Gość: GFH IP: *.chello.pl 15.11.01, 15:20 WARSZAWA, POD POMNIKIEM KOPERNIKA, 2 GRUDNIA (NIEDZIELA) SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE : www.d2.koliber.org NIE DLA ZBRODNICZEJ, SOCJALISTYCZNEJ POLITYKI SLDupy, BLACEROWICZA. PRZYŁĄCZ SIĘ !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
max_bialystock FREEDOM! :) 15.11.01, 15:28 www.walkforcapitalism.org/ Aristotle John Locke Adam Smith Thomas Jefferson Frederic Bastiat Ludwig Von Mises Ayn Rand czy ktos zna te nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulus Re: FREEDOM! :) IP: *.chello.pl 16.11.01, 23:03 Arystoteles... nie znasz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balzer Re: WALKFORCAPITALISM !!!!!!!!!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.01, 15:35 Balcerowicz to wlasnie kapitalizm, wiec o co biega Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: WALKFORCAPITALISM !!!!!!!!!!! IP: *.waw.cdp.pl 15.11.01, 15:53 Gość portalu: Balzer napisał(a): > Balcerowicz to wlasnie kapitalizm, wiec o co biega Ale to ma być kapitalizm z ludzką twarzą, a nie z twarzą Balcerowicza. ))) Odpowiedz Link Zgłoś
max_bialystock czyzbys bronił polityki Balcerowicza? czemu? 15.11.01, 16:09 Gość portalu: snajper napisał(a): > Gość portalu: Balzer napisał(a): > > > Balcerowicz to wlasnie kapitalizm, wiec o co biega > > Ale to ma być kapitalizm z ludzką twarzą, a nie z twarzą Balcerowicza. ))) a moze chcesz zachwalac utrzymanie monopolu TPSA? ( walka z ludzka twarza "kapitalizmu" Balcerka? ) bedzie prosciej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: czyzbys bronił polityki Balcerowicza? czemu? IP: *.waw.cdp.pl 15.11.01, 16:33 max_bialystock napisał(a): > Gość portalu: snajper napisał(a): > > > Gość portalu: Balzer napisał(a): > > > > > Balcerowicz to wlasnie kapitalizm, wiec o co biega > > > > Ale to ma być kapitalizm z ludzką twarzą, a nie z twarzą Balcerowicza. ) > )) > > > a moze chcesz zachwalac utrzymanie monopolu TPSA? ( walka z ludzka twarza > "kapitalizmu" Balcerka? ) > > bedzie prosciej? Nie o to mi chodziło. Mam po prostu wrażenie, iż ludzie wołający jednocześnie: >niech żyje kapitalizm< oraz >Balcerowicz musi odejść< nie o kapitalizm walczą. Skoro dla nich reformy Balcereowicza były zbyt >okrutne<, zbyt >rynkowe<, to o jaki kapitalizm, na Boga, im chodzi ??? Odpowiedz Link Zgłoś
max_bialystock wiem niektórym to jest trudno pojąć!:) 15.11.01, 16:37 Gość portalu: snajper napisał(a): > max_bialystock napisał(a): > > > Gość portalu: snajper napisał(a): > > > > > Gość portalu: Balzer napisał(a): > > > > > > > Balcerowicz to wlasnie kapitalizm, wiec o co biega > > > > > > Ale to ma być kapitalizm z ludzką twarzą, a nie z twarzą Balcerowicza > . ) > > )) > > > > > > a moze chcesz zachwalac utrzymanie monopolu TPSA? ( walka z ludzka twarza > > "kapitalizmu" Balcerka? ) > > > > bedzie prosciej? > > Nie o to mi chodziło. Mam po prostu wrażenie, iż ludzie wołający jednocześnie: > >niech żyje kapitalizm< oraz >Balcerowicz musi odejść< nie o kapita > lizm walczą. > Skoro dla nich reformy Balcereowicza były zbyt >okrutne<, zbyt >rynkow > e<, to o > jaki kapitalizm, na Boga, im chodzi ??? replay! Kapitalizm to kapitalizm (wolny rynek!) np. wolny rynek paliwowy wolny rynek telekomunikacyjny wolny rynek medialny wolny rynek samochodowy itd. itd. wymieniac dalej? ( nudne nie? ) czy trudno zrozumiec ze sa ludzie którzy krytykuja Balcerka za jego ZBYT małą wolnorynkowosc? ( dla mnie to jest smieszne ze facio który jest uwazany za fana " kapitalizmu"(????) broni monopolu np. tpsa a nie konsumentow którzy bólą na te usługi! ) WYBACZ! PANIE! są lepperomaniacy socjalistyczni ale i są Ci co uwazaja Balcerka własnie za lepperomaniaka! dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś
max_bialystock a wiesz dlaczego tak jest?:) 15.11.01, 16:49 są Ci co chcą otwartej gry! a nie kamuflażu grupy kumpli-polityków którzy koncesjami mą manipulowac quasi wolnym rynkiem! taka jest prawda! i maja dosc łozenia na wymysły fiskalne kolejnych etatystów... Odpowiedz Link Zgłoś
max_bialystock Balcerek to nie kapitalizm to fiskalny drenaz 15.11.01, 16:04 Gość portalu: Balzer napisał(a): > Balcerowicz to wlasnie kapitalizm, wiec o co biega Kapitalizm to kapitalizm (wolny rynek!) np. wolny rynek paliwowy wolny rynek telekomunikacyjny wolny rynek medialny wolny rynek samochodowy itd. itd. wymieniac dalej? ( nudne nie? ) czy trudno zrozumiec ze sa ludzie którzy krytykuja Balcerka za jego ZBYT małą wolnorynkowosc? ( dla mnie to jest smieszne ze facio który jest uwazany za fana " kapitalizmu"(????) broni monopolu np. tpsa a nie konsumentow którzy bólą na te usługi! ) WYBACZ! PANIE! są lepperomaniacy socjalistyczni ale i są Ci co uwazaja Balcerka własnie za lepperomaniaka! dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vist¸ __ 1-szy_MAJA________________2-go_GRUDNIA ?__ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.11.01, 15:48 Gość portalu: GFH napisał(a): > WARSZAWA, POD POMNIKIEM KOPERNIKA, 2 GRUDNIA (NIEDZIELA) > PRZYŁĄCZ SIĘ !!! Są już portrety luminarzy ! Nazwiska na transparenty ! FREEDOM ! ! ! ! ! ) ) ) Vist¸_________________________/ Odpowiedz Link Zgłoś
max_bialystock czyzbys sie JUZ wstydzil za terror Che? 15.11.01, 16:06 Gość portalu: Vist¸ napisał(a): > Gość portalu: GFH napisał(a): > > > WARSZAWA, POD POMNIKIEM KOPERNIKA, 2 GRUDNIA (NIEDZIELA) > > > PRZYŁĄCZ SIĘ !!! > > > Są już portrety luminarzy ! > > Nazwiska na transparenty ! > > FREEDOM ! ! ! ! ! > > > ) ) ) > > Vist¸_________________________/ wyjaw swoich! "lepszych"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewazne Na temat marszu IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 15.11.01, 16:13 Jak otworzycie juz strone: www.d2.koliber.org/ przyjrzyjcie sie (na zdjeciu) jakiego typu element chodzi na te marsze )) Nie,a tak na serio.Nie mam nic przeciwko.Dobry pomysl,tym bardziej,ze u Nas w tradycje weszly juz marsze socjalistow (Majowe) Obawiam sie tylko,ze w Polsce (Ja obecnie jestem w Kanadzie) tego typu marsze nie beda sie cieszyly duza popularnoscia.Dlaczego Koliber nie zglosil do WalkforCapitalism,ze w Warszawie odbedzie sie marsz? Czyzby bali sie o liczbe obecnych,aby sie nie osmieszyc )) Odpowiedz Link Zgłoś
max_bialystock :) 15.11.01, 16:27 Gość portalu: niewazne napisał(a): > Jak otworzycie juz strone: <a href="http://www.d2.koliber.org/">www.d2.koliber. > org/</a> przyjrzyjcie sie > (na zdjeciu) jakiego typu element chodzi na te marsze )) > > Nie,a tak na serio.Nie mam nic przeciwko.Dobry pomysl,tym bardziej,ze > u Nas w tradycje weszly juz marsze socjalistow (Majowe) > Obawiam sie tylko,ze w Polsce (Ja obecnie jestem w Kanadzie) tego typu marsze > nie beda sie cieszyly duza popularnoscia.Dlaczego Koliber nie zglosil do > WalkforCapitalism,ze w Warszawie odbedzie sie marsz? Czyzby bali sie o liczbe > obecnych,aby sie nie osmieszyc )) o włosy to ja mam ciut wieksze! ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz2 Re: Na temat marszu IP: 194.92.234.* 15.11.01, 16:47 Gość portalu: niewazne napisał(a): > Dlaczego Koliber nie zglosil do WalkforCapitalism,ze w Warszawie odbedzie sie > marsz? Czyzby bali sie o liczbe obecnych,aby sie nie osmieszyc )) A mógłbys wyjaśnić w jaki sposób Koliber ośmieszyłby się niską frekwencją? Naprawdę nie rozumiem związku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewazne To zrozum,Janusz IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 15.11.01, 17:09 Gość portalu: Janusz2 napisał(a): Gość portalu: niewazne napisał(a): Dlaczego Koliber nie zglosil do WalkforCapitalism,ze w Warszawie odbedzie sie marsz? Czyzby bali sie o liczbe obecnych,aby sie nie osmieszyc )) A mógłbys wyjaśnić w jaki sposób Koliber ośmieszyłby się niską frekwencją? Naprawdę nie rozumiem związku. WalkforCapitalism to rodzaj organizacjii,ktora co roku organizuje "marsze dla kapitalizmu".Jesli odwiedzisz ich oficjalna strone: www.walkforcapitalism.org (Ja ja odwiedzalem pare dni temu) to nie znajdziesz na stronie Warszawy jako,ze nie zostala ona zgloszona! To znaczy moze juz teraz jest,ale pare dni temu Warszawy nie bylo i w ostatnich dniach chyba nie dodano (moge sie jednak myslic) Dlaczego Koliber (najprawdopodobniej) nie poinformowal o tym marszu? Dlatego,ze "walk for capitalism" bedzie pobieralo statystyki! (I publikowalo!) To znaczy - Ile ludzi przyszlo? - Jako,ze Koliber martwi sie o bardzo niska frekwencje,nie zarejestrowal oficjalnie tego marszu.Juz rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
max_bialystock oj to tylko ulamek proc. czym sie przejmujesz! :) 15.11.01, 17:14 Gość portalu: niewazne napisał(a): > Gość portalu: Janusz2 napisał(a): > > Gość portalu: niewazne napisał(a): > Dlaczego Koliber nie zglosil do WalkforCapitalism,ze w Warszawie odbedzie > sie marsz? Czyzby bali sie o liczbe obecnych,aby sie nie osmieszyc )) > > A mógłbys wyjaśnić w jaki sposób Koliber ośmieszyłby się niską frekwencją? > Naprawdę nie rozumiem związku. > > > WalkforCapitalism to rodzaj organizacjii,ktora co roku organizuje "marsze dla > kapitalizmu".Jesli odwiedzisz ich oficjalna strone: www.walkforcapitalism.org > (Ja ja odwiedzalem pare dni temu) to nie znajdziesz na stronie > Warszawy jako,ze nie zostala ona zgloszona! To znaczy moze juz teraz jest,ale > pare dni temu Warszawy nie bylo i w ostatnich dniach chyba nie dodano (moge sie > > jednak myslic) Dlaczego Koliber (najprawdopodobniej) nie poinformowal o tym > marszu? Dlatego,ze "walk for capitalism" bedzie pobieralo statystyki! (I > publikowalo!) To znaczy - Ile ludzi przyszlo? - Jako,ze Koliber martwi sie o > bardzo niska frekwencje,nie zarejestrowal oficjalnie tego marszu.Juz rozumiesz? te strony sa robione przez zwykłych amatorów! luz! to taki podziemny smaczek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz2 Re: Ej nieważne, nieważne IP: 194.92.234.* 16.11.01, 09:43 Gość portalu: niewazne napisał(a): > Gość portalu: Janusz2 napisał(a): > > Gość portalu: niewazne napisał(a): > Dlaczego Koliber nie zglosil do WalkforCapitalism,ze w Warszawie odbedzie > sie marsz? Czyzby bali sie o liczbe obecnych,aby sie nie osmieszyc )) > > A mógłbys wyjaśnić w jaki sposób Koliber ośmieszyłby się niską frekwencją? > Naprawdę nie rozumiem związku. > > > WalkforCapitalism to rodzaj organizacjii,ktora co roku organizuje "marsze dla > kapitalizmu".Jesli odwiedzisz ich oficjalna strone: www.walkforcapitalism.org > (Ja ja odwiedzalem pare dni temu) to nie znajdziesz na stronie > Warszawy jako,ze nie zostala ona zgloszona! To znaczy moze juz teraz jest,ale > pare dni temu Warszawy nie bylo i w ostatnich dniach chyba nie dodano (moge sie > > jednak myslic) Dlaczego Koliber (najprawdopodobniej) nie poinformowal o tym > marszu? Dlatego,ze "walk for capitalism" bedzie pobieralo statystyki! (I > publikowalo!) To znaczy - Ile ludzi przyszlo? - Jako,ze Koliber martwi sie o > bardzo niska frekwencje,nie zarejestrowal oficjalnie tego marszu.Juz rozumiesz? Jeżeli nawet spodziewa się niskiej frekwencji, to co to ma wspólnego z ośmieszeniem się? Przypominam, że napisałeś: "Czyzby bali sie o liczbe obecnych,aby sie nie osmieszyc ))" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Re: Na temat marszu IP: *.chello.pl 16.11.01, 19:44 JANUSZU !!! WEJDŹ JESZCZE RAZ I SPRAWDŹ !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vist¸ __ Potrzeba________________maszerowania ? __ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.11.01, 23:22 max_bialystock napisał(a): > > Są już portrety luminarzy ! > > > > Nazwiska na transparenty ! > > > > FREEDOM ! ! ! ! ! > > > > > > ) ) ) > > wyjaw swoich! "lepszych"? Maxiu Nie widzę potrzeby marszów propagandowych... /wcale/ Rozumiem popęd stadny "pod przewodem".... / to ludzkie/ Śmieję się z "aktywistów" )) Jeśli to lubisz.... / proszę bardzo / Ale nie oczekuj, że ja też. O.K. ? pzdr Vist¸__________________/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Potrzeba walki z rezimem fiskalnego wyzysku!;) IP: *.net.bialystok.pl 15.11.01, 23:30 Gość portalu: Vist¸ napisał(a): > max_bialystock napisał(a): > > > > Są już portrety luminarzy ! > > > > > > Nazwiska na transparenty ! > > > > > > FREEDOM ! ! ! ! ! > > > > > > > > > ) ) ) > > > > > wyjaw swoich! "lepszych"? > > > Maxiu > > Nie widzę potrzeby marszów propagandowych... /wcale/ > > Rozumiem popęd stadny "pod przewodem".... / to ludzkie/ > > Śmieję się z "aktywistów" )) > > Jeśli to lubisz.... / proszę bardzo / > > Ale nie oczekuj, że ja też. > > O.K. ? > > > pzdr > > Vist¸__________________/ jasne! komu wiec dałes słowo 1 maja? komunistom trockistom zwiazkowcom? gdybys podał np. wiec techno z Berlina! ucieszyłbym sie! Kapitalizm to naturalny chaos! a gdy ktos krzyknie precz z przymusowymi podatkami przyklasne! koniec filozofi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vist¸ _ . . . ale __ marsze ? __ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.11.01, 04:57 Gość portalu: max napisał(a): > jasne! komu wiec dałes słowo 1 maja? komunistom trockistom zwiazkowcom? > gdybys podał np. wiec techno z Berlina! ucieszyłbym sie! Maxiu Już mówiłem, żadne stadne ... ... nawet techno > > Kapitalizm to naturalny chaos! a gdy ktos krzyknie precz z przymusowymi podatka > mi przyklasne! koniec filozofi? Marsze ? To sztuczny porządek. populistyczna propaganda tłumu... A gdzie wolność ? Luz ? ) Vist¸_ - _ - * ¤ Odpowiedz Link Zgłoś
max_bialystock Deklaracja Bernsteina 15.11.01, 17:26 Deklaracja Bernsteina O regułach i możliwościach kapitalizmu Kapitalizm to jedyny system bazujacy na prawie każdego człowieka do dowolnego zarządzania swoim życiem. Kapitalizm to jedyny system społeczny w którym jednostki są wolne , w którym mogą się w pełni zrealizować, posiadać własność i zbierać zyski ze swoich poczynań. Taki system umacnia prawa poszczególnej osoby, a ogranicza rząd,wzbogaca naszą polityczną, intelektualną i ekonomiczną wolność. Im więcej kapitalizmu w naszym życiu tym większa nasza wolność i dobrobyt. Taki jest wyrok historii. Tylko w ciągu swego dwusetletniego istnienia kapitalizm zdołał podnieść standard naszego życia do poziomów nieznanych w czasach przed kapitalistycznych. Często się zapomina żę w Europie, przed kapitalistyczną rewolucją końca osiemnastego wieku, wiekszość społeczeństw prowadziło niewyobrażalnie trudne życie, porównywalne dzisiaj jedynie z biedą krajów trzeciego świata - niszczone przez głod, ciagłe nawroty zarazy i wprost niewyobrażalną biedę. Naszczeście to się zmieniło. Kiedy ostatni raz zaraza dotkneła jakieś kapitalistyczne państwo? Stany Zjednoczone Ameryki nigdy nie zostały dotknięte żadna zaraza! Kapitalizm stworzył takie bogactwo, nieporównywalne w ludzkiej historii, pozwalajac setką milionom ludzi życ w takim dostatku jak niegdyś tylko królowie śmieli. Mniej kapitalizmu równa się więcej ludzkiego cierpienia Niestety kraje w których rzady sprawuje faszystowska, socjalistyczna, wojskowa lub religijna dyktatyra , z luboscia zniewala swoich obywateli, poddaja ich bezdennej nędzy. W wielu Afrykańskich krajach ludzie muszą się utrzymwać za 400 - 800 złotych rocznie. W Północnej Koreii ludzie giną z głodu i toną w wodach wokół Kuby, przy próbach dotarcia do USA. Miliony uciskanych pragną się znaleźć w tym wolnym świecie. A kto w kapitalistycznych krajach chce emigrowac do Kambodzy? Czemu kapitalizm jest takim sukcesem? Jak można wytłumaczyć fakt że najważniejsze wynalazki ludzkości, maszyna parowa, kino, telegraf, telefon, elektryczne światlo, nowela, samochód, symfonia, samolot, radio, telewizja, komputer, internet i tysiace leków na nieuleczalne wczesniej choroby, zostały wynalezione i stworzone w kapitalizmie? Odpowiedź jest prosta: wolnosc. Kiedy ludzie są wolni i mogą podążać za swoimi sprawami nie niepokojeni, kiedy to mogą w dowolny sposób używać swej pomysłowości w poszukiwaniu lepszego życia, wtedy to są niezmiernie płodni. Wolność polityczna/ekonomiczna wyzwala najlepsze umysły i najbardziej ambitnych ludzi, pozwala im budować, tworzyć, wprowadzać inowacje, posówać naprzod cała ludzkość. Największy wynalazca w historii, Thomas Edison, w swoim laboratorium w Menlo Park baczył właśnie na to aby jego wynalazki przynosiły zysk. On, i tak wielu jemu podobnych wielkich wynalazców i przedsiębiorców, odpowiedzialnych za podwyższanie naszych standartów życia, wszyscy oni żyli w dostatku i cieszyli się swoim bogactwem. Pozostawieni w spokoju, w kapitalizmie , aby tworzyć, produkować i budować dla ich osobistych korzyści, konsekwentnie podnosili standard życia dla wszystkich. O podstawach i możliwościach kapitalizmu Umysł Kapitalizm to stan umysłu. Podstawowym narzędziem człowieka jest jego umysł, takim jak skrzydła są dla ptaka. Jedynie przez racjonalnie myślenie i kreatywną pracę może człowiek podnieść swój standart życia i wydłużyć swoje życie. Jednak nasze umysły nie pracują pod przymusem. Przymus paraliżuje wszelką kreatywność. Umysł nie może być zniewolony. Kapitalizm rozkwita właśnie dlatego bo to jedyny system wolnych umysłów, wolnych ludzi i wolnego rynku. Najwięksi myśliciele i działacze w historii - od Arystotelesa aż po Johna Locke, od Thomasa Jeffersona po Adama Smitha, Ludwika von Misesa i Ayn Rand - wszyscy oni uznawali, walczyli i wychwalali wolnośc ludzkiego umysłu. Oni zrozumieli że kiedy ludzie są ciemiężeni, nasz racjonalny umysł jest tłumiony i nadchodzą ciemności barbarzyństwa. Jednak wtedy kiedy człowiek może działać i myśleć bez skrępowania, kiedy to umysł zostaje wyzwolony, tylko wtedy odrodzenie i oświecenie jest możliwe. Wolność jest wolnością umysłu. Niewola jest niewolą Umysłu. Uniwersalny i nieunikniony To nie przypadek że okresy największej wolności ludzkiej uświetniaja jego największe osiągnięcia. Od Złotego wieku Aten po Włoski Renesans i po wielkie przemysłowe osiągnięcia Stanów Zjednoczonych, wolność ludzkiego umysłu prowadziła go do wspaniałych postępów w sztuce, filozofii i nauce. To są obietnice i możliwości kapitalizmu. To jest wizja kapitalizmu. To jest nasza wizja. Uwolnijmy ludzki umysł i podziwiajmy spektakl jego inwencji. Zachwycajmy sie pięknem jego malarstwa, rzeźb i symfonii , wznośmy sie z bohaterami powiesci, podziwiajmy naukowy i technologiczny postęp. Zachód rozwijał się kulturalnie i ekonomicznie dlatego że posiadał trochę czci dla ludzkiego umysłu i nienaruszalnych praw osobistych. To są nieuniknione warunki ludzkiego rozwoju. Jeżeli pragniemy odrodzenia kultury to musimy wdrożyć polityczną/ekonomiczna wolność. Kłopotliwe położenie milionów głodujących ludzi w trzecim świecie jest takie samo jakie miało miejsce w feudalnej Europie. Ich umysły i ciała są zniewolone przez politycznych dyktatorów. Dajmy im wolność a damy im życie. To oni mają możliwośc oceny co Zachód osiągną. Jak zapanuje tam wolność to dopiero wtedy będa mogli przenieść osiągnięcia kapitalizmu do swoich domów. Twoje życie, twój wybór Kapitalizm jest największym dobrodziejstwem ludzkości. Nadszedł czas aby myślący ludzie każdej narodowości pojeli tą prawdę i wpełni przyjeli ten system, jako stan umysłu i praw jednostkek. Panie i panowie obywatele wszystkich krajów zjednoczmy sie i wesprzyjmy kapitalizm, wolny rynek. Mozemy wywalczyć świat najwspanialszych osiagnieć. CAndrew Bernstein 2001 (autor Manifestu Kapitalistycznego) Oficjalne stanowisko Instytutu PRODOS i projektu "Capitalism Worldwide" Tłum. Andrzej Kubatko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewazne Bernstein sie myli IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 15.11.01, 18:55 Nie moge sie zgodzic z Bernsteinem w jednej kwestii - kultury.Pisz on: "Zachód rozwijał się kulturalnie i ekonomicznie dlatego że posiadał trochę czci dla ludzkiego umysłu i nienaruszalnych praw osobistych. To są nieuniknione warunki ludzkiego rozwoju. Jeżeli pragniemy odrodzenia kultury to musimy wdrożyć polityczną/ekonomiczna wolność." To nieprawda! Ekonomiczna wolnosc od dawna istnieje w Stanach Zjednoczonych a kultura jest na dnie i stacza sie coraz bardziej.Kultura,kiedy wolna brnie w strone kontrowersjii,zepsucia.Kultura musi sie opierac na pewnych wartosciach,odwiecznych tradycjach,konserwatyzmie.Oczywiscie,ze podstawa jest wolnosc,aby artysta niebyl "zniewolony",ale sama "ekonomiczna wolnosc" nie zalatwia sprawy kultury.Nie nalezy tez podchodzic do tego tak; "U nas nie bylo wolnosci za komuny i teraz mamy samych "pozytecznych idiotow" w mediach." Ekonomia sama w sobie nie uleczy kultury! Bernstein za bardzo sie zamarzyl w tej kwestii. ---------------------------------------------------------------------------------- max_bialystock napisał(a): > Deklaracja Bernsteina > > O regułach i możliwościach kapitalizmu > Kapitalizm to jedyny system bazujacy na prawie każdego człowieka do dowolnego > zarządzania swoim życiem. Kapitalizm to jedyny system społeczny w którym > jednostki są wolne , w którym mogą się w pełni zrealizować, posiadać własność i > > zbierać zyski ze swoich poczynań. Taki system umacnia prawa poszczególnej > osoby, a ogranicza rząd,wzbogaca naszą polityczną, intelektualną i ekonomiczną > wolność. > > Im więcej kapitalizmu w naszym życiu tym większa nasza wolność i dobrobyt. > Taki jest wyrok historii. Tylko w ciągu swego dwusetletniego istnienia > kapitalizm zdołał podnieść standard naszego życia do poziomów nieznanych w > czasach przed kapitalistycznych. Często się zapomina żę w Europie, przed > kapitalistyczną rewolucją końca osiemnastego wieku, wiekszość społeczeństw > prowadziło niewyobrażalnie trudne życie, porównywalne dzisiaj jedynie z biedą > krajów trzeciego świata - niszczone przez głod, ciagłe nawroty zarazy i wprost > niewyobrażalną biedę. Naszczeście to się zmieniło. > > Kiedy ostatni raz zaraza dotkneła jakieś kapitalistyczne państwo? Stany > Zjednoczone Ameryki nigdy nie zostały dotknięte żadna zaraza! Kapitalizm > stworzył takie bogactwo, nieporównywalne w ludzkiej historii, pozwalajac setką > milionom ludzi życ w takim dostatku jak niegdyś tylko królowie śmieli. > > Mniej kapitalizmu równa się więcej ludzkiego cierpienia > Niestety kraje w których rzady sprawuje faszystowska, socjalistyczna, wojskowa > lub religijna dyktatyra , z luboscia zniewala swoich obywateli, poddaja ich > bezdennej nędzy. W wielu Afrykańskich krajach ludzie muszą się utrzymwać za 400 > > - 800 złotych rocznie. W Północnej Koreii ludzie giną z głodu i toną w wodach > wokół Kuby, przy próbach dotarcia do USA. Miliony uciskanych pragną się znaleźć > > w tym wolnym świecie. A kto w kapitalistycznych krajach chce emigrowac do > Kambodzy? > > Czemu kapitalizm jest takim sukcesem? > Jak można wytłumaczyć fakt że najważniejsze wynalazki ludzkości, maszyna > parowa, kino, telegraf, telefon, elektryczne światlo, nowela, samochód, > symfonia, samolot, radio, telewizja, komputer, internet i tysiace leków na > nieuleczalne wczesniej choroby, zostały wynalezione i stworzone w kapitalizmie? > > Odpowiedź jest prosta: wolnosc. > Kiedy ludzie są wolni i mogą podążać za swoimi sprawami nie niepokojeni, kiedy > to mogą w dowolny sposób używać swej pomysłowości w poszukiwaniu lepszego > życia, wtedy to są niezmiernie płodni. Wolność polityczna/ekonomiczna wyzwala > najlepsze umysły i najbardziej ambitnych ludzi, pozwala im budować, tworzyć, > wprowadzać inowacje, posówać naprzod cała ludzkość. > > Największy wynalazca w historii, Thomas Edison, w swoim laboratorium w Menlo > Park baczył właśnie na to aby jego wynalazki przynosiły zysk. On, i tak wielu > jemu podobnych wielkich wynalazców i przedsiębiorców, odpowiedzialnych za > podwyższanie naszych standartów życia, wszyscy oni żyli w dostatku i cieszyli > się swoim bogactwem. Pozostawieni w spokoju, w kapitalizmie , aby tworzyć, > produkować i budować dla ich osobistych korzyści, konsekwentnie podnosili > standard życia dla wszystkich. > > O podstawach i możliwościach kapitalizmu > Umysł > Kapitalizm to stan umysłu. Podstawowym narzędziem człowieka jest jego umysł, > takim jak skrzydła są dla ptaka. Jedynie przez racjonalnie myślenie i kreatywną > > pracę może człowiek podnieść swój standart życia i wydłużyć swoje życie. Jednak > > nasze umysły nie pracują pod przymusem. Przymus paraliżuje wszelką kreatywność. > > Umysł nie może być zniewolony. Kapitalizm rozkwita właśnie dlatego bo to jedyny > > system wolnych umysłów, wolnych ludzi i wolnego rynku. > > Najwięksi myśliciele i działacze w historii - od Arystotelesa aż po Johna > Locke, od Thomasa Jeffersona po Adama Smitha, Ludwika von Misesa i Ayn Rand - > wszyscy oni uznawali, walczyli i wychwalali wolnośc ludzkiego umysłu. Oni > zrozumieli że kiedy ludzie są ciemiężeni, nasz racjonalny umysł jest tłumiony i > > nadchodzą ciemności barbarzyństwa. Jednak wtedy kiedy człowiek może działać i > myśleć bez skrępowania, kiedy to umysł zostaje wyzwolony, tylko wtedy > odrodzenie i oświecenie jest możliwe. Wolność jest wolnością umysłu. Niewola > jest niewolą Umysłu. > > Uniwersalny i nieunikniony > To nie przypadek że okresy największej wolności ludzkiej uświetniaja jego > największe osiągnięcia. Od Złotego wieku Aten po Włoski Renesans i po wielkie > przemysłowe osiągnięcia Stanów Zjednoczonych, wolność ludzkiego umysłu > prowadziła go do wspaniałych postępów w sztuce, filozofii i nauce. > > To są obietnice i możliwości kapitalizmu. To jest wizja kapitalizmu. To jest > nasza wizja. > Uwolnijmy ludzki umysł i podziwiajmy spektakl jego inwencji. Zachwycajmy sie > pięknem jego malarstwa, rzeźb i symfonii , wznośmy sie z bohaterami powiesci, > podziwiajmy naukowy i technologiczny postęp. > > Zachód rozwijał się kulturalnie i ekonomicznie dlatego że posiadał trochę czci > dla ludzkiego umysłu i nienaruszalnych praw osobistych. To są nieuniknione > warunki ludzkiego rozwoju. Jeżeli pragniemy odrodzenia kultury to musimy > wdrożyć polityczną/ekonomiczna wolność. > > Kłopotliwe położenie milionów głodujących ludzi w trzecim świecie jest takie > samo jakie miało miejsce w feudalnej Europie. Ich umysły i ciała są zniewolone > przez politycznych dyktatorów. Dajmy im wolność a damy im życie. To oni mają > możliwośc oceny co Zachód osiągną. Jak zapanuje tam wolność to dopiero wtedy > będa mogli przenieść osiągnięcia kapitalizmu do swoich domów. > > Twoje życie, twój wybór > Kapitalizm jest największym dobrodziejstwem ludzkości. Nadszedł czas aby > myślący ludzie każdej narodowości pojeli tą prawdę i wpełni przyjeli ten > system, jako stan umysłu i praw jednostkek. > > Panie i panowie obywatele wszystkich krajów zjednoczmy sie i wesprzyjmy > kapitalizm, wolny rynek. Mozemy wywalczyć świat najwspanialszych osiagnieć. > > CAndrew Bernstein 2001 (autor Manifestu Kapitalistycznego) > Oficjalne stanowisko Instytutu PRODOS i projektu "Capitalism Worldwide" > > Tłum. Andrzej Kubatko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewazne Bernstein sie myli IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 15.11.01, 18:56 Nie moge sie zgodzic z Bernsteinem w jednej kwestii - kultury.Pisz on: "Zachód rozwijał się kulturalnie i ekonomicznie dlatego że posiadał trochę czci dla ludzkiego umysłu i nienaruszalnych praw osobistych. To są nieuniknione warunki ludzkiego rozwoju. Jeżeli pragniemy odrodzenia kultury to musimy wdrożyć polityczną/ekonomiczna wolność." To nieprawda! Ekonomiczna wolnosc od dawna istnieje w Stanach Zjednoczonych a kultura jest na dnie i stacza sie coraz bardziej.Kultura,kiedy wolna brnie w strone kontrowersjii,zepsucia.Kultura musi sie opierac na pewnych wartosciach,odwiecznych tradycjach,konserwatyzmie.Oczywiscie,ze podstawa jest wolnosc,aby artysta niebyl "zniewolony",ale sama "ekonomiczna wolnosc" nie zalatwia sprawy kultury.Nie nalezy tez podchodzic do tego tak; "U nas nie bylo wolnosci za komuny i teraz mamy samych "pozytecznych idiotow" w mediach." Ekonomia sama w sobie nie uleczy kultury! Bernstein za bardzo sie zamarzyl w tej kwestii. ---------------------------------------------------------------------------------- max_bialystock napisał(a): > Deklaracja Bernsteina > > O regułach i możliwościach kapitalizmu > Kapitalizm to jedyny system bazujacy na prawie każdego człowieka do dowolnego > zarządzania swoim życiem. Kapitalizm to jedyny system społeczny w którym > jednostki są wolne , w którym mogą się w pełni zrealizować, posiadać własność i > > zbierać zyski ze swoich poczynań. Taki system umacnia prawa poszczególnej > osoby, a ogranicza rząd,wzbogaca naszą polityczną, intelektualną i ekonomiczną > wolność. > > Im więcej kapitalizmu w naszym życiu tym większa nasza wolność i dobrobyt. > Taki jest wyrok historii. Tylko w ciągu swego dwusetletniego istnienia > kapitalizm zdołał podnieść standard naszego życia do poziomów nieznanych w > czasach przed kapitalistycznych. Często się zapomina żę w Europie, przed > kapitalistyczną rewolucją końca osiemnastego wieku, wiekszość społeczeństw > prowadziło niewyobrażalnie trudne życie, porównywalne dzisiaj jedynie z biedą > krajów trzeciego świata - niszczone przez głod, ciagłe nawroty zarazy i wprost > niewyobrażalną biedę. Naszczeście to się zmieniło. > > Kiedy ostatni raz zaraza dotkneła jakieś kapitalistyczne państwo? Stany > Zjednoczone Ameryki nigdy nie zostały dotknięte żadna zaraza! Kapitalizm > stworzył takie bogactwo, nieporównywalne w ludzkiej historii, pozwalajac setką > milionom ludzi życ w takim dostatku jak niegdyś tylko królowie śmieli. > > Mniej kapitalizmu równa się więcej ludzkiego cierpienia > Niestety kraje w których rzady sprawuje faszystowska, socjalistyczna, wojskowa > lub religijna dyktatyra , z luboscia zniewala swoich obywateli, poddaja ich > bezdennej nędzy. W wielu Afrykańskich krajach ludzie muszą się utrzymwać za 400 > > - 800 złotych rocznie. W Północnej Koreii ludzie giną z głodu i toną w wodach > wokół Kuby, przy próbach dotarcia do USA. Miliony uciskanych pragną się znaleźć > > w tym wolnym świecie. A kto w kapitalistycznych krajach chce emigrowac do > Kambodzy? > > Czemu kapitalizm jest takim sukcesem? > Jak można wytłumaczyć fakt że najważniejsze wynalazki ludzkości, maszyna > parowa, kino, telegraf, telefon, elektryczne światlo, nowela, samochód, > symfonia, samolot, radio, telewizja, komputer, internet i tysiace leków na > nieuleczalne wczesniej choroby, zostały wynalezione i stworzone w kapitalizmie? > > Odpowiedź jest prosta: wolnosc. > Kiedy ludzie są wolni i mogą podążać za swoimi sprawami nie niepokojeni, kiedy > to mogą w dowolny sposób używać swej pomysłowości w poszukiwaniu lepszego > życia, wtedy to są niezmiernie płodni. Wolność polityczna/ekonomiczna wyzwala > najlepsze umysły i najbardziej ambitnych ludzi, pozwala im budować, tworzyć, > wprowadzać inowacje, posówać naprzod cała ludzkość. > > Największy wynalazca w historii, Thomas Edison, w swoim laboratorium w Menlo > Park baczył właśnie na to aby jego wynalazki przynosiły zysk. On, i tak wielu > jemu podobnych wielkich wynalazców i przedsiębiorców, odpowiedzialnych za > podwyższanie naszych standartów życia, wszyscy oni żyli w dostatku i cieszyli > się swoim bogactwem. Pozostawieni w spokoju, w kapitalizmie , aby tworzyć, > produkować i budować dla ich osobistych korzyści, konsekwentnie podnosili > standard życia dla wszystkich. > > O podstawach i możliwościach kapitalizmu > Umysł > Kapitalizm to stan umysłu. Podstawowym narzędziem człowieka jest jego umysł, > takim jak skrzydła są dla ptaka. Jedynie przez racjonalnie myślenie i kreatywną > > pracę może człowiek podnieść swój standart życia i wydłużyć swoje życie. Jednak > > nasze umysły nie pracują pod przymusem. Przymus paraliżuje wszelką kreatywność. > > Umysł nie może być zniewolony. Kapitalizm rozkwita właśnie dlatego bo to jedyny > > system wolnych umysłów, wolnych ludzi i wolnego rynku. > > Najwięksi myśliciele i działacze w historii - od Arystotelesa aż po Johna > Locke, od Thomasa Jeffersona po Adama Smitha, Ludwika von Misesa i Ayn Rand - > wszyscy oni uznawali, walczyli i wychwalali wolnośc ludzkiego umysłu. Oni > zrozumieli że kiedy ludzie są ciemiężeni, nasz racjonalny umysł jest tłumiony i > > nadchodzą ciemności barbarzyństwa. Jednak wtedy kiedy człowiek może działać i > myśleć bez skrępowania, kiedy to umysł zostaje wyzwolony, tylko wtedy > odrodzenie i oświecenie jest możliwe. Wolność jest wolnością umysłu. Niewola > jest niewolą Umysłu. > > Uniwersalny i nieunikniony > To nie przypadek że okresy największej wolności ludzkiej uświetniaja jego > największe osiągnięcia. Od Złotego wieku Aten po Włoski Renesans i po wielkie > przemysłowe osiągnięcia Stanów Zjednoczonych, wolność ludzkiego umysłu > prowadziła go do wspaniałych postępów w sztuce, filozofii i nauce. > > To są obietnice i możliwości kapitalizmu. To jest wizja kapitalizmu. To jest > nasza wizja. > Uwolnijmy ludzki umysł i podziwiajmy spektakl jego inwencji. Zachwycajmy sie > pięknem jego malarstwa, rzeźb i symfonii , wznośmy sie z bohaterami powiesci, > podziwiajmy naukowy i technologiczny postęp. > > Zachód rozwijał się kulturalnie i ekonomicznie dlatego że posiadał trochę czci > dla ludzkiego umysłu i nienaruszalnych praw osobistych. To są nieuniknione > warunki ludzkiego rozwoju. Jeżeli pragniemy odrodzenia kultury to musimy > wdrożyć polityczną/ekonomiczna wolność. > > Kłopotliwe położenie milionów głodujących ludzi w trzecim świecie jest takie > samo jakie miało miejsce w feudalnej Europie. Ich umysły i ciała są zniewolone > przez politycznych dyktatorów. Dajmy im wolność a damy im życie. To oni mają > możliwośc oceny co Zachód osiągną. Jak zapanuje tam wolność to dopiero wtedy > będa mogli przenieść osiągnięcia kapitalizmu do swoich domów. > > Twoje życie, twój wybór > Kapitalizm jest największym dobrodziejstwem ludzkości. Nadszedł czas aby > myślący ludzie każdej narodowości pojeli tą prawdę i wpełni przyjeli ten > system, jako stan umysłu i praw jednostkek. > > Panie i panowie obywatele wszystkich krajów zjednoczmy sie i wesprzyjmy > kapitalizm, wolny rynek. Mozemy wywalczyć świat najwspanialszych osiagnieć. > > CAndrew Bernstein 2001 (autor Manifestu Kapitalistycznego) > Oficjalne stanowisko Instytutu PRODOS i projektu "Capitalism Worldwide" > > Tłum. Andrzej Kubatko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vist¸ ___ MANIFEST___ KAPITALISTYCZNY ? _____ ;-)) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.11.01, 23:29 max_bialystock napisał(a): > Deklaracja Bernsteina > > O regułach i możliwościach kapitalizmu > Kapitalizm to jedyny system bazujacy na prawie każdego człowieka do dowolnego > zarządzania swoim życiem. Kapitalizm to jedyny system społeczny w którym > jednostki są wolne , w którym mogą się w pełni zrealizować, posiadać własność i > > zbierać zyski ze swoich poczynań. Taki system umacnia prawa poszczególnej > osoby, a ogranicza rząd,wzbogaca naszą polityczną, intelektualną i ekonomiczną > wolność. > > Im więcej kapitalizmu w naszym życiu tym większa nasza wolność i dobrobyt. > Taki jest wyrok historii. Tylko w ciągu swego dwusetletniego istnienia > kapitalizm zdołał podnieść standard naszego życia do poziomów nieznanych w > czasach przed kapitalistycznych. Często się zapomina żę w Europie, przed > kapitalistyczną rewolucją końca osiemnastego wieku, wiekszość społeczeństw > prowadziło niewyobrażalnie trudne życie, porównywalne dzisiaj jedynie z biedą > krajów trzeciego świata - niszczone przez głod, ciagłe nawroty zarazy i wprost > niewyobrażalną biedę. Naszczeście to się zmieniło. > > Kiedy ostatni raz zaraza dotkneła jakieś kapitalistyczne państwo? Stany > Zjednoczone Ameryki nigdy nie zostały dotknięte żadna zaraza! Kapitalizm > stworzył takie bogactwo, nieporównywalne w ludzkiej historii, pozwalajac setką > milionom ludzi życ w takim dostatku jak niegdyś tylko królowie śmieli. > > Mniej kapitalizmu równa się więcej ludzkiego cierpienia > Niestety kraje w których rzady sprawuje faszystowska, socjalistyczna, wojskowa > lub religijna dyktatyra , z luboscia zniewala swoich obywateli, poddaja ich > bezdennej nędzy. W wielu Afrykańskich krajach ludzie muszą się utrzymwać za 400 > > - 800 złotych rocznie. W Północnej Koreii ludzie giną z głodu i toną w wodach > wokół Kuby, przy próbach dotarcia do USA. Miliony uciskanych pragną się znaleźć > > w tym wolnym świecie. A kto w kapitalistycznych krajach chce emigrowac do > Kambodzy? > > Czemu kapitalizm jest takim sukcesem? > Jak można wytłumaczyć fakt że najważniejsze wynalazki ludzkości, maszyna > parowa, kino, telegraf, telefon, elektryczne światlo, nowela, samochód, > symfonia, samolot, radio, telewizja, komputer, internet i tysiace leków na > nieuleczalne wczesniej choroby, zostały wynalezione i stworzone w kapitalizmie? > > Odpowiedź jest prosta: wolnosc. > Kiedy ludzie są wolni i mogą podążać za swoimi sprawami nie niepokojeni, kiedy > to mogą w dowolny sposób używać swej pomysłowości w poszukiwaniu lepszego > życia, wtedy to są niezmiernie płodni. Wolność polityczna/ekonomiczna wyzwala > najlepsze umysły i najbardziej ambitnych ludzi, pozwala im budować, tworzyć, > wprowadzać inowacje, posówać naprzod cała ludzkość. > > Największy wynalazca w historii, Thomas Edison, w swoim laboratorium w Menlo > Park baczył właśnie na to aby jego wynalazki przynosiły zysk. On, i tak wielu > jemu podobnych wielkich wynalazców i przedsiębiorców, odpowiedzialnych za > podwyższanie naszych standartów życia, wszyscy oni żyli w dostatku i cieszyli > się swoim bogactwem. Pozostawieni w spokoju, w kapitalizmie , aby tworzyć, > produkować i budować dla ich osobistych korzyści, konsekwentnie podnosili > standard życia dla wszystkich. > > O podstawach i możliwościach kapitalizmu > Umysł > Kapitalizm to stan umysłu. Podstawowym narzędziem człowieka jest jego umysł, > takim jak skrzydła są dla ptaka. Jedynie przez racjonalnie myślenie i kreatywną > > pracę może człowiek podnieść swój standart życia i wydłużyć swoje życie. Jednak > > nasze umysły nie pracują pod przymusem. Przymus paraliżuje wszelką kreatywność. > > Umysł nie może być zniewolony. Kapitalizm rozkwita właśnie dlatego bo to jedyny > > system wolnych umysłów, wolnych ludzi i wolnego rynku. > > Najwięksi myśliciele i działacze w historii - od Arystotelesa aż po Johna > Locke, od Thomasa Jeffersona po Adama Smitha, Ludwika von Misesa i Ayn Rand - > wszyscy oni uznawali, walczyli i wychwalali wolnośc ludzkiego umysłu. Oni > zrozumieli że kiedy ludzie są ciemiężeni, nasz racjonalny umysł jest tłumiony i > > nadchodzą ciemności barbarzyństwa. Jednak wtedy kiedy człowiek może działać i > myśleć bez skrępowania, kiedy to umysł zostaje wyzwolony, tylko wtedy > odrodzenie i oświecenie jest możliwe. Wolność jest wolnością umysłu. Niewola > jest niewolą Umysłu. > > Uniwersalny i nieunikniony > To nie przypadek że okresy największej wolności ludzkiej uświetniaja jego > największe osiągnięcia. Od Złotego wieku Aten po Włoski Renesans i po wielkie > przemysłowe osiągnięcia Stanów Zjednoczonych, wolność ludzkiego umysłu > prowadziła go do wspaniałych postępów w sztuce, filozofii i nauce. > > To są obietnice i możliwości kapitalizmu. To jest wizja kapitalizmu. To jest > nasza wizja. > Uwolnijmy ludzki umysł i podziwiajmy spektakl jego inwencji. Zachwycajmy sie > pięknem jego malarstwa, rzeźb i symfonii , wznośmy sie z bohaterami powiesci, > podziwiajmy naukowy i technologiczny postęp. > > Zachód rozwijał się kulturalnie i ekonomicznie dlatego że posiadał trochę czci > dla ludzkiego umysłu i nienaruszalnych praw osobistych. To są nieuniknione > warunki ludzkiego rozwoju. Jeżeli pragniemy odrodzenia kultury to musimy > wdrożyć polityczną/ekonomiczna wolność. > > Kłopotliwe położenie milionów głodujących ludzi w trzecim świecie jest takie > samo jakie miało miejsce w feudalnej Europie. Ich umysły i ciała są zniewolone > przez politycznych dyktatorów. Dajmy im wolność a damy im życie. To oni mają > możliwośc oceny co Zachód osiągną. Jak zapanuje tam wolność to dopiero wtedy > będa mogli przenieść osiągnięcia kapitalizmu do swoich domów. > > Twoje życie, twój wybór > Kapitalizm jest największym dobrodziejstwem ludzkości. Nadszedł czas aby > myślący ludzie każdej narodowości pojeli tą prawdę i wpełni przyjeli ten > system, jako stan umysłu i praw jednostkek. > > Panie i panowie obywatele wszystkich krajów zjednoczmy sie i wesprzyjmy > kapitalizm, wolny rynek. Mozemy wywalczyć świat najwspanialszych osiagnieć. > > CAndrew Bernstein 2001 (autor Manifestu Kapitalistycznego) > Oficjalne stanowisko Instytutu PRODOS i projektu "Capitalism Worldwide" > > Tłum. Andrzej Kubatko Czy to jakiś żart ? Czy hołd dla MANIFESTU )))) )) Vist¸_____________________/ P.S. Kapitalizm zaangażowany ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max a jaaak! :) a chcesz to? ... IP: *.net.bialystok.pl 15.11.01, 23:35 > Kapitalizm zaangażowany ? w szoku?))) obacz np. to! www.libertarianizm.pl/wyzysk.html sierp.tc.pl/wlodek/walka.htm dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sir Re: WALKFORCAPITALISM !!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 16.11.01, 23:01 pokażmy że jesteśmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cisza Niestety nie odbędzie się IP: *.warszawa-zoliborz.sdi.tpnet.pl 17.11.01, 01:25 Niestety marsz nie odbędzie się, ponieważ jeden uczestnik poważnie zachorował, a drugi powiedział że sam nie pójdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derwisz Re: Niestety nie odbędzie się IP: *.106.252.64.snet.net 17.11.01, 18:55 Gość portalu: Cisza napisał(a): > Niestety marsz nie odbędzie się, ponieważ jeden uczestnik poważnie zachorował, > a drugi powiedział że sam nie pójdzie ha,ha,ha..dobre Biedni (pro)kapitalisci - ich polozenie jest tak tragiczne ze musza sie uciekac do ulicznych form protestu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zsypek Re: Niestety nie odbędzie się IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.11.01, 19:13 A moze jednak bedzie? Chcialbym bardzo zobaczyc tych aktywistow prokapitalistow w akcji. Tylko musza uwazac, zeby za duzo szturmowek nie przynosic i transparentow, bo cale SLD sie od razu przylaczy z pobudek sentymentalnych. Aktywisci prokapitalisci, he, he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max ja bardzo lubie unikac placenia podatkow a Ty?:) IP: *.net.bialystok.pl 17.11.01, 19:16 Gość portalu: Derwisz napisał(a): > Gość portalu: Cisza napisał(a): > > > Niestety marsz nie odbędzie się, ponieważ jeden uczestnik poważnie zachoro > wał, > > a drugi powiedział że sam nie pójdzie > > ha,ha,ha..dobre > Biedni (pro)kapitalisci - ich polozenie jest tak tragiczne ze musza sie > uciekac do ulicznych form protestu.. i o zgrozo! kupuje np rozne towary nieoclone! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vist¸ __ Chętnie_______płacę_________ Polsce.___ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.11.01, 21:30 Gość portalu: max napisał(a): > i o zgrozo! kupuje np rozne towary nieoclone! A jak mi się nie będzie podobało, to zrzeknę się obywatelstwa polskiego i zamieszam w Monaco. /tam nie będę nic płacił./ Podobne rozwiązanie zalecam zapatrzonym we własny portfel... Można się "wymeldować" i żyć "wolnym". Życie w Polsce nie jest przymusowe. pzdr Vist¸________________/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max jak sobie chcesz! :) IP: *.net.bialystok.pl 17.11.01, 21:55 Gość portalu: Vist¸ napisał(a): > Gość portalu: max napisał(a): > > > i o zgrozo! kupuje np rozne towary nieoclone! > > > A jak mi się nie będzie podobało, to zrzeknę się obywatelstwa polskiego > i zamieszam w Monaco. /tam nie będę nic płacił./ > > Podobne rozwiązanie zalecam zapatrzonym we własny portfel... > > Można się "wymeldować" i żyć "wolnym". > > Życie w Polsce nie jest przymusowe. > > > > pzdr > > Vist¸________________/ pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zsypek I co, aktywisci prokapitalisci? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.01, 15:20 Napiszcie, jak sie wam maszerowalo.... Odpowiedz Link Zgłoś