Dodaj do ulubionych

Ojej, co tu wybrać 2016 - 8 (vol. 70)

• barbasia1 Jedź Rafał Majka jeeeeedż! 06.08.16, 20:30
      j/w
      • barbasia1 Re: Jedź, Rafał Majka, jeeeeedż! 06.08.16, 20:31
        Po Olimpijskie złoto!
        • barbasia1 Re: Jedź, Rafał Majka, jeeeeedż! 06.08.16, 20:35
          Majka ogląda się do tyłu, ale pogoni nie widać. Ma 12 sek. przewagi!!!!
          • barbasia1 Re: Jedź, Rafał Majka, jeeeeedż! 06.08.16, 20:39
            Kilometr do mety. Rafał trzeci ....
            • barbasia1 Rafał Majka brązowy medal! Brawo! 06.08.16, 20:50
              Było blisko złota! Ale brązowy medal też wspaniałe osiągnięcie.

Ależ emocje! Ależ niesmowity wyścig kolarski! Nie sądziłam , ze wyścig kolarski może być tak pasjonujący! Tuż przed metą na ostatnich kilometrach przewracają się dwaj znakomici kolarze z trójki , która prowadziła. Trzeci z tej grupki, Rafał Majka,szczęśliwie przejeżdża i potem samotnie jedzie na czele peletonu mając sporą przewagę, długo prowadzi. Na ostatnich dwóch kilometrach doganiają go dwaj kolarze i wyprzedzają. Rafał już nie ma siły ich gonić, jest potwornie zmęczony .Ale i tak ma medal. Brawo!
              • barbasia1 Re: Rafał Majka brązowy medal! Brawo! 06.08.16, 20:52
                Rzuciłam okiem na wyścig kolarki, żeby popatrzeć na Rio, na widoki. I zostałam! :))
                • grek.grek Re: Rafał Majka brązowy medal! Brawo! 07.08.16, 15:46
                  słuszna to była decyzja, Barbasiu :]

mnie sie udało zobaczyć kawałek meczu koszykówki Amerykanów z Chinami [wygrali ci pierwsi, czyli sensacji nie było].

a ponoć na pływalni działy się ciekawe rzeczy : zmierzono 3 rekordy świata, w tym sztafety Australijek 4 x 100 m stylem dowolnym, a znakomita Węgierka Hosszu wreszcie zdobyła złoto olimpijskie. Wreszcie, bo ma już na koncie 30 medali mistrzostw świata i Europy, 15 rekordów świata, a mimo tego że dotąd była na IO 3 razy żadnego medalu nie zdobyła. Można by rzec... należało się jej za całokształt ;]

• barbasia1 Re: Rafał Majka brązowy medal! Brawo! 07.08.16, 16:37
                    No tak. :)

Pozazdrościć takiej kariery sportowej!
              • grek.grek Re: Rafał Majka brązowy medal! Brawo! 07.08.16, 12:15
                ależ relacja ! :]]

brawo, Barbasiu :"]

yes, medal na dobry początek.
                niestety, kiedy pan kolarz ścigał się dzielnie, odpadła z turnieju tenisowego Agnieszka Radwańska. znów w 1 rundzie, tak jak 4 lata temu. klątwa ?!
                • barbasia1 Re: Rafał Majka brązowy medal! Brawo! 07.08.16, 16:23
                  PS Dwaj kolarze dogonili Majkę dokładnie półtora kilometra przed metą!!! Widać było, że Majkę łapały już skurcze (243 km w nogach! na bardzo trudnej górzystej trasie), co potem przyznał w wywiadzie, i nie dał rady utrzymać pierwszego miejsca.

Hehehe!

Przysiadłam na chwilę, żeby pooglądać piękne widoki z Rio (moja sąsiadka zawsze mówi, że podróżuje po Francji oglądając Tour De France ) i ten wyścig kolarski mnie wciągnął. :)
                  Jak zaczęłam oglądać na prowadzeniu był inny świetny polski kolarz, Michał Kwiatkowski. Uciekał peletonowi przez większość wyścigu. Niestety pokonały go skurcze w nodze na kilkadziesiąt km przed metą.

Trasa była w znacznej części górzysta, przebiegała m.in. przez Park Narodowy Tijuca, jak się dowiedziałam, największy na świecie las (tropikalny) leżący w obrębie miejskiej aglomeracji, ale też biegła ulicami wzdłuż najbardziej znanych plaż Copacabana i Ipanema.

Park Narodowy Tijuca
                  www.google.pl/search?q=Park+Narodowy+Tijuca&espv=2&biw=1242&bih=585&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiT0bqZwK_OAhXBCCwKHTv0ARUQ_AUIBygC
                  Ależ bym chciała polecieć do Brazyli ...

A złoto zdobył Belg, Greg (sic! ;}) Van Avermaet.
                  • grek.grek Re: Rafał Majka brązowy medal! Brawo! 07.08.16, 16:58
                    ciekawa idea, Barbasiu :]

rzeczywiście, Tour de France stwarzaa takie możliwości, kiedyś widziałem jakiś etap w tv. Francja da się lubić :] Brazylia... nie za gorąca ? ;]

• barbasia1 Re: Rafał Majka brązowy medal! Brawo! 07.08.16, 17:53
                      >Michał Kwiatkowski. Uciekał peletonowi przez większość wyścigu. Niestety pokonały go >skurcze w nodze na kilkadziesiąt km przed metą.

Mówią właśnie w Trójce, że to nie były skurcze, tylko zaplanowana taktyka, by Majkę, który był wtedy na dalszej pozycji, podprowadzić do czoła peletonu! Ha!

>Brazylia... nie za gorąca ? ;]

www.easygo.pl/przewodnik/brazylia.html?klimat-kiedy-jechac
                      Na tej stronie piszą, że brazylijski klimat jest dość przyjemny i że "wbrew dość powszechnym wyobrażeniom o strefie równikowej i podrównikowej, upały występujące na tym terenie są znośne"!

I dalej:
                      "Najcieplejsze w Brazylii są nasze miesiące zimowe - grudzień, styczeń i luty. Wtedy też występuje najmniej opadów. To najlepsza pora dla plażowiczów, zwłaszcza jeśli wybierają się na południe kraju, gdzie różnica temperatur w zależności od pory roku jest odczuwalna dla turysty. W miesiącach letnich bowiem temperatury są na terenach położonych na południe od Rio de Janeiro o kilka - kilkanaście stopni niższe (w Sao Paulo średnia temperatura w lipcu i sierpniu wynosi 20°C), możliwe są nawet przygruntowe przymrozki"
                      !

Lecę!!!

Albo jeszcze trochę zaczekam, aż zlikwidują komary przenoszące wirus Zika. ;)
                      • grek.grek Re: Rafał Majka brązowy medal! Brawo! 08.08.16, 11:42
                        czyli, taktyczne skurcze dla zmylenia przeciwnika :]

Barbasiu, mogę Ci tylko - z całego serca - życzyć pięknej, pełnej wrażeń i zmysłowych doznań, wyprawy do Brazylii, do Rio :]

zaskakujące są te informacje klimatyczne, prawda ? to znaczy - mnie konkretnie zaskakują, sądziłem że u nich przygrzewa mocno przez gros roku :]

• barbasia1 Teraz trwa wyścig kolarski kobiet! 07.08.16, 18:16
                      Polka Katarzyna Niewiadoma jedną z faworytek wyścigu!

Jeszcze tylko 100 km do końca! ;)
                      • barbasia1 Dzis jeszcze siatkówka oraz piłka ręczna 07.08.16, 18:21
                        do oglądania i emocjonowania się.

Polacy siatkarze zainaugurują IO meczem z Egiptem. Z kolei piłkarze ręczni w pierwszym pojedynku zagrają z gospodarzami Igrzysk, z Brazylijczykami.
                        • grek.grek Re: Dzis jeszcze siatkówka oraz piłka ręczna 08.08.16, 11:48
                          niestety, piłkarze ręczni przegrali mecz z Brazylią.

pechowy początek, oby w następnych meczach było z górki :]
                      • barbasia1 Re: Teraz trwa wyścig kolarski kobiet! 07.08.16, 22:50
                        Katarzyna Niewiadoma zajęła ostatecznie 6 miejsce. Brawo! Dziewczyna ma dopiero 22 lata. Kariera dopiero przed nią.

• barbasia1 OT 07.08.16, 22:51
                          Do zobaczenie we wtorek!
                        • grek.grek Re: Teraz trwa wyścig kolarski kobiet! 08.08.16, 11:54
                          brawa dla pani Katarzyny :]
                          dobry początek znakomitej kariery sportowej.

w turnieju tenisowym odpadł Djokovic, teraz chyba nr 1 rankingu światowego ? a więc pani Agnieszka nie bedzie wyjątkiem ;]

odpadły też siostry Williams w deblu, sensacja !

Michael Phelps zdobył 19 złoto na IO, tym razem jako część sztafety 4 x 100 m. chyba rekord historyczny, nieprawdaż ?

rekordy swiata na pływalni : Anglik Peaty na 100 m klasycznym, Szwedka Sjoestroem motylkiem, a Amerykanka Ledecky na 400 m dowolnym.

mnie sie udało wczoraj zobaczyć kawałek meczu koszykówki : Chorwaci wygrali jednym pounktem z Hiszpanami. i kilka swietnych występów gimnastyczek - alez to jest sprawnośc techniczna i dynamika, lata ćwiczeń i to pewnie od wieku niemowlęcego ;]

• barbasia1 Wczoraj mecz siatkówki Polska- Iran 10.08.16, 22:59
                            Omal zawału nie dostałam wczoraj w nocy przez ten mecz. ;)

Dwa pierwsze sety Polacy wygrali w miarę łatwo, i kiedy się już wydawało, że mecz skończy się szybko po trzech setach, biało-czerwoni przegrali trzeci , a potem czwarty set.
                            Nie wytrzymałam nerwowo, nie oglądałam tie-breaku, poszłam spać.
                            Rano okazało się, że ostatecznie Polacy pokonali Iran, ale dramatycznie było do samego końca. Ufff!

> brawa dla pani Katarzyny :]
                            > dobry początek znakomitej kariery sportowej.
                            Tak jest! :)

> Michael Phelps zdobył 19 złoto na IO, tym razem jako część sztafety 4 x 100 m.
                            > chyba rekord historyczny, nieprawdaż ?

Prawdaż, rekord chyba nie do powtórzenia!

> odpadły też siostry Williams w deblu, sensacja !

Rzeczywiście sensacja!
                            • grek.grek Re: Wczoraj mecz siatkówki Polska- Iran 11.08.16, 12:01
                              Barbasiu, widzę że Rio wciągnęło Cię nie na żarty :]]

miejmy nadzieję, że i polscy piłkarze ręczni wygrzebią się z dołka i awansują do dalszych gier.

w nocy oglądałem koszykówkę Stany vs Australia. świetny mecz, dzielne Kangury walczyły do samego końca, ale Amerykanie jednak zrobili róznicę w końcówce i wygrali 10 punktami. Kto wie, jak dojdzie do ewentualnego rewanżu w finale, to wynik może być odwrotny. Póki co, był to mecz w grupie.

Barbasiu, te 19 złotych medali Phelpsa, to wynik nieaktualny. Ma już 21 :]] I to chyba faktycznie jest nie do pobicia.

na pływalni wtóruje mu pani Hosszu z Węgier. ma dopiero 19 lat i w Rio właśnie zdobyła trzeci złoty medal. To dopiero start :] Chociaż, wiesz jak jest, w pływaniu co roku wchodzą na scenę nowi zawodnicy i utrzymanie pozycji jest dosyć trudne, Phelps to jednak naprawdę ewenement.

odpadła też Serena Williams w singlu. Sensacja, nieprawdaż ? JUż w III rundzie, a przecież wydawało się, że jest jedyną pewną faworytką do złotego medalu.

wyczekuję startu lekkoatletów.
                              a Ty ? :]

a Wy ? :]

• barbasia1 Re: Wczoraj mecz siatkówki Polska- Iran 12.08.16, 00:19
                                :))

Klimaty, widoki, przyroda, egzotyka wyjątkowo mnie pociągają.
                                Rywalizacja oczywiscie też!

Ręczni dziś w końcu przełamali złą passę i szczęśliwie wygrali z Egiptem!

Dziś także był mecz siatkówki Polska - Argentyna. Też wygrany dla Polski 3:0! W finale trzeciego setu były potężne emocje, Argentyńczycy wściekle walczyli (ich kibice, których było więcej szaleńczo dopingowali swoich ), set nie mógł się skończyć, omal nie pobito olimpijskiego rekordu długości setu (jak wyczytałam wynosi on 40:38), ostatecznie Polacy pokonali Argentynę 37:35. Ufff! Biało-czerwoni już weszli do ćwierćfinału. :)
                                Oglądałam.

Po meczu siatkówki pokazano walki judoków w kategorii do 100 kg o złoto i brązowe medale. Wielkie, silne chłopiska, a jak dzieci po walce płakali, większość z nich płakała, jedni z powodu wygranej, drudzy z powodu przegranej. Złoto zdobył Czech, Lukas Krpalek! Potężny facet 198 cm wzrostu, jak burza szedł przez kolejne rundy. Krpalek, jak czytam, jest mistrzem świata z 2014 roku.

Wcześniej walczyły kobiety w kategorii 78 kobiety. O brąz walczyły Słowenka z Niemką. Mniej więcej w połowie walki zawodniczki padły na matę, a Słowenka natychmiast zaczęła tak mocno dusić Niemkę, aż jej zsiniały usta i cała twarz potwornie poczerwieniała! Wyglądało to naprawdę strasznie! Na dodatek Niemka nie dawała sygnału, jaki zwykle daje się w tym momencie, by przeciwnik zakończył akcję! Szczęśliwie w końcu sędzia zaingerował, bo jeszcze chwila, a Niemka straciła by przytomność.

Złoto zdobyła Amerykanka, i obroniła tytuł mistrzyni olimpijskiej, jaki zdobyła 4 lata wcześniej w Londynie. Walczyła z Francuską czarnoskóra, ponoć groźną.

> Barbasiu, te 19 złotych medali Phelpsa, to wynik nieaktualny. Ma już 21 :]] I t
                                > o chyba faktycznie jest nie do pobicia.

Niesamowite! On jest niesamowity. Albo jest cyborgiem.

> odpadła też Serena Williams w singlu. Sensacja, nieprawdaż ? JUż w III rundzie,
                                > a przecież wydawało się, że jest jedyną pewną faworytką do złotego medalu.

Chyba jej nie zależy.
                                • barbasia1 Re: Wczoraj mecz siatkówki Polska- Iran 12.08.16, 00:19
                                  Wcześniej walczyły kobiety w kategorii 78 kg.
                                • grek.grek Re: Wczoraj mecz siatkówki Polska- Iran 12.08.16, 12:38
                                  prawdziwa kronika Igrzysk, Barbasiu :]

dzięki !

Czesi zapewne świętują złoto.
                                  nie patrzyłem wczoraj na dziennik w CTv, trudno mi powiedzieć, jak bardzo szaleją ;] Ale znając ich, zapewne są tylko dumni, hehe.

siatkarze złapali świetną formę, ale Rosja zagrała wczoraj równie znakomity mecz.
                                  wydaje się, że już od ćwierćfinału ten turniej może być naprawdę bardzo zajmującym wydarzeniem na tych Igrzyskach.

ponoć piłkarze ręczni mają szansę na wyjsćie z grupy na... pierwszym miejscu :] to dopiero ciekawostka, prawda ? Dwie porażki i ciągle szansa na wygraną.

o, nie badźmy zbyt surowi dla pani Sereny ;] Na pewno chciała wygrać, ale... w tenisie róznie się dzieje. Novak Djokovic odpadł, Serena Williams odpadła... na jakze skromną niespodziankę, przy tych sensacjach, wygląda odpadnięcie Agnieszki Radwańskiej w 1 rundzie, nieprawdaż ? :]]

• barbasia1 Re: Rafał Majka brązowy medal! Brawo! 07.08.16, 16:24
                  > niestety, kiedy pan kolarz ścigał się dzielnie, odpadła z turnieju tenisowego A
                  > gnieszka Radwańska. znów w 1 rundzie, tak jak 4 lata temu. klątwa ?!

Szkoda. Ma pecha Radwańska.
                  • siostra_bronte Re: Rafał Majka brązowy medal! Brawo! 07.08.16, 16:32
                    To chyba nie tylko pech. Przyjechała na ostatnią chwilę, a w podróży spędziła 3 dni. Naprawdę nie mogła tego lepiej zaplanować? Igrzyska są raz na 4 lata. Zabrakło czasu na odpoczynek i aklimatyzację i takie są efekty.
                    • barbasia1 Re: Rafał Majka brązowy medal! Brawo! 07.08.16, 16:38
                      Racja, Bronte.

Nie chciałam tego pisać. Chyba jej specjalnie nie zależy na olimpijskim zwycięstwie.
    • siostra_bronte "Tora! Tora! Tora!" 07.08.16, 10:11
      Wypatrzyłam w Pulsie2 w poniedziałek o 22.50. Klasyk kina wojennego, rocznik 1970, w reż. Richarda Fleishera i jeszcze dwóch Japończyków.

Drobiazgowa, niemal paradokumentalna rekonstrukcja wydarzeń, które doprowadziły do ataku na Pearl Harbour. A mimo to emocji nie brakuje. Świetna dramaturgia, ogląda się to jak najlepszy thriller!!

Pod względem wizualnym film jest wspaniały. Wrażenie robią zwłaszcza sceny z udziałem lotnictwa obu stron. Efekty specjalne trochę się zestarzały, widać to w scenie ataku na Pearl Harbour (można zauważyć makiety), ale i tak rozmach realizacji wbija w fotel. Przy tym filmie "Pearl Harbour" wygląda jak gra komputerowa (nie mówiąc już to tym, że patetyczny gniot).

Wielką zaletą filmu jest brak hurrapatriotyzmu i machania flagą, typowego dla amerykańskiego kina. To neutralny jak tylko możliwe zapis wydarzeń. Bez ogródek pokazano wszystkie błędy po stronie Amerykanów.

Duży plus za pokazanie Japończyków bez żadnego protekcjonalizmu, z szacunkiem dla ich odwagi i znakomitych zdolności dowództwa. Sceny japońskie robili właśnie japońcy reżyserzy to i widać.

W obsadzie może nie ma gwiazd, ale są znakomici aktorzy: Jason Robards, Joseph Cotten, Martin Balsam.

Naprawdę kawał świetnego kina!! Szkoda, że pora emisji tak późna, a film jest długi. Chętnie bym go obejrzała po raz kolejny.

• grek.grek Re: "Tora! Tora! Tora!" 07.08.16, 12:31
        dzięki, Siostro, za barwne wprowadzenie :]

widziałem kiedyś, jeszcze miałem wtedy odtwarzacz video na kasety Beta, takie kwadratowe [czy może prostokątne..?]. same wojenne filmy, "Parszywa dwunastka", "Tylko dla orłów", i także własnie "Tora !...".

dużo czasu minęło od tamtych seansów, pamiętam niewiele, chętnie bym sobie przypomniał, ale również nie wiem czy godzina emisji będzie dla mnie szczęsliwa ;]

swoją drogą, po latach, niektóre źródła twierdzą, że atak na Pearl Harbour, to była tzw. false flag operation, czyli że Amerykanie dopuścili do tego ataku celowo, aby mieć pretekst do włącvzenia się do II wś.

na ile to prawda - pewnie nigdy się nie dowiemy ? :]
        • siostra_bronte Re: "Tora! Tora! Tora!" 07.08.16, 13:18
          Dzięki!

Fajne wspomnienie :)

Te filmy już na większym ekranie i w lepszej jakości na pewno zyskują. Może jednak uda Ci się obejrzeć.

Tak, słyszałam o tym, ale licho wie, czy to prawda.
          • grek.grek Re: "Tora! Tora! Tora!" 07.08.16, 15:41
            :]

mam nadzieję, że zdołam obejrzeć.

a swoją drogą, nie wydaje Ci się paradoksem, że w okolicach rocznicy zrzucenia przez Amerykę bomb atomowych na Hiroszimę i Nagasaki wyświetlany jest film traktujący o napaści Japończyków na Pearl Harbour ?
            • siostra_bronte Re: "Tora! Tora! Tora!" 07.08.16, 16:33
              Byłoby super. Ja spróbuję obejrzeć chociaż kawałek. Jak wiesz mam jakąś dziwną słabość do tych wojennych filmów z lat 70-tych :)

Tak, dziwnie to się ułożyło.
    • grek.grek 20:05 TVP Kultura "Osiem i pół" 07.08.16, 12:37
      ależ to będzie rewelacyj ny wieczór filmowy !

zaczynamy o 20:05.
      "OSiem i pół". czy trzeba więcej pisać...

ciągle chciałbym napisać jakiś dobry post o tym filmie, ale mi nie wychodzi, mimo wielu zapisanych linijek. jak trudno ująć własne wrażenia i odczucia, choćby w kilku trafionych zdaniach...

ale nastrój jaki Fellini tutaj wyczarował, jest po prostu obezwładniający. a ta wędrówka wśród skojarzeń, wspomnień, myśli i poszukiwań Guido jest tak mistrzowsko skompowana, tak osobista, że nie do skopiowania, mimo ze wielu próbowało. no i scena korowodu w finale, fenomenalna. i ten wieczór, te reflektory, rozkładane dekoracje - te obrazy zawsze chodzą za mną przez następne kilka dni :] jakbym je już kiedyś widział. W życiu. Innym ;]
    • grek.grek 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 07.08.16, 12:54
      zaraz po "Osiem i pół" - ha ! :]

kiedy poinformowałaś o takim układzie ramówki, Siostro, najpierw podskoczyłem z radości, a potem jednak zastanowiłem się, czy to nie za dużo naraz ? wolałbym jednak oglądać te filmy osobno, chyba. Może dzisiejszy eksperyment zmieni moje podejście.

tutaj też trudno coś napisać mądrego, bo ten film jest po prostu nadzwyczajny, rozkoszuję się nim. kiedyś opisałem go na 3 stronach, ale mam wrażenie dzisiaj, że nie napisałem nawet 5 naprawdę trafionych zdań. Może ze 3 były celne :] tamto wszystko do kosza i wszystko do poprawki.

ale od pierwszego seansu atmosfera obrazow, dylematy i poszukiwania Marcella, miejsca które wybrał Fellini, sposób w jaki je ubrał, wciągneły mnie bez reszty i pochłonęły.

choćby sam początek, kiedy Marcello z Maddaleną wybierają się na nocną przejażdzkę, a potem wizytują mieszkanie prostytutki w jakichś blokach za miastem, rano wychodzą w wieczorowych strojach, a potem Marcello wraca do domu swoim kabrioletem w porannym świcie. Ten świt jest niesamowity u Felliniego.

i każdą kolejną scenę powinienem chyba kwitować po kolei, jedną za druga, bo każda jest nadzwyczajna :]

mam śmiałe i brawurowe wrażenie, ze rozumiem ten film, tego bohatera, tych bohaterów, w ogole ten świat.

uwielbiam to, co Roger Ebert napisał w swojej recenzji "Słodkiego życia" : "Kiedy widziałem je pierwszy raz - było to wyobrażenie moich niedojrzałych pragnień; potem zobaczyłem ten film, kiedy już żyłem w sposób nieco podobny do Marcello; kolejny raz przypadł na okres, gdy byłem o 10 lat starszy od Marcella, i uwazałem go za ofiarę marzeń o czymś, co nie istnieje.

Kiedy zobaczyłem ten film kolejny raz - już nie oceniałem niczego, zrozumiałem że po prostu go kocham" :]

• siostra_bronte Re: 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 07.08.16, 13:08
        Ciekawa jestem Twoich wrażeń po tym maratonie! :)

Napiszę po raz kolejny, "Słodkie życie" to dla mnie arcydzieło. Absolutnie wspaniały. Właściwie każda scena jest niezapomniana. Ten styl i klimat, wysmakowane kadry w czerni i bieli...Mistrzostwo!!

Co do "Osiem i pół" to jak wiesz, mam problem z tym filmem. Doceniam itd, ale jakoś mnie nie porusza. Nie wiem, może powinnam go znowu za jakiś czas?
        • grek.grek Re: 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 07.08.16, 15:38

dzięki, że mnie zawczasu o nim poinformowałaś, Siostro :]

zawsze warto powtarzaać filmy, wg mnie.
          może "Osiem i pół" jest w jakiś sposób chłodniejsze od "Słodkiego życia" ? bardziej autobiograficzne ? może dlatego trudniej Ci się z nim zaprzyjaźnić ?
        • grek.grek Re: 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 08.08.16, 11:36
          Siostro, wrażenia znakomite ! :]

cóż za filmowa uczta !
          z tą 15 - minutową przerwą m/filmami : idealny wariant.
          mam nadzieję, że Kultura kiedyś to powtórzy :]

zdumiewają mnie głosy, które czasami słyszę/czytam, że "Słodkie życie" jest "za długie". dla mnie mogłoby trwać bez końca. te ca 3 godziny, to skandalicznie mało. zawsze za mało :]

oglądałaś także ?

oglądaliście, Czcigodni ?
          • siostra_bronte Re: 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 08.08.16, 19:00
            Miałam obejrzeć tylko kawałek, bo dzisiaj musiałam wcześnie wstać. Obejrzałam 2 godziny, do scen imprezy w pałacu :) Nie mogłam się oderwać!

Szczerze mówiąc finałowa scena przyjęcia jest dla mnie ciut za długa :)
            • grek.grek Re: 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 09.08.16, 11:12
              doskonale Cię rozumiem, Siostro :]
              to jest wejście w tak niezwykłą filmową rzeczywistość, że wyjść z niej nie sposób. MOżna najwyżej zostać... przymusowo usuniętym [poprzez fakt zakończenia filmu albo obiektywne okoliczności nie dające się zbyć] ;']

o, możliwe.

przyznam jednak, że jak dla mnie te 3 godziny bez 12 minut, to zawsze za mało :] Ale i tak cieszę się, że Fellini tak to zaplanował, że mu te 3 godziny bez 12 minut wyszły. Nie wyobrażam sobie "Słodkiego życia" trwające, dajmy na to... 90-100 minut. koszmarna wizja ! :]
              • siostra_bronte Re: 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 09.08.16, 19:50
                O właśnie, dokładnie o to chodzi. To jest imponujące jak Felliniemu udało się wykreować cały świat, bardzo spójny i przekonujący. Jakby to było "prawdziwe" życie, a jednocześnie wiemy, że to przecież fikcja! Ileż tu mamy postaci, także w dalekim planie. Jak to się udało ogarnąć reżyserowi to nie mam pojęcia :) Magia kina!!
                • grek.grek Re: 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 10.08.16, 11:38
                  yes, Siostro :]

ten świat jest tak bardzo rozczarowujący, a jednocześnie ogląda się go i nie można się oprzeć jego urodzie. nawet te szeregowe blokowiska gdzieś na przedmieściach Rzymu są tak filmowane, że nie sposób nie dostrzec tam swoistej estetyki.

Fellini po prostu kocha to miasto. Nie ukrywa niczego, ale ta miłośc do Rzymu jest ponad wszystkim.

rzadko pamięta się o tym, kiedy mowa o "Osiem i pół" czy "Słodkim życiu", ale muzyka Nino Roty jest po prostu rewelacyjna. te główne motywy z obu filmów brzmią do dziś kapitalnie, są wizytówką tych filmów na równi z miejscami.

Przy okazji mam wrażenie, że brzmią tak TYLKO w momencie, kiedy słychać je w filmie. Poza estetyką filmu - trudno byłoby się im odnaleźć w roli samodzielnego zjawiska. To nie zarzut, wg mnie - to raczej dowód na to, jak są to harmonijne i spójne filmy, muzyka jest w sposób doskonały zżyta z klimatem tej właśnie historii, estetyka tych konkretnych miejsc, i charakterami tych bohaterów:]

co sądzisz o tym ?

• barbasia1 Re: 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 07.08.16, 18:08
        uwielbiam to, co Roger Ebert napisał w swojej recenzji "Słodkiego życia" : "Kiedy widziałem je pierwszy raz - było to wyobrażenie moich niedojrzałych pragnień; potem zobaczyłem ten film, kiedy już żyłem w sposób nieco podobny do Marcello; kolejny raz przypadł na okres, gdy byłem o 10 lat starszy od Marcella, i uwazałem go za ofiarę marzeń o czymś, co nie istnieje.
        Kiedy zobaczyłem ten film kolejny raz - już nie oceniałem niczego, zrozumiałem że po prostu go kocham"

Świetny cytat. :))
        • grek.grek Re: 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 08.08.16, 11:47
          yes, Barbasiu :]

co sądzisz o tym filmie ?
          • siostra_bronte Re: 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 08.08.16, 19:00
            W napięciu czekam na opinię Barbasi :)
            • barbasia1 Re: 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 09.08.16, 23:05
              Nie oglądałam wczoraj. :/
              • grek.grek Re: 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 10.08.16, 11:48
                a wrażenia... z pamięci, Barbasiu ? :}
                • siostra_bronte Re: 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 10.08.16, 19:33
                  No właśnie, czy Barbasia w ogóle widziała "Słodkie życie" ? :)
                  • siostra_bronte Re: 22:35 TVP Kultura "Słodkie życie" 10.08.16, 19:39
                    Z góry przepraszam, Barbasiu za tak niecne podejrzenia, ale nijak nie pamiętam :)
    • grek.grek 20:20 TVP Kultura "Daas" 08.08.16, 12:09
      konkurencja dla Rio :]

odważny debiut Adriana Panka, kino kostiumowe, z czasem akcji w okolicach połowy XVIII wieku.

intryga rozgrywa się wokół działalności na terenie Polski Jakuba Franka, który wówczas to ogłosił się prorokiem i zapowiedział nadejście nowej religii i zbawienia, na co wielu odpowiedziało pozytywnie. z czasem równie wielu sie rozczarowało, ale Frank umacniał swoje wpływy, które wkrótce zaczeły sięgać nawet kół zbliżonych do cesarza Austrii.

jeden z zawiedzionych, tudzież oszukanych, przez Franka polskich ziemian, niejaki Goliński pisze na niego donos do nadwornej kancelarii cesarza. List trafia do radcy Kleina, który zaczyna interesować się całą sprawą, zwłaszcza że Frank bawi wówczas w Wiedniu.

Klein nie jest w łatwej sytuacji, bo raz że Frank może być pomocny w rozwiązaniu jego osobistych problemów, a dwa - dookoła panuje dziwna zmowa milczenia pogłębiająca tylko wrażenie, że dzieją się rzeczy niepokojące i niejasne.

scenografia, stroje i cały obraz realiów epoki są pierwszorzędne, już choćby dla nich samych warto pofatygować się przed telewizor :]

sama intryga też jest skompowanana w interesujęcy sposób : kawałek rzeczywistej historii oczyma i przez pryzmat dopisanych do niej postaci, które zresztą w finale spotykają się w zaskakujących i symbolicznych okolicznościach.

znakomite role A Chyry i M. BOnaszewskiego, bardzo dobre przywrócenie na łono kina polskiego Olgierda Łukaszewicza, który gra Franka, a w epizodach Robert Gonera, Danuta Stenka, a także Anna Ilczuk, wkrótce w głownej roli w filmie o Violettcie Villas.

odwazne, dobre, odświeżające, jakże nietypowe wobec współczesnych zainteresowań polskich reżyserów, kino znad Wisły :]

wielki plus za wreszcie filmowe wykorzystanie zamku z Mosznej. brawo !

• grek.grek "Sherlock" sezon 4 gotowy 09.08.16, 11:25
      wg informacji : 4 sezon został już nakręcony, premiera na początku przyszłego roku. Brzmi obiecująco, także dlatego, że być może podobnie jak odcinek specjalny ten sezon dotrze do nas szybko i błyskawicznie ? :]

ciekawe zdjęcie, nieprawdaż ? ;]

film.onet.pl/wiadomosci/zakonczyly-sie-prace-na-planie-serialu/8klgzx
    • grek.grek wspomnieniowo - Kalina Jędrusik 09.08.16, 11:29
      nigdy nie zagrała chyba żadnej wybitnej historycznej roli, ale udało się jej być na tyle wyrazistą w kontrze do dominującej obyczajowości i stylu, że i po ćwierć wieku dla wielu aktorek, i z innych powodów - dla mężczyzn :], może być wzorem :

film.onet.pl/kalina-jedrusik-mija-25-lat-od-smierci-aktorki-kaliny-jedrusik/fjw9qh
    • grek.grek "Rydwany ognia" [artykuł] 09.08.16, 11:31
      aż dziw, że w okresie przed Igrzyskami jakoś nikt nie wpadł na to, by ten film przypomnieć, nieprawdaż ?

film.onet.pl/artykuly-i-wywiady/rydwany-ognia-bieg-po-chwale/074ddb
      • siostra_bronte Re: "Rydwany ognia" [artykuł] 09.08.16, 19:38
        Ano właśnie!

Jakiś czas temu był pokazany bodajże w Ale kino. Trochę zabrakło w nim dramaturgii i napięcia, słowem większych emocji. Ale z pewnością ma jedną z najpiękniejszych czołówek filmowych ever!!
        • grek.grek Re: "Rydwany ognia" [artykuł] 10.08.16, 11:24
          yes, czołówka i ten lejtmotiw muzyczny, to już historia kina :]

przyznam, że chętnie bym obejrzał ten film. Kiedyś dawno temu, owszem, widziałem, ale niewiele już pamiętam.

w dobie sportu, który swój zawodowy status stworzył z komercjalizacji i farmakologii - jakże odświeżające byłoby obejrzenie, choćby na filmowym ekranie, Igrzysk w których rywalizuje się dla idei.
    • grek.grek "Dunkierka" Ch. NOlana - pierwsze wiadomości 09.08.16, 11:35
      premiera dopiero za rok, ale pojawiają się pierwsze fragmenty.
      rezyseruje Christopher Nolan, temat nośny, kto wie - może naprawdę będzie to widowisko na miarę największych wojennych filmow w historii ?

kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,20502347,dunkierka-nolana-wbija-w-fotel-od-pierwszej-sekundy-przerazajacy.html#BoxKultImg&a=30&c=41
    • grek.grek aż cięzko to skomentować 09.08.16, 11:42
      trochę wstyd, trochę obciach, trochę... smutno po prostu, że z tak doskonałego kanału TVP Kultura przeistacza się z wolna w dark room dla rozmaitej maści frustratów :

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,20517247,wystep-pietrzaka-w-tvp-kultura-zarty-o-tepym-umyslowo-gajowym.html#BoxNewsLink

najgorsze, że w ten sposób wielu ludzi zniechęca się do oglądania KUltury jako takiej. Przykleja się jej gęba, której później trudno będzie się pozbyć.
      • barbasia1 Żenujący Jan Pietrzak w TVPKultura 09.08.16, 23:04
        To samo chciałam zalinkować.
        Zapowiedź tego jak będą wyglądały "narodowe media" od wrześnie w reżymowej TVPiS.

W sobotnie popołudnie widzowie TVP Kultura zostali uraczeni 1,5-godzinnym występem Jana Pietrzaka. Program w ramówce był opisany jako "Pietrzak - jubileusz", ale tak naprawdę był to występ z okazji urodzin Klubu Ronina, prawicowego klubu dyskusyjnego, sprzed kilku miesięcy.

Pietrzak odczytywał swoje żarty z kartki i głównie sam się z nich zaśmiewał, choć publiczność ożywiała się przy tekstach najbardziej prymitywnych, m.in. o Annie Grodzkiej, i kiedy Pietrzak prawił peany na cześć rządu. Wypowiedzi przytaczamy dosłownie, bez ingerencji redakcyjnej.

O wyborcach Platformy Obywatelskiej:

Niesiołowski jest z pierwszego zawodu entomologiem, jest profesorem owadologii. Jego naturalne środowisko ekologiczne to wszy, mendy, gnidy, pluskwy, muchy plujki, żuki gnojniki. I to jest również jego elektorat! I to świadczy o potędze polskiej demokracji. Nawet wszy i mendy mają swoją reprezentację
        O prezydencie Bronisławie Komorowskim:

Sam Komorowski jest w odmętach złodziejstwa pogrążony, można powiedzieć. Z prezydenckiej kancelarii nawynosił sporo przedmiotów, prawda? Najzabawniejsze te dwa obrazki wynieśli tam. 'Gęsiarka', bo to mu żonę przypominało. To jego ulubiony portret był. I taki metaforyczny, taka alegoria, 'Bydło na pastwisku' to same jego środowisko. To wynieśli z sympatii, to można zrozumieć.
        O prezydencie Komorowskim i premier Ewie Kopacz:

Tępy umysłowo gajowy polujący na jelenie z nagonką na-na-na-na-Nałęcza i klępa latająca po peronach z misiem u boku
        O Annie Grodzkiej:

Pannę Grodzką straciliśmy z oczu. Przez cztery lata w Sejmie ocaliła dziewictwo. Były afery w czasie przerw, bo posłowie wychodzili, stali na korytarzach i nikt nie chciał wejść do żadnej toalety, bo nie wiedzieli, gdzie "to to" wejdzie i co z tego może wyniknąć
        O Joannie Senyszyn:

Ta zardzewiała pudernica Senyszyn nie będzie już skrzeczeć z telewizorów. Na odchodnym załatwiła sobie kasę na zapłodnienie in vitro. Ludzie, co się z tego wylęgnie? Koczkodan skrzyżowany z ropuchą.
        O Januszu Palikocie:

A ten palikmiot, waliknot, sukinkot wrócił tam gdzie jego miejsce, do chlewu ze swoimi świńskimi ryjami i sztucznymi członkami
        O Kubie Wojewódzkim:

Kupa Wojewódzki, który wtykał polskie flagi w psie odchody. Sąd uznał, że to jest naturalne u człowieka, która ma na imię "kupa". I teraz wyznał, że się boi tego wszystkiego. Panie kupa, fortuna kałem się toczy
        O Ryszardzie Petru:

Obecna wersja Palikota czyli Petru jest bardziej nowoczesny jednak od Twojego Rucha. Tamtego Rucha pochodziła z Biłgoraja, a ten jest Rumunem Balcerowicza. Z innego rucha pochodził
        O koalicji PO-PSL:

Były lata, że nie śpiewałem 'Żeby Polska była Polska', myślałem, że sprawy pokrętnie, meandrami, za wolno ale jakoś tam idą w dobrym kierunku, że dożyję tego, że Polska będzie Polską. Potem przyszły te rządy tej fatalnej koalicji medialno-politycznej, tego Tuska, tej całej hołoty, łobuzów, sprzedawczyków, zdrajców. 'Zołzy' ja na nich mówiłem. Zołzy, złodzieje, oszusty, łajdaki, zdrajcy
        • grek.grek Re: Żenujący Jan Pietrzak w TVPKultura 10.08.16, 11:46
          niestety, Barbasiu.

to zdumiewające, że dla takiego "występu" z litanią tak żałosnych "dowcipów" znalazło się miejsce na kanale, którym powinien być forpoczatą wysokiej sztuki i gustów w Polsce.

ten człowiek przez lata narzekał, że nie zapraszają go do telewizji, bo komuna rządzi i mści się na nim za jego niezłomną "walkę" z systemem.

tym samym zdefiniował "komunę" jako centrum dobrego gustu, dbałości o kulturę i zaporę przed zwykłym chamstwem i głupotą :]

komuno, wróć ! ;]
          • siostra_bronte Re: Żenujący Jan Pietrzak w TVPKultura 10.08.16, 19:40
            To jest po prostu straszne.

Haha, przyłączam się do apelu :)
            • grek.grek Re: Żenujący Jan Pietrzak w TVPKultura 11.08.16, 11:33
              świetnie, Siostro :]

obecna władza nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie znaczenie mają podobne epizody. A ludzie obserwuję, patrzą, zbierają w pamięci. Jeden 'pietrzak" tu, jeden "pietrzak" tam i jak tych 'pietrzaków" się trochę zbierze, to w dniu wyborów wstają i głosują nawet na misia Yogi, byle przeciw władzy, którą wspierają takie... osobliwości.
          • barbasia1 Re: Żenujący Jan Pietrzak w TVPKultura 10.08.16, 23:31
            Coś czuję, że teraz pan Janek w końcu w nagrodę dostanie swój program w TVPiS.

>komuno, wróć ! ;]

No właśnie!
            • grek.grek Re: Żenujący Jan Pietrzak w TVPKultura 11.08.16, 12:07
              a wiesz, Barbasiu, że to jest możliwe...

w Dwójce kierownikiem jest teraz kumpel pana Janka, więc możliwe że wespół w zespół, jak to się mówi, zaorają areał ;]

poszła już skarga do KRRiTV, ale czy obecni władkowie przejmują się takimi rzeczami ? wczoraj na TVP Info live leciała demonstracja z okazji miesięcznicy smoleńskiej, przemówienia, pieśni sakralne, msza chyba także. Aż pan prowadzący Minęła 20 musiał przerywać panu Cenckiewiczowi, który z werwą opowiadał o tym jak to Wałęsa z UOPem wysadzili w 1995 roku budynek w Warszawie, żeby dostać się do mieszkania jakiegoś wojskowego, który ponoć miał papiery na "Bolka". Generalnie, chodziło mu o to, że ówczesne służby zachowywały się jak bohaterowie flmu "Polowanie na mysz" - celem złapania małej myszki zrujnowali ogromny dom. I byłoby to śmieszne oraz komiczne, gdyby nie fakt, że pan C. rzucił w ten sposób oskarżenie o morderstwo, nie mając żadnych dowodów w ręku.

co się dzieje, powiedz mi ?
              • barbasia1 Re: Żenujący Jan Pietrzak w TVPKultura 12.08.16, 00:22
                Żenujące. Ciemnemu ludowi wciskają te banialuki historyka Ceneckiewicza!

A ludzie mają się zrucać na tę reżymową TVPiS!
                next.gazeta.pl/next/7,151003,20533520,emisja-obligacji-tvp-na-co-wydadza-300-milionow.html03,20532440,samsung-chce-byc-bardziej-luksusowy-zaskakujacy-zakup-koreanczykow.html#MTstream
                • grek.grek Re: Żenujący Jan Pietrzak w TVPKultura 12.08.16, 12:42
                  wiesz, Barbasiu, karmią najwierniejszy elektorat, który oczekuje własnie takich rewelacji mających potwierdzać ich wersję Polski przed i po 89 roku.

mam wrażenie, że ten podatek na telewizję nie przejdzie w formie doliczenia do rachunku za prąd, a Ty ?

gdyby nagle beneficjentom 500+ i innych dopieszczanym przez PIS masom przychodzić zaczeły rachunki o 25 zł wyższe, to szybko by się skończyła miłość :] Ludzie mogą rózne ofiary ponosić dla władzy, ale jak władza sięga im do portfeli, to już przesada.
    • grek.grek 20:00 POlsat "Plan lotu" 09.08.16, 11:51
      Jodie Foster w klasycznym dla siebie emploi samotnej kobiety, która w podbramkowej sytuacji musi się zmierzyć z dramatycznymi okolicznościami, przeciwnościami losu, wrogiem i sobą samą.

tutaj gra panią inżynier od samolotów, która leci z córeczką z Berlina do Nowego Jorku. w trakcie lotu, na moment zasypia, a kiedy się budzi - córki nie ma. zaczyna więc jej szukać, a z każdą minutą sytuacja robi się coraz bardziej nerwowa, bo małej nigdzie nie ma, a co najgorsze - nikt nie potwierdza, że w ogóle była na pokładzie. Czyżby nasza bohaterka zwariowała ?

niezłe kino, rozgrywające się w całości w samolocie, Jodie Foster nie zawodzi, a temperatura nie spada :]
      • siostra_bronte Re: 20:00 POlsat "Plan lotu" 09.08.16, 19:51
        Zgoda, całkiem dobre kino sensacyjne.
    • grek.grek 20:20 TVP Kultura "Nakarmić kruki" 09.08.16, 12:04
      bardzo dobra propozycja.

omawialiśmy kiedyś, pamiętam że w komplecie byliśmy zachwyceni tym filmem :]

bo w istocie nie jest to typowa opowieśc o dzieciństwie. Tutaj dzieci, a zwłaszcza jedno, nie są wcale beztroskie, szczęsliwe i naiwne. Ana jest na swój sposób mądra, a nawet dojrzała - na poziomie przeczucia, instynktu, doświadczenia, które nie do końca potrafi nazwać, ale umie go zinternalizować.

matka umarła niedawno, ojciec umiera wkrótce, Ana i jej siostry przechodzą pod opiekę wymagającej ciotki.

bywa że bawią się całkiem dziecinnie, ale Ana funkcjonuje na nieco innych rejestrach uczuć : widuje zmarłą matkę, za którą tęskni nieodmiennie, a także jest przekonana, że przyczyniła się do śmierci ojca. Ma poczucie samotności i głębokiego niedopasowania do świata. to nie jest świat stereotypowego dziecka, on ten stereotyp kwestionuje, co czyni go szalenie ciekawym.

a poza tym : muzyka, mistrzowska reżyserska ręka Carlosa Saury, fenomenalna rola małej Any Torrent, i niezapomniana Geraldine Chaplin jako matka we wspomnieniach i wyobraźni swojej córki, no i ta piosenka "Porque te vas", która jest śpiewana dziecięcym głosem, ma taką półskoczną linię melodyczną, ale tekst jest bardzo smutny, poruszający - ta piosenka idealnie oddaje nastrój tego filmu :

www.youtube.com/watch?v=teK9KtD4u9Y
      • siostra_bronte Re: 20:20 TVP Kultura "Nakarmić kruki" 09.08.16, 19:42
        Wspaniały film! Na dodatek widziałam go po raz pierwszy jako dzieciak, byłam niewiele starsza od bohaterki, tym bardziej zapadł mi w pamięć.
        • grek.grek Re: 20:20 TVP Kultura "Nakarmić kruki" 10.08.16, 11:27
          znakomite wspomnienie, Siostro.

w niektórych recenzjach większy akcent stawia się na interpretacje odnoszące się do sytuacji politycznej Hiszpanii, wojny domowej, porządku jaki po niej nastał itd.

mnie jakoś bliżej do tych odczytań, które skupiają się na meandrach psychologii dziecka.
          a Tobie ?
          • siostra_bronte Re: 20:20 TVP Kultura "Nakarmić kruki" 10.08.16, 19:44
            Zgadzam się z Tobą. Dla mnie to jeden z najważniejszych filmów o mrocznej stronie dzieciństwa. O dzieciach, ale nie dla dzieci. U nas tak wspaniałe filmy robił Janusz Nasfeter, wielka szkoda, że całkiem zapomniany.
    • grek.grek 22:20 TVP Kultura "Z tobą i przeciw tobie" 09.08.16, 12:15
      opisywałem kiedyś, z satysfakcją i radością stwierdzam, że zauważyliście :]]

ale jest powtórka, więc - a wydaje się, że nie wszyscy oglądaliśmy :] - jest okazja by obejrzeć osobiście.

rzecz polega na tym, że młody mężczyzna porywa lekarkę, panią chirurg. Zamyka ją w jakimś mieszkaniu, przynosi jedzenie, przetrzymuje, ale się nie odzywa. pani w ogole nie wie, co jest grane, jest zdumiona i przerażona, jak przystało na kogoś kogo siłą przeniesiono z bezpiecznej znajomej rzeczywistości w stan zagrożenia i niewoli.

z czasem okazuje sie, że porywacz to zrozpaczony mąż, którego żona zmarła na stole operacyjnym pani chirurg. mąż oskarża ją o zaniechania, które miały się do tej śmierci przyczynić. Istotnie, szpital, izba lekarska, wszczęły postępowanie przeciw pani lekarce, ale zdaje się że nie doszły do żadnych konkluzji. mąz jednak jest pewien, że to jej wina. Chce się zemścić.

tyle że... jesli chce się mścić, to po co ją trzyma w zamknięciu, dokarmia, a nawet dba o to by mogła się umyć ? Powinien sprawę załatwić od ręki. jesli tego nie robi, to znaczy że się waha, a każdy kolejny dzień to wahanie pogłębia.

dochodzi w końcu do pierwszej rozmowy... I od tego momentu istotną treścią filmu jest relacja między dwójką bohaterów, mających swoje traumy i niespełnienia wpływające na kształtowanie się sensów w tym ich obcowaniu wspólnym, która rozwija się w bardzo zaskakujący sposób i kończy w sposób absolutnie zadziwiający.

Bardzo polecam. świetne europejskie kino.

w roli kobiecej Kristin Scott Thomas, w roli męskiej Pio Marmai.
      rezyserką jest Lola Doillon.

• grek.grek 20:55 TVN "Sherlock Holmes : Gra cieni" 10.08.16, 12:04
      trudno porównywać te filmowe nowe werrsje przygód Sherlocka i Johna Watsona z serialem BBC, ale mimo wszystko... to chyba te filmy wprowadziły detektywa Holmesa w poczet bohaterów wpółczesnej [pop]kultury :]

momentami akcja przesadnie dominuje tam, gdzie mogłaby swoje królestwo budować dedukcja, niemniej - wydaje mi się, że to są dobre filmy, nawet jeśli serial podoba mi się nieco bardziej :]

"Gra cieni" to sequel do "Sherlocka Holmesa", z udziałem profesora Moriarty'ego, który stoi za wydarzeniami mogącymi doprowadzić do politycznego przewrotu w Europie. Holmes oczywiście zamierza mu przeszkodzić. Z pomocą niezawodnego Watsona.

Robert Downey Jr, Jude Law i Rachel Mc Adams [Irene Adler] znów są na planie, jest też Noomi Rapace jako cygańska wróżka, która włączy się do zabawy po stronie Holmesa, a Moriarty'ego gra Jared Harris - cóz, profesor w jego wykonaniu nie ma lekkości, wdzięku i dynamiki serialowego Jima w wykonaniu Andrewa Scotta, ale za to bliższy jest oryginałowi z powieści Conan Doyle'a, co tworzy ciekawą równowagę dla zupełnie zwariowanego i dalekiego od wizerunku pierwowzoru, dystyngowanego dżentelmena, Sherlocka :]

bardzo dobry seans wieczorny, wg mnie :]

• siostra_bronte Re: 20:55 TVN "Sherlock Holmes : Gra cieni" 10.08.16, 19:46
        Widziałam pierwszą część, na drugą nie mam kompletnie ochoty :)
        • grek.grek Re: 20:55 TVN "Sherlock Holmes : Gra cieni 11.08.16, 11:34
          tak coś czułem, Siostro :]

Sherlock jest jeden ! :]]
    • siostra_bronte "Pod osłoną nieba" 10.08.16, 19:50
      Dzisiaj w Kulturze o 22.00. Chyba o nim nie pisaliśmy?

Widziałam dawno temu i to w kinie. Bertolucci za kamerą, scenariusz wg. znanej powieści Bowlesa, ale film się dłużył i jakoś mnie nie wciągnął. W rolach głównych Malkovich i Winger. Na plus piękne zdjęcia, tudzież kilka ekscytujących scen erotycznych :)
      • grek.grek Re: "Pod osłoną nieba" 11.08.16, 11:38
        dzięki, Siostro :]

niestety, nie udało mi się zobaczyć.

z biegiem lat zaczynam doceniać kunszt scen erotycznych w filmie :] zarówno gwałtownych, jak i romantycznych w sensie potocznym. Nie jest łatwo zaplanować, zaagrać i wyreżyserować taką scenę, nadać jej naturalny charakter, spowodować żeby nie była niesmaczna albo śmieszna.
    • siostra_bronte "El Club" 10.08.16, 19:52
      Jutro w Ale kino o 20.05. Świetna premiera i to w sezonie ogórkowym!

Głośny film chilijski z 2015 r., o którym dużo pisano przy okazji jakiegoś festiwalu. Brawo Ale kino!!
      • siostra_bronte Re: "El Club" 10.08.16, 19:53
        O 20.10!
      • grek.grek Re: "El Club" 11.08.16, 11:39
        brawo, Ale Kino :]

życzę doskonałego seansu, Siostro !

I mam nadzieję na Twoją recenzję :]
        • siostra_bronte Re: "El Club" 13.08.16, 18:23
          Oj, wymęczyłam się :) Fakt, że byłam padnięta, ale jednak było nudno, mimo ciekawego tematu. W dodatku czasami w ogóle nie rozumiałam motywacji bohaterów (grupa byłych księży, zesłanych na odludzie za "grzechy"). W sumie totalne rozczarowanie.

Nie wiem za co ten Srebrny Niedźwiedź? :)
          • grek.grek Re: "El Club" 13.08.16, 18:38
            dzięki, Siostro :]

ciekawa opinia.
            filmu nie widziałem, ale Twoja krótka :] recenzja świadczy o tym, że jest coś w tej manierze jury's róznych festiwali, by nagrody programowo dawać filmom... nieporywającym.
    • grek.grek 20:20 TVP Kultura "Zabójstwo" [1956 r.] 11.08.16, 12:13
      omawialiśmy kiedyś :]

mniej znane, ale jakże wartościowe i świetnie zrobione, dziełko Stanleya Kubricka.

gangsterzy chcą okraść kasę toru wyścigów konnych. Ma być to szybka, prosta i zręczna robota, jest zgrabny plan i kilku zdeterminowanych [różnymi okolicznościami] wykonawców. Jak wiadomo jednak, im łatwiej wygląda rzecz na papierze, tym trudniejsza okazuje się w rzeczywistości.

a wszystko zaczyna się zawsze na styku powiązań między ludźmi oraz ich charakterami i życiowo-towarzysko-okolicznościowymi związkami w jakich funkcjonują.

nie do przegapienia dla fanów inteligentnego kina gangsterskiego :]
    • grek.grek 21:55 TVN "Gliniarz z Beverly Hills" 11.08.16, 12:30
      ha :]

najzabawniejszy glina w historii kina, wciąż przebojowo brzmiący muzyczny lejtmotiw i z wdziękiem filmowane bogate dzielnice Los Angeles. I mamy hit, który nie chce się zestarzeć, za co mu chwała :]

wiadomo : policjant z Detroit Axel Foley spotyka swojego dawno nie widzianego kolegę. Idą do baru, popijają, a potem... kolega zostaje zastrzelony. Foley koniecznie chce dojśc, kto zrobił mu kuku. Chwyta trop, a ten wiedzie go do Los Angeles, gdzie próbuje prowadzić prywatne śledztwo, do momentu kiedy robi taki raban, że zaczyna się nim interesować tamtejsza policja. Dostaje "ochronę" w postaci sierżanta Taggarta i młodego Rosewooda.

brzmi banalnie, a na ekranie zamienia się ta cała układanka w zupełnie rewelacjny film sensacyjny, z elementami nieodparcie komicznymi.

przoduje oczywiście kapitalny, niezrównany i niepodrabialny Eddie Murphy, w swojej zdecydowanie najlepszej roli.

zabawne jest też zderzenie obyczajowości luźnego, bezpośredniego faceta z robotniczego Detroit z blichtrem, pozą i manierą Los Angeles.

a Taggart i Rosewood są idealnym odwzorowaniem wiecznie obecnego w kinie zestawienia Flip & Flap. Taggart jest starszy, łysiejący, cięzki, ostrożny i rozsądny. Rosewood młodszy, wysoki, szczupły, nieporadny, ale z fantazją. dopełniają się idealnie, a razem z Murphym-Foleyem tworzą fenomenalny tercet egzotyczny.

kamera skupia się na Beverly Hills, ale nie pomija także Detroit. Pokazane jest ono w pierwszej scenie, długiej sensacyjnej sekwencji rajdu ciężarówki po ulicach i przedmieściach Motown.

to się ogląda ! to jest kino znakomite :] odprężające i pełne znakomitych, zgrabnych dialogów, ripost, komicznych gestów, czasami pod gradem kul ;]

Przy okazji bardzo dobrze poprowadzona jest intryga kryminalna, o której rezyser Martin Brest nie zapomina ani na moment i nie pozwala by osobowości bohaterów i kapitalne dialogi oraz popisy Murphy'ego przyćmiły jej sens i rozwój.

wg mnie, absolutnie najlepsza tzw. komedia sensacyjna od... 1984 roku, czyli od momentu jej nakręcenia :]

Nic lepszego nie powstało do tej pory w tym gatunku filmowym. Za 20, 30 lat nadal "Gliniarz..." będzie bawił.

Ma klasę. Opiera się na swoistej elegancji, poczuciu humoru i umiejętnym kontrapunktowaniu oraz wybitnym talencie aktorskim.

trzeba zobaczyć ! :]
    • grek.grek "Ostatnia rodzina" pierwsza recenzja 12.08.16, 13:08
      oczekiwana premiera i oto jest pierwsza recenzja, bardzo pochlebna:

film.onet.pl/recenzje/ostatnia-rodzina-rodzaj-psychicznego-skrzywienia-recenzja/v9c2c5

• siostra_bronte Re: "Ostatnia rodzina" pierwsza recenzja 13.08.16, 18:08
        Dzięki za linka. Jestem bardzo ciekawa tego filmu, głównie ze względu na sentyment jaki mam do Tomka Beksińskiego (słuchałam jego audycji).
        • grek.grek Re: "Ostatnia rodzina" pierwsza recenzja 13.08.16, 18:29
          miejmy nadzieję, że jest tak dobrze, jak w tej właśnie recenzji, Siostro :]
        • siostra_bronte Nagroda aktorska w Locarno dla Seweryna! 13.08.16, 18:29
          Z ostatniej chwili. Gratulacje!
          • barbasia1 Re: Nagroda aktorska w Locarno dla Seweryna! 13.08.16, 20:29
            Świetnie! Też jestem ciekawa tego filmu.
            • grek.grek Re: Nagroda aktorska w Locarno dla Seweryna! 14.08.16, 12:07
              brawo pan Andrzej :]

ja również.
              mam nadzieję na znakomite dialogi, gęstą psychologiczną atmosferę i ostro rysowane postaci :]
              • barbasia1 Re: Nagroda aktorska w Locarno dla Seweryna! 19.08.16, 00:20
                Widziałam trailer w kinie! Wybiorę się na ten film na pewno, choć nie będzie to łatwe i przyjemne kino.
                • grek.grek Re: Nagroda aktorska w Locarno dla Seweryna! 19.08.16, 12:05
                  świetny plan :]

jesienią czas na ambitne polskie kino, zagranicą już coś o tym wiedzą.
                  na festiwal w Toronto zaproszono 5 polskich fimów, m.in "Powidoki" Wajdy, "Zaćmę" Bugajskiego, i biograficznie zatytułowany "Maria Curie-Skłodowska". No i niebawem "Ostatnia rodzina" wejdzie do kin.

kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,20554180,to-wielki-sukces-polskiego-kina-swiatowa-premiera-filmu-maria.html#BoxKultImg&a=30&c=41
    • grek.grek "Sługi boże" premiera niebawem 12.08.16, 13:11
      może wreszcie dobry polski thriller ?

kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,20516629,slugi-boze-pierwszy-polski-kryminal-ktory-trafi-do-szerokiej.html#BoxKultImg&a=30&c=41

do kin wchodzi 16 września.
    • grek.grek złoto i brąz dla Polski w 6 dniu Igrzysk 12.08.16, 13:15
      widzieliście ten wyścig ? :]

ja nie miałem tego szczęścia, może jakąś powtórkę dopadnę, ale sam widok uszczęsliwionych zawodniczek - bezcenny :]

Magdalena Fularczyk-Kozłowska i Natalia Madaj - dwójka podwójna wioślarek - złoto.

a brąz dla czwórki kajakowej : że wymienię ;] Monika Ciaciuch, Agnieszka Kobus, Maria Springwald, Joanna Leszczyńska.

brawo :]
      • maniaczytania Igrzyska 12.08.16, 17:42
        a ja od tej nieobejrzanej ceremonii otwarcia staram się oglądać wszystko, co 'daje' tvp :) A czasami też to, co daje tvp w internecie, bo na stronie sport.tvp.pl/rio można właściwie oglądać wszystko (chyba że nadawca ogranicz, jak było np. z meczem A. Radwańskiej i Ł. Kubota w mikście, który rozgrywał się na korcie nr 7, którego nie obsługiwały kamery :) ) W związku z tym widziałam prawie wszystkie występy Polaków do tej pory ;) , a jeśli nie prawie wszystko, to na pewno dużo ;) plus jeszcze parę konkurencji bez Polaków.
        Wioślarze są wspaniali! Jak na razie, to ta grupa sportowców z kolarzami / kolarkami oraz siatkarzami (i siatkarkami plażowymi :) ) plus Piotr Myszka w żeglarstwie, daje najwięcej radości, a najmniej zawodu (bo czymże innym nazwać występy pływaków, tenisistów, strzelców, łuczniczek, itp., itd.)
        • grek.grek Re: Igrzyska 12.08.16, 18:51
          świetny komentarz, Maniu :]

PS : mam tu dzisiaj jakieś problemy z połączeniem z siecią, rwie się i raz jest, a raz nie ma, a że idzie zaczyna się długi weekend i nie wiem czy ludzie odpowiedzialni za jakośc połączenia pracują w te dni - chciałbym uprzedzić, że gdybym ewentualnie przestał nadawać na moment, to raczej nie dlatego, że mnie porwano czy wysłano na Madagaskar ;]

ale mam nadzieję, ze będzie wszystko w porządku. Odpukać.
          żeby takie rzeczy działy się akurat w piątek przed długim weekendem... uff :]

• barbasia1 Re: Igrzyska 13.08.16, 18:18
            > ale mam nadzieję, ze będzie wszystko w porządku. Odpukać.
            > żeby takie rzeczy działy się akurat w piątek przed długim weekendem... uff :]

Wszystko w porządku z siecią?

chciałbym uprzedzić, że gdyb
            > ym ewentualnie przestał nadawać na moment, to raczej nie dlatego, że mnie porwa
            > no czy wysłano na Madagaskar ;]

Hehehe! :)))
            • grek.grek Re: Igrzyska 13.08.16, 18:34
              Barbasiu, wszystko działa w najlepszym porządku :]

nie pisałbym o tym, gdyby nie wczorajsze przejściowe kłopoty i nadchodzący długi weekend, podczas którego róznie bywa z ewentualnymi naprawami uszkodzeń [tzn, ja nie wiem specjalnie jak to jest, bo zazwyczaj w weekendy chodzi wszystko dobrze] ?

hehe :]]
              • barbasia1 Re: Igrzyska 13.08.16, 20:27
                OK! :)
    • grek.grek "Śmietanka towarzyska" od dziś w kinach 12.08.16, 16:00
      Barbasiu, kreacja gotowa ? :]

kilka znalezionych recenzji :

film.onet.pl/recenzje/smietanka-towarzyska-wizja-allena-romantyka-recenzja/edcnx0
      film.onet.pl/recenzje/smietanka-towarzyska-fabryka-snow-wedlug-allena-recenzja/0ftjjq
      film.wp.pl/id,161564,title,Smietanka-towarzyska-Wszystko-gra-RECENZJA,wiadomosc/html
      www.filmweb.pl/reviews/Koniec+z+Hollywood-18670
      film.interia.pl/recenzje/news-smietanka-towarzyska-recenzja-the-best-of-woody-allen,nId,2250647
      • barbasia1 Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kinach 13.08.16, 18:34
        I naszym kinie jest już "Śmietanka ..." . Wybieram się w najbliższych dniach, o czym Cię/ Was nie omieszkam powiadomić.

grek.grek napisał:

> Barbasiu, kreacja gotowa ? :]

Hehehe! :)) No właśnie, w co ja na mam się ubrać na Allena!?

Dziękuję!!! :))) Poczytam. Czytałam już recenzję Pawła Mossakowskiego w Wyborczej.

cojestgrane24.wyborcza.pl/cjg24/1,13,20530864,148674,-Smietanka-towarzyska---Stara-milosc-nie-rdzewieje.html
        Prawdę mówiąc, spodziewałam się takiej opinii. ;)

• siostra_bronte Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kinach 13.08.16, 18:36
          Ani temat, ani obsada kompletnie mnie nie przyciągają do tego filmu. Wybaczcie :)
          • barbasia1 Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 13.08.16, 20:23
            A lata trzydzieste Nowy York, Los Angeles!??
            • maniaczytania Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 13.08.16, 21:22
              obsada jest fantastyczna, widziałam zwiastun i to naprawdę jest chyba pierwszy film Allena od bardzo dawna, na jaki mam ochotę
              • barbasia1 Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 13.08.16, 21:44
                To fajnie! :))
              • grek.grek Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 14.08.16, 12:10
                świetnie, Maniu.

to oznacza, że już dwie recenzje "Smietanki towarzyskiej" nas czekają na forum :]]

• siostra_bronte Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 17.08.16, 20:13
                  W międzyczasie recenzja mojego ulubionego krytyka :)

www.alekinoplus.pl/aleblog-nostalgia-za-nostalgia_1875
                  • barbasia1 Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 17.08.16, 23:51
                    To ja już nie muszę pisać! :))
                    • grek.grek Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 18.08.16, 11:55
                      Barbasiu, będziemy czekać na Twoją recenzję :]]

• siostra_bronte Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 18.08.16, 19:07
                        Tak jest! Zresztą może Twoja opinia będzie bardziej życzliwa? :)
                        • barbasia1 Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 19.08.16, 00:19
                          :)
                          • barbasia1 Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 19.08.16, 00:21
                            Dziś obejrzałam "Śmietankę ..."
                        • grek.grek Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 19.08.16, 11:44
                          przyłączam się do głosu Siostry :]

• barbasia1 Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 19.08.16, 00:17
                        Obejrzałam dziś. Nie mów tego Woody'emu, ale trzy osoby były w kinie tylko! Ale pewnie dlatego, że na stronie internetowej kina coś pokręcili i nie umieścili w dzisiejszym repertuarze tego filmu!!! Ja zadzwoniłam do kina, by się dopytać, dlatego wiedziałam, że dziś są seanse.

Jakoś mnie to ostatnie zdanie z tekstu Żurawieckiego, że "śmietanka skisiała" zniechęciło do pisania. ;)

Jeszcze zobaczę, może się zdecyduję w niedzielę, ale nie tę najbliższą, tylko następną.

Jutro zaczynam urlop i jadę nad morze!!! :)

Mam w smartfonie internet, więc jutro w podróży postaram się dokończyć "Casanowę". Dzisiaj już nie dam rady naprawdę.

• grek.grek Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 19.08.16, 11:59
                          brawo, Barbasiu :]

trzy osoby !
                          spodziewam się, że było kameralnie, zacisznie i sprzyjało to pełnemu skupieniu na filmie ? :]

o, drugi seans ?
                          czyli, że film jest dobry ? :]
                          Barbasiu, będziemy czekać na Twoją recenzję.

doskonale !
                          życzę Ci znakomitego wypoczynku, swietnych wrażeń, widoków, kulinariów nadmorskich i w ogóle niezapomnianego urlopu :]

świetnie :]

• barbasia1 Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 19.08.16, 12:13
                            Napiszę o Śmietance na pewno. Trovhe nie zgadzsm sie z Żurawieckim w pewnej kwestii.
                            • grek.grek Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 20.08.16, 12:40
                              polemika, to bardzo dobry punkt zaczepienia do ciekawej recenzji, Barbasiu :]

wyczekiwać będziemy :]
                          • barbasia1 Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 19.08.16, 12:21
                            Dziekuję serdecznie!!!

PS Jadę właśnie pociągiem do Gdyni. . IC świetny, komfortowy. Na smartfonie forumuje. :)
                            • grek.grek Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 20.08.16, 12:41
                              ho ho, pełna informatyzacja, jak widzę, Barbasiu :]]

świetnego wypoczynku !
                          • barbasia1 Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 19.08.16, 13:06
                            4 seanse były! Żadnego na stronie w necie. Ja byłam o 19:15.
                          • siostra_bronte Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 19.08.16, 19:46
                            Barbasiu, mogłabyś chociaż napisać jednym zdaniem czy film Ci się podobał! :)

Przyłączam się do życzeń, udanego urlopu!

PS: Greku, Barbasia nie miała chyba na myśli drugiego seansu :)
                            • grek.grek Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 20.08.16, 12:48
                              a faktycznie, dzięki Siostro :]
                  • grek.grek Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 18.08.16, 11:54
                    o, zaraz czytam :] dzięki.
                • barbasia1 Re: "Śmietanka towarzyska" od dziś w kina 19.08.16, 00:18
                  Świetnie, Maniu! :)
    • barbasia1 "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Teraz!! 12.08.16, 20:17
      !!!
      Woody Allen, John Turturro, Sharon Stone!
      • grek.grek Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Te 13.08.16, 09:38
        ! :]

sprawdzałem ramówkę i nie było ! :]
        chyba nie było.
        chyba sprawdzałem ramówkę...

no cóz, mam za karę, że nie zajrzałem na forum :]

oglądałem sobie w najlepsze "Batmana" na TVN :], a tutaj taka historia... :]
        o tym "Batmanie" i tak napiszę dwa słowa, hehe.

Barbasiu, napisz koniecznie o "Casanovie" ! :]
        • siostra_bronte Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Te 13.08.16, 18:12
          Pamiętam fatalne recenzje :)

• barbasia1 Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Te 13.08.16, 18:17
          Zapowiedziałabym wcześniej, gdybym wcześniej wiedziała, że ten film będzie w telewizji, w Stopklatce!!!

Była 20:15, usiadłam na chwilę przed telewizorem i zaczęłam przerzucać kanały, nagle patrzę, a tu Woody Allen gada i gada. :) Okazało się, że to najnowszy film Turturro! :)

OK! :)
          • grek.grek Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Te 13.08.16, 18:31
            wiem, Barbasiu :]

świetnie że Ci się udało obejrzeć ! cieszę się w Twoim imieniu i z Tobą :]
            mam nadzieję, że seans był udany ?
            • barbasia1 Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Te 13.08.16, 18:36
              Fajnie, że jesteś jeszcze! :))
              To znaczy, że problemy z siecią minęły.
            • barbasia1 Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Te 13.08.16, 18:41
              grek.grek napisał:

> wiem, Barbasiu :]

> świetnie że Ci się udało obejrzeć ! cieszę się w Twoim imieniu i z Tobą :]
              :))

> mam nadzieję, że seans był udany ?
              Udany, przyjemny, choć jednak z lekkim rozczarowaniem. Mogło być lepiej.

Bronte, nie omieszkała zauważyć, że recenzje nie były entuzjastyczne. ;)
              • grek.grek Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Te 14.08.16, 12:01
                rozumiem, Barbasiu :]

może gdyby scenariusz napisał sam Woody Allen, byłoby nieco ciekawiej, prawda ?
                • siostra_bronte Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Te 14.08.16, 15:01
                  Pamiętam plakaty sugerujące, że to film reżyserowany przez Woody'ego! :)
                • barbasia1 Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Te 14.08.16, 19:59
                  grek.grek napisał:

> może gdyby scenariusz napisał sam Woody Allen, byłoby nieco ciekawiej, prawda ?

Rzecz w tym, że Woody Allen pomagał Johnowi Turturro pisać scenariusz. Tak pomagał, że filmie skradł rolę Turturro. :)
                  • barbasia1 Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Te 14.08.16, 22:10
                    barbasia1 napisała:

> grek.grek napisał:
                    >
                    > > może gdyby scenariusz napisał sam Woody Allen, byłoby nieco ciekawiej, pr
                    > awda ?
                    >
                    > Rzecz w tym, że Woody Allen pomagał Johnowi Turturro pisać scenariusz. Tak poma
                    > gał, że filmie skradł rolę Turturro. :)

Skradł FILM Turturro / korekta/
                    • grek.grek Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Te 15.08.16, 13:00
                      swoją obecnością ? :]
                      • barbasia1 Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Te 17.08.16, 23:52
                        Obecnością, charyzmą, lepszymi dialogami.
                        • grek.grek Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 18.08.16, 11:56
                          rozumiem :]
                  • grek.grek Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Te 15.08.16, 13:00
                    o, to ciekawe, Barbasiu :]

skradł mu rolę - w znaczeniu ? wcielił się w postać, którą miał grać TUrturro ? :]
                    • barbasia1 Re: "Casanowa po przejściach" Stopklatka 20:00 Te 17.08.16, 23:52
                      Poprawiłam się zaraz niżej czyli wyżej :Skradł FILM. :)
    • grek.grek "Batman : Początek" via TVN parę słów 13.08.16, 12:58
      no i Człowiek Nietoperz" mi się wczoraj objawił :]

Bruce Wayne jako dziecko traci w zamachu rodziców, potem tuła się po róznych okolicznościach przyrody, ląduje w ajaztyckim więzieniu, tam spotyka guru, który uczy go sztuki walki i duchowości, a wreszcie wraca do Gotham City, by przejąc wartą miliard firmę po ojcu, a także - z pomocą firmowego specjalisty od nowinek technicznych - zostać Batmanem, który nocami gania przestępców wszelkiej maści. Nie ma wyjścia, bo policja i prokuratura są skorumpowane do cna. Poza tym, koi w ten sposób ból po stracie rodziców.

Akcja biegnie na kilku płaszczyznach czasowych, które się ze sobą przeplatają : bohater jako dziecko, jako uczeń guru z sekty wojowników ninja, a wreszcie Batman nocą i Bruce Wayne za dnia już w Gotham City.

wywiera więc Batman Bruce zemstą na mafioso, który zabił jego rodziców, a przy okazji wpada na trop grubszej afery.

W finale zagładę Gotham planuje jego własny guru, który przybywa tutaj ze swoim komandem ninja, żeby "zmazać z mapy miasto występku i przywrócić równowagę we wszechświecie". Bruce Wayne aka Batman podziela jego zdanie nt. miasta, ale nie zgadza się jak chodzi o plan zagłady. Musi więc powstrzymać sekciarzy i oczywiście mu się to udaje. Do tego przejmuje firmę, wyrzuca jej poprzedniego szefa, nowym generalnym menadżerem mianuje swojego "Q" ;]

z pomocą uczciwego gliny Gordona oraz innych uczciwych gliniarzy, a także pani prokuator Dawes.

w warstwie psychologii - najwięcej jest tutaj dialogów i bon motów nt. strachu : że najgorszy jest on sam w sobie, ze pokonać go trzeba w sobie itd itp., ale ubrane to jest w dośc zgrabne zdania.

Batman dowiaduje się, ze czasami dla dobra sprawy trzeba sprzymierzyć się z przestępcą przeciw przestępcy, a także - że nawet szlachetne intencje mogą prowadzić do efektów zupełnie tragicznych. Dlatego nie może się przyłączyć do swojego guru, staje w obronie miasta Gomorry i Camorry wierząc, że lepiej pracować nad wyeliminowaniem jego wad, a może nawet - że wady są nieuniknioną koniecznością decydującą o równowadze sił w świecie, niż równać je z ziemią i unicestwiać wszystkich jego mieszkańców, także tych dobrych.

Poza tym, można się dowiedzieć w jaki sposób Bruce Wayne skompletował swój batmanowski strój, ekwipunek, specjalne auto i jak sobie zapewnił umiejętnośc szybowania w powietrzu.

Gotham City - zwłaszcza nocą - jest mitycznym Molochem, wygląda jak Tokio, Szanghaj i NOwy Jork razem wzięte, na dodatek z unowocześnieniami pt superszybka kolej na wysokości 20 piętra. Bardzo efektowna wizja.

sceny akcji dopracowane do najdrobniejszego szczegółu, tutaj zapewne najwięcej zainwestowano funduszy. Scena rajdu batmobila przez miasto oraz cała finałowa dynamiczna demolka i starcie protagonistów w pędzących składzie nowoczesnej kolei : naprawdę robią wrażenie swoim rozmachem i skalą realizacji.

trochę brakuje tylko osobowości aktorskiej w tym filmie. Ani Christian Bale jako Batman, ani Liam Neeson jako guru ninja, ani Tom Wilkinson jako mafioso nie prezentują niczego nadzwyczajnego.

Gary Oldman i Morgan Freeman posłusznie grają swoje na drugim planie, a Katie Holmes - kobieta niebezpieczna, bo zupełnie nie w moim typie [nie mam typu], a bardzo mi się podoba, i dopóki nie dowiem się jak ona to robi, będę żył w... strachu :0] - pełni rolę kobiecej ozdoby, tudzież paprotki.

nie ma więc żadnej konkurencji dla... Batmana :]

w ostatniej scenie mamy zapowiedź pojawienia się Jokera w następnym filmie, no i w interpretacji Heatha Ledgera, to właśnie będzie ta osobowość aktorska, której tutaj zabrakło.

ale poza tym - film znakomicie zrealizowany i niegłupi. Nie znam zbyt dobrze poprzednich ekranizacji komiksu, ale te które zrobił Christopher Nolan, wg mnie naprawdę są wartościowe nie tylko na poziomie uciechy dla miłośników oryginału i efektów specjalnych.
      • siostra_bronte Re: "Batman : Początek" via TVN parę słów 13.08.16, 18:16
        Nie mam siły do tych wszystkich Batmanów, Spidermenów, ciągnących się jak seriale :)
        • grek.grek Re: "Batman : Początek" via TVN parę słów 13.08.16, 18:30
          ;]

ja też rzadko oglądam, ale akurat te "batmany" Nolana są dobre, wg mnie.
    • grek.grek ON... powrócił ! ;] 13.08.16, 13:04
      ponoć za tydzień będziemy wiedzieć dużo więcej :]

wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,20539958,zloty-pociag-teren-wykopalisk-odgrodzony-od-swiata.html#BoxLokKrajLink
      pan poszukiwacz nader pewny swego :
      wiadomosc.onet.pl/tylko-w-onecie/zloty-pociag-on-tam-jest-adrenalina-rosnie/05pv7w
      a gdzieś na Mzaurach ktoś złapał pomysł i idzie dalej twierdząc, że wpadł na trop Bursztynowej Komnaty :]

Tylko czy światowe media dadzą się drugi raz wkręcić...
      • barbasia1 Re: ON... powrócił ! ;] 13.08.16, 18:51
        O! W końcu! Strasznie jestem ciekawa, co odkryją!

Hehehe! :)
        • grek.grek Re: ON... powrócił ! ;] 14.08.16, 12:05
          ja też !

jakiś pociąg, ponoć, jest na pewno. świadczą o tym zdjęcia z georadarów. Ale co to za pociąg, co w nim jest, skąd to jest - okaże się w momencie, gdy do niego dotrą.

zabawne, że polski rząd na razie nie zabezpieczył ewentulnych roszczeń wobec tego, co zostanie znalezione, co oznacza że inni mogą być znów pierwsi :]

można wierzyć w te opowieści, albo nie, ale będąc odpowiedzialnym urzędnikiem nalezałoby zapobiegliwie zgłosić akces w imieniu państwa. Na wszelki wypadek. A u nas... jak zwykle :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka