Dodaj do ulubionych

Cel- Pohańbić Polaków!

12.08.03, 10:52
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=7362899&strona=0

Wiele osób ze środowisk opiniotworczych wspieranych przez niektórych
polityków
za punkt honoru (!?) postawiło sobie zniszczenie, i tak juz nadwątlonych
przez
przemiany ekonomiczne, więzi społecznych w Polsce.Dotyczy to np. próby
rozbicia
wspólnej tradycji, pamięci historycznej.I oto już to nie my, Polacy okazujemy
sie ofiarami hitleryzmu i komunizmu ale sami stajemy sie sprawcami zbrodni
(Holokaust, Jedwabne)- jesli juz nie mozna kłamać wprost (wprost,sic!)to
próbuje sie przeszłośc zaciemniać i relatywizować (zbrodnie ukraińskie na
Wołyniu). Celuje w tym oczywiście organ Michnika, z ktorego moglismy sie
dowiedziec jak to AK mordowało Żydów,jakie paskudne było NSZ (tu michnikowcy
czerpali garsciami z propagandy peerelu),jak bardzo prześladowalismy, a to
Litwinów a to Białorusinów a to (w Wyborczej z 9-10.08)Słowaków.Usilnie
próbuje
się podzielić Kosciół: na "nowoczesnych i otwartych" duchownych i na
tych "wstecznych".
Ważnym postaciom historycznym i bohaterom "wyborczy" tropiciele starali się
usilnie znaleźć jakieś plamy (metodą opisaną świetnie w powieści
R.P.Warenna: "Gubernator")-tak, aby wyszło, iż wszyscy sa jakos tam umoczeni,
ubrudzeni, nie ma bohaterów, wszystko jest względne itp.

I to, co spotkało Pana J. Zawadzkiego jest jednym z elementów tej układanki.

• CEL - pohańbić Polaków - maaax, 12-08-2003 10:50

Obserwuj wątek
    • Gość: Perła proszę o wyjaśnienie IP: *.zin.lublin.pl 12.08.03, 11:01
      ale po co mieliby to robić? Interesuje mnie jaką korzyść osiągną "oni" jak już
      pohańbią Polaków właśnie.

Perła
      • mr_watchman Re: proszę o wyjaśnienie 12.08.03, 11:05
        Gość portalu: Perła napisał(a):

> ale po co mieliby to robić? Interesuje mnie jaką korzyść osiągną "oni" jak
        > już pohańbią Polaków właśnie.

Prawdopodobnie jest to cel sam w sobie. Eksperci od "onych" wytłumaczą ci,
        dlaczego "oni" już tacy są (może przy okazji dowiemy się, kim są owi "oni").
        • Gość: Józef Zawadzki Nie zna Pan celu? Oto on: wmówienie światu , że IP: *.jaroslaw.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 19:35
          Polacy sa współwinni zbrodni holokaustu. Daje o większe możliwości zgłaszania
          wobec nas roszczeń finansowych. Od współofiar, nawet tym siejącym kłamstwo
          Żydom , domagać się zadośćuczenia jakoś trudno. Co oczywiście , że nie wszyscy
          Żydzi działąją w tym kierunku.
        • Gość: Józef Zawadzki Są jeszcze na tyle bezczelni, że wmawiają nam, że IP: *.jaroslaw.sdi.tpnet.pl 20.08.03, 19:39
          właściwie nic złego się nie dzieje i nie powinniśmy na te oskarżenia reagować.
    • Gość: Perła Polak wypina pierś i krzyczy: strzelaj!!! IP: *.zin.lublin.pl 12.08.03, 11:33
      Z tym, że przed nim nie ma nikogo ze spluwą. Chyba, że fatamorgana to jest.
      Rzecz dotyczy paranoi jaka dotknęła forum w ostatnim czasie. Otóż niektórzy
      forumowicze wrzeszczą, że Polacy są oskarżani o Holocaust. Ja tych oskarżeń co
      prawda nie mogę dostrzec. Dostrzegam natomist posty Miriam, która cierpliwie
      pisze, że takie oskarżenia to bzdura jest. Na to wyskakują co niektórzy i
      krzyczą: no oskarż mnie o Holocaust, no oskarż, powiedz, że zabijałem(am)
      Żydów, każ mi przepraszać. Miriam odpisuje, że to niepotrzebne bo nikt nikogo
      nie oskarża, a ci swoje.
      Atmosferę "zagrożenia" sami rodacy robią właśnie. Tylko po co? Ja myślę, że z
      głupoty zwykłej.

Perła
      • Gość: Athos Re: Polak wypina pierś i krzyczy: strzelaj!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.08.03, 17:54
        Nie myl Polaków z żydami pochodzenia polskiego...
      • Gość: Gwendal Re: Polak wypina pierś i krzyczy: strzelaj!!! IP: *.chello.pl 12.08.03, 18:57
        W zasadzie do postu Perły nie trzeba nic dodawać, bo dosyć trafnie opisał całe zjawisko. Ewentualnie można wspomnieć, że czasami w wypowiedziach pewnych niezbyt licznych, aczkolwiek bardzo hałaśliwych, działaczy rozmaitych organizacji czy to żydowskich (gł. z USA) czy to niemieckich (np. Związek Wysiedlonych p. Eriki Steinbach) czy wreszcie ukraińskich rzeczywiście pojawiają się przejaskrawione a niekiedy zmanipulowane informacje, ale nie ma sensu przywiązywać do nich wagi - ot ekstremistyczny folklor polityczny. A że historia, szczególnie ta obfitująca w dramatyczne wydarzenia, nigdy nie jest czarno-biała, to jeśli pojawiają się informacje, że Polacy mogli w nich nie być nieskazitelni, też nie ma sensu się zacietrzewiać - kto z nas nawet w życiu prywatnym jest bez wad? Sam jako Polak nie czuję się pohańbiony czy upodlony faktem, że istnieją wątpliwości dot. sprawstwa zbrodni w Jedwabnem, postępowania Polaków na kresach jeszcze na długo przed II Wojną Światową czy obozu w Jaworznie i Akcji "Wisła" - nawet jeśli przyjmiemy, że te zarzuty są prawdziwe to jest to niezbyt przyjemna dla nas część naszej historii - i tylko część historii. Nie ma sensu szarpać sobie nad tym nerwów i starać się o wrzody - sam mam kolegów Niemców, Ukraińców i Polaków żydowskiego pochodzenia i jeśli rozmawiamy o kwestiach historycznych, to ze zrozumieniem i nie skaczemy sobie do gardeł, bo po co?

Tym optymistycznym akcentem kończę,

Gwendal
        • maniekxxx Re: Polak wypina pierś i krzyczy: strzelaj!!! 13.08.03, 01:49
          tak ,tak przyklad tych odszkodowan tzw mienia utraconego
          przez zydow i coraz silniejsze lobby w Niemczech tej
          grupy wypedzonych napewno sa silnym ciosem w nasz kraj
          i nasza polskosc - jezeli ktos mowi ze nic sie
          niestalo to musi nieczuc sie za polaka lub jest idiota
          i durniem ostatnim-na co mamy czekac ? az nas
          nocnikami nakryja? i bedziemy spac na smietnikach oraz
          wpieprzac suchy chleb.Tak tak tutaj lewica powtarza podobne
          slogany -Niemartw sie jezeli masz problemy a one same
          przejda -okazuje sie ze niejest tak w zyciu .Gdyz jak
          sam o siebie niebedziesz dbal to kto zadba?
      • Gość: Nic nie słyszałem Re: Polak wypina pierś i krzyczy: strzelaj!!! IP: *.icpnet.pl 12.08.03, 19:13
        Gość portalu: Perła napisał(a):

> Z tym, że przed nim nie ma nikogo ze spluwą. Chyba, że fatamorgana to jest.
        > Rzecz dotyczy paranoi jaka dotknęła forum w ostatnim czasie. Otóż niektórzy
        > forumowicze wrzeszczą, że Polacy są oskarżani o Holocaust. Ja tych oskarżeń
        co
        > prawda nie mogę dostrzec. Dostrzegam natomist posty Miriam, która cierpliwie
        > pisze, że takie oskarżenia to bzdura jest. Na to wyskakują co niektórzy i
        > krzyczą: no oskarż mnie o Holocaust, no oskarż, powiedz, że zabijałem(am)
        > Żydów, każ mi przepraszać. Miriam odpisuje, że to niepotrzebne bo nikt nikogo
        > nie oskarża, a ci swoje.
        > Atmosferę "zagrożenia" sami rodacy robią właśnie. Tylko po co? Ja myślę, że z
        > głupoty zwykłej.
        >
        > Perła

Perła nie widzi
        Nic mu nie wiadomo o publicznym dokumencie wniesionym do sądu nowojorskiego z
        czarno na białym napisanym uzasadnieniem "Zydźi w Polsce w czasie wojny doznali
        eksterminacji z rąk Niemców i polskich kolaborantów" !! po czym Perła się
        dziwi , ze Amerykanie powiadają Polacy to antysemici !!!
        Perła to ty może jesteś w swojej wyobraźni ale nie jesteś nawet Jablonexem !!
    • Gość: doku Przecież widać, że to ty hańbisz Polaków IP: *.chello.pl 12.08.03, 21:28
      maaax napisał:

> sami stajemy sie sprawcami zbrodni (Holokaust ...

Rozpowszechniając z upodobaniem takie oszczerstwa, obnażasz swą naturę
      plotkarza, intryganta i prowokatora. Różni niemieccy naziści wygadują różne
      rzeczy po pijaku, to zupełnie normalne i nas nie dotyczy, ale tacy jak ty
      rzucają się na takie rzeczy jak sępy i rozwlekają po świecie, aby wszyscy
      usłyszeli
    • maaax "Krwawa niedziela" w Bydgoszczy- "polski" historyk 18.08.03, 11:20
      podtrzymuje tezy hitlerowskiej propagandy!!!

Nie trzeba bylo długo czekac, aby to, o czym pisałem znowu niestety sie
      potwierdziło. Otóż w ubiegłotygodniowym Duzym Formacie Wyborczej ukazał się
      tekst, w ktorym "polski" historyk podtzrymuje tezy hitlerowskiej propagandy
      dot. krwawej niedzieli 3 -09- 1939 w Bydgoszczy.
      Przypomnę jeno, iz polskie podziemie wydalo i wykonalo wyrok na aktorze-
      kolaborancie Igo Symie za udzial w polakożerczym , zrealizowanym przez
      hitleroców filmie "Heimkehr", którego fabuła powiela tezy dot. "polskich
      zbrodni" na Niemcach 1939 (sic!)

I nikogo nie powinno juz zdziwić, jak kiedys -oczywiscie w Wyborczej lub we
      Wprost- przeczyta, iz to Polacy napadli na III Rzeszę (w Gliwicach).
      • Gość: Montkiewicz Pyton Rodacy!!! Do Broni!!! IP: *.hastrabau.pl 18.08.03, 11:25
        Polska ginie!!!
        Panie Wołodyjowski, larum grają!!!
        Kosynierzy przodem!!!
        Albośmy to jacy tacy...!!!
        Wodzu, prowadź!!!
        Bić wszystkich, kosy na sztorc!!!
        • maaax Żałosny palancie, pewnie jesteś przekonany, iz 18.08.03, 11:40
          twój post skrzy się od dowcipu i ironii??
          Wyobraź sobie, że są rzeczy, z których nie wypada kpić- A dlaczego? To kwestia
          smaku.
          • Gość: Montkiewicz Pyton Biedakom umysłowym ku nauce IP: *.hastrabau.pl 18.08.03, 11:52
            W 1952 roku Beria "zaproponował rozciągnięcię wzmożonej
            kontroli" nad Polską i jej partią komunistyczną
            Stalin miał odpowiedzieć:"Dlaczego? Polacy nie znoszą
            Żydów, Niemców i myślą, zę są najmądrzejsi na świecie. To
            dla nas najlepszy sprzymierzeniec, choćby nie wiem ile
            krzyczeli, ze nas nienawidzą".
            Beria cytował tą rozmowę na na spotkaniu z aktywem KC
            KPZP z Floty Bałtyckiej, jako dowód genialności Wodza.
            Stalin się z was raduje! Jesteście jego dziećmi i
            wychowankami (nawet wasz jad jest "made in Łubianka")!
            Powinniście natychmiast dostać tytuły Honorowych
            Pionierów Stalinowskich!
            • maaax Re: Biedakom umysłowym ku nauce 18.08.03, 12:07
              Und , Du! Aus Stasi, oder KGB?
              • Gość: snajper O, maaax przeszedł na język swojego narodu. ___nt IP: *.malkom.pl / 172.20.40.* 18.08.03, 12:15
                maaax napisał:

> Und , Du! Aus Stasi, oder KGB?
                • Gość: Montkiewicz Pyton Re: O, maaax przeszedł na język swojego narodu. _ IP: *.hastrabau.pl 18.08.03, 14:24
                  Eee, takie maax-y i jemu podobni to raczej "słudzy
                  wieczni tułacze". Do 1989 "patriotycznie nastawiony"
                  donosiciel do SB, ORMO i MO, potem "Prawdziwy Polak", a
                  skończy jako "wolny najmita" (tj. będzie robił na rzecz
                  tego, który więcej zapłaci).
                  My, ludzie z Mazur, dobrze znamy takie stwory błotne...
                • Gość: polishAM Re: O, maaax przeszedł na język swojego narodu. _ IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 18.08.03, 18:22
                  Snajper, przeciez To Ty znalazles wspolny jezyk z volksdeustchami ze Slaska.
                  Jak wy sie porozumiewacie. Po niemiecku, jidysz, czy slazacku.
    • Gość: polishAM Re: Cel- Pohańbić Polaków! IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 18.08.03, 18:15
      Henryk Grynberg. To ten sam, ktory pietnowal Mickiewiczologow, krytykujacym
      falszerstwo o rzekomym zydowskim pochodzeniu wieszcza. Przypominam, ze
      udowodniono u matki Mickiewicza Barbary Majewskiej pochodzenie tatarskie.
    • Gość: z daleka Re: Cel- Pohańbić Polaków! IP: *.inter.net.il 18.08.03, 21:14
      Polacy hanbia sie sami, bez niczyjej pomocy. Na tych Polakow ktorzy probuja
      sie temu hanbieniu przeciwstawic wylewa sie pomyje. Zascianek polski i
      chamstwo gora.
      • Gość: polishAM Re: Cel- Pohańbić Polaków! IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 18.08.03, 21:18
        Powiedz lepiej jak przebiega budowa muru. Chcemy posluchac dobrych rad kolegi z
        Izraela. Czy jest miejsce na Ziemii gdzie wzbudzalibyscie sympatie?
        • Gość: z daleka Re: Cel- Pohańbić Polaków! IP: *.inter.net.il 18.08.03, 21:24
          Chetnie ci odpowiem. O murze krucitko bo nie jest to przedmitem watku.A jako
          temat zastepczy nie bardzo pasuje. No wiec buduje sie, z pewnymi oporami ale
          do przodu. Wracajac do watku powtorze, ze polski zascianek i chamstwo gora.
          Zdodzisz sie ze mna, czy wolisz o murze?
          • maaax Postkomuchy i relatywiści jak zwykle :nie na temat 19.08.03, 10:39
            bo trudno im polemizowac merytorycznie, wiec siegają do oszczerstw i zarzucaja
            innym swoje grzechy (tak,jak złodziej złapany na gorącym uczynku
            wrzeszczy "łapaj złodzieja" i pokazuje na innych)
      • Gość: Józef Zawadzki Pachniesz kibucem, Gościu niemiły IP: *.eu.org 22.08.03, 20:06
        • Gość: z daleka Re: Pachniesz kibucem, Gościu niemiły IP: *.inter.net.il 22.08.03, 20:25
          coz to znaczy "pachniec kibucem"? Jakiego rodzaju to zapach? Sa rozne
          kibuce.Sa rolnicze, hodowlane, przemyslowe, turystczne. Kazdy ma inny zapach.
          Co sie Panu roi panie Joziu?
    • Gość: Józef Zawadzki Dzięki Panie Maaax. Taki mają zamiar rzeczywiście. IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 13:05
      Wie Pan od współwinnych łatwiej domagać się finansowego zadośćuczynienia niż od
      współofiar. To klucz do wszystkiego.
      Proszę sobie wyorazić te obecne KARŁY MYŚLI I SŁOWA za pomoca sprzedawczyka
      admiana o ksywie maas zablokowali wczoraj mój IP , po tym jak napisał do nich
      ten snajper vel WÓR NA ODCHODY Perły.
      Nic nim jednak z tego nie wyjdzie.
      • Gość: polishAM Re: Dzięki Panie Maaax. Taki mają zamiar rzeczywi IP: *.tnt34.ewr3.da.uu.net 23.08.03, 04:22
        Drogi Panie Zawadzki. Niech sie pan nic sie nie przejmuje. Ja rowniez
        wielokrotnie mialem szanse zobaczyc biala strone monitora, po wywolaniu strony
        Gazety. Z tym, ze ja dysponuje niezliczona iloscia serwerow. Nie nalezy
        spamowac i obrazac uczuc religijnych. To wszystko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka