Dodaj do ulubionych

tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-)

28.11.06, 14:58
Ciekawą informację znalazłam na naszej pruszkowskiej stronie "pytań do
prezydenta":
Mieszkaniec skarży się na ograniczenia dla wózków i inwalidów w dostaniu się
na peron PKP oraz na to że przejście pod torami w stronę Żbikowa jest ciemne
i niebezpieczne.
"Odpowiedź Prezydenta:
Jeżeli chodzi o bariery architektoniczne związane z przedostaniem się na
drugą stronę torów PKP, istotnie ma Pani rację. Prowadzone są rozmowy z PKP
na temat przedłużenia istniejącego tunelu przy wejściu na dworzec,
przeprowadzenie go na drugą stronę i przy okazji likwidację barier. Mam
nadzieję, że zakończą się pozytywnie i w końcu będzie można bez przeszkód
przedostać się na drugą stronę. Jeżeli chodzi o oświetlenie sprawdzę jakie
tam są braki i ewentualnie postaram się to usunąć.
Pozdrawiam Jan Starzyński – prezydent Pruszkowa".

... no rewolucyjne plany, czyli ma być kiedyśtam TUNEL, może podjazdy.
Rozmowy będą "trwały" pewnie latami a nam takie drobne udogodnienia w formie
podjazdów potrzebne są teraz. Napisałam do Prezydenta pytanie na ile te
piękne plany są realistyczne i czego możemy oczekiwać na bieżąco, ale na
razie bez odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • zwierz.alpuhary Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 28.11.06, 19:05
      znaczy się, pan prezydent odwiedzi przejście z żarówkami i je od razu wymieni?
      To się nazywa gospodarz:)
      BTW: a może by tak jeszcze jakaś kładka nad torami albo wiadukt (albo nawet
      dwa)? Bo nam się w końcu Żbików zbiesi i ogłosi secesję, do której ma zresztą
      prawo jako starszy brat Pruszkowa:)
      • alabama8 Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 29.11.06, 08:12
        Od razu wiadukt albo kładka, a co to my! Taternicy? Jak nas będzie stać na
        tunel to i kolejkę linową sobie pierdykniemy. A co!
        • edyta1177 Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 29.11.06, 08:53
          Jesli chodzi o Zbikow to od dawna jest to zapomniana przez wladze naszego
          miasta "dzielnica" a szkoda:(:(.
      • zerozeroseven Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 30.11.06, 09:54
        > BTW: a może by tak jeszcze jakaś kładka nad torami albo wiadukt (albo nawet
        > dwa)? Bo nam się w końcu Żbików zbiesi i ogłosi secesję, do której ma zresztą
        > prawo jako starszy brat Pruszkowa:)

Podoba mi się ten pomysł. Jaką korzyść ma Żbików z bycia zaniedbaną częścią
        Pruszkowa? Zresztą to samo dotyczy Tworek, Gąsina, Papierni ...
        Może to jest sposób na rewitalizację, (czy też witalizację :) tych okolic?

• wfe416n Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 30.11.06, 18:40
          zerozeroseven napisał:

> > BTW: a może by tak jeszcze jakaś kładka nad torami albo wiadukt (albo naw
          > et
          > > dwa)? Bo nam się w końcu Żbików zbiesi i ogłosi secesję, do której ma zre
          > sztą
          > > prawo jako starszy brat Pruszkowa:)
          >
          > Podoba mi się ten pomysł. Jaką korzyść ma Żbików z bycia zaniedbaną częścią
          > Pruszkowa? Zresztą to samo dotyczy Tworek, Gąsina, Papierni ...
          > Może to jest sposób na rewitalizację, (czy też witalizację :) tych okolic?
          >
          >
          > ___________________________________
          > www.tcp.org.pl

ludzie ile czasu mieszkacie w Pruszkowie? przecież na wyskości Papierni była kładka ale została rozebrana bo ludziom łatwiej przez tory było chodzić.
          Są cztery przejścia na Żbików ( peron, Utrata, wiadukt i Majowa )i chyba wystarczy
          • zerozeroseven Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 01.12.06, 09:24
            Mi się podoba pomysł secesji niektórych dzielnic, a nie pomysł kładki.

Jeśli chodzi o integrację części północnej i południowej Pruszkowa, to
            konieczne byłoby wpuszczenie torów PKP w tunel na odcinku wiadukt-dworzec, a
            następnie:
            a) zlikwidowanie EC i przeznaczenie terenu na zabudowę mieszkaniową
            b) zlikwidowanie terenów ZNTK i przeznaczenie ich na drugi park miejski (z
            deptakiem)
            b) zlikwidowanie POLZUGU i stworzenie tam centrum handlowego (z parkingiem
            podziemnym)

• zerozeroseven Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 01.12.06, 09:55
              Generalnie Pruszków jest miastem spaszteconym przez tereny PKP, EC, POLZUG,
              ZNTK, Mechaników. Tak jak Ursus przez URSUS i Piastów przez Akumulatory.
              Dopóki Pruszków posiekany będzie przez tereny przemysłowe dopóty i perełki z
              niego nie będzie, i nawet sensownej integracji poszczególnych dzielnic.
              • zerozeroseven Re: zona industriale 01.12.06, 09:59
                Pruszkowowi potrzebna jest wyraźna, wydzielona strefa przemysłowa.

• magister11 Re: zona industriale 01.12.06, 10:04
                  zerozeroseven napisał:

> Pruszkowowi potrzebna jest wyraźna, wydzielona strefa przemysłowa.
                  >
                  a MOŻE PARK TECHNOLOGICZNY??!!

Czemu nie!? Warszawa tuż, tuż...
                  • zerozeroseven Re: zona industriale 01.12.06, 10:16
                    Oczywiście, że tak. Z nastawieniem na nowe technologie. Taka
                    pruszkowska "dolina krzemowa".
                    Swoją droga, ktoś mi własnie opowiadał o fenomenie jaki się zdarzył gdzieś w
                    Finladii bodajże za kołem podbiegunowym, gdzie wymierające miasto, prawie
                    widmo, postawiło na budowę i rozwój parku technologicznego. Pomysł chwycił i
                    obecnie jest to potężny i prężny ośrodek rozwojowy. Pewnie można znaleźć coś w
                    necie na ten temat jakby poszperać.

• magister11 Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 01.12.06, 10:04
                Na razie siekaninę zmniejszą inwestycje w okolicach Procelitu oraz lipowej.

Generalnie, aby być perełką (a jakże!!!) Pruszków musi być miastem po którym
                będzie można spacerować w miarę płynny sposób. Powinny powstać "nieformalne"
                trasy dla spacerowiczów: np:

- od toru kolarskiego poprzez deptak na Kraszewskiego, daptak na Niecałej do
                Pałacyku w wyremontowanym parku Sokoła z fontanną

- z Komorowa, Lipową nad Utratę i przez Park Potulickich do zmodernizowanego
                Parku Anielin

- logiczne w tym układzie jest powstanie jakiegoś parku, czy placu w okolicach
                osiedla Prusa, bo w zasadzie tylko w tym kierunku nie ma za bardzo po co (do
                czego) iść....a po drodze będzie przecież osiedle na terenie Porcelitu które
                ponoć będzie miało przewidzianą przestrzeń publiczną (oby ciekawą!!)

Ale to wszystko wymaga ODDANIA CENTRUM MIASTA PIESZYM.
    • iipw Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 29.11.06, 09:19
      Pamietam swój szok podczas pierwszego pobytu w jednym z krajów "zachodnich" na
      widok ogromnej ilości niepełnosprawnych (w porównaniu z Polską)- byli wszędzie -
      na ulicach, w metrze, w pociągach, w kawiarniach. Za chwilę dotarło do mnie że
      nie było tam dla nich żadnych barier - windy na każdy poziom metra; windy na
      perony stacji pociągów,w przejściach podziemnych itd itp. Jesteśmy naprawde
      bardzo daleko od takiej "architektury" i rzeczywiście powinno to być
      priorytetem dla Pana Prezydenta
      • magister11 Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 29.11.06, 09:35
        > na ulicach, w metrze, w pociągach, w kawiarniach.

W kawiarniach!? No szok! Tam były kawiarnie......
        • iipw Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 29.11.06, 11:45
          no szok normalnie były wyobraź sobie - i jeżeli były usytuowane w sposób np.
          tak jak istniejąca do niedawna knajpka przy ul. Kraszewskiego vis a vis Policji
          (z jednej i z drugiej strony schody i to w kiepskim stanie) to człowiek na
          wózku nie miał żadnych problemów aby być ich klientem
    • alabama8 Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 29.11.06, 14:07
      właściwie problem barier architektonicznych dotyczy tak naprawdę nas
      wszystkich, kto wie czy jutro nie wyląduję na wózku i zostanę zamknięta w
      czterech ścianach na piętrze. Wiem też że zmian nie da się wprowadzić
      natychmiast - ale architekci powinni "mieć świadomość" i drobnymi krokami
      przybliżać nas do celu.
      Na naszej stacji PKP jest z tyłu najazd - rampa. Dojazd zamknięty bramą. Jakiś
      czas temu jedno skrzydło bramy urwano, teraz jest z powrotem naprawione.
      Przyznam że kiedy było urwane - przemykałam tamtędy z wózkiem dziecięcym.
      Łatwiej przetargać przez tory niż schodami w górę i w dół.
    • tomaszpietrzyk1 Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 30.11.06, 09:07
      Kładka na żbików proponuje się stuknąć w głowę – prędzej mi kaktus wyrośnie niż tunel na żbików zobaczę.
      • zwierz.alpuhary Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 30.11.06, 18:46
        > Kładka na żbików proponuje się stuknąć w głowę

czyli co, fajnie jest tak jak jest, nie? Tylko dlaczego w takim razie Pruszków
        nie kończy się na torach PKP?
        • wfe416n Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 30.11.06, 19:15
          zwierz.alpuhary napisał:

> > Kładka na żbików proponuje się stuknąć w głowę
          >
          > czyli co, fajnie jest tak jak jest, nie? Tylko dlaczego w takim razie Pruszków
          > nie kończy się na torach PKP?

zwierzu ale gdzie ta kładka ma być? ( w którym miejscu )
          • zwierz.alpuhary Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 30.11.06, 23:27
            bo ja wiem?Może gdzieś tak w stronę Piastowa?
            nie chodzi mi koniecznie o kładkę, chodzi mi o jakieś połączenie dwóch niemal
            odseparowanych od siebie części miasta. Byłem w różnych miastach, ale coś
            takiego żeby tory całkowicie dzieliły miasto, widziałem chyba tylko w Pruszkowie
            PS: w Katowicach w centrum jest dużo linii kolejowych i tam jest przejście
            podziemne pod torami na każdej ulicy
            • chiste Re: tunel na stacji PKP - przejście na Żbików ;-) 01.12.06, 15:54
              zwierz.alpuhary napisał:

> Byłem w różnych miastach, ale coś takiego żeby
              > tory całkowicie dzieliły miasto, widziałem chyba tylko w Pruszkowie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka