Dodaj do ulubionych

Basen odkryty!!!!!

25.06.07, 12:56
Czy nie uwazacie, że przydałby się w Pruszkowie, aby oprócz pływania można by
było "zlec" na trawce, jak kiedyś gdy był przy ul. Andrzeja.
Obserwuj wątek
    • wfe416n Re: Basen odkryty!!!!! 25.06.07, 13:12
      ewka2266 napisała:

> Czy nie uwazacie, że przydałby się w Pruszkowie, aby oprócz pływania można by
      > było "zlec" na trawce, jak kiedyś gdy był przy ul. Andrzeja.

z ekonomicznego punktu widzenia - interes do kitu. Utrzymywać rok dla niepewnych trzech miesięcy.
      • ewka2266 Re: Basen odkryty!!!!! 25.06.07, 13:40
        Z ekonomicznego punktu widzenia to wszystko jest do kitu.
        • wfe416n Re: Basen odkryty!!!!! 25.06.07, 14:34
          ewka2266 napisała:

> Z ekonomicznego punktu widzenia to wszystko jest do kitu.

niestety tak jest, kto wybuduje/da kasę ( mam na myśli samorząd ) aby pójść do pierdla za niegospodarność.
          • mysza63 Re: Basen odkryty!!!!! 25.06.07, 15:15
            To może warto by pomyśleć o uzdatnieniu glinek vel Parku Mazowieckiego. Wystarczyłoby zabezpieczyć dno gęstą siatką coby ludzie nie wpadali w podwójne dno. Może to nie jest super bsen z czystą wodą ale wiele lat moje dzieci się tam pluskały a i ja się czasem pochlapałam i jakoś żadnej egzemy czy coś w tym rodzaju nie mamy. Zaa to od kąd pamiętam można tam sobie poleżakować w miłym otoczeniu.
            • magister11 Re: Basen odkryty!!!!! 25.06.07, 16:02
              Niepotrzebnie się wysilacie - POWSTANIE basen odkryty na terenie Parku Mazowsze
              będąc częścią jego nowego zagospodarowania. Jest to motywowane tym, że tam
              sporo osób tonie w gliniankach. Trochę dziwna ta motywacja dla robienia basenu
              na takim zad...u bez konsultowania opinii mieszkańców, no ale lepsze to niż nic.

Z drugiej strony, znowy kolejna potężna kasa jest ładowana w obiekt sportowy w
              dodatku działający przez 2-3 miesiące w roku, a poza tym stojący pusto. I to
              wszystko w sytuacji, gdy KOLEJNY ROK i kolejną jesień zimę i wiosnę nie będzie
              za bardzo gdzie wyjść wieczorem z domu bo jest pustynia...ojojoj powoli
              zaczynam tracić nadzieję, że polityka inwestycyjna naszego miasta choć trochę
              się zrównoważy dla dobra RÓŻNYCH grup mieszkańców.....
              • ewka2266 Re: Basen odkryty!!!!! 25.06.07, 19:55
                Magister nie popadaj w taki pesymizm. Basen odkryty czy cos w tym rodzaju, może
                i podziałać 2-3 miesiące, ale już jest gdzie wyjść a nie ciągle np.działka.
                Jedna inwestycja ciągnie zaraz drugą. Nie będę przypominać dyskusji o deptaku -
                sam pisałeś, zresztą sam wiesz co. Myslę jakby wybudowali kompleks basenów
                zakrytych jak i odkrytych jak np. Warszawianka (Kapry były dobrym miejscem).
                • magister11 Re: Basen odkryty!!!!! 25.06.07, 20:31
                  Zazdroszczę Ci optymizmu. ;-) bo deptak, a raczej to co przy nim będzie może
                  działać i 12 miesięcy w roku (opróćz fontanny oczywiście, ale tu koszt jest
                  znacznie mniejszy), jaki inwestycje może przyciągnąć coś , co działa 2-3
                  miesiące w roku? Cyrk?
                • mysza63 Re: Basen odkryty!!!!! 25.06.07, 20:39
                  Drogi Magistrze to nie jest takie bez sensu i znowu nie przesadzajmy nie takie drogie. Ludzie sobie baseny w prywatnych posiadłościach kopią więc i miasto może te pare złotych wydać. Jak dobrze pomyślą to może nawet jakieś unijne pieniążki za to dostaną.
                  Glinki to nie zadupie tylko jedno z najstarszych miejsc w Pruszkowie, z historią i tradycjami. Służyły jako lokalne kąpielisko zanim wybudowano basem na Ostoji. Kiedyś były to dzikie łączki ale od kilku lat naprawdę się ucywilizowały. Nie jest tam specjalnie daleko. Zawsze można dla zdrówka rowerkiem podjechać a i zmotoryzowani też mają gdzie swoje autka zaparkować.
                  Mnie to bardzo cieszy bo czasem serce mi do gardła podchodziło jak moje dzieci szły się kąpać w różnych takich żwirowniach.
                  No cóż kiedyś był większy wybór bo ja pamiętam, że jako dziecko topiłam się w Mrówce dziś już niewiele osób wie,że kiedyś taka rzeka była w okolicy. Wzięła i wyschła. Mój ojciec za to opowiadał, że on (pochodził ze Żbikowa) kąpał się w Utracie ... czystej Utracie!!!! Dziś musimy sami robić sobie sztuczne kąpieliska bo nie wszystkich stać na wczasy, coraz mniej dzieciaków może wyjechać na kolonie a w końcu wakacje swoje prawa mają.
                  • magister11 Re: Basen odkryty!!!!! 25.06.07, 21:27
                    Droga Myszo ja wszystko rozumiem :-)

...ALE... ;-)

..ale powiedz mi, jak Pruszkowianie i nie tylko mają tam dojechać? hehe-
                    Komunikacją miejską, na piechotę? Ja uważam, że jeżeli już łądować kasę to tak
                    jak do tej pory- po bożemu- było: jeden basen przy WKD, drugi przy PKP,
                    podobnie w Grodzisku przy WKD. A teraz? Gdzie tu zmysł logistyczny?

Co do Utraty - to to jest arcyciekawy temat, bo - moim zdaniem - już czas, żeby
                    przywrócić rzekę Utratę miastu i mieszkańcom- analogicznie jak się to próbuje
                    robić z Wisłą.

• mysza63 Re: Basen odkryty!!!!! 25.06.07, 21:34
                      jak dotrzeć bardzo prosto .... z z Bolka Prusa na wiadukt a potem w 3maja a potem to chyba w ... no jakąś taką przy szkole podstawowej nr.9 w prawo ... a czym? można na rowerku, samochodem a i na piechote to też nie jest jakieś nie możliwe... ludzie bozia dała nóżki i czasem warto z nich skorzystać, przejść a nie przejechać przez miasto ...

magister ta cywilizacja cię kiedyś zabije, wszystko byś chciał mieć podane pod nos a serducho obrasta w tłuszczyk, odzwyczaja się od pracy i kiedyś stanie
                      • sqz Re: Basen odkryty!!!!! 26.06.07, 10:24
                        Do Glinek dojezdzamy kazdym autobusem ktory jezdzi ul 3-go Maja , wysiadamy na
                        przystanku przy ul Mostowej (Sz.P. nr9) poczym spacerkiem wyzej wymieniona
                        ulica w 5 minut dotrzemy do Glinek. Nie wiem drogi magistrze czemu uwazasz ze
                        spedzenie wolnego czasu na deptaku jest przyjemniejsze od spedzenia go na
                        swiezym powietrzu nad woda ale o gustach nie dyskutujemy :) Nie wiem czemu
                        uwazasz ze przy miejskim kapielisku ( nie sadze by ktos chcial zniszczyc cos
                        tak fajnego jak Glinki zeby budowac basen ) strzezonym nie mze rozwinac sie
                        fajne miejsce spotkan i odpoczynku. Ja osobiscie wole coby przeznaczyc
                        pieniadze na zagospodarowanie Glinek i ich otoczenie zeby powstal park
                        wypoczynkowy z prawdziwego zdarzenia niz pakowac kase w betonowy deptak wsrod
                        smrodzacych samochodow po ktoryn i tak nikt nie bedzie spacerowal bo nie
                        bedzie zadnej kafejki , pubu itp . Uwazam ze mozna by smielej potraktowac park
                        Potulickich i zezwolic tam na pare knajpek zamiastjednej . Wiem ze niektorzy
                        powiedza ze to grozi tym ze pijani8 beda sie szwenadac wsrod drzewek i strach
                        tam bedzie chodzic ale do cholery wystarczy tych (tu kropkuje ustawa jakas tam
                        o obrazie moralnosci ) ze Strazy miejskiej zapedzic do wypelniania swoich
                        obowiazkow i tezne park moze stac sie miejscem milych spotkan
                        • ewka2266 Re: Basen odkryty!!!!! 26.06.07, 10:37
                          Tu Cię popieram nie każdy będzie całe dnie spędzał na deptaku i pił piwo, jadł
                          lody, siedział w knajpach - ile można?!
                          • magister11 Re: Basen odkryty!!!!! 26.06.07, 10:47
                            ewka2266 napisała:

> Tu Cię popieram nie każdy będzie całe dnie spędzał na deptaku i pił piwo,
                            jadł
                            > lody, siedział w knajpach - ile można?!

Przepraszam, ale o czym my mówimy?! Może najpierw spędźmy, wypijmy, zjedzmy i
                            posiedźmy jak ldzie, a potem mówmy, czy że tego za dużo. Bo póki co to jest w
                            Pruszkowie dobro zakazane i największy brak (co pokazały badania). Pisanie w
                            tym momencie o przesycie to jakaś pomyłka...A basen kryty ma tą zaletę, że
                            działa cały ro i dzięki temu może przyciągać kolejne inwestycje, bo tylko takie
                            CAŁOROCZNE rzeczy mają sens komercyjny (czyli nie dotowany z naszych kieszeni)
                            • ewka2266 Re: Basen odkryty!!!!! 26.06.07, 12:20
                              Pisze z własnego punktu widzenia (jak każdy chyba) i nie ma co zmieniac własnej
                              natury, akurat siebie znam. Kawiarenka może 1 raz w m-cu, jakoś nie lubie
                              kawiarnianego zgiełku. Wole wypoczynek na świeżym powietrzu, aktywnie, albo
                              poleniuchowac nad wodą - teraz działka. I jakbym miała wydać 30 zł na piwo i
                              jakieś inne napoje to wolę basen (ten odryty).
                        • magister11 Re: Basen odkryty!!!!! 26.06.07, 10:40
                          Nie wiem drogi magistrze czemu uwazasz ze
                          > spedzenie wolnego czasu na deptaku jest przyjemniejsze od spedzenia go na
                          > swiezym powietrzu nad woda ale o gustach nie dyskutujemy :)

Witam - nie o to chodzi. Chodzi o to, ze lato trwa 2-3 miesiąca, a przez cały
                          pozostały czas w Pruszkowie NIE MA CO ROBIĆ. Więc zamiast kolejnych stadionów,
                          trybun, basenów, torów może by pomyśleć o takich rozrywkach, jak kino, kręgle,
                          squash, teatr i inne nie sezonowe rozrywki...? A jak już będzie co robić w
                          długie zimowe wieczory , to niech sobie dalej robią te swoje baseny i trybuny...
                          • sqz Re: Basen odkryty!!!!! 26.06.07, 10:56
                            Witam - nie o to chodzi. Chodzi o to, ze lato trwa 2-3 miesiąca, a przez cały
                            > pozostały czas w Pruszkowie NIE MA CO ROBIĆ. Więc zamiast kolejnych
                            stadionów,
                            > trybun, basenów, torów może by pomyśleć o takich rozrywkach, jak kino,
                            kręgle,
                            > squash, teatr i inne nie sezonowe rozrywki...? A jak już będzie co robić w
                            > długie zimowe wieczory , to niech sobie dalej robią te swoje baseny i
                            trybuny..
                            > .
                            Ale z tego co wiem ma byc jakies kino w Pruszkowie . Co do teatru to nie sadze
                            by powstal no chyba ze ktos ma chec za wlasne pieniadze bawic sie w teatr to
                            prosze bardzo ale za publiczne to nie bardzo bym sie zgadzal . Fakt przydalaby
                            sie jakas sala rozrywkowa ale tez uwazam ze powinien sie tym zajac inwestor
                            prywatny ewentualnie we wspolpracy z miastem ale na zasadzie miasto da teren a
                            reszta nalezy do niego.Co do sezonowych rozrywek to troche mi zal ze zamarla
                            dzialalnosc na dechach przy palacyku ale tu winilbym raczej brak ludzi z
                            inicjatywa niz wlodarzy naszego miasta . A z drugiej strony cieszy mnie kazde
                            boisko kazdy kawalek miejsca gdzie moge spedzic wolny czas . Cieszy mnie widok
                            stadionu Znicza , cieszy mnie widok stadionu kolo Technikum Mechanicznego a i
                            pomysl z lodowiskiem tam w zime uwazam za doskonaly . Podoba mi sie boisko dla
                            6-tek na os. Staszica . Drogi magistrze uwazam ze nie wyjdziemy jednak poza
                            sypialnie wawki i nie liczylbym na zbytni rozwoj dzialalnosci kulturalno
                            oswiatowej . Nie podoba mi sie to ale takie sa realia . Wiec walczmy chociaz
                            oto co mozna osiagnac
                            Pozdrawiam
                    • sqz Re: Basen odkryty!!!!! 26.06.07, 10:27
                      > ..ale powiedz mi, jak Pruszkowianie i nie tylko mają tam dojechać? hehe-
                      > Komunikacją miejską, na piechotę? Ja uważam, że jeżeli już łądować kasę to
                      tak
                      > jak do tej pory- po bożemu- było: jeden basen przy WKD, drugi przy PKP,
                      > podobnie w Grodzisku przy WKD. A teraz? Gdzie tu zmysł logistyczny?

No tu akurat masz racje trzeba zlozyc reklamacje do Matki Natury ze Glnki na
                      uboczu stworzyla ;) albo do tych co Pruszków budowali ze nie w tym miejscu
                      stacje WKD i PKP postawili .
                      • magister11 Re: Basen odkryty!!!!! 26.06.07, 10:42
                        > No tu akurat masz racje trzeba zlozyc reklamacje do Matki Natury ze Glnki na
                        > uboczu stworzyla ;) albo do tych co Pruszków budowali ze nie w tym miejscu
                        > stacje WKD i PKP postawili .

Sorki, ale ja piszę o FAKTACH, a Ty uprawiasz lekką demagogię...
                        • sqz Re: Basen odkryty!!!!! 26.06.07, 10:47
                          > > No tu akurat masz racje trzeba zlozyc reklamacje do Matki Natury ze Glnki
                          > na
                          > > uboczu stworzyla ;) albo do tych co Pruszków budowali ze nie w tym miejsc
                          > u
                          > > stacje WKD i PKP postawili .
                          >
                          > Sorki, ale ja piszę o FAKTACH, a Ty uprawiasz lekką demagogię...
                          To byl taki troche zart :)
                    • ewka2266 Re: Basen odkryty!!!!! 26.06.07, 10:34
                      Ale ja wcalę nie mówię (raczej nie piszę), że inne rzeczy precz, a basen na
                      pierwszym miejscu!!!!! Dałam tylko taki pomysł nad którym warto pomyśleć. Nie
                      oszukujmy się w Pruszkowie nie mieszkają sami bogacze których stać na wyjazdy
                      na wczasy, jest bardzo dużo dzieci które zostają w pruszkowskich domach i
                      biegają na owe Glinki które są zagrożeniem dla ich życia - bez ratownika, bez
                      oczyszczania wody. A basen zakryty jest zakryty. Może warto byłoby dobudowac do
                      basenu "Kapry" wyjście na powietrze - tak jak jest na Warszawiance.
                      • mysza63 Re: Basen odkryty!!!!! 26.06.07, 10:50
                        Dlaczego padły kina w Pruszkowie ... bo do Wawy rzut beretem a i Janki sporą konkurencję robią ... o teatrze zapomnij

Popieram zdecydowanie Sqh-ę w sprawie pozwoleń na knajpki przy naszym "jeziorku" jest np. sporo miejsca tam gdzie kiedyś była przystań ... myślę, że miała by powodzenie ... a panowie ze straży tamtędy chodzą (pamiętasz jak się śmieliśmy, że pewnie forum czytają i przyszli sprawdzić czy nikt nie pływa)więc jedynie wystarczy trocę wydłużyć im w czasie te spacery.
                        W dodatku nie ma w okolicy domów i spokojnie można by tam robić takie koncerty jak kiedyś w knajpie w parku Sokoła a w dodatku takie szanty na ten przykład byłyby jak w sam raz na miejscu. Jeszcze by można choćby tak dla picu jakąś łódeczkę na stawie zwodować i juz by się super klimacik zrobił
                        • deptaczek Re: Basen odkryty!!!!! 27.06.07, 10:54
                          > Jeszcze by można choćby tak dla picu jakąś łódec
                          > zkę na stawie zwodować i juz by się super klimacik zrobił

Rowery wodne!!! i od razu sezon przedłuża sie z 3 m-cy do co najmniej 5. Ach
                          pływałam kiedyś rowerem wodnym po Moskwie. fajnie było.
                          • zwierz.alpuhary Re: Basen odkryty!!!!! 27.06.07, 11:27
                            rowery wodne już kiedyś w Pruszkowie były, ale się zmyły wraz z łódkami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka