20.04.06, 13:11
Dzień dobry
Chciałbym zaproponować wizytę w naszym nowym serwisie:
Gwar

Służy do dodawania wiadomości i oceniania dodanych przez innych.
To jeszcze wersja testowa, krytyczne uwagi mile widziane.
Pozdrawiam, T
Obserwuj wątek
    • rycho7 spagetti 20.04.06, 13:44
      tebe napisał:

> Służy do dodawania wiadomości i oceniania dodanych przez innych.

Bez klasyfikatora skonczy sie jak wszystko durne w informatyce, NICZYM.
    • basia Re: Gwar 20.04.06, 15:00

a tam, na tym gwarze, to linki z portalu GW mozna zamieszczac czy inne tez?
      • owca_czarna Re: Gwar 20.04.06, 16:08
        basia napisała:

>
        > a tam, na tym gwarze, to linki z portalu GW mozna zamieszczac czy inne tez?

Eeeee chyba nie, prawdopodobnie ma powstać taki gazetowy "Wykop" smile

www.wykop.pl/
        Hehe, a i tak Patience była pierwsza smile) To ona założyła tematyczny blog, z
        możliwościa dodawania przez blogowiczów różnych ciekawostek informatycznych.
        Szkoda tylko, że z tej dziedziny wiedzy jest tak mało ekspertów, albo "dudek bał
        się" i nic nie wpisywał sad(

rss.blox.pl/html

Pozdrawiam i lecę poczytać o czym się gwarzy na Gwarze smile
    • patience Re: Gwar 20.04.06, 17:22
      Poprawki to pierdoly, sami wiecie najlepiej. Zrob system punktacji. Z jednej
      strony uzytkownicy, z drugiej redaktor z odpowiednia moca razenia. A wynikajace
      z tego spady umiesc na Aquanecie, dokladnie tak samo, jak gdzie indziej sa spady
      z GW. I zobaczymy co z tego wyniknie.

PS. Gdybym sie nazywala Rapaczynska to byscie mieli wszyscy podwyzke za
      ratowanie dobrego imienia koncernu, a nie wykluczam, ze takze kursu akcji na
      gieldzie. Tak czy inaczej, portal przezyje wiele zakretow.

Moje bardzo powazne gratulacje dla calego zespolu.
      • tebe Re: Gwar 20.04.06, 18:15
        zaraz redaktor smile
        z mądrości tłumu spróbujemy skorzystać ale kombinujemy nad czymś podobnym
        (na razie tylko kombinujemy)
        a co do linków, mogą być z onetu, czy z dziennika, byle ciekawe
        pozdrawiam
      • abstrakt2003 GW nic nie grozi 20.04.06, 18:50
        widziałem Dziennik - jestem spokojny o byt GW.
        PS
        Tylko po co ta obniżka?
        • patience Re: GW nic nie grozi 20.04.06, 19:11
          Dziennik wyszedl dopiero teraz. A akcjonariusze sie wnerwiaja na kurs juz od
          pewnego czasu. Wniosek? przyczyn nie szukaj w Dzienniku wink
          • abstrakt2003 Re: GW nic nie grozi 20.04.06, 19:25
            patience napisała:

> Dziennik wyszedl dopiero teraz. A akcjonariusze sie wnerwiaja na kurs juz od
            > pewnego czasu. Wniosek? przyczyn nie szukaj w Dzienniku wink
            =========
            Przypadkiem tak się składa że mam parę (na szczęście tylko parę smile akcji Agory
            S.A. Trochę się denerwowałem ostatnio ale już mi przeszło... czekam na wzrosty
            notowań smile
            • patience Re: GW nic nie grozi 20.04.06, 19:47
              ano, jesli da rade owrocic trend, to podziekuj za to internetowej czesci
              koncernu Agory. A swoimi akcja mi sie nie przejmuj. W polsce istnieja gazety
              wylacznie ogloszeniowe. Ogloszenia to tez biznes. GW wypada tylko z rynku
              informacji, ale mozesz miec dywidendy z ogloszen i reklam.
              • abstrakt2003 Re: GW nic nie grozi 20.04.06, 19:51
                patience napisała:

> ano, jesli da rade owrocic trend, to podziekuj za to internetowej czesci
                > koncernu Agory. A swoimi akcja mi sie nie przejmuj. W polsce istnieja gazety
                > wylacznie ogloszeniowe. Ogloszenia to tez biznes. GW wypada tylko z rynku
                > informacji, ale mozesz miec dywidendy z ogloszen i reklam.
                =================================================================
                Marzenie ściętej głowy! smile
                Dziennik nie wypchnie GW. Jest słoby pod wzgledem edycyjnym. To taka mutacja
                Faktu dla bardziej wymagających czytelników.
                Nic poważnego.
                • patience Re: GW nic nie grozi 20.04.06, 19:56
                  Juz ci raz powiedzialam, Abstrakcie. Nie szukaj przyczyn w dzienniku... Dziennik
                  to skutek, a nie przyczynawink Zauwazyli puste pole to sie staraja zagospodarowac.
                  Na tym polega gospodarka rynkowa. jak im sie nie uda, to komu innemu. To dla
                  samej GW nie ma najmniejszego znaczenia. Moze zreszta skonczy sie, ze A.S.
                  wykupi po prostu czesc akcji Agory i tyle.
    • andrzejg Re: Gwar 21.04.06, 08:05
      Wrzuciłem tam link z opisem....i czym w zasadzie różni sie to od wrzucenia
      takiego linku z opisem na np. Aquanet?

A.
      • tebe Re: Gwar 21.04.06, 18:46
        Bo tam będą przetwarzane głównie linki z opisami. Im nowsze i wyżej ocenione,
        tym wyżej.
        • valdivia Re: Gwar 21.04.06, 21:15
          tebe napisał:
          Im nowsze i wyżej ocenione, tym wyżej.

Im wyzej ocenione, tym wyzej... Bardzo to by pomoglo. Zwlaszcza w dziale
          najlepsze. A nie tak jak teraz ze w czolowce sa jakis linki co maja +1, +2
          glosy, a te ktore maja ich rzeczywiscie wiele sa gdzies na samym dnie. No i czy
          nie jest mozliwe - tak jak jest to w wykopie - aby oddanie glosu nie powodowalo
          przeladowania strony? Albo przynajmniej aby po przeladowaniu pojawial sie na
          ekranie link ktory wlasnie ocenilismy? Bo teraz po oddaniu glosu wracamy na
          sama gore listy i trzeba od nowa scrollowac w dol. Po drugim, trzecim razie
          zaczyna byc to bardzo denerwujace!
          • tebe Re: Gwar 22.04.06, 09:43
            Będzie tak jak mówisz. To, że rzeczy niżej mają więcej głosów zwykle wiąże się
            z datą. To też poprawiamy.
      • patience Re: Gwar 22.04.06, 10:16
        > Wrzuciłem tam link z opisem....i czym w zasadzie różni sie to od wrzucenia
        > takiego linku z opisem na np. Aquanet?

najwieksza roznica to slowa kluczowe i wynikajaca z nich mapa:
        www.gwar.pl/klucze.html
        Na poczatku tego jeszcze nie bardzo widac, ale z czasem te wyrazy beda mialy
        rozna wielkosc w zaleznosci od czestotliwosci uzycia, a tez naciskajac na slowo
        kluczowe znajdziesz podczepione pod niego linki. Czyli oprocz tego ze masz przez
        ludzi przefiltrowane co czytac, to widac tez co czytaja najbardziej, masz cos w
        rodzaju mapy mozgu, a jak potrzebujesz materialow na jakis temat to klikasz na
        slowo - klucz, co powoduje latwosc znalezienia nawet po pewnym czasie.
        Polaczenie gazety z bookmarks/zakladkami no i bogactwo zrodel, grupowo
        filtrowanych.
    • patience Reakcje kilku osob (niewprawnych uzytkownikow) 25.04.06, 17:17
      Podeslalam paru osobom linka do Gwaru i mam ich reakcje:

1. Przydalby sie permmalink do wiadomosci na gwarze. co prawda dziala ten jako
      "Komentarze" ale niewprawni nie maja pojecia ze mozna tak linkowac. Twierdza ze
      gdyby zamiast wyrazu Komentarze byl Permalink, to i tak by trafili na okienko z
      komentarzami, a tak nie wiedza jak sie pochwalic przed znajomynmi ze cos wpisali.

2. Byloby dobrze gdyby wiadomosc po kliknieciu otwierala sie w nowym okienku.
      Nikomu sie nie chce wracac specjalnie po to zeby punktowac, a przed
      przeczytaniem nie ma co punktowac.

3. Powinna byc mozliwosc punktowania bez logowania sie. Jak ktos chce wrzucic
      wiadomosc to sie bezproblemowo zaloguje, ale bariera dla punktacji jest za
      wysoka. Wystarczy wywiesic wiadomosc ze jak bedziesz sam sobie klikal to ci
      grozi, ze powyzej ilus tam klikow wiadomosc w ogole zostanie usunieta.
      Natopmiast szanse klikniecia powinni miec wszyscy bez logowania i dodatkowych
      zachodow.

Poza tym sa zachwyceni i mowia ze to swietny pomysl.
      Pozdrawiamsmile
    • maureen2 Re: Gwar 25.04.06, 18:00
      czy macie jakiś układ z onetem ?
    • owca_czarna Tebe a ja bym chciała, 25.04.06, 19:19

aby było tak, że jak zaloguje się raz na forum i przejdę do Gwaru, to tam też
      będę zalogowana. Mozna tak zrobić?

pozdrawiam

czarna_owca
      • tebe Odpowiadam hurtem 26.04.06, 08:49
        Owca: niestety nie. Powiem gorzej - w naszym wspólnym interesie jest
        rozdzielenie logowania jeszcze tu i na poczcie. Żeby lepiej działało. Za to -
        mam nadzieję - na tamtym serwisie będzie można zrobić takie "stałe zalogowanie".
        Bo tam bezpieczeństwo nie musi być aż tak duże.

Maureen: nie, co powoduje, że tak myślisz?

Patience:
        1. Musimy pomyśleć, bo permalinki zwykle brzydko wyglądają. Może jednak nie
        trzeba, skoro znajomi się połapali.

2. Staramy się nie decydować za użytkownika co w jakim oknie ma otwierać. Każdy
        może to osiągnąć naciskając shift. Wiem, że to może być nie takie marketingowo
        sprytne, ale na pewno jest uczciwe (jestem dość radykalny, mówiąc, że
        decydowanie za użytkownika jest nieuczciwe)

3. To może załatwić stałe logowanie. Będzie większa przejrzystość jeśli będziemy
        wiedzieć co kto podbił. Być może kiedyś takie informacje będą przy gwarze ale
        niekoniecznie.
        • patience Re: Odpowiadam hurtem 26.04.06, 13:23
          Stale ciasteczko rzeczywiscie zalatwia sprawe oceniania, ale z linkowaniem to
          nie wiem. Z 4 pytanych osob 2 napisaly mi o jakiejs wiadomosci ze mam zajrzec na
          strone dzialu i poszukac. Moze dlatego ze to byly niewprawne osoby. Jesli
          brzydko wyglada, to moze wywiesic krociutka pomoc dla userow?
    • ada08 Re: Gwar 26.04.06, 16:08
      tebe napisał:

>
      > Służy do dodawania wiadomości i oceniania dodanych przez innych.

A po co, skoro na takich forach jak Wiadomości, Kraj, Świat pełno jest
      linków do różnych artykułów, które można komentować i oceniać (nie w jakiejś
      skali, tylko po prostu oceniać)?
      Czy GWAR to preludium do likwidacji tych forów?
      a.
      • tebe Re: Gwar 26.04.06, 17:46
        To może być trochę inny format.
        Szczerze mówiąc, na forum ciekawsze są dyskusje zaczynające się od zapodania
        tematu zawierającego wkład intelektualny autora. No.
        A forów nie likwidujemy, bo nie jesteśmy wariatami.
        • ada08 Re: Gwar 26.04.06, 19:29
          Jakoś do tego "trochę innego formatu" tłumy się nie cisną.
          Gwar nie jest gwarny, a bezosobowy i bezbarwny. Tak piguła z przypadkowo
          wybranych tematów.
          I to głosowanie bez sensu... Jak wybór kto ładniejszy: blondynka czy brunet?
          • tebe Re: Gwar 27.04.06, 19:36
            Nie cisną, bo nie wiedzą, że jest. Daliśmy kilka linków na forach tylko,
            po tym nie można się spodziewać gigantycznego ruchu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka