Dodaj do ulubionych

Osiedle Centrum

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 13:55
Widziałam ogłoszenie powstanie nowy blok za szkołą w okolicach szpitala. Podobno juz ruszyli z budową. Czy zna ktoś szczegóły, może ktoś już tam kupił mieszkanie? Jestem zainteresowana i szukam opinii na temat sprzedającego, umów itp.
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Osiedle Centrum IP: *.play-internet.pl 08.05.12, 18:59
      Temat o tym jest na pierwszej stronie tego forum.
      forum.gazeta.pl/forum/w,557,135401126,135401126,ISBUD_nowy_blok_przy_szpitalu.html
      Niestety za późno się zainteresowałaś,bo wszystkie mieszkania są już kupione,w tym jedno przeze mnie ;)
      • pawel1374 Re: Osiedle Centrum 08.05.12, 23:05
        Tutaj chodzi o Osiedle Centrum koło szkoły za komisem samochodów ul. Pułtuska, developer z Mławy, ISBUD to co innego. Cena za metr ( osiedle centrum) wynosiła jak dobrze pamiętam 2.900 do 3.200, drogo. Villa Art ma ofertę za metr 3.400-3.700 zł.
        • Gość: IIr23 Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 09.05.12, 08:10
          To już wolałbym tutaj, niewiele drożej:
          www.banaszek-nieruchomosci.pl/index.php
          • Gość: ula Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 09.05.12, 23:56
            czy podane ceny są wiarygodne,bo ja słyszłam,że znacznie wyższe od podanych.
            • Gość: jjaf Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 10.05.12, 11:31
              Wiarygodne, zresztą do początku maja obowiązywała jeszcze cena 3 999 zł/ m2
              • Gość: ree Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 10.05.12, 15:24
                to znaczy ,że cena tak radykalnie spadła,poproszę o nr telef. do tego dewelopera , z góry dziękuję.
                • Gość: jgh Re: Osiedle Centrum IP: *.54.82.22.rev.ndm.krawarkon.pl 10.05.12, 17:39
                  Od początku maja wzrosła do 4 114 zł/m2.
                  po prostu promocja się skończyła;)

• Gość: raf Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 15.05.12, 17:35
                    czyżby deweloper z osiedla centrum podawał cene każdemu inną,bo ja dzisiaj dzwoniłam i podano od 2800 zza m pow 60m2, no i piętra oczywiście zaś pozostałe cena max 3200.Aha do końca grudnia blok wykończony a ustawa deweloperska według tego Pana może obowiązywac lub nie bo to dodatkowe koszty.To jakaś paranoja.
                    • Gość: ogr13 Re: Osiedle Centrum IP: *.play-internet.pl 15.05.12, 19:45
                      USTAWA NIE OBOWIĄZUJE JAK PODPISZESZ UMOWĘ Z DATĄ WSTECZNĄ PRZED 1 MAJA .
                      • Gość: raf Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 15.05.12, 21:03
                        Dobre sobie,mam działać na swoją niekorzyść,a koszty poczytaj sobie ustawę i dowiesz się,że koszty związane z notariuszem ponosi deweloper a nie kupujący. No to jaka wreszcie tutaj cena 1 m2 .
                        • Gość: zainteresowana Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 17.05.12, 13:53
                          proszę podajcie cenę za 1 m2 mieszkania
                  • Gość: sdsf Re: cena IP: *.54.82.22.rev.ndm.krawarkon.pl 17.05.12, 17:30
                    Przecież tu jest cena:
                    banaszek-nieruchomosci.pl/debowym.php
                    Od 4114 zł/ m^2, ale z dobrych źródeł wiem, że można się targować:)
    • Gość: ree Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 09.06.12, 20:41
      osiedle centrum ładnie brzmi ale mam pytanko z ilu bloków bedzie sie składało ,gdyz widzę,że deweloper buduje bardzo mały blok.Wydaje mi się,że dwuklatkowy,a czy już sprzedaje mieszkania?
      • Gość: kate Re: Osiedle Centrum IP: *.30.52.224.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.06.12, 15:56
        Witam

Czy w tym ogłoszeniu nie chodzi przypadkiem o Osiedle Centrum. W biurze nie udzielają odp, dopiero jak ktoś do nich przyjdzie. Może ktoś tam był?

otodom.pl/nowe-m-4-na-osiedlu-zamknietym-ciechanow-id13910410.html
        A swoją drogą co to za deweloper?
        • Gość: niuka Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 19.06.12, 18:08
          ceny mieszkań 0d 2800-3200 będzie 1 blok w kształcie L.Czyli do tego bloku,który buduje się od strony obwodnicy będzie dostawiony drugi ot i całe osiedle pod szumną nazwą CENTRUM.Ogrzewanie tak gazowe,indywidualne,garaże malenkie nie bardzo wyobrażam sobie wjazd duzym autem[wykluczam..dlatego cena tylko 17000 zł)..miejsc parkingowych oznakowanych nie będzie.Wiem,że parter wykupiony,ale w budce siedzi miły Pan i proszę udać się tam i porozmawiać .
          • Gość: zainteresowany Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.12, 23:53
            Uważajcie z której strony będziecie mieć okna
            od strony obwodnicy nie dałbym nawet 2 tys za metr
            masakra
            smród, brud i hałas
            • Gość: kate Re: Osiedle Centrum IP: *.204.67.92.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.06.12, 09:20
              Lokalizacja mnie niestety odstrasza. Z jednej strony pętla, z drugiej droga krajowa z głośnymi tirami a w dzień krzyki dzieci ze szkoły. Cena jest kusząca, ale decyzja na całe życie.
              • Gość: aaa Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 20.06.12, 10:34
                okna będą na dwie strony to oczywiste a istotne na którą stronę balkony.Wydaje mi się,że trochę dalej ale lepsza lokalizacja bloku za szpitalem na powstańców dewelopera z Isbudu.Obwodnica też w pobliżu ale balkony na południe a okien od strony obwodnicy nie ma a ponadto ciche miejsce pośród zieleni jeśli ktoś kocha takie otoczenie.
              • Gość: Ja Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.12, 10:37
                Rzeczywiście lokalizacja do bani...
                moi rodzice mieszkają na osiedlu czterdziestolecia maja balkon od obwodnicy tragedia
                a te nowe osiedle z każdej strony ma "hałas"
                Kate masz rację decyzja na całe życie
                • 3kol Re: Osiedle Centrum 20.06.12, 11:31
                  wogóle te osiedle centrum to jakieś dziwne....nieznany budujący, kiepskie miejsce, ciekawe co z tego wyjdzie? ktoś tam już kupił mieszkanie?
                  • elta25 Re: Osiedle Centrum 26.06.12, 18:41
                    Witam.
                    Tak jak i wy jestem zainteresowana kupnem mieszkania i zaczęłam zbierać informację na temat tego developera. Dowiedziałam się od znajomych, że pochodzi z Mławy i jest współwłaścicielem zakładu mięsnego w Mławie . Powiedziano mi także że budował duże pawilony handlowe w Olsztynie , które prezentują sie bardzo dobrze.Mnie osobiście interesuje trzecie piętro , bo jest najtańsze- tylko 2900 m. Gdy będę wiedziała coś więcej napiszę .
                  • Gość: Mila Re: Osiedle Centrum IP: *.cnow.pl 17.07.12, 21:30
                    inwestor pochodzi z mlawy znany i to bardzo dobrze jeden z wiekszych przedsiebiorcow w mlawie ma sie czym pochwalic... czlowiek rzetelny mily a przedewszystkim uczciwy dla mnie bedzie jedno z ladniejszych osiedli w miescie ... dodam ze ten czlowiek znany jest i w polsce z inwestycji a jesli chodzi o blok warunki prosze odwiedzic inwestora na placu budowy jest codziennie po co pisac co za po ile ludzie nie macie o niczym pojecia jak czytam te komentarze a Pan Powazka czyli inwestor jest najwspanialszym czlowiekiem jakiego znam !!!!!!!!!!!!
                    • Gość: antek Re: Osiedle Centrum IP: *.cnow.pl 21.07.12, 12:06
                      powiem tak deweloper czyli pan Powązka bardzo sympatyczny konkretny i fajny gość można się dogadać i nie robi żadnych problemów .to ze piszecie w jakim miejscu jest to budowane mnie osobiście nie przeraza a wręcz cieszy, szkoła blisko, biedrona blisko, szpital blisko generalnie wszędzie rzut beretem, jeśli chce ktoś mieszkać za miastem to niech mieszka ,tak samo jest z drogą budowana(obwodnicą) ,pan Powązka nie ukrywa tego faktu,tylko ze do tej drogi jak widziałem na planie jest 40 metrów to ludzie o czym my mówimy.w hali na pułtuskiej maja 5 metru do ulicy bo dzieli ich chodnik i jakoś żyją.po drugie jest tanio będzie plac zabaw i 3-letnia gwarancja na mieszkanie.mało tego ścianki i kontakty pan Powązka zrobi każdemu osobno czyli tak jak każdy będzie w domu chciał mieć,no i co najważniejsze jest to mieszkanie bez czynszu mam tylko nadzieje ze nikt nie wyskoczy z opłata powyżej 1.5zł za metr bo czytając różne fora i przeglądając strony z wspólnotami to w nowym budownictwie zbiera się od 0.50gr do 1.20zł.można to w prosty sposób policzyć skoro tam ma być 3200m2 razy 1.20zł=3840zł powiedzmy ze 1300-1400 dla pani sprzątaczki i zostaje 2400 to myślę ze na prąd na klatkach suszarni, żarówki wywoź śmieci itp itd to starczy na miesiąc spokojnie chyba ze ktoś ma inne pomysły jestem ciekaw zdania przyszłych sąsiadów co o tym myślicie i sadzicie może się mylę wiec jako przyszła wspólnota chciałbym poznać zdanie osób którzy już się zdecydowali na zakup mieszkania.wiem ze można także wynająć firmę zarządzająca nieruchomością i w tym momencie nic nas już nie interesuje ma być dobrze a każdy z nas ma prawo sprawdzać czy zarządca dobrze dysponuje naszymi pieniędzmi i w razie problemu można takiego zarządce usunąć.myślę ze każdy chce tam mieszkać tanio i dobrze
              • benito66 Re: Osiedle Centrum 26.06.12, 18:56
                Ja tam kupiłem mieszkanie i uważam że lokalizacja jest świetna, wszędzie blisko , budynek oddalony od drogi- hałasu nie słychać.
                • Gość: mania Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.12, 10:45
                  "Chałasu nie słychać" optymistyczne podejście - popytaj znajomych co mieszkają przy obwodnicy i nie mają ekranów ;))) Balkonu i okna nie otworzysz spliny, chałas nie tyle z aut co napalonych młodocianych motocyklistów itd.
                  Zresztą widok z okna na ekran tez nie jest rewelacyjny.
                  Ciechanów nie jest wielkim miastem i dziwne że ludzie zachwycają się "lokalizacją w centrum" choć moim zdaniem do zacnego centrum to i tak kawałek?? No chyba że jest się babcią z balkonikiem :)
    • Gość: lusi Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 20.06.12, 12:56
      Byłam pytałam dowiedziałam się,że parter wykupiony,są mieszkania piętrach ,środkowe także.
      • 3kol Re: Osiedle Centrum 27.06.12, 12:48
        widzieliście jak bedzie wyglądał nowy blok Novdomu? To dopiero będzie!! LUX
        • Gość: kate Re: Osiedle Centrum IP: *.30.47.70.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.06.12, 13:49
          Ten Lux napewno będzie sporo kosztował...
          • 3kol Re: Osiedle Centrum 27.06.12, 13:59
            z tego co wiem 3400
            • Gość: a Re: Osiedle Centrum IP: *.etlink.pl 27.06.12, 14:26
              Do 3900 na najwyższej kondygnacji- też przy obwodnicy i w bajorze więc gaci nie rwie;)
              • Gość: gość Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 14:43
                dziwne, jajwyżej najdrozej...hmmm
              • Gość: a Re: Osiedle Centrum IP: *.etlink.pl 27.06.12, 15:04
                W większości inwestycji tak jest- za komfort użytkowania- brak odgłosów sąsiadów z góry trzeba dopłacić- dotyczy oczywiście budynków z windą:) Co prawda trzeba więcej troszkę przeznaczyć na ogrzewanie takiego apartamentu na ostatniej kondygnacji ale jak kogoś stać na sól...;)
                • Gość: zainteresowana Re: Osiedle Centrum IP: *.play-internet.pl 27.06.12, 15:20
                  Jestem zainteresowana zakupem mieszkanka 1-2 piętro,50-55 metrów,mam jedno pytanko-mieszkania będą ogrzewane gazem?jeśli tak to niech mi ktoś podpowie jaki będzie miesięczny koszt ogrzewania takiego mieszkania?
                  • Gość: kate Re: Osiedle Centrum IP: *.30.105.212.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.06.12, 15:39
                    podajcie nazwę tego dewelopera
    • Gość: antek Re: Osiedle Centrum IP: *.cnow.pl 21.07.12, 12:10
      acha i nie słuchajcie głupot o cenach ceny są od 2800-do 3200
      • Gość: ... Re: Osiedle Centrum IP: *.cnow.pl 21.07.12, 12:12
        mania nie pisz głupot bo po twojej wypowiedzi widać ze jesteś panią z lasu-)))
        • Gość: . Re: Osiedle Centrum IP: *.cnow.pl 22.07.12, 21:00
      • Gość: a Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.14, 17:10
        Ojjoj bieda w tym Ciechanowie, bezrobocie takie duże. Skąd ci bogacze przyjechali i mieszkania chcą kupić, a potem będą narzekać jakie to ciężkie jest życie polaka.
    • Gość: ja Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.12, 09:41
      Witam.
      Co jakiś czas tu zaglądam ale widzę, że temat umarł.
      Osiedle Centrum zdaje się być całkiem fajne. Może bez rewelacji jeśli chodzi o lokalizację ale warte tych pieniędzy. Dużym plusem tych mieszkań jest fakt, że są one bez czynszowe.
      Czy jest tu może ktoś kto już zakupił m na tym osiedlu?
      Może będziemy sąsiadami?
      Pozdrawiam
      • centrum2012 Re: Osiedle Centrum 10.11.12, 16:12
        Kupiłam mieszkanie na tym osiedlu. W moim przypadku jak najbardziej odpowiadała mi lokalizacja.
        Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów.
        • Gość: Ania Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 18:44
          Czy zna ktoś szczegóły, może ktoś tam kupił mieszkanie? Jaka cena?
          • Gość: panusz Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 20:40
            Osiedle jest moim zdaniem najlepiej zlokalizowane z wszystkich nowych osiedli w Ciechanowie.
            • Gość: aaa Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 09:42
              zgadzam się bardzo przystepna lokalizacja, no i deweloper robi rónież swietne wrazenie. Widać że pilnuje aby inwestycja jak najlepiej została zrealizowana
              • Gość: gość Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 05.04.13, 09:36
                Swietne wrażenie? Mało powiedziane.Pan Marek to konkretny i rzeczowy człowiek dążący do jasno określonego celu.Szkoda tylko że trochę pogoda go przyblokowała.Wiem co piszę ponieważ mam z nim kontakt niemal każdego dnia.Takiego uczciwego i rzetelnego dewelopera życzę zarówno wszystkim klientom jak i podwyknawcom każdej branży.Tu już wszystko sprzedane ale chodzą plotki że jeszcze ma coś budować w Ciechanowie.Lepiej się pospieszcie zanim będzie za póżno.
    • Gość: Ania Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 18:50
      Dokładnie chodzi mi o Osiedle Centrum przy ulicy Pułtuskiej.
      • Gość: ja Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.13, 09:17
        Aniu, z tego co się orientuję to nie ma już mieszkań na sprzedaż na tym osiedlu.
        Kupiłam dwa mieszkania w celu połączenia w jedno. Ceny wahały się od 2900 zł do 3200zł za m2.
        Blok jak widać z miesiąca na miesiąc staje się piękniejszy. Świetnie wygląda. Póki co jestem bardzo zadowolona chociaż na początku miałam mieszane uczucia co do wyglądu.
        Chętnie poznałabym nowych sąsiadów ale jak narazie cisza na forum ;)
        • Gość: bonzo Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.13, 19:31
          Podobno mieszkanie kupił tam sobie Rywanol, współczuję przyszłym lokatorom
          • Gość: ja Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.13, 09:14
            bonzo - o co dokładnie Ci chodzi?
            • Gość: olo Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.13, 01:17
              Kiedy przekazanie kluczy i kiedy początek budowy kolejnego bloku
              • Gość: tomasz Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 19.05.13, 06:14
                Przez wypadek losowy do sprzedania jest jedno mieszkanie na 1 piętrze
                • Gość: kinga Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.13, 07:52
                  Proszę o podanie kontaktu do siebie
                  • Gość: tomasz Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 19.05.13, 09:54
                    518 032 751
                • Gość: tomasz Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 19.05.13, 13:27
                  to wolne mieszkanie na 1 piętrze już jest nieaktualne !!!
        • Gość: aaa Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.13, 14:42
          czy juz wiadomo kiedy bedziemy mogl sie wprowadzic do naszego bloku?
          • Gość: ja Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.13, 06:04
            aaa - już niedługo ;) jednak przed zamieszkaniem czeka nas jeszcze wykończeniówka ;)
            jakiego mieszkania jesteś właścicielką? jeśli mogę zapytać... Pozdrawiam
            • Gość: aaa Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.13, 10:51
              zadowoleni jesteście ze stanu w jakim deweloper oddaje mieszkania?
    • Gość: murek Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.13, 08:46
      Budują kilka bloków, więc wybór masz duży.
      • Gość: zainteresowana Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 20:40
        Jestem zainteresowana nowym mieszkaniem, więc gdzie budują, oprócz za szpitalem.
        • Gość: janusz Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.13, 20:49
          przy armi krajowej też budują
          • Gość: budeko Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.lte.plus.pl 24.05.13, 15:39
            Wykończenia wnętrz zapraszam! budeko.weebly.com/
            • Gość: cdt Re: Osiedle Centrum IP: *.30.81.184.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.07.13, 21:25
              czy zadowoleni jestescie z wykończenia mieszkań?
              • Gość: iza Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.13, 22:44
                Narazie to niecierpliwie czekam na odbiór m.
                Póki co to odbiór przeciagnal się o 2 miesiące.
                Jestem zawiedziona.
                • Gość: 1 Osiedle Centrum IP: 213.199.253.* 22.07.13, 23:00
                  Tak
                • Gość: aaa Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.13, 17:42
                  a nie wiesz kiedy mozna sie spodziewac odbioru tych mieszkań, strasznie długo wszystko trwa
                  • Gość: iza Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.13, 16:05
                    długo trwa i zapewne jeszcze potrwa...
                    no niby do końca sierpnia deweloper ma już przekazać mieszkania.
                    ja odbieram klucze na koniec lipca. od sierpnia wchodzi u mnie na mieszkania ekipa wykończeniowa więc nie ma innej opcji abym tych kluczy nie odebrała.
                    w której klatce masz mieszkanie jeśli mogę spytać?
              • Gość: mieszkaniec Re: Osiedle Centrum IP: *.183.250.153.dsl.dynamic.t-mobile.pl 28.07.13, 21:26
                Wykończenie deweloperskie tragedia.
                Krzywe ściany, krzywe i cienkie podłogi, balkony już rdzewieją a rynny odpadają.
                Wiecie może jak wyegzekwować należne odsetki za opóźnienie ???
                • Gość: reeeeeee Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 29.07.13, 11:58
                  TO SĄ JAKIEŚ POMÓWIENIA ODNOŚNIE TEGOŻ OSIEDLA,NIEPRAWDOPODOBNE ABY TAK SOLIDNY DEWELOPER SPARTACZYŁ.
                  • Gość: aaa Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.13, 14:58
                    domyslam się ze piszać te słowa nawet nie kupiłeś w tym bloku mieszkania w zwiazku z czym proszę przestań się wypowiadać. Co do rynen i balkonów nie zwróciłem an to uwagi natomast ściany są krzywe a tynki miejscami bardzo cienkie.
                    • Gość: reeeeee Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 29.07.13, 23:39
                      Faktycznie jeszcze tam nie kupiłam ale jesteś kulturalny ,że odpowiadasz za co serdeczne dzięki.Teraz muszę zastanowić się chociaż wizualnie blok atrakcyjny.
                      • Gość: aaa Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.13, 17:41
                        wizualnie atrakcyjny, deweloper również bardzo elastyczny, natomiast co do wykonczenia z tego co słyszałem nie tylko ja mam zastrzeżenia.
                        Ja na twoim miejscu wstrzymałbym się z decyzją zakupu do czasu zakończenia prac przez dewelopera, wtedy bedzie wiadomo jakim stanie oddał blok i jak to ostatecznie wygląda. Jeśli ma zamiar budować kolejne bloki moim zdaniem powinno mu zależeć na jak najlepszym wykoczeniu pierwszej inwestycji gdyż to bedzie jego wizytówka.
                        Jeśli spartoli ten blok to raczej furory nie zrobi
                        • Gość: ja Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.13, 21:15
                          Z odbiorem mieszkań deweloper spóźnia się już kilka miesięcy i wygląda na to że kara umowna choć procentowo niewielka wkrótce przekroczy 10 tyś zł. A jest to kwota której warto dochodzić. Czy ktoś próbował już wyegzekwować ją od dewelopera? Bo wybieram się z tym do prawnika.
                          • Gość: aaa Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 08:31
                            nie wiem czy dobrze interpretuje zapis w umowie deweloperskiej, ale jest tam określona odpowiedzialność dewelopera do kwoty 3000zł także nie wiem czy uda Ci się wyciągnąć 10tyś.
                            Daj znać co poradził Ci prawnik to może więcej osób zainteresuje się egzekwowaniem kary od dewelopera
                        • Gość: qwerty Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 10:15
                          ja natomiast nie mam większych uwag do wykończenia....oczywiście kilka rzeczy zgłosiłem w trakcie budowy i zostały natychmiast poprawione. Ponadto mogłem zdecydować gdzie chcę gniazdka elektryczne i ile, gdzie wyprowadzić wodę, odpływy, światło, itp. Jestem zadowolony z mieszkania i z kontaktu z deweloperem.
    • Gość: budo Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.13, 11:26
      Poleca. Bardzo solidna firma.
      • Gość: OOO Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 22:10
        wizualnie niezle ale lokalizacja niezbyt, ruchliwa ulica pułtuska zaraz obok petla, i szkoła z kazdej strony hałas, ciekawi mnie jeszcze opłaty w tym bezczynszowym , generalnie to ciemnota tylko w to uwierzyła :) bo wiadomo ze opłaty bedą, fundusz remontowo budowlany,wywóz śmieci,ogrzewanie,sprzątanie itd itd , ja to wszystko mam w czynszu a wy bedziecie za to płacic oddzielnie.
        • Gość: qwerty Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 22:57
          no Ameryki nie odkryłeś, że trzeba płacić za wywóz śmieci itp.... ogrzewanie każdy ma gazowe więc trafienie kulą w płot..... ulica ruchliwa....gdybym chciał "super lokalizację" z dala od wszystkiego to bym w Rutkach sobie dom kupił.
        • Gość: ja Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.13, 12:03
          nie rozumiem tych wypowiedzi. wiadomo jeśli się komuś nie podoba lokalizacja to tam mieszkania nie kupił. nie są to małe pieniądze więc chyba niech każdy decyduje według własnego uznania gdzie chce mieszkać.
          a co do odsetek to umowa jest tak napisana, że deweloper ma 120 dni na stawienie się do podpisania aktu przeniesienia własności (bez komentarza). Proszę czytać umowy ze zrozumieniem a nie podpisywać jak leci.
          • Gość: qqq Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.13, 12:40
            120 dni to jest w przypadku gdybyś chciał odstąpić od umowy (także przeczytaj uważnie)
            natomiast odsetki przysługują Ci od "niewywiązywania się dewelopera z podejmowanych przedsięwzięć w ustalonych w umowie terminach" w związku z czym wg mnie odsetki należa Ci się z każdy dzień od daty zapisanej w akcie notarialnym
            • Gość: ja Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.13, 15:11
              dobrze by było ale jakoś średnio w to wierze, że się nie zabezpieczył odpowiednio.
              • bratpat Re: Osiedle Centrum 02.08.13, 09:38
                Ja bardzo chętnie powalczyłbym o te odsetki, w końcu to nie małe pieniądze, które nam się należą. Jeśli ktoś też jest tego zdania niech pisze na forum. W ilości siła!
                • Gość: ja... Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.13, 20:48
                  Piszę się na to. Jestem za. Na mnie bank nie chce czekać.
                  • Gość: aaa Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.13, 21:22
                    no słuszna sugestia :)
                    • Gość: qqq Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.13, 17:51
                      jeszcze sie nie powprowadzali a juz sie sodzic beda ... hehehe dobre dobre
    • Gość: gość Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.13, 13:05
      witam! widziałem, że już sąsiedzi mieszkają. mam pytanie jakie są koszty gazu w waszych mieszkaniach? pozdrawiam.
      • Gość: OLO Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.13, 18:31
        Nie wiem czy ktokolwiek już dostał za gaz a 2 sprawa to teraz rachunki beda i tak inne niż w zime bo teraz gaz słuzy do podgrzewania wody oraz do gotowania. bez centralnego ogrzewania
        • Gość: aaa Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.13, 06:27
          i jak odbiory mieszkań? Czy ktoś zażyczył sobie odsetki za opóźnienie?
      • Gość: ja Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.13, 10:15
        Witam wszystkich. Jak wyszły Wam rachunki za gaz? jestem bardzo ciekawy jaki to będzie koszt.
        • Gość: ojoj Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 20:04
          Posza prośba o zbanowanie osoby spamującej linkami do browserówki.
    • Gość: ja Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.13, 11:08
      witam wszystkich sąsiadów. chciałam zapytać jak się mieszka w naszym nowym bloku? :)
      • Gość: Expert Ceresit Re: Osiedle Centrum IP: *.opera-mini.net 30.09.13, 22:06
        Witam, opinie niektorych uzytkownikow tego forum są dla mnie smiesze np. lokalizacja nie za speciał nie pasuje to nie kupuje i tyle są wolne działki budowlane w Niestumiu niedaleko Ciech. i spokojna lokalizacja tylko trzeba miec wiecej pieniazkow... Pan Marek jest zbyt dobrym i cierpliwym deweloperem byłem swiadkiem z jakimi pierdołami ludzie do niego przychodza z rzadaniem zejscia z ceny... Na jego miejscu zaprosiłbym niezadowolonego własciciela oddał zł i wyprosił z budowy. Z tego co widziałem zadna rynna nie odpadła a slady korozji na balustradach sa stale poprawiane jak i poprawki w mieszkaniach, niestety brak dostępu do niektorych mieszkaniach blokuje prace ... Tylko ze ludzie ktorzy zostali nie sa w stanie zrobic wszystkiego na raz „bo mi się spieszy...” Mieszkancy mam do Was taka prosbe zastanowcie sie zanim cos napiszecie i aby swoimi bezpodstawnymi komentarzami zepsujecie opinie pracownikom ktorzy ciezko pracowali na tej budowie i co jakis czas przyjezdzaja na poprawki.
        • Gość: Expert Ceresit Re: Osiedle Centrum IP: *.opera-mini.net 30.09.13, 22:23
          Chciałbym tylko dodac jezeli Wam przeszkadza lokalizacja, spaliny, czy minimalne krzywe sciany czy brak 2° przy winklu zapraszam do Swinoujscia gdzie miałem przyjemnosc pracowac, gdzie wszystko jest idealne, marmurowe posadzki i oczywiscie jodowe powietrze lecznicze dzialajace tylko ze cena za metr wynosi 15 tys a nie 3 tys... Pozdrawiam
          • Gość: g Re: Osiedle Centrum IP: *.centertel.pl 01.10.13, 05:34
            Typowo kumunistyczne podejście do sprawy. 2 stopnie w tę czy w tamtą, zero kątów to nic wielkiego.......tak ale przed 89 rokiem. To że płaci ktoś 415 tyś za metr to nie oznacza, że ma mieć " miej proste kąty.
        • 22obserwator Re: Osiedle Centrum 02.12.13, 13:20
          Witam forumowiczow, wprawdzie jestem tylko obserwatorem ale troche z przymusu poniewaz znajomi tez tam maja mieszkanie a nawet juz mieszkaja.
          Coz , tez narzekaja. A przeciez widac ze nie jest zle. Pewnie robia to nawyrost.
          Teraz maja znowu nastepny problem. Kupili tez garaz , ale to chyba komurka raczej bo samochod normalny raczej tam nie zmiesci sie . Przezywaja bardzo I czuja sie oszukani poniewaz za ten garaz maja ponosic oplaty jak za mieszkanie( okolo 2,5 zl za metr )
          Wiec tlumacze im ze wybrali taki zarzad jaki wybrali. Wiec Janosik I jego zbojnicy zadecydowali ze trzeba co maja wiecej zabrac I dolozyc tym co maja mniej. Komuna tam wrocila, Podzial zbujnicko-komunistyczny. HAHAHA!!!konuno wroc na czasie.
          • Gość: Fan Re: Osiedle Centrum IP: 81.85.6.* 02.12.13, 14:01
            Przysluchiwalem sie komentarzom mieszkancow o oplatach za garaze- zaczynaja myslec, nie godza sie na janosikowe, Chyba Janosika ze zbojami przepedza Podejrzewaja ze jeden z Janosikow przyniosl zarzadcow hrabiego w teczce. Podczas zebrania caly czas asystowal Panu zarzadcy I nie dopuszczal innych do glosu. Wreszczie poszli po rozum do glowy
            • Gość: Iska Re: Osiedle Centrum- oplata za garaze!!!!!?????? IP: 81.85.6.* 05.12.13, 16:58
              A ciekawe czy zarzad posiada tez garaze? Jesli tak to powinnismy jednak zaakceptowac naszych wybrancow decyzje . Zas jesli nie, to oznaczaloby dzialanie w zlej wierze I sprawa do organow scigania o zbadanie prawidlowosci ( obserwacje "Fana" powinny dac nam do myslenia I nie powinnismy bac sie swego cienia).
              • Gość: aaa Re: Osiedle Centrum- oplata za garaze!!!!!?????? IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.13, 21:09
                nie bardzo rozumiem o co ta awantura, garaż jest liczony jako pomieszczenie w bloku, podpisaliście akty notarialne. To ja w takim wypadku nie chce płacić za piwnicę, dlaczego mam za nią płacić?
                • Gość: qwerty Re: Osiedle Centrum- oplata za garaze!!!!!?????? IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.13, 23:44
                  a płacisz za nią dodatkowo wg metrażu?
                  • Gość: aaa Re: Osiedle Centrum- oplata za garaze!!!!!?????? IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.13, 05:42
                    według ustaleń to ma być mieszkanie plus pomieszczenia przynależne czyli tak, w związku z czym nie rozumiem dlaczego ma być inaczej z garażem
                    • Gość: iska Re: Osiedle Centrum- oplata za garaze!!!!!??????- IP: 81.85.6.* 06.12.13, 09:19
                      Nie, oddzielny akt wlasnosci kupna na garaz i oddzielny akt na mieszkanie.
                      Absolutnie nie bylo szans na zakup na jeden akt notariany,co daloby miejsze oplaty w podatku
                      • Gość: ja,ja Re: Osiedle Centrum- oplata za garaze!!!!!??????- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.13, 14:26
                        a ja mam jeden akt notarialny (mieszkanie + garaż) ;)
                        i nie widzę nic złego w tym czynszu za garaż. no oprócz jej ceny!
                        cena od metra jest zbyt wysoka.
                    • Gość: qwerty Re: Osiedle Centrum- oplata za garaze!!!!!?????? IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.13, 09:44
                      wg prawa o wspólnotach mieszkaniowych opłata dotyczy utrzymania części wspólnych. Częścią wspólną są miejsca parkingowe. Jeśli osoby, które kupiły garaże płacą za utrzymanie dojazdu do tych garaży i ewentualnie za ich naprawę (chociaż nie wyobrażam sobie, że wspólnota będzie remontować ludziom garaże) to podobne koszty muszą ponosić osoby korzystający z miejsc parkingowych. Jeśli tak nie będzie to jest podstawa aby sprawę złożyć do sądu.
                      • Gość: aaa Re: Osiedle Centrum- oplata za garaze!!!!!?????? IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.13, 21:55
                        nie widze problemu tyle że chyba za miejsca parkingowe nikt nie płaci, a jeśli chodzi o odśnieżanie tego terenu to chyba nie powiesz mi że ze swojego garażu wyfruwasz.
                        Zresztą moim zdaniem jest to naprawdę śmieszna dyskusja, bo tacy wszyscy wielcy właściciele mieszkań za sto kilkadziesiąt tysięcy a awantura jest o 5 złotych, moim zdaniem tylko się ośmieszamy taką awanturą.
                        • Gość: qwerty Re: Osiedle Centrum- oplata za garaze!!!!!?????? IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.13, 11:27
                          hmmm no nie wyfruwam, ale Ty stawiając samochód na miejscu parkingowym też nie. Nie chodzi tu o 5zł, tylko o około 30-50zł/miesiąc. Poza tym najważniejsze jest uczciwe traktowanie wszystkich mieszkańców, zgodnie z prawem. Nie można stosować tylko części przepisów, które są wygodne np. dla większości. Ja mogę płacić nawet 50zł jeśli solidarnie będę to robić z innymi, a nie tylko dlatego, że mam być jeleniem.
                          • Gość: Fan Re: Osiedle Centrum- oplata za garaze!!!!!?????? IP: 81.85.6.* 07.12.13, 12:37
                            Absolutnie popieram goscia Qwerty- jak ponizej cytat .
                            Tacy wlasnie powinni byc w zarzadach , wladzach. Wtedy nie byloby Zbojow- cwaniakow, a przynajmiej byloby mniej tego cwaniactwa okazywanego ze wstretnym i falszywym usmiechem na twarzy oraz pogarda i z satisfakcja ze mamy jeleni i trzeba na nich polowac dopoki sezon.

Cytat"
                            Autor: Gość: qwerty
                            hmmm no nie wyfruwam, ale Ty stawiając samochód na miejscu parkingowym też nie. Nie chodzi tu o 5zł, tylko o około 30-50zł/miesiąc. Poza tym najważniejsze jest uczciwe traktowanie wszystkich mieszkańców, zgodnie z prawem. Nie można stosować tylko części przepisów, które są wygodne np. dla większości. Ja mogę płacić nawet 50zł jeśli solidarnie będę to robić z innymi, a nie tylko dlatego, że mam być jeleniem." koniec cytatu-
                            • Gość: Iska Osiedle Centrum- oplata za garaze!- jelenie!!!! IP: 81.85.6.* 08.12.13, 10:32
                              Mili sasiedzi- wlasciciele "garazy i mieszkan"- prawdopodobnie 16 grudnia ostatni termin odwolania siie od decyzji rady wspolnoty,
                              Zlozmy pisma do zarzadu wspolnoty - kazdy indywidualnie o niegodzenie sie na stronnicze wyliczenie oplat za garaze i mieszkania i ponowna rekalkulacje oplat . do 16 grudnia jest to w gestii rady , po tym terminie to tylko sadownie , pozwy pojedyncze, indywidualne lub pozew zbiorowy, Ale wtedy koszty spraw sadowych beda rozlozone na wszystkich!!
                              Dziwne ze do tej pory nikt z "zarzadu wspolnoty" nie zabral glosu w tej sprawie.
                              W rozmowach posiadajacy tylko mieszkania smieja sie ze bogacze posiadajacy tez samodzielne garaze tylko anonimowo mocni, beda bac sie ujawnic swego bogactwa.

Cytat"
                              Autor: Gość: qwerty
                              hmmm no nie wyfruwam, ale Ty stawiając samochód na miejscu parkingowym też nie. Nie chodzi tu o 5zł, tylko o około 30-50zł/miesiąc. Poza tym najważniejsze jest uczciwe traktowanie wszystkich mieszkańców, zgodnie z prawem. Nie można stosować tylko części przepisów, które są wygodne np. dla większości. Ja mogę płacić nawet 50zł jeśli solidarnie będę to robić z innymi, a nie tylko dlatego, że mam być jeleniem." koniec cytatu-
                              • Gość: Iska Re: Osiedle Centrum- oplata za garaze!- jelenie!! IP: 81.85.6.* 13.12.13, 19:55
                                ]Część wspólna nieruchomości[
                                Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.
                                Tak więc do nieruchomości wspólnej należą: klatki schodowe, korytarze piwniczne, pralnie, suszarnie, strychy oraz inne pomieszczenia służące do wspólnego użytku takie jak schowki czy wózkarnie.
                                Części wspólne nieruchomości to także: elewacja budynku w tym balkony, dach, dźwigi osobowe, zsypy oraz wewnętrzna instalacja budynku taka jak centralnego ogrzewania, wodno - kanalizacyjna, elektryczna i gazowa oraz przewody kominowe.
                                Przedmiotem współwłasności są również fragmenty instalacji znajdujące się w lokalach – przed zaworem głównym lub licznikiem - a także cała sieć centralnego ogrzewania, wraz z grzejnikami.
                                Za naprawy, eksploatację, remonty i konserwację wszystkich części instalacji i urządzeń znajdujących się w budynku płacą wszyscy członkowie wspólnoty proporcjonalnie do udziałów, a więc do powierzchni lokali. Konieczne jest zatem w miarę precyzyjne określenie - w formie uchwały – granic nieruchomości wspólnej
                              • Gość: wojtal Re: Osiedle Centrum- oplata za garaze!- jelenie!! IP: *.emfme.net 19.12.13, 21:48
                                I daly cos wasze protesty ze nieprawidlowosci zaliczen garazy do czesci wspolnej?
                                Jak mi wiadomo Olsztynie placa 10 zlotych od garazu
                                • Gość: wojtaj Re: Osiedle Centrum- oplata za garaze!- jelenie!! IP: *.range86-154.btcentralplus.com 19.12.13, 22:03
                                  Zapomialem napisac ze za prad kazdy placi samemu -maja liczniki
                              • Gość: Baska Re:Osiedle Centrum- GARAZE !jelenie!- Nie Jelenie! IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.13, 10:44
                                Mili sasiedzi! jesli prad za uzywanie garazy jest tez oplacany jak czesc wspolna to moze dajmy spokoj zarzadowi . Niech bedzie jak ustalili nasi wielcy, ALE MUSIMY WYEGZEKWOWAC PISEMNIE ANEX DO USTAWY ZE OPLATY ""ZA PRAD"" IDA DO WSPOLNEGO KOTLA< WIEC WSZYSTKIE PODLICZNIKI MUSZA WYWALIC . Wtedy bubel prawny moze byc, Przeciez mamy w garazach oswietlenie, gniazdka legalne wszystko, W mrozy bedziemy mogli sobie podgrzac garazyki i nasze samochodziki, I to bedzie wszystko legalnie tak jak zalegalizuje sie garaze jako NW. - Prosze o wasze komentaze i dzialajmy,
                                BADZMY SOBA !!!!!!!!!!!!!
                                • Gość: Valdi Re:Osiedle Centrum- GARAZE !jelenie!- Nie Jelenie IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.13, 10:59
                                  Ale przeciez tak jest przeciez za prad w garazach nikt nie jest obciazany, to sa oplaty ze tej puly co swiatlo na klatkach , w piwnicach , oswietlenie na zewnatrz , brama , furtka .Taka mialem informacje od jednego pana z naszego zarzadu. Ale te podliczniki zdemontowac to dla gwarancji dobry pomysl.
                                  • Gość: Iska Re:Osiedle Centrum- Nie jelenie- judasze!!!!! IP: 81.85.6.* 03.05.14, 15:40
                                    W naszym zarzadzie to nie Janosiki ale JUDASZE,
                                    Widzicie teraz kto u dewelopera jest jego przedstawicielem do napraw gwarancyjnych naszego bloku ?
                                    Pewnie historyczne srebrniki juz zrobily swoje,
                                    Mi ten pan podsumowal ze moje usterki nie mozna zaliczyc do usterek gwarancyjnych.
            • 22obserwator Re: Osiedle Centrum-Prawa właściciela mieszkania 13.12.13, 12:25
              Prawa właściciela mieszkania
              1. Może korzystać z lokalu mieszkalnego i nieruchomości wspólnych zgodnie z ich przeznaczeniem.
              2. Podejmuje decyzje we wszystkich kwestiach przekraczających tak zwany zarząd zwykły.
              3. Do czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu należą w szczególności:
              •ustalenie kosztów zarządzania nieruchomością wspólną;
              •ustalenie wynagrodzenia zarządu lub zarządcy nieruchomości wspólnej;
              •przyjęcie rocznego planu gospodarczego;
              •zmiana przeznaczenia nieruchomości wspólnej;
              •udzielenie zgody na: nadbudowę lub przebudowę nieruchomości wspólnej; ustanowienie odrębnej własności lokalu powstałego w wyniku tych robot budowlanych, rozporządzenie nim; zmianę wysokości udziałów w następstwie powstania odrębnej własności lokalu nadbudowanego lub przebudowanego;
              •udzielenie zgody na zmianę wysokości udziałów we współwłasności nieruchomości wspólnej;
              •dokonania podziału nieruchomości wspólnej;
              •zbycie nieruchomości;
              •wytyczenie powództwa przeciw właścicielowi lokalu, który zalega z czynszem, narusza porządek domowy itp.;
              •ustalenie (w wypadkach nieuregulowanych przepisami) części kosztów związanych z eksploatacją urządzeń lub części budynku służących zarówno do użytku poszczególnych właścicieli lokal, jak i do wspólnego użytku właścicieli co najmniej dwóch lokali, które zaliczane będą do kosztów zarządu nieruchomością wspólną;
              •udzielenie zgody na podział nieruchomości gruntowej zabudowanych więcej niż jednym budynkiem mieszkalnym i związane z tym zmiany udziałów w nieruchomości wspólnej oraz ustalenie wysokości udziałów w tych nowo powstałych, odrębnych nieruchomościach wspólnych;
              Zapamiętaj! Decyzje te podejmowane są kolegialnie na zebraniach członków wspólnoty lub w drodze indywidualnego zbierania głosów.
              •określenie zakresu i sposobu prowadzenia przez zarząd/zarządcę ewidencji pozaksięgowej kosztów zarządu nieruchomością wspólną, zaliczek uiszczanych na pokrycie tych kosztów, a także rozliczeń z innych tytułów na rzecz nieruchomości wspólnej;
              : 4. Każdy właściciel może zaskarżyć uchwałę do sądu z powodu
              •jej niezgodności z przepisami prawa lub z umową właścicieli lokali;
              •naruszenia zasady prawidłowego zarządzania nieruchomością wspólną; lub
              •gdy w inny sposób narusza jego interesy.
              Uwaga! Na wytoczenie powództwa jest tylko 6 tygodni. Liczy się je od dnia: podjęcia uchwały na zebraniu albo powiadomienia o treści uchwały podjętej w trybie indywidualnego zbierania głosów.
              5. Pożytki i inne przychody (przykładowo wynikające z wynajmu ściany budynku na cele reklamowe) z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem. W części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali – stosownie do ich udziałów.
              Ważne! Właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej - w części, która nie znajduje pokrycia w pożytkach i innych przychodach.
              Warto wiedzieć: Mała wspólnota mieszkaniowa: kilka ważnych spraw
              Ich uchwała może ustalić zwiększenie obciążenia z tego tytułu właścicieli lokali użytkowych - jeżeli uzasadnia to sposób korzystania z nich.
              6. Zarządca lub zarząd wspólnoty mieszkaniowej muszą zwoływać zebranie jej członków co roku - najpóźniej do końca pierwszego kwartału. Gdy tego nie zrobią, może ich w tym zastąpić każdy właściciel.
              Zebrania mogą być zwoływane częściej - na wniosek co najmniej 1/10 udziałów w nieruchomości wspólnej.
              Obowiązki członka wspólnoty mieszkaniowej
              Do obowiązków członka wspólnoty należą m.in.:
              1.ponoszenie wydatków związanych z utrzymaniem swojego lokalu (opłaty za odprowadzenie ścieków, dostawę wody, energii elektrycznej i cieplnej, kablówkę, wywóz śmieci itp.);
              2.utrzymywanie lokalu w należytym stanie (remontowanie, sprzątanie itd.);
              3.przestrzeganie porządku domowego;
              4.uczestniczenie w kosztach związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej (odpowiednio do udziału);
              5.korzystanie z nieruchomości wspólnej w taki sposób, aby nie utrudniać tego innym współwłaścicielom;
              6.działanie w ochronie wspólnego dobra.
              Zapamiętaj! Na żądanie zarządu lub administratora nieruchomości właściciel powinien zezwolić na wstęp do swojego lokalu wskazanym osobom, które zajmują się konserwacją, naprawą lub remontem części nieruchomości wspólnej, która położona jest wewnątrz prywatnego lokalu oraz wyposażeniem budynku w dodatkowe instalacje.

Poza wspólnotą mieszkaniową
              -Jak już wiemy: ze wspólnoty nie można się wypisać. Ale można zostać z niej wyrzuconym!
              •Gdy ktoś zalega z płaceniem czynszu (czyli zaliczek na koszty zarządu nieruchomością). Bez względu na wysokość zaległości można ich dochodzić w postępowaniu upominawczym.
              •Takie sytuacje, jak długotrwałe zaleganie z wnoszeniem należnych opłat; rażące wykroczenia wobec przyjętego porządku domowego; korzystanie z nieruchomości wspólnej i własnego lokalu w sposób uciążliwy dla innych mieszkańców – mogą skończyć się żądaniem (w trybie procesowym) sprzedaży lokalu w drodze licytacji.
              Podstawą takiego kroku są zapisy Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji z nieruchomości. Właścicielowi sprzedanego lokalu nie przysługuje zamienny, a z pieniędzy uzyskanych za sprzedaży należy uregulować zobowiązania wobec wspólnoty.
              W praktyce taka eksmisja zdarza się rzadko, ale niemniej jest możliwa. Często samo pisemne upomnienie może zmusić uciążliwego członka wspólnoty do zmiany zachowania.
              Sporne kwestie
              Wiele emocji członków wspólnoty budzi sprawa płacenia za wspólne części nieruchomości, z których nie korzystają. Bo gdy ktoś nie ma dzieci, nie zagląda do wózkowni. A mieszkaniec parteru rzadko jeździ windą. Czy w takiej sytuacji trzeba się dokładać do ich utrzymania? Niestety, jak już tłumaczyliśmy: są to części wspólne budynku, których utrzymanie jest obowiązkiem wszystkich członków wspólnoty. Jeśli więc remontuje ona windę, to trzeba dołożyć się do tej inwestycji, nawet mieszkając na parterze.

Uwaga! Jest jednak sposób, by nie płacić. Wspólnota może stwierdzić, że z opłat za korzystanie z windy zwolni mieszkańców parteru czy pierwszego piętra. Ale musi się to odbyć w drodze uchwały, a nie samodzielnej decyzji lokatora.
              Niektóre wspólnoty podział kosztów utrzymania windy opierają nie o udziały, ale o liczbę osób faktycznie zamieszkujących lokal oraz jego położenie. Przy rozliczeniach można wtedy przyjąć wzór, że poszczególnym piętrom przypisuje się określoną procentowo wartość zniżki w opłatach. Przykładowo: mieszkańcy parteru nie płacą na utrzymanie windy, a pierwszego piętra 50 proc. kwoty uzależnionej od liczby mieszkańców. Aby jednak te zniżki były uwzględnione, muszą być przyjęte uchwałą.

Autor: redakcja.regiodom
              Współpraca: Katarzyna Borek; Konsultacja merytoryczna: Agnieszka Ignaczuk - licencjonowany zarządca nieruchomości
            • Gość: Fan Re: Osiedle Centrum IP: 81.85.6.* 13.12.13, 20:25
              Członkowie zarządu wspólnoty mieszkaniowej, podobnie jak członkowie zarządu innych podmiotów prawa, ponoszą odpowiedzialność, która nierozerwalnie związana jest ze sprawowaną funkcją. Wzorem spółek kapitałowych należy przyjąć, że jest to odpowiedzialność organizacyjna, cywilna i karna.
              Istota odpowiedzialności organizacyjnej sprowadza się w szczególności do należytego wykonania uchwał wspólnoty mieszkaniowej, osiągnięcia planowanego wyniku finansowego a związane z nią regulacje zawarte są w ustawie o własności lokali. Na mocy art. 20 u.w.l. członków zarządu można w każdej chwili odwołać lub zawiesić w wykonywaniu ich funkcji, przy czym uchwała w takiej sprawie nie wymaga uzasadnienia, dlatego też w przypadku jej zaskarżenia, sąd nie bada przyczyn takiej decyzji, lecz ograniczy się jedynie do kwestii proceduralnych. Kolejnym środkiem służącym realizacji odpowiedzialności organizacyjnej jest możliwość wyrażenia dezaprobaty dla działalności zarządu poprzez nieudzielenie absolutorium. W tym miejscu należy podkreślić, że w piśmiennictwie przyjmuje się, iż udzielenie absolutorium nie zwalnia członków zarządu z odpowiedzialności cywilnej.

Za wyrządzoną wspólnocie mieszkaniowej szkodę członkowie zarządu ponoszą także odpowiedzialność odszkodowawczą. Zgodnie z brzmieniem art. 471 kodeksu cywilnego: dłużnik obowiązany jest do naprawienia szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania, chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.

Podstawową, jednak nie jedyną, przesłanką tego rodzaju odpowiedzialności jest powstanie szkody. Należy jednak pamiętać, że członkowie zarządu odpowiadają na zasadzie winy, odpowiadają więc tylko wtedy, gdy powstała szkoda jest konsekwencją niewykonania lub nienależytego wykonywania obowiązków.

W ewentualnym procesie należy zatem udowodnić: powstanie szkody, jej wysokość, zaniechanie członków zarządu lub nienależyte wykonywanie obowiązków, ale także i związek przyczynowy, innymi słowy, że szkoda powstała z tego powodu, że zarząd zaniechał działania, do którego był zobowiązany lub nienależycie wykonał swoje obowiązki.

Ponadto, w razie udowodnienia powyższego, pozwany może uwolnić się od odpowiedzialności, jeżeli wykaże, że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które odpowiedzialności nie ponosi.

Można to wytłumaczyć na następującym przykładzie: wspólnota mieszkaniowa zleca wykonanie remontu, który został przeprowadzony nieprawidłowo, po pewnym czasie ujawniają się wady, zarząd nie zawiadamia o tym wykonawcy, mimo że posiadał wiedzę o ich istnieniu, sprawy te były omawiane na zebraniach. Dopuszcza w ten sposób do upływu terminów gwarancji i rękojmi. Następnie wspólnota zmienia zarząd, który występuje już do wykonawcy o ich usunięcie, jednak okazuje się, że spółka będąca wykonawcą upadła nie pozostawiając żadnego majątku i to zanim wady zostały ujawnione. W rezultacie wspólnota mieszkaniowa zmuszona jest wykonać kolejny remont z własnych środków. W takiej sytuacji wspólnota może pociągnąć do odpowiedzialności członków zarządu.

Brak związku przyczynowego zwalnia od odpowiedzialności

Nastąpiło tutaj spełnienie przesłanek: powstała szkoda (koszty usunięcia wad), niewykonanie obowiązku, tj. niezgłoszenie wad wykonawcy w terminie. W ewentualnym procesie pozwani członkowie zarządu mogą jednak wykazać, że niezależnie od ich oczywistego zaniechania, wykonawca i tak szkody nie usunąłby, ponieważ np. ogłosił upadłość jeszcze zanim się ujawniły. Jak widać nie są to proste procesy, dlatego należy się do nich solidnie przygotować, uważnie przeanalizować dokumentację, w omawianym przypadku umowę z wykonawcą, pisma, faktury, etc., ale również protokoły z zebrań.

W omawianym przypadku, odpowiedzialność odszkodowawcza zajdzie tylko wtedy, gdy w sprawie zostanie ustalone, że gdyby członkowie zarządu zgłosili wykonawcy istnienie wad, istniałaby możliwość ich usunięcia. Strona inicjująca proces obowiązana jest wykazać nie tylko niewykonanie lub nienależyte wykonanie obowiązków przez pozwanego, nie tylko szkodę, ale również związek przyczynowy, jaki zachodził pomiędzy niewykonaniem bądź nienależytym wykonaniem zobowiązania a powstałą szkodą.

Bez wątpienia zarząd nie dołożył należytej staranności przy wykonywaniu swoich obowiązków, ponieważ nie zgłosił wykonawcy istnienia stwierdzonych wad budowlanych, co skutkowała utratą uprawnień z tytułu gwarancji i rękojmi, bezspornie po stronie wspólnoty mieszkaniowej powstała szkoda, ponieważ zmuszona była usunąć wady na własny koszt, Nie są to jednak wystarczające przesłanki, ponieważ w procesie należy jeszcze wykazać, że pomiędzy zaniechaniem ze strony zarządu a powstałą szkodą zachodzi związek przyczynowy.

Członkowie zarządu odpowiadają solidarnie

W piśmiennictwie zgodnie przyjmuje się, że do stosunku członkostwa w zarządzie zastosowanie mają przepisy kodeksu cywilnego regulujące problematykę zlecenia.
              Wydaje się zatem, że w zakresie odpowiedzialności jego członków, obowiązujący jest art. 745 kodeksu cywilnego stanowiący: jeżeli kilka osób dało lub przyjęło zlecenie wspólnie, ich odpowiedzialność względem drugiej strony jest solidarna.
              Członkowie zarządu odpowiadają więc solidarnie, teoretycznie można pozwać któregokolwiek z nich, albo wszystkich.

Właściciel lokalu może pozwać członków zarządu

Należy jeszcze rozważyć kwestię kto może inicjować proces. Na pewno wspólnota mieszkaniowa ma taką możliwość, jednak, w sytuacji, gdy tego nie uczyni, prawo wytoczenia powództwa przeciwko członkom zarządu przysługuje każdemu właścicielowi. Podstawę prawną stanowi art. 209 kc: „Każdy ze współwłaścicieli może wykonywać wszelkie czynności i dochodzić wszelkich roszczeń, które zmierzają do zachowania wspólnego prawa."

W literaturze przyjmuje się, że mieści się to w zakresie czynności zachowawczych. Właściciel nie działa wówczas we własnym imieniu lecz niejako zastępuje wspólnotę mieszkaniową.

Jeżeli wspólnota mieszkaniowa jednak wytoczy powództwo, właściciel może mieć również czynny wpływ na przebieg procesu, jeżeli przyłączy się do postępowania w charakterze interwenienta ubocznego.
          • 22obserwator Osiedle Centrum- garaze,naliczenie oplat bezprawni 08.12.13, 19:36
            Witam znowu
            Znajomi , a wasi sasiedzi jednak robia odwolanie od nieprawidlowej decyzji naliczania za garaz- aby nie nazywano ich czy ich dzieciaczkow "Je.....!!!jak to napisal Qwerty.
            Ponizej lektura ktora pomogla znajomym przyspieszyc decyzje.

Cytat"
            Jeżeli wspolnota na mocy decyzji współwłaścicieli garażu nim zarządza, to jak najbardziej wspólnota powinna ustalić koszty.
            Jeżeli w ustalaniu opłat wyodrębniony garaż traktuje się jak nieruchomość wspólną zliczając wszystkie koszty, to po pierwsze - ci którzy nie mają garażu partycypują w jego utrzymaniu, po drugie - głosują w sprawach dotyczących utrzymania garażu, nie majac do tego prawa.
            Traktowanie garażu jak nieruchomości wspólnej jest ułatwieniem dla zarządu/administratora, ale na pewno nie jest zgodne z ustawą.
            CommentAuthorKubaP CommentTime8-03-2012 pokaż opcje
            link do posta
            link do posta w wątku
            zgłoś
            Jeżeli wspolnota na mocy decyzji współwłaścicieli garażu nim zarządza, to jak najbardziej wspólnota powinna ustalić koszty.
            Jeżeli w ustalaniu opłat wyodrębniony garaż traktuje się jak nieruchomość wspólną zliczając wszystkie koszty, to po pierwsze - ci którzy nie mają garażu partycypują w jego utrzymaniu, po drugie - głosują w sprawach dotyczących utrzymania garażu, nie majac do tego prawa.
            Traktowanie garażu jak nieruchomości wspólnej jest ułatwieniem dla zarządu/administratora, ale na pewno nie jest zgodne z ustawą
            .

Sąd I Instancji powództwo w zakresie nieistnienia uchwał oddalił, argumentując, iż:

każdy współwłaściciel lokalu może oddawać głosy nad uchwałami wspólnoty mieszkaniowej niezależnie od pozostałych współwłaścicieli, a siła jego głosu obliczana jest poprzez pomnożenie wielkości udziału danej osoby we współwłasności lokalu przez wielkość udziału we współwłasności nieruchomości wspólnej przypadającej na ten lokal (wyrok SO we Wrocławiu z 12 marca 2008 r., sygn. akt I C 467/06).

Sąd apelacyjny rozpoznając sprawę w II instancji, podzielił tę argumentację (wyrok SA, sygn. akt I ACa 601/08 z 7 sierpnia 2008 r.)."

prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/36183,liczy_sie_glos_kazdego_wspolwlasciciela.html
            UoWL ; UoGN ;pozory mylą
            CommentAuthorjadwiga_b CommentTime8-03-2012 pokaż opcje
            link do posta
            link do posta w wątku
            zgłoś
            Tylko, jeżeli głosowanie dotyczy wyłączenie NW.
            Garaż z wyodrębniona księgą wieczystą nie należy do części wspólnej. NIe można łączyc kosztów garażu i NW, pokazywać w planie gospodarczym lub zestawieniu finansowym jedną pozycją. Bo wtedy właśnie, ci którzy nie maja udziału w garażu głosują w jego sprawie /swoim udziałem mieszkalnym/.
            CommentAuthorKubaP CommentTime9-03-2012 pokaż opcje
            link do posta
            link do posta w wątku
            zgłoś
            jadwiga_b:
            Tylko, jeżeli głosowanie dotyczy wyłączenie NW.
            Garaż z wyodrębniona księgą wieczystą nie należy do części wspólnej.
            NIe można łączyc kosztów garażu i NW, pokazywać w planie gospodarczym lub zestawieniu finansowym jedną pozycją.
            Bo wtedy właśnie, ci którzy nie maja udziału w garażu głosują w jego sprawie /swoim udziałem mieszkalnym/.

Moje stanowisko wyraziłem
            www.zarzadca.eu/discussion/3906/oplata-za-garaz/#Item_7

Masz racje, ale wspólnoty idą na łatwiznę i głosują wszyscy właściciele "nad wszystkim".
            Gdyby trzymać się prawa to właściciele tylko garaży nie powinni głosować nad stawkami dotyczącymi kosztów utrzymania lokalu np. mieszkalnego i odwrotnie ...
            Jakby tak zacząć dyskusję akademicką na temat co jest kosztem w garażu, a co nie , to nie jedna 100 wpisów by pękła....
      • Gość: ja Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.13, 11:34
        i po co te rozmowy? kto kupi ten kupił komu sie nie podoba to niech sie wyprowadza. Ja sie tylko pytam jak sie mieszka na naszym osiedlu:):)
        • Gość: JJJ Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.13, 21:17
          Czas pokarze co ten wasz Pan Marek wybudoał :):) a bedzie udował dalej ??? czy juz mu sie odechciało ???jak tak to kiedy i gdzie zaczyna
          • Gość: gość Re: Osiedle Centrum IP: *.tktelekom.pl 04.10.13, 05:54
            poczytałem Wasze komentarze i zastanawiam się czemu niezadowoleni nie idą do inwestora tylko wypisują bzdury przez internet.Wiadomo że każdy inwestor nie wykonuje prac własnymi rękoma tylko zatrudnia firmy podwykonawcze.On jest od tego aby egzekwować jakość której żądacie właśnie od tych firm.Ale musicie mu o tym powiedzieć bo on tego co tu piszecie z pewnością nie czyta.A co do opóżnienia to bardzo dobrze się stało dla Was-przynajmniej macie suchy budynek i elewację wykonywaną w odpowiedniej temperaturze okostce brukowej nie wspominając.Widzieliście co działo się z parkingiem przy nowym centrum handlowym??? A poprawki były są i będą na każdej budowie
            • Gość: X Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.13, 13:22
              Jeśli za normę uznajemy że poprawki były ,są i będą na każdej budowie to gratuluję norm.Wolę jednak aby normą było brak zgody na brakorobów i pacykarzy.Kierunek jaki powinniśmy sobie nawzajem wytyczać to minimum poprawek przy wzajemnym szacunku przy ich zgłaszaniu i ew.poprawianiu drobnych błędów.Błędy większe niż drobne świadczą o braku fachowości i takich ludzi trzeba napiętnować.Nie może być tak że ponieważ p.Marek jest człowiekiem sympatycznym,wybaczam mu to jedno paskudne wybrzuszenie tynku nad łóżeczkiem mojego dziecka.Wiadomo czym może się to skończyć.Zachęcam do kierowania się zdrowym rozsądkiem przy tego rodzaju kwestiach,uczucia pozostawmy na inne okazje.Pozdrawiam.
              • Gość: gość Re: Osiedle Centrum IP: *.cnow.pl 07.12.13, 13:48
                Szkoda, że żyjemy na innych planetach ;p. Jak rozumiem znasz prawa gwarancyjne, i zapewne rozumiesz że wszystko co kupujemy ma prawo się uszkodzić, lub po krótkim czasie użytkowania mogą wyjść wady fabryczne lub wady wykonawcze.

Dopuszczasz zapewne do siebie, że kupując nowe auto za powiedzmy 120 tys. zł - ma prawo się ono zepsuć z przyczyny niezależnej od ciebie. I zauważ - to auto jest produkowane w fabryce, gdzie jest ostry "reżim" jakościowy - ale jednak ma prawo.

Natomiast w twoim mieszkanku za 120 tys. zł nie dopuszczasz, możliwości jakiejkolwiek wady. Bardzo ciekawe - a jednocześnie przykre.

Jestem doświadczonym budowlańcem - i wypowiadam się jako osoba nadzorująca jakość prac - i powiem że przedmówca wyżej ma rację - a ty zaś nie.

Pochwal się gdzie pracujesz - odpowiem cię że na pewno też popełniasz błędy.
                • Gość: X Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.13, 10:06
                  A może ty filozof jesteś nie budowlaniec.Czytaj no chłopie ze zrozumieniem i dopiero komentuj.
                  • Gość: ONLY Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.13, 22:34
                    a chciałem tam kupić mieszkanie ufff całe szczęście... Już mnie nic nie zdziwi czytajac komentarze ... a zapewne jutro przeczytam ze niemozna wyjsc z budynku bo nie ma kto odwalić sniegu....a z garaży tez nie wyjedziecie bo nikt wam nie posypie o 7 rano :) chyba ze jakies dyżury porobicie ...
    • Gość: Moni78 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 10:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Mieszkaniec mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.13, 16:55
        Witam wszystkich sąsiadów bardzo serdecznie. Osobiście kupiłem mieszkanie od pana Marka i nie żałuje miałem pewne zastrzeżenia ale wszystko zgłaszałem panu deweloperowi albo pracownikom którzy pracują cały czas na osiedlu. Pan który mi wykańczał mieszkanie troszkę na rozrabiał i panowie fachowcy to naprawili. Niestety to nie była wina dewelopera tylko mojego fachowca więc musiałem im troszkę zapłacić ale jestem bardzo zadowolony problem znikł. Jeżeli macie jakieś problemy to zadzwońcie do pana Marka a nie oczerniacie go na forum zastanówcie się trochę zanim komuś opinie zepsujecie przez wasze idiotyczne komentarze. Jest dużo chętnych na kupno mieszkania w tym bloku nie pasuje wam więc proszę sprzedajcie swoje jak jest takie tragiczne... A zostawcie miejsce na jakieś ciekawe informacje. Co powiecie na jakieś luźne spotkanie mieszkańców żeby się lepiej poznać przy kawie? Bo na tych zebraniach które były to takie sztywne towarzystwo... Kto ma ochotę na takie spotkanie piszcie tutaj jak zbierze się więcej chętnych to zgadamy się na telefon. Pozdrawiam
        • Gość: Do mieszkaniec Re: mieszkanie IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.13, 22:35
          Niczym w alternatywach spotkanie w suszarni czy piwnicy :):):) Czasy komuny minęły .... Żyj swoim życiem i z nikim się nie przyjaźnij
          • Gość: ja,ja Re: mieszkanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.13, 08:22
            a co złego jest w tym, że człowiek chce poznać swoich sąsiadów?
            dlaczego piszesz aby mieszkaniec żył swoim życiem i nie zaprzyjaźniał się z innymi?
            jakiś samolub, egoista i wielki domator z Ciebie ;)
            • Gość: Ja ja Re: mieszkanie IP: *.centertel.pl 23.12.13, 11:17
              Jesli ja nie mam zamiaru sie przyjaznic z nikim w bloku to to ma oznaczac ze jestem samolub i domator ????heheh dla mnie to ty nie znasz znaczenia tych slow...i wlasnie masz prosty przyklad dla czego nie mam zamiaru sie z nikim przyjaznic
    • Gość: ona Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.13, 10:15
      Mam pytanie do mieszkańców naszego pięknego, nowego osiedla Centrum.
      Czy macie w swoich mieszkaniach wilgoć?
      • Gość: aaa Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.13, 12:48
        u mnie jeszcze nie ma ale słyszałem że grzyb powoli zaczyna szaleć po bloku, także często wietrzymy i do tego grzejemy żeby mury schły
        • Gość: ALA Re: Osiedle Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.13, 19:31
          Hehehe grzyb to bedzie bo macie ogrzewanie gazowe które do natańszych nie nalezy wiec ludzie beda oszczedzac i siedziec w zimnie
          • Gość: ja,ja Re: Osiedle Centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.13, 08:19
            gdybyś była choć trochę inteligenta to wiedziałabyś że grzyb nie jest tylko problemem ogrzewania. ja nie żałuję gazu, w domu mam bardzo ciepło ;) i wcale nie płacę jakiś wygórowanych rachunków.
            • Gość: Q Re: Osiedle Centrum IP: *.centertel.pl 21.12.13, 22:47
              A jak wogole wychodzi wam za gaz i ile macie stopni w mieszkaniu????bo fundusz wiadomo stala oplata...
              • Gość: k Re: Osiedle Centrum- zuzycie gazu -temp 21 stopni IP: *.free.aero2.net.pl 22.12.13, 09:04
                U mnie w duzym mieszkaniu, parter, temp max 22 stopni- srednia dzienna 2,5 metra
                • Gość: k Re: Osiedle Centrum- zuzycie gazu -temp 21 stopn IP: *.free.aero2.net.pl 22.12.13, 09:22
                  Sorki, wywodzi srednio 2.8 m3 ( srednia miesieczna za listopad)
                  • Gość: q Re: Osiedle Centrum- zuzycie gazu -temp 21 stopn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.13, 14:20
                    to u mnie wychodzi podobnie ok 2.5 ale 21 czasami 21.5 stopni
    • Gość: Adela Re: Osiedle Centrum IP: *.opera-mini.net 25.12.13, 18:38
      A jak się mieszka w centrum w kwadracie ulic Mikołajczyka-11 Pułku-Pułtuska-Witosa? Bezpiecznie jest?
      • Gość: Janusz Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.13, 20:18
        W tym miejscu mieszkają sami pijacy co stoją cały czas pod Ireną. Nie polecam tam mieszkać.
    • Gość: Ewa Re: Osiedle Centrum IP: *.opera-mini.net 25.12.13, 21:39
      Co za bzdura! To jedno z najspokojniejszych osiedli w mieście. Dużo ludzi starszych,ładnie zagospodarowane sądziedztwo bloków. Mieszkam tu i polecam.
      • Gość: Janusz Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.13, 22:18
        Jak ci nie przeszkadza banda żuli z tego osiedla co mieszkają pod Ireną to sprowadzaj się, ja tam nie polecam.
    • Gość: Ewa Re: Osiedle Centrum IP: *.opera-mini.net 25.12.13, 22:31
      Janusz tzw hala pułtuska to nie całe osiedle. Wewnątrz jest naprawdę spokojnie,ładnie i cicho. To osiedle ma swój klimat. Dlatego uważam że jest godne polecenia.
    • Gość: Generał Re: Osiedle Centrum IP: *.opera-mini.net 26.12.13, 12:18
      A tam właśnie wojskowa administracja zarządzająca tym osiedlem tanio sprzedaje kilka małych mieszkań
      • Gość: edek Re: Osiedle Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.14, 17:01
        A wiesz moze w którym bloku i jaka jest cena tych mieszkań i jakie metraże?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka