Gość: Nu!
IP: *.bmj.net.pl
27.01.03, 01:07
(Ten post jest poniekąd kontynuacją mojej wymiany zdań z AndrzejemG na temat tego, co można zrobić dla młodzieży [w szkole], aby przerwać przeklęty łańcuch tradentów rasowej, narodowej, kulturowej, religijnej nienawisci i uprzedzeń.)
Jak większość zapewne osób zaglądających na to forum odczuwam czesto zażenowanie... inercją myślenia, jaka charakteryzuje wielu wypowiadajacych się tutaj na tematy żydowskie,Holocaustu, antysemityzmu. Każdy wie o co mi chodzi. Jak pisałem nieraz tutaj i gdzie indziej, jednym z powodów tego stanu rzeczy są zaniedbania systemu oświatowego, który powinien przygotowywać jakoś młodzież do spotkania się tą trudna tematyką, przygotować także do dyskusji i zabezpieczać przed przekształceniem sie naszych pociech w jakiś odrażających, nieuleczalnych antysemitów.
Więc mam dobre wieści!
Ukazał się mianowicie bardzo dobry program nauczania o Holocauście, który skutecznie wypełnia dotkliwa lukę w systemie edukacji humanistycznej. To nie jest tylko jakiś schemat, ale wartościowy informator dla każdego!
Oddam głos autorom (a może recenzentom):
"Program nauczania zaakceptowany przez MEN pod numerem DKW-4014-317/99. Jest on przeznaczony przede wszystkim dla nauczycieli gimnazjalnych, ale może być wykorzystywany także w liceach.. Program stanowi niezbędną pomoc dla nauczycieli pragnących wprowadzić szerszej tematykę Holocaustu na swoich lekcjach. Większość zawartych w nim treści kształcenia dotyczy przedmiotu historia, przy czym wiele z nich można realizować także na innych lekcjach, np. języka polskiego, wiedzy o społeczeństwie, etyki, geografii czy na godzinach z wychowawcą. Znaleźć w nim można również sugestie dotyczące realizacji tych treści w ramach poszczególnych przedmiotów, uwagi metodyczne odnoszące się do specyfiki ich nauczania oraz metody kontroli i oceny osiągnięć uczniów. Proponowany materiał nauczania nie ogranicza się do tematyki Holocaustu ? zawiera też treści dotyczące historii i kultury Żydów, które można realizować począwszy od pierwszej klasy. W dalszej części programu znajdują się przykładowe scenariusze lekcji historii, wiedzy o społeczeństwie (lub godziny z wychowawcą) oraz j. polskiego, bibliografia i wybrane adresy internetowe, pod którymi można znaleźć przydatne materiały."
Program jest dostępny jako pdf w całości pod adresem:
www.wszpwn.com.pl/pdf/ByID/304.pdf
Miłej lektury!
......................
"Należy uczyć, niestrudzenie uczyć, inaczej nigdy nie przestaniemy być narodem Zulusów."