mala_ciekawostka "Stawka większa niż życie" odc. 7 16.02.19, 10:52 "Podwójny Nelson" - z ogólnej dwunastki:) Fajny odcinek - zresztą jak wszystkie:) Tym razem o 21:10. Powtórka jutro o 14:35. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 7 16.02.19, 10:59 dzięki, Mała Ciekawostko ! :] yes, odcinek oczywiście bardzo dobry ! z obowiązkową przewrotką "tożsamościową" dla nas w finale; wcześniej inna przewrotka [też taka j.w] spotyka bohaterów :] znakomity serial ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: "Stawka większa niż życie" odc. 7 16.02.19, 11:01 Te "przewrotki" są najlepsze:) Tak jest, znakomity serial:)! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 7 16.02.19, 11:26 yes, Mała Ciekawostko :] czy przeczuwałaś ten zwrot z "Nelsona" ? z tożsamością towarzyszki Klossa ? absolutnie tak :] dzisiaj chyba już nie do powtórzenia, prawda ? filmowo, aktorsko, dekoracyjnie... no i... mamy Ojca Mateusza w zastępstwie :]] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: "Stawka większa niż życie" odc. 7 16.02.19, 12:23 Trochę się domyślałam;) Dokładnie:) :)) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 7 17.02.19, 09:21 świetnie ! :] [ja sie kapnąłem dopiero jak mi wyjaśnili ;)] :] przed "Ojcem Mateuszem" był włoski Don Matteo, nieprawdaż ? :] czy udało Ci się obejrzeć ten serial ? Latał na jednym z polskich kanałów, z tego co pamiętam; może to włoska egzotyka, moze coś innego, ale jakoś tak bardziej mi przypadł do gustu niż nasza wersja :] A Tobie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: "Stawka większa niż życie" odc. 7 17.02.19, 10:42 Ja też się domyślałam, ale pewności nie miałam;) Nie widziałam ani oryginału, ani naszej wersji;) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 7 17.02.19, 10:56 :] o, zaskoczyłaś mnie :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 7 19.02.19, 09:16 Cześć, Mała Ciekawostko ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 7 20.02.19, 09:14 Witaj , Mała Ciekawostko ! udanego dnia życzę Ci ! :] udanego dnia, Czcigodni ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: "Stawka większa niż życie" odc. 7 20.02.19, 16:40 Dziękuję i nawzajem:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 7 21.02.19, 09:14 Dzięki ! :] życzę znakomitego czwartku, Mała Ciekawostko :] Czcigodni, powodzenia ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 7 22.02.19, 09:22 :] Niech piątek będzie dla Ciebie dniem rewelacyjnych zdarzeń i wiadomości, Mała Ciekawostko ! :]] powodzenia, Czcigodni ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Stawka większa niż życie" odc. 7 23.02.19, 09:15 :] a zatem, soboty słonecznej, intrygującej i stanowczo wypoczynkowej, życzę Ci, Mała Ciekawostko :] Czcigodni, radości ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
seidici Re: "Stawka większa niż życie" odc. 7 05.03.19, 10:28 Jak można nie oglądać "Ojca Mateusza"? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:55 TVP2 "Opiekun" 16.02.19, 10:55 niemieckie kino sensacyjne. pewnie naśladujące amerykańskie ?, ale swojskie dekoracje i uwarunkowania zawsze mogą coś poprawić w odbiorze, odświeżyć przekaz ;] policjant chroni dziewczynę, świadka zabójstwa, przed swoimi skorumpowanymi kolegami oraz mafiosami. reżyseruje Til Schweiger. jako reżyser szukał dostatecznie świetnego, atrakcyjnego aktora do głównej roli i znalazł. Siebie samego ;] obok jest pani Luna Schweiger, córka. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:55 Puls "Podziemny krąg" 16.02.19, 11:21 ikoniczny już film :] lcytaty, lejtmotiwy, odlotowi bohaterowie, a w istocie jest to rzecz o frustracji współczesnego konsumenta, który ma dobrą pracę, pieniądze, może kupić wszystko, ale im bardziej i więcej posiada, im bardziej spełnienie życiowe utożsamia z komfortem materialnym, tym mocniej dotyka go frustracja i niemoc. Chuck Palahniuk pisał to w 1996 roku, film powstał w 1999, ale po 20 latach diagnoza chyba wciąz jest aktualna, zwłaszcza że realizacja rzekomego zycia następuje już nie tylko za pomocą konsumpcji i gromadzenia rzeczy zapewniających prestiż, ale i na portalach społecznościowych w przestrzeni wirtualnej, co również odrywa człowieka od jego naturalnego środowiska. bohaterowie [nie zdradzajmy szalonej przewrotki jaka się zdarzy] filmu buntują się przeciw temu za porzucając wygodne mieszkanie dla spartańskiej nory, walk na pięści i nieskrępowanego seksu, przy okazji uruchamiając proces generalnej destrukcji zastanego świata, którego już nie da się zatrzymać. MOżna się zastanowić, na ile realizacja tego scenariusz pomogłaby światu i społeczeństwu w odzyskaniu utraconych wartości, a na ile jest to po prostu terror, który nie likwiduje przyczyny, a jedynie skutki przemian technologicznych i kulturowych [np. czy można wyeliminować całkowicie zjawisko reklamy albo kredytów czy da się jedynie zmienić formę w jakiej występują ?] ? tak czy owak, Brad Pitt i Edward Norton oraz Helena Bonham Carter - rewelacyjni !, a David Fincher poznać się dał jako wybitny spec od prowadzenia akcji celem stworzenia niepowtarzalnego nastroju ! interesujace, że w każdej stacji, w jakiej ten film pokazywano, dialogi [i monologi, bo narrator gęsto opowiada] czytał inny lektor i za każdym razem przekład był inny, czasami dośc zachowawczy i zbyt skrótowy. Pamiętam niezłą wersję polsatowską, ta z Pulsu jakoś gdzieś mi uciekła, a najlepszą słyszałem, a jakże, w wydaniu video :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:20 TVN7 "Pretty Woman" 16.02.19, 11:35 hit kina 90s :] Pigmalion i Galatea w wersji by Hollywood ;] I to był kiedyś "harlekin" ze szlachetnego kruszcu, rzucający wyzwanie latynoamerykańskim tasiemcom, zagrany z talentem przez pp. Roberts i Gere'a, rzec by nawet mozna, że od pamiętnego roku 1990 niewiele powstało bardziej zajmujących komedii romantycznych, nieprawdaż ? i odważnych na swój sposób, w końcu główna bohaterka rozpoczyna jako pani do towarzystwa; w którym to dzisiejszym serialu, romantycznej komedii, przedstawicielka tak ryzykownego filmowo fachu występuje w głównej roli i tak sie jej postać rozwija, że w połowie filmu nawet najwięksi konserwatyści zapominają o tym szczególe ? a może autorzy filmu przepisowo nas oszukują cukierkując zbyt zanadto ? Nie tyle bowiem chodzi o pochodzenie, ile o przemianę, a więc o lekcję moralności, z której jak zawsze wynika, że każdego da się "ucywilizować" miłością ? :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 TVN7 "Pretty Woman" 17.02.19, 10:23 o proszę, dzisiaj powtórka, a raczej : dzisiejszy termin jest chyba TYm właściwym :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 9:25 TVP1 "Rzymskie wakacje" 17.02.19, 09:28 właśnie powinien się zaczynać ! :] urocza historyjka z pieknym Rzymem jako dekoracją, Audrey Hepburn & Gregory Peck w głównych rolach ! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 9:35 ! TVP1 "Rzymskie wakacje" 17.02.19, 09:28 grek.grek napisał: > właśnie powinien się zaczynać ! :] > > urocza historyjka z pieknym Rzymem jako dekoracją, Audrey Hepburn & Gregory Pec > k w głównych rolach ! 9:35 ! zatem, jeszcze 10 minut na przygotowanie się :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 11:35 TVP2 "Prawdziwe męstwo" 17.02.19, 09:33 oryginał z 1969 roku, z oscarową rolą Johna Wayne'a. Gra on podstarzałego eks-szeryfa, którego wynajmuje nastolatka, aby za odpowiednią opłatą pomścił śmierć jej ojca zabijając jego mordercę. w 2010 roku bracia Coenowie zrobili remake z Jeffem Bridgesem. Przyjęty równie przychylnie. ciekawe, swoją drogą, że w Ameryce ciągle można nakręcić wiarygodny western; to chyba te plenery Kolorado, Nowego Meksyku, Arizony i inne tak działają ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 12:30 Kultura "Chce się żyć" 17.02.19, 09:48 jak w tytule : prawdziwa pochwała życia :] I determinacji w dążeniu do złapania kontaktu z najbliższymi. Kto wie, ilu tzw. zdrowych ludzi cierpi na podobne trudności, co główny bohater, tyle że w znaczeniu metaforycznym. Jego desperacja w dążeniu do celu może być zaraźliwa :] Bohater cierpi na porażenie mózgowe, ale tylko na zewnątrz, w środku funkcjonuje bardzo sprawnie, z wysokim poczuciem humoru i ironii obserwuje otoczenie, z którym nie może się porozumieć, takze dlatego że wszyscy uznają, iż jest to niemożliwe w sytuacji, w której znajduje się jego ciało. był wspaniały film "MOja lewa stopa" Jima Sheridana z fenomenalną rolą Daniela Day-Lewisa, potem "Motyl i skafander" Juliana Schnabla, "Chce się żyć" jest w świetnym towarzystwie. Posiada tę samą siłę, specyficzny wdzięk i dobrą energię oraz chyba jeszcze więcej dystansu i humoru. Dawid Ogrodnik i Kamil Tkacz grają niesamowicie, Dorota Kolak i Arkadiusz Jakubik są świetną parą troskliwych rodziców, a i scenografia przygotowana została z pietyzmem, bo to lata PRLu są. reżyseruje : Maciej Pieprzyca. Jak napisała Barbasia : "Przygotujcie chusteczki, bo mogą się przydać" :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka "Orphan Black" - krótka recenzja serialu:) 17.02.19, 09:57 To jeden z tych seriali, które zajmują czołowe miejsca w rankingach mniej popularnych, które warto obejrzeć. Opowiada o grupie kobiecych klonów, wszystkie gra Tatiana Maslany, "powstałych" w ramach eksperymentów i badań naukowo-genetycznych. Akcja serialu skupia się wokół spisków rządowych, tajnych agencji i programów. Jeśli się przekona do takiej konwencji, to fabuła potrafi wciągnąć:) Duże wrażenie robi gra Tatiany Maslany - wciela się w ponad 10 różnych postaci, każda ma inny sposób zachowania, mówienia (akcenty, od brytyjskiego, po ukraiński, do fińskiego;) ), wygląd. Po tym widać skalę jej aktorskiego talentu - dostała za grę w "Orphan.." nagrodę EMMY bodajże. Podobno niektórzy widzowie dopiero po jakimś czasie zorientowali się, że w te role wciela się jedna i ta sama osoba:)) Niedawno widziałam, że emitowała ten serial telewizja WP. Może jeszcze jakiś inny kanał kiedyś go puści. Jeśli tak to warto go obejrzeć:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Orphan Black" - krótka recenzja serialu:) 17.02.19, 10:22 Dzięki, Mała Ciekawostko ! :] rewelacyjnie interesujaca historia !, także dlatego, że to może być niedaleka calkiem przyszłość, a moze... kto wie, co w tajnych laboratoriach wojskowych już powstało ? Permanentnie jesteśmy i będziemy w przededniu prawdziwej rewolucji technologicznej, jaką stanie się wprowadzenie androidów i klonów wlasnie do naszego codziennego życia, w taki sposób, że staną się jego częścią nie budząc już najmniejszej sensacji. yes, pamiętam p. Maslany z filmu "Złota dama", o którym kiedyś rozmawialiśmy; wtedy właśnie napisałaś po raz pierwszy o serialu :] pamiętam też podobną rolę Toni Collette we "Wszystkich wcieleniach Tary", z tym że tam była to multirola oparta głównie na zachowaniach i sposobie bycia postaci. I było ich chyba pięć albo sześć, a więc znacznie mniej niż w "Orphan" :] Taka... rozbiegówka, prawda ? :] rozumiem, ze te 10 postaci w "Orphan" różni się szalenie w warstwie wizualnej, przede wszystkim, i stąd efekt zaskoczenia u widzów, o którym piszesz ? I jeszcze przychodzi mi do głowy Cate Blanchett, która też chyba miała podobny epizod w swoim CV aktorskim, ale pewien nie jestem tytułu tego filmu ? :] absolutnie, konwencja spisków, agentów i rządowych programów bardzo mi odpowiada ! :] chętnie obejrzę ten serial, jeśli tylko nadarzy się sposobność. świetna, i cenna !, recenzja, Mała Ciekawostko ! :] Dzięki i... domagamy się więcej, więcej, więcej... ! o wszystkim, co oglądasz ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: "Orphan Black" - krótka recenzja serialu:) 17.02.19, 10:35 Dzięki:) O tak, ciekawe, co już odkryto, a co dopiero zastanie odkryte w tych dziedzinach:) To bardzo interesujące zagadnienie! Rzeczywiście chodzi głównie o warstwę wizualną jej ról, połączoną z językiem angielskim mówionym z różnymi akcentami o których pisałam - to mogło zmylić tych widzów;) A tak - kojarzę, że zarówno T. Collette, jak i C. Blanchett miały podobne wyzwania aktorskie:) Liczę, że jakaś emisja, gdzieś, kiedyś, niedługo się "trafi":) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Orphan Black" - krótka recenzja seri 17.02.19, 10:48 cała przyjemność po mojej stronie, Mała Ciekawostko :] tak jest ! szalenie ! oraz... niepokojące, nieprawdaż ? co też z tych... czeluści moze sie wydostać ? I... kiedy ostatecznie utracimy na rzecz maszyn i klonów kontrolę nad własnym losem, jako gatunek ? rozumiem :] to wspaniały komplement dla aktorki i całej ekipy serialowej, nieprawdaż ? :] Tatiana Maslany jest w świetnym towarzystwie :] o, ja także ! Bardzo ! Bardzo bym chciał obejrzeć ten serial. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: "Orphan Black" - krótka recenzja seri 17.02.19, 11:59 To prawda, te kwestie mogą wzbudzać niepokój. Dokładnie, i to jak najbardziej komplement zasłużony:) Mam nadzieję, że będziesz miał okazję go obejrzeć:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Orphan Black" - krótka recenzja seri 17.02.19, 12:42 jeszcze będziemy nosić obowiązkowe opaski dla odrożnienia od androidów i klonów ;] świetnie :] dzięki, Mała Ciekawostko :] Odpowiedz Link Zgłoś
qohen.leth Re: "Orphan Black" - krótka recenzja seri 17.02.19, 14:38 Chyba jednak to zmyliło widzów, że aktorka często występowała w kilku wcieleniach jednocześnie, w tej samej scenie i jest to świetnie zrobione, w ogóle nie widać jakichkolwiek efektów. Tak że trzy czy cztery Tatiany grały ze sobą, wchodząc we wspólne interakcje czy z innymi aktorami i naprawdę wcale nie było to sztuczne, można je było traktować jak całkiem odrębne osoby i nawet jak się wiedziało zapominało się, ze to ta sama aktorka. Super rola, słusznie nagradzana. A serial taki sobie, na początku bardzo wciągający, ale w następnych sezonach oraz bardziej scenarzyści jechali po bandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Orphan Black" - krótka recenzja seri 19.02.19, 09:26 qohen.leth napisał(a): > Chyba jednak to zmyliło widzów, że aktorka często występowała w kilku wcielenia > ch jednocześnie, w tej samej scenie i jest to świetnie zrobione, w ogóle nie wi > dać jakichkolwiek efektów. Tak że trzy czy cztery Tatiany grały ze sobą, wchodz > ąc we wspólne interakcje czy z innymi aktorami i naprawdę wcale nie było to szt > uczne, można je było traktować jak całkiem odrębne osoby i nawet jak się wiedzi > ało zapominało się, ze to ta sama aktorka. > Super rola, słusznie nagradzana. > A serial taki sobie, na początku bardzo wciągający, ale w następnych sezonach o > raz bardziej scenarzyści jechali po bandzie. dzięki za interesujące uwagi ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:15 Kultura "Pułkownik Kwiatkowski" 17.02.19, 10:09 Mała Ciekawostko, jak zawsze składam Ci serdeczne podziękowania za rekomendację "Pułkownika..." :] łotrzykowska to historia o lekarzu, który wykorzystuje przypadek, a później również służbistość i brak refleksji niższych rangą, by w czasash stalinowskich grać rolę pułkownika UB. Zachowuje się jak przystało, naburmuszony jest, nie znosi sprzeciwu, rozstawia po kątach, aktor z niego pierwsza klasa. I dzięki temu pomaga paru ludziom, porządkuje kilka niesprawiedliwości, odwraca kilka złych decyzji. wszelkie podobieństwa do "Rewizora" Gogola - zamierzone chyba ? :] Komiczna oda do Aktorstwa !, wszak właśnie dzięki niemu, dzięki idealnemu wcieleniu, kreacji bohater jest w stanie prowadzić swoją brawurową akcję, na dodatek presja z jaką się jest absolutnie nieporównywalna, tutaj zła recenzja oznacza śmierć albo dożywotnie więzienie. wybitny w swoim aktorstwie w aktorstwie Marek Kondrat. świetna reżyseria : Kazimierz Kutz. a scenariusz Jerzego Stefana Stawińskiego : też z pierwszej ligi. I z to z miejsca dającego od razu awans do Ligi Mistrzów ;] Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: 18:15 Kultura "Pułkownik Kwiatkowski" 17.02.19, 10:36 Dzięki, cała przyjemność po mojej stronie:) Cieszę się, że film Ci się spodobał:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 18:15 Kultura "Pułkownik Kwiatkowski" 17.02.19, 10:50 niezmiernie ! :] zawsze wspominam "Pułkownika..." z najwyższą radością :] dzisiaj też mam nadzieję obejrzeć ! Odpowiedz Link Zgłoś
mala_ciekawostka Re: 18:15 Kultura "Pułkownik Kwiatkowski" 17.02.19, 12:00 Super:) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Super Polsat "Supermarket" 17.02.19, 10:28 ochroniarze supermarketowi łapią detalicznego złodzieja i, już po zamknięciu sklepu, znęcają się nad nim. hiperboliczny akt oskarżenia wobec panoszącego się kapitału, który łapami swoich siepaczy uzurpuje sobie prawo do przemocy wobec jednostki ? Czy może raczej nieskomplikowana sensacja ? reżyseria : Maciej Żak. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 TV4 "Gangi Nowego Jorku" 17.02.19, 10:44 kolejny film za który Martin Scorsese nie dostał Oscara. A było dla niego 10 nominacji. I wszystkie przepadły ! inscenizacja jest wystawna i dopracowana w każdym calu, Nowy Jork z połowy XIX wieku aż uderza wiarygodnością przestrzeni publicznej, dokładnością sporządzonych rekwizytów i drobiazgów, strojów bohaterów, ich surowych fizjonomii [świetnie ucharakteryzowanych]. sama akcja skupia się, z tego co mnie pamięć [nie] zawodzi, na relacji chłopca, który chce sie zemścić na herszcie jednej z band, rywalizujących o władzę w mieście; ten jegomośc, z zawodu rzeźnik, zabił chłopakowi ojca, więc młodzian wygląda na solidnie zdeterminowanego do wykonania swojej misji. Podchodzi do sprawy jak rasowy spryciarz, zamierza wkupić się w łaski rzeźnika, zostać jednym z jego przybocznych, a potem dokonać tej szekspirowskiej z ducha zemsty. i tak też postępuje, krok po kroku, gubiąc się jednak nie tyle w swoich wątpliwościach, ile w zaintrygowaniu postacią rzeźnika, jakiemu ulega w trakcie realizowania zadania. Do głosu dochodzi tutaj, o paradoksie - z powodu braku ojca !, pragnienie posiadania w życiu tzw. father figure. I to właśnie zabójca ojca wygląda na takiego mężczyznę, który nadaje się idealnie ! a wszystkie te subtelne watki psychologiczne rozwijają się na tytułowych wojen gangów o prymat w Nowym Jorku, raczkującym do dzisisjszej roli nieformalnej stolicy świata. Proces dojrzewania i wzrastania jest to bolesny i krwawy, jakkolwiek niewyjściowo to brzmi. W filmie przedstawiono to w sposób imponująco dotkliwy i efektowny jednocześnie. obsada z Danielem Day-Lewisem i Leonardo Di Caprio, sami specjaliści w zespole realizacyjnym, chyba jeden z wyższych budżetów jakimi dysponował kiedykolwiek Scorsese Team, sukces finansowy. tylko Oscara zabrakło do prawdziwego filmowego Szlema ;] Ale... może to niekonieczne jednak ? :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:00 Stopklatka "Idy marcowe" 17.02.19, 11:04 wedle klasyka : nie należy interesować się dwiema rzeczami : jak powstaje kiełbasa i jak robi się politykę. "Idy" zapuszczają żurawia za kulisy tej drugiej aktywności ludzkiej. I faktycznie nic przyjemnego sie tam nie spotyka. główny bohater pracuje jako asystent kandydata z ramienia Demokratów na prezydenta Ameryki. Jest idealistą, wierzy w program i osobowośc swojego pryncypała, ale im dalej w las, tym więcej gęstych malinowych chruśniaków : kandydat posiada wady, media są drapieżne i bezwqzględne, konkurencja polityczna nie przestrzega żadnych zasad i kopie po kostkach, a na dodatek przytrafia się kłopotliwy romans. I razem do spółki, na dodatek w okresie gorącego politycznego zamieszania, rozwojowe sprawy te zaczynają zagrażać nie tylko karierze bohatera, ale przede wszystkim jego duszy, czy też sumieniu i etycznej samoocenie, jakkolwiek to zwać. obsada znakomita, w głównych rolach pp. Gosling i Clooney, a obok nich pp. Tomei, Seymour-Hoffman czy Giamatti. scenariusz Granta Heslova, z ktorym George Clooney - reżyser filmu - współpracował jakże owocnie już wcześniej, przy "Good Night and Good Luck". dobry film, wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:05 TVN "Non-stop" 17.02.19, 11:13 dobrze zrobiony szablon może zaowocować świetnym widowiskiem filmowym :] agent federalny musi działać skrycie na pokładzie lecącego samolotu, opanowanego przez terrorystów żądających okupu i grożących zabijanie pasażerów. Liam Neeson w roli agenta, reżyseruje Jaume Collet-Serra, a ekipa dysponowała budżetem, bagatela, 50 mln zielonych prezydentow, co dla filmu dośc kameralnego chyba ?, stanowi sporą sumę, nieprawdaż ? :] w Filmweb : 7/10 ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: 20:05 TVN "Non-stop" 18.02.19, 10:57 Czy oglądaliście, Czcigodni ? uciekło mi ostatnie 25 minut, ale do tego czasu : naprawdę niezły film sensacyjny ! Żadna tam prosta rozgrywka ganiających się po pokładzie samolotu facetów, raczej historia, nie przesadzając zanadto ;], wręcz inspirowana kryminałami Agathy Christie : 150 pasażerów w samolocie, a pan agent ochrony musi wyszukać tego jednego, który - mimo wszelkich środków bezpieczeństwa jakie są podjęte - wciąz co 20 minut kogoś zabija, żądając wciąż 150 mln dolarów okupu. Podejrzani są wszyscy ! a co najlepsze, pierwszego pasażera zabija... sam agent, oczywiście nie z premedytację, ale jakimś trafem dokładnie w czasie, który zabójca wyznaczył [esemesowa korespondencja między nim, a agentem cały czas pojawia się na ekranie]; na dodatek agent wkrótce ma przeciwko sobie także wszystkich podróżnych, niezawodolonych, że biega z bronią i kaŻe im wypełniać polecenia. żeby było jeszcze ciekawiej : zakamuflowany terrorysta robi swoje na konto agenta, konto do przelewu 150 mln okupu zareejestrował bowiem na jego nazwisko. Agent to rozwodnik, przeżył śmierć córki, mocno popija/ł, opinię ma jak najgorszą, więc nic dziwnego, że w wiadomościach telewizyjnych jest przedstawiany jako porywacz samolotowy; pasażerowie mają ten dziennik na swoich mini-telewizorach w samolocie, więc facet jest narażony na to, ze po prostu za chwilę oni sami go obezwładnią. Nawet stewardessy, które znają go od lat, są wysoce podejrzliwe, nawet piloci i kapitan; być moze jedyną osobą na której moze polegać jest koleżanka z fotelu obok, gra ją Julianne Moore w stylowych okularach. Aczkolwiek, czasami najciemniej bywa pod latarnią, więc kto wie, czy to ona przypadkiem nie uczestniczy w tym terrorze ! bardzo dobry thriller ! Morfeusz nakrył mnie kapeluszem podczas ostatniej przerwy reklamowej, czego żałuję :] A miałem tylko na moment zmrużyć oko, słusznie wynagrodzić sobie tydzień z nocnymi seansami filmowymi... no i obudziłem się podczas napisów końcowych :] Czy to nie jest złośliwość ? żeby 2 godziny po filmie, to rozumiem, ale podczas napisów końcowych ? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:05 TVP2 "Rozgrywka" 17.02.19, 11:25 z chęcią polecam ten film :] oto doswiadczony złodziej specjalista podczas akcji wpada w tarapaty, z których ledwie uchodzi cało. Ten wypadek przekonuje go do decyzji o przejściu na zawodową emeryturę. W życiu prywatnym prowadzi elegancki klub jazzowy w Montrealu, ma także związek z atrakcyjną panią. Po co miałby nadal tak ryzykować ? Moze nawet są to oznaki profesjonalnej starości ? a jednak raz jeszcze postanawia wejśc do tej samej rzeki, zrobić skok absolutnie Ostatni. Zapładnia go takim pomysłem jego paser, a do wzięcia będzie kilka ładnych milionów. Celem zaś : ozdobne berło królewskie, aktualnie znajdujące się w doskonale strzeżonym sejfie miejskiego urzędu celnego. Czas na wykonanie zadania jest ograniczony. Na dodatek nasz spec nie będzie tym razem pracował sam. Niezbędną pomoc ma otrzymać od wspolnika, młodego pracownika urzędu, który dłuższego czasu prowadzi tam krecią robotę stosując znakomity kamuflaż. Nikt tutaj nie moze ufać nikomu, spotyka się dwoch róznych od siebie ludzi, akcja ma tempo i suspens, a finał jest rewelacyjny, pozornie banalnie rozwiązana sytuacja, ale jak się zastanowić blizej... cóż za błyskotliwa prostota i jaka wiarygodna ! jak zawsze dobry De Niro, znów wspaniały w swojej efektownej, przechodzącej między rejestrami, ekspresji Edward Norton, a razem z nimi Marlon Brando. reżyseruje Frank Oz. świetna jest muzyka Howarda Shore'a. naprawdę, śmiało można spróbować :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:30 TVP Historia "Pan Wołodyjowski" 17.02.19, 11:26 niech jeszzce POlsat wpadnie na "Ogniem i mieczem" i bedzie cała trylogia w jednym czasie :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:10 TVP Historia "Pan Wołodyjowski" 2/2 24.02.19, 10:53 część druga. zawsze przypomina mi się skecz Moralnych "Biblioteka", w nim niezawodny : "Pan Tadeusz Wołodyjowski" ;] Tutaj epopeja, kino epickie w skali narodowej, a tam takie nieprzystojne heheszki... ;] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 21:30 TVP Kultura "Perła w koronie" 17.02.19, 11:29 czy oglądaliście, Czcigodni ? umieszczona w latch 30-tych walka śląskich górników o zachowanie swoich miejsc pracy, zagrożonych z powodu planów zalewania kopalni przez niemieckiego właściciela. reżyseruje Kazimierz Kutz. w rolach głównych : Franciszek Pieczka, Olgierd Łukaszewicz, Jan Englert. muzyka Wojciecha Kilara. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 22:15 TVP2 "Kapitał ludzki" 17.02.19, 11:49 we Włoszech był to film roku, wybitniejszy, zdaniem głosujacych, niż "Wielkie piękno", który dostał Oscara. pewnie zdecydował konkret, którym operuje "Kapitał..." ? jego krytyczny wobec spraw społecznych charakter ? chociaż forma scenariusza i sposob narracji, wykorzystujące odkrywanie kolejnych faktów i elementow intrygi przerabiając wersję podstawową za pomocą przedstawiania osobnych punktów widzenia zaangażowanych w nie postaci, co prowadzi do świetnych twistów, zaprzeczeń i sprostowań, na bieżąco poprawiających ostateczny kształt prawdy - też są znakomite ! centralny punkt całej historii stanowi śmiertelne potrącenie rowerzysty, jakie ma miejsce nocą na jednej z bocznych dróg. Treść filmu opisuje sposób w jaki do tego doszło, dlaczego doszło do tego oraz jak z tego chcą wyjść zaangazowani w całą rzecz ludzie. I wokół tego kręcą się powiązane ze sobą losy bogatego, pozornie szczęsliwego, małzeństwa oraz aspirującego do socjety drobnego przedsiębiorcy i jego córki związanej z synem bogaczy. świetny film, poplątany i zaskakujący, a przy okazji krytykujący mocno żądzę pieniądza, klasowośc włoskiego społeczeństwa konsumpcyjnego zaludnianego przez jednostki w wysokim stopniu nieszczęśliwe i sfrustrowane, perfidię ludzi gotowych na wszystko, by uniknąć odpowiedzialności za własne czyny, próby podporządkowania planów życiowych innych na rzecz realizacji własnych pomysłów i ostatecznie uprzedmiotowienie człowieka z dzisiejszym do cna materialistycznym , cynicznym świecie w archiwum jest opis i recenzja autorstwa Siostry, koniecznie warto przeczytać ! :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 23:05 Polsat "48 godzin" 17.02.19, 11:55 twardy biały glina z San Francisco prowadzi śledztwo w sprawie mafiosów. Potrzebny mu jest do tego czarny złodziejaszek, którego wyciąga warunkowo z więzienia. I razem w to śledztwo brną, docinając sobie niemiłosiernie, kłócąc się i chyba nawet okładając okazjonalnie po buźkach ;] czarny kontra biały, hałaśliwy luzak kontra twardziel ponurak, Eddie Murphy kontra Nick Nolte. świetne dialogi i sytuacje konfliktowe, scenariusz pisało czterech panów, w tym reżyser Walter Hill. jeden z ikonicznych filmów kina akcji i sensacji, a przy okazji otwierający pole do świetnej ekspresji komiczno-stylistycznej dla aktorów. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Berlinale 2019 - nagrody rozdane ! 17.02.19, 16:20 jakoś nam śmignęło w tym roku :] Złoty Niedzwiedź dla "Synonymes", nagrody aktorskie : pani Mei Mong i pan Jinchun Wang, oboje zagrali w filmie "Di jiu tian chang", najlepszą reżyserką uznano Angelę Schanelec za film "Ich war zuhause, aber". polskim akcentem był nowy film Agnieszki Holland : "Mr Jones". po prawej stronie "newsy", a w nich recenzje z kolejnych dni festiwalu : www.filmweb.pl/awards/Berlinale/2019 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Dzień Kota ! :] 17.02.19, 16:24 Kota to Dzień ! ;] bywa brawurowo, ale ponoć nikomu nic sie nie stało, a obrazki są momentami przekomiczne; koty w swoim żywiole ;] : www.youtube.com/watch?v=5VBriRTl_aM Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek zmarł Bruno Ganz 17.02.19, 16:29 wspaniała rola w "Upadku", ryzykowna z uwagi na oryginał, jaki musiał zinterpretować, pamiętam również jego występ w "Baader Meinhof". kultura.onet.pl/film/wiadomosci/bruno-ganz-nie-zyje-aktor-znany-z-roli-adolfa-hitlera-w-upadku-mial-77-lat/sp9d830 Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Barbasiu, Siostro, Never, Pepsic, Angazetko... 17.02.19, 16:36 Bene Gesserit, Ewo, Czcigodne i -godni, jesli byli i są również - nie zapominajcie o naszym wątku, wpadajcie z impetem i zaskakujcie nas swoimi najlepszymi recenzjami, opisami i wrażeniami z wszelkich przygód filmowo-serialowo-kinowo-dowolnych ! :] specjalnie dla Was : www.youtube.com/watch?v=DRaMvudkjNY Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Maniu, czy u Ciebie wszystko dobrze ? 17.02.19, 16:40 mam, mamy, nadzieję, że tak ! ze specjalnymi dla Ciebie pozdrowieniami w tę zacną, wiosenną :], niedzielę : www.youtube.com/watch?v=OWWJlWOjsDs Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Maniu, czy u Ciebie wszystko dobrze ? 23.02.19, 12:19 tak, wszystko dobrze, trochę jakoś czasu mało ;) Ale już jestem i postaram się być więcej i częściej :) Dzięki za piękną muzykę :) Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: Maniu, czy u Ciebie wszystko dobrze ? 23.02.19, 17:59 Cześć, Maniu ! :] cieszę się, że wszystko u Ciebie w porządku ! :] świetnie, świetnie :] och, to dla mnie przyjemnośc grać dla Ciebie :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:55 Historia "Sprawiedliwi" odc. 2 / 7 18.02.19, 09:31 pełny tytuł : "Sprawiedliwi. Kto ratuje jedno życie...". serial z 2010 roku. kolejne historie, albo - kolejne odcinki, koncentrują się na aktywności Polaków, którzy w czasie II wojny światowej pomagali Żydom, a nierzadko ratowali przed wywiezieniem do obozu koncentracyjnego. 2 odcinek nosi tytuł "Kara śmierci". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 19:20 Historia "Sprawiedliwi" odc. 4 / 7 20.02.19, 09:41 tytuł odcinka : "Żegota". polscy obywatele pomają żydowskim przyyjaciołom podczas okupacji : wyrabiają dokumenty, załatwiają przerzut w bezpieczne miejsca, ukrywają w domach. kawałek historii w formie fabularnej. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 19:05 Historia "Sprawiedliwi" odc. 5 / 7 21.02.19, 09:46 odcinek pt : "Mury". z opisów wynika, że co 10 minut niemiecki patrol albo szpicel trafia na ślad, ale w ostatniej chwili udaje się zapobiec nieszczęściu. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 19:05 Historia "Sprawiedliwi" odc. 6 / 7 22.02.19, 09:49 tytuł odcinka "Wirtuoz". Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 18:55 Historia "Sprawiedliwi" odc. 7 / 7 25.02.19, 10:58 odcinek ostatni : "Ten ratuje cały świat". spodziewany jest happy end :] Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek 20:20 Kultura "Rozumiemy się bez słów" 18.02.19, 09:45 o, jest premiera :] film francusko-belgijski, w zapowiedzi : komedia z elementami dramatycznymi. główną bohaterką jest nastolatka z muzycznym talentem, która mieszka na prowincji, z rodziną złożoną w komplecie z osób niesłyszących. Jest dla nich więc podwójnie ważna, bo poza więzami krwi jakie między nimi zachodzą, stanowi takze łącznik ze światem. zagwozdka polega na tym, że dziewczyna kocha swoją rodzinę, ale jednocześnie chce realizować swój talent. kiedy zostaje zauważona, gdyż śpiewa w chórze, i dostaje propozycję wyjazdu do szkoły muzycznej w Paryżu : staje przed poważnym dylematem. brzmi zachęcająco i znakomicie ! reżyseruje : Eric Lartigau scenariusz : Victoria Bedos nominacja do Europejskich Nagród Filmowych w kategorii : najlepsza komedia AD 2015. Cezar 2015 dla najbardziej obiecującej aktorki roku - Louane Emera, która gra główną rolę. Oraz 5 nominacji m.in najlepszy film, aktor, aktorka i scenariusz oryginalny, nad którym - gwoli prawdy - pani Bedos pracowała z pomocą trzech dżentelmenów. Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek "Rozumiemy się bez słów" - o filmie po filmie 19.02.19, 11:58 Czy oglądaliście, Czcigodni ? Film jest to zabawny, inteligentny, wreszcie wzruszający, a także dowodzący, iż francuska piosenka autorska pozostaje wciąż idealnym komentarzem do niepokojów młodzieńczego ducha ;] Główna bohaterka, Paula, ma 16 lat i jest jedyną słyszącą i mówiącą osobą w rodzinie głuchoniemych. Jej rodzice i młodszy brat od urodzenia nie posiadają tych zdolności. Porozumiewają się językiem migowym, a tlumaczenia lecą tekstem na dole ekranu. Rodzice kochają się na zabój, darzą się namiętnością wprost niepohamowaną i za dziećmi też przepadają; poczciwy tata o wyglądzie drwala i fertyczna mama blondynka. OBoje bardzo ekspresyjni w swoim "miganiu" i mowie ciała, którymi wyrażają emocje, a są one momentami iście włoskie ! Akcja dzieje się na ikonicznej francuskiej prowincji, a dom w jakim mieszka familia zrobiony jest z kamienia i przystrojonymi kwiatami. Prowadzą fermę z krowami i zajmują się produkcją oraz sprzedażą doskonałych serów. Z tego się utrzymują. Paula chodzi do szkoły, a po zajęciach nie ma czasu dla siebie, bo pomaga rodzicom jako tłumaczka. Zalatwia telefony, rozmawia z klientami na bazarku, z weterynarzem, ktory przychodzi do chorej krowy, ale i u lekarza, który zaleca rodzicom "mniej seksu" z powodu jakiejś drobnej dolegliwości ojca ;]. Wszędzie gdzie słuch i głos są konieczne, albo tylko przydatne - ona wchodzi do akcji. Rodzice, ofk, radzili sobie jakoś takze gdy jej nie było albo była mała, ale skoro już jest duża, to po co się męczyć :] Poza tym, ma przyjaciółkę od serca i podoba się jej rówieśnik ze szkoły, a więc jest także nastolatką w sensie stricte. Ba, właśnie dostała pierwszy okres, co jest wydarzeniem w domu, zwłaszcza dla matki; niestety, w szkole też się dowiadują, więc nielubiana koleżanka robi z tego szpilkę, żeby ukluć naszą bohaterkę. Paula lubi swoje życie, przyzwyczaiła się do sytuacji, lubi wypasać krowy, pracować w gospodarstwie, prowadzić z rodzicami stoisko na targu. Oto jednak pewnego dnia konstrukcja zaczyna się chwiać. Szkolny nauczyciel śpiewu zapisuje ją do chóru. A ona nawet nie chciała, poszła z koleżanką, do towarzystwa. I nie musiała śpiewać, bo rozpoznał jej alt z samego tembru głosu. Na próbach okazuje się, że Paula nie jest altem, lecz sopranem, a poza tym : ma niebagatelny talent. Nauczyciel zna się na rzeczy, przed wiele lat wspołpracował z wybitnymi piosenkarzami i piosenkarkami. Nie wiadomo dlaczego przestał i wylądowal w małej szkole na prowincji, ale nie stracił nosa. Dostrzegając możliwości Pauli angażuje ją w kolejne proby i poznaje z tym chłopakiem, ktory się jej podoba - Gabrielem, też śpiewającym. Mają oboje wykonać piosenkę Michela Sardou. Próbują więc z nauczycielem, a potem razem, u Pauli w domu. Pojawienie się chłopaka oczywiście wywołuje sensację wśród bliskich Pauli, co wygląda komicznie, bo chłopak dziwi się ich zachowaniu, dopóki nie dotrze do niego, ze oni nie mówią i nie słyszą. To właśnie wtedy Paula dostaje okres, a Gabriel chyba paple o tym w szkole, za co Paula daje mu po twarzy. Zaraz potem Gabriel rezygnuje ze śpiewania. Paula ukrywa przed rodzicami swoje próby muzyczne, sprzedaje im wersję, że wychodzi na randki. W rzeczywistości jeździ teraz na sesje prywatne do domu nauczyciela, który jej akompaniuje, a ona coraz bardziej olśniewa go swoimi zdolnościami wokalnymi. Pan nauczyciel proponuje jej udział w konkursie dla Radia France. Nagrodą jest angaż do specjalnego liceum w Paryżu, w którym rozwijałaby swoje umiejętności i jednocześnie uczyła się. WIązałoby sie to jednak z koniecznością wyprowadzki z domu. Ojciec tymczasem wysuwa swoją kandydaturę na mera miasteczka. Ruszają z kampanią, robią plakaty, mają sztab wyborczy, kontaktują się z elektoratem ;]. Paula w tym wszystkim bierze wydatny udzial, a kiedy aktualny mer udziela wywiadu w telewizji, Paula stoi obok telewizora i językiem migowym tłumaczy rodzicom, co tamten mówi. Oni zaś żywo reagują ekspresją ciała i ognistym miganiem ;] W któryms momencie musi nastąpić konflikt. I tak też się dzieje : akurat w terminie kolejnej próby u nauczyciela, Paula musi zostać w domu, bo do ojca przyjeżdza telewizja, żeby robić wywiad. Kręcą cały materiał, więc trochę to trwa, a na końcu jest rozmowa. Redaktorka zadaje pytania, ojciec odpowiada językiem migowym, a Paula tłumaczy, ale robi to pobieżnie i ojcowskie wywody streszcza w jednym zdaniu, a nawet jednym słowem ;] Rodzice orientują się, że coś tu nie gra; widzą, że jej się spieszy. Obrażony ojciec rezygnuje z jej pomocy. Paula pędzi więc w deszcz na próbę, ale tutaj z kolei nauczyciel nie otwiera jej drzwi, bo się mocno spóźniła. "Zastanów się, czego naprawdę chcesz", rzuca do niej zza zamkniętych drzwi. I faktycznie. To jest moment decyzji. Paula wyznaje rodzicom prawdę. Przy kolacji. Nie zyskuje aprobaty. Zwłaszcza matki. Rodzice są, po prostu, zasmuceni wizją jej odejścia z domu. Tak bardzo ją kochają. Trochę odsuwają ją na dalszy plan, nie rozmawiają, patrzą z wyrzutem. Na meetingach wyborczych ojciec korzysta z innego tłumacza, swoją drogą dośc odlotowego ;] Matka rzuca nawet, że od zawsze jakoś bolała ją pełnosprawność córki, było w tym coś obcego dla niej. Robi się nieco gorzko i przykro, ale od początku wiadomo, że stoi za tym uczucie, a nie zawiść czy chęć zniewolenia. Paula oznajmia nauczycielowi, ze rezygnuje z prób i konkursu, ale on nie chce zrezygnować z niej : "To naprawdę twoja decyzja ? Chcesz do końca życia pasać krowy i robić sery, marnując swój talent ?", zarzuca ją pytaniami i powoduje ferment. W tym czasie Paula odzyskuje kontakt z Gabrielem. To, oraz przełamanie się matki, powoduje, ze wraca do śpiewania. Przychodzi szkolny występ. Najpierw w chórze, potem w duecie. Paula zbiera prawdziwą burzę braw. Na widowni są również jej rodzice. Oni nie slyszą tego śpiewu, ale widzą reakcje otoczenia, przekonują się, ze ich córka rzeczywiście robi wrażenie. W pewnym momencie nagle dźwięk cichnie i obserwujemy ten koncert z punktu widzenia osoby niesłyszącej. Szum, brak głosu, widok reagujących ludzi... Znakomity efekt. A potem wraca stopniowo dźwięk i wybucha aplauz po skończonej piosence. Po występie, na parkingu, nauczyciel podchodzi do jej rodziców i mowi im "Państwo nie pomagacie swojej córce, to błąd", ale Paula nie tłumaczy im tego, daje inną wersję. Kiedy jednak sa już w domu, a to wieczorowa pora, Paula idzie na spacer, a za nią ojciec. Prosi by zaspiewala mu do ucha. Ma nadzieję coś usłyszeć. Ona zatem śpiewa, ale czy on słyszy ? Dziękuje jej za to, tak czy owak. I oto w środku nocy ! ojciec wstaje, budzi wszystkich i powiada, ze zawiezie Paulę do Paryża na ten konkurs. Bo to już rano ma być. Jadą całą drużyną. Kiedy nauczyciel dowiaduje się od kolegi Gabriela, ze Paula jednak tam pojechała, w pośpiechu rusza za nimi. Oczywiście, zdążają na ostatni moment. Przesłuchanie wygląda standardowo : aula, scena, komisja, akompaniator. Rodzice zasiadają na widowni, nauczyciel zdąza w punkt, bo Paula chce zaśpiewać piosenkę, przy której jego akompaniament jest niezbędny [ten komisyjny pianista nie zna nut]. I tutaj wzruszenie atakuje znienacka, bo piosenka jest o tym, ze córka odchodzi z domu, kocha rodzicow, ale musi podążać własną drogą, a melodia ma niezwykle emocjonalną barwę. Paula śpiewa o sobie. A śpiewając tłumaczy tekst na język migowy, zeby rodzice rozumieli wszystko. A oni siedzą i łzy im kapią ciurkiem. Piekna jest to scena, przy okazji odwołująca się ściśle do dorobku kulturowego francuskiej sztuki. Chusteczki koniecznie potrzebne :] Kiedy Paula kończy rodzice i brat zrywają się z oklaskami. KOmisja powiada, ze da znać i... oto jakiś czas później Paula wyprowadza sie z domu. Do Paryża wiezie ją nauczyciel. Rodzice patrzą za samochodem stojąc przed domem, a ona ciągle sie ogląda,aż wreszcie kaze się zatrzymac i biegiem wraca , by raz jeszcze z calej siły ich uściskać. I wrócić takim samym biegiem. W nowym kierunku. Piękne to jest ! Odpowiedz Link Zgłoś
grek.grek Re: "Rozumiemy się bez słów" - o filmie po filmi 19.02.19, 12:04 piosenki są naprawdę mocną stroną filmu ! oraz aktorzy : zarówno młoda, i naprawdę obiecująca, naturalna, Louane Emera, jak i jej rodzice, niezwykle ekspresyjni, zabawni Francois Damiens i Karin Viard, o których nie podejmNę się stwierdzić, czy naprawdę są głuchoniemi, czy tak kapitalnie radzili sobie z udawaniem i miganiem; oraz w roli nauczyciela Eric Elmosnino, który swego grał... Serge'a Gainsbourga, co tutaj można potraktować jak interesujacy autotematyczny wtręt, tudzież skojarzenie ;] scenariusz pisały cztery osoby, możliwe że dlatego, bo znaczną jego część zajmuje język migowy ? Tak czy owak : jest to kawałek naprawdę dobrego kina, arcyfrancuskiego z powodów ww., ale przecież w istocie uniwersalnego, zrozumiałego wszędzie i nawet bardziej :] www.youtube.com/watch?v=S5ta3eA83F0 Odpowiedz Link Zgłoś