Dodaj do ulubionych

Profesor SGH...

30.07.13, 10:58
wypowiedział się:

18 mld zł, które poszły na rzecz OFE, można by przeznaczyć na wsparcie rodzin i dzietności, wesprzeć przedszkola i żłobki. Jeśli będziemy to utrzymywać, polecą kolejne miliardy - mówi Leokadia Oręziak.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,14356263,Oreziak__OFE_powinno_byc_zlikwidowane.html#BoxBizTxt
Niezależnie od tego co sądzę o OFE i ZUS, to profesorska wypowiedź wprawia w zdumienie.
Obserwuj wątek
    • jaceq SGPiS schodzi na psy 30.07.13, 12:51
      "Profesor zwyczajny w Katedrze Finansów Międzynarodowych SGH. Kieruje Studium Doktoranckim w Kolegium Gospodarki Światowej SGH, jest również kierownikiem Zakładu Finansów Przedsiębiorstw i Ubezpieczeń. Specjalista z dziedziny finansów międzynarodowych, rynku finansowego oraz integracji europejskiej. Odbyła studia i staże zagraniczne m.in. w Université de Paris I, Centre International de Formation Européenne (Francja), Europäische Akademie Bayern (Niemcy) i Collège Universitaire dEtudes Fédéralistes (Włochy). Jako ekspert Sejmu oraz instytucji rządowych przygotowała wiele opracowań dotyczących Polski z Unią Europejską, bilansu płatniczego, kursu walutowego i budżetu państwa. Współpracuje jako konsultant z przedsiębiorstwami i instytucjami finansowymi."

Interesujący wywiad z Panią Profesor na saloonie. Bardzo interesujący...
    • wikul Re: Profesor SGH... 30.07.13, 15:07
      hymenos napisał:

> wypowiedział się:
      >
      > 18 mld zł, które poszły na rzecz OFE, można by przeznaczyć na wsparcie rodzi
      > n i dzietności, wesprzeć przedszkola i żłobki. Jeśli będziemy to utrzymywać, po
      > lecą kolejne miliardy - mówi Leokadia Oręziak.

>
      > wyborcza.biz/biznes/1,100896,14356263,Oreziak__OFE_powinno_byc_zlikwidowane.html#BoxBizTxt
      > Niezależnie od tego co sądzę o OFE i ZUS, to profesorska wypowiedź wprawia w zd
      > umienie.

Ona od dawna to powtarza i ma swoje ważne argumenty. Dziwię się że dopiero teraz to usłyszałeś.
      Mógłbyś wyjaśnić do czego potrzebne jest OFE? Do nabijania kieszeni nieudolnym menadżerom czerpiącym z tego krociowe zyski?
      Widać jak na dłoni że OFE nie spełnia pokładanych w nim nadziei.
      • jaceq Re: Profesor SGH... 30.07.13, 21:26
        Przecież napisał; "Niezależnie od tego co sądzę o OFE i ZUS". Domyślam się, że chodzi o tę, konkretną wypowiedź (ludzie mają różne pie...e na tle tzw. "dzietności" jakby produkcja bezrobotnych miała być jakimś cudownym remedium na wszystko).
        Ja uważam tak samo, i o OFE sądzę to samo, z tą różnicą, że menagi od OFE są bardzo udolni, ponieważ niezwykle sprawnie nabijają sobie kabzy kosztem tych, co połknęli ten haczyk. Ja mając wybór zdecydowałem nie włazić w żadne OFE, bo to mi śmierdziało Buzkiem, Krzaklewskim, Alotem i resztą tych styropianowych przestępców.
    • t_ete Re: Profesor SGH... 30.07.13, 23:00
      A ja slyszalam wypowiedz Pani Profesor w TOK FM. Dwukrotnie powiedziala o tym, ze gdyby nie OFE moznaby wiecej pieniedzy dac np. na szpitale. To mnie zdumialo.
      Ze niby na ktore szpitale i jaka sciezka ? Moze wpuscic do NFZ ?

Interesujace.

tete
      • wikul Re: Profesor SGH... 30.07.13, 23:55
        t_ete napisała:

> A ja slyszalam wypowiedz Pani Profesor w TOK FM. Dwukrotnie powiedziala o tym,
        > ze gdyby nie OFE moznaby wiecej pieniedzy dac np. na szpitale. To mnie zdumialo
        > Ze niby na ktore szpitale i jaka sciezka ? Moze wpuscic do NFZ ?
        > Interesujace.
        > tete

Szpitale to przykład ale 16 miliardów w kieszeni zarządzających cwaniaków to fakt. Tymczasem wciska się przyszłym emerytom że to rząd im coś zabrał a nie oni.

emerytury.wp.pl/kat,104496,title,OFE-zarobily-tylko-na-wlasne-prowizje,wid,15477199,wiadomosc.html?ticaid=11109f
        • jaceq Re: Profesor SGH... 31.07.13, 00:00
          wikul napisał:

> wciska się przyszłym emerytom że to rząd im coś zabrał a nie oni.

Bo istotnie, nie "oni" ale rząd. Nie obecny, miłościwie nam panujący, ale rząd Krzaklewskiego i jego ówczesnego figuranta Buzka, który w końcu wybił się (dupą w ścianę) na samodzielność od swoich byłych sponsorów, choć też nie tak do końca.
        • t_ete Re: Profesor SGH... 31.07.13, 07:33
          wikul napisał:

> Szpitale to przykład

Wikul, ja sie nie chce spierac o OFE. Interesuje mnie jak Pani Profesor chcialaby zasilac budzetowo szpitale niebudzetowe ?

Bo odnioslam wrazenie ze to tylko haslo (dokladnie takie jakiego uzywaja politycy czyli : wiecej na sluzbe zdrowia).

Ekonomistka nie jestem. Wiem, ze budzet panstwa moze dofinansowac / sfinansowac programy zdrowotne ale kase dostaje NFZ, ktory z kolei oplaca wykonanie tych swiadczen dla pacjentow w roznych placowkach. Ale to nie znaczy, ze w prosty sposob 'szpitale beda mialy wiecej'. Wiecej moga miec pacjenci (korzystajacy z tych konkretnych swiadczen).

Nie chce sie czepiac ale gdy slysze podobne haslo z ust profesorskich - robie sie podejrzliwa i zastanawiam sie nad innymi myslowymi skrotami, ktorych byc moze nie wychwycilam (bo sie nie znam).

tete

• qwardian Re: Profesor SGH... 30.07.13, 23:13

Wszyscy multimiliarderzy zawdzięczają to własności papierów wartościowych czyli akcji. Każda debata na temat OFE powinna się zaczynać tego argumentu. Uważam, że każdy człowiek powinien pracować do dnia ostatniego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka