Dodaj do ulubionych

WALKFORCAPITALISM !!!!!!!!!!!

IP: *.chello.pl 15.11.01, 15:20
WARSZAWA, POD POMNIKIEM KOPERNIKA, 2 GRUDNIA (NIEDZIELA)

SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE :
www.d2.koliber.org

NIE DLA ZBRODNICZEJ, SOCJALISTYCZNEJ POLITYKI SLDupy, BLACEROWICZA.

PRZYŁĄCZ SIĘ !!!
Obserwuj wątek
    • max_bialystock FREEDOM! :) 15.11.01, 15:28

www.walkforcapitalism.org/

Aristotle
      John Locke
      Adam Smith
      Thomas Jefferson
      Frederic Bastiat
      Ludwig Von Mises
      Ayn Rand

czy ktos zna te nazwiska?smile
      • Gość: paulus Re: FREEDOM! :) IP: *.chello.pl 16.11.01, 23:03
        Arystoteles... nie znasz???
    • Gość: Balzer Re: WALKFORCAPITALISM !!!!!!!!!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.01, 15:35
      Balcerowicz to wlasnie kapitalizm, wiec o co biega
      • Gość: snajper Re: WALKFORCAPITALISM !!!!!!!!!!! IP: *.waw.cdp.pl 15.11.01, 15:53
        Gość portalu: Balzer napisał(a):

> Balcerowicz to wlasnie kapitalizm, wiec o co biega

Ale to ma być kapitalizm z ludzką twarzą, a nie z twarzą Balcerowicza. smile)))

• max_bialystock czyzbys bronił polityki Balcerowicza? czemu? 15.11.01, 16:09
          Gość portalu: snajper napisał(a):

> Gość portalu: Balzer napisał(a):
          >
          > > Balcerowicz to wlasnie kapitalizm, wiec o co biega
          >
          > Ale to ma być kapitalizm z ludzką twarzą, a nie z twarzą Balcerowicza. smile)))

a moze chcesz zachwalac utrzymanie monopolu TPSA? ( walka z ludzka twarza
          "kapitalizmu" Balcerka? )

bedzie prosciej?
          • Gość: snajper Re: czyzbys bronił polityki Balcerowicza? czemu? IP: *.waw.cdp.pl 15.11.01, 16:33
            max_bialystock napisał(a):

> Gość portalu: snajper napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Balzer napisał(a):
            > >
            > > > Balcerowicz to wlasnie kapitalizm, wiec o co biega
            > >
            > > Ale to ma być kapitalizm z ludzką twarzą, a nie z twarzą Balcerowicza. smile)
            > ))
            >
            >
            > a moze chcesz zachwalac utrzymanie monopolu TPSA? ( walka z ludzka twarza
            > "kapitalizmu" Balcerka? )
            >
            > bedzie prosciej?

Nie o to mi chodziło. Mam po prostu wrażenie, iż ludzie wołający jednocześnie:
            >niech żyje kapitalizm< oraz >Balcerowicz musi odejść< nie o kapitalizm walczą.
            Skoro dla nich reformy Balcereowicza były zbyt >okrutne<, zbyt >rynkowe<, to o
            jaki kapitalizm, na Boga, im chodzi ???
            • max_bialystock wiem niektórym to jest trudno pojąć!:) 15.11.01, 16:37
              Gość portalu: snajper napisał(a):

> max_bialystock napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: snajper napisał(a):
              > >
              > > > Gość portalu: Balzer napisał(a):
              > > >
              > > > > Balcerowicz to wlasnie kapitalizm, wiec o co biega
              > > >
              > > > Ale to ma być kapitalizm z ludzką twarzą, a nie z twarzą Balcerowicza
              > . smile)
              > > ))
              > >
              > >
              > > a moze chcesz zachwalac utrzymanie monopolu TPSA? ( walka z ludzka twarza
              > > "kapitalizmu" Balcerka? )
              > >
              > > bedzie prosciej?
              >
              > Nie o to mi chodziło. Mam po prostu wrażenie, iż ludzie wołający jednocześnie:
              > >niech żyje kapitalizm< oraz >Balcerowicz musi odejść< nie o kapita
              > lizm walczą.
              > Skoro dla nich reformy Balcereowicza były zbyt >okrutne<, zbyt >rynkow
              > e<, to o
              > jaki kapitalizm, na Boga, im chodzi ???

replay!

Kapitalizm to kapitalizm (wolny rynek!) np.

wolny rynek paliwowy
              wolny rynek telekomunikacyjny
              wolny rynek medialny
              wolny rynek samochodowy itd. itd.

wymieniac dalej?smile ( nudne nie? )

czy trudno zrozumiec ze sa ludzie którzy krytykuja Balcerka za jego ZBYT małą
              wolnorynkowosc? ( dla mnie to jest smieszne ze facio który jest uwazany za fana "
              kapitalizmu"(????) broni monopolu np. tpsa a nie konsumentow którzy bólą na te
              usługi! )

WYBACZ! PANIE! są lepperomaniacy socjalistyczni ale i są Ci co uwazaja Balcerka
              własnie za lepperomaniaka! dziwne?smile

• max_bialystock a wiesz dlaczego tak jest?:) 15.11.01, 16:49
                są Ci co chcą otwartej gry! a nie kamuflażu grupy kumpli-polityków
                którzy koncesjami mą manipulowac quasi wolnym rynkiem!

taka jest prawda!
                i maja dosc łozenia na wymysły fiskalne kolejnych etatystów...
      • max_bialystock Balcerek to nie kapitalizm to fiskalny drenaz 15.11.01, 16:04
        Gość portalu: Balzer napisał(a):

> Balcerowicz to wlasnie kapitalizm, wiec o co biega

Kapitalizm to kapitalizm (wolny rynek!) np.

wolny rynek paliwowy
        wolny rynek telekomunikacyjny
        wolny rynek medialny
        wolny rynek samochodowy itd. itd.

wymieniac dalej?smile ( nudne nie? )

czy trudno zrozumiec ze sa ludzie którzy krytykuja Balcerka za jego ZBYT małą
        wolnorynkowosc? ( dla mnie to jest smieszne ze facio który jest uwazany za fana "
        kapitalizmu"(????) broni monopolu np. tpsa a nie konsumentow którzy bólą na te
        usługi! )

WYBACZ! PANIE! są lepperomaniacy socjalistyczni ale i są Ci co uwazaja Balcerka
        własnie za lepperomaniaka! dziwne?smile
    • Gość: Vist¸ __ 1-szy_MAJA________________2-go_GRUDNIA ?__ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.11.01, 15:48
      Gość portalu: GFH napisał(a):

> WARSZAWA, POD POMNIKIEM KOPERNIKA, 2 GRUDNIA (NIEDZIELA)

> PRZYŁĄCZ SIĘ !!!

Są już portrety luminarzy !

Nazwiska na transparenty !

FREEDOM ! ! ! ! !

smile ) ) )

Vist¸_________________________/
      • max_bialystock czyzbys sie JUZ wstydzil za terror Che? 15.11.01, 16:06
        Gość portalu: Vist¸ napisał(a):

> Gość portalu: GFH napisał(a):
        >
        > > WARSZAWA, POD POMNIKIEM KOPERNIKA, 2 GRUDNIA (NIEDZIELA)
        >
        > > PRZYŁĄCZ SIĘ !!!
        >
        >
        > Są już portrety luminarzy !
        >
        > Nazwiska na transparenty !
        >
        > FREEDOM ! ! ! ! !
        >
        >
        > smile ) ) )
        >
        > Vist¸_________________________/

wyjaw swoich! "lepszych"?
        • Gość: niewazne Na temat marszu IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 15.11.01, 16:13
          Jak otworzycie juz strone: www.d2.koliber.org/ przyjrzyjcie sie
          (na zdjeciu) jakiego typu element chodzi na te marsze smile))

Nie,a tak na serio.Nie mam nic przeciwko.Dobry pomysl,tym bardziej,ze
          u Nas w tradycje weszly juz marsze socjalistow (Majowe)
          Obawiam sie tylko,ze w Polsce (Ja obecnie jestem w Kanadzie) tego typu marsze
          nie beda sie cieszyly duza popularnoscia.Dlaczego Koliber nie zglosil do
          WalkforCapitalism,ze w Warszawie odbedzie sie marsz? Czyzby bali sie o liczbe
          obecnych,aby sie nie osmieszyc smile))
          • max_bialystock :) 15.11.01, 16:27
            Gość portalu: niewazne napisał(a):

> Jak otworzycie juz strone: <a href="http://www.d2.koliber.org/">www.d2.koliber.
            > org/</a> przyjrzyjcie sie
            > (na zdjeciu) jakiego typu element chodzi na te marsze smile))
            >
            > Nie,a tak na serio.Nie mam nic przeciwko.Dobry pomysl,tym bardziej,ze
            > u Nas w tradycje weszly juz marsze socjalistow (Majowe)
            > Obawiam sie tylko,ze w Polsce (Ja obecnie jestem w Kanadzie) tego typu marsze
            > nie beda sie cieszyly duza popularnoscia.Dlaczego Koliber nie zglosil do
            > WalkforCapitalism,ze w Warszawie odbedzie sie marsz? Czyzby bali sie o liczbe
            > obecnych,aby sie nie osmieszyc smile))

o włosy to ja mam ciut wieksze! wink)
          • Gość: Janusz2 Re: Na temat marszu IP: 194.92.234.* 15.11.01, 16:47

> Dlaczego Koliber nie zglosil do WalkforCapitalism,ze w Warszawie odbedzie sie
            > marsz? Czyzby bali sie o liczbe obecnych,aby sie nie osmieszyc smile))

A mógłbys wyjaśnić w jaki sposób Koliber ośmieszyłby się niską frekwencją?
            Naprawdę nie rozumiem związku.
            • Gość: niewazne To zrozum,Janusz IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 15.11.01, 17:09
              Gość portalu: Janusz2 napisał(a):

Dlaczego Koliber nie zglosil do WalkforCapitalism,ze w Warszawie odbedzie
              sie marsz? Czyzby bali sie o liczbe obecnych,aby sie nie osmieszyc smile))

A mógłbys wyjaśnić w jaki sposób Koliber ośmieszyłby się niską frekwencją?
              Naprawdę nie rozumiem związku.

WalkforCapitalism to rodzaj organizacjii,ktora co roku organizuje "marsze dla
              kapitalizmu".Jesli odwiedzisz ich oficjalna strone: www.walkforcapitalism.org
              (Ja ja odwiedzalem pare dni temu) to nie znajdziesz na stronie
              Warszawy jako,ze nie zostala ona zgloszona! To znaczy moze juz teraz jest,ale
              pare dni temu Warszawy nie bylo i w ostatnich dniach chyba nie dodano (moge sie
              jednak myslic) Dlaczego Koliber (najprawdopodobniej) nie poinformowal o tym
              marszu? Dlatego,ze "walk for capitalism" bedzie pobieralo statystyki! (I
              publikowalo!) To znaczy - Ile ludzi przyszlo? - Jako,ze Koliber martwi sie o
              bardzo niska frekwencje,nie zarejestrowal oficjalnie tego marszu.Juz rozumiesz?

• max_bialystock oj to tylko ulamek proc. czym sie przejmujesz! :) 15.11.01, 17:14

> Gość portalu: Janusz2 napisał(a):
                >
                > Gość portalu: niewazne napisał(a):
                > Dlaczego Koliber nie zglosil do WalkforCapitalism,ze w Warszawie odbedzie
                > sie marsz? Czyzby bali sie o liczbe obecnych,aby sie nie osmieszyc smile))
                >
                > A mógłbys wyjaśnić w jaki sposób Koliber ośmieszyłby się niską frekwencją?
                > Naprawdę nie rozumiem związku.
                >
                >
                > WalkforCapitalism to rodzaj organizacjii,ktora co roku organizuje "marsze dla
                > kapitalizmu".Jesli odwiedzisz ich oficjalna strone: www.walkforcapitalism.org
                > (Ja ja odwiedzalem pare dni temu) to nie znajdziesz na stronie
                > Warszawy jako,ze nie zostala ona zgloszona! To znaczy moze juz teraz jest,ale
                > pare dni temu Warszawy nie bylo i w ostatnich dniach chyba nie dodano (moge sie
                >
                > jednak myslic) Dlaczego Koliber (najprawdopodobniej) nie poinformowal o tym
                > marszu? Dlatego,ze "walk for capitalism" bedzie pobieralo statystyki! (I
                > publikowalo!) To znaczy - Ile ludzi przyszlo? - Jako,ze Koliber martwi sie o
                > bardzo niska frekwencje,nie zarejestrowal oficjalnie tego marszu.Juz rozumiesz?

te strony sa robione przez zwykłych amatorów! luz! to taki podziemny smaczek! wink

• Gość: Janusz2 Re: Ej nieważne, nieważne IP: 194.92.234.* 16.11.01, 09:43

> Gość portalu: Janusz2 napisał(a):
                >
                > Gość portalu: niewazne napisał(a):
                > Dlaczego Koliber nie zglosil do WalkforCapitalism,ze w Warszawie odbedzie
                > sie marsz? Czyzby bali sie o liczbe obecnych,aby sie nie osmieszyc smile))
                >
                > A mógłbys wyjaśnić w jaki sposób Koliber ośmieszyłby się niską frekwencją?
                > Naprawdę nie rozumiem związku.
                >
                >
                > WalkforCapitalism to rodzaj organizacjii,ktora co roku organizuje "marsze dla
                > kapitalizmu".Jesli odwiedzisz ich oficjalna strone: www.walkforcapitalism.org
                > (Ja ja odwiedzalem pare dni temu) to nie znajdziesz na stronie
                > Warszawy jako,ze nie zostala ona zgloszona! To znaczy moze juz teraz jest,ale
                > pare dni temu Warszawy nie bylo i w ostatnich dniach chyba nie dodano (moge sie
                >
                > jednak myslic) Dlaczego Koliber (najprawdopodobniej) nie poinformowal o tym
                > marszu? Dlatego,ze "walk for capitalism" bedzie pobieralo statystyki! (I
                > publikowalo!) To znaczy - Ile ludzi przyszlo? - Jako,ze Koliber martwi sie o
                > bardzo niska frekwencje,nie zarejestrowal oficjalnie tego marszu.Juz rozumiesz?

Jeżeli nawet spodziewa się niskiej frekwencji, to co to ma wspólnego z
                ośmieszeniem się?
                Przypominam, że napisałeś:
                "Czyzby bali sie o liczbe obecnych,aby sie nie osmieszyc smile))"

• Gość: ASD Re: Na temat marszu IP: *.chello.pl 16.11.01, 19:44
            JANUSZU !!! WEJDŹ JESZCZE RAZ I SPRAWDŹ !!!!
        • Gość: Vist¸ __ Potrzeba________________maszerowania ? __ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.11.01, 23:22

> > Są już portrety luminarzy !
          > >
          > > Nazwiska na transparenty !
          > >
          > > FREEDOM ! ! ! ! !
          > >
          > >
          > > smile ) ) )

>
          > wyjaw swoich! "lepszych"?

Maxiu smile

Nie widzę potrzeby marszów propagandowych... /wcale/

Rozumiem popęd stadny "pod przewodem".... / to ludzkie/

Śmieję się z "aktywistów" smile))

Jeśli to lubisz.... / proszę bardzo /

Ale nie oczekuj, że ja też.

O.K. ?

pzdr

Vist¸__________________/
          • Gość: max Potrzeba walki z rezimem fiskalnego wyzysku!;) IP: *.net.bialystok.pl 15.11.01, 23:30

> max_bialystock napisał(a):
            >
            > > > Są już portrety luminarzy !
            > > >
            > > > Nazwiska na transparenty !
            > > >
            > > > FREEDOM ! ! ! ! !
            > > >
            > > >
            > > > smile ) ) )
            >
            > >
            > > wyjaw swoich! "lepszych"?
            >
            >
            > Maxiu smile
            >
            > Nie widzę potrzeby marszów propagandowych... /wcale/
            >
            > Rozumiem popęd stadny "pod przewodem".... / to ludzkie/
            >
            > Śmieję się z "aktywistów" smile))
            >
            > Jeśli to lubisz.... / proszę bardzo /
            >
            > Ale nie oczekuj, że ja też.
            >
            > O.K. ?
            >
            >
            > pzdr
            >
            > Vist¸__________________/

jasne! komu wiec dałes słowo 1 maja? komunistom trockistom zwiazkowcom?
            gdybys podał np. wiec techno z Berlina! ucieszyłbym sie!smile

Kapitalizm to naturalny chaos! a gdy ktos krzyknie precz z przymusowymi podatkami
            przyklasne! koniec filozofi?smile
            • Gość: Vist¸ _ . . . ale __ marsze ? __ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.11.01, 04:57
              Gość portalu: max napisał(a):
              > jasne! komu wiec dałes słowo 1 maja? komunistom trockistom zwiazkowcom?
              > gdybys podał np. wiec techno z Berlina! ucieszyłbym sie!smile

Maxiu smile

Już mówiłem, żadne stadne ...

... nawet techno wink
              >
              > Kapitalizm to naturalny chaos! a gdy ktos krzyknie precz z przymusowymi podatka
              > mi przyklasne! koniec filozofi?smile

Marsze ?

To sztuczny porządek.

populistyczna propaganda tłumu...

A gdzie wolność ?

Luz ?

smile)

Vist¸_ - _ - * ¤
    • max_bialystock Deklaracja Bernsteina 15.11.01, 17:26
      Deklaracja Bernsteina

O regułach i możliwościach kapitalizmu
      Kapitalizm to jedyny system bazujacy na prawie każdego człowieka do dowolnego
      zarządzania swoim życiem. Kapitalizm to jedyny system społeczny w którym
      jednostki są wolne , w którym mogą się w pełni zrealizować, posiadać własność i
      zbierać zyski ze swoich poczynań. Taki system umacnia prawa poszczególnej
      osoby, a ogranicza rząd,wzbogaca naszą polityczną, intelektualną i ekonomiczną
      wolność.

Im więcej kapitalizmu w naszym życiu tym większa nasza wolność i dobrobyt.
      Taki jest wyrok historii. Tylko w ciągu swego dwusetletniego istnienia
      kapitalizm zdołał podnieść standard naszego życia do poziomów nieznanych w
      czasach przed kapitalistycznych. Często się zapomina żę w Europie, przed
      kapitalistyczną rewolucją końca osiemnastego wieku, wiekszość społeczeństw
      prowadziło niewyobrażalnie trudne życie, porównywalne dzisiaj jedynie z biedą
      krajów trzeciego świata - niszczone przez głod, ciagłe nawroty zarazy i wprost
      niewyobrażalną biedę. Naszczeście to się zmieniło.

Kiedy ostatni raz zaraza dotkneła jakieś kapitalistyczne państwo? Stany
      Zjednoczone Ameryki nigdy nie zostały dotknięte żadna zaraza! Kapitalizm
      stworzył takie bogactwo, nieporównywalne w ludzkiej historii, pozwalajac setką
      milionom ludzi życ w takim dostatku jak niegdyś tylko królowie śmieli.

Mniej kapitalizmu równa się więcej ludzkiego cierpienia
      Niestety kraje w których rzady sprawuje faszystowska, socjalistyczna, wojskowa
      lub religijna dyktatyra , z luboscia zniewala swoich obywateli, poddaja ich
      bezdennej nędzy. W wielu Afrykańskich krajach ludzie muszą się utrzymwać za 400
      - 800 złotych rocznie. W Północnej Koreii ludzie giną z głodu i toną w wodach
      wokół Kuby, przy próbach dotarcia do USA. Miliony uciskanych pragną się znaleźć
      w tym wolnym świecie. A kto w kapitalistycznych krajach chce emigrowac do
      Kambodzy?

Czemu kapitalizm jest takim sukcesem?
      Jak można wytłumaczyć fakt że najważniejsze wynalazki ludzkości, maszyna
      parowa, kino, telegraf, telefon, elektryczne światlo, nowela, samochód,
      symfonia, samolot, radio, telewizja, komputer, internet i tysiace leków na
      nieuleczalne wczesniej choroby, zostały wynalezione i stworzone w kapitalizmie?

Odpowiedź jest prosta: wolnosc.
      Kiedy ludzie są wolni i mogą podążać za swoimi sprawami nie niepokojeni, kiedy
      to mogą w dowolny sposób używać swej pomysłowości w poszukiwaniu lepszego
      życia, wtedy to są niezmiernie płodni. Wolność polityczna/ekonomiczna wyzwala
      najlepsze umysły i najbardziej ambitnych ludzi, pozwala im budować, tworzyć,
      wprowadzać inowacje, posówać naprzod cała ludzkość.

Największy wynalazca w historii, Thomas Edison, w swoim laboratorium w Menlo
      Park baczył właśnie na to aby jego wynalazki przynosiły zysk. On, i tak wielu
      jemu podobnych wielkich wynalazców i przedsiębiorców, odpowiedzialnych za
      podwyższanie naszych standartów życia, wszyscy oni żyli w dostatku i cieszyli
      się swoim bogactwem. Pozostawieni w spokoju, w kapitalizmie , aby tworzyć,
      produkować i budować dla ich osobistych korzyści, konsekwentnie podnosili
      standard życia dla wszystkich.

O podstawach i możliwościach kapitalizmu
      Umysł
      Kapitalizm to stan umysłu. Podstawowym narzędziem człowieka jest jego umysł,
      takim jak skrzydła są dla ptaka. Jedynie przez racjonalnie myślenie i kreatywną
      pracę może człowiek podnieść swój standart życia i wydłużyć swoje życie. Jednak
      nasze umysły nie pracują pod przymusem. Przymus paraliżuje wszelką kreatywność.
      Umysł nie może być zniewolony. Kapitalizm rozkwita właśnie dlatego bo to jedyny
      system wolnych umysłów, wolnych ludzi i wolnego rynku.

Najwięksi myśliciele i działacze w historii - od Arystotelesa aż po Johna
      Locke, od Thomasa Jeffersona po Adama Smitha, Ludwika von Misesa i Ayn Rand -
      wszyscy oni uznawali, walczyli i wychwalali wolnośc ludzkiego umysłu. Oni
      zrozumieli że kiedy ludzie są ciemiężeni, nasz racjonalny umysł jest tłumiony i
      nadchodzą ciemności barbarzyństwa. Jednak wtedy kiedy człowiek może działać i
      myśleć bez skrępowania, kiedy to umysł zostaje wyzwolony, tylko wtedy
      odrodzenie i oświecenie jest możliwe. Wolność jest wolnością umysłu. Niewola
      jest niewolą Umysłu.

Uniwersalny i nieunikniony
      To nie przypadek że okresy największej wolności ludzkiej uświetniaja jego
      największe osiągnięcia. Od Złotego wieku Aten po Włoski Renesans i po wielkie
      przemysłowe osiągnięcia Stanów Zjednoczonych, wolność ludzkiego umysłu
      prowadziła go do wspaniałych postępów w sztuce, filozofii i nauce.

To są obietnice i możliwości kapitalizmu. To jest wizja kapitalizmu. To jest
      nasza wizja.
      Uwolnijmy ludzki umysł i podziwiajmy spektakl jego inwencji. Zachwycajmy sie
      pięknem jego malarstwa, rzeźb i symfonii , wznośmy sie z bohaterami powiesci,
      podziwiajmy naukowy i technologiczny postęp.

Zachód rozwijał się kulturalnie i ekonomicznie dlatego że posiadał trochę czci
      dla ludzkiego umysłu i nienaruszalnych praw osobistych. To są nieuniknione
      warunki ludzkiego rozwoju. Jeżeli pragniemy odrodzenia kultury to musimy
      wdrożyć polityczną/ekonomiczna wolność.

Kłopotliwe położenie milionów głodujących ludzi w trzecim świecie jest takie
      samo jakie miało miejsce w feudalnej Europie. Ich umysły i ciała są zniewolone
      przez politycznych dyktatorów. Dajmy im wolność a damy im życie. To oni mają
      możliwośc oceny co Zachód osiągną. Jak zapanuje tam wolność to dopiero wtedy
      będa mogli przenieść osiągnięcia kapitalizmu do swoich domów.

Twoje życie, twój wybór
      Kapitalizm jest największym dobrodziejstwem ludzkości. Nadszedł czas aby
      myślący ludzie każdej narodowości pojeli tą prawdę i wpełni przyjeli ten
      system, jako stan umysłu i praw jednostkek.

Panie i panowie obywatele wszystkich krajów zjednoczmy sie i wesprzyjmy
      kapitalizm, wolny rynek. Mozemy wywalczyć świat najwspanialszych osiagnieć.

CAndrew Bernstein 2001 (autor Manifestu Kapitalistycznego)
      Oficjalne stanowisko Instytutu PRODOS i projektu "Capitalism Worldwide"

Tłum. Andrzej Kubatko
      • Gość: niewazne Bernstein sie myli IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 15.11.01, 18:55
        Nie moge sie zgodzic z Bernsteinem w jednej kwestii - kultury.Pisz on:

"Zachód rozwijał się kulturalnie i ekonomicznie dlatego że posiadał trochę czci
        wdrożyć polityczną/ekonomiczna wolność."

To nieprawda! Ekonomiczna wolnosc od dawna istnieje w Stanach Zjednoczonych
        a kultura jest na dnie i stacza sie coraz bardziej.Kultura,kiedy wolna
        brnie w strone kontrowersjii,zepsucia.Kultura musi sie opierac na pewnych
        wartosciach,odwiecznych tradycjach,konserwatyzmie.Oczywiscie,ze podstawa jest
        wolnosc,aby artysta niebyl "zniewolony",ale sama "ekonomiczna wolnosc" nie
        zalatwia sprawy kultury.Nie nalezy tez podchodzic do tego tak; "U nas nie bylo
        wolnosci za komuny i teraz mamy samych "pozytecznych idiotow" w mediach."
        Ekonomia sama w sobie nie uleczy kultury! Bernstein za bardzo sie zamarzyl w tej
        kwestii.

----------------------------------------------------------------------------------

> Deklaracja Bernsteina
        >
        > O regułach i możliwościach kapitalizmu
        > Kapitalizm to jedyny system bazujacy na prawie każdego człowieka do dowolnego
        > zarządzania swoim życiem. Kapitalizm to jedyny system społeczny w którym
        > jednostki są wolne , w którym mogą się w pełni zrealizować, posiadać własność i
        >
        > zbierać zyski ze swoich poczynań. Taki system umacnia prawa poszczególnej
        > osoby, a ogranicza rząd,wzbogaca naszą polityczną, intelektualną i ekonomiczną
        > wolność.
        >
        > Im więcej kapitalizmu w naszym życiu tym większa nasza wolność i dobrobyt.
        > Taki jest wyrok historii. Tylko w ciągu swego dwusetletniego istnienia
        > kapitalizm zdołał podnieść standard naszego życia do poziomów nieznanych w
        > czasach przed kapitalistycznych. Często się zapomina żę w Europie, przed
        > kapitalistyczną rewolucją końca osiemnastego wieku, wiekszość społeczeństw
        > prowadziło niewyobrażalnie trudne życie, porównywalne dzisiaj jedynie z biedą
        > krajów trzeciego świata - niszczone przez głod, ciagłe nawroty zarazy i wprost
        > niewyobrażalną biedę. Naszczeście to się zmieniło.
        >
        > Kiedy ostatni raz zaraza dotkneła jakieś kapitalistyczne państwo? Stany
        > Zjednoczone Ameryki nigdy nie zostały dotknięte żadna zaraza! Kapitalizm
        > stworzył takie bogactwo, nieporównywalne w ludzkiej historii, pozwalajac setką
        > milionom ludzi życ w takim dostatku jak niegdyś tylko królowie śmieli.
        >
        > Mniej kapitalizmu równa się więcej ludzkiego cierpienia
        > Niestety kraje w których rzady sprawuje faszystowska, socjalistyczna, wojskowa
        > lub religijna dyktatyra , z luboscia zniewala swoich obywateli, poddaja ich
        > bezdennej nędzy. W wielu Afrykańskich krajach ludzie muszą się utrzymwać za 400
        >
        > - 800 złotych rocznie. W Północnej Koreii ludzie giną z głodu i toną w wodach
        > wokół Kuby, przy próbach dotarcia do USA. Miliony uciskanych pragną się znaleźć
        >
        > w tym wolnym świecie. A kto w kapitalistycznych krajach chce emigrowac do
        > Kambodzy?
        >
        > Czemu kapitalizm jest takim sukcesem?
        > Jak można wytłumaczyć fakt że najważniejsze wynalazki ludzkości, maszyna
        > parowa, kino, telegraf, telefon, elektryczne światlo, nowela, samochód,
        > symfonia, samolot, radio, telewizja, komputer, internet i tysiace leków na
        > nieuleczalne wczesniej choroby, zostały wynalezione i stworzone w kapitalizmie?
        >
        > Odpowiedź jest prosta: wolnosc.
        > Kiedy ludzie są wolni i mogą podążać za swoimi sprawami nie niepokojeni, kiedy
        > to mogą w dowolny sposób używać swej pomysłowości w poszukiwaniu lepszego
        > życia, wtedy to są niezmiernie płodni. Wolność polityczna/ekonomiczna wyzwala
        > najlepsze umysły i najbardziej ambitnych ludzi, pozwala im budować, tworzyć,
        > wprowadzać inowacje, posówać naprzod cała ludzkość.
        >
        > Największy wynalazca w historii, Thomas Edison, w swoim laboratorium w Menlo
        > Park baczył właśnie na to aby jego wynalazki przynosiły zysk. On, i tak wielu
        > jemu podobnych wielkich wynalazców i przedsiębiorców, odpowiedzialnych za
        > podwyższanie naszych standartów życia, wszyscy oni żyli w dostatku i cieszyli
        > się swoim bogactwem. Pozostawieni w spokoju, w kapitalizmie , aby tworzyć,
        > produkować i budować dla ich osobistych korzyści, konsekwentnie podnosili
        > standard życia dla wszystkich.
        >
        > O podstawach i możliwościach kapitalizmu
        > Umysł
        > Kapitalizm to stan umysłu. Podstawowym narzędziem człowieka jest jego umysł,
        > takim jak skrzydła są dla ptaka. Jedynie przez racjonalnie myślenie i kreatywną
        >
        > pracę może człowiek podnieść swój standart życia i wydłużyć swoje życie. Jednak
        >
        > nasze umysły nie pracują pod przymusem. Przymus paraliżuje wszelką kreatywność.
        >
        > Umysł nie może być zniewolony. Kapitalizm rozkwita właśnie dlatego bo to jedyny
        >
        > system wolnych umysłów, wolnych ludzi i wolnego rynku.
        >
        > Najwięksi myśliciele i działacze w historii - od Arystotelesa aż po Johna
        > Locke, od Thomasa Jeffersona po Adama Smitha, Ludwika von Misesa i Ayn Rand -
        > wszyscy oni uznawali, walczyli i wychwalali wolnośc ludzkiego umysłu. Oni
        > zrozumieli że kiedy ludzie są ciemiężeni, nasz racjonalny umysł jest tłumiony i
        >
        > nadchodzą ciemności barbarzyństwa. Jednak wtedy kiedy człowiek może działać i
        > myśleć bez skrępowania, kiedy to umysł zostaje wyzwolony, tylko wtedy
        > odrodzenie i oświecenie jest możliwe. Wolność jest wolnością umysłu. Niewola
        > jest niewolą Umysłu.
        >
        > Uniwersalny i nieunikniony
        > To nie przypadek że okresy największej wolności ludzkiej uświetniaja jego
        > największe osiągnięcia. Od Złotego wieku Aten po Włoski Renesans i po wielkie
        > przemysłowe osiągnięcia Stanów Zjednoczonych, wolność ludzkiego umysłu
        > prowadziła go do wspaniałych postępów w sztuce, filozofii i nauce.
        >
        > To są obietnice i możliwości kapitalizmu. To jest wizja kapitalizmu. To jest
        > nasza wizja.
        > Uwolnijmy ludzki umysł i podziwiajmy spektakl jego inwencji. Zachwycajmy sie
        > pięknem jego malarstwa, rzeźb i symfonii , wznośmy sie z bohaterami powiesci,
        > podziwiajmy naukowy i technologiczny postęp.
        >
        > Zachód rozwijał się kulturalnie i ekonomicznie dlatego że posiadał trochę czci
        > dla ludzkiego umysłu i nienaruszalnych praw osobistych. To są nieuniknione
        > warunki ludzkiego rozwoju. Jeżeli pragniemy odrodzenia kultury to musimy
        > wdrożyć polityczną/ekonomiczna wolność.
        >
        > Kłopotliwe położenie milionów głodujących ludzi w trzecim świecie jest takie
        > samo jakie miało miejsce w feudalnej Europie. Ich umysły i ciała są zniewolone
        > przez politycznych dyktatorów. Dajmy im wolność a damy im życie. To oni mają
        > możliwośc oceny co Zachód osiągną. Jak zapanuje tam wolność to dopiero wtedy
        > będa mogli przenieść osiągnięcia kapitalizmu do swoich domów.
        >
        > Twoje życie, twój wybór
        > Kapitalizm jest największym dobrodziejstwem ludzkości. Nadszedł czas aby
        > myślący ludzie każdej narodowości pojeli tą prawdę i wpełni przyjeli ten
        > system, jako stan umysłu i praw jednostkek.
        >
        > Panie i panowie obywatele wszystkich krajów zjednoczmy sie i wesprzyjmy
        > kapitalizm, wolny rynek. Mozemy wywalczyć świat najwspanialszych osiagnieć.
        >
        > CAndrew Bernstein 2001 (autor Manifestu Kapitalistycznego)
        > Oficjalne stanowisko Instytutu PRODOS i projektu "Capitalism Worldwide"
        >
        > Tłum. Andrzej Kubatko

• Gość: niewazne Bernstein sie myli IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 15.11.01, 18:56
        Nie moge sie zgodzic z Bernsteinem w jednej kwestii - kultury.Pisz on:

"Zachód rozwijał się kulturalnie i ekonomicznie dlatego że posiadał trochę czci
        wdrożyć polityczną/ekonomiczna wolność."

To nieprawda! Ekonomiczna wolnosc od dawna istnieje w Stanach Zjednoczonych
        a kultura jest na dnie i stacza sie coraz bardziej.Kultura,kiedy wolna
        brnie w strone kontrowersjii,zepsucia.Kultura musi sie opierac na pewnych
        wartosciach,odwiecznych tradycjach,konserwatyzmie.Oczywiscie,ze podstawa jest
        wolnosc,aby artysta niebyl "zniewolony",ale sama "ekonomiczna wolnosc" nie
        zalatwia sprawy kultury.Nie nalezy tez podchodzic do tego tak; "U nas nie bylo
        wolnosci za komuny i teraz mamy samych "pozytecznych idiotow" w mediach."
        Ekonomia sama w sobie nie uleczy kultury! Bernstein za bardzo sie zamarzyl w tej
        kwestii.

----------------------------------------------------------------------------------

> Deklaracja Bernsteina
        >
        > jednostki są wolne , w którym mogą się w pełni zrealizować, posiadać własność i
        >
        > osoby, a ogranicza rząd,wzbogaca naszą polityczną, intelektualną i ekonomiczną
        > wolność.
        >
        > krajów trzeciego świata - niszczone przez głod, ciagłe nawroty zarazy i wprost
        >
        > stworzył takie bogactwo, nieporównywalne w ludzkiej historii, pozwalajac setką
        >
        > Niestety kraje w których rzady sprawuje faszystowska, socjalistyczna, wojskowa
        > bezdennej nędzy. W wielu Afrykańskich krajach ludzie muszą się utrzymwać za 400
        >
        > wokół Kuby, przy próbach dotarcia do USA. Miliony uciskanych pragną się znaleźć
        >
        > Kambodzy?
        >
        > nieuleczalne wczesniej choroby, zostały wynalezione i stworzone w kapitalizmie?
        >
        > Kiedy ludzie są wolni i mogą podążać za swoimi sprawami nie niepokojeni, kiedy
        >
        >
        > Umysł
        > takim jak skrzydła są dla ptaka. Jedynie przez racjonalnie myślenie i kreatywną
        >
        > pracę może człowiek podnieść swój standart życia i wydłużyć swoje życie. Jednak
        >
        > nasze umysły nie pracują pod przymusem. Przymus paraliżuje wszelką kreatywność.
        >
        > Umysł nie może być zniewolony. Kapitalizm rozkwita właśnie dlatego bo to jedyny
        >
        >
        > zrozumieli że kiedy ludzie są ciemiężeni, nasz racjonalny umysł jest tłumiony i
        >
        > jest niewolą Umysłu.
        >
        >
        > nasza wizja.
        >
        > Zachód rozwijał się kulturalnie i ekonomicznie dlatego że posiadał trochę czci
        >
        > samo jakie miało miejsce w feudalnej Europie. Ich umysły i ciała są zniewolone
        >
        >
        >
        >
        > Tłum. Andrzej Kubatko

• Gość: Vist¸ ___ MANIFEST___ KAPITALISTYCZNY ? _____ ;-)) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.11.01, 23:29

> Deklaracja Bernsteina
        >
        >
        > wolność.
        >
        >
        >
        >
        >
        > Kambodzy?
        >
        >
        >
        >
        > Umysł
        >
        >
        >
        >
        >
        >
        > jest niewolą Umysłu.
        >
        >
        > nasza wizja.
        >
        >
        >
        >
        >
        >
        > Tłum. Andrzej Kubatko

Czy to jakiś żart ?

Czy hołd dla MANIFESTU smile))))

smile))

Vist¸_____________________/
        P.S.
        Kapitalizm zaangażowany ?
        • Gość: max a jaaak! :) a chcesz to? ... IP: *.net.bialystok.pl 15.11.01, 23:35
          > Kapitalizm zaangażowany ?

w szoku?smile)))

obacz np. to! smile

www.libertarianizm.pl/wyzysk.html

sierp.tc.pl/wlodek/walka.htm

dobre?wink
    • Gość: sir Re: WALKFORCAPITALISM !!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 16.11.01, 23:01
      pokażmy że jesteśmy
    • Gość: Cisza Niestety nie odbędzie się IP: *.warszawa-zoliborz.sdi.tpnet.pl 17.11.01, 01:25
      Niestety marsz nie odbędzie się, ponieważ jeden uczestnik poważnie zachorował,
      a drugi powiedział że sam nie pójdzie
      • Gość: Derwisz Re: Niestety nie odbędzie się IP: *.106.252.64.snet.net 17.11.01, 18:55
        Gość portalu: Cisza napisał(a):

> Niestety marsz nie odbędzie się, ponieważ jeden uczestnik poważnie zachorował,
        > a drugi powiedział że sam nie pójdzie

ha,ha,ha..dobre
        Biedni (pro)kapitalisci - ich polozenie jest tak tragiczne ze musza sie
        uciekac do ulicznych form protestu..
        • Gość: Zsypek Re: Niestety nie odbędzie się IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.11.01, 19:13
          A moze jednak bedzie? Chcialbym bardzo zobaczyc tych aktywistow prokapitalistow
          w akcji. Tylko musza uwazac, zeby za duzo szturmowek nie przynosic i
          transparentow, bo cale SLD sie od razu przylaczy z pobudek sentymentalnych.
          Aktywisci prokapitalisci, he, he.
        • Gość: max ja bardzo lubie unikac placenia podatkow a Ty?:) IP: *.net.bialystok.pl 17.11.01, 19:16
          Gość portalu: Derwisz napisał(a):

> Gość portalu: Cisza napisał(a):
          >
          > > Niestety marsz nie odbędzie się, ponieważ jeden uczestnik poważnie zachoro
          > wał,
          > > a drugi powiedział że sam nie pójdzie
          >
          > ha,ha,ha..dobre
          > Biedni (pro)kapitalisci - ich polozenie jest tak tragiczne ze musza sie
          > uciekac do ulicznych form protestu..

i o zgrozo! kupuje np rozne towary nieoclone! wink
          • Gość: Vist¸ __ Chętnie_______płacę_________ Polsce.___ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.11.01, 21:30
            Gość portalu: max napisał(a):

> i o zgrozo! kupuje np rozne towary nieoclone! wink

A jak mi się nie będzie podobało, to zrzeknę się obywatelstwa polskiego
            i zamieszam w Monaco. /tam nie będę nic płacił./

Podobne rozwiązanie zalecam zapatrzonym we własny portfel...

Można się "wymeldować" i żyć "wolnym".

Życie w Polsce nie jest przymusowe.

pzdr

Vist¸________________/
            • Gość: max jak sobie chcesz! :) IP: *.net.bialystok.pl 17.11.01, 21:55

> Gość portalu: max napisał(a):
              >
              > > i o zgrozo! kupuje np rozne towary nieoclone! wink
              >
              >
              > A jak mi się nie będzie podobało, to zrzeknę się obywatelstwa polskiego
              > i zamieszam w Monaco. /tam nie będę nic płacił./
              >
              > Podobne rozwiązanie zalecam zapatrzonym we własny portfel...
              >
              > Można się "wymeldować" i żyć "wolnym".
              >
              > Życie w Polsce nie jest przymusowe.
              >
              >
              >
              > pzdr
              >
              > Vist¸________________/

pozdrawiam! smile
    • Gość: Zsypek I co, aktywisci prokapitalisci? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.01, 15:20
      Napiszcie, jak sie wam maszerowalo....
    • max_bialystock wolność i wolny rynek!:] 01.12.01, 19:18

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka