dj101 15.10.05, 01:11 Budynek ma przylegać do naszego - w miejsce tego starego domu, do którego jest dobudowana nasza 'kamienica' Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jose_arcadio_buendia Re: K&K planuje budowę nowego budynku 16.10.05, 14:41 Tak. Też o tym słyszałem. Budowa ma - ponoć - ruszyć na wiosnę. Odpowiedz Link Zgłoś
grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 17.10.05, 14:47 Może oba będą za jednym ogrodzeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
jose_arcadio_buendia Re: K&K planuje budowę nowego budynku 17.10.05, 15:50 Z tym ogrodzeniem, to ja już nie wiem, czy w końcu będzie , czy nie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 13:53 co myślicie o tym przejeździe przez naszą bramę do drugiego budynku? jeśli uzyskam pisemne zobowiązanie p. Kucha, że będą tędy jeździli tylko mieszkańcy na parking po oddaniu budynku do użytku oraz że tam nie będzie lokali użytkowych z drzwiami "do wewnątrz" to jestem prawie gotowa zgodzić się jakie jest Wasze zdanie? i jeszcze jedno, co rozumiecie pod sformułowaniem "udzielić służebności" (chyba nie pomyliłam) trzeba zajrzeć do księgi wieczytej - może pojawił się tam jakiś nowy zapis Odpowiedz Link Zgłoś
beata.wyrozebska Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 14:02 Ja jestem za; dzieki "doklejeniu" do naszego bloku będziemy mieć większe podwórko i teren b. zamknięty. pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 14:04 niekoniecnzie podwórko się zwiększy, bo to że my użyczymy im naszej drogi nie znaczy, że oni zechcą użyczyć swojego podwórka - pamiętajmy, że to jednak będzie inna wspólnota Odpowiedz Link Zgłoś
beata.wyrozebska Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 14:07 Ja myślę, że skoro będzie to jeden blok to nie zrodzi się pomysł zbudowania muru nas dzielącego? Odpowiedz Link Zgłoś
grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 14:13 nie chodzi o budowanie muru tylko o stan prawny, który jest taki, że aby naszą wspólnotę połączyć z tamtą trzeba dokonać nowego podziału udziałów, bo zmienia się powierzchnia gruntu należąca do wspólnoty (nowej) oraz kubatura bydynku (zaznaczam, że jestem laikiem w tej dziedzinie i mogę być nieprecyzyjna) poza tym użyczenie drogi spowoduje, że K&K nie będzie musiało budować drogi dojazdowej do tamtego budynku i to spowoduje, że zostaniemy niejako skazani na siebie i nie będzie można potem zabrać im tej drogi, a wiadomo, że lepiej mieć wybór niż przymus Odpowiedz Link Zgłoś
jerry2023 Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 14:56 Ciekawe czy drugi budynek będzie miał inny adres niż nasz, gdyż z tego co wiem (mogę się mylić)pod jednym adresem nie mogą być zarejestrowane dwie wspólnoty. A wspólnota 60 mieszkań to co innego niż wspólnota 24. Odpowiedz Link Zgłoś
beata.wyrozebska Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 15:03 Nie widzą tutaj żadnych poważnych zagrozeń dla nas prócz większego natęzenia pieszych i aut ale może dobrze by było sprwadzić nasze obawy u jakiegos prawnika? Odpowiedz Link Zgłoś
iiva Re: K&K planuje budowę nowego budynku 05.01.06, 17:51 Wspólnot ani nieruchomości nie da się połączyć z prawnego punktu widzenia. Każda nieruchomość będzie miała swoich współwłaścicieli i swoją księgę wieczystą. My jako współwłaściciele będziemy musieli tylko tolerować korzystanie z naszej nieruchomości przez inne osoby. W przyszłości, jak już powstanie tamta wspólnota, trzeba będzie pomyśleć o udziale tej wspólnoty w kosztach utrzymania naszego podwórka w części przez nich wykorzystywanej (odśnieżanie, sprzątanie, konserwacja domofonu, furtki, koszty oświetlenia bramy). Ciekawa jestem jak wygląda treść ustanowionej przez Pana Kucha służebności, czy przewidział te kwestie. Jeśli nie, trzeba będzie to wszystko ustalić i wyjaśnić zanim zacznie sprzedawać mieszkania w nowym bloku, żeby przyszli nabywcy byli tego świadomi i nie wypierali się treścią służebności. Postaram się coś wyjaśnić i dam znać. Miło było spotkać przyszłych sąsiadów na wczorajszym spotkaniu. Jeśli Ci z nowego bloku będą tak sympatyczni, to nie ma się co obawiać :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 00:40 powyższe dobrze byłoby ustalić juz przed podpisywaniem aktów w naszej wspolnocie, żeby było wiadomo co się podpisuje jeśli ktoś obejrzy księgę wieczystą, to bardzo proszę o info co tam jest napisane Odpowiedz Link Zgłoś
grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 00:59 pomyslcie o tym, że wybudowanie przez K&K dojazdu do tamego budynku (ich własnego dojazdu) nie wyklucza w przyszłości, ze my dogadamy się z nimi i zaprzyjaźnimy, ale z chęci a nie przymusu i polecam przeczytanie paragrafu 15 pkt 5 umowy czy jest wśród nas jakis prawnik? Odpowiedz Link Zgłoś
beata.wyrozebska Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 11:33 Wiem tyle, że jeśli przystaniemy na pomysł Pana Prezesa Kucha to zwiększy się nam część wspólna natomiast koszty utrzymania zmniejszą się na pewno. A po za tym łatwiej i sprawniej bedzie zarządzać nieruchomoscią gdy bedzie 1 zarząd a nie 2 - oczywiście są to moje subiektywne odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 11:46 &nie zwiększy się cześć wspólna tylko udostępnimy ją innym osobom (aby korzystały) i jak napisałam w poprzednim poście to nie oznacza, że tamta wspólnota udostępni nam swoją część wspólną (podwórko) &koszty utrzymania czystości drogi dojazdowej można podzielić na dwie wspólnoty, więc mogą się zmniejszyć &ta sama firma może zarządzać dwiema wspólnotami nawet jak wspólnoty są oddalone od siebie dwa kilometry - nie wpływa to na koszt zarządu bo opłata jest pobierana osobno od każdej wspólnoty &tamtej wpólnocie może nie podobać się budnar i mogą zmienić zarządcę zaraz po powstaniu - i mają do tego prawo tak samo jak my Odpowiedz Link Zgłoś
beata.wyrozebska Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 12:02 A np taki węzeł co, nie ważne czy korzysta z niego 30 czy 60 lokali płacimy tę samą stawkę za konserwację, zapewne jest jeszcze kilka takich przykładów gdzie koszty bedą te same ale były by dzielone na większą liczbę lokali i tym samym zmniejszały opłaty co daje większą pewność na samowystarczalność finansową nieruchomości. Nie miałam na myśli firmy zarządzającej mówiąc, że łatwiej będzie zarządzać lecz patrzyłam na to od strony nas jako lokatorów. Oczywiście, że mamy pełne prawo o ukonstytuowaniu się wspólnoty na zmianę zarządcy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 12:07 samowystarczalność finansową nieruchomości muszą zapewnić jej współwłaściciele poprzez regularne płacenie czynszów osoby partycypujące w kosztach utrzymania jakiegoś urządzenia czy drogi gwarantują tylko opłaty związne z uzytkowaniem - nic ponadto Odpowiedz Link Zgłoś
beata.wyrozebska Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 13:21 A czy płacimy osobno, na inne konta za użytkowanie części wspólnej a na inne za np. co w lokalu? chyba nie, wpada wszystko do jednego worka i z tego worka jest brane na opłaty związane z funkcjonowaniem nieruchomosći. Odpowiedz Link Zgłoś
grinti Re: K&K planuje budowę nowego budynku 06.01.06, 14:06 tak to prawda ale tamten budynek zamieszkały przez drugą wspólnotę będzie miał swoje konto i swoje opłaty (tak na marginesie: może je mieć zupełnie innej wysokości) Odpowiedz Link Zgłoś
grinti Re: o służebności koniecznej 06.01.06, 15:30 www.pgnpress.pl/press/41,503,539/cna.html Odpowiedz Link Zgłoś
iiva Re: o służebności koniecznej 06.01.06, 23:24 Księgę niedawno przeglądałam i służebności w dziale III nie było, być może był już wniosek o jej wpisanie, ale póki co nie jestem w stanie tego ustalić. Zresztą jeśli już służebność została ustanowiona to i tak niczego się nie zmieni. I myślę, że nie ma takiej potrzeby; wszystko można uzgodnić i ustalić (przynajmniej zawsze staram się wychodzić z takiego założenia). Spotkałam się z inwestycją z podobnym przebiegiem- pierw powstało osiedle i wspólnota na jednej nieruchomości, a następnie ta istniejąca wspólnota podpisała z developerem, który budował drugą część osiedla, ale na innej nieruchomości, porozumienie dotyczące korzystania z infrastruktury tego istniejącego osiedla. I też była służebność przechodu i przejazdu, a ponadto prawo do korzystania z miejsc postojowych, które zostały zaplanowane i wybudowane na gruncie tej pierwszej wspólnoty. Już przy podpisywaniu umów przedwstępnych dot. drugiej części osiedla nabywcy byli informowani o takim porozumieniu oraz o tym, że będą musieli ponosić koszty korzystania z infrastruktury. Przy aktach końcowych to zostało ponowione, wpisane do aktów i to w miarę dobrze zafunkcjonowało. Zresztą, zgodnie z przepisami, koszty utrzymania urządzeń służących do korzystania ze służebności (w naszym przypadku brama, furtka, oświetlenie, pas podwórka)ponosi właściciel nieruchomości władnącej, a ponieważ w naszym przypadku jest tak, że i my z tych urządzeń będziemy korzystać, to spokojnie możemy podzielić się kosztami w stosunku np. do ilości mieszkań (bo chyba nie po połowie, skoro tam ma być mieszkań więcej). Pewne ustalenia można wpisać już do naszych aktów (np. że developer zobowiąże się tę sprawę z nowymi ludzikami załatwić, informować o ew. porozumieniu itp). Dlatego jeśli ktoś podpisuje akt już w styczniu, to niech da znać na forum, trzeba będzie sprawę załatwić tak, żeby wszyscy mieli w miarę jednakowe postanowienia w umowach. A jak już powstanie wspólnota, to zarząd może stosowne porozumienie z K&K Sp. z o.o. podpisać. To póki co chyba wszystko, co miałam do dodania. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
iiva o służebności 09.01.06, 17:24 Witam zainteresowanych. Obejrzałam dziś "naszą księgę" i żadna służebność nie jest wpisana, nie ma też wniosku o wpisanie takiej służebności. Rozmawiałam też dziś z Panem Kuchem, który wyjaśnił, że służebność ta nie będzie wykorzystywana do żadnych prac związanych z budową sąsiedniego bloku, a ma jedynie służyć naszym przyszłym sąsiadom. Zapewnił też, że sprawa ta będzie poruszana w naszych aktach notarialnych, a jak nasza wspólnota "dorobi się" zarządu, to odpowiednie porozumienie zostanie zawarte, a że mieszkania w sąsiednim bloku będą sprzedawane dopiero na wiosnę, to powinniśmy się ze wszytkim wyrobić, tak że nowi nabywcy będą mieli świadomość, że powinni w odpowiednim stopniu partycypować w kosztach związanych z korzystaniem z naszego podwórka. Uważam więc, że wszystko będzie dobrze załatwione i nie ma żadnych powodów do obaw. W razie pytań, piszcie, postaram się na nie odpowiedzieć. Jestem prawnikiem ;-) i trzymam rękę na pulsie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
grinti Re: o służebności 11.01.06, 15:00 czy w księdze wieczystej tamtej nieruchomości - tez nie ma wpisu? z tego artykułu, który przytoczyłam powyżej wynika, że brak wpisu to nie brak slużebności O czym w takim razie mówił p. Kuch na zebraniu, jakiej służebności udzielił? i jeżeli rzeczywiście formalnie jej nie ma to czy musimy się na nią zgadzać? dziwne to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
iiva Re: o służebności 11.01.06, 20:50 Nie znam numeru księgi wieczystej sąsiedniej nieruchomości, więc nie mogę sprawdzić, ale jest to o tyle nieistotne, że ujawnienie służebności w księdze wieczystej sąsiedniej nieruchomości nie będzie mogło nastąpić dopóki służebność nie zostanie wpisana do działu III naszej księgi. Taka jest kolejność. I potwierdzam to, co zostałe również w powołanym artykule napisane, że obecnie w zasadzie nie ma takiej możliwości, by wniosek o wpis służebności nie trafił do sądu wieczystoksięgowego. Gdyby notariusz zaniechał przekazania aktu notarialnego- oświadczenia o ustanowieniu służebności do sądu, to w mógłby z tego tytułu ponosić odpowiedzialność dyscyplinarną i odszkodowawczą. Na przekazanie aktu do sądu notariusz ma 3 dni. Pan Kuch powiedział mi, że służebność ustanowi w tym tygodniu, więc w tym tyg. lub w przyszłym w księdze pojawi się zapewne wzmianka o wniosku w księdze. Ponieważ oświadczenie o ustanowieniu służebności będzie złożone przed podpisaniem pierwszego aktu, to nasza zgoda nie jest potrzebna, bo póki co jedynym właścicielem nieruchomości jest K&K. Uważam, że to całkiem w porządku ze strony K&K, że o tym fakcie i zamierzeniach zostaliśmy poinformowani i że sprawa korzystania z naszej działki zostanie uregulowana w obiecanych porozumieniach. Mam nadzieję, że wyjaśniłam te wątpliwości. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grinti Re: o służebności 11.01.06, 21:08 tak iiva jest to jasne (dziękuję) trapi mnie jeszcze kwestia, czy ta służebność była rzeczywiście konieczna, bo tylko na taką wyraziłam zgodę podpisując "pierwszy" akt not. i tylko taka jest zgodna z umową konieczna jest wtedy, kiedy tamta działka nie ma dostępu do drogi publicznej a moim zdaniem dostęp jest Odpowiedz Link Zgłoś
iiva Re: o służebności 11.01.06, 23:33 Też nad tym myślałam (par. 15 naszych aktów). Ale nie jest w akcie napisane, że chodzi o służebność drogi koniecznej, ale służebność konieczną dla sąsiedniej nieruchomości, a to dosyć szerokie pojęcie i można pewnie przyjąć, że jeżeli służebność ta jest np potrzebna do uzyskania pozwolenia na budowę zgodnie z określonym projektem, to może być konieczną. Poza tym, nawet gdyby K&K się zobowiązało, że nie ustanowi żadnej służebności, to i tak, zgodnie z prawem, mogła by to zrobić, a ponosiłaby jedynie odpowiedzialność za przyjęte na siebie zobowiązanie. Pzdr :-) Odpowiedz Link Zgłoś
grinti Re: o służebności 12.01.06, 13:28 dziękuję dobrze mieć prawnika w "rodzinie" Odpowiedz Link Zgłoś
iiva Re: o służebności 12.01.06, 18:15 Uprzejmie wszystkim donoszę, że zgodnie z tym, co mi przekazał Pan Kuch, służebność już została ustanowiona. Pan Kuch był na tyle miły, że przeczytał mi fragmenty aktu. Służebność dotyczy prawa przejazdu i przechodu pasem o szerokości 4 m od Hubala wzdłuż granicy działki oraz prawa wjazdu przez bramę garażową, o czym była mowa na spotkaniu. W treści służebności zostało zapisane, że na właścicielach sąsiedniej nieruchomości ciąży prawo partycypowania w kosztach utrzymania tego pasa gruntu i chodników oraz garażu, w tym bram. Obowiązek partycypowania w kosztach będzie więc wpisany do ksiąg wieczystych, co jest dla nas bardzo korzystne. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kulka1974 Re: o służebności 13.01.06, 19:20 Dzięki za informacje, rozwiało to kilka moich wątpliwości. Myślę, że taka treść umowy jest w porządku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dj101 Re: o służebności 16.03.06, 22:21 Podpisywaliśmy akt notarialny 2 marca. Znalazł się w nim zapis, że "dojazd do budowy nie będzie realizowany przez działkę numer ewidencyjny 138" czyli naszą. Pan Kuch zobowiązał się również do zainstalowania siłownika do bramy wjazdowej do dnia 30.06.2005 r. Odpowiedz Link Zgłoś
olo216 Re: K&K planuje budowę nowego budynku 11.05.06, 10:29 Witam, czy ktoś może podać jakieś namiary na inwestora lub inne gdzie można uzyskać informacje o tej przyszłej inwestycji? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś