Dodaj do ulubionych

Tomasz Lis odejdzie...

IP: *.prk.pl 10.02.04, 20:06
Władze stacji telewizyjnej TVN zdecydowały dzisiaj, że pożegna się z nią
Tomasz Lis, dziennikarz, twórca programu informacyjnego "Fakty". Konflikt
Lisa z pracodawcami zaczął się od sondażu przedwyborczego.

Władze TVN zerwały kontrakt z Lisem. - W ciągu ostatnich miesięcy Tomasz Lis
wielokrotnie naruszał zasady umowy, którą zawarł za stacją 30 września 2003
r., mówiące o konieczności uzyskiwania zgody na publiczne wystąpienia i
wypowiedzi - uzasadnił w imieniu zarządu TVN rzecznik stacji Andrzej Sołtysik.

Lis został w styczniu odsunięty przez szefów telewizji TVN od
prowadzenia "Faktów" do czasu wyjaśnienia spekulacji na temat jego
ewentualnego udziału w wyborach prezydenckich. Stało się to po tym,
jak "Newsweek" opublikował wykonany na swoje zlecenie sondaż PBS, z którego
wynika, że 43 proc. Polaków brałoby pod uwagę głosowanie na Lisa w wyborach
prezydenckich; spośród wielu kandydatów już teraz na stanowisko głowy państwa
wybrałby go co szósty Polak (17 proc.). Według tygodnika, gdyby Lis spotkał
się w drugiej turze wyborów prezydenckich z Lechem Kaczyńskim lub Andrzejem
Lepperem, pokonałby ich. Przegrałby tylko z Jolantą Kwaśniewską.

Tomasz Lis (35 lat) jest absolwentem studiów dziennikarskich. Zaczynał w TVP
w 1990 r. jako depeszowiec, potem był lektorem, reporterem, sprawozdawcą
parlamentarnym, wydawcą oraz autorem i prowadzącym program na żywo. W 1994 r.
korespondent TVP w USA. Po powrocie do Polski kilka lat prowadził "Fakty" w
TVN. Laureat trzech "Wiktorów". W 1999 r. uznany przez miesięcznik "Press" za
Dziennikarza Roku.

(INTERIA.PL/PAP)
Obserwuj wątek
    • Gość: ładnapogoda Specjalnie dla autora i red.Lisa IP: *.acn.waw.pl 10.02.04, 21:12
      Szanowny Panie "zuckas" z jakich powodów umieścił Pan ten tekst na forum ? ..
      Sprawą Pana Sołtysika i jego stacji jest odwaga na pomawianie red. T.Lisa. Co
      oznacza bowiem sformułowanie, że "wielokrotnie naruszał zasady umowy" / zresztą
      chyba nie pierwszej z TVN, jeśli pracował dla redakcji "Faktów" od początku
      istnienia w eterze tego programu informacyjnego.
      Drogi Panie, "jak się chce psa uderzyć, to kij zawsze się znajdzie", a to był,
      jest i będzie najlepszy pies spośród niestety tylko "czytaczy", programów
      informacyjnych. Pies o inteligencji lisa. Lisa, którego codzienną lekturą nie
      są wyłącznie gazety i marzenia o życiu w puchu z cudzymi ustami przy stopach.
      Pan wybaczy, ale jest Pan żałosny. To jest dobry dziennikarz, bo...myśli. Nie
      chcę nikogo obrazić polecam Panu oglądanie na co dzień autentycznych gówień,
      które zatrudniają czołowe redakcje. Machiavelli nie był idiotą, ale bez
      zrozumienia czytają go pasjami tylko ...idioci. Fizycznie Pan Lis nigdy mi nie
      odpowiadał. A wie Pan z jakiego powodu ? Bo program informacyjny to nie jest
      sklep erotyczny. A zdania z leadu nie mogą być pieszczotą słowną. Jeśli Pan
      tego nie rozumie, proponuję "różowe landrynki" o 19.30 i 22.00 w TVP, o 21.00 w
      TV4 i w POLSACIE o 18.30. Pan wie, kolczyki, fryzury i te inne mizdrzenia, typu
      oferty " oglądaj mnie, będę twoja/twój /", wzbudzają jedenie odruch patrzenia i
      częściej odruch wymiotny. U Lisa istniała TYLKO INFORMACJA. I to było właściwe.

Panie Redaktorze TL, proszę pozdrowić ode mnie przezydenta USA. Pewnie za
      chwilę okaże się, że była prezydentowa, byłego prezydenta Ameryki Północnej ,
      pani HC, robiła Panu prywatnie jajecznicę a na schadzkę woził ją prywatny
      kierowca Billa. Oczywiście wtedy, kiedy Bill zajmował się Monica L. / o polsko
      brzmiącym nazwisku Levinsky/ może nawet Lisynsky - jak się pewnie dowiemy /. Bo
      tym Bill rekompensował swój romans z Pana kuzynką. By Pana z kolei uciszyć / bo
      to jest amerykański skandak z polska "łaciną w tle , Hilary zapewniła Panu
      niewątpliwy sukces w Kongresie i stąd wziął się sondaż Newsweeka w Polsce.
      Niestety szef polskiej filii tej redakcji nie zrozumiał intencji Białego Domu.
      I tak stał się Pan ofiarą wojny Pólnoc /zimno / - Południe /ciepło / . Zupełnie
      jak w serialu. Tomasz Lis, zapraszam...A ja przepraszam, za historię, która
      przyszła mi do głowy. Serdecznie pozdrawiam.
      • Gość: prawda! Re: Specjalnie dla autora i red.Lisa IP: *.acn.waw.pl 10.02.04, 21:42
    • Gość: ładnapogoda Re: Tomasz Lis odejdzie... IP: *.acn.waw.pl 10.02.04, 21:18
      Przeczytaj.
    • Gość: Antoni Gdzie jest nowe miejsce Lisa? IP: *.chello.pl 10.02.04, 21:59
      Ja odnoszę wrażenie, że dziennikarzy telewizyjnych mniej lub bardziej
      przypominających Lisa (tzn. w "amerykańskim" stylu) jest już sporo. Na pewno
      Rymanowski, Durczok, Pawłowski, Pieńkowska, młodzi prezenterzy z TVN24. Nie
      sądzę, żeby "Fakty" się zawaliły po jego odejściu.
      Ciekawi mnie, jak przyjmą Lisa w TVP. Gdyby tam zajął miejsce
      dotychczasowych "gwiazd", byłoby to bardzo złym, demoralizujacym przykładem.
      Zachęcałoby do lekceważenia tej instytucji, wypinania się na nią, kiedy tylko
      się nadarzy okazja.
      Bo Lis bardzo dużo zawdzięcza TVP, chociażby lukratywny pobyt w Stanach, po
      którym nawet się nie pojawił na Woronicza, tylko od razu poszedł do Waltera.
      Wykazał się brakiem lojalności wobec firmy, potraktował ją przedmiotowo, jako
      etap w swojej karierze, a teraz miałby tam wrócić i to od razu na piedestał?
      Piszę to jako sympatyk Lisa, uważam że to niegłupi człowiek, ale tym razem to
      jego przechytrzono. Walterowie wykorzystali pierwszy pretekst, żeby się go
      pozbyć, bo wiedzą, że za te pieniądze to mogą mieć kilku niewiele gorszych
      zastępców. Moim zdaniem Lis powinien dojść do wniosku, że już klamka zapadła i
      iść wprost do polityki. W dziennikarstwie osiągnął co było do osiągnięcia, a w
      polityce jest dużo do zrobienia. I ma spore szanse zaistnieć. Tylko niech nie
      startuje w wyborach do Parlamentu Europejskiego, ale zostanie w kraju.
      • Gość: Antoni Natomiast Olejnik IP: *.chello.pl 10.02.04, 22:07
        powinna wrócić do TVP, bo ją stamtąd wywalono. Za to drzwi "Trójki" powinny być
        przed nią zamknięte (jestem również sympatykiem tej wybitnej dziennikarki).
      • Gość: Edyta Re: Gdzie jest nowe miejsce Lisa? IP: *.escom.net.pl 10.02.04, 22:16
        > Ja odnoszę wrażenie, że dziennikarzy telewizyjnych mniej lub bardziej
        > przypominających Lisa (tzn. w "amerykańskim" stylu) jest już sporo. Na pewno
        > Rymanowski, Durczok, Pawłowski, Pieńkowska, młodzi prezenterzy z TVN24. Nie
        > sądzę, żeby "Fakty" się zawaliły po jego odejściu.

Ja bym nie mieszala TVN i TVP, chociaz? Jak Rymanowski poprowadzil Fakty to od
        razu jakos rzadowa polityka na tej antenie wypiekniala. Co jest samo w sobie
        ciekawe, u dziennikarza ktory nie tak znowu dawno opowiadal o "kacie"
        przygotowywania dziennika w calkiem innej stacji, oczywiscie kacie wlasciwym
        dla misji i pulsu tejze stacji. Pienkowska glupia jak but a Durczok zapatrzony
        w siebie i zazdrosny o Lisa jak rzadko kto. Jedynie Pawlowski sensowny, ale
        charyzmy Lisa to on nie ma, oj nie.

Jesli zas chodzi o szanownych panstwa z TVN 24 to oni sa poza wszelka
        konkurencja. rzadko zdarza sie takie stado Kenow i barbie, ktorzy troszcza sie
        tylko o brylantyne na wlosach i puder na twarzy. Dziennikarze z nich zadni, a
        najlepszy dowod to sposob w jaki TVN 24 nie potrafi zadnego naglego wydarzenia
        porzadnie obsluzyc. Jak sie tuz przed wybuchem wojny w Iraku (oczywiscie za
        przykladem szefa) wychodzi z pracy, a w czasie Dubrowki pokazuje magazyn Styl
        albo zdrowie, to najpiekniej wyartykulowane samogloski nie pomoga.

A Fakty sie oczywiscie nie zawala. Tylko mam przeczucie, ze dziwnie sie
        upodobnia do dzisiejszych Wiadomosci. Ciekawe ktory z bohaterskich czytaczy
        bedzie w stanie postawic sie prezesowi.

Edi
        • bulszyt Re: Gdzie jest nowe miejsce Lisa? 10.02.04, 22:29
          Edyta,
          kim jesteś w TVN / TVN24?. Byśmy chętnie się dowiedzieli...
          • Gość: Edyta Re: Gdzie jest nowe miejsce Lisa? IP: *.escom.net.pl 10.02.04, 23:04
            A nie jestem nikim. I nigdy nie bylam. Raczej nie bede. Rozne rzeczy sie slyszy
            tu i owdzie, czasami sie skladaja w niezbyt gustowna calosc a czasami nie.
            Lektura na forach tez jest pouczajaca.

Edi
        • Gość: Antoni Re: Gdzie jest nowe miejsce Lisa? IP: *.chello.pl 10.02.04, 22:50
          Gość portalu: Edyta napisał(a):

> Pienkowska glupia jak but a Durczok zapatrzony
          > w siebie i zazdrosny o Lisa jak rzadko kto.

Pieńkowska jest z wykształcenia aktorką, więc miała gorszy start. Nie uważam
          jej jej za idiotkę, choć wolę Warakomską.

> Jedynie Pawlowski sensowny, ale
          > charyzmy Lisa to on nie ma, oj nie.
          >

Jak ma charyzmę, to niech się nie marnuje w tych dziennikach, gdzie już
          osiągnął szczyt kariery, tylko niech idzie do polityki. Tam są teraz prawie
          sami idioci, aferzyści i mniejsze lub większe dupki. Naprawdę nie ma na kogo
          głosować! Tylko niech się nie przyłącza do Platformy, bo też mi podpadła (już
          nawet Balcerowicz mówił dzisiaj rano, że nie ma się co zastanawiać i trzeba
          przyjąć plan Hausnera, a ci się wykręcają, poza tym "sprawa warszawska"
          powoduje, że nie mam do nich zaufania). Musi założyć coś nowego, może coś
          wybrać z Unii Wolności. Niech się z kimś spiknie, ostatecznie zna dużo ludzi z
          tych sfer.

> Jesli zas chodzi o szanownych panstwa z TVN 24 to oni sa poza wszelka
          > konkurencja. rzadko zdarza sie takie stado Kenow i barbie, ktorzy troszcza
          sie
          > tylko o brylantyne na wlosach i puder na twarzy. Dziennikarze z nich zadni, a
          > najlepszy dowod to sposob w jaki TVN 24 nie potrafi zadnego naglego
          wydarzenia
          > porzadnie obsluzyc. Jak sie tuz przed wybuchem wojny w Iraku (oczywiscie za
          > przykladem szefa) wychodzi z pracy, a w czasie Dubrowki pokazuje magazyn Styl
          > albo zdrowie, to najpiekniej wyartykulowane samogloski nie pomoga.
          >

Ci młodzi dopiero zaczyn ają, nie mają wiele do powiedzenia. To ich szefowie
          odpowiadają za program. Jak była rewolucja w Gruzji w sobotę też nikt nie
          przerwał programu (nawet wielki Lis w TVN).

> A Fakty sie oczywiscie nie zawala. Tylko mam przeczucie, ze dziwnie sie
          > upodobnia do dzisiejszych Wiadomosci. Ciekawe ktory z bohaterskich czytaczy
          > bedzie w stanie postawic sie prezesowi.
          >

To jest telewizja prywatna, prezes włożył w to własne pieniądze i to on
          decyduje o wszystkim. Jak się rozminie z nastrojami widzów to straci, w
          skrajnym przypadku upadnie, więc musi uważać.
    • matka13 Re: Tomasz Lis odejdzie... 10.02.04, 22:05
      TVN bała się o podobne podejżenie o manipulacje. I dlatego T.L. został
      zwolniony przez ITI i TVN.
      info.onet.pl/868168,11,item.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka