Dodaj do ulubionych

SKM-ka do Piaseczna ?

24.05.11, 18:02
www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,100-metrowe-elfy-szykuja-dla-warszawy,211457.html
Może ktoś z Was coś wie w tej sprawie? np. z SISKOMu

Pozdrawiam
ex-Pruszkowiak
Obserwuj wątek
    • humptyangel Re: SKM-ka do Piaseczna ? 24.05.11, 20:06
      Czytam informację na TVN oraz ŻW i nie wiem skąd się wzięło pytanie o SKM do Piaseczna. Pociągi PESY są związane z projektem współfinansowanym przez UE i przez 5 lat (okres trwałości projektu) muszą obsługiwać taką trasę aby spełniać założenia projektu - tu projekt zakłada poprawę oferty przewozowej i obsługę lotniska. I będą docelowo (po oddaniu tunelu do MPL Okęcie) jeździć na lotnisko. A skoro tak to nie ma możliwości technicznej jechać do Piaseczna - pociągi rozjeżdżają się na Służewcu.

Nowe pociągi wzięte w leasing mają zastąpić wypożyczone składy z SKM Trójmiasto. Stan posiadania taboru się zwiększy, ale tj. napisałem wcześniej nowe składy pójdą na linie tzw. "lotniskowe".

Nie wiadomo, czy Koleje Mazowieckie będą nadal prowadzić obsługę S9. Jeśli nie, to prawdopodobnie składy obsługujące obecną linię S2 (po otwarciu stacji na lotnisku wydłużaną do MPL) pójdą na S9 zamiast KM. Jeśli KM zostaną to raczej wzmocni się składami z obecnej S2 wzmocni się S9 i S1. O nowej linii do Piaseczna poza tym można zapomnieć, bo najbliższe tory odstawcze są w Czachówku. W ramach modernizacji linii kolejowej nr 8 zakłada się odtworzenie torów w Zalesiu, ale póki co trwa dopiero projektowanie, a nie wiadomo czy będzie kasa na realizację. No chyba, że pojawi się taka opcją, że KM zostają na S9 z obecnych składów obsługujących S2 robi się linię do Zalesia i w trybie przyśpieszonym odtwarza się tam tory - ale moim zdaniem będzie za mało składów aby zachować takt 30 minutowy i odtworzenie torów to już ciężka sprawa. Nie liczyłbym na to prędko. Choć mam nadzieję, że się mylę.
    • alabama8 Re: SKM-ka do Piaseczna ? 25.05.11, 08:03
      Tu Ruta mówi, że SKM do Piaseczna się nie da dociągnąć:
      www.rynek-kolejowy.pl/23654/23654_Ruta_Umowa_wieloletnia_stolicy_z_SKM_juz_wkrotce.htm
      • tux54 Re: SKM-ka do Piaseczna ? 25.05.11, 14:13
        Dziękuję za odpowiedzi - czyli nici z SKM-ki do Piaseczna... , przynajmniej jak mieszkałem w Pruszkowie to coś się najezdziłem skm z Pruszkowa i często jak jeżdzę do Pruszkowa z centrum.

Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka