Dodaj do ulubionych

"Wojenko, wojenko..." must-see

18.12.11, 12:11
z wczorajszej Nocy Kabaretowej via Tarnów via Dwójka.

taki wypas zasługuje na osobny wątek, dawno nikt tak łacha nie pociągnął z tzw. polskiej
tradycji patriotycznej, przekłuwając balon dumy z "naszych chłopców", a przy okazji nie obnażył, znanych cokolwiek wszelako azaliż, absurdów wojennych.

'ostatni pan wymiata jak z bazooki :

www.youtube.com/watch?v=Zv4sLsNzm0E
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 18.12.11, 12:52
      Boskie, niektórzy panowie zasługują na miano Pluszczenków kabaretu ;)
      • grek.grek Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 18.12.11, 14:48
        struchlały nieco... mam nadzieję, ze nie masz na myśli obu Moralnych ? ;]
        • dzidzia_bojowa Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 18.12.11, 16:10
          No, no, no:)) I to publiczna puściła?
          • grek.grek Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 19.12.11, 12:40
            wyobraź sobie... hehe.

Kto wie,, może nie-dopatrzyli... i głowy winnych dopiero polecą ;]
        • ewa9717 Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 18.12.11, 18:12
          grek.grek napisał:

> struchlały nieco... mam nadzieję, ze nie masz na myśli obu Moralnych ? ;]
          Ach nie, wyraziłam jedynie zachwyt choreograficznymi osiągnięciami niektórych panów ;)
    • manim Wątek nieświeży przynajmniej od miesiąca 18.12.11, 16:34
      Publiczna TV puściła to dokładnie 11 listopada 2011 r. Cała gala słabiutka była strasznie. Jedna piosenka widowiska na poziomie nie czyni.
      • grek.grek Re: Wątek nieświeży przynajmniej od miesiąca 19.12.11, 12:42
        świeży świeży, wczoraj zakładałem :]

Nie oglądałem oryginalnej emisji, więc mam alibi. A całość... nie wiem, nie oglądałem od deski do deski, aczkolwiek skecz w którym Górski w roli kapitana przez bramkę wpuszcza na pokład kolejnych pasażerów - podobał mi się.
        • manim Re: Wątek nieświeży przynajmniej od miesiąca 19.12.11, 17:33
          No tak, wątek świeży, przepraszam :)
          Parę występów było śmiesznych, reszta słaba. Co do piosenki - zgadam się: świetna! Mam wrażenie (może zbyt gwałtownie się starzeję), że poziom tego typu programów, czyli nowych grup kabaretowych jest coraz niższy, a dowcip słabszy. Honoru broni jeszcze Kabaret Moralnego Niepokoju, Hrabi, ze 2-3 inne. Reszta jest do bólu przewidywalna i monotematyczna (skatologia, prostackie aluzje seksualne). Coraz więcej tego, a publika rży :)
    • sphinx10 Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 19.12.11, 18:41
      Miało być mniej "misji" kabaretowej w TVP.
      Tych na scenie można zrozumieć, ale oglądających .....
    • pepsic Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 20.12.11, 10:02
      Gdyby nie obśmiewane wojenki, nie wiadomo w jakim języku panowie by teraz pajacowali, niekoniecznie w naszym ojczystym.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 20.12.11, 10:32
        A gdyby nie stan wojenny nie urodziłoby się wielu Polaków.
        • cyryl.i.metody Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 20.12.11, 10:41
          Nie bardzo rozumiem czym się tu podniecać, albo bulwersować, oto fragment oryginalnego tekstu:

Wojenko, wojenko, co za moc jest w tobie?
          Kogo ty pokochasz, kogo ty pokochasz
          W zimnym leży grobie.

Ten już w grobie leży z dala od rodziny,
          A za nim pozostał, a za nim pozostał
          Cichy płacz dziewczyny.

Wersja Roberta Górskiego mówi w gruncie rzeczy to samo, czyli, że wojna to ostatni syf, tylko innymi słowami.
          • pepsic Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 20.12.11, 13:06
            Nie bardzo rozumiem czym się tu podniecać, albo bulwersować,
            Chodzi o ogólny wydźwięk wraz z pląsami.
            • ewa9717 Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 20.12.11, 14:27
              pepsic napisała:

>
              > Chodzi o ogólny wydźwięk wraz z pląsami.
              A co, powinni śpiewać głosem od łez nabrzmiałem, Biało-Czerwoną łopocąc i najlepiej na klęczkach?
              • pepsic Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 20.12.11, 15:49
                Do mnie? To cyryl.i.metody wskazuje brak podniety, ja tylko się odnoszę.
        • pepsic Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 20.12.11, 10:41
          A, to musisz podziękować generałowi;)
          • obraza.uczuc.religijnych Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 20.12.11, 11:00
            Pamiętaj że z generała nie wolno się śmiać tak jak z wojenki bo dzięki niemu, tak jak dzięki wojence, polskość przetrwa.
            • pepsic Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 20.12.11, 13:02
              Akurat co do słuszności wprowadzenia stanu wojennego mam zdanie przeciwne, a tłumaczenia generała (nieuwiarygodnione) postrzegam jako alibi dla spokoju ducha.
              • obraza.uczuc.religijnych Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 20.12.11, 14:11
                Ale gdyby go nie wprowadził to wiele tysięcy Polaków by się nie urodziło. A tak z konieczności siedzenia w domu wieczorami rodzice wzięli się do roboty. Dlatego tak jak z wojenki nie wolno śmiać się z generała.
      • grek.grek Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 20.12.11, 13:52
        wiesz, kiedyś polska armia oddawała krew pod Monte Cassino, a dzisiaj słychać okrzyki dumy z powodu "naszych chłopców" okupujących Afganistan; pod pozorem "wojny z terrorem", kladących trupem wioskę cywilów i bezwstydnie robiących za pastuchów pilnujących zagarniętych przez Amerykanów pól opiumowych. Tekst piosenki wyraźnie się odnosił do współczesności, a melodia pieśni patriotycznej tylko uwypuklała kontrasty między chlubną tradycją polskiego oręza, a jego dzisiejszym kur,wieniem się.
        • pepsic Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 20.12.11, 15:57
          Odniosłam się do ogólnego aspektu dot. wojny. A jeśli chodzi o Nangar Khel - zawsze przyznawałam rację śp. A. Szczygłowi, jego stwierdzeniu, że "banda durniów strzelała do cywilów".
          • obraza.uczuc.religijnych Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 04.01.12, 11:16
            Strasznie plujesz na polski mundur. A przecież nie wolno tego robić, nie wolno np. mówić o winie pilotów w Smoleńsku bo jest to plucie na polski mundur. Taka jest wykładnia patriotów.
    • wladca_pierscienii Re: "Wojenko, wojenko..." must-see 04.01.12, 11:12
      grek.grek napisał:

> z wczorajszej Nocy Kabaretowej via Tarnów via Dwójka.
      >
      > taki wypas zasługuje na osobny wątek, dawno nikt tak łacha nie pociągnął z tzw.
      > polskiej
      > tradycji patriotycznej, przekłuwając balon dumy z "naszych chłopców", a przy ok
      > azji nie obnażył, znanych cokolwiek wszelako azaliż, absurdów wojennych.
      >

a GDYBY ci sami kabareciarze
      w taki sam niewybredny i "nie do końca prawdziwy" sposób
      zażartowali z homoseksualistów
      to też byś taki radosny komentarz dał ???:
      "taki wypas zasługuje na osobny wątek, dawno nikt tak łacha nie pociągnął z tzw. gejowskiej
      tradycji walki o "tolerancję", przekłuwając balon dumy z "naszych chłopców", a przy okazji nie obnażył, znanych cokolwiek wszelako azaliż, absurdów gejowskiej ideologii "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka