Dodaj do ulubionych

Mumio, wracaj na scenę

01.05.06, 22:02
Moze i Jacek Szczerba ma racje, ale zygac mi sie juz cche, kiedy ciagle czytam
te recenzje, we ktorych opluwa sie polskie filmy, a byle zalosne hollywoodzkie
popluczyny wychwala pod niebiosa. Szczerba do Szczerbowa!
Obserwuj wątek
    • Gość: arf Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.smstv.pl 03.05.06, 11:22
      popieram !
      • Gość: Ździchu Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.chello.pl 03.05.06, 17:59
        kiedy naprawdę znakomita większość nowych polskich filmów jest do dupy.
        • Gość: lol Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.acn.waw.pl 03.05.06, 20:53
          Za to Los Anheles jest cacy !?
          Dajcie tym Polakom szanse na bycie soba, bo jak narazie
          tylko krytyka wynikajaca z samo-niedowartościowania.

• Gość: heretique Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.chello.pl 03.05.06, 21:12
            Ale w Los Anheles produkuja 20 razy wiecej filmow niz w Polsce, i nawet jesli 5% z nich jest cokolwiek
            warta, jakby nie liczyc - statystycznie produkuja wiecej dobrych filmow niz u nas :-)
            • meliteae Re: Mumio, wracaj na scenę 04.05.06, 09:14
              No właśnie statystycznie chyba wychodzi na to samo. A w Indiach produkują
              jeszcze więcej niż w Los Anheles.
            • Gość: Piton Plecam kino europejskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 11:09
              dlaczego wszyscy pisza o LA jako alternatywie dla kina polskiego? Jadno i
              drugie to g.... Polecam kino angielkie, francuskie, hiszpanskie czy tez
              (super!) czeskie i rosyjskie.
              • Gość: W105N4 Polecam kino amerykanskie IP: 62.233.187.* 10.05.06, 18:09
                Myslicie, ze amerykanskie kino to jest to co ogladacie w polskich kinach?

Odsetek dobrych filmow w Polsce jest taki sam jak w USA.
                Z tego wynika, ze w Polsce produkuje sie 10% dobrego filmu rocznie.

Lepsza bylaby rozmowa na temat: Czy nasze kino jest naszym obrazem.
                I nie chodzi o to czy jestes podobny do Lindy.

Dyskutujcie dalej nad jakoscia rodzimych produkcji.
                Dowiecie sie wiecej o sobie.

---
                Sztuka jest jak herbata. Na dole jest esencja.
                Chyba, ze komus sie pomieszalo.
      • Gość: mk a mnie sie bardzo podobało!!! IP: *.rutex.pl / *.devs.futuro.pl 03.05.06, 21:42
        tzn calej naszej czworce! moz wynika to z fanatycznego wrecz uwielbienia dla
        teatru epty-a. MUMIO~! jest super!!. i racje ma plakat mowiacy ze ten film
        trzeba zobaczyc dwa do trzech razy. AMEN
    • Gość: prawdziwy polak Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.toya.net.pl 03.05.06, 11:25
      zróbmy mu prawdziwą szczerbę za opluwanie polskiego filmu!
    • Gość: matt Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.olsztyn.mm.pl 03.05.06, 11:36
      a od kiedy komedie maja byc zawsze dla dzieci??etc.??!!dzis ide,pojde 2. a potem i 3.raz jak zalecaja chlopaki i laska z MUMIO!!
      • Gość: wsx zalosne skecze IP: 217.149.242.* 03.05.06, 15:13
        w stylu "stoi babcia w kolejce, a dziadek tez ma sandaly" to za malo na film? I
        tak oburzajace jest to, ze ktos te prawde napisal? Nie rozumiem.
      • Gość: konar gites w pytes IP: *.acn.waw.pl 04.05.06, 09:55
        Recenzencie wracaj do szkoły!
        Doskonały film.
    • 2paco Po co się tak unosić? 03.05.06, 11:40
      troszeczkę luzu, panowie - czyżbyscie też należeli do tych którzy na gazetę.pl
      zaglądają tylko po to by po kimś pojechać? mam nieodparte wrażenie że tak jest..
    • Gość: Oimum Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 11:48
      To zadanie wyraźnie przerosło Mumio.
      Niech wracają do robienia skeczów dla sieci komórkowej.
      • Gość: dante Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 11:55
        Oni najpierw mieli swój teatr, potem na dokładke zrobili dwa programy
        kabaretowe, a duuużo później zaczęli robić reklamy. Jak wygłaszasz radykalne
        sądy to wiedz o czym mówisz. To są zawodowcy.
    • Gość: (gość portalu) tez mysle ze bedzie slaby IP: *.chello.pl 03.05.06, 11:48
      mysle ze recenzent ma racje, bylo pare zwiastunow do sciagniecia i nawet te zwiastuny juz byly slabe,
      wiec jak dopiero musi wygladac sam film. inna rzecz, ze o suckesie filmu rostrzyga ilosc widzow, wiec jak
      dzielo zbyt wysokich lotow, to sie nie sprzeda. zycze mumio jak najwiekszych sukcesow, i zeby nawet jak
      poniosa za pierwszym razem klape, nie byla ona na tyle duza, aby odwiesc ich od nastepnej proby...
      • Gość: gagarin Re: tez mysle ze bedzie slaby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 11:52
        [quote]bylo pare zwiastunow do sciagniecia i nawet te zwiastuny juz byly slabe,
        wiec jak dopiero musi wygladac sam film.[/quote]
        jak mozesz oceniac film bez jego obejrzenia?
        • Gość: pacal taka smutna rzeczywistość... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 23:22
          w zwiastunach na ogół reżyser/producent daje to, co (jego zdaniem) najbardziej
          zachęci ludzi do obejrzenia całego filmu - to, co (jego zdaniem) jest esencją
          filmu. A kto, jeśli nie on wie to najlepiej?
          Szczególnie na płytszych filmach niejednokrotnie mam wrażenie, że pozostałe
          sceny to tylko wypełniacze do zwiastuna i po obejrzeniu zapowiedzi mogłem sobie
          prawie cały seans podarować...
          Zatem jeśli już zwiastun jest słaby, to o czym tu mówić...
    • Gość: dante Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 11:50
      Zgadza się. W amerykańskich gównach doszukują się głębi, a cokolwiek polskiego
      się pojawi to od razu argumenatacja z księżyca byle dowalić. Na większość rzeczy
      które wymodził autor artykułu ludzie nie zwracają uwagi. Jest śmiesznie albo
      nie, dlatego nie należy przywiązywać wagi do recenzji.
      Inshallah
    • Gość: hehe Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.acn.waw.pl 03.05.06, 11:55
      A ja widzę, że pan Jacek usiłował napisać recenzję, a wyszedł mu bełkocik...
      • Gość: oooo Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 12:02
        jeszcze nie widziałam filmu, wiec wypowiem sie konkretnie dopiero po
        obejrzeniu, ale uwazam, ze mumio, to ciekawe zjawisko wyrozniajac esie na
        polskiej scenie i nawet jesli ten film im sie nie udal, to na pewno
        bylinteresujacym eksperymentem
    • yoric Re: Mumio, wracaj na scenę 03.05.06, 12:01
      Moi drodzy. Z autorem recenzji można zgadzać się lub nie. Jednak on swoją ocenę
      szczegółowo uzasadnił. Czy uzasadnieniem Waszej krytyki jego recenzji ma być 'to
      polski film, więc nie wolno go deprecjonować'? Innego nie znalazłem.
      Pozdrawiam
      • oraw zajawki są świetne,to HUMOR dla mnie.............. 03.05.06, 12:14
        wczoraj obejrzałem sobie zajawki
        przed seansem ARCYDZIEŁA
        jakim jest FILM MARKA KOTERSKIEGO - WSZYSCY JESTESMY CHRYSTUSAMI-
        jakość tych fragmencików doceniłem,
        gdy uświadomiłem sobie ,
        że mogłem przeżyć film Koterskiego ,
        tylko dlatego,że rozluźnił mnie wcześniej MUMIO!
        Kochani prawdą jest ,że nie należy OCENIAĆ DZIEŁO PRZED POZNANIEM DO!
        Prawdą jest , że autor recenzji film obejrzał i wie o nim więcej niż my....
        IDŹMY więc do kina i potem pogadamy....
        a tak całkiem NAPRAWDĘ to nie należy niczego oceniać
        trzeba PRZEŻYĆ- DOŚWIADCZYĆ!
        HI!(WAY)
    • Gość: x01 !!! Prymitywny kabaret dla pokolenia disco polo !! IP: 212.203.135.* 03.05.06, 12:07
      zachęcony świetnymi reklamówkami PLUSa skusiłem się aby obejrzeć ich występ
      kabaratowy. To co zobaczyłem było żenujące - większość dowcipów bazowałą na
      zasadzie: " idzie facet i się przewraca, he, he, he..." lub "stoi facet i
      zrobił głupią minę , hi, hi, hi...". Tak można rozbawiać np. dzieci 5-6 letnie.
      Najsmutniejsze dla mnie było że znalazła się jednak grupa ludzi, których to
      śmieszyło - nie był to jesdnak kwiat naszego społeczeństwa - to ten sam typ,
      ludzi dla których skończenie podstawówki to wielki wyczyn a ideał muzyka to
      discopolista. Byłem na tym "występie" razem z córką 15-letnią ona też
      stwierdziłą że to żenada. Trochę mi się polepszył humor.
      Wniosek: reklamówki plusa - pisali fachowcy od reklam - reklamy te nie mają nic
      wspólnego z rzeczywistym beznadziejnym poziomem kabaretu.
      • Gość: d_w Re: !!! Prymitywny kabaret dla pokolenia disco po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 12:19
        Beznadziejny poziom kabaretu? No cóż... niektórych śmieszy humor Kiepskich,
        albo kawałów o Chucku Norrisie - nie ma przymusu oglądania Mumio czy też Monty
        Pythona.
        • Gość: Czesiek Kiepscy są lepsi - lepiej zagrani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 18:56
          ..lepiej opowiedzeni, i po prostu... śmieszniejsi. Chyba, że ktoś nie lubi
          dowcipów z Kościoła i ciemnogrodu - to ja przepraszam.
          • Gość: zatroskany Bazgroły Picassa - miej więcej ten poziom krytyki. IP: 195.20.110.* 04.05.06, 09:45
            taki humor nie ma odniesienia śmieszy albo nie
            śmieszy i nie dzieli na lepszych czy gorszych
        • Gość: Ethlinn Re: !!! Prymitywny kabaret dla pokolenia disco po IP: *.atman.pl / *.atman.pl 03.05.06, 20:34
          Jak mozna porownywac Mumio do Monty Pythona???!!!!
          Mialam watpliwa przyjemnosc bycia na wystepie "kabaretu" Mumio jeszcze na dlugo
          przed reklamami Plusa i na okreslenie tego co widzialam slowo ZENADA to po
          prostu za malo. Monty Python moze byc dyskusyjny - humor angielski taki jest ze
          jedni go uwielbiaja a do innych nei trafia, ale to na co sili sie Mumio jest po
          prostu SLABE.
          • vegas MUMIO to nie reklamowki PLUSA ! 04.05.06, 11:54
            Zgadzam sie z Ethlinn co do 'zenady' z jaka kojarzyly mi sie wystepy Mumio
            zanim zobaczylem reklamowki Plusa.
            Widze po tym forum, ze wiekszosc osob ocenia Mumio tylko i wylacznie pod katem
            reklam Plusa nie znajac wczesniejszych jego dokonan i poziomu dowcipu. A Mumio
            to nie tylko reklamowki Plusa pisane pod szeroka publike (moim zdaniem swietne).
            Nie zgadzam sie z Ethlinn co do tego ze Mumio jest slabe. Moze po prostu ja i
            ty nie rozumiemy tego dowcipu. Moze on ma jakas glebie, jakis sens. Widzialem
            kiedys w TV jak Stanislaw Tym zwijal sie pod krzeslem ze smiechu na ich
            wystepie a ja siedzialem z rozdziawiona buzia bo nie smieszylo mnie nic, a
            wrecz przeciwnie, czulem sie zazenowany.
            Dlatego nie oceniam ich dowcipu scenicznego - po prostu sa nie dla mnie.
            Widocznie jestem czescia szerokiej publiki i powinienem poprzestac na
            reklamowkach Plusa.
            A film? - moze nie jest adresowany do szerokiej publiki. A moze faktycznie jest
            slaby i Mumio powinien poprzestac na wysublimowanych, krotkich formach. Nie
            podejmuje sie tego rozstrzygac, tym bardziej, ze filmu nie widzialem.
            • Gość: Zizi Re: MUMIO to nie reklamowki PLUSA ! IP: *.eca.ac.uk 04.05.06, 13:57
              Pieknie to ujales! Ludzie powinni sie id ciebie uczyc pozytywnego podejscie do
              tworczosci roznego rodzaju.
        • Gość: Guest Re: !!! Prymitywny kabaret dla pokolenia disco po IP: *.rg.polsl.pl 04.05.06, 11:23
          Oj nie porównywałbym któregokolwiek z polskich kabaretów do MP. MP to klasa
          sama w sobie i taki podrzędny kabarecik jak munio to im do pięt nie dorasta.
          Tak naprawdę to munio ma w swym repertuarze może dwa dobre skecze reszta to
          wypełniacz przeznaczony dla mas.
      • Gość: dante Re: !!! Prymitywny kabaret dla pokolenia disco po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 12:28
        Jeżeli wszystko co o nich wiesz to to że robili reklamówki Plusa to chyba nie
        warto z Tobą dyskutować. Poradzę tylko żebyś obejrzał ich dwa programy
        kabaretowe, które mają już po kilka lat. Unikalne poczucie humoru, ale o gustach
        się nie dyskutuje. W każdym razie rzeby o czymś pisać trzeba conieco wiedzieć.
        • damian.czapiewski Re: !!! Prymitywny kabaret dla pokolenia disco po 03.05.06, 14:47
          Gość portalu: dante napisał(a):
          >>W każdym razie rzeby o czymś pisać trzeba conieco wiedzieć.

I umieć pisać po polsku!
      • ruda311 Re: !!! Prymitywny kabaret dla pokolenia disco po 03.05.06, 13:32
        Sam jesteś prymitywny.Jeżeli nie potrafisz docenić oryginalnego i
        abstrakcyjnego humoru to sie nie wypowiadaj. No ale z gustami sie nie
        dyskutuje;D
      • Gość: ja Re: !!! Prymitywny kabaret dla pokolenia disco po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 14:26
        ty z tego co piszesz chyba też z wyrożnieniem szkoły nie skończyłeś(ćoreczka ma
        jeszcze szanse chyba,że wda sie w tatusia)....reklamy były wymyslane przez
        kabaret a nie speców od reklamy bo "spece"od reklamy wymyslają reklamy
        typu"przychodzi pan do pani i jej wylewa vanish na koszule męża..".a mumio to
        poczucie humoru nie dla każdego,więc....widziałam ich występ i twierdze,że są
        tak samo dobre jak reklamy,no a,że nie każdy rozumie-tak to bywa:)a który
        kabaretk według ciebie jest dobry?
        • Gość: sprytny_rolnik ach to znakomite poczucie humoru. IP: *.net136.okay.pl 03.05.06, 15:15
          podoba mi sie ton "ale ja mam wyjatkowe i znakomite poczucie humoru, a ty nie - bo ja mumio lubie, a ty nie" przewazajacy u wiekszosci zwolennikow mumio.

rozumiem ich zarty, nawet niektore wywoluja usmiech, ale do radosnego rechotu bardzo mi daleko. generalnie wieje okrutna slabizna ze sceny, choc faktycznie w krotkich formach (vide reklama plusa) sprawdzaja sie niezle.

dla mnie kabaret moralnego niepokoju obecnie rzadzi na scenie kabaretowej. ale to pewnie przez to, zem prostak o marnym poczuciu humoru.
          • Gość: wsx i jeszcze "ani mru mru" IP: 217.149.242.* 03.05.06, 15:17
            Na ich tle Mumio jest tak zywiolowy jak "mumia" ;/
          • Gość: ja Re: ach to znakomite poczucie humoru. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 16:37
            pewnie tak.
          • magar1 Re: ach to znakomite poczucie humoru. 03.05.06, 18:11
            A od kiedy to oglądanie kabaretu musi wywoływać radosny rechot??!!
            Jak wypijesz kilka piw przy grillu i zaczniesz rechotać po świńskim kawale szwagra, to nie znaczy, że uprawiacie kabaret.

A co do Mumio, to próby do Lutownicy zajęły im ponad 2 lata. Pomyśl nad tym! To nie są wymyślane na żywioł gagi, ale co do sekundy zaplanowane i wytrenowane sceny.

Może więc warto zastanowić się nad tym, co autor miał na myśli i co się kryje pod podszewką wygłupu i żenady.

Pozdr

ery
            • Gość: sprytny_rolnik Re: ach to znakomite poczucie humoru. IP: *.net136.okay.pl 03.05.06, 20:13
              golota do walki z lewisem tez sie dlugo przygotowywal. jak wyszlo - wszyscy widzieli.

pisalem z mojego punktu widzenia, ktory to zaklada smiech przy ogladaniu kabaretu. mumio mi tego nie zapewnia, wiec ich wiecej nie ogladam. i tyle.

ale meritum mojego poprzedniego postu bylo nieco inne niz to, czy mumio jest ok czy tez nie.

pozdrawiam
              • mcbet Re: ach to znakomite poczucie humoru. 03.05.06, 21:19
                kabaret i scenki mumio pewnie przerosly twoja mozliwosc percepcji. To jest
                smiech wlasnie z czegos innego, niz dowicp z puenta. Smiech z czegos zupelnie
                innego... odkrycie nowych pokladow, brawurowe, wyszukane, bezkompromisowe

Ale jesli Kiepscy bardziej Cie smieszyli, to nie katuj sie Mumio. To tak, jakby
                wielbicielowi dyskotekowej rabanki kazac doceniac fado
                • Gość: Oimum Re: ach to znakomite poczucie humoru. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 21:21
                  och!
                • Gość: sprytny_rolnik bufonada w pelni IP: *.net136.okay.pl 03.05.06, 22:40
                  nie moge wykluczyc, ze jest tak, jak piszesz.

natomiast nie moge tez nie pogratulowac sobie trafnego osadu bufonow, ktorzy dysponuja wysublimowanym (w ich ocenie) poczuciem humoru i sa ponad cala reszta "intelektualnego plebsu", ktory to plebs nie moze poprzez swoja mala mozliwosc percepcji docenic odkrywania przez mumio nowych pokladow (i jeszcze jakichs tam wydumanych bzdetow).

bo glownie o tym byl moj pierwszy post.

pozdrawiam,
                  milosnik rabanki
          • Gość: a Re: ach to znakomite poczucie humoru. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 21:27
            > dla mnie kabaret moralnego niepokoju obecnie rzadzi na scenie kabaretowej.

Przyjmij wyrazy wspolczucia.
      • Gość: Kałach Re: !!! Prymitywny kabaret dla pokolenia disco po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 23:27
        Nie podoba się - to nie chodź - nie każdemu prymitywowi musi się to podobać. Humor absurdów czyli taki jaki prezentuje Mumio jest przeznaczony dla inteligencji - a więc sam Pan na siebie podpisał wyrok
      • Gość: bo Re: !!! Prymitywny kabaret dla pokolenia disco po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 11:02
        Reklamówek nikt nie pisal, a juz na pewno nie "specjalisci" z plusa, bo mumio
        robilo je "na zwiol". Przy kilku reklamach musieli dlugo
        przekonywac "specjalistów" z plusa, by to co zrobili wyemitowac w reklamie.
      • sajm Re: !!! Prymitywny kabaret dla pokolenia disco po 04.05.06, 12:30
        no cóz, nie przystaję do obrazu wskazanego przez ciebie, a film i skecze mumio
        bawią mnie od lat. że wspomna chociażby tłumacza-sympatyka polskiej piłki
        noznej z filmu "nóz w głowie dino bagio" - absurdalne skojarzenie trybun z
        gazetą "Trybuna" - przetłumaczone na "włoski" jako "gazzeta comunista"
        . Niby oczywiste, tylko czemu ja nikt nie wpadł na to wcześniej. Potrzeba
        troche wysiłku, zeby smieszyło. Po pierwszym obejrzeniu "rejsu" możnaby uznać,
        ze to psudointelektualny paradokument. Jesli "Hi Way" nie śmieszy, to ze
        względu na nagromadzenie skeczów, które w spotach sa dawkowane, natomiast w
        filmie zaczyna przytłaczać. Jesli ktoś próbował oglądać więcej niż 3
        odcinki "cyrku.."monthy pythona, wie o co chodzi.
        Film polecam, widziałem raz, i zamierzam obejrzeć jeszcze 10. Bardzo poprawił
        mi humor.
        • sajm Re: !!! Prymitywny kabaret dla pokolenia disco po 04.05.06, 12:39
          chodzi mi rzecz jasna, o 3 odcinki pod rzad;)
      • Gość: wyszo Re: !!! Prymitywny kabaret dla pokolenia disco po IP: *.swic.dialup.inetia.pl 04.05.06, 13:51
        To co Pan napisal jest żenujace. Pan chyba pomylil wystep kabaretu "Mumio" z
        koncertem jakiejs dicso-polowej grupy pseudoartystow. WSTYD !!!
      • Gość: Zizi Re: !!! Prymitywny kabaret dla pokolenia disco po IP: *.eca.ac.uk 04.05.06, 13:54
        Reklamowki Plusa pisalo Mumio! Jak powiedzial Swietlicki: "Najstraszniejsze sa
        oczy tych, ktorzy nie zrozumieli dowcipu" i "Cale zlo swiata bierze swoj
        poczatek z braku poczucia humoru"
    • Gość: dobry_wieczor Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 12:15
      No nie... jeżeli krytyk filmowy nie jest w stanie zrozumieć tak
      prostego "bełkociku", jak ten cytowany z mumiowego pressbooku, to czas się
      zastanowić, czy aby wykonywany zawód jest tym, w którym się spełnia. Przecież
      to jest bardzo zrozumiałe zdanie i jak dla mnie całkiem prawdziwe - nie
      rozumiem oburzenia. Co do samej komedii - uważam, że jest bardzo dobra.
      Niedociągnięcia, niedoróbki, braki... a i owszem, zdaża się, ale moment,
      moment... to jest Mumio, wypadałoby wziąć ten fakt pod uwagę. Chyba nikt nie
      spodziewał się logicznej, uporządkowanej fabuły dopiętej na ostatni guzik; to
      właśnie to podgrywanie,niekiedy improwizacja są urokiem ich występów
      scenicznych - technika ta wcale nie kłóci się z konwencją filmową, choć
      rzeczywiście jest dość rzadko wykorzystywana na dużym ekranie. Cóż, już dawno
      zauważyłem, że recenzje w wyborczej pisane są na zasadzie totalnego
      zaprzeczenia odbioru społecznego: V jak Vendetta, Hi Way, Sin City - filmy
      oczekiwane przez publiczność, świetnie przyjęte w czasopismach branżowych
      (Cinema, Film, Kino) okazały się niemal niedorobionymi etiudami - oczywiście w
      opinii szanownych krytyków z GW. I faktem jest jakieś szczególne krytykanctwo
      wobec filmów polskich. Cóż, MAchulski w "Superprodukcji" chyba właściwie
      odmalował środowisko polskich filmowców, również tych niedorobionych, którzy
      zostali krytykami.
      Co do samej Gazety Wyborczej, żeby nie było... jestem jej wiernym czytelnikiem,
      tym bardziej się dziwie, że trzyma takich frustratów jak ci etatowi krytycy na
      swoim garnuszku.
      • turecky Re: Mumio, wracaj na scenę - Popieram 03.05.06, 20:13
        Byłem, widzialem i jestem mocno zawiedziony. Ten film nie jest śmieszny. Będąc
        maksymalnie otwartym na specyficzny humor i dowcip Mumio, z przykrością nie
        znalazłem w nim nic, co by mnie rozbawiło.
        Nie zaśmiałem się na głos ani razu :-(
    • Gość: marek Porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 12:22
      Rzeczywiście, autorzy filmu mają rację, ten film, trzeba obejrzeć 2 do 3 razy,
      ale niestety tylko dlatego, żeby go zrozumieć.
      • Gość: marekk Re: Porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 12:36
        hmmm filmu nie ogladalem ale widzialem duzo zwiastunów i wydaje mi sie, że jest
        naprawde nieźle odjechany i warto na niego iść.. tak jak w więkoszości produkcji
        Mumio chodzi o absurd, chodzi o zaskoczenie widza taką hmm lekką głupotą, takim
        czymś czego jeszcze nikt w tak dobry sposób nigdy chyba nie potrafił pokazać..
        uważam, że recenzent to typowy przykład osoby zachwyconej tak zwanym kinem
        ambitnym, które niestety ze względu na różne rzeczy nie dociera do wielu osób i
        pewnie długo jeszcze nie dotrze .. Mumio to kabaret a więc coś co ma za zadanie
        rozśmieszać ludzi i to ludzie swoją frekwencją w kinach pokażą czy ten film sie
        podoba czy nie..
      • Gość: Krolroger Słabostki mumio IP: *.acn.waw.pl 03.05.06, 12:51
        Niedawno miałem długą dyskusję ze znajomymi na temat mumio,jest wśród nich grupa
        fanów tego kabaretu. Ich dwa programy kabaretowe, ktore poznalem przed
        zaistnieniem mumio w reklamie srednio mnie smieszyly jesli w ogole. Chumor mumio
        wydaje sie byc zasilanay pobudzeniem intelektualnym na poziomie 2 klasy szkoly
        sredniej ( w starym systemie...), przejawia za tym zupelny brak konkretnego
        pomyslu ich skeczy wszystko wydaje sie radosna improwizacja ( i pewnie w duzej
        mierze nia bylo). Zeby bylo jasne pobudzenie intelektualne na poziomie 2 klasy
        jest pobudzeniem najwiekszym jakiego doswiadczamy w zyciu, na skali obledu,
        niemniej jego wytwory cierpią tak samo jak w/w kabaret na zupelny brak formy
        wiec popadaja w w belkotliwosc. Porownywanie Mumio do Pythonow ( ktorych
        uwielbiam) to naduzycie. Dowcip Pythonow byl przemyslany a jego prezentacja
        perfekcyjnie dopracowana. Wszystkie skecze mialy precyzyjnie zaplanawan
        konstrukcje, kwintesencja dowcipu byla przez autorow zupelnie uswiadamiana i w
        najlepszy sposob wyluskiwana podczas krecenia filmu, nie wiele dzialo sie tutaj
        dzieki radosnej improwizacji. Ja podczas ogladania mumio najczesciej odczuwam
        zenade... zenuja mnie one tak samo jak teksty nastolatka aspirujacego do
        geniuszu literackiego. Nie dziwie sie zatem wpadce filmowej tego kabaretu.
        Sluszenie zauwazyl szczerba ze film potrzebuje pomyslu, jakiejs konstrukcji. W
        mumio z pomyslem bylo zawsze najgorzej....
        • Gość: ja Re: Słabostki mumio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 14:29
          a dla mnie żenujące jest to,że nie wiesz jak się pisze słowo"humor"...a może
          czas wrócić do 2 klasy podstawówki:))
        • Gość: zyguzygu Re: Słabostki mumio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 17:23
          Gość portalu: Krolroger napisał(a):

> Niedawno miałem długą dyskusję ze znajomymi na temat mumio,jest wśród nich
          grup
          > a
          > fanów tego kabaretu. Ich dwa programy kabaretowe, ktore poznalem przed
          > zaistnieniem mumio w reklamie srednio mnie smieszyly jesli w ogole. Chumor
          mumi
          > o
          > wydaje sie byc zasilanay pobudzeniem intelektualnym na poziomie 2 klasy szkoly
          > sredniej ( w starym systemie...), przejawia za tym zupelny brak konkretnego
          > pomyslu ich skeczy wszystko wydaje sie radosna improwizacja ( i pewnie w duzej
          > mierze nia bylo). Zeby bylo jasne pobudzenie intelektualne na poziomie 2 klasy
          > jest pobudzeniem najwiekszym jakiego doswiadczamy w zyciu, na skali obledu,
          > niemniej jego wytwory cierpią tak samo jak w/w kabaret na zupelny brak formy
          > wiec popadaja w w belkotliwosc. Porownywanie Mumio do Pythonow ( ktorych
          > uwielbiam) to naduzycie. Dowcip Pythonow byl przemyslany a jego prezentacja
          > perfekcyjnie dopracowana. Wszystkie skecze mialy precyzyjnie zaplanawan
          > konstrukcje, kwintesencja dowcipu byla przez autorow zupelnie uswiadamiana i w
          > najlepszy sposob wyluskiwana podczas krecenia filmu, nie wiele dzialo sie
          tutaj
          > dzieki radosnej improwizacji. Ja podczas ogladania mumio najczesciej odczuwam
          > zenade... zenuja mnie one tak samo jak teksty nastolatka aspirujacego do
          > geniuszu literackiego. Nie dziwie sie zatem wpadce filmowej tego kabaretu.
          > Sluszenie zauwazyl szczerba ze film potrzebuje pomyslu, jakiejs konstrukcji. W
          > mumio z pomyslem bylo zawsze najgorzej....

Człowieku, przeczytaj co napisałeś, czytanie tego bełkotu faktycznie może być
          większym przeżyciem niż oglądanie niejednego filmu.

• Gość: Mumio i Szczerba Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 12:38
      Nie czepiaj się Jacka Szczerby. Jaczek Szczerba ma taki zawód - musi coś
      napisać. Inaczej nie będzie w następnym miesiącu na jedzonko. Wredny to zawód
      ale jeść trzeba. Ile by nie było w główce rozumku.
    • Gość: Thomas Percy Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.acn.waw.pl 03.05.06, 12:45
      Filmu nie widziałem, nie wiem co to jest Mumio.

Ale Panie Autorze artykułu! Co to za zarzut, że "dzieci się nie śmieją"?!?!
      Tak można uwalić wszytkie filmu Woody Alena i na piedestał wynieść entą kopię
      Shreka.
      Tak samo można uwalić Pański artykuł... "dzieci go nie rozumieją, nie nadaje się
      do Gazety"!
      Sam jestem projektantem gier i czesem celowo wprowadzam do nich elementy nie dla
      dzieci, wiedząc że zmniejszy to sprzedaż.
      • Gość: krolroger Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.acn.waw.pl 03.05.06, 12:52
        Niedawno miałem długą dyskusję ze znajomymi na temat mumio,jest wśród nich grupa
        fanów tego kabaretu. Ich dwa programy kabaretowe, ktore poznalem przed
        zaistnieniem mumio w reklamie srednio mnie smieszyly jesli w ogole. Chumor mumio
        wydaje sie byc zasilanay pobudzeniem intelektualnym na poziomie 2 klasy szkoly
        sredniej ( w starym systemie...), przejawia za tym zupelny brak konkretnego
        pomyslu ich skeczy wszystko wydaje sie radosna improwizacja ( i pewnie w duzej
        mierze nia bylo). Zeby bylo jasne pobudzenie intelektualne na poziomie 2 klasy
        jest pobudzeniem najwiekszym jakiego doswiadczamy w zyciu, na skali obledu,
        niemniej jego wytwory cierpią tak samo jak w/w kabaret na zupelny brak formy
        wiec popadaja w w belkotliwosc. Porownywanie Mumio do Pythonow ( ktorych
        uwielbiam) to naduzycie. Dowcip Pythonow byl przemyslany a jego prezentacja
        perfekcyjnie dopracowana. Wszystkie skecze mialy precyzyjnie zaplanawan
        konstrukcje, kwintesencja dowcipu byla przez autorow zupelnie uswiadamiana i w
        najlepszy sposob wyluskiwana podczas krecenia filmu, nie wiele dzialo sie tutaj
        dzieki radosnej improwizacji. Ja podczas ogladania mumio najczesciej odczuwam
        zenade... zenuja mnie one tak samo jak teksty nastolatka aspirujacego do
        geniuszu literackiego. Nie dziwie sie zatem wpadce filmowej tego kabaretu.
        Sluszenie zauwazyl szczerba ze film potrzebuje pomyslu, jakiejs konstrukcji. W
        mumio z pomyslem bylo zawsze najgorzej....ech
    • Gość: Gostek Szczerba wracaj do przedszkola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 13:00
      ..bo krytyk z Ciebie zaden.
    • caspersky Re: Mumio, wracaj na scenę 03.05.06, 13:09
      Nieopluwa się polskich filmów tylko ... sami wiecie nie są one najlepsze... A
      Hollywoodzkie chociaż teraz mało ciekawe, wcześniej były [ciekawe] i to chyba
      dlatego tak je się chwali... W Mumio podoba mi się to, że zaczynają rozśmieszać
      bezsensem i swoją własna udawana głupotą...
      • Gość: Pinokio Bleeeeee!!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.51.186.* 03.05.06, 13:11
        Ich głupota nie jest udawana - oni po prostu są głupi.
        Najgorsze jest to, że ta ich głupota jest tak żenująca, że w ogole nie jest
        nawet lekko śmieszna...
    • Gość: Piotr B. Od razu było wiadomo, że to będzie kicha IP: 80.51.186.* 03.05.06, 13:09
      Od razu było wiadomo, że to będzie kicha.
    • Gość: danieldaniel Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.escom.net.pl 03.05.06, 13:19
      to niech Polacy zrobia dobry film to nie zostanie skrytykowany. Natomiast
      produkcje typu: "Ja wam jeszcze pokaze" lub "Nigdy w zyciu" czy inne tego typu,
      nie zasluguja nawet na krytyke.
      Co do filmu Mumio to nie pojde bo nie lubie ich poczucia humoru, ktoremu wbrew
      temu co niektorzy twierdza, daleko do Mony Pytona.
    • Gość: kazimierz Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 13:27
      "Oda do radości" jest świetnym filmem, "Hi Way" niestety jest kiepskim filmem,
      przerobionym, wydumanym.
      • Gość: Michu Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.06, 00:36
        Mi sie akurat "Oda do radosci" totalnie nie podobala
    • Gość: gosc Czytalem wywiad z Jacekiem Borusińskim.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 13:41
      ... i mowil o tym, ze ludzie blednie przypisuja mumio "zrobienie" Hi-Way .
      To on ( Jacek Borusiński ) jest Tworca, pomyslodawca i inne tego filmu, a to, ze w filmie mozemy zobaczyc jego kolege z kabaretu, jest wynikiem tego, ze sa zgrani, i razem Tworza udana pare.
      • Gość: Hehehe Niech się nie tłumaczy IP: 80.51.186.* 03.05.06, 13:45
        I tak mu nic nie pomoże
    • Gość: bloody_rabbit Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 13:58
      Skoro ma rację, to nie opluwa, czyż nie? Pomyśl trochę...
    • Gość: marekk Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 14:06
      eheh to ciekawe co by Pan recenzent napisal o filmie Pan Tadeusz czy o innym
      polskim bezsensie..
      • Gość: krolroger Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.acn.waw.pl 03.05.06, 14:08
        o filmie pan taduesz ja moge napisac... Jest swietny. Jest tylko jeden warunek
        brzegowy by go lubic, trzeba lubic Mickiewicza.
        • Gość: krolroger Dlaczego mumio nie smieszy skoro ma smieszyc IP: *.acn.waw.pl 03.05.06, 14:18
          Moze by ktos pokusil sie o analize tematu "Dlaczego Mumio mnie nie smieszy skoro
          ma smieszyc..." Ja zastanowie sie nad nim w drodze do pracy i jak juz przyjade
          do domu to zajrze na forum...
          • Gość: krolroger Re: Dlaczego mumio nie smieszy skoro ma smieszyc IP: *.acn.waw.pl 03.05.06, 14:19
            Wroc. Chodzilo mi nie o analize tematu ale o wypracowanie na temat...
          • Gość: klakson Re: Dlaczego mumio nie smieszy skoro ma smieszyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 00:45
            Jak to nie śmieszy?
        • Gość: marekk Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 15:08
          no wlasnie i tu jest problem.. najgorsze jest to ze recenzje do takich gazet
          pisza ludzie ktorzy nie lubia niczego oprocz kina mega ambitnego wiejacego
          straszna nuda wylansowanego i "modnego" w niektorych kregach..
        • Gość: klakson Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 00:50
          Mickiewicza może nie lubię, ale powiedzmy że trawię... Film był tragiczny.
    • Gość: Kefir Dlaczego gazeta.pl na siłę promuję tego gniota? IP: *.cable.mindspring.com 03.05.06, 14:24
      Dlaczego gazeta.pl tak bardzo promuje ten film? Ciekawe ile dostali kasy za to.
      Dlaczego pokazujecie trailer tego gniota, a innych filmów nie?
      • Gość: klakson Re: Dlaczego gazeta.pl na siłę promuję tego gniot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 00:43
        no zwłaszcza ta recenzja. Na pewno dystrybutor się nie wypłaci za nią :)
    • cptniamo Re: Mumio, wracaj na scenę 03.05.06, 14:29
      Po pierwsze, wielu polskich reżyserów robi świetne filmy, więc nie ma potrzeby
      udawać w celu uratowania "opluwanego polskiego honoru", że te słabsze są znakomite.

Po drugie, nie w tym rzecz, że autor recenzji nie zrozumiał cytowanych zdań z
      pressbooka. Rzecz w tym, że pressbooki nigdy nie zawierają analizy i
      interpretacji filmu - a ten zawierał. Dostać taki pressbook to tak, jakby kupić
      tomik wierszy jakiegoś debiutanta z przedmową autorstwa doktora filologii
      polskiej wyjaśniającą, o co chodzi autorowi wierszy.
      • Gość: ja Re: Mumio, wracaj na scenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 14:31
        proszę o te "świetne" przykłady bo jakos nie zauważyłam.....
        • cptniamo Re: Mumio, wracaj na scenę 03.05.06, 17:48
          Gość portalu: ja napisał(a):

> proszę o te "świetne" przykłady bo jakos nie zauważyłam.....

Prawie dwa tygodnie temu premierę miał film Marka Koterskiego "Wszyscy jesteśmy
          Chrystusami". Pojutrze na ekrany wchodzi "Jasminum" Jana Jakuba Kolskiego.
          Jest jeszcze Leszczyński, który dawno niczego nie nakręcił, i Lech Majewski.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka