lunatic.soul 22.03.09, 05:43 Dzisiaj urodziny... Może napisałby z tej okazji nowy Testament?... Panie i Panowie... Jacek Kaczmarski... www.youtube.com/watch?v=CRoNijEfC5U www.youtube.com/watch?v=R7cAMn2CbPc www.youtube.com/watch?v=Y_clXdF-mZ4 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
belgijska Re: 22 marca... 22.03.09, 10:14 W stylu? : (....) "Nic nie zapiszę więc Wałęsom, Pawlakom, Strąkom i Urbanom, Co codziennością naszą trzęsą .... (...) ? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatic.soul Re: 22 marca... 22.03.09, 18:01 Nie wiem...to stary Testament... www.youtube.com/watch?v=XL_26Xm7yV4 i nie było lat dziesięciu... Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska Re: 22 marca... 22.03.09, 18:36 lunatic.soul napisał: > Nie wiem...to stary Testament... > www.youtube.com/watch?v=XL_26Xm7yV4 > i nie było lat dziesięciu... A byl nowy? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatic.soul Re: 22 marca... 22.03.09, 19:14 A byl nowy? Nie... może byłby? Jest jeszcze starszy... TESTAMENT (wg G. Brassensa) Takim już smutny, jak ma dusza Choć tak wesoły jak mój świat. W ostatnią swoją drogę ruszam, Być z aniołami za pan brat. Choć ciężko będzie, bo wysoko, A pieszo trzeba mi tam iść, Kiedy pokłonie się obłokom Na ziemi zwiędnie życia liść. W moim mieszkaniu pusty pokój, Na stole fajka, wazon bzu, Szyby nie myte, jak co roku I życiu już zabrakło tchu. Dziewczę się me do mamy tuli I rzewne za mną leje łzy, Do tego trzeba jej cebuli Bo zbyt wesołe miewa sny. W moim fotelu inny chłopak I z mojej szklanki pije dżin, W moich pantoflach grzeje stopy, Śpi w moim łóżku, s...syn. Do mego kota strzela z procy, Używa moich ubrań dwóch, Nawiedzam zatem go po nocach, Zjawiam się przed nim jako duch. Teraz już nie ma tego drania, Bo raz zalała go zła krew. Sprzątnąłem z mego go mieszkania - Naraził drań się na mój gniew. I znowu pogrzeb, znowu trwoga, Dziewczyna moja znowu łka, I teraz jego czeka droga, Po której kiedyś szedłem ja. Jacek Kaczmarski 1974 Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska Re: 22 marca... 22.03.09, 21:27 lunatic.soul napisał: > A byl nowy? > > Nie... może byłby? > Jest jeszcze starszy... > > TESTAMENT > > (wg G. Brassensa) Brassens jak i zreszta Brel mieli zupelnie inny typ "wisielczej melancholii" - dlatego ja wole w Kaczmarskim tekst niz barda. To tylko "bagatelle" do, no wlasnie albo sie cos czuje albo nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
lunatic.soul Re: 22 marca... 22.03.09, 22:05 Ja...słyszę pasję... www.youtube.com/watch?v=qsBma7jJsOI Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant :-) 22.03.09, 18:34 W knajpie "Victoria" Dziś euforia: Gra mandolina i waltornia, Na bal się pcha za falą fala Już pełna sala, Gdzie gala trwa. Tłoczą się pary Na kuluary; Odświętne kiecki, marynary, Krążą kelnerzy i kelnerki - Każdy se w nerki Kropelkę da. Gołda - nie woda - Pogody doda. Ten z tym się stuknie, piątkę poda, Wre na parkietach i dywanach - By trwać do rana - Wymiana zdań! Lech zapowiada Jak zgnoi gada, Co ciągle świnię mu podkłada - Aż się od słów tych męskiej siły Liczka spłoniły U miłych pań! Waldi "Gaduła" Smętnie się tuła, Bo wiara mu fasadę skuła - Wykluwa się z kielichem klecha - Masz Waldek pecha - Pociecha fest! A Tadzio "Piorun" - Człowiek honoru - Trzyma się z dala od kiziorów; Tadzio myślówę ma, jak brzytew I w świecie przy tem Obytem jest. Więc "Słodki Olo" Wysila polot: Czy mieszać harę z kokakolą? Znaczy - czy szukać sztamy z Tadziem, Czy w starym składzie W napadzie grać? Kudłaty Józek Git ciągnie wózek: W niejeden zakręt trafił z luzem, Jak zagra z Lechem w lewe karty To na bok żarty - Uparta brać! Ten już przypruty, Tamten opluty, Temu się przepalają druty - Ów pyta damę głosem grząskim "Czy masz podwiązki?" - Niewąski bal! A Miecio "Żużel" Pieczenie w rurze Gasi, jak strażak na dyżurze - Niewdzięczna jego rola krecia: Kto wkurzył Miecia - Odleciał w dal. Jedni pękają, A drudzy zgrają Na los stawiają to, co mają - Liczy się tylko dola własna I przyszłość jasna - Stać nas na gest! W knajpie "Victoria" Trwa euforia - Oto wykuwa się historia! Każdy w niej robi za figurę - Kto zna kulturę Ten górą jest! Jacek Kaczmarski 23.2.1995 Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska Re: :-) 22.03.09, 18:44 Ja to lubie. Tekst: www.youtube.com/watch?v=X2C1ZEwJi6Y Odpowiedz Link Zgłoś
lunatic.soul ? 22.03.09, 19:53 Oddział chorych na raka à la Polonaise A.D.2002 Pięciu na jedną salę kładli na Banacha (miejsca ciągle za mało, a rak coś się pleni), więc pięciu nas leżało, a każdy miał stracha, że to kres jego drogi na tej ciężkiej ziemi. Ten spod okna z godnością znosił swoje lęki: szlafrok, kapcie, tranzystor, oficerska mina. Dyrygował, jak mamy korzystać z łazienki... a ja - nic nie mówiłem. Czytałem kryminał. Drugi, z guzem na wardze, lubił telewizję, więc każdą wolną chwilę na kobiecym siedział; mówił - wie pan, w cywilu to ja jestem fryzjer, ale teleturnieje mnie biorą, ta wiedza! Godny zgodził się, owszem, że bez wiedzy nijak, on jednak osobiście zwykł chadzać do kina; po czym włączył tranzystor na Radio Maryja, a ja - nic nie mówiłem. Czytałem kryminał. Trzeci wciąż się naświetlał, miał głowę w bandażach, skórę twarzy jak sandał i dziurę po uchu. Znikał "płucka przewietrzyć i raczka podsmażać" Nikotynka - powiadał - podtrzymuje na duchu. Ten od teleturniejów odmawiał jej zalet. - Panie! Pański nowotwór, to ta nikotyna! Obrażał się Palacz - Przecież uchem nie palę! A ja - nic nie mówiłem. Czytałem kryminał. Czwarty też małomówny. Wwieźli go o zmierzchu i wcisnęli na siłę w kąt pod Krucyfiksem. - Tak na oko - oświadczył - jestem zdrów! Po wierzchu! Ale rak mnie wyżera, jak żyd krem w Bar Micwę! Tu Godny się ożywił słysząc temat "Żydzi". - Zlatują się, jak muchy, a my - jak padlina! Nie dość, że takie żyje, to jeszcze z nas szydzi! A ja? - nic nie mówiłem. Czytałem kryminał. - Polacy Adzikowi* winni są pomniki za to, że tyle tego robactwa wypalił! - Ale żydki się w Krzyżu kryją, jak korniki! Papieżowi jarmułkę założyć kazali! - Odwiedzał synagogę - tłumaczył Telewidz, ale go zakrzyczała rakowa rodzina. - Niech pan tutaj nie broni żydowskiej bolszewii! A ja - nic nie mówiłem. Czytałem kryminał. - Pan zgasi już to światło! Przecież spać chcą chorzy! - Sklął mnie potem wsłuchany w radiowe nieszpory Ów, co godnie ból znosił, ale się położył, Bo po takiej dyskusji poczuł, że jest chory. Z twardą kulą w przełyku łaziłem po ciemku zimną wodą spod kranu chłodzić suche usta, a Bezuchy po łóżku ciskał się i stękał - Kładą tu byle kogo i nie można usnąć! Rano mnie wypisali zaraz po badaniach. Teraz już tylko dni do wyroku odliczać... Pod oknem siedział Godny. Wkładałem ubranie. Nagle, ni stąd, ni zowąd mówię - Zdrowia życzę... Wyrwał się z odrętwienia, jakbym był majakiem. - No proszę! Jednak umie pan mówić, jak widzę! A myśmy już myśleli: z książką, to snob jakiś... - Nie, proszę pana - mówię - nie snob. Jestem Żydem. Oj, odjęło mu mowę. Bo o co tu pytać? Wyraźnie było widać kiedy się przeraził, że pacjent - żyd już wie, kto jest antysemitą i zgładzi go przez Spisek Żydowskich Lekarzy! Odszedłem, bezskutecznie próbując przełykać i w ustach mi gęstniała tysiącletnia ślina. - Spluń za siebie - mówiło mi coś - spluń i zmykaj! A ja obracałem w pamięci kryminał. * Adzik - w pewnych kręgach czułe zdrobnienie od Adolfa (Hitlera). Jacek Kaczmarski Osowa, 5.6.2003 Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska Re: ? 22.03.09, 20:06 Zdecydowanie wole w formie tekstu, niespiewanego to taka refleksja nad forma, nie na miejscu .... Dech mi zaparlo, duszno, i czytam kryminal .... Odpowiedz Link Zgłoś
lunatic.soul Re: ? 22.03.09, 20:10 On tego nigdy nie śpiewał. A tekst jest na swoim miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska Re: ? 22.03.09, 20:19 lunatic.soul napisał: > A tekst jest na swoim miejscu... ........... "Przez lat trzysta kotara Vermeera jedwabnemu lśnić światłu pozwoli (...)" ...... larmes .... Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska Re: ? 22.03.09, 20:37 lunatic.soul napisał: > Tak. > > "Tyle scena... a morał? Pointa?" (..) Umiem jeszcze po polsku - "proszę" (...).... Odpowiedz Link Zgłoś
lunatic.soul Pytanie... 22.03.09, 21:13 "Tyle scena... a morał? Pointa?" Odpowiedź... każdy ma swoją... Odpowiedz Link Zgłoś
lunatic.soul 10 kwietnia... 10.04.09, 07:34 Dziś mija 5 lat... Przedszkole, 1974 www.youtube.com/watch?v=zpx-RHpgNms Poczekalnia, 1975 www.youtube.com/watch?v=LTC97LojAJI Nie lubię, 1976 www.youtube.com/watch?v=SMwaMTP8HSQ Kasandra, 1978 w479.wrzuta.pl/audio/6wizclgZA1Y/jacek_kaczmarski_-_kasandra_1 Krzyk, 1978 w118.wrzuta.pl/audio/8SW4aEdsspy/krzyk_-_jacek_kaczmarski Lekcja historii klasycznej, 1979 zorika.wrzuta.pl/audio/3tg4W35vIRp/jacek_kaczmarski_-_lekcja_historii_klasycznej Jałta, 1984 www.youtube.com/watch?v=iI6MXZmR29A Zbroja, 1982 www.youtube.com/watch?v=kcxEu2IVT0c Katyń, 1985 nethel.wrzuta.pl/audio/9GSuPaLStsn/jacek_kaczmarski_-_katyn Aleksander Wat, 1985 stormbringer.wrzuta.pl/audio/4IWkhBgy8qv/09._jacek_kaczmarski_-_aleksander_wat Odpowiedz Link Zgłoś