08.04.20, 09:05
Powtarzam sie troche, gdyz juz jednemu politykowi ten epitet przykleilem. Po tym jak zaczal pokazywac, przed europejskim parlamentem, wyzszosc mezczyzn nad kobietami.

Ale, znajmy proporcje mociumpanstwo, na epitet zasluguje nowogrodzki szefuncio. Dlaczego? Ano bo zyjemy w czasach pandemii. Glownym i najlatwiejszym lekarstwem przeciwko rozprzestrzenianiu sie wirusa jest ograniczanie kontaktow miedzyludzkich. Tych liderow, ktorzy inaczej mysleli, pokaraly niebiosa i skonczyli w szpitalu.

No i co z tymi kontaktami powiecie? Ano chodzi o wybory prezydenckie 10 maja. Partia rzadzaca w Polsce chce dalej rzadzic i miec swego prezydenta i widzac niezle prognozy wyborcze chce date wyborow utrzymac. Juz nie chce by ludzie szli do urn wyborczych ale chce korespondencyjnie.

Wyobrazmy sobie, ze jestesmy za te wybory odpowiedzialni. Co trzeba zrobic? Ano wiedziec gdzie kto mieszka i czy jest upowazniony do glosowania. No czyli trzeba jakos to sprawdzic? Jak? Ano w lokalach wyborczych ma sie liste i sie sprawdza (przynajmniej tutaj) dwod osobisty. Jak sprawdzic w czasach kwarantanny? Ano ktos musi pojsc po domach i sprawdzac? Ale ten ktos zalapie i przeniesie dalej wirusa. Poza tym wielu jest poza domem a zatem nie pod wyborczym adresem. Itd, itp. Koniec, koncow, kwarantanna i wybory nie ida w parze.

Rozsadek mowi, przesunmy wybory na 2 - 3 miesiace (albo 4 - 5) po zniesieniu kwarantanny. I zapewnijmy wszystki glosujacym maski i rekawiczki lateksowe. Czyli praktycznie trzebaby: (i) przeglosowac poprawki do konstytucji (paragraf pandemia, alinea wybory); (ii) ruszyc z produkcja masek (podpowiem Lodz ma wiele tradycji tekstylnych); i, (iii) fabrykom lateksowych prezerwatyw dodac nocna szychte na produkcje rekawiczek.

Robienie wyborow w czasie pandemii to narazanie narodu na wiele dodatkowych smierci. I tylko idiota moze takie decyzje forsowac.

PF
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Idiota 08.04.20, 09:17
      Jestem gotów umrzeć za demokrację..
      • sinevajirapag Re: Idiota 08.04.20, 13:16
        qwardian napisał:

> Jestem gotów umrzeć za demokrację..
        >

Zostawisz kallllllkę to całkiem jej odpie*r*doli. Zastanów się.
    • boomerang Re: Idiota 08.04.20, 09:29
      Ja już od lat głosuję w Australii przez Internet. Trzeba z żywymi naprzód iść...
      • polski_francuz Re: Idiota 08.04.20, 09:38
        Trzeba bylo troche czasu by ten system rozwinac. Polakom zostal 1 miesiac i 2 dni na to. Wystarczy?

PF
        • t_ete Re: Idiota 08.04.20, 18:49
          polski_francuz napisał:

> Trzeba bylo troche czasu by ten system rozwinac. Polakom zostal 1 miesiac i 2 d
          > ni na to. Wystarczy?

Ciekawe jest doswiadczenie Estonii. W 2007 r. przez internet zaglosowalo
          tam 5,5 % obywateli.W ubieglym roku 44 %.
          W Estonii 80% obywateli ma elektroniczny dowod osobisty.

W Polsce - tzw. profil zaufany (e-puap) ma ponad 5 mln obywateli.
          Nic skomplikowanego - gdy korzysta sie z bankowosci internetowej.

To bylby dobry poczatek - takie glosowanie przez internet -
          w kolejnych wyborach parlamentarnych.

tete
          • polski_francuz Re: Idiota 08.04.20, 19:00
            W Estonii jest 1,4 mln ludzi. Jak w Warszawie pewnie. W Polsce nie kazdy ma internet. Ale, zgadzam sie, ze to dobra droga. Do pojscia przez kilka nastepnych lat.

PF
            • t_ete Re: Idiota 08.04.20, 21:39
              polski_francuz napisał:

> W Estonii jest 1,4 mln ludzi. Jak w Warszawie pewnie. W Polsce nie kazdy ma int
              > ernet. Ale, zgadzam sie, ze to dobra droga. Do pojscia przez kilka nastepnych l
              > at.

W Estonii nie zarzadzono wyborow przez internet smile
              Stworzono taka mozliwosc i czesc wyborcow z niej skorzystala,
              inni pewnie glosowali klasycznie.
              W Polsce bylismy na etapie mozliwosci wyboru glosowania
              korespondencyjnego (dla kazdego kto chce) ale PiS po dojsciu
              do wladzy uznal, ze to prosta droga do falszowania
              wynikow i pozostawil taka mozliwosc jedynie osobom
              niepelnosprawnym.

Teraz PiS zmienil zdanie. Korespondencyjne wybory jako jedyna mozliwosc
              glosowania sa OK.

tete
    • sinevajirapag Re: Idiota 08.04.20, 09:33
      Waadza niegłupia jest. Zdaje sobie sprawę, ze nie wszystko co robiła jest czyste. Zdaje sobie sprawę, że następnych wyborów nie wygra a zatem, że przyjdzie jej odpowiadać za grzechy, które popełniła., nie ma bowiem wątpliwości, że kto obejmie władzę po PiS ten postara się by "wyróżniających" się polityków tej partii postawić przed sądem. Na taką okoliczność idealnym rozwiązaniem jest prezydent, który uniewinni delikwentów zanim doczekają wyroku. Dlatego będą bronić następnej kadencji Dudy rękami i nogami. Prezydent, którego druga kadencja upływa po wyborach do Sejmu.
      Takie tam sobie rozważanie.... wink
      • polski_francuz Re: Idiota 08.04.20, 09:41
        Byc moze masz racje. Tylko czy naczelnikom panstwo powinno chodzic: (i) o ich brata tragicznie zmarlego?; (ii) o ich ewentualna wolnosc po zakonczeniu kadencji?; czy tez, (iii) o Narod na ktorego czele sa?

Trzeba byc egoista ane na czele panstwa jest sie egoista Narodu!

PF
        • sinevajirapag Re: Idiota 08.04.20, 13:26
          Polski_francuz napisał:

Byc moze masz racje.

Być może. Też na 100% pewny nie jestem. Posłużyłem się logiką a Olegowi jakoś nieśpieszno odezwać się w tym wątku. Pewnie też nie jest pewien czy już nie jest zwolennikiem Kaczyzmu czy jednak "trochę" wciąż nim pozostał. Na tym forum nastąpiła "cudowna" przemiana sympatii politycznych i czasem trudno złapać who is who, kiedy już nawrócony nagle się zapomni i "poleci" po staremu.
          • polski_francuz Re: Idiota 08.04.20, 14:20
            "Na tym forum nastąpiła "cudowna" przemiana sympatii politycznych"

To nie cud to raczej wplyw "metody indukcyjnej". Po kilku latach wladzy ma sie fakty. I fakty sa nieznosne bo cokolwiek sie nie powie o nich czy jakkolwiek sie je zinterpretuje, to pozostana faktami.

PF
          • benek231 Wiadomo kto jest kto :O) Od dawna wiadomo... 08.04.20, 17:20
            sinevajirapag napisał:

> Polski_francuz napisał:
            >
            > Byc moze masz racje.
            >
            > Być może. Też na 100% pewny nie jestem. Posłużyłem się logiką a Olegowi jakoś nieśpieszno odezwać się w > tym wątku. Pewnie też nie jest pewien czy już nie jest zwolennikiem Kaczyzmu czy jednak "trochę" wciąż nim > pozostał. Na tym forum nas tąpiła "cudowna" przemiana sympatii politycznych i czasem trudno złapać who is
            > who, kiedy już nawrócony nagle się zapomni i "poleci" po staremu.
            **
            Nic podobnego, bo doskonale wiadomo who is who. KretynLuka, Oleg3, Blonka-Hymen, Qwardian, Institoris, Perla, Sz0k, Piq to antydemokratyczne gowno. Przy czym wszyscy za wyjatkiem Piqa to pisiory. I pisiorami pozostana. Sprawa jest bardzo prosta.

PS.... Jesli kogos pominalem to postaram sie naprawic omylke - gdy tylko ja zauwaze.
            • boomerang Re: Wiadomo kto jest kto :O) Od dawna wiadomo... 09.04.20, 06:38
              KretynLuka, Oleg3, Blonka-Hymen, Qwardian, Institoris, Perla, Sz0k, Piq to antydemokratyczne gowno.

Jestem ci wdzięczny Krzyżtofie że się nie zalapałem.
          • oleg3 Re: Idiota 08.04.20, 18:06
            sinevajirapag napisał:

> Posłużyłem się logiką a Olegowi jakoś nieśpieszno odezwać się w tym wątku.

Niesamowite! Poproszę o cytat tej logicznej wypowiedzi.

P.S.
            Ekspertyza logiczna będzie gratis w ramach barteru za zrealizowane usługi marketingowe
            • sinevajirapag Re: Idiota 09.04.20, 09:31
              oleg3 napisał:

> sinevajirapag napisał:
              >
              > > Posłużyłem się logiką a Olegowi jakoś nieśpieszno odezwać się w tym wątku
              > .
              >
              > Niesamowite! Poproszę o cytat tej logicznej wypowiedzi.
              >
              > P.S.
              > Ekspertyza logiczna będzie gratis w ramach barteru za zrealizowane usługi marke
              > tingowe

Nie wiem o czym prawisz. Pewnie chcesz mnie sprowadzić do swojego poziomu by zaatakować. Za stary wróbel jestem na takie numery.
              A wracając do wątku..... czy nie jest logiczne dlaczego PiSowi tak zależy na wygraniu prezydenckich wyborów?
              Gdybyś zechciał zdruzgotać moja logikę odpowiadając merytorycznie.... gdybyś....
              • xiazeluka Re: Idiota 09.04.20, 10:00
                "czy nie jest logiczne dlaczego PiSowi tak zależy na wygraniu prezydenckich wyborów?"

Co ma wspólnego z logiką powyższe pytanie? Wstaw sobie pod "PiS" dowolne inne ugrupowanie i sam spróbuj sklecić odpowiedź.
                • sinevajirapag Re: Idiota 09.04.20, 11:02
                  xiazeluka napisała:

> "czy nie jest logiczne dlaczego PiSowi tak zależy na wygraniu prezydenckich wyb
                  > orów?"
                  >
                  > Co ma wspólnego z logiką powyższe pytanie? Wstaw sobie pod "PiS" dowolne inne
                  > ugrupowanie i sam spróbuj sklecić odpowiedź.
                  >

Znów jesteś za a nawet przeciw....

Przy okazji:

Nowym prezesem Poczty został Tomasz Zdzikot - wiceminister obrony, radny PiS. Nie cofną się. Sfałszują wybory 10 maja. Dyktatura.
                  • xiazeluka Re: Idiota 09.04.20, 11:29
                    "Znów jesteś za a nawet przeciw...."

Mła w swej łaskawości wytyka Ci, baobab, rażące błędy we wnioskowaniu. Masz je gratis, więc nie grymaś.
                    • sinevajirapag Re: Idiota 09.04.20, 12:48
                      xiazeluka napisała:

> "Znów jesteś za a nawet przeciw...."
                      >
                      > Mła w swej łaskawości wytyka Ci, baobab, rażące błędy we wnioskowaniu. Masz je
                      > gratis, więc nie grymaś.
                      >

Rażące błędy? - gdzie?
                      • xiazeluka Re: Idiota 09.04.20, 14:52
                        09.04.20, 10:00
    • perla_roztocza Re: Idiota 08.04.20, 09:34
      PF, pisałeś, że znasz niemiecki. Mógłbyś więc zalinkować swoje bluzgi skierowane do Niemców i Szwajcarów za zrobienie wyborów korespondencyjnych w czasie epidemii właśnie?
      • polski_francuz Re: Idiota 08.04.20, 09:44
        Znam niemiecki. Ale nie znam bawarskiego. Poza tym, jak mi donosi ostatni Spiegel, Söder niezbyt zarzadzal epidemia w Bawarii i wyniki (ilosc dni do podwojenia zachorowan,...) ma gorsze niz Laszet w NRW. A w NRW sie epidemia zaczela.

PF
        • t_ete Re: Idiota 08.04.20, 19:08
          polski_francuz napisał:

> Znam niemiecki. Ale nie znam bawarskiego. Poza tym, jak mi donosi ostatni Spieg
          > el, Söder niezbyt zarzadzal epidemia w Bawarii i wyniki (ilosc dni do podwojeni
          > a zachorowan,...) ma gorsze niz Laszet w NRW. A w NRW sie epidemia zaczela.

W Bawarii od ponad 60 lat istnieje mozliwosc
          glosowania korespondencyjnego i zaufanie obywateli do tej formy
          glosowania opiera sie na zaufaniu do dobrze dzialajacej poczty i do komisji
          wyborczej, ktora rozpakowuje koperty,
          liczy glosy. Sklad takiej komisji wyglada pewnie podobnie jak w Polsce
          podczas 'normalnych' wyborow. Ludzie z roznych opcji politycznych,
          ktorzy wzajemnie patrza sobie na rece plus jeszcze jakis obserwator.

Jesli wiec byly te komisje w Bawarii ... to byla kolejna mozliwosc zakazenia sie.

Nie wiem jak to bedzie w Polsce wygladac - bo slabo z chetnymi do komisji.
          Dobiora z urzednikow gminnych ?

tete

• sinevajirapag Re: Idiota 09.04.20, 09:39
            Droga tete, wątpliwości budzą się również kiedy pomyślę sobie co się będzie działo w drodze tych kopert. To po pierwsze. Po drugie - ile kopert doniosą tragarze z głosem na "właściwego" kandydata. Komisja będzie liczyć to co przyniesiono i wszystko będzie się zgadzało. Po trzecie....coś mnie się kojarzy, ze niedawno PiS postawiło na czele Poczty Polskiej swojego człowieka. Może to nie ma znaczenia ale może ma...
    • xiazeluka Re: Idiota 08.04.20, 09:41
      Następny miłośnik demotfukracji, praworządności i OTUY, który gardzi swoimi bożkami.
    • perla_roztocza Re: Idiota 08.04.20, 09:41
      polski_francuz napisał:

> Czyli praktycznie trzebaby: (i) przeglosowac poprawki do konstytucji paragraf
      > pandemia, alinea wybory);

do tego potrzeba głosów opozycji a opozycja nie zgodziła się.
      No to kto tu jest idiotą właśnie?

• polski_francuz Re: Idiota 08.04.20, 09:46
        Nie glosowali za przesunieciem wyborow po koncu pandemii.

PF
        • perla_roztocza Re: Idiota 08.04.20, 09:54
          polski_francuz napisał:

> Nie glosowali za przesunieciem wyborow po koncu pandemii.
          >
          > PF

mógłbyś jaśniej właśnie?
          • polski_francuz Re: Idiota 08.04.20, 11:07
            Podumaj nieskolko, przyda Ci sie to.

PF
      • t_ete Re: Idiota 08.04.20, 19:14
        perla_roztocza napisał:

> do tego potrzeba głosów opozycji a opozycja nie zgodziła się.
        > No to kto tu jest idiotą właśnie?

Ten, ktory udaje, ze nie ma stanu nadzwyczajnego choc sypie zakazami, nakazami
        i obostrzeniami.

tete

• sinevajirapag Re: Idiota 09.04.20, 09:40
          t_ete napisała:

> perla_roztocza napisał:
          >
          > > do tego potrzeba głosów opozycji a opozycja nie zgodziła się.
          > > No to kto tu jest idiotą właśnie?
          >
          > Ten, ktory udaje, ze nie ma stanu nadzwyczajnego choc sypie zakazami, nakazami
          > i obostrzeniami.
          >
          > tete
          >

Brawo tete. Tak jest w samej rzeczy właśnie.
    • oleg3 Re: Idiota 08.04.20, 10:32
      Cześć PAF,

trochę mi Cię brakowało.

Nie będę Cię ani egzaminował ani atakował. Mamy pandemię, trzeba być miłym. Zaczepię Cię delikatnie tylko w kwestii metodologii. Profesorem jest się zawsze! Przynajmniej tego oczekują intelektualnie maluczcy, w tym ja.

Napisałeś coś takiego:

Cytat

Wyobrazmy sobie, ze jestesmy za te wybory odpowiedzialni. Co trzeba zrobic? Ano wiedziec gdzie kto mieszka i czy jest upowazniony do glosowania. No czyli trzeba jakos to sprawdzic? Jak? Ano w lokalach wyborczych ma sie liste i sie sprawdza (przynajmniej tutaj) dwod osobisty. Jak sprawdzic w czasach kwarantanny? Ano ktos musi pojsc po domach i sprawdzac? Ale ten ktos zalapie i przeniesie dalej wirusa. Poza tym wielu jest poza domem a zatem nie pod wyborczym adresem. Itd, itp. Koniec, koncow, kwarantanna i wybory nie ida w parze.

Cytat zawiera ewidentne brednie! Wiedza o tym "gdzie kto mieszka i czy jest upowazniony do glosowania" jest uzyskiwana "Jak? Ano w lokalach wyborczych ma sie liste i sie sprawdza (przynajmniej tutaj) dwod osobisty."
      Otóż profesorze, lista w lokalach wyborczych jest tworzona na podstawie danych urzędu gminy. Te dane z gminy są uprzednie. Do tego dochodzi prawo obywatela do dopisywania się na listę z różnych powodów.

No dobra. A gdzie tu metodologia? Nawet profesor myli dane pierwotne z własnymi uprzedzeniami.
      • polski_francuz Metoda 08.04.20, 11:13
        "Lista w lokalach wyborczych jest tworzona na podstawie danych urzędu gminy. Te dane z gminy są uprzednie."

Czesc pracy (zdalnej ale zawsze)

Ale sie je sprawdza w lokalach wyborczych. Wlasnie o to sprawdzania biega. Chocby dlatego, ze ludzie moga byc zatrzymani gdzie indziej (granice sa na ten przyklad zamkniete)

"No dobra. A gdzie tu metodologia?"

Chodzi mi o to, ze przez 1 miesiac i 2 dni nie da sie rozsadnej i przekonywujacej wyborcow metodologii stworzyc. I zdrowy rozsadek podpowiada (przynajmniej mi) aby wybory przesunac. Moze nie po Gowinowsku o lata ale o kilka miesiecy po epidemii.

PF
        • oleg3 Re: Metoda 08.04.20, 11:46
          Pafie,

to wszystko jest oczywiście improwizacją. Ale nie warto krytykować bez sensu. Róbmy swoje!

Ściskam Cię serdecznie

wirtualnie i zupełnie bez ryzyka. smile
        • andrzejg Re: Metoda 08.04.20, 14:33
          Pomysł Gowina wydaje mi się rozsądny. Z jednej strony niesie niebezpieczeństwo dania rządzącym jeszcze dwa lata swobody ( jakby wygrali to maja więcej , ale tu sprawa jest niepewna ). Z drugiej strony kadencja 7 lenia, ale bez możliwości reelekcji daje prezydentowi większą swobodę działania. Nie musi się umizgiwać do sił politycznych o wsparcie w następnych wyborach. Również dotyczyłoby to 2 lat Dudy.
          • oleg3 Re: Metoda 08.04.20, 15:00
            andrzejg napisał:

> Pomysł Gowina wydaje mi się rozsądny.

Mnie też. Dlatego jedna, że jest rozsądny, nie ma wielkich szans. Jadą po Gowinie z obu stron. Technicznie było to rozsądne, a nawet bardzo rozsądne.
    • hymenos Nawet idiotami kierują motywacje 08.04.20, 13:54
      polski_francuz napisał:

> Robienie wyborow w czasie pandemii to narazanie narodu na wiele dodatkowych smi
      > erci. I tylko idiota moze takie decyzje forsowac.

To w przełożeniu na język wyborów skutkować powinno utratą wszelkiej przewagi nad rywalami. To powinien dostrzec nawet kretyn. Jeszcze niedawno mógłbym wymyśleć parę motywów takiego postępowania, zwykle opartego na założeniu, że wybory jednak się nie odbędą. Teraz nic mi nie pasuje. Dlaczego więc?
      • polski_francuz Re: Nawet idiotami kierują motywacje 08.04.20, 14:15
        "Dlaczego więc?"

Po nas chocby potop. Pewnie dlatego.

PF
      • polski_francuz Re: Nawet idiotami kierują motywacje 08.04.20, 14:32
        "Dlaczego więc?"

Wierny i bierny elektorat. Pojdzie na Tuska bo to on jest prawdziwy wrog. A, jakis tam, wirus nie moze byc przeszkoda.

PF
        • hymenos Re: Nawet idiotami kierują motywacje 08.04.20, 15:14
          polski_francuz napisał:

> "Dlaczego więc?"
          >
          > Wierny i bierny elektorat. Pojdzie na Tuska bo to on jest prawdziwy wrog. A, ja
          > kis tam, wirus nie moze byc przeszkoda.
          >
          > PF

Potop, słaby motyw, skoro robi się wszystko, żeby się utrzymać. Cóż? Wygrywamy i "potop"
          Wierny elektorat poszedłby za pisem, Za Dudą nie bardzo.
        • xiazeluka Re: Nawet idiotami kierują motywacje 08.04.20, 15:42
          To ma być analiza z wyżyn intelektualnego Olimpu nadsekwańskiej profesury? Trudno ją odróżnić od komentarzy do artykułu o zdejmowaniu kota z dachu przez straż pożarną w stylu: "Tak się kończy pińset plus", "właścicielka kota to elektorat psiuarów" czy "taki jest stosunek katoli do zwierząt".
          • polski_francuz Re: Nawet idiotami kierują motywacje 08.04.20, 16:30
            Analyse plus profonde? Ano pandemia wymaga kompetencji: (i) zrozumienia (z kazdym dniem sie wiedza zmienia); (ii) cierpliwosci (ale nie za duzo bo co za duzo to moze przysc zbyt pozno) czy moze jeszcze bardziej szczescia by trafic z decyzja we wlasciwy moment; (iii) inteligencji (z definicji zdolnosci do zaadaptowania sie do naglej i nieslychanej sytuacji).

Wiekszosc liderow, a w szczegolnosci tych bardziej populistycznych, jak i szefuncio (ale nie on tylko i nie tylko w Polsce) nie ma tych kompetencji. Moze pani Merkel, fizyczka, czy Jacynda Arderne z Nowej Zelandii maja odpowiedni dystans i dzialaja rozsadnie. A przynajmniej tak to wyglada.

W koncu, jesli decyduje sie na zabranie glosu, to dlatego ze utrzymanie wyborow to szalenstwo. I, w najlepszym wypadku, pozwala nam wrocic do czasow mej mlodosci. Kiedy ludzie zastanawiali sie co sie dzieje na Kremlu czy dlaczego Gierk ma lewy policzek nieoogolony a na prwym slad pocalunku o kolorze roznym od tego stosowanego przez pania Gierek. Czyli system w ktorym ludzie patrzyli sie na lidera, jak na Zeusa.

A czasy sie zmienily.

PF
            • xiazeluka Re: Nawet idiotami kierują motywacje 08.04.20, 16:50
              Wy aby na pewno wiecie, o czym piszecie?

Data wyborów jest umocowana w konstytucji, więc nie można jej zmienić nawet decyzją krwawego dyktatora. Opozycja odmówiła zgody na zmianę konstytucji, propozycja Gowina padła, a wprowadzanie stanu klęski żywiołowej jest pod pewnymi względami wątpliwe, szczególnie, że w grę mogą wchodzić rujnujące odszkodowania (w tej kwestii Mła nie jest pewien, czy tak jest faktycznie).

W związku z tym reżim wymyślił wybory korespondencyjne.

A teraz napisz, jak byś rozwiązał powyższą sytuację i co Ci się nie podoba w przestrzeganiu konstytucji.
              • polski_francuz Re: Nawet idiotami kierują motywacje 08.04.20, 17:07
                " Opozycja odmówiła zgody na zmianę konstytucji, propozycja Gowina padła"

Odmowila zmiany konstytucji proponowanej przez Gowina. Znaczy dluzszej kadencji dla prezia. Ja pisze o innej zmianie (kilkumieczne przesuniecie wyborow az do po pandemii). Takiej propozycji nie bylo, o ile wiem.

Pojdzmy dalej, zalozmy, ze Polske zaleje woda (ocieplenie klimatyczne) tuz przed wyborami. Albo, ze zabraknie wody do picia (calkiem prawdopodobne) tuz przed wyborami?

Co wtedy? Ano, zgodnie z Twoja, logika to albo poplynie sie crawlem do lokalu wyborczego albo pojdzie tam sie po pijaku (bo w wodce jest zawsze 50 czy cos) wody. A wodki to w Polsce nie zabrakniesmile

PF

.
                • xiazeluka Re: Nawet idiotami kierują motywacje 08.04.20, 18:13
                  Totalna Targowica odmówiła zgody na jakiekolwiek zmiany w konstytucji. Totalna Targowica uparła się, aby wybory przenieść i jednocześnie wtrącić Polaków bo buciory stanu nadzwyczajnego.

Mła nie prosił o głupkowate przykłady, lecz wykładnię prawną - co ma zrobić krwawa dyktatura, aby nie naruszyć konstytucji w sytuacji, gdy opozycja odmawia współpracy?
                  • polski_francuz Re: Nawet idiotami kierują motywacje 08.04.20, 18:18
                    "na jakiekolwiek zmiany w konstytucji"

Szukano kompromisu? Byly inne propozycje? Byla ich licytacja? Czy licytujacym przyswiecalo dobro Narodu i milosc Ojczyzny?

Jesli to wszystko bylo, to nie mam wiele do zaproponowania.

PF
                    • boomerang Re: Nawet idiotami kierują motywacje 09.04.20, 06:53
                      Całe szczęście że Kaczor jest u steru, bo mielibyśmy Targowicę v.2, z następstwami.
              • oleg3 Re: Nawet idiotami kierują motywacje 08.04.20, 18:01
                xiazeluka napisała:

> wprowadzanie stanu klęski żywiołowej jest pod pewnymi względami wątpliwe, szczególnie, że w grę mogą wchodzić rujnujące odszkodowania (w tej kwestii Mła nie jest pewien, czy tak jest faktycznie).

Też mam wątpliwości. Państwo może dać kasę (żywą gotówkę), może dać papier opiewający na żywą gotówkę dla wnuków. Przykłady są. Mienie zabużańskie, przedpłaty na mieszkania czy małe fiaty. Sprytni i dobrze zorganizowani dadzą sobie radę i po 123 latach (W-wa).
        • sinevajirapag Re: Nawet idiotami kierują motywacje 09.04.20, 10:04
          polski_francuz napisał:

> "Dlaczego więc?"
          >
          > Wierny i bierny elektorat. Pojdzie na Tuska bo to on jest prawdziwy wrog. A, ja
          > kis tam, wirus nie moze byc przeszkoda.
          >
          > PF

Na tym forum, swego czasu, pewna pańcia - właścicielka kilometra regałów z książkami, pisała, że Tusk ma wilcze oczy. Pańcia elokwentna i oczytana, cóż zatem dziwić się zbałamuconym parafianom zamieszkującym Ścianę Wschodnią. To elektorat PiS. Na dobre i na złe i choć dobre właśnie się skończyło będą jak bity pies, lizały rękę pana...
    • polski_francuz Oh, Mann, oh Mann... 08.04.20, 14:11
      Pan Wojciech mysli i mowi podobnie. Musi generacja? Albo przyzwoitosc? A moze to wplyw muzyki ktorej sluchamy i lubimy?smile

PF
    • t_ete Re: Idiota 08.04.20, 18:29
      polski_francuz napisał:

> Robienie wyborow w czasie pandemii to narazanie narodu na wiele dodatkowych smi
      > erci. I tylko idiota moze takie decyzje forsowac.

Zgadzam sie

Musze jednak dodac, ze nikt nie bedzie sprawdzal tozsamosci osoby, do ktorej
      adresowany jest pakiet wyborczy.
      Pakiety wyborcze beda wrzucane przez listonoszy do skrzynek listowych - zgodnie
      z adresem zameldowania osob uprawnionych do glosowania.

Ustawa ws. glosowania korespondencyjnego w wyborach prezydenckich 2020
      - jak sama nazwa wskazuje - dotyczy tylko i wylacznie TYCH wyborow, ktore wladza
      usilnie chce przeprowadzic.

PiS wprowadzil istotna zmiane do kodeksu wyborczego 'tylnymi drzwiami' (zawierajac
      nowe zasady wyborcze w ustawie) - a tego - zgodnie z orzeczeniem Trybunalu
      Konstytucyjnego robic nie wolno na 6 mies. przed wyborami.

Liczne zapewnienia PiS o tym, ze do przeprowadzenia wyborow prezydenckich w tym terminie
      - zobowiazuje ich Konstytucja a przeciez mamy epidemie - to smiech na sali.
      Tak bardzo ich 'zobowiazuje', ze zlamali Konstytucje tworzac 'legislacyjnego potworka'
      na swoj polityczny uzytek.

To nie jest przypadek, ze w Konstytucji mamy caly rozdzial poswiecony
      stanom nadzwyczajnym. To nie jest przypadek, ze w Konstytucji jest zawarty
      'bezpiecznik' w razie gdy kraj dotknie katastrofa naturalna.
      I utrudnione lub niemozliwe jest przeprowadzenie wyborow
      zgodnie z konstytucyjna zasada ich powszechnosci, rownosci, bezposredniosci
      i tajnosci.

Wprowadzenie stanu kleski zywiolowej z powodu epidemii (proponowala to opozycja)
      - przerwaloby 'proces' wyborczy bez koniecznosci wskazywania kolejnego terminu
      wyborow - poniewaz nikt nie jest w stanie przewidziec - czy te wybory bedzie mozna
      przeprowadzic latem, jesienia czy wiosna 2021.
      Stan kleski zywiolowej wprowadza sie na wniosek Premiera na 30 dni - z mozliwoscia
      przedluzenia go decyzja sejmu - jesli nie poprawia sie warunki.
      Kadencja Prezydenta bylaby automatycznie przedluzona.

Po zakonczeniu stanu kleski zywiolowej wybory moga sie odbyc nie szybciej niz
      po 90 dniach.

Nie wierz Francuzie w banialuki - ze stan kleski zywiolowej 'wyprowadzi wojsko na ulice'
      i 'wylaczy internet' oraz doprowadzi Polske do ruiny w zwiazku z odszkodowaniami, ktore
      trzeba bedzie zaplacic 'zachodnim firmom'.

Aktualna PiS-owska 'spec-ustawa epidemiczna' (napisana aby tylko nie wprowadzac stanu
      kleski zywiolowej) z jej zakazami, nakazami i ograniczeniami prawie wyczerpala katalog
      zakazow i ograniczen z ustawy o stanie kleski zywiolowej.

Jest jeszcze magiczne slowo : moze.
      Wladza moze wprowadzic zakaz, ograniczenie.

Podobnie jak w PiS-owskiej 'spec-ustawie'.

Chyba tylko zatwardziali PiS-owcy wierza w to, ze PiS nie wprowadzil
      stanu kleski zywiolowej 'dla dobra obywateli'.
      PiS nie zrobil tego - poniewaz nie moglby wowczas
      przeprowadzic wyborow.
      A stan kleski zywiolowej - i tak mamy.
      Regulacje zawarte sa w 'spec ustawie epidemicznej'.

tete

• oleg3 Re: Idiota 08.04.20, 18:42
        Tete, PAF napisał coś takiego;

> Czyli praktycznie trzebaby: (i) przeglosowac poprawki do konstytucji (paragraf pandemia, alinea wybory);

To Ci oczywiście umknęło i będziesz produkować setki linijek o tym, jak to zgadzasz się z PAF-em, a nie zgadzasz z olegiem czy Hymenosem.
        • t_ete Re: Idiota 08.04.20, 23:18
          oleg3 napisał:

> To Ci oczywiście umknęło i będziesz produkować setki linijek o tym, jak to zgad
          > zasz się z PAF-em, a nie zgadzasz z olegiem czy Hymenosem.

To prawda.
          Wyprodukowalam setki linijek uzasadniajacych dlaczego nalezy wprowadzic
          stan kleski zywiolowej, ktory faktycznie mamy - i ktory 'zawiesilby' termin wyborow
          prezydenckich.

Nie znalazlam na Aqua ani jednego rzeczowego argumentu -
          dlaczego nie nalezy tego robic.

Nie przekonuje mnie to co mowi Gowin o bankructwie panstwa w wyniku kolosalnych
          odszkodowan placonych przedsiebiorcom. Bo nie potwierdzaja tego
          eksperci. Niech sie jacys ujawnia i pokaza paragrafy.

Nie przekonuje mnie pani Emilewicz, ktora straszy, ze wojsko wyjdzie na ulice
          i wylacza nam stacje radiowe. I bedzie nam jeszcze gorzej.

Mam uwazac propozycje zmiany Konstytucji za
          konstruktywna - bo 'w zamian' beda wybory korespondencyjne ?

tete
          • oleg3 Re: Idiota 08.04.20, 23:21
            A ja cytowałem PAFa.
            • t_ete Re: Idiota 09.04.20, 00:42
              oleg3 napisał:

> A ja cytowałem PAFa.

Ja takze, tak to wygladalo :

"Robienie wyborow w czasie pandemii to narazanie narodu na wiele dodatkowych smierci.
              I tylko idiota moze takie decyzje forsowac."

Zgadzam sie.

I dalej byly setki linijek tekstu ...

tete

• hymenos Re: Idiota 09.04.20, 14:06
                t_ete napisała:

> "Robienie wyborow w czasie pandemii to narazanie narodu na wiele dodatkowyc
                > h smierci.
                > I tylko idiota moze takie decyzje forsowac."
                >
                > Zgadzam sie.
                >

Przedłużanie stanu restrykcji niezależnie od metody ich wprowadzania, stan nadzwyczajny lub spec ustawa, to narażanie narodu na wiele dodatkowych śmierci i zgonów z innych powodów niż COVID-19.

Zgadza się, Tete?
                • t_ete Re: Idiota 09.04.20, 14:55
                  hymenos napisał:

> Przedłużanie stanu restrykcji niezależnie od metody ich wprowadzania, stan nadz
                  > wyczajny lub spec ustawa, to narażanie narodu na wiele dodatkowych śmierci i zg
                  > onów z innych powodów niż COVID-19.

>
                  > Zgadza się, Tete?

Zluzowanie 'restrykcji' w sytuacji gdy wciaz rosnie liczba zakazen :

"to narażanie narodu na wiele dodatkowych śmierci i zgonów" z powodu powiklan po
                  zakazeniu koronawirusem - ale tez z innych powodow.

Zgadza sie ?

Fraza 'niezaleznie od metody' (czyli - niewazne na jakiej podstawie prawnej) -
                  bardziej pasuje do dyktatury lub republiki bananowej.
                  Bo w krajach szanujacych wlasny system prawny (a takie sa kraje UE)
                  nie instrumentalizuje sie prawa 'w zaleznosci od sytuacji'

tete
                  • hymenos Re: Idiota 09.04.20, 15:30
                    t_ete napisała:

> Zluzowanie 'restrykcji' w sytuacji gdy wciaz rosnie liczba zakazen :

Rośnie liczba zakażeń a restrykcje powodują dezorganizację państwa. Dezorganizacja oznacza zapaść służby zdrowia, bankructwo państw, niepokoje społeczne na wielką skalę. Wzrost liczby zakażeń jest jedyną przesłanką?

>
                    > "to narażanie narodu na wiele dodatkowych śmierci i zgonów" z powodu powiklan
                    > po
                    > zakazeniu koronawirusem - ale tez z innych powodow.
                    >
                    > Zgadza sie ?
                    >
                    > Fraza 'niezaleznie od metody' (czyli - niewazne na jakiej podstawie prawnej) -
                    > bardziej pasuje do dyktatury lub republiki bananowej.

Zaczynam się gubić, chcemy ratować ludzi łamiąc konstytucję, gdyż zarówno spec-ustawa łamie konstytucję, jak stan nadzwyczajny będzie skutkował łamanie tej samej konstytucji. Za wszelką cenę musimy działać zgodnie z konstytucją, czy jednak lepiej zmienić zapisy konstytucji tak aby wprowadzenie stanu nadzwyczajnego nie skutkowało niezgodnościami z artykułami konstytucyjnymi i z kodeksem dotyczącym wyborów?

> Bo w krajach szanujacych wlasny system prawny (a takie sa kraje UE)
                    > nie instrumentalizuje sie prawa 'w zaleznosci od sytuacji'

A jakie to kraje? Bo według mnie wszystkie kraje szanują własny system prawny nie zawsze podporządkowując się prawu narzucanemu przez UE, Niemcy, Hiszpania, Węgry itd
                    • t_ete Re: Idiota 10.04.20, 12:20
                      hymenos napisał:

> Rośnie liczba zakażeń a restrykcje powodują dezorganizację państwa. Dezorganiza
                      > cja oznacza zapaść służby zdrowia, bankructwo państw, niepokoje społeczne na wi
                      > elką skalę. Wzrost liczby zakażeń jest jedyną przesłanką?

Liczba zakazen nie rosnie gwaltownie - dzieki temu nie ma totalnej zapasci
                      (na razie) w sluzbie zdrowia choc trzesienie ziemi jest.
                      To jest cos za cos. Decyzja wladzy.

> Zaczynam się gubić,

W czym sie gubisz ?
                      Ja tylko 'odwrocilam' Twoje pytanie.

> chcemy ratować ludzi łamiąc konstytucję, gdyż zarówno spec-
                      > ustawa łamie konstytucję, jak stan nadzwyczajny będzie skutkował łamanie tej sa
                      > mej konstytucji.

Wprowadzenie stanu nadzwyczajnego - stanu kleski zywiolowej, jesli jest
                      uzasadnione, jest postepowaniem zgodnym z Konstytucja. Tylko wowczas
                      mozna ograniczyc prawa i wolnosci w takim zakresie, w jakim zrobiono
                      to teraz.

Baza 'spec-ustawy' nie jest konstytucyjny stan nadzwyczajny.

Zostala napisana 'pod aktualna epidemie' tak by - wladza mogla stosowac
                      ograniczenia, zakazy i nakazy - bez wprowadzania stanu kleski zywiolowej,
                      ktory uniemozliwilby przeciez przeprowadzenie wyborow.

> Za wszelką cenę musimy działać zgodnie z konstytucją, czy jedn
                      > ak lepiej zmienić zapisy konstytucji tak aby wprowadzenie stanu nadzwyczajnego
                      > nie skutkowało niezgodnościami z artykułami konstytucyjnymi i z kodeksem dotycz
                      > ącym wyborów?

Wprowadzenie stanu nadzwyczajnego nie skutkuje niezgodnoscia z innymi artykulami
                      Konstytucji. Jaka to 'niezgodnosc' - gdy Konstytucja w Rozdziale XI mowi, ze w sytuacjach
                      szczegolnych zagrozen Twoje prawa i wolnosci moga byc ograniczone - i opisuje - kiedy wladza moze
                      po nie siegnac
                      ???

Ustawa o glosowaniu korespondencyjnym w wyborach prezydenckich 2020 - ewidentnie
                      zmienia zasady wyborcze - nie powinna byc zatem uchwalana pozniej niz na 6 mies przed
                      wyborami. PiS lamie kodeks wyborczy bez mrugniecia okiem.

> A jakie to kraje? Bo według mnie wszystkie kraje szanują własny system prawny n
                      > ie zawsze podporządkowując się prawu narzucanemu przez UE, Niemcy, Hiszpania, W
                      > ęgry itd

Juz nie mam sily ...

Prezydent Andrzej Duda, doktor prawa (9.04.2020) :

Mamy dziś problem, sytuację epidemiczną, która ma charakter wyjątkowy. Ale z drugiej strony
                      mamy ramy konstytucyjne, ustrój państwa i jego funkcjonowanie”

'Konstytucja tutaj stwarza niestety bardzo twarde ramy. Patrząc na art. 131 ust. 1 i 2 można
                      powiedzieć, że nie stwarza miejsca do tego, by wybory prezydenckie mogły się nie odbyć.'

...................................................Konstytucja stwarza miejsce, to art.228.
                      Wlasnie wowczas, gdy mamy - wg. PAD : sytuację epidemiczną, która ma charakter wyjątkowy

Hymenos, naprawde nie widzisz w tym zadnej manipulacji ?

tete
                      • oleg3 Re: Idiota 10.04.20, 14:05
                        t_ete napisała:

> Juz nie mam sily ...

Kokietujesz! Zastanawiam się tylko, kiedy dojdziesz do wniosku, że ta wspaniała Konstytucja jest dziurawa jak sito. Upierasz się, że wszystkie problemy z wyborami prezydenckimi rozwiązuje wprowadzenie stanu klęski żywiołowej. Nie, nie i nie! Nie dopuścimy do nowelizacji tej wspaniałej Konstytucji. Właśnie, przy okazji legislacyjnej twórczości PiS, odkryto pierwszy problem, nieznany OTUA.

www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/zaskakuj%C4%85ce-informacje-je%C5%9Bli-termin-wybor%C3%B3w-si%C4%99-zmieni-kandydaci-zostan%C4%85-z-niewa%C5%BCnym-poparciem/ar-BB12nrMQ?li=BBr5KbO

Żaden z kandydatów ubiegających się o fotel prezydenta nie ma poparcia pozwalającego na start w wyborach w innym terminie, niż 10 maja - donosi RMF FM. Podpisy poparcia, które są wymagane do zarejestrowania kandydata w wyborach, zostały zebrane na formularzach zakładających tę właśnie datę wyborów.

Z obowiązujących przepisów wynika, że zmiana terminu wyborów wyklucza kandydowanie w nich nawet tych, którzy zostali już zarejestrowani - donosi RMF FM. Potwierdza to także były szef Państwowej Komisji Wyborczej.
                        • t_ete Re: Idiota 10.04.20, 16:41
                          oleg3 napisał:

> Kokietujesz! Zastanawiam się tylko, kiedy dojdziesz do wniosku, że ta wspaniała
                          > Konstytucja jest dziurawa jak sito. Upierasz się, że wszystkie problemy z wybo
                          > rami prezydenckimi rozwiązuje wprowadzenie stanu klęski żywiołowej. Nie, nie i
                          > nie! Nie dopuścimy do nowelizacji tej wspaniałej Konstytucji. Właśnie, przy oka
                          > zji legislacyjnej twórczości PiS, odkryto pierwszy problem, nieznany OTUA.

Powiedz to Wojciechowi Hermelinskiemu.

W. Hermelinski, byly szef PKW (Gazeta Prawna, 8.04.2020) :

"zazwyczaj namawiam do jak najszerszego udziału.
                          Teraz tego zrobić nie mogę, bo legitymizowałbym nieprzepisową formę organizacji wyborów.
                          Złamano chociażby Regulamin Sejmu, który stanowi, że pierwsze czytanie projektu zmian
                          kodeksu wyborczego może się odbyć nie wcześniej niż czternastego dnia od doręczenia posłom
                          druku projektu. Naruszono zasadę wywodzoną z orzecznictwa TK, zgodnie z którą nie wprowadza się
                          istotnych zmian w ordynacji na pół roku przed wyborami. A niewątpliwie tu mamy do czynienia ze
                          zmianą istotną, a nie techniczną. Łamany jest też art. 128 konstytucji poprzez możliwość żonglowania
                          terminem już zarządzonych wyborów przez marszałka Sejmu. Termin wyborów, jeśli już ma być
                          przesunięty, to poprzez wprowadzenie któregoś ze stanów nadzwyczajnych.
                          "

> Żaden z kandydatów ubiegających się o fotel prezydenta nie ma poparcia pozwalaj
                          > ącego na start w wyborach w innym terminie, niż 10 maja - donosi RMF FM. Podpis
                          > y poparcia, które są wymagane do zarejestrowania kandydata w wyborach, zostały
                          > zebrane na formularzach zakładających tę właśnie datę wyborów.
                          >
                          > Z obowiązujących przepisów wynika, że zmiana terminu wyborów wyklucza kandydowa
                          > nie w nich nawet tych, którzy zostali już zarejestrowani - donosi RMF FM. Potwi
                          > erdza to także były szef Państwowej Komisji Wyborczej.

I to wszystko przez dziurawa Konstytucje ...
                          No szlag!

PiS zaszywa te dziury pracowicie - po nocach w Sejmie, dopycha ustawy
                          kolanem a tu prosze - dziennikarz z RMF dostrzegl
                          kolejny problem.

No i pozamiatane.
                          Albo 10 maja - 'wybory pocztowe' (patrz wyzej wypowiedz Hermelinskiego)
                          albo stan kleski zywiolowej i po kilku miesiacach gdy epidemia scichnie,
                          - rozpisanie wyborow na nowo.

Kandydaci mieliby cos przeciwko by ponownie zebrac glosy pod swoimi
                          kandydaturami ? Kandydaci nie chcieliby normalnej kampanii
                          wyborczej ?
                          Kandydaci nie chcieliby wyborow w warunkach bardziej normalnych
                          niz stan epidemii ze wszystkimi zakazami i ograniczeniami ?

PAD nadal bylby prezydentem - az do wyborow .... nie chce ?

O co w tym wszystkim chodzi ?

Moze jednak nie o 'dziurawa Konstytucje' ale o strach PiS, ze
                          po przejsciach epidemicznych i quasi kwarantannie, ktora
                          prawie wszyscy przechodzimy - suweren obudzi sie w
                          zupelnie innej rzeczywistosci i wybor Andrzeja Dudy
                          na II kadencje - nie bedzie tak oczywisty ?

tete
                          • oleg3 Re: Idiota 10.04.20, 17:48
                            Tete, nie tracę nadziei, iż kiedyś kiedyś zrozumiesz, że dziurawa Konstytucja to stan obiektywny, zupełnie niezależny od poczynań PiS
                            • sinevajirapag Re: Idiota 10.04.20, 18:02
                              oleg3 napisał:

> Tete, nie tracę nadziei, iż kiedyś kiedyś zrozumiesz, że dziurawa Konstytucja t
                              > o stan obiektywny, zupełnie niezależny od poczynań PiS

Lepsza ta "dziurawa" niż ta, którą napisze PiS.
                              Nie należy mieć wątpliwości, że konstytucyjnie powierzyło by nas Panience i kler będzie sprawował władzę nad wybranymi władzami.Tak zawsze było w historii. Pewnemu królowi biskup tak się narzucał, że ów król skrócił go o głowę dzięki czemu biskup Stanisław został świętym a imię króla (Bolek) stało się po dziś dzień znienawidzone. uncertain
                            • t_ete Recepta 11.04.20, 13:01
                              oleg3 napisał:

> Tete, nie tracę nadziei, iż kiedyś kiedyś zrozumiesz, że dziurawa Konstytucja t
                              > o stan obiektywny, zupełnie niezależny od poczynań PiS

Recepta na dziurawa czy nie-dziurawa Konstytucje nie jest
                              'obchodzenie' jej ani dziurawienie.

Majac do wyboru opinie konstytucjonalisty i polityka
                              wybieram zdanie konstytucjonalisty.
                              Najlepiej gdy jest to zgodne zdanie kilku konstytucjonalistow.

Jesli oni sa nieobiektywni - kto jest ?

Politycy ?

tete
                              • oleg3 Re: Recepta 11.04.20, 13:34
                                t_ete napisała:

> Majac do wyboru opinie konstytucjonalisty i polityka wybieram zdanie konstytucjonalisty.

Bardzo proszę
                                pl.wikipedia.org/wiki/Dariusz_Dudek_(konstytucjonalista)

Konstytucja wymaga zmian. Co i jak modyfikować?
                                autor: Prof. Dariusz Dudek 21.12.2017, 16:00

prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1093560,konstytucja-wymaga-zmian-co-i-jak-modyfikowac.html
                                Postulowane – niezależnie od realnych możliwości uwarunkowanych politycznie – kierunki zmian obowiązującej Konstytucji RP z 2 kwietnia 1997 r. dotyczyć mogą właściwie wszystkich kwestii zamieszczonych w całym jej tekście: poczynając od preambuły, po wszystkie rozdziały ustawy zasadniczej.

• t_ete Re: Recepta 11.04.20, 20:45
                                  oleg3 napisał:

> Postulowane – niezależnie od realnych możliwości uwarunkowanych politycznie – k
                                  > ierunki zmian obowiązującej Konstytucji RP z 2 kwietnia 1997 r. dotyczyć mogą w
                                  > łaściwie wszystkich kwestii zamieszczonych w całym jej tekście: poczynając od p
                                  > reambuły, po wszystkie rozdziały ustawy zasadniczej.

I Ty to wklejasz po kilometrowej dyskusji na temat parcia PiS do
                                  wyborow 'pocztowych' mimo obowiazujacych rygorow 'epidemicznych',
                                  ich zgodnosci z konstytucja, sporu ws. mozliwosci ich przesuniecia wskutek wprowadzenia
                                  stanu kleski zywiolowej, ewentualnych konsekwencji takiej decyzji .... ???

Wklejasz konstytucjonaliste, ktory mowi, ze nalezy prawie cala konstytucje zmienic ...
                                  No OK, ale co ow konstytucjonalista ma do powiedzenia w sprawie JUZ podejmowanych
                                  przez rzadzaca wiekszosc dzialan - teraz ?

Bo - przypominam - o tym dyskutujemy
                                  a nie o tym co nalezaloby w konstytucji zmienic.

tete
                          • sinevajirapag Re: Idiota 10.04.20, 17:51
                            Hermeliński - kolejny autorytet ale te (które?) bydlaki autorytetom się nie kłaniają.
                            To są do bólu polskie przywary: "gdzie dwóch Polaków tam trzy różne opinie w tej samej sprawie", kokietko smile
      • polski_francuz Re: Idiota 08.04.20, 18:55
        Dzieki Tête za sprecyzowanie sytuacji i za wyczerpujace wyjasnienia. Potwierdzasz to co przeczuwalem, bo jak sie mowi francusku "les chats nie font pas les chiens" czyli kazdy tak dziala jak dzialal do tej pory.

Ale zostawmy analize liderow, by nie wpasc w depresje. Zadam Ci raczej pytanie, jak mozna spowodowac w interesie Narodu i w miare pokojowo, by wybory sie nie odbyly? Czy widzisz jakis sposob.? Albo jakas droge by nia pojsc w dobrym kierunku?

Zostalo malo czasu.

PF
        • benek231 Re: Idiota 08.04.20, 19:28
          polski_francuz napisał:

Zadam Ci raczej pytanie,jak mozna spowodowac w interesie Narodu i w miare pokojowo, by wybory sie nie
          > odbyly? Czy widzisz jakis sposob.? Albo jakas droge by nia pojsc w dobrym kierunku?
          >
          > Zostalo malo czasu.
          **
          No to Tete bedzie musiala pospieszyc sie z odpowiedzia. smile

Obawiam sie, ze jedynie pisiory moga to zrobic w sposob pokojowy. Ale nie zrobia, chocby trupy walaly sie po ulicach, jak w Ekwadorze. To jest banda zloczyncow, banda kryminalistow, ktorzy zdaja sobie sprawe z tego, ze w pozniejszym terminie szanse Du*y na przegranie prezydentury rosna. Teraz, w maju, sa one nadal bardzo male - sondaze pokazuja duza przewage Du*y nad konkurentami. W jakim niby celu, zatem, mieliby pisiory zgadzac sie na przegrana Du*y za ktora pojdzie przegrana PiSu, z mozliwymi bardzo paskudnymi konsekwencjami tegoz. W przeszlosci przerozni drobni zdrajcy sprzedawali wlasne ojczyzny wrogowi za znacznie mniejsze przewinienia. Doprowadzali wlasne kraje do ruiny bo nie stac ich bylo na odpowiedzialnosc za wlasne czyny. A pisiory to jest banda nikczemnikow. Oni musza! te wybory wygrac. Oni nie moga tych wyborow przegrac, gdyz przegrana to ich koniec.
        • t_ete Re: Idiota 08.04.20, 22:39
          polski_francuz napisał:

> Zadam Ci raczej pytanie,
          > jak mozna spowodowac w interesie Narodu i w miare pokojowo, by wybory sie nie
          > odbyly? Czy widzisz jakis sposob.? Albo jakas droge by nia pojsc w dobrym kieru
          > nku?
          >
          > Zostalo malo czasu.

Wprowadzenie stanu kleski zywiolowej na podstawie

Art. 232 Konstytucji :

W celu zapobieżenia skutkom katastrof naturalnych lub awarii technicznych noszących znamiona klęski żywiołowej oraz w celu ich usunięcia Rada Ministrów może wprowadzić na czas oznaczony, nie dłuższy
          niż 30 dni, stan klęski żywiołowej na części albo na całym terytorium państwa.
          Przedłużenie tego stanu może nastąpić za zgodą Sejmu.

Art. 228 pkt.7

W czasie stanu nadzwyczajnego oraz w ciągu 90 dni po jego zakończeniu nie może być skrócona kadencja Sejmu, przeprowadzane referendum ogólnokrajowe, nie mogą być przeprowadzane wybory do Sejmu, Senatu, organów samorządu terytorialnego oraz wybory Prezydenta Rzeczypospolitej, a kadencje tych organów ulegają odpowiedniemu przedłużeniu. Wybory do organów samorządu terytorialnego są możliwe tylko tam, gdzie nie został wprowadzony stan nadzwyczajny.

Caly Rozdzial XI Stany nadzwyczajne www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/11.htm

.............................................................................................................................................................................

Jesli ktos ma watpliwosci czy epidemia jest - czy nie jest stanem kleski zywiolowej - oto

Ustawa o stanie kleski zywiolowej - ktora odnosi sie do artykulu 232 Konstytucji :

Art. 3. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1) klęsce żywiołowej – rozumie się przez to katastrofę naturalną lub awarię techniczną, których skutki zagrażają życiu lub zdrowiu dużej liczby osób, mieniu w wielkich rozmiarach albo środowisku na znacznych obszarach, a pomoc i ochrona mogą być skutecznie podjęte tylko przy zastosowaniu nadzwyczajnych środków, we współdziałaniu różnych organów i instytucji oraz specjalistycznych służb i formacji działających pod jednolitym kierownictwem;

2) katastrofie naturalnej – rozumie się przez to zdarzenie związane z działaniem sił natury, w szczególności wyładowania atmosferyczne, wstrząsy sejsmiczne, silne wiatry, intensywne opady atmosferyczne, długotrwałe występowanie ekstremalnych temperatur, osuwiska ziemi, pożary, susze, powodzie, zjawiska lodowe na rzekach i morzu oraz jeziorach i zbiornikach wodnych, masowe występowanie szkodników, chorób roślin lub zwierząt albo chorób zakaźnych ludzi albo też działanie innego żywiołu;

prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170001897/O/D20171897.pdf
          Posumowujac : to co rzeczywiscie mamy w tej chwili w Polsce to katastrofa naturalna w postaci masowego
          wystepowania choroby zakaznej wsrod ludzi. Zeby wprowadzic system ograniczen, zakazow i nakazow
          a jednoczesnie uniknac wprowadzenia stanu kleski zywiolowej (ktory uniemozliwilby wladzy przeprowadzenie wyborow) - wladza wyprodukowala ustawe 'specjalna' :

prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20200000374/T/D20200374L.pdf
          Politycy prawicy np. Gowin (i niektorzy koledzy z Aqua tez) strasza, ze wprowadzenie stanu kleski zywiolowej
          doprowadzi nasz kraj do bankructwa poniewaz przedsiebiorcy wystapia o kolosalne odszkodowania.

"Prof. Ewa Łętowska, sędzia TK w stanie spoczynku, była Rzeczniczka Praw Obywatelskich, była sędzia NSA: W tej chwili pewne środowiska opowiadają, że jak zostanie wprowadzony stan klęski żywiołowej, to Skarb Państwa będzie musiał wypłacić milionowe odszkodowania kapitalistom.

Tyle tylko, że na podstawie ustawy z 2002 r. o odszkodowaniach za ograniczenie praw obywatelskich
          z powodu wprowadzenia stanów nadzwyczajnych, wielomilionowe odszkodowania w ogóle nie są możliwe.

Te pogłoski to czysta, interesowna manipulacja – o czym powiem dalej – mająca obrzydzić samą ideę formalnego ogłoszenia stanu klęski żywiołowej.

Ta ustawa o odszkodowaniach wydana na podstawie art. 228 ust. 4 Konstytucji [przepis ten daje możliwość wprowadzenia odszkodowań za straty spowodowane stanami nadzwyczajnymi – red.] odnosi się do wszystkich trzech stanów nadzwyczajnych [wojennego, wyjątkowego i klęski żywiołowej – red.] i przewiduje rekompensatę w mniejszym rozmiarze, niż to wynika z sytuacji „normalnej”, gdy takiego stanu nie ogłoszono.

Jest to rozwiązanie klasyczne: stany nadzwyczajne nakazują odstępstwo od normalnie obowiązującej zasady pełnej rekompensaty szkód. Bo stany nadzwyczajne, to taki państwowy stan wyższej konieczności, nieuchronnie zmuszający do ograniczenia wolności i praw.
          " (wklejam fragment bo dlugie)

archiwumosiatynskiego.pl/wpis-w-debacie/prof-letowska-to-blef-ze-groza-gigantyczne-odszkodowania-za-wprowadzenie-stanu-kleski-zywiolowej/

tete
          • xiazeluka Re: Idiota 09.04.20, 07:28
            "w postaci masowego wystepowania choroby zakaznej wsrod ludzi. "

A gdzież to "masowe występowanie" zauważyłaś??? 5,5 tys. na 38 mln to "masowość"?

Gdyby to powyżej traktować literalnie, to co zimę należałoby ogłaszać stan klęski żywiołowej z powodu grypy sezonowej. Proszę bardzo:

"W pierwszej połowie marca zarejestrowano w Polsce 370 249 zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę. W wyniku powikłań pogrypowych zmarło 14 osób."

www.politykazdrowotna.com/55840,grypa-w-polsce-370-tys-zachorowan-i-14-zgonow-do-polowy-marca
            • t_ete Re: Idiota 09.04.20, 09:17
              xiazeluka napisała:

> A gdzież to "masowe występowanie" zauważyłaś??? 5,5 tys. na 38 mln to "masowość
              > "?

Zauwazyl to PiS - wprowadzajac najpierw zagrozenie
              epidemiczne a tydzien pozniej stan epidemii (gdy bylo mniej niz tysiac zachorowan).
              Sejm przeglosowal 'spec-ustawe', w ktorej masz
              caly katalog ograniczen, ktorym teraz podlegamy. Czy dlatego, ze juz mamy
              milion zidentyfikowanych chorych ?

To jak tlumaczenie dziecku ...

> Gdyby to powyżej traktować literalnie, to co zimę należałoby ogłaszać stan klęs
              > ki żywiołowej z powodu grypy sezonowej. Proszę bardzo:
              >
              > "W pierwszej połowie marca zarejestrowano w Polsce 370 249 zachorowań i podejrz
              > eń zachorowań na grypę. W wyniku powikłań pogrypowych zmarło 14 osób."

Covid-19 nie jest 'zwykla grypa'. Choc wielu politykow tak uwazalo
              w styczniu, lutym - czy jeszcze na poczatku marca.

Od wrzesnia 2019 do konca marca 2020 zmarlo z powodu powiklan pogrypowych - 56 osob.

"Z danych NIZP-PZH wynika, że w poprzednim sezonie grypowym, od 1 września 2018 r. do 7 kwietnia 2019 r., odnotowano prawie 3,7 mln zachorowań i podejrzeń zachorowań z powodu grypy. Odnotowano również 143 zgony z powodu tej choroby - najwięcej od ponad pięciu lat. Zbliżona śmiertelność (124 zgony) była jedynie w sezonie 2015/2016. W ostatnim dziesięcioleciu rejestrowano zwykle od kilkunastu do kilkudziesięciu zgonów z powodu grypy."

pulsmedycyny.pl/sezon-grypowy-2019-2020-liczba-zachorowan-i-zgonow-na-grype-982828
              Covid-19 :

w ciagu 37 dni (od pierwszej diagnozy) zmarlo 159 osob. I ta liczba jest
              prawdopodobnie zanizona - poniewaz w pierwszych tygodniach epidemii rejestrowano
              zgony z powodu koronawirusa tylko wtedy, gdy wczesniej taka osobe poddano testom.
              Taka byla ministerialna 'dyrektywa'.

Ministerstwo Zdrowia poinformowalo wczoraj, ze 160 osob jest w stanie ciezkim.

'Statystycznie' bedzie mozna porownac smiertelnosc - dopiero w sierpniu 2020,
              po 6 miesiacach trwania epidemii koronawirusa. A liczbe faktycznie zakazonych - raczej
              'wysnuc' - po testach przesiewowych - jesli Polska bedzie je przeprowadzac.

Po 37 dniach od wychwycenia pierwszego przypadku - jestesmy na 'wznoszacej'.
              Podobnie jak inne kraje. Tylko w niewielu mozna zauwazyc
              ze dobowa liczba wykrytych zakazen jest od kilku dni podobna (nie rosnie) a
              w niektorych - 'tendencje spadkowa' - gdy dobowa liczba zakazen zbliza sie do
              dobowej liczby wyzdrowien - i gdy wreszcie ta ostatnia liczba - przewyzsza
              liczbe nowych zakazen.

hgis.uw.edu/virus/
              Ja porownuje te europejskie 'krzywe' do Wuhan, Korei Poludniowej. Mam jednak
              swiadomosc, ze restrykcje w tych krajach byly bardziej drakonskie niz w Europie.

tete

• xiazeluka Re: Idiota 09.04.20, 09:30
                Lewo i Niesprawiedliwość wprowadziło stan epidemii - i tyle. Nie ma potrzeby wprowadzania stanu klęski żywiołowej, ponieważ zastosowano już wystarczające przepisy, a żadna "masowość" nie występuje.
                Taka interpretacja się broni, aczkolwiek zdziecinniała tete nie rozumie tego, co sama wkleja.

A zatem - skoro argumentem jest "masowość", to nie powołuj się na śmiertelność. Decyduje zapis ustawowy, a nie Twoje panikarstwo.
                • sinevajirapag Re: Idiota 09.04.20, 10:16
                  Luka, nie bądź taki Boris Johnson. Przez jego "optymizm" już sporo ludzi wącha kwiatki od spodu a i on sam jest na oiomie.
                  • qwardian Re: Idiota 09.04.20, 10:39
                    Byłbym optymistą, gdyby użyto koty Pani Tete do szybkich kursów nakłuwania tchawicy, żeby dostać się do płuc respiratorem. Podejrzewam, że w średniowieczu ludzie mieli lepsze metody, żeby pozbyć się flegmy z płuc osoby, która nie potrafi ich wykaszleć..
                  • polski_francuz Re: Idiota 09.04.20, 10:41
                    Ja bym tego jako "optymizm" nie kwalifikowal. Raczej sadze, Johnson posluchal tych ekspertow, ktorzy mu o "odpornosci grupowej" mowili. Tzn. O tym, ze im szybciej sie zarazi duzo ludzi tym szybciej ci odporni przestana sie zarazac. Problem w tym, ze zamiast sie zalapac na plaska krzywa, zalapal sie na stroma krzywa. I zaden system zdrowia tej ilosci zachorowan nie wytrzyma.

PF
                    • t_ete Re: Idiota 09.04.20, 11:49
                      polski_francuz napisał:

> Ja bym tego jako "optymizm" nie kwalifikowal. Raczej sadze, Johnson posluchal t
                      > ych ekspertow, ktorzy mu o "odpornosci grupowej" mowili. Tzn. O tym, ze im szyb
                      > ciej sie zarazi duzo ludzi tym szybciej ci odporni przestana sie zarazac. Probl
                      > em w tym, ze zamiast sie zalapac na plaska krzywa, zalapal sie na stroma krzywa
                      > . I zaden system zdrowia tej ilosci zachorowan nie wytrzyma.

Osobiscie - Boris Johnson mial szczescie - poniewaz jako premier szybko
                      (we wlasciwym momencie) trafil do szpitala i poddano go
                      'terapii tlenowej'. inni takiego szczescia nie mieli (i nie beda miec).

tete
                • t_ete Re: Idiota 09.04.20, 11:19
                  xiazeluka napisała:

> Lewo i Niesprawiedliwość wprowadziło stan epidemii - i tyle. Nie ma potrzeby wp
                  > rowadzania stanu klęski żywiołowej, ponieważ zastosowano już wystarczające prze
                  > pisy, a żadna "masowość" nie występuje.
                  > Taka interpretacja się broni, aczkolwiek zdziecinniała tete nie rozumie tego, c
                  > o sama wkleja.

Doskonale rozumiem.

Pytanie :

dlaczego PiS wprowadzajac 'stan epidemii' nie skorzystal z dotychczasowej ustawy 'epidemicznej'
                  ale wprowadzil 'spec ustawe' zawierajaca katalog zakazow i obostrzen zywcem wziety
                  z ustawy o stanie kleski zywiolowej ?

Odpowiedz :

poniewaz dotychczasowa ustawa 'epidemiczna' nie pozwolilaby na wprowadzenie
                  az tylu zakazow i ograniczen ; Konstytucja 'zezwala' na ograniczenie naszych praw i
                  wolnosci w tak duzym zakresie - w przypadku wprowadzenia stanu nadzwyczajnego
                  (w tym przypadku - stanu kleski zywiolowej)

> A zatem - skoro argumentem jest "masowość", to nie powołuj się na śmiertelność.

Czy to nie Ty powolales sie na ilosc zachorowan na grype sezonowa i liczbe zgonow z
                  z powodu powiklan po niej ?
                  Chciales przeciez w ten sposob udowodnic, ze zachorowalnosc na grype sezonowa jest
                  masowa ale nikt nie wprowadza w zwiazku z tym stanu kleski zywiolowej.

> Decyduje zapis ustawowy, a nie Twoje panikarstwo.

Zapis ktorej ustawy decyduje o tym, ze rzad moze wprowadzic zakazy i ograniczenia,
                  wskutek zagrozenia epidemia lub jej trwania ? Ktora ustawa zawiera katalog tych
                  zakazow i ograniczen ?

Ta dyskusja nie ma sensu poniewaz nie chcesz porownac zawartosci trzech dokumentow :

- Ustawy z 2008 r. 'o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi'
                  (to dotychczasowa ustawa 'epidemiczna')
                  Zgodnie z przyjetym przez Ciebie rozumowaniem - powinna byc wystarczajaca w aktualnej sytuacji.
                  Ale nie byla. Nie mozna bylo na jej podstawie zdecydowac o tylu zakazach
                  i ograniczeniach, ktore wprowadzil Rzad.

- Ustawy z 2002 r. 'o stanie klęski żywiołowej'
                  To ustawa, ktora odnosi sie wprost do konstytucyjnego art. o wprowadzeniu stanu kleski zywiolowej.
                  Na jej podstawie Rzad mogl wprowadzic zakazy i ograniczenia - ale musialby wprowadzic wczesniej
                  stan kleski zywiolowej.

Nie skorzystal z tego - z powodu wyborow prezydenckich, ktore usilnie chce przeprowadzic.

- Ustawy z 2.03.2020 'o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych

To ustawa, ktora zalatwia problem. Daje mozliwosc wprowadzenia wszelkich zakazow
                  i ograniczen jakie wymysli sobie wladza ale nie 'blokuje' organizowania wyborow,
                  zmian w prawie wyborczym, zmian w Konstytucji.

Ja jestem panikara ?
                  A kto opracowal 'spec-ustawe' i przepchnal ja w sejmie 2 marca ?

prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20200000374/T/D20200374L.pdf

tete
                  • xiazeluka Re: Idiota 09.04.20, 11:40
                    "poniewaz dotychczasowa ustawa 'epidemiczna' nie pozwolilaby na wprowadzenie
                    az tylu zakazow i ograniczen ; "

Faszyści, jak zwykle, naginają przepisy, korzystając z ich niejednoznaczności. Natomiast faktem jest, że są one niekonstytucyjne w zakresie ograniczania gwarantowanych wolności obywatelskich, zaś prześladowanie ludzi decyzjami administracyjnymi to już całkowita granda.
                    Jednym słowem faszyści z LiN wprowadzili stan wyjątkowy, ale nie chcą się do tego przyznać. Powoływanie na ustawę o zwalczaniu chorób zakaźnych to ich jedyny pretekst.

"Chciales przeciez w ten sposob udowodnic, ze zachorowalnosc na grype sezonowa jest
                    masowa ale nikt nie wprowadza w zwiazku z tym stanu kleski zywiolowej."

No właśnie. Grypa sezonowa jest zjawiskiem masowym - a więc od biedy można powołać się na ten pretekst wprowadzając stan klęski żywiołowej - epidemia kataru C19 masowa natomiast nie jest. A ta "masowość" jest przecież warunkiem potencjalnego zarządzenia klęski żywiołowej. Ty się na "masowość" powołujesz, więc bądź konsekwentna.

"Ta dyskusja nie ma sensu poniewaz nie chcesz porownac zawartosci trzech dokumentow"

Mła już je dawno przeczytał, Ty jesteś dopiero na etapie pobieżnych studiów.

To idzie tak: kto może wprowadzić stan wyjątkowy i na jakiej podstawie. Natomiast działania reżimu odbywają się na podstawie ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych i rozporządzeniu z marca, choć zastosowane metody z pewnością wykraczają poza zakres tego pierwszego dokumentu. Nie znaczy to jednak, że przepisy o epidemii nie są niewystarczające!

"Nie skorzystal z tego - z powodu wyborow prezydenckich, ktore usilnie chce przeprowadzic."

To jest głupie, więc nie korzystaj z tego. Równie dobrze można utworzyć logiczny zamiennik:

"Opozycja domaga się zawieszenia demotfukracji - z powodu wyborów prezydenckich, których potwornie się bo i usilnie chce ich nie przeprowadzać."

"Ja jestem panikara ?"

Tak. Ale w doborowym towarzystwie demotfukratycznej Waaadzy.
                    • t_ete Re: Idiota 09.04.20, 15:14
                      xiazeluka napisała:

> Jednym słowem faszyści z LiN wprowadzili stan wyjątkowy, ale nie chcą się do te
                      > go przyznać. Powoływanie na ustawę o zwalczaniu chorób zakaźnych to ich jedyny
                      > pretekst.

Omineli Konstytucje. Nie pierwszy raz.

> No właśnie. Grypa sezonowa jest zjawiskiem masowym - a więc od biedy można powo
                      > łać się na ten pretekst wprowadzając stan klęski żywiołowej - epidemia kataru C
                      > 19 masowa natomiast nie jest. A ta "masowość" jest przecież warunkiem potencjal
                      > nego zarządzenia klęski żywiołowej. Ty się na "masowość" powołujesz, więc bądź
                      > konsekwentna.

I znow musze Cie odeslac do zapisu w Konstytucji oraz do ustawy o stanie kleski zywiolowej.
                      Masowosc zachorowan na grype sezonowa nie daje podstaw do wprowadzenia stanu
                      kleski zywiolowej.
                      Skutkiem masowych zachorowan na grype w ciagu sezonu (6-7 miesiecy)
                      sa okresowo przeciazone POZ-ty, absencja chorobowa w pracy i zwiekszone zapotrzebowanie
                      na leki przeciwgoraczkowe, syropy, krople i witaminy.
                      Nie ma powodow by wprowadzac ograniczenia praw i wolnosci.

> Mła już je dawno przeczytał, Ty jesteś dopiero na etapie pobieżnych studiów.

Ulga smile

> To idzie tak: kto może wprowadzić stan wyjątkowy i na jakiej podstawie. Natomia
                      > st działania reżimu odbywają się na podstawie ustawy o zwalczaniu chorób zakaźn
                      > ych i rozporządzeniu z marca, choć zastosowane metody z pewnością wykraczają po
                      > za zakres tego pierwszego dokumentu. Nie znaczy to jednak, że przepisy o epidem
                      > ii nie są niewystarczające!

Byly niewystarczajace.
                      Stad 'spec-ustawa'.

> To jest głupie, więc nie korzystaj z tego. Równie dobrze można utworzyć logiczn
                      > y zamiennik:
                      > "Opozycja domaga się zawieszenia demotfukracji - z powodu wyborów prezydenckich
                      > , których potwornie się bo i usilnie chce ich nie przeprowadzać."

Skoro przeczytales dwie pierwsze ustawy - to wiesz dlaczego pojawila sie trzecia.

Nie ma innego powodu niz to, ze PiS nie chce zrezygnowac z mozliwosci jak
                      najszybszego przeprowadzenia wyborow prezydenckich. Niezaleznie od sytuacji.

Wladza dryfuje w kierunku republiki bananowej - zachowujac
                      demokratyczna obwolute (dla niepoznaki).

tete

• xiazeluka Re: Idiota 09.04.20, 16:01
                        Tete, przestań cytować, ponieważ robisz to bezmyślnie. Tekst wygląda tak:

"...masowe występowanie szkodników, chorób roślin lub zwierząt albo chorób zakaźnych ludzi...."

Czyli warunkiem zaistnienia stanu klęski żywiołowej jest masowe występowanie chorób zakaźnych ludzi. Katar C19 masowy nie jest. Tak więc od tej strony nie ma podstaw do wprowadzania takiego stanu, a taki jest zasadniczy postulat Totalnej Targowicy.

Zakres środków będących do dyspozycji reżimu dysponowany przez ustawę o zwalczaniu chorób zakaźnych jest wystarczający do epidemii. Gdybyś przeczytała to, co cytujesz, to nie miałabyś wątpliwości. Ale oczywiście faszystowsko-paternalistyczny reżim musiał wtrącić swoje trzy grosze, stąd te specustawy i antykonstytucyjne rozporządzenia. Niby wszystkie odwołują się do zapisów ustawy, ale w sposób rozszerzający. Formalne podstawy są więc kruche i podejrzane, Mła ma nadzieję, że niezawisłe sądy staną po stronie osób obrabowanych przez siepaczy reżimu mandatami i grzywnami.
                        "Mła ma nadzieję" oczywiście nie znaczy "tak się stanie" - jakość sądownictwa w Tymkraju jest katastrofalna, wielu sędziów powinno pchać wózki w kopalniach, a nie wydawać wyroki w imieniu RP.

W kwestii wyborów LiN stoi więc na gruncie praworządności, czyli przestrzegania OTUY. Skoro nie ma stanu nadzwyczajnego, nie ma żadnego powodu do odraczania wyborów na życzenie Totalnej Targowicy. Niekonstytucyjne zarządzenia muszą zostać zakwestionowane przez sądy i/lub TK, ale na razie nie są, więc formalnie brak podstaw do krytykowania prób zachowania konstytucyjnej daty wyborów.

Pisząc Tobą: "Nie ma innego powodu niz to, ze Totalna Targowica nie chce zrezygnowac z mozliwosci jak najszybszego odwołania wyborow prezydenckich. Niezaleznie od sytuacji." Bo boją się przegranej.

Twoja wytężona praca polega nie na analizie sytuacji, lecz na wyszukiwaniu pretensji. Mła nie gani Cię za brak obiektywizmu - któż z nas nie jest stronniczy - lecz za udawanie, że obiektywna jesteś.
                        • t_ete Re: Idiota 10.04.20, 13:54
                          xiazeluka napisała:

> Czyli warunkiem zaistnienia stanu klęski żywiołowej jest masowe występowanie ch
                          > orób zakaźnych ludzi. Katar C19 masowy nie jest. Tak więc od tej strony nie ma
                          > podstaw do wprowadzania takiego stanu, a taki jest zasadniczy postulat Totalnej
                          > Targowicy.

Jesli nie ma podstaw - bo w Twojej opinii to tylko 'katar'
                          - skad wziely sie ograniczenia, zakazy i nakazy, ktore Konstytucja
                          pozwala wprowadzac tylko w sytuacjach nadzwyczajnych ?

Co podpowiada Ci rozum ?

> Zakres środków będących do dyspozycji reżimu dysponowany przez ustawę o zwalcza
                          > niu chorób zakaźnych jest wystarczający do epidemii. Gdybyś przeczytała to, co
                          > cytujesz, to nie miałabyś wątpliwości.

Przeczytalam dokladnie ustawe 'o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych
                          u ludzi' z 2008 .
                          Zechcesz wyjasnic dlaczego wladze uznaly ja za niewystarczajaca i zamiast wprowadzic covid -19
                          do zalacznika ustawy 2008 - sprokurowaly zupelnie inna 'spec ustawe', w ktorej rozpostarly
                          szeroko wachlarz ograniczen, zakazow i nakazow ?

Moze dlatego ?

"Ustawa określająca zakres ograniczeń wolności i praw człowieka i obywatela w stanie klęski żywiołowej może ograniczać wolności i prawa określone w art. 22 (wolność działalności gospodarczej), art. 41 ust. 1, 3 i 5 (wolność osobista), art. 50 (nienaruszalność mieszkania), art. 52 ust. 1 (wolność poruszania się i pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej), art. 59 ust. 3 (prawo do strajku), art. 64 (prawo własności), art. 65 ust. 1 (wolność pracy), art. 66 ust. 1 (prawo do bezpiecznych i higienicznych warunków pracy) oraz art. 66 ust. 2 (prawo do wypoczynku)."

> Ale oczywiście faszystowsko-paternalist
                          > yczny reżim musiał wtrącić swoje trzy grosze, stąd te specustawy i antykonstytu
                          > cyjne rozporządzenia.

A jednak ...

> W kwestii wyborów LiN stoi więc na gruncie praworządności, czyli przestrzegania
                          > OTUY. Skoro nie ma stanu nadzwyczajnego, nie ma żadnego powodu do odraczania w
                          > yborów na życzenie Totalnej Targowicy. Niekonstytucyjne zarządzenia muszą zosta
                          > ć zakwestionowane przez sądy i/lub TK, ale na razie nie są, więc formalnie brak
                          > podstaw do krytykowania prób zachowania konstytucyjnej daty wyborów.

Logika :
                          Antykonstytucyjne ale na gruncie praworzadnosci smile))))

Szczegolna 'praworzadna i konstytucyjna' jest Ustawa o korespondencyjnych
                          wyborach prezydenckich 2020.
                          Cud miod po prostu smile

> Pisząc Tobą: "Nie ma innego powodu niz to, ze Totalna Targowica nie chce zrezyg
                          > nowac z mozliwosci jak najszybszego odwołania wyborow prezydenckich. Niezalezni
                          > e od sytuacji." Bo boją się przegranej.

Wladze dzierzy PiS.
                          Kurcgalopkiem przepycha kolejne ustawy w Sejmie.
                          Lamie Konstytucje, lamie kodeks wyborczy, lamie regulamin
                          Sejmu (przy okazji). Nie zasiega opinii BAS, nie konsultuje
                          z PKW. Szybko szybko.

Byle jak najszybciej wybory.
                          Bo gdyby wprowadzila stan kleski zywiolowej - co
                          przesuneloby wybory o kilka miesiecy lub rok -
                          to z wygrana PAD mogloby byc roznie.

Gdyby PiS sie tego nie bal ...
                          jakie znaczenie mialoby przesuniecie terminu wyborow ?

A slabosc kandydatow opozycji (wszyscy poza PAD-em)
                          i sile PAD-a - zweryfikowalaby - kampania prowadzona
                          w warunkach, w ktorych w ogole mozna
                          kampanie prowadzic.

> Twoja wytężona praca polega nie na analizie sytuacji, lecz na wyszukiwaniu pret
                          > ensji. Mła nie gani Cię za brak obiektywizmu - któż z nas nie jest stronniczy -
                          > lecz za udawanie, że obiektywna jesteś.

Analiza a la Xiaze :

"W kwestii wyborów LiN stoi więc na gruncie praworządności, czyli przestrzegania
                          OTUY. Skoro nie ma stanu nadzwyczajnego, nie ma żadnego powodu do odraczania
                          wyborów na życzenie Totalnej Targowicy."
                          ............................................................................................................................................

Skoro nie ma stanu nadzwyczajnego - dlaczego ograniczono moje prawa
                          obywatelskie ?

Dlaczego przerwano kampanie wyborcza ?

I dlaczego ktos ma wrzucac do mojej skrzynki na listy 'pakiet wyborczy'
                          skoro nie wyrazilam woli uczestniczenia w wyborach korespondencyjnych ?

Co to ma byc ? Ulotka z opisem rabatow w Biedronce ?

tete

• xiazeluka Re: Idiota 10.04.20, 15:13
                            "kad wziely sie ograniczenia, zakazy i nakazy, ktore Konstytucja
                            pozwala wprowadzac tylko w sytuacjach nadzwyczajnych ?"

Już Mła to napisał.

Ciebie nie interesuje stan prawny i konsekwencje związane z przekładaniem wyborów, lecz dowalanie LiN na oślep ze stachanowskim wysiłkiem. Mła nie jest zainteresowany dyskusją na poziomie przekup z prowincjonalnego bazaru.
                            • t_ete Re: Idiota 10.04.20, 16:53
                              xiazeluka napisała:

> Ciebie nie interesuje stan prawny i konsekwencje związane z przekładaniem wybor
                              > ów, lecz dowalanie LiN na oślep ze stachanowskim wysiłkiem. Mła nie jest zainte
                              > resowany dyskusją na poziomie przekup z prowincjonalnego bazaru.

Wojciech Hermelinski, byly szef PKW :

"zazwyczaj namawiam do jak najszerszego udziału. Teraz tego zrobić nie mogę, bo legitymizowałbym nieprzepisową formę organizacji wyborów. Złamano chociażby Regulamin Sejmu, który stanowi, że pierwsze czytanie projektu zmian kodeksu wyborczego może się odbyć nie wcześniej niż czternastego dnia od doręczenia posłom druku projektu. Naruszono zasadę wywodzoną z orzecznictwa TK, zgodnie z którą nie wprowadza się istotnych zmian w ordynacji na pół roku przed wyborami. A niewątpliwie tu mamy do czynienia ze zmianą istotną, a nie techniczną. Łamany jest też art. 128 konstytucji poprzez możliwość żonglowania terminem już zarządzonych wyborów przez marszałka Sejmu. Termin wyborów, jeśli już ma być przesunięty, to poprzez wprowadzenie któregoś ze stanów nadzwyczajnych.'

tete
                              • xiazeluka Re: Idiota 10.04.20, 17:50
                                " Termin wyborów, jeśli już ma być przesunięty, to poprzez wprowadzenie któregoś ze stanów nadzwyczajnych."

Czyli sam Hermelinski przyznaje, że nie istnieją żadne normalne prawne procedury i co najwyżej można wprowadzić stan nadzwyczajny, który rozwiąże tylko jeden problem - termin wyborów. Nierozwiązane i wątpliwe prawnie pozostają kwestie kampanii wyborczej i kadencji prezydenta. To są prawdziwe problemy, a nie "strach PiS" przed przesuniętymi wyborami. Bo jeśli ktoś ma się bać, to nie PAD, który ma gwarantowaną co najmniej II turę, lecz Mem Kidawa, która traci wyraźnie - Tygrys Kosiniak ma już poparcie porównywalne. Mem Kidawa jest tak beznadziejna, że w interesie Peło jest przełożenie wyborów i rozpoczęcie kampanii od nowa - z nowym kandydatem.
                                • t_ete Re: Idiota 11.04.20, 13:23
                                  xiazeluka napisała:

> Czyli sam Hermelinski przyznaje, że nie istnieją żadne normalne prawne procedur
                                  > y i co najwyżej można wprowadzić stan nadzwyczajny, który rozwiąże tylko jeden
                                  > problem - termin wyborów.

Dobre i to, ze wprowadzenie stanu kleski zywiolowej mogloby 'uprawnic' wprowadzony
                                  'zamordyzm' i zmienic termin wyborow bez zlamania ustawy zasadniczej,
                                  kodeksu wyborczego itd.

Gdyby PiS mial dobra wole to zamiast kombinowania - zwrocilby sie do
                                  konstytucjonalistow by poszukali rozwiazania (kolejny termin wyborow : rozpisanie
                                  od poczatku ?), ktore bedzie zgodne z 'duchem' Konstytucji.

Oczywiscie nie mam na mysli Prezes TK Przylebskiej, ktora 'przyklepie'
                                  to co jej podsuna.

> Nierozwiązane i wątpliwe prawnie pozostają kwestie ka
                                  > mpanii wyborczej i kadencji prezydenta. To są prawdziwe problemy, a nie "strach
                                  > PiS" przed przesuniętymi wyborami. Bo jeśli ktoś ma się bać, to nie PAD, który
                                  > ma gwarantowaną co najmniej II turę, lecz Mem Kidawa, która traci wyraźnie - T
                                  > ygrys Kosiniak ma już poparcie porównywalne. Mem Kidawa jest tak beznadziejna,
                                  > że w interesie Peło jest przełożenie wyborów i rozpoczęcie kampanii od nowa - z
                                  > nowym kandydatem.

Podsumowujac :

- partie opozycyjne nie chca wyborow 10 maja (Bosak tez nie chce)
                                  - PiS nie ma sie czego bac
                                  - PAD i tak ma zagwarantowana prezydenture

Dlaczego PiS prze do wyborow majowych - poniewierajac Konstytucje,
                                  kodeks wyborczy i regulamin Sejmu ?

Znasz odpowiedz ?

tete
                                  • xiazeluka Re: Idiota 11.04.20, 21:48
                                    " zmienic termin wyborow bez zlamania ustawy zasadniczej"

A po co zmieniać? Bo Totalna Targowica boi się wyniku?

"Gdyby PiS mial dobra wole to zamiast kombinowania"

Gdyby Totalna Targowica miała dobrą wolę, to zamiast kombinowania zgodziłaby się na zmianę OTUY.

"Oczywiscie nie mam na mysli Prezes TK Przylebskiej, ktora 'przyklepie'
                                    to co jej podsuna."

Oczywiście Mła nie ma na myśli tow. Gersdorf, która "przyklepie" wszystko, co jej Totalna Targowica podsunie.

"Dlaczego PiS prze do wyborow majowych - poniewierajac Konstytucje,
                                    kodeks wyborczy i regulamin Sejmu ?
                                    "

Dlaczego Totalna Targowica prze do odwołania wyborow majowych - poniewierajac Konstytucje, praworządność i dobre obyczaje?

Mła ma nadzieję, że maniera dyskusji zaproponowana przez Ciebie podoba Ci się także od drugiej strony.
              • qwardian Re: Idiota 09.04.20, 09:34
                W 2019 roku zmarły od grypy w Polsce 143 osoby. Stan na moment obecny osób zmarłych od koronoświrusa to 159 więc trudno dopatrzyć się wielkiej odchyłki od normy..
                • xiazeluka Re: Idiota 09.04.20, 10:04
                  159 "zakażonych kolanoświrusem" czy 159 "z powodu zakażenia kolanoświrusem"? To są dwie różne kwestie, różniące w buchalterii np. Makaroniarzy od hitlerowców.

Mła się wydaje, że jeśli schodzi 94-latek "z chorobami współistniejącymi", to kolanoświrus równie dobrze może być jedynie ozdobnym wieńcem pożegnalnym.
                  • qwardian Re: Idiota 09.04.20, 10:27
                    Biorę również poprawkę na to, że od stycznia jest podejrzanie niska śmiertelność od grypy określanej influenzą. Oczywiście, że ma miejsce szwindel związany z przyczynami zgonu. Testowanie byłoby jeszcze większym oszustwem, bo ofiar tego szczepu musiały być miliony idąc wstecz. Dopiero od dwóch dekad w związku z badaniami genetycznymi rozpoznajemy egzotyczne nazwy ptasiej grypy, H1N1, SARS, czy teraz COVID-19..
                    • boomerang Re: Idiota 10.04.20, 00:18
                      z tą ptasią grypą to im zupełnie nie wyszło
                • t_ete Re: Idiota 09.04.20, 11:28
                  qwardian napisał:

> W 2019 roku zmarły od grypy w Polsce 143 osoby. Stan na moment obecny osób zmar
                  > łych od koronoświrusa to 159 więc trudno dopatrzyć się wielkiej odchyłki od nor
                  > my..

Od wrzesnia 2018 do kwietnia 2019 - zmarly z powodu powiklan pogrypowych 143 osoby.

W ciagu 37 dni 2020 roku z powodu zakazenia koronawirusem zmarly 164 osoby.

Potrafisz przewidziec jaka bedzie liczba zgonow z powodu koronawirusa we wrzesniu 2020 ?
                  Nie ?
                  To musisz poczekac do wrzesnia i porownac ja do liczby zgonow
                  z powodu grypy w sezonie 2018-2019.

tete
                  • xiazeluka Re: Idiota 09.04.20, 11:44
                    We wrześniu nikt o tym katarze nie będzie już pamiętał.
                    • t_ete Re: Idiota 09.04.20, 15:17
                      xiazeluka napisała:

> We wrześniu nikt o tym katarze nie będzie już pamiętał.
                      >

Wtedy kolega Rycerz policzy zgony i porowna je z wynikiem
                      zgonow na grype sezonowa 2018-2019.

I wszyscy bedziemy sie bardzo cieszyc, ze epidemia sie skonczyla
                      a ja wyjade na wakacje do Wloch, w ktorych tez juz nikt nie bedzie pamietal
                      o katarze.

tete
                  • qwardian Re: Idiota 09.04.20, 12:12
                    W Polsce sezon grypowy Pani Tete, rozpoczyna się w styczniu z momentem kiedy Owsiak wygoni nieletnie osoby na ulice. Pani ma prawo oczywiście kalkulować je we własny sposób..
                    • t_ete Re: Idiota 09.04.20, 15:19
                      qwardian napisał:

> W Polsce sezon grypowy Pani Tete, rozpoczyna się w styczniu z momentem kiedy Ow
                      > siak wygoni nieletnie osoby na ulice. Pani ma prawo oczywiście kalkulować je we
                      > własny sposób..

To nie Pan wymysla kiedy sie rozpoczyna a kiedy konczy sezon grypowy.
                      Robi to Panstwowy Zaklad Higieny, z ktorego statystyk(np. o liczbie zgonow)
                      czerpie Pan wiedze.

tete
                      • boomerang Re: Idiota 10.04.20, 00:16
                        i po co się kłócić? przecież koronawirus to pikuś, co wcześniej czy później wyjdzie na jaw
          • hymenos Re: Idiota 09.04.20, 15:12
            t_ete napisała:

> Art. 232 Konstytucji :
            >
            > W celu zapobieżenia skutkom katastrof naturalnych lub awarii technicznych noszą
            > cych znamiona klęski żywiołowej oraz w celu ich usunięcia Rada Ministrów może w
            > prowadzić na czas oznaczony, nie dłuższy
            > niż 30 dni, stan klęski żywiołowej na części albo na całym terytorium państwa.
            > Przedłużenie tego stanu może nastąpić za zgodą Sejmu.
            >
            > Art. 228 pkt.7
            >
            > W czasie stanu nadzwyczajnego oraz w ciągu 90 dni po jego zakończeniu nie mo
            > że
            być skrócona kadencja Sejmu, przeprowadzane referendum ogólnokrajowe, ni
            > e mogą być przeprowadzane wybory do Sejmu, Senatu, organów samorządu terytorial
            > nego oraz wybory Prezydenta Rzeczypospolitej, a kadencje tych organów ulegaj
            > ą odpowiedniemu przedłużeniu
            . Wybory do organów samorządu terytorialnego są
            > możliwe tylko tam, gdzie nie został wprowadzony stan nadzwyczajny.

Powoływałaś się na casus Gersdorf. A teraz wyciągnęłaś to, co akurat pasuje do narracji. Opierając się o nią, sugerujesz, by wprowadzić stan nadzwyczajny i przedłużyć kadencję o 5 lat? Znaczy się druga kadencja Dudy to by było odpowiednie przedłużenie? W końcu likwidacja skutków pandemii może trwać wiele, wiele lat a wybory mogą powodować straszliwe skutki.
            • t_ete Re: Idiota 09.04.20, 16:01
              hymenos napisał:

> Powoływałaś się na casus Gersdorf. A teraz wyciągnęłaś to, co akurat pasuje do
              > narracji. Opierając się o nią, sugerujesz, by wprowadzić stan nadzwyczajny i pr
              > zedłużyć kadencję o 5 lat? Znaczy się druga kadencja Dudy to by było odpowiedni
              > e przedłużenie? W końcu likwidacja skutków pandemii może trwać wiele, wiele lat
              > a wybory mogą powodować straszliwe skutki.

Powolalam sie na porazke PiS, ktory opieral cala swoja narracje o wyslaniu pani Gersdorf
              na emeryture - na jednym artykule Konstytucji (sedziowski wiek emerytalny okresla ustawa),
              pomijajac drugi zapis w Konstytucji, ktory opisal w sposob sztywny - jej szescioletnia kadencje.
              To byl przyklad, ze nalezy Konstytucje czytac 'razem' a nie wybierac sobie jakis artykul
              - nie zwracajac uwagi na inne.

Sytuacja z wyborami prezydenckimi jest podobna. W jednym artykule jest sztywny
              zapis piecioletniej kadencji Prezydenta ale jest tez inny artykul, ktory mowi o tym, ze gdy
              wprowadza sie stan nadzwyczajny - nie mozna przeprowadzic wyborow a kadencja
              Prezydenta ulega wydluzeniu o czas trwania stanu nadzwyczajnego.

Zacytowalam fragmenty z Rozdzialu XI Stany nadzwyczajne.
              O jednym z nich - stanie kleski zywiolowej - pisze caly czas.

Skad wziales 'przedluzenie kadencji o 5 lat' ???

Stan kleski zywiolowej wprowadza sie na 30 dni. Sejm moze przedluzyc
              go o nastepne 30, i nastepne 30 dni ... Czyli moze przedluzyc go kilka razy
              w zaleznosci od sytuacji epidemicznej i koniecznosci zachowania
              ograniczen i zakazow. Ale tez nie jest tak, ze
              w stanie kleski zywiolowej musza obowiazywac przez caly czas
              wszystkie rygory.

Po zakonczeniu stanu kleski zywiolowej - wybory moglyby sie odbyc
              np. wiosna 2021 - gdyby we wrzesniu
              2020 - Sejm uznal, ze po luzowaniu zakazow w ciagu trzech/czterech
              poprzednich miesiecy - liczba zakazen i tak spadala, nie pojawily sie zadne
              nowe ogniska i mozna uznac, ze sytuacja znormalniala.

Zmiany w kodeksie wyborczym - bardziej przemyslane - i zgodnie
              z Konstytucja wprowadzone na 6 mies przed wyborami.

Likwidacja skutkow pandemii to nie jest to samo co stan epidemii.
              Ze skutkami mozemy sie - jak slusznie zauwazyles - zmagac wiele lat.

tete

• hymenos Re: Idiota 09.04.20, 16:27
                t_ete napisała:

> kadencja
                > Prezydenta ulega wydluzeniu o czas trwania stanu nadzwyczajnego.

>
                > Zacytowalam fragmenty z Rozdzialu XI Stany nadzwyczajne.
                > O jednym z nich - stanie kleski zywiolowej - pisze caly czas.

Wiem, na marginesie pasują tu dwa typy stanu nadzwyczajnego. Nie ma po co wracać do tego.

>
                > Skad wziales 'przedluzenie kadencji o 5 lat' ???

Ja, podobnie jak Ty w pozostawionym fragmencie Twojej wypowiedzi, z głowy. Twoja konstrukcja wygląda tak: wprowadzamy stan nadzwyczajny na miesiąc i o ten miesiąc przedłużamy kadencję prezydenta. Po czym czekamy czy stan się przedłuży czy nie i nie wiadomo czy ponownie możemy przedłużyć kadencję. Załóżmy że możemy i wtedy mamy sytuację kończy się stan nadzwyczajny, kończy się kadencja a my czekamy 90 dni na rozpoczęcie wyborów. Wybory się rozpoczynają, 100 dni trwają i fundujemy sobie półroczne bezkrólewie. To już moje 5 lat gwarantujące stabilność państwa przez pięć lat kryzysu wywołanego przez pandemię jest rozsądniejsze.
                A wystarczyłaby drobna kosmetyka zapisów konstytucyjnych. Niestety, demokracja wymusza dziwne zachowania notabli partyjnych, to też na marginesie.

Resztę Twoich linijek wyciąłem, gdyż odpowiedź na nie zawiera się w powyższym fragmencie wypowiedzi.
                • t_ete Re: Idiota 10.04.20, 17:16
                  hymenos napisał:

> Ja, podobnie jak Ty w pozostawionym fragmencie Twojej wypowiedzi, z głowy. Twoj
                  > a konstrukcja wygląda tak: wprowadzamy stan nadzwyczajny na miesiąc i o ten mie
                  > siąc przedłużamy kadencję prezydenta.

Ale to nie jest 'moja kontrukcja'. To mozliwosc wynikajaca z Konstytucji.

Wprowadzenie stanu kleski zywiolowej na 30 dni powoduje, ze automatycznie
                  - wybory mozna rozpoczac dopiero po 120 dniach, poniewaz termin 90 dni jest
                  wpisany w artykule Konstytucji. Jezeli Sejm uzna, ze stan epidemii nadal wymaga
                  utrzymania stanu kleski - przedluza go.

> Po czym czekamy czy stan się przedłuży cz
                  > y nie i nie wiadomo czy ponownie możemy przedłużyć kadencję.

Ale po co Ty takie rzeczy wymyslasz ? smile

Przeciez

w art. 232 to jest wyraznie opisane : (...) Rada Ministrów może wprowadzić na czas oznaczony, nie dłuższy niż 30 dni, stan klęski żywiołowej na części albo na całym terytorium państwa. Przedłużenie tego stanu może nastąpić za zgodą Sejmu.

a w art. 228 W czasie stanu nadzwyczajnego oraz w ciągu 90 dni po jego zakończeniu nie może być
                  skrócona kadencja Sejmu, przeprowadzane referendum ogólnokrajowe, nie mogą być przeprowadzane wybory do Sejmu, Senatu, organów samorządu terytorialnego oraz wybory Prezydenta Rzeczypospolitej, a kadencje tych organów ulegają odpowiedniemu przedłużeniu.(...)

> Załóżmy że możemy
                  > i wtedy mamy sytuację kończy się stan nadzwyczajny, kończy się kadencja a my cz
                  > ekamy 90 dni na rozpoczęcie wyborów. Wybory się rozpoczynają, 100 dni trwają i
                  > fundujemy sobie półroczne bezkrólewie.

Nie ma 'bezkrolewia'. Kadencja PAD-a jest wydluzona - az do wyborow
                  (zakonczonych dniem glosowania), ktorych termin zostalby wyznaczony po zakonczeniu
                  stanu kleski zywiolowej (30 dni, 60 dni czy 90 dni) i 90 dniach, ktore musialyby od zakonczenia skz
                  - uplynac.

> To już moje 5 lat gwarantujące stabilnoś
                  > ć państwa przez pięć lat kryzysu wywołanego przez pandemię jest rozsądniejsze.
                  > A wystarczyłaby drobna kosmetyka zapisów konstytucyjnych. Niestety, demokracja
                  > wymusza dziwne zachowania notabli partyjnych, to też na marginesie.

Piec lat kolejnej kadencji prezydenta - zapisane w Konstytucji ?
                  A jak chcialbys to zapisac ?

Ze w razie wprowadzenia stanu kleski zywiolowej - kadencja prezydenta (i innych
                  wybieranych wladz) - zostaje automatycznie przedluzona o kolejna kadencje ?

Omatko ...

tete
                  • xiazeluka Re: Idiota 10.04.20, 17:54
                    Reżim LiN wprowadza stan wyjątkowy. Termin wyborów zostaje przesunięty.
                    Tete zachwycona.
                    Mija 90 dni. Sejm przedłuża stan wyjątkowy o kolejne 90 dni.
                    Tete wyje do księżyca: "Dyktatura! Terror! Łamanie OTUY! Duda chce rządzić w nieskończoność.

Itd.
                    • t_ete Re: Idiota 11.04.20, 13:45
                      xiazeluka napisała:

> Reżim LiN wprowadza stan wyjątkowy. Termin wyborów zostaje przesunięty.
                      > Tete zachwycona.
                      > Mija 90 dni. Sejm przedłuża stan wyjątkowy o kolejne 90 dni.
                      > Tete wyje do księżyca: "Dyktatura! Terror! Łamanie OTUY! Duda chce rządzić w ni
                      > eskończoność.
                      >

Jakie jest uzasadnienie wprowadzenia stanu wyjatkowego ?
                      Koronawirus atakuje i wznieca zamieszki ? zagrozony jest ustroj panstwa ?
                      porzadek publiczny ?

Politycy moga zrobic wszystko udajac, ze Konstytucji
                      przestrzegaja, ze szanuja prawa, ktore sami stanowia.

Tak wlasnie sie zachowuje PiS.

Teraz ma fantastyczna okazje - bo obywatele
                      swoj sprzeciw moga wyrazic jedynie w necie,
                      w mediach ...

Ustawa 'covid-19' weszla w zycie 8 marca.
                      Na jej postawie wprowadzono szereg zakazow i obostrzen.
                      Pierwsze 30 dni mamy za soba.
                      Sejm niczego nie musial przedluzac - bo zakazy i obostrzenia
                      obowiazuja 'do odwolania'. To PMM i Minister Zdrowia
                      beda o tym decydowac.
                      Sejm nie ma nic do gadania.

Ale w Twojej opinii jest OK.

Ja mam inne zdanie.

tete
                      • xiazeluka Re: Idiota 11.04.20, 21:53
                        "Jakie jest uzasadnienie wprowadzenia stanu wyjatkowego ?"

Żadne, tak samo jak wprowadzanie stanu klęski żywiołowej.

"Ale w Twojej opinii jest OK."

Rany boskie, jesteś tak zaślepiona nienawiścią do LiN, że przestałaś kontaktować. Gdzie Mła napisał, że poczynania faszystowskiego reżimu są OK?

Mła powtarza - do niczego nie dojdziesz, jeśli każde zagadnienie będziesz przepuszczała przez uliczkę "Zły PiS". Chodzi o znalezienie zgodnego z prawem rozwiązania, a nie licytację "kto mężniej nienawidzi pisu".
                  • hymenos Re: Idiota 10.04.20, 19:12
                    t_ete napisała:

> hymenos napisał:
                    >
                    > > Ja, podobnie jak Ty w pozostawionym fragmencie Twojej wypowiedzi, z głowy
                    > . Twoj
                    > > a konstrukcja wygląda tak: wprowadzamy stan nadzwyczajny na miesiąc i o t
                    > en mie
                    > > siąc przedłużamy kadencję prezydenta.
                    >
                    > Ale to nie jest 'moja kontrukcja'. To mozliwosc wynikajaca z Konstytucji.

Kto to napisał: " kadencja Prezydenta ulega wydluzeniu o czas trwania stanu nadzwyczajnego." Gubisz się.

>
                    > Wprowadzenie stanu kleski zywiolowej na 30 dni powoduje, ze automatycznie
                    > - wybory mozna rozpoczac dopiero po 120 dniach, poniewaz termin 90 dni jest
                    > wpisany w artykule Konstytucji. Jezeli Sejm uzna, ze stan epidemii nadal wymaga
                    >
                    > utrzymania stanu kleski - przedluza go.
                    >
                    > > Po czym czekamy czy stan się przedłuży cz
                    > > y nie i nie wiadomo czy ponownie możemy przedłużyć kadencję.
                    >
                    > Ale po co Ty takie rzeczy wymyslasz ? smile

Nie wymyślam, to wynika z zapisów konstytucji, która jedne rzeczy precyzuje a inne nie, a na dodatek zawiera w sobie sprzeczności.

>
                    > Przeciez
                    >
                    > w art. 232 to jest wyraznie opisane : (...) Rada Ministrów może wprowadzić na c
                    > zas oznaczony, nie dłuższy niż 30 dni, stan klęski żywiołowej na części albo na
                    > całym terytorium państwa. Przedłużenie tego stanu może nastąpić za zgodą Sejmu
                    > .

Stąd wynika 30 dniowe przedłużenie kadencji. To Twój wniosek!

> > To już moje 5 lat gwarantujące stabilnoś
                    > > ć państwa przez pięć lat kryzysu wywołanego przez pandemię jest rozsądnie
                    > jsze.
                    > > A wystarczyłaby drobna kosmetyka zapisów konstytucyjnych. Niestety, demok
                    > racja
                    > > wymusza dziwne zachowania notabli partyjnych, to też na marginesie.
                    >
                    > Piec lat kolejnej kadencji prezydenta - zapisane w Konstytucji ?
                    > A jak chcialbys to zapisac ?

Nonsens, nie chciałem tego zapisać, wskazuję jedynie, że zapis "a kadencje tych organów ulegają odpowiedniemu przedłużeniu" umożliwia przedłużenie kadencji w dowolny sposób, Ty o "czas trwania stanu" ja o kadencję. I jednocześnie zapis ten jest sprzeczny ze wskazanymi przeze mnie wcześniej artykułami OTUA.

> Omatko ...

Łojcze, czemu skazałeś mnie na dyskusję z tak obsesyjnie trzymającą się jednej kwestii osobą.
                    • t_ete Re: Idiota 11.04.20, 14:43
                      hymenos napisał:

> Kto to napisał: " kadencja Prezydenta ulega wydluzeniu o czas trwania stanu nad
                      > zwyczajnego." Gubisz się.

Nie gubie sie.
                      Stan nadzwyczajny - tu mowimy o stanie kleski zywiolowej - wprowadzony przez Rzad moze trwac
                      30 dni (z mozliwoscia przedluzenia go przez Sejm) plus 90 dni po zakonczeniu stanu nadzwyczajnego
                      (zapisane w Konstytucji).

Kadencja prezydenta ulega wiec wydluzeniu o czas trwania stanu nadzwyczajnego.

> Nie wymyślam, to wynika z zapisów konstytucji, która jedne rzeczy precyzuje a i
                      > nne nie, a na dodatek zawiera w sobie sprzeczności.

Z Konstytucji wynika to co napisalam wyzej.
                      Problematyczne jest to - czy po zakonczeniu stanu nadzwyczajnego
                      wybory powinny byc rozpisane na nowo.
                      Nie ma natomiast zadnych watpliwosci, ze wprowadzenie stanu nadzwyczajnego
                      wydluza prezydencka kadencje.

> Stąd wynika 30 dniowe przedłużenie kadencji. To Twój wniosek!

"W czasie stanu nadzwyczajnego oraz w ciągu 90 dni po jego zakończeniu nie może być skrócona kadencja Sejmu, przeprowadzane referendum ogólnokrajowe, nie mogą być przeprowadzane wybory do Sejmu, Senatu, organów samorządu terytorialnego oraz wybory Prezydenta Rzeczypospolitej, a kadencje tych organów ulegają odpowiedniemu przedłużeniu. Wybory do organów samorządu terytorialnego są możliwe tylko tam, gdzie nie został wprowadzony stan nadzwyczajny."

Stany nadzwyczajne to : stan wojenny, stan wyjatkowy i stan kleski zywiolowej.
                      Zacytowany wyzej zapis konstytucyjny dotyczy wszystkich stanow nadzwyczajnych.

Odpowiednie wydluzenie w przypadku stanu wyjatkowego to 90 (ewentualnie plus max. 60)
                      plus 90 dni ; w przypadku stanu kleski zywiolowej to 30 ( ewentualnie plus ....Sejm decyduje)
                      plus 90 dni.

Upierasz sie niemadrze.

> Nonsens, nie chciałem tego zapisać, wskazuję jedynie, że zapis "a kadencje t
                      > ych organów ulegają odpowiedniemu przedłużeniu"
                      umożliwia przedłużenie kade
                      > ncji w dowolny sposób, Ty o "czas trwania stanu" ja o kadencję. I jednocześnie
                      > zapis ten jest sprzeczny ze wskazanymi przeze mnie wcześniej artykułami OTUA.

Nie umozliwia przedluzenia kadencji w dowolny sposob ... ale w sposob
                      zapisany w Konstytucji w Rozdziale XI - tylko wowczas gdy ma miejsce wprowadzenie
                      stanu nadzwyczajnego. Tylko wowczas.

Rownie dobrze mozna stworzyc zarzut, ze stan nadzwyczajny - zgodnie z Konstytucja
                      - wprowadzic mozna na dowolnej podstawie. No nie mozna.

>o Łojcze, czemu skazałeś mnie na dyskusję z tak obsesyjnie trzymającą się jednej
                      > kwestii osobą.

Posluszny Ojcu ... smile

Trzymam sie konstytucyjnych zapisow z Rozdzialu XI.
                      One nie sa w sprzecznosci z Rozdzialem V, naprawde ...

tete
                      • hymenos Re: Idiota 11.04.20, 18:06
                        t_ete napisała:

> Nie gubie sie.

A jednak.

> Kadencja prezydenta ulega wiec wydluzeniu o czas trwania stanu nadzwyczajnego.

Czyli, poniżej...

> Problematyczne jest to - czy po zakonczeniu stanu nadzwyczajnego
                        > wybory powinny byc rozpisane na nowo.

Coś dociera jednak. A już traciłem nadzieję.

> Nie ma natomiast zadnych watpliwosci, ze wprowadzenie stanu nadzwyczajnego
                        > wydluza prezydencka kadencje.

Nie ma.

> > Stąd wynika 30 dniowe przedłużenie kadencji. To Twój wniosek!
                        >
                        > "W czasie stanu nadzwyczajnego oraz w ciągu 90 dni po jego zakończeniu n
                        > ie może być skrócona kadencja Sejmu, przeprowadzane referendum ogólnokrajowe, n
                        > ie mogą być przeprowadzane wybory do Sejmu, Senatu, organów samorządu terytoria
                        > lnego oraz wybory Prezydenta Rzeczypospolitej, a kadencje tych organów ulega
                        > ją odpowiedniemu przedłużeniu
                        . Wybory do organów samorządu terytorialnego s
                        > ą możliwe tylko tam, gdzie nie został wprowadzony stan nadzwyczajny."
                        >
                        > Stany nadzwyczajne to : stan wojenny, stan wyjatkowy i stan kleski zywiolowej.
                        > Zacytowany wyzej zapis konstytucyjny dotyczy wszystkich stanow nadzwyczajnyc
                        > h
                        .
                        >
                        > Odpowiednie wydluzenie w przypadku stanu wyjatkowego to 90 (ewentualnie
                        > plus max. 60)
                        > plus 90 dni ; w przypadku stanu kleski zywiolowej to 30 ( ewentualnie plus ....
                        > Sejm decyduje)
                        > plus 90 dni.
                        >
                        > Upierasz sie niemadrze.

No i kto tu się upiera???
                        Tete, nie tylko się upierasz, ale na dodatek zmieniasz zdanie. Najpierw nie ma żadnych wątpliwości, teraz już są, najpierw było można przedłużyć kadencję o czas stanu nadzwyczajnego czyli 30 dni, następnie o ten czas plus 90 dni.

> Rozdziale XI - tylko wowczas gdy ma miejsce wprowadze
                        > nie
                        > stanu nadzwyczajnego. Tylko wowczas.

Nikt tego nie neguje. Niepotrzebnie się powtarzasz.

> Trzymam sie konstytucyjnych zapisow z Rozdzialu XI.
                        > One nie sa w sprzecznosci z Rozdzialem V, naprawde ...

Nie zaprzeczysz chyba, że jeden i drugi rozdział jest obowiązujący?

Wrócę do wyliczanki, stan klęski nie przedłużony (każdy inny przypadek powiększa problemy). Zakładam, że kadencja prezydenta kończy się 5 sierpnia, stan nadzwyczajny ogłoszony zostaje 1 maja.
                        Wtedy kadencja prezydenta zostaje przedłużona wg drugiej wersji Tete do 5 grudnia.
                        1 września można podjąć decyzje wyborcze. Zmiana sytuacji powoduje, że nie ma szans na uzgodnienie, kiedy kampania została przerwana i jak długo może ona jeszcze trwać, co oznacza, że narzucającym się rozwiązaniem jest rozpoczęcie wyborów od początku. Każdy inny scenariusz będzie generował całe mnóstwo problemów z niemożliwością prowadzenia kampanii wyborczej w czasie epidemii na czele.
                        Wtedy mamy:
                        Miesiąc na uzgodnienia czyli 1 października marszałek ogłasza nowy termin wyborów.
                        Zbieranie podpisów, kampania i głosowanie powoduje, że terminem może być dzień między 15 grudnia a 9 stycznia 2021 roku.

Tymczasem OTUA mówi, że wybory mają się odbyć między 75 a 100 dniem przed upływem kadencji. Kadencja została przedłużona zgodnie z pomysłami Tete do 05 grudnia. Oznacza to, że wybory powinny się odbyć gdzieś między 27 sierpnia a 21 września. Albo trzymamy się litery prawa i nie możemy uznać, że w czasie epidemii kampania prowadzona była zgodnie z prawem wyborczym co oznacza pat albo zmianę konstytucji, albo naginamy OTUĘ i ignorujemy wszystkie protesty związane z prowadzeniem kampanii wyborczej. Póki co nie biorę pod uwagę przeprowadzenia wyborów 10 maja, bo inny kontekst narzucony został w wątku.
                        • t_ete Re: Idiota 11.04.20, 22:03
                          hymenos napisał:

> Coś dociera jednak. A już traciłem nadzieję.

Wiesz co - po prostu krecisz.
                          Problematyczne jest to
                          czy po zakonczeniu stanu nadzwyczajnego - nastepuje kontynuacja
                          przerwanego wprowadzeniem stanu kleski zywiolowej - procesu wyborczego
                          czy rozpisuje sie wybory 'na nowo'.

I ja juz o tym pisalam we wlasnym watku "Zaraza.Wyborczy amok PiS'
                          3 kwietnia.

Wkleilam tam rowniez wielce pouczajacy tekst :

klubjagiellonski.pl/2020/03/18/czy-i-jak-przelozyc-wybory-proponujemy-stan-nadzwyczajny-po-27-marca-i-zawieszenie-broni-w-wojnie-o-sady/
                          Teraz pojawil sie poza tym problem podpisow pod kandydaturami - poniewaz sa powiazane
                          z data wyborow czyli 10 maja.

> No i kto tu się upiera???
                          > Tete, nie tylko się upierasz, ale na dodatek zmieniasz zdanie. Najpierw nie ma
                          > żadnych wątpliwości, teraz już są, najpierw było można przedłużyć kadencję o cz
                          > as stanu nadzwyczajnego czyli 30 dni, następnie o ten czas plus 90 dni.

Litosci. Ja nie zmienilam zdania.
                          Czy to moja wina, ze nie chcialo Ci sie czytac wklejanych przeze mnie
                          artykulow z Rozdzialu XI ?

One sie nie zmienily. A wiec i ja nie moglam zdania zmienic.

> Nikt tego nie neguje. Niepotrzebnie się powtarzasz.

To dlaczego piszesz o 'dowolnym' wydluzeniu kadencji ?
                          Z zadnego artykulu w Rozdziale XI nic takiego nie wynika.
                          Sejm nie moze 'dowolnie' wydluzyc czasu trwania stanu kleski zywiolowej
                          - musi miec do tego podstawy.

> Nie zaprzeczysz chyba, że jeden i drugi rozdział jest obowiązujący?

Oczywiscie. Tak jak wszystkie pozostale.

> Wrócę do wyliczanki, stan klęski nie przedłużony (każdy inny przypadek powiększ
                          > a problemy). Zakładam, że kadencja prezydenta kończy się 5 sierpnia, stan nadzw
                          > yczajny ogłoszony zostaje 1 maja.
                          > Wtedy kadencja prezydenta zostaje przedłużona wg drugiej wersji Tete do 5 grudn
                          > ia.
                          > 1 września można podjąć decyzje wyborcze. Zmiana sytuacji powoduje, że nie ma s
                          > zans na uzgodnienie, kiedy kampania została przerwana i jak długo może ona jesz
                          > cze trwać, co oznacza, że narzucającym się rozwiązaniem jest rozpoczęcie wyboró
                          > w od początku. Każdy inny scenariusz będzie generował całe mnóstwo problemów z
                          > niemożliwością prowadzenia kampanii wyborczej w czasie epidemii na czele.
                          > Wtedy mamy:
                          > Miesiąc na uzgodnienia czyli 1 października marszałek ogłasza nowy termin wybor
                          > ów.
                          > Zbieranie podpisów, kampania i głosowanie powoduje, że terminem może być dzień
                          > między 15 grudnia a 9 stycznia 2021 roku.
                          >
                          > Tymczasem OTUA mówi, że wybory mają się odbyć między 75 a 100 dniem przed upływ
                          > em kadencji. Kadencja została przedłużona zgodnie z pomysłami Tete do 05 grudni
                          > a. Oznacza to, że wybory powinny się odbyć gdzieś między 27 sierpnia a 21 wrześ
                          > nia. Albo trzymamy się litery prawa i nie możemy uznać, że w czasie epidemii ka
                          > mpania prowadzona była zgodnie z prawem wyborczym co oznacza pat albo zmianę ko
                          > nstytucji, albo naginamy OTUĘ i ignorujemy wszystkie protesty związane z prowad
                          > zeniem kampanii wyborczej. Póki co nie biorę pod uwagę przeprowadzenia wyborów
                          > 10 maja, bo inny kontekst narzucony został w wątku.

Czyli ............................

"W czasie stanu nadzwyczajnego oraz w ciągu 90 dni po jego zakończeniu nie może być skrócona kadencja Sejmu, przeprowadzane referendum ogólnokrajowe, nie mogą być przeprowadzane wybory do Sejmu, Senatu, organów samorządu terytorialnego oraz wybory Prezydenta Rzeczypospolitej, a kadencje tych organów ulegają odpowiedniemu przedłużeniu.(...)

..............................nie mozna zastosowac poniewaz :

"Wybory Prezydenta Rzeczypospolitej zarządza Marszałek Sejmu na dzień przypadający nie wcześniej niż na
                          100 dni i nie później niż na 75 dni przed upływem kadencji urzędującego Prezydenta Rzeczypospolitej (...)"

I w ten sposob doszlismy do sciany Hymenosie.

Gdyby bylo tak jak twierdzisz - art.228 w ogole nie dotykalby kwestii kadencji prezydenta, sejmu, senatu,
                          samorzadow, mozliwosci przeprowadzenia wyborow, referendow ... bo po co ?
                          Wszak w innym artykule konstytucji - jest jasno okreslona dlugosc kadencji - i nic nie moze tego zmienic.
                          Nawet potop.

Moim skromnym zdaniem - tworcy Konstytucji uznali, ze moze wydarzyc sie katastrofa naturalna (lub
                          techniczna) na taka skale, ze koniecznoscia bedzie ogloszenie stanu kleski zywiolowej. Zas funkcjonowanie
                          panstwa w czasie katastrofy, sytuacja obywateli - uniemozliwi przeprowadzenie wyborow zgodnie
                          z zawartymi w Konstytucji zasadami i dotrzymaniem ' kalendarza'. Aby nie doprowadzic
                          do chaosu i bezkrolewia - wprowadzono w Konstytucji zapis, ze
                          kadencja wladz wybieranych - ulega w takiej sytuacji przedluzeniu.

'W czasie stanu nadzwyczajnego oraz w ciągu 90 dni po jego zakończeniu' nie moga odbyc sie wybory.

Czy moga sie odbyc 6 miesiecy po zakonczeniu stanu nadzwyczajnego ?

tete
                          • hymenos Re: Idiota 13.04.20, 14:42
                            t_ete napisała:

> klubjagiellonski.pl/2020/03/18/czy-i-jak-przelozyc-wybory-proponujemy-stan-nadzwyczajny-po-27-marca-i-zawieszenie-broni-w-wojnie-o-sady/

Rzecz nie w tym, czy ja czytałem, ale w tym, czy w naszej rozmowie bierzesz pod uwagę uwagi zawarte w artykule.

> Litosci. Ja nie zmienilam zdania.

Zmieniłaś w zakresie w jakim Ci napisałem. Co do ogólnej oceny nie wiem,. gdyż nie do tej pory nie doczekałem się czegoś takiego.

> Czy to moja wina, ze nie chcialo Ci sie czytac wklejanych przeze mnie
                            > artykulow z Rozdzialu XI ?

Ależ czytałem i odnosiłem się do nich. Przecież cały czas rozmawiamy o zgodności i interpretacji artykułów z tego rozdziału z innymi z artykułami z rozdziału V

> One sie nie zmienily. A wiec i ja nie moglam zdania zmienic.

Ech! Zmieniałaś interpretację znaczenia zapisów artykułu 228 pkt 7. Wykręcasz się. Cały czas jest mowa o tym, że nie ma jednoznaczności w tym określeniu i bez poprawki konstytucji nie da się ustabilizować prawnej sytuacji związanej z wyborami po zakończeniu stanu nadzwyczajnego.

> To dlaczego piszesz o 'dowolnym' wydluzeniu kadencji ?

Dlatego, że w sposób dowolny zmieniasz znaczenie pojęcia zmiany terminu wyborów.

> I w ten sposob doszlismy do sciany Hymenosie.

Cały czas byłem przekonany, że do niej dojdziemy

> Gdyby bylo tak jak twierdzisz - art.228 w ogole nie dotykalby kwestii kadencji
                            > prezydenta, sejmu, senatu,
                            > samorzadow, mozliwosci przeprowadzenia wyborow, referendow ... bo po co ?
                            > Wszak w innym artykule konstytucji - jest jasno okreslona dlugosc kadencji - i
                            > nic nie moze tego zmienic.
                            > Nawet potop.

NIeprawda. Zasadą jest, że konstytucyjne uprawnienia, obowiązki czy przepisy można ograniczać jedynie na poziomie konstytucji, czyli np. ograniczyć swobody obywatelskie opisane w II rozdziale mogą być ograniczone wyłącznie w konstytucji i tak jest to zrobione. Ja nigdy nie zaprzeczałem, że ograniczenia praw obywatelskich wprowadzone ustawą są niekonstytucyjne. Ale konsekwentnie uważam, że prawa wyborcze z rozdziału V nie mogą być ograniczane na zasadzie interpretacji skutków stanu nadzwyczajnego.

>
                            > Czy moga sie odbyc 6 miesiecy po zakonczeniu stanu nadzwyczajnego ?

A czy mogą się odbyć w pierwszym tygodniu po 90 dniowej karencji przewidzianej w stanie nadzwyczajnym?
              • xiazeluka Re: Idiota 10.04.20, 07:43
                "To byl przyklad, ze nalezy Konstytucje czytac 'razem' a nie wybierac sobie jakis artykul
                - nie zwracajac uwagi na inne."

A tete nadal brnie w ten nonsens, który już Mła raczył Jej objaśnić. No i czyta OTUĘ "razem" tylko tam, gdzie "razem" jest wygodne, bo w innych przypadkach stosuje OTUĘ wybiórczo.
                • t_ete Re: Idiota 11.04.20, 14:52
                  xiazeluka napisała:

> A tete nadal brnie w ten nonsens, który już Mła raczył Jej objaśnić. No i czyta
                  > OTUĘ "razem" tylko tam, gdzie "razem" jest wygodne, bo w innych przypadkach st
                  > osuje OTUĘ wybiórczo.

Niczego nie objasniasz.
                  Najwyzej wyciagasz 'kroliki z kapelusza'.

tete

• xiazeluka Re: Idiota 11.04.20, 21:50
                    Mła dwa razy odpowiedział, teta dwa razy nie zrozumiała. Wyjaśnij dlaczego, Mła ci chętnie wszystko objaśni.
                    • maksimum Re: Idiota 11.04.20, 21:58
                      xiazeluka napisała:

> Mła dwa razy odpowiedział, teta dwa razy nie zrozumiała. Wyjaśnij dlaczego, Mła ci chętnie wszystko objaśni.

tete to ta,ktora sie pyta komucha pig,co ma myslec,bo sama do niczego dojsc nie potrafi,...czyli...to sa doly komunistyczne.

• t_ete Re: Idiota 11.04.20, 22:04
                      xiazeluka napisała:

> Mła dwa razy odpowiedział, teta dwa razy nie zrozumiała. Wyjaśnij dlaczego, Mła
                      > ci chętnie wszystko objaśni.

Nie mam najmniejszego zamiaru walkowac tego samego.

tete
                      • xiazeluka Re: Idiota 12.04.20, 00:56
                        No to uważaj dalej, że za wymogi konstytucyjne winny jest LiN. Głupota nie boli.
                      • polski_francuz Przyznaj sie 12.04.20, 08:38
                        Tête, jestes prawnikiem wyspecjalizowanym w konstytucji? Polska ma szanse majac Cie u siebie. Zwracam Ci tez uwage, ze Stany by Cie potrzebowaly, bo maja dosc durny system wyborczym z elektorami. Trzeba pomoc naszym bylym mentorom.

Pozdro i Wesolych Swiat

PF
    • taniarada Re: Idiota 09.04.20, 03:06
      Człowieku czy ty wiesz o czym piszesz ?Pandemia się nie skończy szybko.Na pewno nie za trzy miesiące .Wybory są korespondencyjne to w czym problem.Pisanie o listonoszach , komisji wyborczej i innych bzdetach to lanie wody i sianie propagandy .
      Też raz zaufałem jednemu "Gowinowi" Dałbym sobie za niego uciąć rękę. I wiecie co? I bym teraz q*wa nie miał ręki. Amen.
      • xiazeluka Re: Idiota 09.04.20, 07:25
        "Pandemia się nie skończy szybko.Na pewno nie za trzy miesiące "

Bo...?
    • boomerang Re: Idiota 10.04.20, 03:45
      Robienie wyborow w czasie pandemii to narazanie narodu na wiele dodatkowych smierci. I tylko idiota moze takie decyzje forsowac.

a co jeśli pandemia to fejknius?
    • felusiak1 Interesujące rozdwojenie 10.04.20, 19:06
      polski_francuz napisał, ze jest przeciwny wyborom korespondencyjnym i zaproponowal lepsze rozwiazanie.

Zainteresowało mnie dlaczego osoba nie mieszkajaca w Polsce angazuje się tak głeboko w sprawy, które jej nie dotycza? I dlaczego tyle emocji skoro prezydent nie posiada władzy i w zasadzie jest reprezentacyjnym figurantem.
      • polski_francuz Re: Interesujące rozdwojenie 10.04.20, 20:42
        "Zainteresowało mnie dlaczego osoba nie mieszkajaca w Polsce angazuje się tak głeboko w sprawy, które jej nie dotycza?"

Moge Ci w czyms pomoc?

PF
        • felusiak1 Re: Interesujące rozdwojenie 10.04.20, 21:13
          Pomóż sobie. Ja jestem OK.
          • polski_francuz Re: Interesujące rozdwojenie 11.04.20, 08:20
            Nie moge grac w tenisa. To musi byc to!

PF
            • felusiak1 Re: Interesujące rozdwojenie 11.04.20, 20:07
              Nakup orzechów i łupaj..... albo obejrzyj sobie jakis film w nielegalnym internecie.
              • polski_francuz Re: Interesujące rozdwojenie 11.04.20, 20:25
                To nie to samo. Brak walki, brak wysilku fizycznego, brak motywacji by sie zastanawiac jak wygrac...

PF
      • sinevajirapag Re: Interesujące rozdwojenie 11.04.20, 09:13
        felusiak1 napisał:

Zainteresowało mnie dlaczego osoba nie mieszkajaca w Polsce angazuje się tak głeboko w sprawy, które jej nie dotycza?

Zapatrzyła się (osoba) na felusiaka1, który czyni to od lat pod tym nickiem.

I dlaczego tyle emocji skoro prezydent nie posiada władzy i w zasadzie jest reprezentacyjnym figurantem.

Ponieważ prezydent ma prawo łaski a spodziewać się należy, że liczne naruszenia prawa w wykonaniu partii rządzącej będą wymagały korzystania z tego prawa właśnie.
        • felusiak1 Re: Interesujące rozdwojenie 11.04.20, 20:05
          Widzę, ze w towarzyszu duch rewolucyjny. Wieszać tych pisowców.......
      • maksimum Re: Interesujące rozdwojenie 11.04.20, 22:01
        felusiak1 napisał:

> polski_francuz napisał, ze jest przeciwny wyborom korespondencyjnym i zapropon
        > owal lepsze rozwiazanie.
        >
        > Zainteresowało mnie dlaczego osoba nie mieszkajaca w Polsce angazuje się tak gł
        > eboko w sprawy, które jej nie dotycza? I dlaczego tyle emocji skoro prezydent n
        > ie posiada władzy i w zasadzie jest reprezentacyjnym figurantem.
        -------------
        Bo polski francuz to jest komuch na uchodzctwie,ktory czuje potrzebe zadbania o komuchow mieszkajacych w Polsce. Czyli tzw golodoopki hop do kupki.
    • maksimum Re: Idiota 11.04.20, 21:55
      polski_francuz napisał:

> Wyobrazmy sobie, ze jestesmy za te wybory odpowiedzialni.

Problem z toba jest taki,ze wyobrazni nie masz a rwiesz sie do podejmowania decyzji,ktore przekraczaja twoje zdolnosci umyslowe.
      Inaczej mowiac,nie matura a chec szczera zrobia z ciebie komuniste i specjaliste od wszystkiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka