gioseppe1 20.09.05, 14:09 Cześć, Czy ktoś z Was zna może jakies busy które jeżdżą z Rzeszowa do Jasła? Ok godziny 18 lub później? Bardzo proszę o pomoc, nr telefonu albo przynajmniej skąd i o której odjeżdżają :-) Ewela Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 20.09.05, 14:14 W Jaśle wyjeżdżają z Placu Żwirki i w Rzeszowie przyjeżdżają na tzw. "dworzec wojewódzki". Nie wiem, o której godzinie, bo nie jeżdżę tym. PKS pewniejszy i bezpieczniejszy =] Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: busy Jasło Rzeszów 20.09.05, 19:36 a wiesz może jak się nazywa firma? chciałabym poszukać w googlach jakiegoś rozkładu albo cuś :-) a "dworzec wojewódzki" to jest taki parking przy dworcu czy to ten parking płatny przy słynnym pomniku? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 20.09.05, 20:05 "Dworzec wojewódzki" to jest ten płatny parking obok Urzędu Wojewódzkiego. Nie wiem czemu tak to nazwali, tam są chyba ze trzy przystanki. Poza tym na dworcu PKS w Rzeszowie na rozkładzie jazdy ostatni autobus do Jasła odjeżdża około 16:00, a pociąg pół godziny wcześniej. I ktoś, kto rzadko tędy podróżuje mógłby pomyśleć, że jesli z dworców PKS i PKP po 16:00 nie ma połączeń, tzn., że nie ma ich wcale. Tymczasem jest jeszcze kilka autobusów PKSu Jasło i prywatnych spod Urzędu, które nie są wymienione w rozkładzie. A nazwy nie znam. Czemu tak Ci zależy żeby właśnie prywatnym busem jechać? :) Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: busy Jasło Rzeszów 20.09.05, 21:12 niekoniecznie muszę wracać prywatnym ale z doświadczenia wiem, że PKS/PKP niestety ostatnia trase do Jasła ma wcześnie, Ja będę tam przejazdem więc najbardziej odpowiadałaby mi godzina 18 lub jeszcze później. ale może się w ciemno "wstrzelę" ;-) Dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 20.09.05, 22:46 Nom tłumaczyłem Ci właśnie przed chwilą, że większość myśli, że ostatnie połączenie jest wcześnie, bo autobusy wieczorne są nie uwzględnione w rozkładzie na dwrocu PKS w Rzeszowie. Za to na "wojewódzkim" są one wypisane i jest autobus około godziny 19:00. Wszystkie te autobusy przejeżdżają też koło kościoła Saletynów w Rzeszowie i tam się zatrzymują na przystanku. Tam również jest tabliczka z godzinami odjazdów autobusów do Jasła :) Prywatnym nie jedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: busy Jasło Rzeszów 21.09.05, 11:03 a coś Ty sie tak na te prywatne uparł? ja wolę prywatne :-P średnio dwa razy w tygodniu jeżdżę prywatnymi tyle że zupełnie inne połączenie :-) skoro mówisz, że o 19 jest autobus to ja nie mam się cyzm martwić. A pamiętasz ile kosztuje studencki? Odpowiedz Link Zgłoś
inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 21.09.05, 11:33 Nie wiem ile kosztuje studencki, a z tą 19:00 to mówiłem, że "około" =] Sprawdź dokładnie, bo to równie dobrze może być o 18:30 :) A jeśli chodzi o prywante, to najciekawsi są ci kamikadze na trasie Tarnów - Kraków. Tam pełno tych busów jeździ i pełno ląduje w rowach. Panowie w busikach twierdzą, że są panami dróg i mogą wszystko. A w PKSie jest ta pewność, że przyjedzie na czas, że stan techniczny będzie dobry (bo tam mają rygorystyczne zasady) i że kierowca będzie trzeźwy, bo każdy przed wyjazdem z zajezdni badany jest alkomatem. A na legitymację studencką są zniżki w busach? Odpowiedz Link Zgłoś
wiki27 Re: busy Jasło Rzeszów 14.10.05, 19:37 Potrzebuje informacji o busach jasło-rzeszow,te ktore jedza w soboty i w niedzile, w jakich godzinach jedza , skad wyjedzaja itp. .Prosze o kazde informacje dotyczace tych busów sprawa dosc pilna. Prosze jakeis informacje o tych busach. Odpowiedz Link Zgłoś
inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 14.10.05, 19:43 Ja niektórych nie rozumiem... Nie wiadomo skąd, nie wiadomo gdzie, nie wiadomo o której, nie wiadomo jak, nic nie wiadomo, ale to jest pilne i MUSI być bus... Odpowiedz Link Zgłoś
wiki27 Re: busy Jasło Rzeszów 14.10.05, 19:59 Inny obserwatorze przeciez napisane jst ze potrzebuje informacji o busach, ktore jedzdża z jasla do rzeszowa ,jesli masz jakie kolwiek informacje to mi je podaj bo s ami potrezbne Odpowiedz Link Zgłoś
inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 14.10.05, 20:08 Już to pisałem w tym wątku, ale chyba trzeba jeszcze raz. Czasem widuję busa Gorlice - Rzeszów na placu Żwirki, ale większość busów odjeżdża z dworca PKS w Jaśle, z tego placu obok taksówek. Czyli nie tam, gdzie stanowiska PKSu i zadaszony dworzec, tylko tu zaraz na początku, gdzie PKS ma stanowisko dla wysiadających. I właśnie tam PRAWDOPODOBNIE są rozkłady jazdy tych busów. Nie wiem, czy na pewno, bo nie wiedziałem, ale tak mi się wydaje. Za to na pewno rozkłady są na "dworcu wojewódzkim" w Rzeszowie. Bo tam obok godzin odjazdów PKSu są osobne kartki i plakaty z godzinami odjazdu busów (te akurat ostatnio widziałem i jest ich dość dużo). Odpowiedz Link Zgłoś
wiki27 Re: busy Jasło Rzeszów 14.10.05, 20:15 dzieki za informacje, a jeszcze jedno nie orientujesz sie czy trzeb wczesniej rezerwowac miejsce w tych busach , pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 14.10.05, 20:33 Nie, nie wiem. Ja jeżdżę PKSem i Connex'em... :) Odpowiedz Link Zgłoś
pepem Re: busy Jasło Rzeszów 20.02.06, 14:24 A ja connexem nie staram się nie jeździć. Niestety, są linie gdzie są jeszcze monopolistami, i skrzętnie z tego faktu korzystają, łupiąc kieszenie klientów. To francuscy zdziercy tacy sami jak TPSA. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: busy Jasło Rzeszów 25.03.06, 13:14 inny.obserwator napisał: > A w PKSie jest ta pewność, że przyjedzie na czas, że stan techniczny będzie > dobry (bo tam mają rygorystyczne zasady) i że kierowca będzie trzeźwy, bo każdy przed wyjazdem z zajezdni badany jest alkomatem. www.edroga.pl/dw00x.php?idk=FE&idn=52&idz= Pijany kierowca PKS - u 2005-12-01 Funkcjonariusze policji w Sandomierzu zatrzymali pijanego kierowcę autobusu PKS relacji Stalowa Wola-Warszawa, który przewoził 14 osób. Jeden z pasażerów zawiadomił policję o dziwnym zachowaniu kierowcy, który miał we krwi około 0, 6 promila alkoholu. Mężczyzna odpowie za to przed sądem. (kp) Rekordowo pijany kierowca Kierowca PKS przewożący ludzi z Rawy Mazowieckiej do Tomaszowa, jechał zygzakiem. Zaniepokoiło to pasażerów, którzy wezwali policję. Kierowca dmuchnął w alkomat i ... w urządzeniu brakło skali. Bydgoszcz: Pijany kierowca autobusu PKS Ponad 2 promile alkoholu w wydychanym powietrzu miał kierowca autobusu PKS zatrzymany w Kotomierzu koło Bydgoszczy. Policję zawiadomili pasażerowie autokaru. Pijany kierowca trafił do aresztu, straci pracę. Pijany kierowca autobusu z Łomży Ponad pół promila alkoholu w wydychanym powietrzu miał kierowca rejsowego autobusu relacji Łomża-Bożejewo. Policjanci zatrzymali go do rutynowej kontroli niedaleko dworca autobusowego w Łomży. Pasażerowie, których wiózł pijany mężczyzna, pojechali dalej, ale już z innym kierowcą. Rażący brak doświadczenia, pijaństwo kierowców, kradzieże paliwa. Takie sprawy zdarzają się w regionalnych PKS-ach coraz częściej. Bezpieczeństwo podróżnych jest zagrożone. 36-letni Sławomir K., kierowca, który w poniedziałek pijany jechał gimbusem, nie miał doświadczenia. Zatrudniony został przez PKS Brodnica we wrześniu br. Przydzielono mu codzienne dowożenie 40 dzieci do szkoły na terenie Wąpielska. Co robił wcześniej? - Zajmował się gospodarstwem rolnym - informuje Wacław Krankowski, dyrektor PKS Brodnica.- Daliśmy mu szansę... Alkomat nie pomaga Z pijaństwem części kierowców walczą w Brodnicy od lat. - W zeszły roku kupiliśmy dwa alkomaty, prowadziliśmy akcję uświadamiającą. Tłumaczyłem: Napiłeś się wczoraj, dziś dmuchnij! Wydaje się, proste. Niestety, nie do wszystkich dociera - mówi dyrektor. Zapotrzebowanie na kierowców zgłasza Powiatowym Urzędom Pracy większość PKS-ów w regionie. Starsi odchodzą na emerytury, młodsi coraz częściej wybierają wyjazd do Anglii, gdzie mają szansę zarobić kilkakrotnie razy więcej niż w Polsce. W małych miastach regionu średnie wynagrodzenie w PKS-iewyniosło w listopadzie 1800 zł brutto. W Toruniu nieco więcej. Przyjmowani do pracy kierowcy często pochwalić się mogą jedynie sfinansowanym przez PUP kursem, kategorią D i... nieznajomością trasy. Pijany kierowca W Grajewie policjanci zatrzymali pijanego kierowcę ełckiego PKS-u. Miał prawie 3,5 promila alkoholu. Mężczyzna jechał z Augustowa do Grajewa. Prawdopodobnie upił się w czasie godzinnej przerwy między kolejnymi kursami. Pasażerowie zorientowali się, że kierowca jest pijany, kiedy wjeżdżając na dworzec PKS w Grajewie autobus zderzakiem wyrwał dwa znaki drogowe i uderzył w budynek dworca. Kiedy pasażerowie wysiedli kierowca zaczął uciekać, taranując pobliskie lampy, znaki drogowe i budki telefoniczne. Wcześniej za jazdę po pijanemu mężczyzna stracił uprawnienia do kierowania samochodami osobowymi. Ukarano go też półrocznym wyrokiem w zawieszeniu na 3 lata. Teraz grozi mu utrata prawa jazdy na 10 lat i pobyt w więzieniu. ( Radio olsztyn ) Odpowiedz Link Zgłoś
inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 25.03.06, 13:38 Tak, jeden na ile tysięcy PKSów? A teraz sobie poszukaj w necie ile busiarzy mających się za królów szos ląduje w rowie na samej trasie Kraków - Tarnów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: busy Jasło Rzeszów 25.03.06, 15:14 inny.obserwator napisał: > Tak, jeden na ile tysięcy PKSów? Jeden? Wydawało mi się że podałem ci kilka przykładów. > A teraz sobie poszukaj w necie ile busiarzy mających się za królów szos ląduje w rowie na samej trasie Kraków - Tarnów ;) W dniu 14 marca 2005r kierowca kursowego autobusu PKS o. Złotoryja w miejscowości Podolany na śliskiej nawierzchni stracił panowanie nad pojazdem i uderzył w przydrożne drzewo. W wyniku wypadku obrażeń doznały dwie pasażerki: 18- latka - złamanie prawej ręki, 15 - latka - uraz stawu skokowego i stłuczenia głowy.Obie pasażerki po uzyskaniu pomocy medycznej zostały zwonione do domu. Jak wykazało badanie, kierowca autobusu (31 lat) był w stanie po spożyciu alkoholu 0,68 promila i został zatrzymany w PDOZ KPP w Złotoryi. Autobus zabezpieczył przedstawiciel PKS. Zawodowy kierowca autobusu, osoba której społeczeństwo zaufało zaprzepaścił pokładane w nim zaufanie. Pomimo tego, że w przeszłości policjanci dwukrotnie zatrzymywali mu uprawnienia zakład pracy nadal pozwolił mu kierować autobusem. Wymierzone poprzednio kary nie przyniosły efektów, w wyniku czego doszło do kolejnego incydentu drogowego, którego przyczyną był alkohol i rutyna. Wypadek autobusu PKS Jedna osoba nie żyje, a kilkanaście jest rannych - to tragiczny bilans zderzenia autobusu PKS linii Gryfice - Warszawa i ciężarówki. Do wypadku doszło nad ranem w okolicach Koła. Ciężarówka-chłodnia zderzyła się czołowo z autobusem linii Gryfice - Warszawa. Rzecznik wielkopolskiej policji, nadkom. Ewa Olkiewicz poinformowała, iż według wstępnych ustaleń, kierowca ciężarówki z nieustalonych przyczyn zjechał na przeciwny pas ruchu i zderzył się z autobusem. O włos od tragedii w Warszawie Na jednej z głównych ulic Warszawy samochód osobowy uderzył wieczorem w ciężarówkę, a ta z kolei w autobus. Autokar pełen pasażerów przewrócił się na dach i zablokował tory tramwajowe. Ranne zostały 22 osoby, wszystkie wyszły już ze szpitala. Ze wstępnych ustaleń policji wynika, że za wypadek odpowiada młody kierowca samochodu osobowego. zdjęcia : www.rmf.fm/fakty/?id=88106 Potrącił kobietę i odjechał - w Płocku zaczął sie proces byłego kierowcy PKS IAR 15:50 W płockim Sądzie Rejonowym rozpoczął się proces byłego kierowcy PKS, który rok temu w pobliżu dworca autobusowego potrącił na pasach młodą dziewczynę i odjechał. Wiedział, że jest poszukiwany, lecz nie zgłosił się na policję, gdyż "obawiał się kłopotów". Prokuratura Rejonowa w Płocku dwukrotnie umarzała dochodzenie. Uporczywe interwencje matki poszkodowanej córki spowodowały, iż powrócono do sprawy. W końcu ustalono sprawcę, który przyznał się do winy. Tłumaczył, że nie zauważył dziewczyny przechodzącej po oznakowanym przejściu dla pieszych i potrącił ją. Podniósł ofiarę i posadził na ławce. Mająca 17 lat dziewczyna trzy miesiace spędziła w szpitalach. Lekarze walczyli między innymi z martwicą tkanek. Miała też przeszczepianą skórę. Jej ciało zostało oszpecone, nie mówiąc o szoku, który przeżyła - opowiadała matka. REKLAMA Czytaj dalej Kierowca uważa, że nie uciekł z miejsca wypadku, ponieważ zatrzymał samochód i strał się pomóc dziewczynie. Za spowodowanie wypadku, którego skutkiem były ciężkie obrażenia ciała oraz za ucieczkę - takie zarzuty postawiono sprawcy - grozi mu kara co najmniej 8 lat pozbawienia wolności. Na wyrok trzeba będzie jednak dosyc długo poczekać. Sąd bowiem powołał biegłego lekarza, który ma ocenić doznane obrażenia i przebieg leczenia młodej dziewczyny. Autobus PKS uderzył w dom PAP/IAR 15:40 (aktualizacja 19:22) Ponad 20 pasażerów zostało poszkodowanych, w tym trzech hospitalizowano, w wyniku wypadku autobusu PKS wiozącego dzieci ze szkoły. Do zdarzenia doszło w miejscowości Osiek koło Lubina (Dolnośląskie), na drodze krajowej Wrocław- Zielona Góra. Autobus wiózł głównie dzieci i młodzież wracające ze szkół w Lubinie do okolicznych wsi. Według świadków, wyjeżdżając z miejscowości Osiek w kierunku Wrocławia, zamiast skręcić na skrzyżowaniu w prawo, pojazd przeciął jezdnię i pojechał prosto taranując ścianę jednego z domostw - powiedział Jacek Krajewski z lubińskiej policji. REKLAMA Czytaj dalej Usłyszałam potworny huk, nie wiedzieliśmy z mężem, w którą stronę biec, bo był straszny kurz. Mąż był dosłownie jeden, dwa metry od miejsca uderzenia - powiedziała Olga Sajdyk, w której dom wjechał autobus. Policjant podkreślił, że kierowca autobusu był trzeźwy. Mężczyzna był roztrzęsiony, tłumaczył, że zawiodły hamulce. Zostaną one zbadane pod kątem ewentualnej awarii - powiedział Krajewski. Z miejsca wypadku młodzież i dzieci karetkami pogotowia przetransportowano do szpitala w Lubinie. Według naszych najnowszych informacji, do izby przyjęć lubińskiego szpitala trafiło w sumie 21 osób w wieku od 14 do 19 lat. Większość miało niegroźne zadrapania i potłuczenia. Po przebadaniu wyszli oni ze szpitala. Trzy osoby w wieku 14, 16 i 17 lat, pozostały w szpitalu na obserwacji z podejrzeniem wstrząśnienia mózgu - wyjaśnił policjant. Ruch na drodze był utrudniony, ale trasa nie była całkowicie zablokowana. Samochody przepuszczano wahadłowo. (aka) Wypadek PKS-u, dwie osoby ranne PAP 08:40 Dwie osoby zostały ranne w wypadku autobusu PKS-u, do którego doszło przed godziną ósmą na lokalnej drodze niedaleko Torzymia w Lubuskiem. Rannych pogotowie zabrało do szpitala w Sulęcinie - poinformował dyżurny Komendy Wojewódzkiej Policji w Gorzowie Wlkp. Wypadkowi uległ autobus liniowy. Do zdarzenia doszło między Torzymiem a miejscowością Dębrznica w powiecie sulęcińskim. Z wstępnych ustaleń policji wynika, że kierowca najprawdopodobniej wpadł w poślizg i nie zdołał już opanować pojazdu, który uderzył w przydrożne drzewo. REKLAMA Czytaj dalej Obecnie na miejscu pracuje policja. Na razie nie ma informacji na temat obrażeń i stanu zdrowia rannych w wypadku pasażerów. Po nocnym przymrozkach drogi w regionie, szczególnie te mniej uczęszczane, mogą być miejscami bardzo śliskie; w piątek w Lubuskiem było ciepło, padał deszcz. (sm) Nietrzeźwy kierowca autobusu spowodował wypadek -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: busy Jasło Rzeszów 25.03.06, 15:17 5 maja 1997 r. - katastrofa kolejowa w Reptowie pod Szczecinem. Zginęło 12 osób, 36 było rannych. 2 maja 1994 r. - wypadek autobusu PKS w miejscowości Zawory koło Gdańska. Zginęły 32 osoby. 20 sierpnia 1990 r. - zderzenie pociągów w podwarszawskim Ursusie. 16 osób zginęło, 64 zostały ranne. 4 czerwca 1981 r. - zderzenie pociągów w Osiecku - 25 ofiar śmiertelnych. 19 sierpnia 1980 r. - największa katastrofa w historii kolei w Polsce. Zderzyły się dwa pociągi pod Otłoczynem w pobliżu Torunia. Zginęło 65 osób, 64 zostały ranne. 18 listopada 1978 r. - dwa autobusy PKS spadły z wiaduktu w Oczkowie koło Żywca. W wypadku zginęło 30 osób. 3 listopada 1976 r. - katastrofa kolejowa w Juliance koło Częstochowy - 25 osób zginęło, ok. 80 było rannych. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: busy Jasło Rzeszów 25.03.06, 15:20 -------------------------------------------------------------------------------- Kilkunastu rannych w wypadku autobusu 12 osób zostało rannych w zderzeniu autobusu z ciężarówką, do którego doszło na trasie Augustów - Suwałki. Wszyscy poszkodowani trafili do szpitali w Augustowie i Suwałkach. Trzy osoby są ciężko ranne, a jedna przechodzi w tej chwili trepanację czaszki. Część pasażerów jest w szoku. Według wstępnych ustaleń - kierowca suwalskiego PKS-u, jadący do Białegostoku uderzył w zaparkowanego na chwilę na poboczu drogi litewskiego TIR-a - chłodnię. Nie wiadomo na razie kto zawinił. Do wypadku doszło w miejscowości Szczebra. Ruch w tym miejscu odbywa się wahadłowo - kierują nim policjanci. Na miejsce jedzie ciężki sprzęt, który odholuje autobus i TIR-a. www.ratownictwo.org.pl/search.php?search_keywords=Lider Odpowiedz Link Zgłoś
inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 26.04.06, 20:02 aron2004, mam kontrargument :) uwaga.onet.pl/1331745,archiwum.html Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: busy Jasło Rzeszów 27.04.06, 00:56 inny.obserwator napisał: > mam kontrargument :) robisz zestawienie typu:pijany kierowca,czy trzezwy gwalciciel-lepszy-gorszy? ...trzymaj sie "mlodzianku"... Odpowiedz Link Zgłoś
inny.obserwator Re: busy Jasło Rzeszów 27.04.06, 08:16 Ojej ouimet, znowu coś? Po prostu link idealnie pasował do tej (też sie zgadzam - głupiej) dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
pepem Re: busy Jasło Rzeszów 20.02.06, 14:25 Odpisałem na ten temat w forum Gorlic. Jest tam rozkład i odpowiednie kontakty do firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
pjopaw Re: busy Jasło Rzeszów 14.05.06, 21:42 Conajmniej trzy busy jeżdżą DO RZESZOWA rano: ok. 5:50, 6:10, i 6:25 (to są czasy odjazdu z Lwowskiej, inne miejsca odpowiednio wcześniej). Wyjazdy z Rzeszowa - 15:35, 15:40, 15:45. Później jest chyba jeszcze jeden jakiś bus, autobusy są o 16:20, 16:55 oraz (ostatni) o 19:05. Jeszcze jest jakiś bus relacji Warszawa - Gorlice, z przejazdem przez Krosno i Jasło jest ok 23:00 bodajże. Nie ma między 19:05 a 23:00 innego busu, autobusu ani też pociągu. Jeżeli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu, bo na tej trasie jeżdżę codziennie od poniedziałku do piątku. Czasem przydałoby się wrócić później, ale z tym gorlickim busem przed północą często są problemy. Odpowiedz Link Zgłoś