywie na coś trwalszego.
                • snajper55 Re: Oczywiście Snajper 04.10.12, 13:48
                  oleg3 napisał:

> jaceq napisał:
                  >
                  > > A niby - co przetłumaczyłeś?
                  >
                  > Snajpera. Czytać jak sądzę potrafisz.

Ale ty nie potrafisz tłumaczyć.

S.
                • jaceq Re: Oczywiście Snajper 04.10.12, 15:20
                  oleg3 napisał:

> Snajpera. Czytać jak sądzę potrafisz.

A które - konkretnie - miejsce? Mógłbyś zacytować?
                  • oleg3 Re: Oczywiście Snajper 04.10.12, 15:31
                    jaceq napisał:

> A które - konkretnie - miejsce? Mógłbyś zacytować?

Nie ma konkretnego miejsca. Na tym polega snajperowanie. Są chamskie/świńskie aluzje. Snajper oczywiście robi Greka i nic o tym nie wie. "To tylko przykład" odpowiada rzeźbiarz.
                    • jaceq Re: Oczywiście Snajper 04.10.12, 19:23
                      Czyli - przyznajesz - że nie mógłbyś zacytować?

To się nazywa "wkładanie w usta" interlokutorowi treści, których nie wypowiedział. Tania i licha sztuczka erystyczna.
                      • oleg3 Re: Oczywiście Snajper 04.10.12, 19:32
                        A co Snajper chciał przekazać pisząc o bolszewikach w kontekście Skowrońskiego?
                        • jaceq Re: Oczywiście Snajper 04.10.12, 21:21
                          A w którym miejscu Snajper napisał coś o bolszewikach "w kontekście" Skowrońskiego? Moim zdaniem napisał, że: "jeśli ktoś jest zwolennikiem partii bolszewickiej, to będzie pochwalał i stosował bolszewickie metody." Zaraz obok napisał: "Skąd więc zdziwienie, że zwolennik PiS związanego z RM akceptuje posługiwanie się staruszkami i sam do takich metod sięga?" i dopiero to drugie zdanie można by podciągnąć "w kontekst" Skowrońskiego, oczywiście po uprzednim przeczytaniu relacji Borsuka.

Zaczyna mi świtać, że mogło Ci chodzić o sformułowanie "takich metod", które to (tylko sobie znanym sposobem) przypisałeś do pierwszego zdania, a nie do metod "posługiwania się staruszkami", o których mowa w drugim zdaniu. Nie będę się mądrzył więcej o "rozumieniu tego, co się czyta", mnie też się takie błędy zdarzają. O ile oczywiście słusznie "mi świta".
                          • oleg3 Re: Oczywiście Snajper 05.10.12, 14:24
                            jaceq napisał:

>Zaczyna mi świtać, że mogło Ci chodzić o sformułowanie "takich metod", które to
                            > (tylko sobie znanym sposobem) przypisałeś do pierwszego zdania, a nie do metod
                            > "posługiwania się staruszkami", o których mowa w drugim zdaniu.

Masz rację. Moja reakcja była emocjonalna, nie logiczna.
                        • rycho7 Re: Oczywiście Snajper 04.10.12, 21:25
                          oleg3 napisał:

> A co Snajper chciał przekazać pisząc o bolszewikach w kontekście Skowrońskiego?

Chciał przekazać "wiedze" z angielska "knowledge". Ja od lat propaguje pojecie 'katobolszewii", czyli dziedzicow metod "Konstytucji 3-go Maja".
        • dachs Olegu, 04.10.12, 12:21
          oleg3 napisał:

> Skowroński jest bolszewikiem, a Janina Paradowska niezależną dziennikarką.

ja zrozumiałem Snajpera w ten sposób, że ani słowa nie napisał o Paradowskiej. smile
          Ale skoro już ją wspomnieliśmy, to szukam od kogo by mogła być zależna i, poza pracodawcami, gdzie na bułki zarabia, innej zależności nie widzę.
          Że Snajper uważa PiS za bolszewicką partię, nie można mu mieć za złe, bo - poza stosunkiem do Boga - reszta programu spełnia wszelkie kryteria. Przynajmniej te z okresu NEPu.
          Ze Snajperem nie zgadzam się w tym punkcie, że na sposób poprowadzenia zebrania przez Skowrońkiego miały mieć wpływ jego afiliacje polityczne. Zaważyły tu raczej jego cechy osobnicze.
          Przekonanie to popieram na osobistej znajomości z kilkoma bardzo zaangażowanymi zwolennikami PiS, którzy gó...arzami nie są.
          • oleg3 Borsuku 04.10.12, 12:55
            U mnie emocje polityczne wygasły po kampanii prezydenckiej. Ale pozostało - mam nadzieję - do usranej śmierci zamiłowanie do obiektywizmu. Gówno mnie obchodzą spory w SDP. Niewiele mnie obchodzi obrzucanie przez Snajpera gównem tych co akurat nie mieszczą się w linii.

Twoja opinia ma dla mnie znaczenie. Niczego nie zmienia zabieg erystyczny:
            > ja zrozumiałem Snajpera w ten sposób, że ani słowa nie napisał o Paradowskiej.

Na plus muszę zapisać Snajperowi, że nie napisał nic o hitlerowcach, nazistach i antysemitach.

> Ale skoro już ją wspomnieliśmy, to szukam od kogo by mogła być zależna i, poza
            > pracodawcami, gdzie na bułki zarabia, innej zależności nie widzę.

> A od kogo jest zależny Skowroński i inni pisowscy dziennikarze?
            Paradowska może sobie być tubą rządu i wszystko jest OK. Nazywa się to w Polsce "niezależnym dziennikarstwem". Ja nie mam do niej pretensji, po prostu jej nie czytam/słucham. Natomiast wku...a mnie jednoczesne akceptowanie tub rządu i atak na każdego dziennikarza, który jest tubą opozycji.

Władza i tak ma dość instrumentów by wpływać na prasę.
            • oleg3 Re: Borsuku (autokorekta) 04.10.12, 12:58
              A od kogo jest zależny Skowroński i inni pisowscy dziennikarze?

To nie jest cytat z Borsuka tylko moje dzieło. Omyłkowo wstawiłem" >"

Przepraszam
            • dachs Olegu 04.10.12, 13:50
              oleg3 napisał:

> Paradowska może sobie być tubą rządu i wszystko jest OK. Nazywa się to w Polsce
              > "niezależnym dziennikarstwem".

I dlatego notorycznie prowadzi imprezy organizowane przez PO. smile

> Natomiast wku...a mnie jednoczesne akceptowanie tub rządu i a
              > tak na każdego dziennikarza, który jest tubą opozycji.

A co tu się wkurzać?
              Akceptować można tylko jedna tubę. Wtedy się automatycznie atakuje drugą.

> Władza i tak ma dość instrumentów by wpływać na prasę.

Ale z tym wypadkiem władza nic nie ma do czynienia. Prędzej już opozycja.
              A ogólnie, nie chodzi o to, by jedna tuba miała mniejszy wpływ administracyjny na drugą tubę, bo ten wpływ - jako prezesa SDP - jest żaden.
              Ja myślę, że chodzi tu o to samo, co w wypadkach udziału dziennikarzy w reklamach.
              Taki udział uzależnia. Prywatnie, dziennikarz może kochać wodę po goleniu "Krosteczka", ale nie wolno mu jej chwalić na łamach.
              Dziennikarz polityczny ma lepiej. Może kochać swoją partię, może ją chwalić na łamach, ale nie powinien się od niej uzależniać, bo przestanie być dziennikarzem.
              Moim zdaniem Skowroński się jeszcze od PiSu nie uzależnił, ale wprowadzanie harcowników z zewnątrz na zebranie członkowskie, odbiera mu, w moich oczach, kwalifikacje do przewodzenia organizacji.
              • oleg3 Re: Olegu 04.10.12, 14:06
                dachs napisał:

> I dlatego notorycznie prowadzi imprezy organizowane przez PO. smile
                Zastępuje jako "niezależna dziennikarka" rzecznika PO.

> Ja myślę, że chodzi tu o to samo, co w wypadkach udziału dziennikarzy w reklamach.
                > Taki udział uzależnia.

A nagrody, występy w TV (też kasa) nie uzależniają?
                Majewski (ten od Majewski szoł) stracił program w TVN bo lemingi nie lubią krytyki PO. Taki jest znak czasów.

> wprowadzanie harcowników z zewnątrz na zebranie członkowskie,
                Według naocznych świadków? Byli to jak sądzę apolityczni obserwatorzy?
                • dachs Re: Olegu 04.10.12, 16:03
                  oleg3 napisał:

> Zastępuje jako "niezależna dziennikarka" rzecznika PO.

Chyba nieuważnie śledzę. Jeżeli rzeczywiście tak jest, to jest tyle samo warta co Skowroński

> A nagrody, występy w TV (też kasa) nie uzależniają?
                  > Majewski (ten od Majewski szoł) stracił program w TVN bo lemingi
                  > nie lubią krytyki PO. Taki jest znak czasów.

Bo szef TVN chce zarabiać na lemingach. Szef innej telewizji chce zarabiać na moherach. I Majewski ma rzeczywiście przechlapane, bo nie pasuje do żadnego byznes planu.

> Według naocznych świadków? Byli to jak sądzę apolityczni obserwatorzy?

Według naocznych świadków. Nie byli apolityczni. Byli u siebie, na zebraniu swojej organizacji, bu omówić wewnętrzne sprawy. Przebieg tego spotkania zakłócała grupa obcych ludzi, znajdująca się tam prawem kaduka.
                  Skowroński, gdyby miał jaja, powiedziałby starszymm podnieconym paniom, że to jest wewnętrzna sprawa SDP i że nie maja tu czego szukać.
                  Nie powiedział - dla mnie gó...arz.
                  • oleg3 Re: Olegu 04.10.12, 16:34
                    dachs napisał:

> Nie powiedział

Sprowadził ciotki rewolucji czy tylko "nie powiedział"? Bo pierwotny zarzut był inny.
                    • dachs Re: Olegu 04.10.12, 17:13
                      oleg3 napisał:

> Sprowadził ciotki rewolucji czy tylko "nie powiedział"? Bo pierwotny zarzut był
                      > inny.

Z punktu widzenia gó...arstwa jest to bez znaczenia. Chodzi o zachowanie się prezesa, wobec własnych wyborców.
                      Z punktu widzenia życia publicznego sprowdzenie "ciotek" przez kogoś z zewnątrz jest znacznie gorsze, niż gdyby zrobił to on sam. To jest wręcz przerażające. Oto istnieje w Polsce coś, co sprowadza ciotki na zebranie dziennikarzy, motyle na procesje, niemieckich lewaków na święto odrodzenia.
                      To coś to jest chory, zlewicowany naród, Olegu.
                      • oleg3 Re: Olegu 04.10.12, 17:40
                        dachs napisał:

> Chodzi o zachowanie się prezesa, wobec własnych wyborców.

Zgoda (z oczywistym założeniem, że te "ciotki" były i że był to precedens).

> To coś to jest chory, zlewicowany naród,

To prawda Borsuku. Tragedią jest, że tego uczy polska szkoła. Kolejne pokolenie będzie nie lepsze.
                        • dachs Re: Olegu 04.10.12, 18:46
                          oleg3 napisał:

> Zgoda (z oczywistym założeniem, że te "ciotki" były i że był to precedens).

Ciotki były, wiem z pierwszej, wiarygodnej ręki.

> To prawda Borsuku. Tragedią jest, że tego uczy polska szkoła. Kolejne pokolenie
                          > będzie nie lepsze.

Nie tylko szkoła tego uczy, niestety. To opanowało też partię, mającą na sztandarach odrodzenie przyzwoitości. Jak zaślepiony musi być, inteligentny skądinąd, Skowroński, że takich rzeczy nie dostrzega?
                • wikul Od 1,5 roku nie lubiłem robić tego programu 04.10.12, 18:49
                  oleg3 napisał:

> Majewski (ten od Majewski szoł) stracił program w TVN bo lemingi
                  > nie lubią krytyki PO. Taki jest znak czasów.

To na użytek pisich lemingów Edward Miszczak tak powiedział. Ne wypadało mu przecież powiedziać że chodzi o gigantyczne kontrakty z bankiem PKO, znudzenie publiki i znaczny spadek oglądalności jego programów. Majewski jest bardziej szczery. A śmiał się z PO rok, dwa czy pięć lat temu i nikt go wtedy nie zwalniał bo przynosił znaczne dochody. Bo wbrew przekonaniu pisich lemingów w telewizjach komercyjnych liczy sie przede wszystkim kasa. Poczytaj co sam twierdzi o swojej ostatniej pracy w TVN.

film.onet.pl/wiadomosci/szymon-majewski-od-15-roku-nie-lubilem-robic-tego-,1,5249727,wiadomosc.html
                  • oleg3 Re: Od 1,5 roku nie lubiłem robić tego programu 04.10.12, 18:55
                    wikul napisał:

> To na użytek pisich lemingów Edward Miszczak tak powiedział.

Fajnie, że nie oskarżasz mnie o łgarstwo.
          • snajper55 Re: Olegu, 04.10.12, 13:59
            dachs napisał:

> oleg3 napisał:
            >
            > > Skowroński jest bolszewikiem, a Janina Paradowska niezależną dziennikarką
            > .
            >
            > ja zrozumiałem Snajpera w ten sposób, że ani słowa nie napisał o Paradowskiej.
            > smile
            > Ale skoro już ją wspomnieliśmy, to szukam od kogo by mogła być zależna i, poza
            > pracodawcami, gdzie na bułki zarabia, innej zależności nie widzę.
            > Że Snajper uważa PiS za bolszewicką partię, nie można mu mieć za złe, bo - poza
            > stosunkiem do Boga - reszta programu spełnia wszelkie kryteria. Przynajmniej t
            > e z okresu NEPu.

Akurat w tym poście nie nazwałem PiS partią bolszewicką, a tym bardziej Skowrońskiego - bolszewikiem. Chodziło mi jedynie o związek między akceptowanymi metodami działania i metodami działania stosowanymi przez partię, której jest się zwolennikiem. Partia bolszewicka była tylko przykładem.

> Ze Snajperem nie zgadzam się w tym punkcie, że na sposób poprowadzenia zebrania
            > przez Skowrońkiego miały mieć wpływ jego afiliacje polityczne. Zaważyły tu rac
            > zej jego cechy osobnicze.
            > Przekonanie to popieram na osobistej znajomości z kilkoma bardzo zaangażowanymi
            > zwolennikami PiS, którzy gó...arzami nie są.

Nie są to przypadkiem ci, którzy PiS wybierają jako mniejsze zło z bólem godząc się na pislamskie metody? Jakoś trudno mi sobie wyobrazić bardzo zaangażowanego zwolennika PiS, który nie popiera metod przez PiS stosowanych. Zaś jeśli ktoś te metody popiera, to uważa je za właściwe, a więc i sam jest gotowy do ich stosowania. Czyli według ciebie jest gó...arzem.

S.
            • oleg3 Re: Olegu, 04.10.12, 14:19
              snajper55 napisał:

> Partia bolszewicka była tylko przykładem.

Snajper jest zwolennikiem bezwzględnego przestrzegania prawa pozytywnego.

Wiara w prawo pozytywne może prowadzić na manowce. W czasach nazizmu przestrzeganie obowiązującego prawa prowadziło do współudziału w rozlicznych zbrodniach.

Oczywiście nie nazwałem Snajpera nazistą i nie oskarżam go o współudział w zbrodniach przeciw ludzkości. To tylko przykład.
            • dachs Re: Olegu, 04.10.12, 14:29
              snajper55 napisał:

>
              > Nie są to przypadkiem ci, którzy PiS wybierają jako mniejsze zło z bólem godząc
              > się na pislamskie metody? Jakoś trudno mi sobie wyobrazić bardzo zaangażowaneg
              > o zwolennika PiS, który nie popiera metod przez PiS stosowanych. Zaś jeśli ktoś
              > te metody popiera, to uważa je za właściwe, a więc i sam jest gotowy do ich st
              > osowania. Czyli według ciebie jest gó...arzem.

Ach, Snajperze, żebyś Ty wiedział ile rzeczy nie podoba mi się w PO.
              A gó...arzem człowiek jest - na ogół - na własny rachunek
              • snajper55 Re: Olegu, 04.10.12, 14:40
                dachs napisał:

> Ach, Snajperze, żebyś Ty wiedział ile rzeczy nie podoba mi się w PO.
                > A gó...arzem człowiek jest - na ogół - na własny rachunek

Ale czy nazwałbyś się bardzo zaangażowanym zwolennikiem PO?

Na własny, jednak nasi idole świadczą o nas. Jeden czci Pinocheta, inny - Stalina.

S.
                • dachs Re: Olegu, 04.10.12, 15:05
                  snajper55 napisał:

> Ale czy nazwałbyś się bardzo zaangażowanym zwolennikiem PO?

Zdecydowanie tak.
    • rycho7 nie moje malpy, nie moj cyrk 04.10.12, 07:18
      Dachs napisal:

> To jest zwykłe gó...arstwo. A prezesem SDP nie powinien być gó...arz.

Sprawiasz wrazenie dawania cienia nadziei, ze zaczynasz przegladac na oczy. Niestety przez lata zdazylem sie przyzwyczaic, ze belki w swoim oku nie dostrzezesz. Po moim trupie. Od dziesiecioleci przyzwyczailes sie, ze Wam wolno wiecej bo uswieca Was cel. Wez od swego wroga lusterko, a jak zechcesz dostrzezesz tam klona "prezesa SDP".
    • oleg3 Déjà vu 04.10.12, 07:25
      Dawno, dawno temu gdy byłem piękny i młody życie polityczne koncentrowało się na zebraniach związków twórczych: literatów, dziennikarzy, aktorów. Kogo wycięli? Co X powiedział? To były informacje równie ważne, o ile nie ważniejsze, niż jakieś przełożenie wajchy w politbiurze.

Teraz jestem tylko piękny, a emocje te same. Nawet donosy (teraz zawiadomienia do prokuratury) o próbie obalenia ustroju poprzez krytykę Sejmu powróciły.
    • wikul Niech pozamiata 11.10.12, 19:06
      Prezes SDP powinien mieć równy dystans do każdej partii politycznej. Bo przecież tu nie chodzi o wiarygodność Skowrońskiego jako prywatnej osoby tylko o wiarygodność całej organizacji. Prezes Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich ma być prezesem, jak to się ładnie mówi, wszystkich dziennikarzy - mówi Bartosz Ławski, sekretarz Zarządu Oddziału Warszawskiego SDP.
      30 członków warszawskiego oddziału Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich wezwało Krzysztofa Skowrońskiego do ustąpienia ze stanowiska prezesa SDP. Pod apelem wzywającym go do ustąpienia podpisało się już ponad 80 osób, w tym dziennikarze z innych oddziałów SDP. Skowroński bronił się tym, że jako gospodarz „domu przy ulicy Foksal” miał do tego prawo a całą zaistniałą sytuację odebrał jako przyczynek do dyskusji o tym, czym jest niezależne dziennikarstwo.

www.wprost.pl/ar/352031/Skowronski-jest-gospodarzem-przy-Foksal-Niech-pozamiata/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka