Dodaj do ulubionych

busy Jasło Rzeszów

20.09.05, 14:09
Cześć,
Czy ktoś z Was zna może jakies busy które jeżdżą z Rzeszowa do Jasła? Ok
godziny 18 lub później?
Bardzo proszę o pomoc, nr telefonu albo przynajmniej skąd i o której
odjeżdżają :-)

Ewela
Obserwuj wątek
    • inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 20.09.05, 14:14
      W Jaśle wyjeżdżają z Placu Żwirki i w Rzeszowie przyjeżdżają na tzw. "dworzec
      wojewódzki". Nie wiem, o której godzinie, bo nie jeżdżę tym. PKS pewniejszy i
      bezpieczniejszy =]
      • gioseppe Re: busy Jasło Rzeszów 20.09.05, 19:36
        a wiesz może jak się nazywa firma?
        chciałabym poszukać w googlach jakiegoś rozkładu albo cuś :-)

a "dworzec wojewódzki" to jest taki parking przy dworcu czy to ten parking
        płatny przy słynnym pomniku? ;-)
        • inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 20.09.05, 20:05
          "Dworzec wojewódzki" to jest ten płatny parking obok Urzędu Wojewódzkiego. Nie
          wiem czemu tak to nazwali, tam są chyba ze trzy przystanki.

Poza tym na dworcu PKS w Rzeszowie na rozkładzie jazdy ostatni autobus do Jasła
          odjeżdża około 16:00, a pociąg pół godziny wcześniej. I ktoś, kto rzadko tędy
          podróżuje mógłby pomyśleć, że jesli z dworców PKS i PKP po 16:00 nie ma
          połączeń, tzn., że nie ma ich wcale. Tymczasem jest jeszcze kilka autobusów
          PKSu Jasło i prywatnych spod Urzędu, które nie są wymienione w rozkładzie.

A nazwy nie znam. Czemu tak Ci zależy żeby właśnie prywatnym busem jechać? :)
          • gioseppe Re: busy Jasło Rzeszów 20.09.05, 21:12
            niekoniecznie muszę wracać prywatnym ale z doświadczenia wiem, że PKS/PKP
            niestety ostatnia trase do Jasła ma wcześnie,
            Ja będę tam przejazdem więc najbardziej odpowiadałaby mi godzina 18 lub jeszcze
            później.

ale może się w ciemno "wstrzelę" ;-)

Dzięki za pomoc
            • inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 20.09.05, 22:46
              Nom tłumaczyłem Ci właśnie przed chwilą, że większość myśli, że ostatnie
              połączenie jest wcześnie, bo autobusy wieczorne są nie uwzględnione w
              rozkładzie na dwrocu PKS w Rzeszowie. Za to na "wojewódzkim" są one wypisane i
              jest autobus około godziny 19:00.

Wszystkie te autobusy przejeżdżają też koło kościoła Saletynów w Rzeszowie i
              tam się zatrzymują na przystanku. Tam również jest tabliczka z godzinami
              odjazdów autobusów do Jasła :)

Prywatnym nie jedź :)
              • gioseppe Re: busy Jasło Rzeszów 21.09.05, 11:03
                a coś Ty sie tak na te prywatne uparł?
                ja wolę prywatne :-P
                średnio dwa razy w tygodniu jeżdżę prywatnymi tyle że zupełnie inne połączenie :-)

skoro mówisz, że o 19 jest autobus to ja nie mam się cyzm martwić.
                A pamiętasz ile kosztuje studencki?
                • inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 21.09.05, 11:33
                  Nie wiem ile kosztuje studencki, a z tą 19:00 to mówiłem, że "około" =] Sprawdź
                  dokładnie, bo to równie dobrze może być o 18:30 :)

A jeśli chodzi o prywante, to najciekawsi są ci kamikadze na trasie Tarnów -
                  Kraków. Tam pełno tych busów jeździ i pełno ląduje w rowach. Panowie w busikach
                  twierdzą, że są panami dróg i mogą wszystko.

A w PKSie jest ta pewność, że przyjedzie na czas, że stan techniczny będzie
                  dobry (bo tam mają rygorystyczne zasady) i że kierowca będzie trzeźwy, bo każdy
                  przed wyjazdem z zajezdni badany jest alkomatem.

A na legitymację studencką są zniżki w busach?
                  • wiki27 Re: busy Jasło Rzeszów 14.10.05, 19:37
                    Potrzebuje informacji o busach jasło-rzeszow,te ktore jedza w soboty i w
                    niedzile, w jakich godzinach jedza , skad wyjedzaja itp. .Prosze o kazde
                    informacje dotyczace tych busów sprawa dosc pilna. Prosze jakeis informacje o
                    tych busach.
                    • inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 14.10.05, 19:43
                      Ja niektórych nie rozumiem...

Nie wiadomo skąd, nie wiadomo gdzie, nie wiadomo o której, nie wiadomo jak, nic
                      nie wiadomo, ale to jest pilne i MUSI być bus...
                      • wiki27 Re: busy Jasło Rzeszów 14.10.05, 19:59
                        Inny obserwatorze przeciez napisane jst ze potrzebuje informacji o busach,
                        ktore jedzdża z jasla do rzeszowa ,jesli masz jakie kolwiek informacje to
                        mi je podaj bo s ami potrezbne
                        • inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 14.10.05, 20:08
                          Już to pisałem w tym wątku, ale chyba trzeba jeszcze raz. Czasem widuję busa
                          Gorlice - Rzeszów na placu Żwirki, ale większość busów odjeżdża z dworca PKS w
                          Jaśle, z tego placu obok taksówek. Czyli nie tam, gdzie stanowiska PKSu i
                          zadaszony dworzec, tylko tu zaraz na początku, gdzie PKS ma stanowisko dla
                          wysiadających.

I właśnie tam PRAWDOPODOBNIE są rozkłady jazdy tych busów. Nie wiem, czy na
                          pewno, bo nie wiedziałem, ale tak mi się wydaje. Za to na pewno rozkłady są
                          na "dworcu wojewódzkim" w Rzeszowie. Bo tam obok godzin odjazdów PKSu są osobne
                          kartki i plakaty z godzinami odjazdu busów (te akurat ostatnio widziałem i jest
                          ich dość dużo).
                          • wiki27 Re: busy Jasło Rzeszów 14.10.05, 20:15
                            dzieki za informacje, a jeszcze jedno nie orientujesz sie czy trzeb wczesniej
                            rezerwowac miejsce w tych busach , pozdrawiam
                            • inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 14.10.05, 20:33
                              Nie, nie wiem. Ja jeżdżę PKSem i Connex'em... :)
                              • pepem Re: busy Jasło Rzeszów 20.02.06, 14:24
                                A ja connexem nie staram się nie jeździć. Niestety, są linie gdzie są jeszcze
                                monopolistami, i skrzętnie z tego faktu korzystają, łupiąc kieszenie klientów.
                                To francuscy zdziercy tacy sami jak TPSA.
                  • aron2004 Re: busy Jasło Rzeszów 25.03.06, 13:14
                    inny.obserwator napisał:

> A w PKSie jest ta pewność, że przyjedzie na czas, że stan techniczny będzie
                    > dobry (bo tam mają rygorystyczne zasady) i że kierowca będzie trzeźwy, bo
                    każdy przed wyjazdem z zajezdni badany jest alkomatem.

www.edroga.pl/dw00x.php?idk=FE&idn=52&idz=
                    Pijany kierowca PKS - u

2005-12-01

Funkcjonariusze policji w Sandomierzu zatrzymali pijanego kierowcę autobusu PKS
                    relacji Stalowa Wola-Warszawa, który przewoził 14 osób. Jeden z pasażerów
                    zawiadomił policję o dziwnym zachowaniu kierowcy, który miał we krwi około 0, 6
                    promila alkoholu. Mężczyzna odpowie za to przed sądem.

(kp)

Rekordowo pijany kierowca
                    Kierowca PKS przewożący ludzi z Rawy Mazowieckiej do Tomaszowa, jechał
                    zygzakiem. Zaniepokoiło to pasażerów, którzy wezwali policję. Kierowca dmuchnął
                    w alkomat i ... w urządzeniu brakło skali.

Bydgoszcz: Pijany kierowca autobusu PKS
                    Ponad 2 promile alkoholu w wydychanym powietrzu miał kierowca autobusu PKS
                    zatrzymany w Kotomierzu koło Bydgoszczy. Policję zawiadomili pasażerowie
                    autokaru. Pijany kierowca trafił do aresztu, straci pracę.

Pijany kierowca autobusu z Łomży
                    Ponad pół promila alkoholu w wydychanym powietrzu miał kierowca rejsowego
                    autobusu relacji Łomża-Bożejewo. Policjanci zatrzymali go do rutynowej kontroli
                    niedaleko dworca autobusowego w Łomży. Pasażerowie, których wiózł pijany
                    mężczyzna, pojechali dalej, ale już z innym kierowcą.

Rażący brak doświadczenia, pijaństwo kierowców, kradzieże paliwa. Takie sprawy
                    zdarzają się w regionalnych PKS-ach coraz częściej. Bezpieczeństwo podróżnych
                    jest zagrożone.

36-letni Sławomir K., kierowca, który w poniedziałek pijany jechał gimbusem,
                    nie miał doświadczenia. Zatrudniony został przez PKS Brodnica we wrześniu br.
                    Przydzielono mu codzienne dowożenie 40 dzieci do szkoły na terenie Wąpielska.
                    Co robił wcześniej?

- Zajmował się gospodarstwem rolnym - informuje Wacław Krankowski, dyrektor PKS
                    Brodnica.- Daliśmy mu szansę...

Alkomat nie pomaga

Z pijaństwem części kierowców walczą w Brodnicy od lat.

- W zeszły roku kupiliśmy dwa alkomaty, prowadziliśmy akcję uświadamiającą.
                    Tłumaczyłem: Napiłeś się wczoraj, dziś dmuchnij! Wydaje się, proste. Niestety,
                    nie do wszystkich dociera - mówi dyrektor.

Zapotrzebowanie na kierowców zgłasza Powiatowym Urzędom Pracy większość PKS-ów
                    w regionie. Starsi odchodzą na emerytury, młodsi coraz częściej wybierają
                    wyjazd do Anglii, gdzie mają szansę zarobić kilkakrotnie razy więcej niż w
                    Polsce.

W małych miastach regionu średnie wynagrodzenie w PKS-iewyniosło w listopadzie
                    1800 zł brutto. W Toruniu nieco więcej. Przyjmowani do pracy kierowcy często
                    pochwalić się mogą jedynie sfinansowanym przez PUP kursem, kategorią D i...
                    nieznajomością trasy.

Pijany kierowca

W Grajewie policjanci zatrzymali pijanego kierowcę ełckiego PKS-u. Miał prawie
                    3,5 promila alkoholu.

Mężczyzna jechał z Augustowa do Grajewa. Prawdopodobnie upił się w czasie
                    godzinnej przerwy między kolejnymi kursami. Pasażerowie zorientowali się, że
                    kierowca jest pijany, kiedy wjeżdżając na dworzec PKS w Grajewie autobus
                    zderzakiem wyrwał dwa znaki drogowe i uderzył w budynek dworca.
                    Kiedy pasażerowie wysiedli kierowca zaczął uciekać, taranując pobliskie lampy,
                    znaki drogowe i budki telefoniczne.
                    Wcześniej za jazdę po pijanemu mężczyzna stracił uprawnienia do kierowania
                    samochodami osobowymi. Ukarano go też półrocznym wyrokiem w zawieszeniu na 3
                    lata.
                    Teraz grozi mu utrata prawa jazdy na 10 lat i pobyt w więzieniu. ( Radio
                    olsztyn )

• inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 25.03.06, 13:38
                      Tak, jeden na ile tysięcy PKSów?

A teraz sobie poszukaj w necie ile busiarzy mających się za królów szos ląduje
                      w rowie na samej trasie Kraków - Tarnów ;)
                      • aron2004 Re: busy Jasło Rzeszów 25.03.06, 15:14
                        inny.obserwator napisał:

> Tak, jeden na ile tysięcy PKSów?

Jeden? Wydawało mi się że podałem ci kilka przykładów.

> A teraz sobie poszukaj w necie ile busiarzy mających się za królów szos
                        ląduje w rowie na samej trasie Kraków - Tarnów ;)

W dniu 14 marca 2005r kierowca kursowego autobusu PKS o. Złotoryja w
                        miejscowości Podolany na śliskiej nawierzchni stracił panowanie nad pojazdem i
                        uderzył w przydrożne drzewo. W wyniku wypadku obrażeń doznały dwie pasażerki:
                        18- latka - złamanie prawej ręki, 15 - latka - uraz stawu skokowego i
                        stłuczenia głowy.Obie pasażerki po uzyskaniu pomocy medycznej zostały zwonione
                        do domu.

Jak wykazało badanie, kierowca autobusu (31 lat) był w stanie po spożyciu
                        alkoholu 0,68 promila i został zatrzymany w PDOZ KPP w Złotoryi. Autobus
                        zabezpieczył przedstawiciel PKS.

Zawodowy kierowca autobusu, osoba której społeczeństwo zaufało zaprzepaścił
                        pokładane w nim zaufanie. Pomimo tego, że w przeszłości policjanci dwukrotnie
                        zatrzymywali mu uprawnienia zakład pracy nadal pozwolił mu kierować autobusem.
                        Wymierzone poprzednio kary nie przyniosły efektów, w wyniku czego doszło do
                        kolejnego incydentu drogowego, którego przyczyną był alkohol i rutyna.

Wypadek autobusu PKS
                        Jedna osoba nie żyje, a kilkanaście jest rannych - to tragiczny bilans
                        zderzenia autobusu PKS linii Gryfice - Warszawa i ciężarówki.

Do wypadku doszło nad ranem w okolicach Koła. Ciężarówka-chłodnia zderzyła się
                        czołowo z autobusem linii Gryfice - Warszawa. Rzecznik wielkopolskiej policji,
                        nadkom. Ewa Olkiewicz poinformowała, iż według wstępnych ustaleń, kierowca
                        ciężarówki z nieustalonych przyczyn zjechał na przeciwny pas ruchu i zderzył
                        się z autobusem.

O włos od tragedii w Warszawie
                        Na jednej z głównych ulic Warszawy samochód osobowy uderzył wieczorem w
                        ciężarówkę, a ta z kolei w autobus. Autokar pełen pasażerów przewrócił się na
                        dach i zablokował tory tramwajowe. Ranne zostały 22 osoby, wszystkie wyszły już
                        ze szpitala. Ze wstępnych ustaleń policji wynika, że za wypadek odpowiada młody
                        kierowca samochodu osobowego.

zdjęcia : www.rmf.fm/fakty/?id=88106

Potrącił kobietę i odjechał - w Płocku zaczął sie proces byłego kierowcy PKS
                        IAR 15:50

W płockim Sądzie Rejonowym rozpoczął się proces byłego kierowcy PKS, który rok
                        temu w pobliżu dworca autobusowego potrącił na pasach młodą dziewczynę i
                        odjechał. Wiedział, że jest poszukiwany, lecz nie zgłosił się na policję,
                        gdyż "obawiał się kłopotów". Prokuratura Rejonowa w Płocku dwukrotnie umarzała
                        dochodzenie.

Uporczywe interwencje matki poszkodowanej córki spowodowały, iż powrócono do
                        sprawy. W końcu ustalono sprawcę, który przyznał się do winy. Tłumaczył, że nie
                        zauważył dziewczyny przechodzącej po oznakowanym przejściu dla pieszych i
                        potrącił ją. Podniósł ofiarę i posadził na ławce. Mająca 17 lat dziewczyna trzy
                        miesiace spędziła w szpitalach. Lekarze walczyli między innymi z martwicą
                        tkanek. Miała też przeszczepianą skórę. Jej ciało zostało oszpecone, nie mówiąc
                        o szoku, który przeżyła - opowiadała matka.

REKLAMA Czytaj dalej

Kierowca uważa, że nie uciekł z miejsca wypadku, ponieważ zatrzymał samochód i
                        strał się pomóc dziewczynie. Za spowodowanie wypadku, którego skutkiem były
                        ciężkie obrażenia ciała oraz za ucieczkę - takie zarzuty postawiono sprawcy -
                        grozi mu kara co najmniej 8 lat pozbawienia wolności. Na wyrok trzeba będzie
                        jednak dosyc długo poczekać. Sąd bowiem powołał biegłego lekarza, który ma
                        ocenić doznane obrażenia i przebieg leczenia młodej dziewczyny.

Autobus PKS uderzył w dom
                        PAP/IAR 15:40 (aktualizacja 19:22)

Ponad 20 pasażerów zostało poszkodowanych, w tym trzech hospitalizowano, w
                        wyniku wypadku autobusu PKS wiozącego dzieci ze szkoły. Do zdarzenia doszło w
                        miejscowości Osiek koło Lubina (Dolnośląskie), na drodze krajowej Wrocław-
                        Zielona Góra.

Autobus wiózł głównie dzieci i młodzież wracające ze szkół w Lubinie do
                        okolicznych wsi. Według świadków, wyjeżdżając z miejscowości Osiek w kierunku
                        Wrocławia, zamiast skręcić na skrzyżowaniu w prawo, pojazd przeciął jezdnię i
                        pojechał prosto taranując ścianę jednego z domostw - powiedział Jacek Krajewski
                        z lubińskiej policji.

REKLAMA Czytaj dalej

Usłyszałam potworny huk, nie wiedzieliśmy z mężem, w którą stronę biec, bo był
                        straszny kurz. Mąż był dosłownie jeden, dwa metry od miejsca uderzenia -
                        powiedziała Olga Sajdyk, w której dom wjechał autobus.

Policjant podkreślił, że kierowca autobusu był trzeźwy. Mężczyzna był
                        roztrzęsiony, tłumaczył, że zawiodły hamulce. Zostaną one zbadane pod kątem
                        ewentualnej awarii - powiedział Krajewski. Z miejsca wypadku młodzież i dzieci
                        karetkami pogotowia przetransportowano do szpitala w Lubinie.

Według naszych najnowszych informacji, do izby przyjęć lubińskiego szpitala
                        trafiło w sumie 21 osób w wieku od 14 do 19 lat. Większość miało niegroźne
                        zadrapania i potłuczenia. Po przebadaniu wyszli oni ze szpitala. Trzy osoby w
                        wieku 14, 16 i 17 lat, pozostały w szpitalu na obserwacji z podejrzeniem
                        wstrząśnienia mózgu - wyjaśnił policjant.

Ruch na drodze był utrudniony, ale trasa nie była całkowicie zablokowana.
                        Samochody przepuszczano wahadłowo. (aka)

Wypadek PKS-u, dwie osoby ranne
                        PAP 08:40

Dwie osoby zostały ranne w wypadku autobusu PKS-u, do którego doszło przed
                        godziną ósmą na lokalnej drodze niedaleko Torzymia w Lubuskiem. Rannych
                        pogotowie zabrało do szpitala w Sulęcinie - poinformował dyżurny Komendy
                        Wojewódzkiej Policji w Gorzowie Wlkp.

Wypadkowi uległ autobus liniowy. Do zdarzenia doszło między Torzymiem a
                        miejscowością Dębrznica w powiecie sulęcińskim. Z wstępnych ustaleń policji
                        wynika, że kierowca najprawdopodobniej wpadł w poślizg i nie zdołał już
                        opanować pojazdu, który uderzył w przydrożne drzewo.

REKLAMA Czytaj dalej

Obecnie na miejscu pracuje policja. Na razie nie ma informacji na temat obrażeń
                        i stanu zdrowia rannych w wypadku pasażerów.

Po nocnym przymrozkach drogi w regionie, szczególnie te mniej uczęszczane, mogą
                        być miejscami bardzo śliskie; w piątek w Lubuskiem było ciepło, padał deszcz.
                        (sm)

Nietrzeźwy kierowca autobusu spowodował wypadek

--------------------------------------------------------------------------------

• aron2004 Re: busy Jasło Rzeszów 25.03.06, 15:17

5 maja 1997 r. - katastrofa kolejowa w Reptowie pod Szczecinem. Zginęło 12
                          osób, 36 było rannych.

2 maja 1994 r. - wypadek autobusu PKS w miejscowości Zawory koło Gdańska.
                          Zginęły 32 osoby.

20 sierpnia 1990 r. - zderzenie pociągów w podwarszawskim Ursusie. 16 osób
                          zginęło, 64 zostały ranne.

4 czerwca 1981 r. - zderzenie pociągów w Osiecku - 25 ofiar śmiertelnych.

19 sierpnia 1980 r. - największa katastrofa w historii kolei w Polsce. Zderzyły
                          się dwa pociągi pod Otłoczynem w pobliżu Torunia. Zginęło 65 osób, 64 zostały
                          ranne.

18 listopada 1978 r. - dwa autobusy PKS spadły z wiaduktu w Oczkowie koło
                          Żywca. W wypadku zginęło 30 osób.

3 listopada 1976 r. - katastrofa kolejowa w Juliance koło Częstochowy - 25 osób
                          zginęło, ok. 80 było rannych.
                    • aron2004 Re: busy Jasło Rzeszów 25.03.06, 15:20

--------------------------------------------------------------------------------

Kilkunastu rannych w wypadku autobusu
                      12 osób zostało rannych w zderzeniu autobusu z ciężarówką, do którego doszło na
                      trasie Augustów - Suwałki.
                      Wszyscy poszkodowani trafili do szpitali w Augustowie i Suwałkach. Trzy osoby
                      są ciężko ranne, a jedna przechodzi w tej chwili trepanację czaszki. Część
                      pasażerów jest w szoku.

Według wstępnych ustaleń - kierowca suwalskiego PKS-u, jadący do Białegostoku
                      uderzył w zaparkowanego na chwilę na poboczu drogi litewskiego TIR-a -
                      chłodnię. Nie wiadomo na razie kto zawinił.

Do wypadku doszło w miejscowości Szczebra. Ruch w tym miejscu odbywa się
                      wahadłowo - kierują nim policjanci. Na miejsce jedzie ciężki sprzęt, który
                      odholuje autobus i TIR-a.

www.ratownictwo.org.pl/search.php?search_keywords=Lider
                      • inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 26.04.06, 20:02
                        aron2004, mam kontrargument :)

uwaga.onet.pl/1331745,archiwum.html
                        • ouimet Re: busy Jasło Rzeszów 27.04.06, 00:56
                          inny.obserwator napisał:

> mam kontrargument :)

robisz zestawienie typu:pijany kierowca,czy trzezwy gwalciciel-lepszy-gorszy?

...trzymaj sie "mlodzianku"...

• inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 27.04.06, 08:16
                            Ojej ouimet, znowu coś?

Po prostu link idealnie pasował do tej (też sie zgadzam - głupiej) dyskusji.
    • pepem Re: busy Jasło Rzeszów 20.02.06, 14:25
      Odpisałem na ten temat w forum Gorlic. Jest tam rozkład i odpowiednie kontakty
      do firmy.
    • pjopaw Re: busy Jasło Rzeszów 14.05.06, 21:42
      Conajmniej trzy busy jeżdżą DO RZESZOWA rano: ok. 5:50, 6:10, i 6:25 (to są
      czasy odjazdu z Lwowskiej, inne miejsca odpowiednio wcześniej). Wyjazdy z
      Rzeszowa - 15:35, 15:40, 15:45. Później jest chyba jeszcze jeden jakiś bus,
      autobusy są o 16:20, 16:55 oraz (ostatni) o 19:05. Jeszcze jest jakiś bus
      relacji Warszawa - Gorlice, z przejazdem przez Krosno i Jasło jest ok 23:00
      bodajże. Nie ma między 19:05 a 23:00 innego busu, autobusu ani też pociągu.
      Jeżeli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu, bo na tej trasie jeżdżę codziennie od
      poniedziałku do piątku. Czasem przydałoby się wrócić później, ale z tym
      gorlickim busem przed północą często są problemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka