Dodaj do ulubionych

K&K planuje budowę nowego budynku

15.10.05, 01:11
Budynek ma przylegać do naszego - w miejsce tego starego domu, do którego jest dobudowana nasza 'kamienica'
Obserwuj wątek
    • jose_arcadio_buendia Re: K&K planuje budowę nowego budynku 16.10.05, 14:41
      Tak. Też o tym słyszałem. Budowa ma - ponoć - ruszyć na wiosnę.
      • grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 17.10.05, 14:47
        Może oba będą za jednym ogrodzeniem?
        • jose_arcadio_buendia Re: K&K planuje budowę nowego budynku 17.10.05, 15:50
          Z tym ogrodzeniem, to ja już nie wiem, czy w końcu będzie , czy nie :-(
          • grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 13:53
            co myślicie o tym przejeździe przez naszą bramę do drugiego budynku?
            jeśli uzyskam pisemne zobowiązanie p. Kucha, że będą tędy jeździli tylko
            mieszkańcy na parking po oddaniu budynku do użytku oraz że tam nie będzie
            lokali użytkowych z drzwiami "do wewnątrz" to jestem prawie gotowa zgodzić się
            jakie jest Wasze zdanie?

i jeszcze jedno, co rozumiecie pod sformułowaniem "udzielić służebności" (chyba
            nie pomyliłam)
            trzeba zajrzeć do księgi wieczytej - może pojawił się tam jakiś nowy zapis
            • beata.wyrozebska Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 14:02
              Ja jestem za; dzieki "doklejeniu" do naszego bloku będziemy mieć większe
              podwórko i teren b. zamknięty.
              pozdrowionka
              • grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 14:04
                niekoniecnzie podwórko się zwiększy, bo to że my użyczymy im naszej drogi nie
                znaczy, że oni zechcą użyczyć swojego podwórka - pamiętajmy, że to jednak
                będzie inna wspólnota
                • beata.wyrozebska Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 14:07
                  Ja myślę, że skoro będzie to jeden blok to nie zrodzi się pomysł zbudowania
                  muru nas dzielącego?
                  • grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 14:13
                    nie chodzi o budowanie muru tylko o stan prawny, który jest taki, że aby naszą
                    wspólnotę połączyć z tamtą trzeba dokonać nowego podziału udziałów, bo zmienia
                    się powierzchnia gruntu należąca do wspólnoty (nowej) oraz kubatura bydynku
                    (zaznaczam, że jestem laikiem w tej dziedzinie i mogę być nieprecyzyjna)

poza tym użyczenie drogi spowoduje, że K&K nie będzie musiało budować drogi
                    dojazdowej do tamtego budynku i to spowoduje, że zostaniemy niejako skazani na
                    siebie i nie będzie można potem zabrać im tej drogi, a wiadomo, że lepiej mieć
                    wybór niż przymus
                    • jerry2023 Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 14:56
                      Ciekawe czy drugi budynek będzie miał inny adres niż nasz, gdyż z tego co wiem
                      (mogę się mylić)pod jednym adresem nie mogą być zarejestrowane dwie wspólnoty.
                      A wspólnota 60 mieszkań to co innego niż wspólnota 24.
                    • beata.wyrozebska Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 15:03
                      Nie widzą tutaj żadnych poważnych zagrozeń dla nas prócz większego natęzenia
                      pieszych i aut ale może dobrze by było sprwadzić nasze obawy u jakiegos
                      prawnika?
                      • iiva Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 17:51
                        Wspólnot ani nieruchomości nie da się połączyć z prawnego punktu widzenia.
                        Każda nieruchomość będzie miała swoich współwłaścicieli i swoją księgę
                        wieczystą. My jako współwłaściciele będziemy musieli tylko tolerować
                        korzystanie z naszej nieruchomości przez inne osoby. W przyszłości, jak już
                        powstanie tamta wspólnota, trzeba będzie pomyśleć o udziale tej wspólnoty w
                        kosztach utrzymania naszego podwórka w części przez nich wykorzystywanej
                        (odśnieżanie, sprzątanie, konserwacja domofonu, furtki, koszty oświetlenia
                        bramy). Ciekawa jestem jak wygląda treść ustanowionej przez Pana Kucha
                        służebności, czy przewidział te kwestie. Jeśli nie, trzeba będzie to wszystko
                        ustalić i wyjaśnić zanim zacznie sprzedawać mieszkania w nowym bloku, żeby
                        przyszli nabywcy byli tego świadomi i nie wypierali się treścią służebności.
                        Postaram się coś wyjaśnić i dam znać.

Miło było spotkać przyszłych sąsiadów na wczorajszym spotkaniu. Jeśli Ci z
                        nowego bloku będą tak sympatyczni, to nie ma się co obawiać :-)

Pozdrawiam
                        • grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 00:40
                          powyższe dobrze byłoby ustalić juz przed podpisywaniem aktów w naszej
                          wspolnocie, żeby było wiadomo co się podpisuje

jeśli ktoś obejrzy księgę wieczystą, to bardzo proszę o info co tam jest
                          napisane
                          • grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 00:59
                            pomyslcie o tym, że wybudowanie przez K&K dojazdu do tamego budynku (ich
                            własnego dojazdu) nie wyklucza w przyszłości, ze my dogadamy się z nimi i
                            zaprzyjaźnimy, ale z chęci a nie przymusu

i polecam przeczytanie paragrafu 15 pkt 5 umowy
                            czy jest wśród nas jakis prawnik?
                            • beata.wyrozebska Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 11:33
                              Wiem tyle, że jeśli przystaniemy na pomysł Pana Prezesa Kucha to zwiększy się
                              nam część wspólna natomiast koszty utrzymania zmniejszą się na pewno. A po za
                              tym łatwiej i sprawniej bedzie zarządzać nieruchomoscią gdy bedzie 1 zarząd a
                              nie 2 - oczywiście są to moje subiektywne odczucia.
                              • grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 11:46
                                &nie zwiększy się cześć wspólna tylko udostępnimy ją innym osobom (aby
                                korzystały) i jak napisałam w poprzednim poście to nie oznacza, że tamta
                                wspólnota udostępni nam swoją część wspólną (podwórko)
                                &koszty utrzymania czystości drogi dojazdowej można podzielić na dwie
                                wspólnoty, więc mogą się zmniejszyć
                                &ta sama firma może zarządzać dwiema wspólnotami nawet jak wspólnoty są
                                oddalone od siebie dwa kilometry - nie wpływa to na koszt zarządu bo opłata
                                jest pobierana osobno od każdej wspólnoty
                                &tamtej wpólnocie może nie podobać się budnar i mogą zmienić zarządcę zaraz po
                                powstaniu - i mają do tego prawo tak samo jak my
                                • beata.wyrozebska Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 12:02
                                  A np taki węzeł co, nie ważne czy korzysta z niego 30 czy 60 lokali płacimy tę
                                  samą stawkę za konserwację, zapewne jest jeszcze kilka takich przykładów gdzie
                                  koszty bedą te same ale były by dzielone na większą liczbę lokali i tym samym
                                  zmniejszały opłaty co daje większą pewność na samowystarczalność finansową
                                  nieruchomości.
                                  Nie miałam na myśli firmy zarządzającej mówiąc, że łatwiej będzie zarządzać
                                  lecz patrzyłam na to od strony nas jako lokatorów. Oczywiście, że mamy pełne
                                  prawo o ukonstytuowaniu się wspólnoty na zmianę zarządcy!!!
                                  • grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 12:07
                                    samowystarczalność finansową nieruchomości muszą zapewnić jej współwłaściciele
                                    poprzez regularne płacenie czynszów
                                    osoby partycypujące w kosztach utrzymania jakiegoś urządzenia czy drogi
                                    gwarantują tylko opłaty związne z uzytkowaniem - nic ponadto
                                    • beata.wyrozebska Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 13:21
                                      A czy płacimy osobno, na inne konta za użytkowanie części wspólnej a na inne za
                                      np. co w lokalu? chyba nie, wpada wszystko do jednego worka i z tego worka jest
                                      brane na opłaty związane z funkcjonowaniem nieruchomosći.
                                      • grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 14:06
                                        tak to prawda ale tamten budynek zamieszkały przez drugą wspólnotę będzie miał
                                        swoje konto i swoje opłaty (tak na marginesie: może je mieć zupełnie innej
                                        wysokości)
                                        • grinti Re: o służebności koniecznej 06.01.06, 15:30
                                          www.pgnpress.pl/press/41,503,539/cna.html
                                          • iiva Re: o służebności koniecznej 06.01.06, 23:24
                                            Księgę niedawno przeglądałam i służebności w dziale III nie było, być może był
                                            już wniosek o jej wpisanie, ale póki co nie jestem w stanie tego ustalić.
                                            Zresztą jeśli już służebność została ustanowiona to i tak niczego się nie
                                            zmieni. I myślę, że nie ma takiej potrzeby; wszystko można uzgodnić i ustalić
                                            (przynajmniej zawsze staram się wychodzić z takiego założenia). Spotkałam się z
                                            inwestycją z podobnym przebiegiem- pierw powstało osiedle i wspólnota na jednej
                                            nieruchomości, a następnie ta istniejąca wspólnota podpisała z developerem,
                                            który budował drugą część osiedla, ale na innej nieruchomości, porozumienie
                                            dotyczące korzystania z infrastruktury tego istniejącego osiedla. I też była
                                            służebność przechodu i przejazdu, a ponadto prawo do korzystania z miejsc
                                            postojowych, które zostały zaplanowane i wybudowane na gruncie tej pierwszej
                                            wspólnoty. Już przy podpisywaniu umów przedwstępnych dot. drugiej części
                                            osiedla nabywcy byli informowani o takim porozumieniu oraz o tym, że będą
                                            musieli ponosić koszty korzystania z infrastruktury. Przy aktach końcowych to
                                            zostało ponowione, wpisane do aktów i to w miarę dobrze zafunkcjonowało.
                                            Zresztą, zgodnie z przepisami, koszty utrzymania urządzeń służących do
                                            korzystania ze służebności (w naszym przypadku brama, furtka, oświetlenie, pas
                                            podwórka)ponosi właściciel nieruchomości władnącej, a ponieważ w naszym
                                            przypadku jest tak, że i my z tych urządzeń będziemy korzystać, to spokojnie
                                            możemy podzielić się kosztami w stosunku np. do ilości mieszkań (bo chyba nie
                                            po połowie, skoro tam ma być mieszkań więcej). Pewne ustalenia można wpisać już
                                            do naszych aktów (np. że developer zobowiąże się tę sprawę z nowymi ludzikami
                                            załatwić, informować o ew. porozumieniu itp). Dlatego jeśli ktoś podpisuje akt
                                            już w styczniu, to niech da znać na forum, trzeba będzie sprawę załatwić tak,
                                            żeby wszyscy mieli w miarę jednakowe postanowienia w umowach. A jak już
                                            powstanie wspólnota, to zarząd może stosowne porozumienie z K&K Sp. z o.o.
                                            podpisać.
                                            To póki co chyba wszystko, co miałam do dodania.
                                            Pozdrawiam.
                                            • iiva o służebności 09.01.06, 17:24
                                              Witam zainteresowanych.

Obejrzałam dziś "naszą księgę" i żadna służebność nie jest wpisana, nie ma też
                                              wniosku o wpisanie takiej służebności.
                                              Rozmawiałam też dziś z Panem Kuchem, który wyjaśnił, że służebność ta nie
                                              będzie wykorzystywana do żadnych prac związanych z budową sąsiedniego bloku, a
                                              ma jedynie służyć naszym przyszłym sąsiadom. Zapewnił też, że sprawa ta będzie
                                              poruszana w naszych aktach notarialnych, a jak nasza wspólnota "dorobi się"
                                              zarządu, to odpowiednie porozumienie zostanie zawarte, a że mieszkania w
                                              sąsiednim bloku będą sprzedawane dopiero na wiosnę, to powinniśmy się ze
                                              wszytkim wyrobić, tak że nowi nabywcy będą mieli świadomość, że powinni w
                                              odpowiednim stopniu partycypować w kosztach związanych z korzystaniem z naszego
                                              podwórka. Uważam więc, że wszystko będzie dobrze załatwione i nie ma żadnych
                                              powodów do obaw.

W razie pytań, piszcie, postaram się na nie odpowiedzieć. Jestem prawnikiem ;-)
                                              i trzymam rękę na pulsie.
                                              Pzdr
                                              • jerry2023 Re: o służebności 10.01.06, 12:26
                                                dzieki za informację.
                                                • grinti Re: o służebności 11.01.06, 15:00
                                                  czy w księdze wieczystej tamtej nieruchomości - tez nie ma wpisu?
                                                  z tego artykułu, który przytoczyłam powyżej wynika, że brak wpisu to nie brak
                                                  slużebności
                                                  O czym w takim razie mówił p. Kuch na zebraniu, jakiej służebności udzielił?
                                                  i jeżeli rzeczywiście formalnie jej nie ma to czy musimy się na nią zgadzać?

dziwne to wszystko
                                                  • iiva Re: o służebności 11.01.06, 20:50
                                                    Nie znam numeru księgi wieczystej sąsiedniej nieruchomości, więc nie mogę
                                                    sprawdzić, ale jest to o tyle nieistotne, że ujawnienie służebności w księdze
                                                    wieczystej sąsiedniej nieruchomości nie będzie mogło nastąpić dopóki służebność
                                                    nie zostanie wpisana do działu III naszej księgi. Taka jest kolejność. I
                                                    potwierdzam to, co zostałe również w powołanym artykule napisane, że obecnie w
                                                    zasadzie nie ma takiej możliwości, by wniosek o wpis służebności nie trafił do
                                                    sądu wieczystoksięgowego. Gdyby notariusz zaniechał przekazania aktu
                                                    notarialnego- oświadczenia o ustanowieniu służebności do sądu, to w mógłby z
                                                    tego tytułu ponosić odpowiedzialność dyscyplinarną i odszkodowawczą. Na
                                                    przekazanie aktu do sądu notariusz ma 3 dni. Pan Kuch powiedział mi, że
                                                    służebność ustanowi w tym tygodniu, więc w tym tyg. lub w przyszłym w księdze
                                                    pojawi się zapewne wzmianka o wniosku w księdze. Ponieważ oświadczenie o
                                                    ustanowieniu służebności będzie złożone przed podpisaniem pierwszego aktu, to
                                                    nasza zgoda nie jest potrzebna, bo póki co jedynym właścicielem nieruchomości
                                                    jest K&K. Uważam, że to całkiem w porządku ze strony K&K, że o tym fakcie i
                                                    zamierzeniach zostaliśmy poinformowani i że sprawa korzystania z naszej działki
                                                    zostanie uregulowana w obiecanych porozumieniach.
                                                    Mam nadzieję, że wyjaśniłam te wątpliwości.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • grinti Re: o służebności 11.01.06, 21:08
                                                    tak iiva jest to jasne (dziękuję)
                                                    trapi mnie jeszcze kwestia, czy ta służebność była rzeczywiście konieczna, bo
                                                    tylko na taką wyraziłam zgodę podpisując "pierwszy" akt not. i tylko taka jest
                                                    zgodna z umową
                                                    konieczna jest wtedy, kiedy tamta działka nie ma dostępu do drogi publicznej a
                                                    moim zdaniem dostęp jest
                                                  • iiva Re: o służebności 11.01.06, 23:33
                                                    Też nad tym myślałam (par. 15 naszych aktów). Ale nie jest w akcie napisane, że
                                                    chodzi o służebność drogi koniecznej, ale służebność konieczną dla sąsiedniej
                                                    nieruchomości, a to dosyć szerokie pojęcie i można pewnie przyjąć, że jeżeli
                                                    służebność ta jest np potrzebna do uzyskania pozwolenia na budowę zgodnie z
                                                    określonym projektem, to może być konieczną.

Poza tym, nawet gdyby K&K się zobowiązało, że nie ustanowi żadnej służebności,
                                                    to i tak, zgodnie z prawem, mogła by to zrobić, a ponosiłaby jedynie
                                                    odpowiedzialność za przyjęte na siebie zobowiązanie.

Pzdr :-)
                                                  • grinti Re: o służebności 12.01.06, 13:28
                                                    dziękuję
                                                    dobrze mieć prawnika w "rodzinie"
                                                  • iiva Re: o służebności 12.01.06, 18:15
                                                    Uprzejmie wszystkim donoszę, że zgodnie z tym, co mi przekazał Pan Kuch,
                                                    służebność już została ustanowiona. Pan Kuch był na tyle miły, że przeczytał mi
                                                    fragmenty aktu. Służebność dotyczy prawa przejazdu i przechodu pasem o
                                                    szerokości 4 m od Hubala wzdłuż granicy działki oraz prawa wjazdu przez bramę
                                                    garażową, o czym była mowa na spotkaniu. W treści służebności zostało zapisane,
                                                    że na właścicielach sąsiedniej nieruchomości ciąży prawo partycypowania w
                                                    kosztach utrzymania tego pasa gruntu i chodników oraz garażu, w tym bram.
                                                    Obowiązek partycypowania w kosztach będzie więc wpisany do ksiąg wieczystych,
                                                    co jest dla nas bardzo korzystne.

Pzdr
                                                  • kulka1974 Re: o służebności 13.01.06, 19:20
                                                    Dzięki za informacje, rozwiało to kilka moich wątpliwości. Myślę, że taka treść
                                                    umowy jest w porządku. Pozdrawiam.
                                                  • dj101 Re: o służebności 16.03.06, 22:21
                                                    Podpisywaliśmy akt notarialny 2 marca. Znalazł się w nim zapis, że "dojazd do
                                                    budowy nie będzie realizowany przez działkę numer ewidencyjny 138" czyli naszą.

Pan Kuch zobowiązał się również do zainstalowania siłownika do bramy wjazdowej
                                                    do dnia 30.06.2005 r.
    • olo216 Re: K&K planuje budowę nowego budynku 11.05.06, 10:29
      Witam,

czy ktoś może podać jakieś namiary na inwestora lub inne gdzie można uzyskać
      informacje o tej przyszłej inwestycji?

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka